Tarsaal tunnel syndroom tenen

Tarsaal tunnel syndroom

“Tarsaal tunnel syndroom heb ik dat” Vraagt u zich misschien af. Of Is het een peesontsteking , slijmbeursontsteking hernia, artrose , mortons neuroom of is het iets anders?

Sterker nog, u wilt weten: “hoe kom ik in vredesnaam van deze klachten in mijn voet af die ook nog eens uitstraalt” Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor een tarsaal tunnel syndroom.

Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen tarsaal tunnel syndroom is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen? Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten (tarsaal tunnel syndroom af te komen?” heeft

BreinMedicijn een gratis Tarsaal Tunnel Syndroom. Test ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw pijnklachten definitief te genezen. Klik op de oranje button met “Tarsaal Tunnel Syndroom. Test” om te starten met de test.
In het kort

 • Het tarsaal tunnel syndroom wordt ook wel joggersvoet of beknelde zenuw in de voet genoemd. De tunnel die de zenuw (nervus tibalis) zou beknellen ligt om en nabij de enkel;
 • Symptomen bij tarsaal tunnel syndroom: Een doof gevoel in een deel van of geheel van de voet, scherpe pijn rondom de zenuw in de enkel, maar ook tintelingen, prikken, steken, elektrische schokken en branderigheid. De pijn kan vanuit de enkel uitstralen naar de kuit, hiel, voet of tenen, de pijn klachten nemen toe bij staan of lopen;
 • Bij het tarsaal tunnel syndroom zal de (huis)arts op basis van o.a. het klachtenpatroon een diagnose stellen. Eveneens vindt er vaak een neurologisch onderzoek plaats met daarbij soms het maken van een MRI scan of röntgenfoto;
 • Mogelijke oorzaken voor de klachten: hernia, stenose,, artrose, zenuwbeknelling, overbelasting, ernstige ziekten, botbreuk, blessure, stress en een overprikkeld zenuwstelsel;
 • Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de pijn niet veroorzaakt wordt door het tarsaal tunnel syndroom, maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
 • Medicatie, fysiotherapie, injecties, oefeningen, operaties, triggerpointtherapie, kunnen de klachten verhelpen of verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk;
 • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door het tarsaal tunnel syndroom. Ons programma helpt hierbij.


Inhoudsopgave

 1. Wat is een tarsaal tunnel syndroom
 2. Wat zijn de symptomen, klachten en kenmerken van een tarsaal tunnel syndroom?
 3. Het Tarsaal tunnel syndroom testen (diagnostiek)
 4. Wat is de oorzaak van een tarsaal tunnel syndroom?
 5. Wat is de nummer 1 oorzaak van het tarsaal tunnel sybdroom
 6. Gaat een tarsaal tunnel syndroom vanzelf over?
 7. Wat te doen tegen een tarsaal tunnel syndroom? Welke behandeling(en) zijn er?
 8. Tarsaal tunnel syndroom gaat niet over? Deze behandeling kan wel een chronische tarsaal tunnel syndroom genezen en verhelpen?"

1 Wat is een tarsaal tunnel syndroom

Tarsaal tunnel syndroom voetzenuw


 Het tarsaal tunnel syndroom wordt ook wel joggersvoet of beknelde zenuw in de voet genoemd. Net als bij het carpaal tunnel syndroom wat pijn en andere klachten in de hand veroorzaakt; wordt er verondersteld dat de zenuw in de tunnel bekneld is geraakt.

Deze aandoening komt het meeste bij hardlopers voor en artsen herkennen deze aandoening vaak niet.

Bij het tarsaal tunnel syndroom zit de tunnel die de zenuw zou beknellen om en nabij de enkel.

De zenuw die bekneld is geraakt is de nervus tibialis. Deze zenuw loopt vanuit de rug langs de achterkant van het been naar de enkel toe. Vervolgens loopt deze zenuw van de binnenzijde van de achtervoet net onder de binnenkant van de enkel door een tunnel heen, deze heet de tarsale tunnel.

Deze tunnel wordt aan de buitenkant door een peesachtige band bij elkaar gehouden De zenuwbeknelling zou plaatsvinden bij de hoofdtak of bij één van de zijtakken.

Wanneer de hoofdtak bekneld zit zou dit klachten veroorzaken in al de zijtakken. Deze beknelling wordt gesteld zou komen door bijvoorbeeld artrose, waardoor de doorgang van de tarsale tunnel te smal wordt. Het tarsaal tunnel syndroom kan ontstaan aan beiden voeten.

Dit kan tegelijkertijd ontstaan of los van elkaar.

Echter, komen de klachten vanwege de nervus tibialis zenuw in de meeste gevallen niet door een beknelde zenuw in de voet. De zenuw is dan vaak wel geirriteerd geraakt en veroorzaakt daardoor klachten, maar er is vaak een andere oorzaak die dit veroorzaakt.

Deze oorzaak noemen wij de nummer 1 oorzaak en verderop in dit artikel zal verder op in worden gegaan.

De diagnose tarsaal tunnel syndroom is in dat geval een foutieve diagnose, maar om verwarring te voorkomen zullen wij deze term gebruiken in dit artikel om naar het klachtenpatroon te verwijzen.

2 Wat zijn de symptomen, klachten en kenmerken van een tarsaal tunnel syndroom

Tarsaal tunnel syndroom hielpijnTarsaal tunnel syndroom pijn in teenTarsaal tunnel syndroom


De volgende symptomen komen voor bij het tarsaal tunnel syndroom afhankelijk welke zenuwtak geirriteerd is geraakt:

 1. • Een doof gevoel in een deel van of geheel van de voet.

 2.  • Scherpe pijn rondom de zenuw in de enkel, maar ook tintelingen, prikken, steken, elektrische schokken en branderigheid.

 3. • De pijn kan vanuit de enkel uitstralen naar de hiel, voet of tenen.

 4. • De pijn kan soms ook uitstralen tot in de binnenkant van de kuit.

 5. • De pijn klachten nemen toe bij staan of lopen.

 6. • In sommige gevallen is er sprake van nachtelijke pijn, want meestal is er in rust geen pijn.

 7. • Wanneer een zijtak, die aan de buitenkant van de voet (I) zit (de nervus plantaris lateralis), bekneld/geirriteerd is geraakt dan geeft dit pijn aan de onderkant van de voet en bij de kleine en vierde teen.

  • Wanneer een zijtak, die aan de binnenkant van de voet (II) zit (de nervus plantaris medialis), bekneld/geirriteerd is geraakt dan geeft dit pijn aan de binnenkant van de voet en bij de voetzool en bovenkant van de tenen.

   • Wanneer een zijtak, die aan hiel van de voet (III) zit (de nervus calcaneur medialis), bekneld/geirriteerd is geraakt dan geeft dit pijn aan de hiel. Kan verward worden met hielspoor.

Wat is hetTarsaal tunnel syndroom

3 Het tarsaal tunnel syndroomtest diagnostiek

Tarsaal tunnel syndroom test

Bij het tarsaal tunnel syndroom zal de (huis)arts op basis van o.a. het klachtenpatroon een diagnose stellen. Eveneens vindt er vaak een neurologisch onderzoek plaats.

Er worden dan neurologische testen uitgevoerd om te beoordelen of de reflexen, gevoel, kracht en coördinatie van de voet, been en tenen normaal zijn De tarsaal tunnel syndroom test bestaat o.a. uit het “teken van Tinel” .

Deze test is positief wanneer er trillingen en pijn ontstaan wanneer hij met de hamer op de tarsale tunnel klopt. Wanneer deze test positief is, dan komen de klachten voort uit de voetzenuw.

Echter, een beknelling kan er niet 100% zeker mee worden aangetoond. Dat de zenuw klachten veroorzaakt is vanuit deze test goed vast te stellen.

De arts zal naast deze test soms ook een MRI scan of een echo laten uitvoeren om op die manier te kunnen vaststellen of u het tarsaal tunnel syndroom heeft.

Als op echo of mri scan artrose, hernia’s, piriformis syndroom of andere afwijkingen worden geconstateerd, dan betekent dit niet dat de zenuwpijn klachten daardoor komen.

Diverse wetenschappelijke onderzoeken laten namelijk zien dat afwijkingen in het skelet, spier of pees in de meeste gevallen geen klachten veroorzaken.

Een neuroloog voert ook wel eens een zenuwgeleidingsonderzoek (EMG) uit om te bepalen of de voetzenuw abnormale activiteiten uitvoert.

Al is er met de emg volgens een studie van de Erasmus Universiteit geen waterdichte conclusie te trekken of iemand een tarsaal tunnel syndroom heeft en/of de zenuw abnormaal actief is.

4 Wat is de oorzaak van een tarsaal tunnel syndroom

Tarsaal tunnel syndroom oorzaak


Het Tarsaal tunnel syndroom zou volgens de reguliere geneeskunde de volgende oorzaken kunnen hebben:

 1. • Lichamelijke afwijkingen, waaronder botbreuken, spataderen, standsafwijkingen van de voet, beenlengteverschil, verzwikte enkel, platvoeten.
 2. • Ernstige ziekten, waaronder reumatoïde artritis, diabetes, jicht en schildklierafwijkingen .kunnen de voetzenuw aantasten.
 3. • Vitaminegebrek en alcoholisme.
 4. • In 20% van de tarsaal tunnel syndroom gevallen wordt geen duidelijke oorzaak gevonden.
 5.  • Overbelasting d.m.v. beroepen of sporten waar men veel moet staan en/of lopen, waaronder hardlopen, postbode, voetballen, magazijnwerk enz.

Vitaminegebrek, alcoholisme en ernstige ziekten zijn oorzaken die zeer zeker uitgesloten dienen te worden.

Als er echter lichamelijke afwijkingen worden geconstateerd dan zijn deze in de meeste gevallen niet de oorzaak van uw tarsaal tunnel syndroom klachten.

Wist u dat 2 van de 3 mensen lichamelijke afwijkingen hebben, zoals hernia’s, artrose, tarsale tunnel beknelling, spinale stenose en andere afwijkingen, maar hier geen enkele zenuwpijn door ondervinden?

Wist u dat er bij velen mensen, zonder een enkele afwijking, dezelfde tarsaal tunnel (pijn)klachten hebben als zij die het tarsaal tunnelsyndroom, hernia’s, artrose en dergelijke afwijkingen wél hebben?

Wist u dat er uit diverse onderzoeken is gebleken dat mensen met bijvoorbeeld ernstigere afwijkingen minder pijn hebben dan zij die mildere afwijkingen hebben.

Aparter nog, deze onderzoeken laten zien dat er een zeer klein verband is tussen (pijn)klachten en de afwijkingen die er via een MRI scan worden gevonden.

Dr. H Schubiner schrijft in zijn boek Unlearn Your Pain: “Na verloop van tijd verslechteren de MRI-scan resultaten bij sommige mensen en dit terwijl hun pijn juist afneemt. Dit terwijl bij andere mensen de MRI-resultaten verbeteren maar de pijn juist erger wordt. Dit wist u misschien (nog) niet, maar vele mensen waar de MRI-scans een normale uitslag laten zien, hebben juist last van hevige pijn. Kortom, o.a. hun rug, heup, bekken ziet er gezond en normaal uit en toch hebben ze pijn![11]

Wat betekent dit dan voor u?

Dat uw tarsaal tunnel achtige pijnklachten wel degelijk echt zijn, alleen dat er een andere oorzaak is die de (pijn)klachten in uw voet, tenen, enkel en kuit veroorzaakt.

Als de tarsaal tunnel syndroom test bijvoorbeeld positief is dan is er zeer waarschijnlijk iets aan de hand met de voetzenuw, maar de oorzaak ervan is meestal niet dat uw zenuw bekneld is.

 Chronische pijn in de enkel en de uitstralende pijn in de hiel en voet zou dan na verloop van tijd moeten verdwijnen want u lichaam is een expert in het genezen van zichzelf.

Een chronisch zuurstof gebrek veroorzaakt de tarsaal tunnel syndroom klachten? 

Een onderzoek gedaan bij een aandoening, het carpaal tunnel syndroom, waar ook een beknelde zenuw (nervus medianus) klachten zou veroorzaken, toont aan dat de beknelling van de zenuw in de pols niet de oorzaak is van de carpaal tunnel syndroom klachten.

De conclusie die zij trokken: is dat een verminderde doorbloeding de oorzaak van de klachten moet zijn en niet een beknelling van de zenuw in de pols/hand.

Dit veroorzaakt een mild zuurstoftekort bij de mediane zenuw en een ophoping van afvalstoffen wat resulteert in pijn en andere symptomen.

Dit milde zuurstof tekort zou ook het geval zijn bij de zenuw in enkel/voet wanneer deze pijn veroorzaakt. Wat de tarsaal tunnel klachten veroorzaakt is dat er bij de voetzenuw de bloedvaten vernauwd worden en de doorbloeding verminderd wordt.

Dit creëert met name een mild chronisch zuurstoftekort en een ophoping van afvalstoffen.

Al in 1975 en 1985 zijn er door wetenschappelijke (herhaal)onderzoeken aangetoond dat een klein zuurstoftekort ernstige zenuwpijn kan veroorzaken. De oorzaak nummer één verklaart waarom er een verminderde doorbloeding ontstaat en ook hoe u kunt genezen van uw pijnklachten.

5 Wat is de nummer 1 oorzaak van een tarsaal tunnel syndroom6 Gaat een tarsaal tunnel syndroom vanzelf over

Tarsaal tunnel syndroom revalidatie

Hoe lang duurt het tarsaal tunnel syndroom? De revalidatie van het tarsaal tunnel syndroom na behandelingen; hangt af van welke behandeling u ondergaat.

Er bestaan manuele conservatieve behandelingen, maar een operatie wordt ook wel eens door artsen geadviseerd. Elke behandeling heeft een andere herstel- of revalidatie- tijd.

Uw lichaam is een meester in het genezen van zichzelf dus meestal duurt het een aantal weken of maanden voordat de klachten over zijn, dit heeft te maken met hoe ernstig het letsel is.

Als er een overduidelijke beknelling van de zenuw is dan is een operatie vaak noodzakelijk en zal de hersteltijd eerder maanden dan weken zijn. Bij een ernstige ziekte zijn de klachten vaak ongeneeslijk.

Als er geen ernstige ziekte of letsel aanwezig is en u heeft toch pijnklachten dan heeft u een chronische tarsaal tunnel syndroom en dit betekent dat de oorzaak nummer 1 de klachten veroorzaakt en dit kan uitstekend behandeld worden door het BreinMedicijn Behandelprogramma.

7 Wat te doen tegen het tarsaal tunnel syndroom en welke behandelingen zijn er

Voor het tarsaal tunnel syndroom zijn veel behandelingen gericht op pijnbestrijding en zijn vaak gericht op alleen maar symptoom bestrijding.

Wanneer u naar de huisarts of fysiotherapeut gaat dan wordt vaak rust of fysiotherapie voorgeschreven. In veel gevallen zullen de tarsaal tunnel syndroom daardoor overgaan , hier kunnen wel enkele weken overheen gaan.

Echter zijn er ook mensen waarbij de tarsaal tunnel syndroom klachten niet zomaar meer weggaan. Bent u iemand die last heeft van tarsaal tunnel syndroom klachten en gaan de pijnklachten niet weg.

Bekijk dan onze effectieve behandelmethode voor het genezen van chronische tarsaal tunnel syndroom klachten.

7.1 Wat voor oefeningen helpen tegen een tarsaal tunnel syndroom?

In onderstaande video worden diverse oefeningen voorgedaan die kunnen helpen bij het tarsaal tunnel syndroom. Echter, wanneer de klachten chronisch geworden zijn zullen deze oefeningen vaak niet meer helpen


7.2 Is een injectie bij het tarsaal tunnel syndroom effectief?

  Een cortisonen injectie kan helpen om de prikkeling van de voerzenuw te verminderen. Corticosteroïden werken ontstekingsremmend en kan maximaal 2 á 3 maal gegeven worden.

De nadelen zijn dat een cortisonen injectie het onderhuidse vetweefsel dunner kan laten worden en dat de werking vaak maar tijdelijk is.

Diverse onderzoeken laten zien dat er qua werking geen verschil zit tussen een nep injectie en een echte injectie. Het lijkt op erop dat een placebo effect ervoor zorgt dat het maar tijdelijk werkt.

7.3 Biedt een operatie uitkomst bij het tarsaal tunnel syndroom?

Tarsaal tunnel syndroom operatie

Een operatie kan helpen wanneer er echt een onomstotelijke aanwijsbare fysieke oorzaak is voor de tarsaal tunnel syndroom klachten.

Dit zijn waaronder tumoren, volledig versleten gewrichten etc. Operatie aan het tarsaal tunnel syndroom is het minst succesvol bij de mensen waar er geen duidelijke fysieke oorzaak gevonden kon worden.

 Operaties voor lichamelijke afwijkingen veroorzaken ook wel eens littekenweefsel en wanneer een operatie niet geslaagd is wordt dat weefsel vaak als boosdoener aangemerkt.

Deze claim is nooit wetenschappelijk bewezen. Hoelang het herstel duurt na een operatie aan het tarsaal tunnel syndroom is zeer verschillend.

Elke operatie is anders. Wanneer u in het gips moet, wat betekent dat er gezwellen zijn verwijderd, zenuw is vrijgelegd etc., dan mag u uw voet een aantal weken lang niet belasten. Consulteer altijd uw huisarts en/of chirurg of dit ook voor u van toepassing is.

7.4 tarsaal tunnel syndroom tapen

Tarsaal tunnel syndroom tapenTarsaal tunnel syndroom inlegzool

Wanneer u de tarsaal tunnel syndroom diagnose heeft adviseert een podoloog vaak : steunzolen, nachtspalk, steunkousen of een enkel-voetorthese of het tapen van de voet/enkel.

Dit kan de klachten wel degelijk verlichten al is dit vaak een tijdelijke oplossing wanneer de tarsaal tunnel syndroom klachten chronisch geworden zijn.

Om u antwoord te geven op de vraag. Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn (tarsaal tunnel syndroom) pijnklachten af te komen? Heeft BreinMedicijn een gratis Tarsaal Tunnel Syndroom Test ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis Tarsaal Tunnel Syndroom Test.

8 Deze behandeling kan wel een chronische tarsaal tunnel syndroom genezen

Heeft u een aantal van de eerdergenoemde behandelingen tegen het tarsaal tunnel syndroom gehad en hielpen ze een beetje of tijdelijk of kreeg u een andere klacht in uw lichaam?

Als dat het geval is, dan blijft er feitelijk maar één andere oorzaak over. De tarsaal tunnel syndroom klachten worden veroorzaakt door de oorzaak nummer 1.

BreinMedicijn heeft o.a. op basis van het werk van dr. Sarno en eigen praktijkervaring een effectief behandelprogramma ontwikkeld, waarmee ook u kunt genezen van chronische tarsaal tunnel syndroom klachten.

Lees meer over onze effectieve behandelprogramma om klachten zoals tarsaal tunnel syndroom blijvend te genezen. Benieuwd wat anderen zeggen over onze behandeling? Mis de reviews niet!

Reactie plaatsen