pijn-in-de-voet-kopie
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Pijn in de voet

Heeft u pijn in uw voet die ook nog eens uitstraalt naar de kuit, knie, hele been,  heup, bil of rug of andere plekken?

U kunt last hebben van zeurende, stekende, brandende of doffe pijn in de voet. Dit in beiden voeten of alleen in de linker- of rechtervoet

 Maar wat zijn dan de mogelijke oorzaken van voetklachten?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling of heeft u al zoveel behandelingen gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor pijn in de voet, is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “
Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijn de voet af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Pijn Test ontwikkeld.

Zeker als uw pijn de voet geen aanleiding of reden kent of er geen oorzaak voor gevonden is, is deze test het zeker waard om te doen.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw voetklachten definitief te genezen.

Klik op de oranje button met “Pijn Test” om te starten met de test.

pijn-in-de-voet-test

1. De anatomie van de voet

pijn-in-de-voet-scan

De voet bevat een complexe samenstelling van 26 botten, 33 gewrichten, 19 spieren en pezen en 107 verschillende gewrichtsbanden. Hierdoor kunnen wij ons voortbewegen en is de voet instaat om ons gewicht te dragen.

Echter, vaak worden de voetklachten gezocht in schade/slijtage aan de botten/gewrichten of pezen van de voet. Terwijl de spieren vaak over het hoofd worden gezien.

Veelal, wanneer de pijn in de voet niets te maken heeft met een kneuzing, breuk, ernstige slijtage of ernstige ziekte, komt de pijn vaak door spierknopen (triggerpoints) in de spieren van de voet zelf of vanuit de spieren in de kuit, scheenbeen of zelfs helemaal vanuit de bil- en heupspieren.

Triggerpoints zijn spierknopen in de spieren. Het zijn microverkrampingen in de spieren zelf die doorbloeding doen verminderen en een mild zuurstof tekort veroorzaken in de spier en een vrij zuur milieu.

Dit leidt tot een spierverkramping of dat spieren gaan verkorten. Zenuwen (in dit geval de Ischias) in de buurt kunnen hierdoor geïrriteerd raken en hiermee o.a. voetklachten veroorzaken.

Diverse vaak benoemde oorzaken worden vaak veroorzaakt door deze triggerpoints en soms wordt er een verkeerde diagnose gegeven, omdat deze spierknopen over het hoofd worden gezien.

Deze triggerpoints worden voor hun beurt vaak veroorzaakt door stress, emotionele spanningen en Tension Myositis Syndroom.

2. Welke symptomen komen voor bij pijn in de voet?

pijn-in-de-voet

Voetklachten hebben verschillende vormen en de volgende varianten krijgen wij vaak te horen. Voordat we de mogelijke oorzaken bespreken zullen eerst de mogelijke symptomen worden vermeld.

De verderop vermelde symptomen kunnen plotseling uit het niets opkomen door een bepaalde activiteit, beweging of ongeluk (val), maar ook chronisch/langdurige al aanwezig zijn.

Pijn in de voet kan in de linkervoet of rechtervoet zitten, aan de bovenkant bij de wreef,  zijkant, binnenkant/buitenkant van de onderkant van de voet. Pijn aan de hiel, boog van de voet, bal van de voet, bij de enkel komen voor en elke oorzaak benoemd in de artikel kan deze veroorzaken.

Diverse soorten voetklachten

De pijn in de voet kan zeurende pijn zijn of, prikkelend, scherp, tintelend, stekend, branderig of warm zijn en gepaard gaan met stijfheid, zwakte, spierpijn zwelling of kramp. Spierpijn is ook een variant.

Vrouwen melden vaak dat ze pijn in de voet hebben tijdens hun menstruatie/periode of tijdens of na de zwangerschap.

 De pijn kan van mild tot enorm en zeer hevig zijn. De pijn in de voet kan gedurende dag milder of heviger zijn of de hele dag constant of aanhoudend.

U kunt ook tegelijkertijd pijn in de voet hebben en dat de pijn uitstraalt naar de volgende lichaamsdelen en dat u dus ook op die plekken klachten kunt krijgen,

Pijn in de voet bij bepaalde bewegingen

De voetklachten klachten kunnen opkomen bij het belasten ervan of bij bepaalde bewegingen, zoals bij het (kort of lang) zitten, bij het opstaan, tijdens het staan, liggen, op de zij liggen, omdraaien in bed, lopen, wandelen, fietsen, traplopen enzovoorts. Wanneer u de voet naar buitendraait, wanneer u de tenen beweegt, strekt of buigt of u krijgt pijn bij het afwikkelen van uw voet terwijl u loopt. TIjdens of na het dragen van hakken geven sommige mensen ook aan dat dit voetklachten geeft.

Pijn in de voet bij sporten

De pijn in de voet kan opkomen: tijdens of na het sporten, zoals fitness/krachttraining, crossfit, crosstrainer, (race)fietsen, wielrennen, snowboarden yoga, (kick)boksen golf, voetbal, tennis, hardlopen, sprinten, hockey, volleybal, wielrennen.

Bepaalde oefeningen bij het sporten kunnen de voetklachten ook laten opkomen, zoals bij squats en lunges

 Pijn in de voet bij werk of andere activiteiten

Bij de volgende activiteiten kan de pijn in de voet ook opkomen:

  • Bij het autorijden (gaspedaal, koppeling, rem gebruiken) paardrijden, fietsen, traplopen
  • Bij kantoorwerk tijdens het zitten op een bureaustoel
  • Bij fysiek werk, zoals in de bouw, magazijnmedewerker, postbode enzovoorts.
  • Voetklachten kunnen ook juist uit het niets, zonder reden of zonder aanleiding in rust zonder enige inspanning opkomen, wanneer je s 'nachts in bed ligt, tijdens of na het slapen (bij wakker worden), in de ochtend, middag, avond of na het eten.

Hoe lang duurt de pijn in de voet?

pijn-in-de-voet-hoe-komt-het

Pijn in de voet kan worden ingedeeld in twee verschillende soorten afhankelijk van de duur van de klacht:

(sub)Acute voetklachten– vanaf het moment dat u plotseling pijn in de voet kreeg en met een duur tot en met 6 á 12 weken

Daarom bij acute pijn in het de voet, die gelijk zeer hevig is of langer duurt dan een aantal dagen, wilt u direct medische hulp van bijvoorbeeld een huisarts inschakelen om te kijken wat er aan de hand kan zijn.

Chronische voet pijnklachten – duur van meer dan 12 weken

Wanneer pijn in de voet niet (juist) wordt behandeld kan dit chronisch worden. Chronisch betekent dat de pijn in de voet door de hersenen, zenuwen en het lichaam wordt aangeleerd en dat vergt een andere aanpak, dan alleen het bijvoorbeeld laten masseren of opereren.

Juist na een operatie bijvoorbeeld aan een hernia of knie kan de pijn chronisch worden als de pijn aanhoudt terwijl het geopereerde allang is genezen.

Mocht u in die chronische categorie vallen, dan is er goed nieuws. Wij van BreinMedicijn zijn gespecialiseerd in dit soort chronische voetklachten.

Als u één of meerdere soorten voetklachten heeft of bij verschillende bewegingen, dan wilt u graag weten wat de oorzaak is. In de volgende hoofdstukken gaan we in op de mogelijke oorzaken en wat vaak de oorzaak is van pijn in de voet.


In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u nog meer informatie en wat u hieraan kunt doen.

pijn-in-het-bovenbeen-oorzaak-stress3. Wat zijn de algemene mogelijke oorzaken van pijn in de voet?

pijn-in-de-voet-hoe-kan-dat

In dit deel behandelen we oorzaken die op elke plek van de voet pijn kan veroorzaken. Verderop in dit artikel gaan we in op specifieke klachten.

Het dragen van te kleine, niet goed passende schoenen of hakken kan uiteraard leiden tot voetklachten. Deze oorzaak behandelen we hier overigens niet.

3.1 Blessures, overbelasting

Pijn in de voet kan komen door een gebroken voet, spierblessures, spierverrekkingen, spierscheuringen of een overbelasting. Of dit bij u speelt, dat wilt u laten beoordelen door een arts en die zal een passende behandeling voor u adviseren.

Mocht u nog steeds pijn de voet hebben, terwijl de hersteltijd allang is verstreken en de kwetsuur genezen. In dat geval is de kans hoog dat uw voetklachten chronisch geworden zijn. Chronische klachten daar kunnen wij van BreinMedicijn u mee helpen.

3.2 Ernstige ziekten

Pijn in de voet kan ook komen door onderliggende ernstige ziekten, zoals diabetes,  MS, jicht, auto immuunziekten (ziekte van Bechterew, reumatoïde atritis) enzovoorts. Bron Bron Bron  Raadpleeg uw behandelend arts om u hiermee verder te helpen.

Bij perifere neuropathie oftewel zenuwpijn in uw ledematen benen/voeten in het geval u ernstige ziekten heeft, zoals bovenstaande, dan is dat vaak de oorzaak van voetklachten. Vraag ook hierbij uw behandelend arts om advies.

Echter, een aanzienlijk percentage (50%) van de mensen waarbij perifere neuropathie wordt gediagnosticeerd, daarbij kunnen ze geen reden of oorzaak vinden voor de pijn in de voet. Deze groep heet CIAP. Bron 

Wat ik hiermee bedoel is dat het onderzoek wat ik eerder besprak laat zien dat er een zwak verband is tussen de ernst van de dunnevezel neuropathie en de klachten die de patiënt rapporteert. Bron

Samenvattend is er geen hard bewijs en eveneens een zwak verband, dat Idiopathische dunnevezel neuropathie (CIAP) leidt tot pijnklachten.

Het is mogelijk dat stress en Tension Myositis Syndroom de oorzaak zijn van de (pijn)klachten, verderop in dit artikel gaan we daar dieper op in.

3.3 Ader en bloedvat problemen

Bloedproppen (diepe veneuze trombose) in het been kunnen voetklachten geven, maar kan ook de dood tot gevolg hebben wanneer een bloedprop in de longslagader terecht komt en een hartinfact veroorzaakt. Bron

Bij het compartiment syndroom, etalagebenen en spataderen, is de doorbloeding ook ernstig verstoort in de benen en voeten. Dit dient medisch behandelt te worden.

3.4 Beknelde zenuw en Ischias, piriformis syndroom, hernia, hallux valgus, mortons neuroom, artrose en pijn in de voet

pijn-in-de-voet-hernia-ischias

Bij pijn in voet, die ook uitstraalt naar andere gebieden in het been, kunnen bepaalde zenuwen hierbij betrokken zijn. De nervus ischadius, ook wel Ischias zenuw genoemd, die vanuit de onderrug en bil de benen ingaat en doorloopt tot en met in de voet.

Deze zenuwen kunnen geïrriteerd raken en pijn gaan activeren of de bovenbeen zenuw of de ischias zenuw is bekneld geraakt. Een beknelling door bijvoorbeeld de spieren in het geval bij het piriformis syndroom of door afwijkingen in de ruggengraat, zoals hernia's, stenose, artrose en scoliose.

Deze afwijkingen in de ruggengraat zijn vaker niet dan wel de oorzaak van pijn in de voet en uitstralingsklachten, de reden is dat het wetenschappelijk bewijs hiervoor zwak is.

Een beknelling van de zenuwen in de rug , door bijvoorbeeld een lumbale stenose, scoliose, artrose in de rug, of een rughernia bij de zenuwwortels (L1, L2, L3, L4, L5, S1, S2)  kan mogelijk leiden tot voetklachten en eventueel uitstralen naar de bil, heup, been. maar veel wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de meeste hernia’s, scoliose , artrose, stenose ongevaarlijke slijtage en ouderdoms verschijnselen zijn.

En dat de zenuw vaak juist niet bekneld zit, ook al vinden ze iets op de MRI scan. Een mening die door de NHG standaarden ook steeds meer wordt overgenomen. Bron  bron Bron

Volgens top neurochirurg Dr. H.C. Rosomoff zijn hernia’s slechts in 3% van de gevallen verantwoordelijk voor (uitstralende) pijn en andere klachten bron

Dit verklaart ook waarom de meeste mensen met een hernia, artrose in de rug, scoliose of een lumbale stenose hier vrijwel geen pijn in de voet door hebben, althans diverse onderzoeken hebben dit ondervonden.

Drie recente van elkaar losstaande onderzoeken door M.C. Jensen bron, D.G. Borenstein bron en N. Boos bron, tonen aan dat er maar een zeer klein verband is tussen pijn en de afwijkingen die er door de MRI-scans worden gevonden. 

Meer onderzoeken en ook meta studies kunt u op deze pagina vinden

pijn-in-de-voet-artrose-oorzaken

Mortons Neuroom

Het mortons neuroom is een verdikking van een zenuw die zich tussen de derde en de vierde kleine teen bevindt. In de voet lopen vele zenuwtakken en deze bevinden zich ook aan het einde van de middenvoetsbeentjes en het uiteinde van de voet. het Morton neuroom zou een voetzenuw kunnen beknellen, maar is meestal net zo onschuldig als de eerder besproken afwijkingen. Bij een wetenschappelijk onderzoek kwam Mortons neuroom voor bij ongeveer 54% van de deelnemers en dit terwijl ze zij geen voetklachten of wat voor klacht dan ook hadden.

Hallux Valgus

Ook wel de kromme grote genoemd. Bij een hallux valgus groeit de teen anders. Hallux betekent grote teen. Valgus betekent dat de teen scheef staat in de richting van de andere tenen. Daardoor ontstaat er een knobbel aan de grote teen. Ook deze afwijking veroorzaakt bij veel mensen geen pijn en vaak is het een kwestie van de juiste schoenen vinden waar uw voet en tenen wel inpassen. Bron

Er is een zwak verband tussen pijn en dergelijke afwijkingen. Echter, dit dient per persoon door een specialist(en) beoordeelt te worden. Schroom, niet om tevens een second opinion aan te vragen bij een ander ziekenhuis. Artsen kunnen over uw situatie nogal sterk van mening verschillen ten aanzien van de MRI scan resultaten en de ernst van een gevonden afwijking.

Anders dan eerdergenoemde oorzaken, zijn triggerpoints, veroorzaakt door stress en Tension Myositis Syndroom, vaak de oorzaak van pijn in de voet. In hoofdstuk 4 wordt hier dieper op ingegaan.

3.5 Fasciitis plantaris, hielspoor, overbelasting en pijn in de voet en hiel

pijn-in-de-voet-geen-hielspoor

Een hielspoor is een verkalking van het hielbot, een kalkafzetting aan de hiel en  is feitelijk een vergroeiing aan het hielbot. Een hielspoor zelf is niet de oorzaak van de pijn. Een verkalking valt namelijk onder de afwijkingen in het skelet die in veel gevallen geen pijn veroorzaken, zie 3.4.

Er wordt gesteld dat een hielspoor wel pijnlijk wordt wanneer er een Fasciitis Plantaris ontstaat wat een peesontsteking van de peesplaat (peesontsteking hiel) betreft.

Vaak wordt dit met een echo vastgesteld, maar ontstekingen kan je alleen met een grote zekerheid vaststellen middels een bloedonderzoek.

3.6 Overbelasting, overpronatie, onderpronatie, platvoeten....

Dat mensen vanwege een overbelasting weken, maanden of jaren niet meer kunnen lopen vanwege de voetklachten is als u erover nadenkt heel absurd. Het lichaam geneest zichzelf namelijk wel weer en denk eens aan 150 jaar geleden. Toen waren er geen fietsen en werd er per persoon gemiddeld veel meer gelopen en toen hadden we niet die comfortabele schoenen van nu. In die tijd hadden ze geen voetklachten epidemie..... Er is iets anders aan hand waarom voetklachten chronisch worden.

Bij pijn in de hiel en voet zijn namelijk vaak triggerpoints, veroorzaakt door stress en Tension Myositis Syndroom, vaak de oorzaak van pijn in de voet. In hoofdstuk 4 wordt hier dieper op ingegaan.

4. Een veelvoorkomende oorzaak van pijn in de voet

pijn-in-de-voet-oorzaak

Deze oorzaak valt in de categorie pijn in de voet zonder reden of zonder gevonden oorzaak. Veel artsen zijn helaas niet op de hoogte van de volgende twee oorzaken die ook vaak nog eens elkaar veroorzaken.

Wanneer de pijn in de voet na operaties, fysiotherapie of talloze oefeningen niet overgaat, dan spreekt men ook van langdurige- of chronische pijn in de voet. Dit wordt ook wel SOLK genoemd. SOLK is de betekenis voor lichamelijk klachten die niet goed te verklaren zijn.

De onderstaande oorzaak is vaak de reden dat deze voetklachten maar niet over willen gaan.

4.1 Triggerpoints in de spieren en pijn in de voet

pijn-in-de-voet-1

Zoals hierboven benoemd zijn triggerpoints vaak de reden dat spieren kunnen verkrampen en zenuwen geïrriteerd  kunnen raken. Maar wat zijn triggerpoints? 

Triggerpoints worden ook wel eens spierknopen genoemd. Het zijn micro verkrampingen in een bepaalde spier of spieren. Het triggerpoint veroorzaakt een verminderde doorbloeding wat leidt tot een mild zuurstofgebrek in de spier en dat afvalstoffen zich gaan ophopen.

Het overbelasten van de voetspieren of andere spieren in bil, kuit en scheenbeen kan o.a. leiden tot triggerpoints die pijn in de voet teweeg kunnen brengen.

pijn-in-de-voetholte-en-kuit-enkel

In de voet gaat het vooral om de korte strekker en buiger van de tenen, de tussenbeen spiertjes van de middenvoetsbeentjes en de voetzoolspier, .

Bij de spieren van de bil gaat het om de grote bilspier (gluteus maximus), kleine bilspier (gluteus minimus) en de peervormige spier (piriformis).

In de kuit en scheenbeen gaat het om de de tweekoppige kuitspier, de scholspier en de teenstrekkers.

 Normaliter gaan deze triggerpoints weer weg, maar als dit niet gebeurd dan is het goed deze te behandelen.

Wanneer je op een triggerpoint drukt of deze masseert, dan doet deze plek vaak erg pijn en kan pijn in de voet opwekken.

Deze pijnklachten kunnen ook op een hele andere plek voorkomen, dan waar het triggerpoint zit. Triggerpoints in de bil bijvoorbeeld zorgen ook voor afgeleide pijn richting de voet

in het geval van pijn in de voet kunnen de triggerpoints in de volgende lichaamsdelen zitten:

Waardoor ontstaan deze triggerpoints? Stress, onderdrukte emoties, en Tension Myositis Syndroom zorgen ervoor dat triggerpoints vaak ontstaan en ook telkens na behandeling weer terugkomen. Deze oorzaak behandelen is dan ook cruciaal om ervoor te zorgen dat de pijn in de voet blijvend worden verholpen.

Pijn aan de achterkant van de voet, pijn in de voetholte (onder je voet) en (binnenkant/buitenkant) hiel en uitstraling naar de kuit

Bij pijn vanuit de kuit naar de voetholte (onder je voet) en de hiel, zitten er vaak triggerpoints in scholspier, de tweekoppige kuitspier (gastrocnemius), de afvoerders van de kleine en grote teen  en de vierkante voetzoolspier.

 Zie de afbeeldingen om te zien waar de triggerpoints  zitten of voor meer informatie klik hier voor een heel artikel over triggerpoints en voetklachten.


Pijn in het midden van de bovenkant van de voet (wreef) en de grote teen

Bij pijn bovenop de voet bij de wreef en de grote teen, zitten er vaak triggerpoints in de korte strekker van de tenen en in de grote strekkers van de tenen.

Zie de afbeeldingen om te zien waar de triggerpoints  zitten of voor meer informatie klik hier voor een heel artikel over triggerpoints en voetklachten.


Pijn aan de de voorkant van de voet bij het enkelbot en hielpijn aan de buitenkant van de hiel


Bij pijn aan de voorkant van de de voet bij het enkelbot zitten er vaak triggerpoints in de derde kuitbeenspier

Zie de afbeeldingen om te zien waar de triggerpoints  zitten of voor meer informatie klik hier voor een heel artikel over triggerpoints en voetklachten.


Pijn aan de onderkant, buitenkant van de voet; bij de voetzool en bij de bal van de voet achter de tenen

pijn-aan-de-buitenkant-van-de-voet-achter-de-kleine-teenpijn-bal-van-de-voet-onder-tenen

Zie de afbeeldingen om te zien waar de triggerpoints  zitten of voor meer informatie klik hier voor een heel artikel over triggerpoints en voetklachten.

Pijn in de rug, bil, heup, been en voet

Bij pijn in de bil uitstralende naar been en voet zitten de triggerpoints vaak in de bilspieren.

Pijn in de voetboog van de voet

Pijn in de gehele voetboog van de voet, betekent dat diverse van de bovenstaande triggerpoints in de voet zitten. Voor meer informatie klik hier voor een heel artikel over triggerpoints en voetklachten.

Waardoor ontstaan deze triggerpoints? Stress, onderdrukte emoties, en Tension Myositis Syndroom zorgen ervoor dat triggerpoints vaak ontstaan en ook telkens na behandeling weer terugkomen. Deze oorzaak behandelen is dan ook cruciaal om ervoor te zorgen dat de pijn in de voet blijvend worden verholpen.

oorzaak-pijn-in-de-voet-stress-1

In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u nog meer informatie over het verband tussen pijn in de voet, triggerpoints, stress en tension myositis syndroom. In dit e-book vindt u ook wat u hieraan kunt doen.

4.2 Tension Myositis Syndroom en stress en pijn in de voet

pijn-in-de-voet-door-stress

Een andere vraag die vergelijkbaar is: “kan stress,  pijn in de voet veroorzaken?”.

Ja, chronische stress of veel stress in korte tijd en ingehouden of onderdrukte emoties kunnen chronische en langdurige pijn in de voet veroorzaken. Bron

Wat stress allemaal inhoudt daarover kunt u meer lezen in dit artikel.

De Futurepainstudy laat zien dat stressfactoren in iemands leven of wat hij/zij heeft gemaakt of nu meemaakt.

De beste voorspellers zijn voor rugpijn. Hun model kon dit 7-10 jaar van te voren voorspellen. Bron Zal dit voor pijn in de voet niet gelden? Ja wel degelijk.

De meeste zijn ook wel bekend met de volgende situaties. Wanneer u verliefd was had u vlinders in de buik of geen eetlust. Bij een presentatie voelen we ons nerveus, verhoogd de hartslag, krijgen we last van hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid of maag en darm klachten enz.

Of hoe ons lichaam functioneert onder het verlies van een geliefde, zware conflicten op het werk, financiële problemen enzovoorts.

Als u meer wilt weten welke stressfactoren er zijn dan vindt u die in dit artikel (klik hier)

Dit zijn (pijn)klachten die komen door stress en ongeveer 40% van de huisartsbezoeken vanwege (pijn)klachten en bijvoorbeeld pijn in de voet komen door dit proces. Bron

Intussen is er ook steeds meer bewijs is te vinden in de wetenschappelijke literatuur dat met chronische pijn in de voet door stress een abnormale verwerking is van pijnsignalen in de hersenen.

 Doormiddel van FMRI scans van de hersenen is aangetoond dat het limbische systeem en de hersengebieden anterieure cingulaire cortex en de insula overmatig geactiveerd zijn bij met mensen met chronische klachten. En dat de hersenen uiteindelijk bepalen of en wanneer er pijn gevoeld moet worden. Bron bron bron bron 

In andere woorden het pijnsysteem is overgevoelig geraakt en deze overgevoeligheid is door de hersenen aangeleerd en spreekt men ook wel van neuro-plastische pijn.

In recent onderzoek wordt aangetoond dat stress, in dit geval sociale uitsluiting of afwijzing, leidt tot een verhoogde hersenactiviteit in de anterieure cingulaire cortex. Wat hetzelfde gebied is wat ook bij chronische pijn geactiveerd wordt en daarmee ook de pijn in de voet. Bron

In een ander onderzoek gedaan door universiteit van Pittsburgh gebruikten mensen hypnose om pijn teweeg te brengen en de mensen voelde pijn en de fMRI liet zien dat de hersendelen die betrokken zijn bij pijn, waarneembaar geactiveerd waren. Bron

Andere onderzoeken laten zien dat aandacht in de vorm van angst voor de pijn laat toenemen waaronder bewegingsangst. De proefpersonen waren bang dat ze door bepaalde bewegingen te maken hun lichaam zouden bezeren of bang waren dat ze een beknelde zenuw hadden (terwijl dit niet zo was). Bron Bron

 Dat pijn in de voet door stress kan komen, wordt ook indirect aangetoond door het feit wanneer die psychologische factoren aangepakt worden de pijn minder wordt en zelfs helemaal weg kan gaan.

pijn-in-het-bovenbeen-dr--sarno

Één van de pioniers op het gebied van het oplossen van lokale bovenbeenklachten en uitstralende pijn zonder lichamelijke oorzaak is dr. Sarno. Hij noemde dit proces Tension Myositis Syndroom. Hij heeft succesvol duizenden mensen van hun pijnklachten afgeholpen met zijn TMS aanpak. bron bron bron

Dr. Alan Gordon, samen met een heel team met onder andere dr. Howard Schubiner en Mark A Lumley en andere, hebben in 2021 een gerandomiseerde controle studie afgerond.

Dit deden zij met de Pain Reprocessing therapy wat een door Alan Gordon ontwikkelde Tension Myositis Syndroom of in zijn woorden een ‘neuro-plastische pijn’ behandelmethodiek is. bron

Waarbij ook fMRI scans gemaakt zijn om de veranderingen in de hersenen te kunnen aantonen.

Dit onderzoek is nu ter publicatie aangeboden en laat een zeer groot effect en resultaat zien. 66% procent van de deelnemers was na de behandeling pijnvrij of bijna vrij van klachten.

Ook de fMRI scans lieten zien dat bij die deelnemers ook de hersenen waren verandert. Deze veranderingen waren gecentreerd rondom de anterior insula wat één van de gebieden is van de hersenen die in het pijnverwerkingsgebied valt. Dit gebied speelt een belangrijke rol in het bepalen of de hersenen wel of geen pijn moeten genereren. Bron

Dit resultaat is een groot succes te noemen!

Dat pijn in de voet ook vaak bij een burn out voor komt, laat al zien dat stress zeer zeker een belangrijke of zelfs de belangrijkste factor kan zijn bij deze klacht.

In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u nog meer informatie over het verband tussen pijn in de voet, triggerpoints, stress en tension myositis syndroom. In dit e-book vindt u ook wat u hieraan kunt doen.

oorzaak-pijn-in-de-voet-stress


5. Wat te doen bij pijn in de voet en welke oefening verlicht de klachten?

De snelste manier om pijn in de voet zonder medische oorzaak, te behandelen en te verlichten is door triggerpoint massage. Dit kunt u zelf leren, lees hier verder. Of door triggerpointtherapie middels een therapeut.

 Als dit maar tijdelijk helpt of niet helpt tegen de voetklachten, dan is Tension Myositis Syndroom en stress aan de gang en dien je die oorzaak aan te pakken.

6. Hoe is (chronische) pijn in de voet te verhelpen en welke behandeling heb ik nodig?

Wilt u dat wij u helpen met uw pijn in de voet?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

pijn-in-het-bovenbeen-oplossen

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden van onder andere cliënten met pijn in de voet.

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

pijn-in-de-voet-verhelpen

Reacties
Categorieën