pijn-in-het-bovenbeen
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Pijn in het bovenbeen

Heeft u pijn in uw bovenbeen die ook nog eens uitstraalt naar de heup of bil hele been of andere plekken?

U kunt last hebben van zeurende, stekende, brandende of doffe pijn in het bovenbeen. Dit in beiden bovenbenen of alleen in het  linker- of rechterbovenbeen

 Maar wat zijn dan de mogelijke oorzaken van bovenbeenklachten?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling of heeft u al zoveel behandelingen gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor pijn in het bovenbeen, is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “
Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijn in het bovenbeen af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Pijn Test ontwikkeld.

Zeker als uw pijn het bovenbeen geen reden kent of er geen oorzaak voor gevonden is, is deze test het zeker waard om te doen.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw bovenbeenklachten definitief te genezen.

Klik op de oranje button met “Pijn Test” om te starten met de test.

pijn-in-het-bovenbeen-testIn het kort

  • Als je plotseling zeer hevige- aanhoudende en langdurige pijn in het bovenbeen hebt of andere uitstralende klachten is het belangrijk om een huisarts te laten onderzoeken wat de oorzaak is en of er direct actie vereist is;
  • Mogelijke oorzaken zijn een overbelasting, pirifromis syndroom, perifere neuropathie, ernstige vaatziekten, diabetes, ischias, , spierspanning,  beknelde zenuw in het bovenbeen, ischias, rughernia, triggerpoints, stress of een overprikkeld zenuwstelsel.
  • Medicatie, fysiotherapie en triggerpointtherapie, rust, shockwave, chiropractie, acupunctuur, operatie,  kunnen de klachten verhelpen of verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit maar tijdelijk;
  • Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat aanhoudende pijn in het bovenbeen wordt veroorzaakt door een overprikkeld zenuwstelsel. Test hier of dit ook voor jou geldt;
  • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van pijn in het bovenbeen. Ons programma helpt hierbij.


Inhoudsopgave

1. Anatomie en de spieren van het bovenbeen

pijn-in-het-bovenbeen-spierpijn

In het bovenbeen ligt een bot genaamd het dijbeenbot (het femur), die met de bolle kop aan de bovenkant in de kom van het bekken zit en samen het heupgewricht vormt.

De onderkant van het dijbeenbot heeft halfronde gewrichtsvlakken die op het scheenbeen rust en samen het kniegewricht vormen.

Het bovenbeen kent spieren aan de voorkant, binnenkant en achterkant.

Aan de voorkant zitten 3 spieren, waaronder:

De quadriceps, met vier koppen.  De M. rectus femoris, m. vastus medialis, m. vastus lateralis en de m. vastus intermedius. Deze spieren zorgen voor het strekken van de knie en het buigen van de heup.

De spier aan de achterkant. 

De hamstring: deze bestaat uit drie losse spieren. Deze spieren zorgen voor het strekken van de heup en het buigen van de knie.

De spieren aan de binnenkant van de bovenbeen

Deze spieren heten ook wel de adductoren. Deze heten de pectineus, adductor longus, adductor brevis, adductor magnus en gracilis. Deze spieren helpen het bovenbeen om naar binnen te bewegen.

 De kleermakerspier

Deze spier loopt diagonaal over bovenbeen vanuit de buitenkant van het bekken naar de binnenkant van die knie. Wanneer je in de kleermakerszit positie zit, dan is deze spier aangespannen en deze spier zorgt er voor dat je de bovenbenen naar buiten kunt bewegen.

Juist spierspanning en de stress die dit vaak veroorzaakt wordt juist vaak over het hoofd gezien, als het gaat om pijn in het bovenbeen of uitstralende klachten richting de bil, heup of onderbeen.

 Pijn in de bovenbenen kan vanuit de spieren in het bovenbeen zelf komen, maar deze kunnen ook vanuit de spieren van de billen, heup en bekken komen.

Veelal, wanneer de pijn in het bovenbeen, heup of bil niets te maken heeft met een kneuzing, breuk, ernstige slijtage of ernstige ziekte, komt de pijn door spierknopen (triggerpoints) in de spieren van eerder benoemde lichaamsdelen.

Triggerpoints zijn spierknopen in de spieren. Het zijn microverkrampingen in de spieren zelf die doorbloeding doen verminderen en een mild zuurstof tekort veroorzaken in de spier en een vrij zuur milieu.

Dit leidt tot een spierverkramping of dat spieren gaan verkorten. Zenuwen (in dit geval de Ischias) in de buurt kunnen hierdoor geïrriteerd raken en hiermee o.a. bovenbeen klachten veroorzaken.

Diverse vaak benoemde oorzaken worden vaak veroorzaakt door deze triggerpoints en soms wordt er een verkeerde diagnose gegeven, omdat deze spierknopen over het hoofd worden gezien.

Deze triggerpoints worden voor hun beurt vaak veroorzaakt door stress, emotionele spanningen en Tension Myositis Syndroom.

 In dit artikel hierover later meer.

2. Welke symptomen komen voor bij pijn in het bovenbeen?

pijn-in-het-bovenbeen-symptomen

Bovenbeen klachten hebben verschillende vormen en de volgende varianten krijgen wij vaak te horen. Voordat we de mogelijke oorzaken bespreken zullen eerst de mogelijke symptomen worden vermeld.

De verderop vermelde symptomen kunnen plotseling uit het niets opkomen door een bepaalde activiteit, beweging of ongeluk (val), maar ook chronisch/langdurige al aanwezig zijn.

Pijn in het bovenbeen of het nu aan het linker bovenbeen of rechter bovenbeen zit, aan de zijkant, voorkant/achterkant of aan beiden bovenbenen, dit maakt voor de oorzaak hiervan vaak niet veel uit.

2.1 Diverse soorten bovenbeen klachten

De pijn in het bovenbeen kan zeurderige pijn zijn of, prikkelend, scherp, tintelend, stekend, branderig of warm zijn en gepaard gaan met stijfheid, zwakte, spierpijn zwelling of kramp. Spierpijn is ook een variant.

Vrouwen melden vaak dat ze pijn in het bovenbeen hebben tijdens hun menstruatie/periode of tijdens of na de zwangerschap.

 De pijn kan van mild tot enorm en zeer hevig zijn. De pijn in het bovenbeen kan gedurende dag milder of heviger zijn of de hele dag constant of aanhoudend.

U kunt ook tegelijkertijd pijn in het bovenbeen hebben en dat de pijn uitstraalt naar de volgende lichaamsdelen en dat u dus ook op die plekken klachten kunt krijgen,

2.2 Pijn in het bovenbeen bij bepaalde bewegingen

De bovenbeen klachten kunnen opkomen bij het belasten ervan of bij bepaalde bewegingen, zoals bij het (kort of lang) zitten, bij het opstaan, tijdens het staan, liggen, op de zij liggen, omdraaien in bed, lopen, wandelen, fietsen, traplopen enzovoorts.

 Of bij het optillen van het been, heffen van de knie, strekken van het bovenbeen, bij het gaan zitten in de kleermakerszit, het naar binnen of naar buiten bewegen van uw been.

2.3 Pijn in het bovenbeen bij sporten

De pijn in het bovenbeen kan opkomen: tijdens of na het sporten, zoals fitness/krachttraining, crossfit, crosstrainer, (race)fietsen, yoga, (kick)boksen golf, voetbal, tennis, hardlopen, sprinten, hockey, volleybal, wielrennen.

Bepaalde oefeningen bij het sporten kunnen de bovenbeenklachten ook laten opkomen, zoals bij squats en lunges

2.4 Pijn in het bovenbeen bij werk of andere activiteiten

Bij de volgende activiteiten kan de pijn in het bovenbeen ook opkomen:

  • Bij het autorijden, paardrijden, fietsen, traplopen
  • Bij kantoorwerk tijdens het zitten op een bureaustoel
  • Bij fysiek werk, zoals in de bouw, magazijnmedewerker, postbode enzovoorts.
  • Bovenbeen klachten kunnen ook juist uit het niets, zonder reden of zonder aanleiding in rust zonder enige inspanning opkomen, wanneer je s 'nachts in bed ligt, tijdens of na het slapen (bij wakker worden), in de ochtend, middag, avond of na het eten.

2.5 Hoe lang duurt de pijn in het bovenbeen?

Pijn in het bovenbeen kan worden ingedeeld in twee verschillende soorten afhankelijk van de duur van de klacht:

(sub)Acute bovenbeen klachten– vanaf het moment dat u plotseling pijn in het bovenbeen kreeg en met een duur tot en met 6 á 12 weken

Daarom bij acute pijn in het bovenbeen, die gelijk zeer hevig is of langer duurt dan een aantal dagen, wilt u direct medische hulp van bijvoorbeeld een huisarts inschakelen om te kijken wat er aan de hand kan zijn.

Chronische bovenbeen pijnklachten – duur van meer dan 12 weken

Wanneer pijn in het bovenbeen niet (juist) wordt behandeld kan dit chronisch worden. Chronisch betekent dat de pijn in het bovenbeen door de hersenen, zenuwen en het lichaam wordt aangeleerd en dat vergt een andere aanpak, dan alleen het bijvoorbeeld laten masseren of opereren.

Mocht u in die chronische categorie vallen, dan is er goed nieuws. Wij van BreinMedicijn zijn gespecialiseerd in dit soort chronische bovenbeen klachten.

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK. SOLK is de betekenis voor lichamelijk klachten die niet goed te verklaren zijn.

Als u één of meerdere soorten bovenbeen klachten heeft of bij verschillende bewegingen, dan wilt u graag weten wat de oorzaak is. In de volgende hoofdstukken gaan we in op de mogelijke oorzaken en wat vaak de oorzaak is van pijn in het bovenbeen.

In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u nog meer informatie en wat u hieraan kunt doen.

pijn-in-het-bovenbeen-oorzaak-stress

3. Wat zijn de algemene oorzaken van pijn in het bovenbeen?

pijn-in-het-bovenbeen-hoe-kan-dat

De volgende 3 categorieën oorzaken dienen direct medisch behandelt te worden en om die reden laat u door een (huis)arts onderzoeken of deze oorzaken spelen.

3.1 Blessures of overbelasting en pijn in het bovenbeen

Pijn in het bovenbeen kan komen door spierblessures, spierverrekkingen, spierscheuringen of een overbelasting. Of dit bij u speelt, dat wilt u laten beoordelen door een arts en die zal een passende behandeling voor u adviseren.

Mocht u nog steeds pijn het bovenbeen hebben, terwijl de hersteltijd allang is verstreken en de kwetsuur genezen. In dat geval is de kans hoog dat uw bovenbeenklachten chronisch geworden zijn. Chronische klachten daar kunnen wij van BreinMedicijn u mee helpen.

3.2 Ernstige ziekten

Pijn in het bovenbeen kan ook komen door onderliggende ernstige ziekten, zoals diabetes,  auto immuunziekten (ziekte van Bechterew, reumatoïde atritis) enzovoorts. Bron Bron Bron  Raadpleeg uw behandelend arts om u hiermee verder te helpen.

Bij perifere neuropathie oftewel zenuwpijn in uw ledematen benen en/of armen in het geval u ernstige ziekten heeft, zoals bovenstaande, dan is dat vaak de oorzaak van bovenbeenklachten. Vraag ook hierbij uw behandelend arts om advies.

Echter een aanzienlijk percentage (50%) van de mensen waarbij perifere neuropathie wordt gediagnosticeerd, daarbij kunnen ze geen reden of oorzaak vinden voor de pijn in het bovenbeen. Deze groep heet CIAP. Bron 

Wat ik hiermee bedoel is dat het onderzoek wat ik eerder besprak laat zien dat er een zwak verband is tussen de ernst van de dunnevezel neuropathie en de klachten die de patiënt rapporteert. Bron

Samenvattend is er geen hard bewijs en eveneens een zwak verband, dat Idiopathische dunnevezelneuropathie (CIAP) leidt tot pijnklachten.

Het is mogelijk dat stress en Tension Myositis Syndroom de oorzaak zijn van de (pijn)klachten, verderop in dit artikel gaan we daar dieper op in.

3.3 Ader en bloedvat problemen

Bloedproppen (diepe veneuze trombose) in het been kunnen bovenbeenklachten geven, maar kan ook de dood tot gevolg hebben wanneer een bloedprop in de longslagader terecht komt en een hartinfact veroorzaakt. Bron

Bij het compartiment syndroom, etalagebenen en spataderen, is de doorbloeding ook ernstig verstoort in de benen. Dit dient medisch behandelt te worden.


3.4 Beknelde zenuw of irritatie van de zenuwen en Ischias, piriformis syndroom, hernia, artrose, stenose en pijn in het bovenbeen

pijn-in-het-bovenbeen-ischias

Bij pijn in het bovenbeen, die ook uitstraalt naar andere gebieden in het been, kunnen bepaalde zenuwen hierbij betrokken zijn. De nervus ischadius, ook wel Ischias zenuw genoemd, die vanuit de onderrug en bil de benen ingaat.

De laterale femorale cutane zenuw, een zenuw die vanuit de lies het bovenbeen ingaat.

Deze zenuwen kunnen geïrriteerd raken en pijn gaan activeren of de bovenbeen zenuw of de ischias zenuw is bekneld geraakt. Een beknelling door bijvoorbeeld de spieren in het geval bij het piriformis syndroom of door afwijkingen in de ruggengraat, zoals hernia's, stenose, artrose en scoliose.

Deze afwijkingen in de ruggengraat zijn vaker niet dan wel de oorzaak van pijn in het bovenbeen en uitstralingsklachten, de reden is dat het wetenschappelijk bewijs hiervoor zwak is.

Een beknelling van de zenuwen in de rug , door bijvoorbeeld een lumbale stenose, scoliose, artrose in de rug, of een rughernia bij de zenuwwortels (L1, L2, L3, L4, L5, S1, S2)  kan mogelijk leiden tot bovenbeenklachten en eventueel uitstralen naar de bil, heup, been en voeten. maar veel wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de meeste hernia’s, scoliose , artrose, stenose ongevaarlijke slijtage en ouderdoms verschijnselen zijn.

En dat de zenuw vaak juist niet bekneld zit, ook al vinden ze iets op de MRI scan. Een mening die door de NHG standaarden ook steeds meer wordt overgenomen. Bron  bron Bron

Volgens top neurochirurg Dr. H.C. Rosomoff zijn hernia’s slechts in 3% van de gevallen verantwoordelijk voor (uitstralende) pijn en andere klachten bron

Dit verklaart ook waarom de meeste mensen met een hernia, artrose in de rug, scoliose of een lumbale stenose hier vrijwel geen pijn in het bovenbeen door hebben, althans diverse onderzoeken hebben dit ondervonden.

Drie recente van elkaar losstaande onderzoeken door M.C. Jensen bron, D.G. Borenstein bron en N. Boos bron, tonen aan dat er maar een zeer klein verband is tussen pijn en de afwijkingen die er door de MRI-scans worden gevonden. 

Meer onderzoeken en ook meta studies kunt u op deze pagina vinden

pijn-in-het-bovenbeen-oorzaken

Er is een zwak verband tussen pijn en dergelijke afwijkingen. Echter, dit dient per persoon door een specialist(en) beoordeelt te worden. Schroom, niet om tevens een second opinion aan te vragen bij een ander ziekenhuis. Artsen kunnen over uw situatie nogal sterk van mening verschillen ten aanzien van de MRI scan resultaten en de ernst van een gevonden afwijking.

Anders dan eerdergenoemde oorzaken zijn triggerpoints, veroorzaakt door stress en Tension Myositis Syndroom, vaak de oorzaak van pijn in het bovenbeen. In hoofdstuk 4 wordt hier dieper op ingegaan.

4. Een veelvoorkomende oorzaak van pijn in het bovenbeen

Deze oorzaak valt in de categorie (spier)pijn in het bovenbeen zonder reden of zonder gevonden oorzaak. Veel artsen zijn helaas niet op de hoogte van de volgende twee oorzaken die ook vaak nog eens elkaar veroorzaken.

Wanneer de bovenbeen na operaties, fysiotherapie of talloze oefeningen niet overgaat, dan spreekt men ook van langdurige- of chronische bovenbeenpijn. De onderstaande oorzaak is vaak de reden dat deze pijn in het bovenbeen maar niet over willen gaan.

4.1 Triggerpoints in de spieren en pijn in het bovenbeen

Zoals hierboven benoemd zijn triggerpoints vaak de reden dat spieren kunnen verkrampen en zenuwen geïrriteerd  kunnen raken. Maar wat zijn triggerpoints? 

Triggerpoints worden ook wel eens spierknopen genoemd. Het zijn micro verkrampingen in een bepaalde spier of spieren. Het triggerpoint veroorzaakt een verminderde doorbloeding wat leidt tot een mild zuurstofgebrek in de spier en dat afvalstoffen zich gaan ophopen.

Het overbelasten van de bovenbeen spieren of andere spieren in bil of bekken kan o.a. leiden tot triggerpoints die pijn in het bovenbeen teweeg kunnen brengen.

In de bovenbenen gaat het vooral om de quadriceps en de vier spierbuiken, de hamstring en de kleermakerspier en de adductoren.

Bij de spieren van de bil gaat het om de grote bilspier (gluteus maximus), kleine bilspier (gluteus minimus) en de peervormige spier (piriformis).

In de heup gaat het om de  Iliopsoas spier, die in het Nederlands de heup-lendenspier heet bestaat uit twee spieren: de musculus iliacus  (heupbeenspier) en de musculus psoas major (lendenspier).

pijn-in-het-bovenbeen-bil-heup-2

pijn-in-het-bovenbeen-stress

pijn-het-bovenbeen-achterkant


 Normaliter gaan deze triggerpoints weer weg, maar als dit niet gebeurd dan is het goed deze te behandelen.

Wanneer je op een triggerpoint drukt of deze masseert, dan doet deze plek vaak erg pijn en kan pijn in het bovenbeen opwekken.

Deze pijnklachten  kunnen ook op een hele andere plek voorkomen, dan waar het triggerpoint zit. Triggerpoints in de bil bijvoorbeeld zorgen ook voor afgeleide pijn richting de het bovenbeen.

in het geval van pijn in het bovenbeen kunnen de triggerpoints in de volgende lichaamsdelen zitten:

Waardoor ontstaan deze triggerpoints? Stress, onderdrukte emoties, en Tension Myositis Syndroom zorgen ervoor dat triggerpoints vaak ontstaan en ook telkens na behandeling weer terugkomen. Deze oorzaak behandelen is dan ook cruciaal om ervoor te zorgen dat de pijn in het bovenbeen  blijvend worden verholpen.

In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u nog meer informatie over het verband tussen pijn in het bovenbeen, triggerpoints, stress en tension myositis syndroom. In dit e-book vindt u ook wat u hieraan kunt doen.

pijn-in-het-bovenbeen-oorzaak-stress-1

4.2 Tension Myositis Syndroom en stress en pijn het bovenbeen

pijn-in-het-bovenbeen-door-stress

Een andere vraag die vergelijkbaar is: “kan stress,  pijn in het bovenbeen veroorzaken?”.

Ja, chronische stress of veel stress in korte tijd en ingehouden of onderdrukte emoties kunnen chronische en langdurige pijn in het bovenbeen veroorzaken. Bron

Wat stress allemaal inhoudt daarover kunt u meer lezen in dit artikel.

De Futurepainstudy laat zien dat stressfactoren in iemands leven of wat hij/zij heeft gemaakt of nu meemaakt.

De beste voorspellers zijn voor o.a. pijn in het bovenbeen. Hun model kon dit 7-10 jaar van te voren voorspellen. Bron

De meeste zijn ook wel bekend met de volgende situaties. Wanneer u verliefd was had u vlinders in de buik of geen eetlust. Bij een presentatie voelen we ons nerveus, verhoogd de hartslag, krijgen we last van hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid of maag en darm klachten enz.

Of hoe ons lichaam functioneert onder het verlies van een geliefde, zware conflicten op het werk, financiële problemen enzovoorts.

Als u meer wilt weten welke stressfactoren er zijn dan vindt u die in dit artikel (klik hier)

Dit zijn (pijn)klachten die komen door stress en ongeveer 40% van de huisartsbezoeken vanwege (pijn)klachten en bijvoorbeeld pijn in het bovenbeen komen door dit proces. Bron

Intussen is er ook steeds meer bewijs is te vinden in de wetenschappelijke literatuur dat met chronische pijn in het bovenbeen door stress een abnormale verwerking is van pijnsignalen in de hersenen.

 Doormiddel van FMRI scans van de hersenen is aangetoond dat het limbische systeem en de hersengebieden anterieure cingulaire cortex en de insula overmatig geactiveerd zijn bij met mensen met chronische klachten. En dat de hersenen uiteindelijk bepalen of en wanneer er pijn gevoeld moet worden. Bron bron bron bron 

In andere woorden het pijnsysteem is overgevoelig geraakt en deze overgevoeligheid is door de hersenen aangeleerd en spreekt men ook wel van neuro-plastische pijn.

In recent onderzoek wordt aangetoond dat stress, in dit geval sociale uitsluiting of afwijzing, leidt tot een verhoogde hersenactiviteit in de anterieure cingulaire cortex. Wat hetzelfde gebied is wat ook bij chronische pijn geactiveerd wordt en daarmee ook de pijn in het bovenbeen. Bron

In een ander onderzoek gedaan door universiteit van Pittsburgh gebruikten mensen hypnose om pijn teweeg te brengen en de mensen voelde pijn en de fMRI liet zien dat de hersendelen die betrokken zijn bij pijn, waarneembaar geactiveerd waren. Bron

Andere onderzoeken laten zien dat aandacht in de vorm van angst voor de pijn laat toenemen waaronder bewegingsangst. De proefpersonen waren bang dat ze door bepaalde bewegingen te maken hun lichaam zouden bezeren of bang waren dat ze een beknelde zenuw hadden (terwijl dit niet zo was). Bron Bron

 Dat pijn in het bovenbeen door stress kan komen, wordt ook indirect aangetoond door het feit wanneer die psychologische factoren aangepakt worden de pijn minder wordt en zelfs helemaal weg kan gaan.

pijn-in-het-bovenbeen-dr--sarno

Één van de pioniers op het gebied van het oplossen van lokale bovenbeenklachten en uitstralende pijn zonder lichamelijke oorzaak is dr. Sarno. Hij noemde dit proces Tension Myositis Syndroom. Hij heeft succesvol duizenden mensen van hun pijnklachten afgeholpen met zijn TMS aanpak. bron bron bron

Dr. Alan Gordon, samen met een heel team met onder andere dr. Howard Schubiner en Mark A Lumley en andere, hebben in 2021 een gerandomiseerde controle studie afgerond.

Dit deden zij met de Pain Reprocessing therapy wat een door Alan Gordon ontwikkelde Tension Myositis Syndroom of in zijn woorden een ‘neuro-plastische pijn’ behandelmethodiek is. bron

Waarbij ook fMRI scans gemaakt zijn om de veranderingen in de hersenen te kunnen aantonen.

Dit onderzoek is nu ter publicatie aangeboden en laat een zeer groot effect en resultaat zien. 66% procent van de deelnemers was na de behandeling pijnvrij of bijna vrij van klachten.

Ook de fMRI scans lieten zien dat bij die deelnemers ook de hersenen waren verandert. Deze veranderingen waren gecentreerd rondom de anterior insula wat één van de gebieden is van de hersenen die in het pijnverwerkingsgebied valt. Dit gebied speelt een belangrijke rol in het bepalen of de hersenen wel of geen pijn moeten genereren. Bron

Dit resultaat is een groot succes te noemen!

Dat pijn in het bovenbeen ook vaak bij een burn out voor komt, laat al zien dat stress zeer zeker een belangrijke of zelfs de belangrijkste factor kan zijn bij deze klacht.

In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u nog meer informatie over het verband tussen pijn in het bovenbeen, triggerpoints, stress en tension myositis syndroom. In dit e-book vindt u ook wat u hieraan kunt doen.

 pijn-in-het-bovenbeen-oorzaak-stress-2

5. Wat is de oorzaak van pijn in de voorkant-, binnenkant- en buitenkant van het bovenbeen en heup? 

Bij specifieke pijn in het bovenbeen, die aan de voorkant, binnenkant en/of buitenkant van het bovenbeen zit en mogelijk uitstraalt naar de voorkant van de knie, scheenbeen en voet of naar de binnen- of buitenkant van de heup, lies en de zijkant van de enkel.

 Waar het om zenuwen gaat, gaat het om de zenuwen (L2,L3,L4,L5)  vanuit de rug (het lumbale deel). Deze ook wel zenuwtakken genoemd,  lopen vanuit de onderrug langs de voorkant van de heup het been in en pijn door deze zenuwtakken is voelbaar grotendeels aan de voorkant, binnenkant, buitenkant van de heup, bovenbenen, knie, scheenbeen en voet.

pijn-in-het-bovenbeen-oorzaak-stress-2

Meralgia paraesthetica is eveneens een zenuw die in het bovenbeen loopt.

Meralgia paraesthetica is een beknelling van een zenuw in het bovenbeen. De aandoening wordt gekenmerkt door tintelingen, gevoelloosheid en brandende pijn aan de voor- en zijkant van één bovenbeen. De oorzaak van meralgia paresthetica is compressie van de laterale femorale cutane zenuw, welke loopt langs de lies van de buik naar het bovenbeen.

Vaak wordt een zenuwbeknelling door een hernia, artrose of stenose geconstateerd die deze zenuwwortels zou beknellen. Bij een hernia gaat dat om een hernia tussen L1/L2, L2/L3, L3/L4, L4/L5. Zoals bij hoofdstuk 3.4 is besproken, is het verband tussen hernia's, artrose, stenose, scoliose met pijn, behoorlijk zwak.

De oorzaak is regelmatig dat triggerpoints in de illiopsoas spier, de quadriceps, kleermakerspier en adductoren, de pijn aan de voorkant, zijkant en binnenkant van het bovenbeen veroorzaken en dat tension myositis syndroom en stress deze triggerpoints in stand houden. In hoofdstuk 4 van dit artikel vindt u hier meer informatie over.


6. Wat is de oorzaak van pijn in de achterkant van het bovenbeen met uitstralende pijn naar de bil, hamstring, knieholte, kuit, grote teen, kleine teen.

Bij specifieke pijn in het bovenbeen, die aan de achterkant van het bovenbeen zit en mogelijk uitstraalt naar de knieholte, kuit, grote teen en kleine teen.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn zoals eerder besproken in dit artikel . Waar het om zenuwen gaat, gaat het om de zenuwen (L5,S1, S2)  vanuit de rug(lumbale) en heiligbeen (sacraal). Deze zenuwtakken lopen vanuit de onderrug langs de voorkant van de heup het been in en pijn door deze zenuwtakken is voelbaar grotendeels bij de bil en de achterkant van het bovenbeen, knieholte, kuit en grote en kleine teen.

pijn-in-bovenbeen-binnenkant

Bekende diagnose voor deze pijn is Ischias zenuwpijn, vanwege de zenuw de nervus ischadicus die daar loopt.

Vaak wordt een zenuwbeknelling van deze Ischias zenuw door een hernia, artrose of stenose geconstateerd die deze zenuwtakken zou beknellen. Bij een hernia gaat dat om een hernia tussen L5/S1, S1/S2. S2/S3. Zoals bij hoofdstuk 3.4  is besproken, is het verband tussen hernia's, artrose, stenose, scoliose met pijn, behoorlijk zwak.

De oorzaak is regelmatig dat triggerpoints in de spieren: pirformis, grote bilspier, kleine bilspier, hamstrings en kuitspier de pijn aan de achterkant van bovenbeen veroorzaken en dat tension myositis syndroom en stress deze triggerpoints in stand houden. In hoofdstuk 4 van dit artikel vindt u hier meer informatie over.

Piriformis syndroom, wat een beknelling van de ischiaszenuw genoemd wordt, door de piriformis spier wordt daarmee ook verklaart.

7. Wat te doen bij pijn in het bovenbeen en welke oefening verlicht de klachten?

De snelste manier om pijn in het bovenbeen zonder medische oorzaak, te behandelen en te verlichten is door triggerpoint massage. Dit kunt u zelf leren, lees hier verder. Of door triggerpointtherapie middels een therapeut.

 Als dit maar tijdelijk helpt of niet helpt tegen de bovenbeenklachten, dan is Tension Myositis Syndroom en stress aan de gang en dien je die oorzaak aan te pakken.

8. Hoe is (chronische) pijn in het bovenbeen te verhelpen en welke behandeling heb ik nodig?

Wilt u dat wij u helpen met uw pijn in het bovenbeen?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

pijn-in-het-bovenbeen-oplossen

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden van onder andere cliënten met pijn in het bovenbeen.

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

pijn-in-het-bovenbeenbehandeling

Reacties
Categorieën