pijn-in-de-heup-1
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Pijn in de heup

Heeft u pijn in de heup die ook nog eens uitstraalt naar andere lichaamsdelen?

U kunt last hebben van zeurende, stekende, brandende of doffe pijn in de heup. Dit in beiden heupen of alleen in linker- of rechterheup.

 Maar wat zijn dan de mogelijke oorzaken van heupklachten?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling of heeft u al zoveel behandelingen gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor pijn in de heup, is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “
Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijn in de heup af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Pijn Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw heupklachten definitief te genezen.

Klik op de oranje button met “Pijn Test” om te starten met de test.

pijn-in-de-heup-test


Inhoudsopgave

In dit artikel leest u meer over de symptomen, oorzaken en mogelijke behandelingen bij pijn in de heup.

1. Anatomie van de heup

heup-anatomie

De heup bevat een gewricht waar twee botten samen komen; namelijk het heupbeen (os coxae) en het bovenbeen (femur). Het heupbeen maakt onderdeel uit van het bekken

In het heupbeen zit aan beiden zijden een kom. De heupkom zit vast aan de bekken en de heupkop zit vast aan het dijbeen. De heupkop valt in de heupkom en samen vormen zij het heupgewricht.

Het heupgewricht is een kogelgewricht en om die reden kan het allerlei kanten op bewegen. In het heupgewricht zit een laag kraakbeen, hierdoor kan de kop zich soepel bewegen in de heupkom zonder wrijving.

Een kapsel houdt het heupgewricht zijn plaats. Om het gewricht heen bevinden zich allerlei spieren, pezen en slijmbeurzen die er samen voor zorgen dat het gewricht goed kan bewegen.

 Pijn in de heup kan vanuit de spieren in de buurt van de heup zelf komen, maar deze kunnen ook vanuit de spieren van de billen, rug en het bovenbeen komen.

Veelal, wanneer de pijn in de heup niets te maken heeft met een kneuzing, breuk, ernstige slijtage of ernstige ziekte, komt de pijn door spierknopen (triggerpoints) in de spieren van eerder benoemde lichaamsdelen.

Triggerpoints zijn spierknopen in de spieren. Het zijn microverkrampingen in de spieren zelf die doorbloeding doen verminderen en een mild zuurstof tekort veroorzaken in de spier en een vrij zuur milieu.

Dit leidt tot een spierverkramping of dat spieren gaan verkorten. Zenuwen (in dit geval de Ischias) in de buurt kunnen hierdoor geïrriteerd raken en hiermee o.a. heupklachten veroorzaken.

Diverse vaak benoemde oorzaken worden vaak veroorzaakt door deze triggerpoints en soms wordt er een verkeerde diagnose gegeven, omdat deze spierknopen over het hoofd worden gezien.

Deze triggerpoints worden voor hun beurt vaak veroorzaakt door stress, emotionele spanningen en Tension Myositis Syndroom.

 In dit artikel hierover later meer.

2. Pijn in de heup waardoor kan dat komen?

pijn-in-de-heup-hoe-komt-het

Pijn in de heup, kan ontstaan door verschillende redenen. Dit kan komen door een valpartij, overbelasting, hernia, stenose, artrose, slijmbeursontsteking maar ook door triggerpoints en tension myositis syndroom. Deze laatste twee worden vaak over hoofd gezien.

Als u heupklachten heeft is zeer aan te raden om naar de huisarts te gaan om ernstige oorzaken uit te sluiten, waaronder diabetes, MS, reuma, auto-immuunziekten enzovoorts.

Hoe deze pijn in de heup namelijk het beste behandeld kan worden is afhankelijk van de oorzaak van de klachten. In dit artikel hierover later meer. 

2.1 Hoe lang duurt de pijn in de heup?

Pijn in de heup kan worden ingedeeld in twee verschillende soorten afhankelijk van de duur van de klacht:

(sub)Acute heupklachten– vanaf het moment dat u plotseling pijn in de heup kreeg en met een duur tot en met 6 á 12 weken

Daarom bij acute pijn in de heup, die gelijk zeer hevig is of langer duurt dan een aantal dagen, wilt u direct medische hulp van bijvoorbeeld een huisarts inschakelen om te kijken wat er aan de hand kan zijn.

Chronische heupklachten – duur van meer dan 12 weken

Wanneer pijn in heupniet (juist) wordt behandeld kan dit chronisch worden. Chronisch betekent dat de pijn in de heup door de hersenen, zenuwen en het lichaam wordt aangeleerd en dat vergt een andere aanpak, dan alleen het bijvoorbeeld laten masseren of opereren.

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK.

SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

Mocht u in die chronische categorie vallen, dan is er goed nieuws. Wij van BreinMedicijn zijn gespecialiseerd in dit soort chronische heupklachten.

De pijn in de heup kan soms langdurig aanhouden voor weken of maanden, terwijl de kwetsuur allang genezen is of er eigenlijk nooit echt een blessure was, maar hooguit een overbelasting.

De meest voor de hand liggende oorzaak voor pijn in de heup zijn dan vaak triggerpoints in de bil of triggerpoints in de bovenspieren en die worden voor hun beurt vaak veroorzaakt door stress, emotionele spanningen en Tension Myositis Syndroom.

Triggerpoints zijn spierknopen in de spieren. Het zijn microverkrampingen in de spieren zelf die doorbloeding doen verminderen en een mild zuurstof tekort veroorzaken in de spier en een vrij zuur milieu. Dit leidt tot een spierverkramping of dat spieren gaan verkorten. Zenuwen in de buurt (ischias) kunnen hierdoor geïrriteerd raken en hiermee o.a. pijn in de heup veroorzaken.

Diverse vaak benoemde oorzaken worden vaak veroorzaakt door deze triggerpoints en soms wordt er een verkeerde diagnose gegeven, omdat deze spierknopen over het hoofd worden gezien.

Deze triggerpoints worden voor hun beurt vaak veroorzaakt door stress, emotionele spanningen en Tension Myositis Syndroom.

In dit artikel hierover later meer. Eerst bespreken we de verschillende symptomen van heupklachten en daarna de diverse oorzaken die het kan hebben.

3. Wat zijn de symptomen en verschijnselen bij heupklachten?

pijn-in-de-heup

Heupklachten hebben verschillende vormen en de volgende varianten krijgen wij vaak te horen. Voordat we de mogelijke oorzaken bespreken zullen eerst de mogelijke symptomen worden vermeld.

De verderop vermelde symptomen kunnen plotseling uit het niets opkomen door een bepaalde activiteit, beweging of ongeluk, maar ook chronisch/langdurige al aanwezig zijn.

Pijn in de heup of het nu aan de linker heup of rechter heup zit, aan de zijkant, voorkant/achterkant of aan beiden heupen, dit maakt voor de oorzaak hiervan vaak niet veel uit.

3.1 Diverse soorten heupklachten

De pijn in de heup(gewricht) kan zeurderige pijn zijn of, prikkelend, scherp, tintelend, stekend, branderig of warm zijn en gepaard gaan met stijfheid, zwakte, spierpijn zwelling of kramp.

Vrouwen melden vaak dat ze pijn in de heup hebben tijdens hun menstruatie/periode of tijdens of na de zwangerschap.

 De pijn kan van mild tot enorm en zeer hevig zijn. De pijn in de heup kan gedurende dag milder of heviger zijn of de hele dag constant of aanhoudend.

U kunt ook tegelijkertijd pijn in de heup hebben en dat de pijn uitstraalt naar de volgende lichaamsdelen en dat u dus ook op die plekken klachten kunt krijgen, deze uitstraling worden ook wel ischias klachten genoemd.

3.2 Pijn in de heup bij bepaalde bewegingen

De heupklachten kunnen opkomen bij het belasten ervan of bij bepaalde bewegingen, zoals bij het (kort of lang) zitten, bij het opstaan, tijdens het staan, liggen, op de zij liggen, omdraaien in bed, lopen, wandelen, fietsen, traplopen enzovoorts.

 Of bij het optillen van het been, heffen van de knie, bij het (voorover) bukken, bij het gaan zitten, zijwaartse beweging been.

3.3 Pijn in de heup bij sporten

De pijn in de heup kan opkomen: tijdens of na het sporten, zoals fitness/krachttraining, crossfit, crosstrainer, fietsen, yoga, (kick)boksen golf, tennis, hardlopen hockey, volleybal, wielrennen.

3.4 Pijn in de heup bij werk of andere activiteiten

Bij de volgende activiteiten kan de pijn in de heup ook opkomen:

  • Bij het autorijden, fietsen, traplopen
  • Bij kantoorwerk tijdens het zitten op een bureaustoel
  • Bij fysiek werk, zoals in de bouw, magazijnmedewerker, postbode enzovoorts.
  • Heupklachten kunnen ook juist uit het niets, zonder reden of zonder aanleiding in rust zonder enige inspanning opkomen, wanneer je s 'nachts in bed ligt, tijdens of na het slapen (bij wakker worden), in de ochtend, middag, avond of na het eten.

Als u één of meerdere soorten heupklachten heeft of bij verschillende bewegingen, dan wilt u graag weten wat de oorzaak is. In de volgende hoofdstukken gaan we in op de mogelijke oorzaken en wat vaak de oorzaak is van pijn in de heup.

oorzaak-pijn-in-de-heup-stress

In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u nog meer informatie over het verband tussen pijn in de heup, triggerpoints, stress en tension myositis syndroom. In dit e-book vindt u ook wat u hieraan kunt doen.

4. Wat is de oorzaak van pijn in de heup?

pijn-in-de-heup-oorzaken

Pijn in de heup kan komen door een breuk, kneuzing, ernstige slijtage, MS, reuma of andere ernstige ziekten.

Dit betekent echter niet dat dit bij u het geval hoeft te zijn laat u altijd goed onderzoeken door uw huisarts en neem de informatie hieronder hierin mee.

4.1 Hernia, artrose in de heup, bekkeninstabiliteit (SI gewricht) en pijn in de heup

De onderstaande afwijkingen in het lichaam zijn voorbeelden van oorzaken die horen bij specifieke pijn in de heup.  Specifieke 'pijn in de heup’: betekent dat de oorzaken van de heupklachten specifiek aanwijsbaar zijn. 

Echter, dit betekent niet dat alles wat gevonden wordt perse de oorzaak is van de pijn in de heup. 

Dit zijn vaak gevonden lichamelijke afwijkingen bij mensen met pijn in de heup met daarbij uitstralende pijn richting de heup, lies, been, knie en voet


pijn-in-de-heup-hernia

  • Uitstulping tussenwervel (hernia) en meestal een rughernia.

  • Versmalling tussenwervelschijf in de rug, slijtage (artrose van de heup) en vernauwing van het wervelkanaal (stenose)

  • Aangeboren afwijkingen, S-bocht aan de wervelkolom (scoliose), platvoeten of een beenlengteverschil.

  • Bekkeninstabiliteit en problemen met het SI gewricht.

Er lopen diverse zenuwen vanuit de rug door de structuren van de heup en bil in het been helemaal naar de voeten. Deze Ischias zenuw kan naast pijn in de heup ook uitstralen naar de bil, heup, been en voeten.

 De oorzaak van de pijn in de heup kan komen doordat er een zenuw is bekneld,  beschadigd of dat de ischias zenuw is geïrriteerd en hierdoor disfunctioneert.

Dit disfunctioneren kan ook komen door stress, triggerpoints en Tension Myositis syndroom. Hierover straks meer.

Als men pijn in de heup heeft en doorverwezen wordt naar het ziekenhuis. Dan wordt daar vaak een MRI scan of röntgenscan genomen. Er wordt dan soms een hernia , artrose in de heup, lumbale stenose of één van de eerder genoemde afwijkingen gevonden.

Dan wordt de conclusie vaak snel getrokken dat die afwijking de pijn in de heup en eventuele andere uitstralende klachten.

 Een beknelling van de zenuwen in de rug , door bijvoorbeeld een lumbale stenose, scoliose, artrose in de rug, of een rughernia bij de zenuwwortels (L1, L2, L3, L4, L5, S1)  kan mogelijk leiden tot pijn in de heup en eventueel uitstralen naar de bil, heup, been en voeten. maar veel wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de meeste hernia’s, scoliose , artrose, stenose ongevaarlijke slijtage en ouderdoms verschijnselen zijn.

En dat de zenuw vaak juist niet bekneld zit, ook al vinden ze iets op de MRI scan. Een mening die door de NHG standaarden ook steeds meer wordt overgenomen. Bron  bron Bron

Volgens top neurochirurg Dr. H.C. Rosomoff zijn hernia’s slechts in 3% van de gevallen verantwoordelijk voor (uitstralende) pijn en andere klachten bron

Dit verklaart ook waarom de meeste mensen met een hernia, artrose in de rug, scoliose of een lumbale stenose hier vrijwel geen pijn in de heup of andere uitstralende pijn door hebben, althans diverse onderzoeken hebben dit ondervonden.

Drie recente van elkaar losstaande onderzoeken door M.C. Jensen bron, D.G. Borenstein bron en N. Boos bron, tonen aan dat er maar een zeer klein verband is tussen pijn en de afwijkingen die er door de MRI-scans worden gevonden. 

Meer onderzoeken en ook meta studies kunt u op deze pagina vinden

pijn-in-de-heup-oorzaak


Wij raden u aan om zeker een second opinion aan te vragen wanneer er één van de eerder besproken afwijkingen is geconstateerd en die afwijking wordt bestempeld als de oorzaak van uw heupklachten.

Klik hier voor meer informatie over artrose en hier voor meer informatie over hernia's.

Anders dan eerdergenoemde oorzaken, zijn triggerpoints veroorzaakt door stress en Tension Myositis Syndroom, vaak de oorzaak van pijn in de heup.

 In hoofdstuk 5 wordt hier dieper op ingegaan.

4.2 Piriformis Syndroom, Ischias en pijn in de heup

pijn-in-de-heuppiriformis-syndroom

De piriformis spier is een spier die loopt via het staartbeen naar de kop van het bovenbeen.

Deze spier ligt diep gelegen in de bil en loopt van het sacrum (stuitje) naar de kom van de heup (femur).

Deze spier heeft als functie het naar buiten kunnen draaien van het bovenbeen en het stabiliseren van het bekken en de heup tijdens het lopen en/of rennen.

De nerves ischiadicus is de grote beenzenuw, deze wordt ook wel de ischias  zenuw genoemd. Deze zenuw loopt direct onder of langs de piriformis spier en loopt langs de achterkant van het been.

Deze vertakt uiteindelijk in kleinere zenuwbanen in de voeten.

Er wordt gesteld dat deze spier de ischias zenuw zou kunnen gaan beknellen of irriteren wanneer deze spier verkort, opgezwollen, gespannen, verkrampt of ontstoken is. Bron

Deze aandoening, het piriformis syndroom, wordt dan aangewezen als oorzaak voor Ischias klachten in de heup met uitstralende pijn in de achterkant van het bovenbeen, knieholte, kuit en/of voet.

Wat echter vaak het geval is bij pijn in de heup , is dat de oorzaak vaak spierspanning, stress en Tension Myositis Syndroom is, wat vervolgens leidt tot triggerpoints (spierknopen). Deze microverkrampingen van de spieren leiden vaak tot verkrampte spieren en de irritatie van die (ischias) zenuwen.

Verderop in hoofdstuk 5 dit artikel wordt er verder uitgewijdt over triggerpoints, stress en Tension Myositis Syndroom.


4.3 Slijmbeursontsteking in de heup en heupklachten

Een andere veelgenoemde oorzaak voor pijn in de heup, is de slijmbeursontsteking.

Wanneer u beweegt schuren spieren langs uw botten en gewrichten en dit kan behoorlijke wrijving veroorzaken.

De slijmbeurs is een met vocht gevuld kussen die tussen de spieren en de botten ligt.

Deze slijmbeurs voorkomt dat die wrijving tussen de botten en de spieren leidt tot beschadigingen.

De slijmbeurs heeft ook een functie als smeermiddel waardoor de bewegingen soepel verlopen. In het geval van een slijmbeursontsteking in de heup is dit echter niet meer het geval en doet de beweging juist veel pijn met name in de heup zelf.

Een slijmbeursontsteking is zoals de naam al zegt een ontsteking van de slijmbeurs.

Een overbelasting is vaak de reden dat er een dergelijke slijmbeursontsteking in de heup zich ontwikkelt. Mocht u dikwijls een slijmbeursontsteking in de heup  krijgen of u heeft hier al weken- of maandenlang last van, dan kan het dat triggerpoints in de spieren van de billen en bovenbenen dit veroorzaken. Triggerpoints die na manuele behandeling niet meer weggaan komen vaak door stress en Tension Myositis Syndroom.

Verderop in hoofdstuk 5 dit artikel, hier meer over.

In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u nog meer informatie over het verband tussen pijn in de heup, triggerpoints, stress en tension myositis syndroom. In dit e-book vindt u ook wat u hieraan kunt doen.

oorzaak-pijn-in-de-heup-stress

5 Wat is vaak de belangrijkste oorzaak dat de pijn in de heup niet weggaat?

5.1 Triggerpoints en pijn in de heup

Zoals hierboven benoemd zijn triggerpoints vaak de reden dat de spieren rondom de heup kunnen verkrampen en zenuwen geïrriteerd  kunnen raken. Maar wat zijn triggerpoints? 

Triggerpoints worden ook wel eens spierknopen genoemd. Het zijn micro verkrampingen in een bepaalde spier of spieren. Het triggerpoint veroorzaakt een verminderde doorbloeding wat leidt tot een mild zuurstofgebrek in de spier en dat afvalstoffen zich gaan ophopen.

Het overbelasten van spieren rondom de heup kan o.a. leiden tot triggerpoints die pijn in de heup teweeg kunnen brengen.

Overbelasten door bijvoorbeeld fysiek werk, fitness, sport (krachttraining, hockey, golf, turnen, wielrennen) en ook statisch werken achter een computer, laptop of tablet kan.

 Normaliter gaan deze triggerpoints weer weg, maar als dit niet gebeurd dan is het goed deze te behandelen.

Wanneer je op een triggerpoint drukt of deze masseert dan doet deze plek vaak erg pijn en kan dit pijn in de heup opwekken.

Deze pijnklachten  kunnen ook op een hele andere plek voorkomen, dan waar het triggerpoint zit. Triggerpoints in de bovenbenen bijvoorbeeld zorgen ook voor uitstralende pijn richting de heup.

in het geval van pijn in de heup kunnen de triggerpoints in de volgende lichaamsdelen zitten:

Waardoor ontstaan deze triggerpoints? Stress, onderdrukte emoties, en Tension Myositis Syndroom zorgen ervoor dat triggerpoints vaak ontstaan en ook telkens na behandeling weer terugkomen. Deze oorzaak behandelen is dan ook cruciaal om ervoor te zorgen dat de pijn in de heup blijvend worden verholpen.


5.2 Stress en tension myositis syndroom en pijn in de heup

Een andere vraag die vergelijkbaar is: “kan stress,  pijn in de heup veroorzaken?”.

Ja, chronische stress of veel stress in korte tijd en ingehouden of onderdrukte emoties kunnen chronische en langdurige pijn in de heup veroorzaken. Bron

Wat stress allemaal inhoudt daarover kunt u meer lezen in dit artikel.

De Futurepainstudy laat zien dat stressfactoren in iemands leven of wat hij/zij heeft gemaakt of nu meemaakt.

De beste voorspellers zijn voor o.a. pijn in de heup. Hun model kon dit 7-10 jaar van te voren voorspellen. Bron

De meeste zijn ook wel bekend met de volgende situaties. Wanneer u verliefd was had u vlinders in de buik of geen eetlust. Bij een presentatie voelen we ons nerveus, verhoogd de hartslag, krijgen we last van hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid of maag en darm klachten enz.

Of hoe ons lichaam functioneert onder het verlies van een geliefde, zware conflicten op het werk, financiële problemen enzovoorts.

Als u meer wilt weten welke stressfactoren er zijn dan vindt u die in dit artikel (klik hier)

Dit zijn (pijn)klachten die komen door stress en ongeveer 40% van de huisartsbezoeken vanwege (pijn)klachten en bijvoorbeeld pijn in de heup komen door dit proces. Bron

Intussen is er ook steeds meer bewijs is te vinden in de wetenschappelijke literatuur dat met chronische pijn in de heup door stress een abnormale verwerking is van pijnsignalen in de hersenen.

 Doormiddel van FMRI scans van de hersenen is aangetoond dat het limbische systeem en de hersengebieden anterieure cingulaire cortex en de insula overmatig geactiveerd zijn bij met mensen met chronische klachten. En dat de hersenen uiteindelijk bepalen of en wanneer er pijn gevoeld moet worden. Bron bron bron bron 

In andere woorden het pijnsysteem is overgevoelig geraakt en deze overgevoeligheid is door de hersenen aangeleerd en spreekt men ook wel van neuro-plastische pijn.

In recent onderzoek wordt aangetoond dat stress, in dit geval sociale uitsluiting of afwijzing, leidt tot een verhoogde hersenactiviteit in de anterieure cingulaire cortex. Wat hetzelfde gebied is wat ook bij chronische pijn geactiveerd wordt en daarmee ook de pijn in de heup. Bron

In een ander onderzoek gedaan door universiteit van Pittsburgh gebruikten mensen hypnose om pijn teweeg te brengen en de mensen voelde pijn en de fMRI liet zien dat de hersendelen die betrokken zijn bij pijn, waarneembaar geactiveerd waren. Bron

Andere onderzoeken laten zien dat aandacht in de vorm van angst voor de pijn laat toenemen waaronder bewegingsangst. De proefpersonen waren bang dat ze door bepaalde bewegingen te maken hun lichaam zouden bezeren of bang waren dat ze een beknelde zenuw hadden (terwijl dit niet zo was). Bron Bron

 Dat pijn in de heup door stress kan komen, wordt ook indirect aangetoond door het feit wanneer die psychologische factoren aangepakt worden de pijn minder wordt en zelfs helemaal weg kan gaan.

rugpijn-middenrug-dr--sarno

Één van de pioniers op het gebied van het oplossen van lokale heupklachten en uitstralende pijn zonder lichamelijke oorzaak is dr. Sarno. Hij noemde dit proces Tension Myositis Syndroom. Hij heeft succesvol duizenden mensen van hun pijnklachten afgeholpen met zijn TMS aanpak. bron bron bron

Dr. Alan Gordon, samen met een heel team met onder andere dr. Howard Schubiner en Mark A Lumley en andere, hebben in 2021 een gerandomiseerde controle studie afgerond.

Dit deden zij met de Pain Reprocessing therapy wat een door Alan Gordon ontwikkelde Tension Myositis Syndroom of in zijn woorden een ‘neuro-plastische pijn’ behandelmethodiek is. bron

Waarbij ook fMRI scans gemaakt zijn om de veranderingen in de hersenen te kunnen aantonen.

Dit onderzoek is nu ter publicatie aangeboden en laat een zeer groot effect en resultaat zien. 66% procent van de deelnemers was na de behandeling pijnvrij of bijna vrij van klachten.

Ook de fMRI scans lieten zien dat bij die deelnemers ook de hersenen waren verandert. Deze veranderingen waren gecentreerd rondom de anterior insula wat één van de gebieden is van de hersenen die in het pijnverwerkingsgebied valt. Dit gebied speelt een belangrijke rol in het bepalen of de hersenen wel of geen pijn moeten genereren. Bron

Dit resultaat is een groot succes te noemen!

Dat pijn in de heup ook vaak bij een burn out voor komt, laat al zien dat stress zeer zeker een belangrijke of zelfs de belangrijkste factor kan zijn bij deze klacht.

In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u nog meer informatie over het verband tussen pijn in de heup, triggerpoints, stress en tension myositis syndroom. In dit e-book vindt u ook wat u hieraan kunt doen.

oorzaak-pijn-in-de-heup-stress

6. Wat helpt bij pijn in de heup en welke oefening verlicht de klachten?

De snelste manier en oefening om pijn in de heup, zonder medische oorzaak, te behandelen en te verlichten is door triggerpoint massage. Dit kunt u zelf leren, lees hier verder. Of door triggerpointtherapie middels een therapeut.

 Als dit maar tijdelijk helpt of niet helpt tegen heupklachten dan is Tension Myositis Syndroom en stress aan de gang en dien je die oorzaak aan te pakken.

7. Welke behandeling en oplossing verhelpt langdurige/chronische pijn in de heup?

Wilt u dat wij u helpen met uw pijn in de heup?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

pijn-in-de-heup-oplossen

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden van onder andere cliënten met pijn in de heup.

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

pijn-in-de-heup-verhelpen

Reacties
Categorieën