Artrose heup

Artrose heup

In dit artikel behandelen we: wat artrose heup is, wat de symptomen zijn, wat de oorzaken zijn, wat u tegen artrose heupklachten kunt doen en welke behandeling(en) voor artrose heup (pijn)klachten effectief zijn.

Zoekt u een effectieve behandeling voor uw heuppijn, en/of uitstralende pijn richting uw lies, bil, been en knie.

U vraagt zich misschien af of u pijn door artrose in uw heup komt of dat het komt door een andere aandoening en hoe u hier vanaf komt. Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw heupartrose.

 Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet. Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw pijnklachten of heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen heupartrose pijnklachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

 Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten (heupartrose) af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Artrose Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft

om uw pijnklachten definitief te genezen. Klik op de oranje button met “Artrose Test” om te starten met de test.

In het kort

 • Artrose in de heup is een aandoening waarbij het kraakbeen  kwalitatief slechter wordt en zelfs helemaal kan verdwijnen;
 • Symptomen bij artrose in de heup kunnen leiden tot meer pijn en/of stijfheid in het gewricht. Dit is vaak het ergst als je na een tijdje zitten of liggen weer in beweging komt;
 • Artrose in de heup wordt vastgesteld op basis van klachten, lichamelijk onderzoek en door aanvullende onderzoeken zoals röntgen- of MRI-scans;
 • Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de pijn niet veroorzaakt wordt door artrose, maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
 • Medicatie, fysiotherapie, injecties, oefeningen, triggerpointtherapie of een prothese kunnen de klachten verhelpen. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk.
 • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door artrose. Ons programma helpt hierbij.Inhoudsopgave

 1. Wat is artrose in de heup?
 2. Hoe wordt de diagnose artrose in de heup gesteld?
 3. Wat zijn de symptomen die vaak onterecht aan artrose in de heup worden toegeschreven?
 4. Wat is de oorzaak van artrose heup?
 5. Is artrose heup de oorzaak vanpijn en andere aanverwante klachten?
 6. Wat is de nr.1 oorzaak van artrose heup pijnklachten?
 7. Welke behandeling wordt er voor artrose in de heup vaak voorgeschreven?
 8. Wat is de meest effectieve behandeling voor de (pijn)klachten van artrose in de heup?"

1 Wat is artrose in de heup

Artrose heet internationaal osteoartritis. De geneeskundige naam hiervoor is een aandoening aan het kraakbeen van de gewrichten.

 In de volksmond heet het t.a.v. van heup artrose ook wel heupslijtage. Artrose kan in alle gewrichten voorkomen. Het komt het meest voor in de (onder) rug, nek, schouder, knie, heup, handen, enkel, pols, elleboog en arm.

1.1 Wat gebeurt er bij artrose in de heup?

Artrose heup gewrichtArtrose in de heup is een veelvoorkomende aandoening aan de heup. Het kraakbeen in het heupgewricht raakt hierbij beschadigd en wordt daardoor ook minder en minder.

Het gewricht kan ook minder soepel bewegen wanneer het kraakbeen in ernstig in kwaliteit is achteruit gegaan.

Het heupgewricht is een kogelgewricht en bestaat uit een kop en een kom.  Door o.a. het kogelvormige gewricht  kan het gewricht zonder problemen alle richtingen op bewegen.

Het been kan worden gestrekt, gebogen en zijwaarts naar binnen en buiten bewogen worden, zonder dat het heupgewricht te zwaar belast kan worden.  Beiden delen zijn bekleed met een dikke laag kraakbeen.

Het kraakbeen functioneert onder andere als schokdemper en zorgt voor optimale soepelheid van de afzonderlijke delen van het heupgewricht. Bij artrose gaat het kraakbeen in kwaliteit achteruit

Dit kan in de praktijk ervoor zorgen dat het heupgewricht minder soepel te bewegen is en dat de bewegingsvrijheid minder wordt. Uiteindelijk als het kraakbeen verdwenen is, dan schuren de botten over elkaar heen.

Er wordt gesteld dat dit bot op bot contact pijn zou veroorzaken. Echter, wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit meestal geen enkele vorm van pijn of klachten veroorzaakt en dat een andere oorzaak verantwoordelijk is voor de pijn.

Wanneer het kraakbeen minder wordt of verdwenen is, dan maakt vormt het lichaam op die plaatsen vaak osteofyten. Dit zijn botvormige uitsteeksels, knobbels of stukjes bot die vaak aan de randen van het heupgewricht ontstaan.

Deze osteofyten dienen als reparatie van de weggesleten artrose in de heup. Dit wordt ook vaak onterecht als de oorzaak van pijnklachten bestempeld.

De pijn, stijfheid, tintelingen gevoelloosheid en verminderde kracht in de heup en benen worden vaak toegeschreven aan de artrose in de heup. Echter, komt dit zelden voor en is zelden de oorzaak van heuppijn of andere klachten.

De artrose in de heup  is wel degelijk te zien op röntgenfoto’s,  maar is in de ruime meerderheid van de gevallen niet de oorzaak van (pijn)klachten. 

Er zijn namelijk grootte aantallen mensen die artrose in heup hebben en er hier helemaal geen pijn of andere hinder door ondervinden. bron [1] Uw pijnklachten zijn echt, maar zeer waarschijnlijk komt dit door een andere oorzaak. 

 U kunt hier meer over lezen in ‘Is artrose heup de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

1.2 Hoeveel mensen hebben artrose heup?

Als het om slijtage gevoeligheid gaat, dan is de knie de zwakste schakel in het menselijk lichaam.

Dit gewricht wordt het meest getroffen door artrose. Op de tweede plek staat de heup. Jaarlijks worden door huisartsen maar liefst 20.000 nieuwe gevallen van artrose in het heupgewricht geconstateerd.

 Heupartrose ontstaat vooral bij ouderen boven de 55 jaar al komt het ook op jonge leeftijd al voor. Daarnaast hebben twee keer zo veel vrouwen dan mannen last van slijtage in het heupgewricht.

Artrose komt in Nederland veel voor. Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose al is het niet duidelijk hoeveel van die 1 miljoen er artrose in de heup hebben.

Bij maar liefst 26% van de mensen met chronische pijn wordt artrose als de oorzaak hiervan gezien. Artrose in de heup is één van de aandoeningen die vaak onterecht wordt gelabeld als de oorzaak van heupklachten uitstralende pijn richting de lies uitstraling naar de bilstreek, het bovenbeen en de knie.

Echter, peesontsteking, slijmbeursontsteking,beknelde zenuw, ischias, hernia’s kunnen ook verantwoordelijk geacht worden voor het ontstaan van heupklachten.

1.3 Is artrose heup hetzelfde als reuma?

Reumatoïde artritis en artrose in de heup zijn twee zeer verschillende aandoeningen. Reumatoïde artritis is een ontstekingsziekte waarbij er een ontsteking in het gewricht zit.

Deze vorm van reuma is een auto-immuun ziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam het lichaamseigen weefsel aanvalt en daardoor ontstaan er onder andere ontstekingen.

Artrose in de heup is een aandoening waarbij het kraakbeen langzaam minder wordt en ook volledig kan verdwijnen, waardoor ook het bot onder het kraakbeen vervormt. De kwaliteit van het kraakbeen als zowel het bot gaat dan langzaam achteruit

1.4 Is artrose in de heup hetzelfde als botontkalking van de heup?

Van artrose in de heup en botontkalking van de heup (osteoporose) wordt vaak gedacht dat twee dezelfde aandoeningen zijn. Echter, is dit niet het geval. Artrose en botontkalking komen allebei bij veel voor, maar zijn niet hetzelfde.

 Bij artrose in de heup neemt de dichtheid van het bot onder het kraakbeen vaak toe als reactie op het kraakbeenverlies. Bij botontkalking wordt het bot in de heup juist brozer.

1.5 Komt artrose in de heup alleen maar voor bij ouderen?

Artrose heup diagnose

Over artrose in de heup bestaat vaak de gedachte dat het een aandoening is die alleen bij ouderen voorkomt. Echter, artrose in de heup is geen ouderdomsziekte, want het komt al voor bij mensen die in de twintig zijn.

 Een onderzoek gedaan in Finland bij 21 jarige proefpersonen constateerde dat ruim 50% van de deelnemers degeneratieve veranderingen (Artrose en slijtage) in hun nek en rug hadden en ongeveer 25% van hen had uitpuilende tussenwervelschijven en/of hernia’s in hun rug of nek.

Het meest opvallende ervan was dat geen van de 21 jarige deelnemers last had van pijn of andere klachten. bron [2]

2 Hoe wordt de diagnose artrose in de heup gesteld

Wat is artrose heup

Het lichamelijk onderzoek en het verhaal van de patiënt is voor de huisarts al vaak voldoende om de diagnose te stellen. De huisarts kan u doorverwijzen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek als de klachten vrij ernstig zijn of het klachtenbeeld te onduidelijk is.

Op basis van een lichamelijk onderzoek, uw ziekte geschiedenis en eventueel ondersteund met door een röntgen- of CT- MRI scan zal de arts bepalen waardoor de klachten komen.

Wij van BreinMedicijn moedigen u aan: om uw huisarts altijd te vragen om een scan te laten maken en een bloedonderzoek te laten doen.

Hierdoor kunnen ernstige ziekten of ernstige zenuwschade worden uitgesloten.

 (Pijn)klachten worden soms door ernstige ziekten veroorzaakt, waaronder reumatoïde artritis, kanker of zenuwschade.

Deze onderzoeken laten vaak  artrose in de heup, een slijmbeursontsteking,peesontsteking, of andere afwijkingen zien. Als deze vaak (normale) afwijkingen worden aangetroffen dan zullen artsen vaak dit als de oorzaak van uw (pijn)klachten bestempelen

Echter, onderzoek na onderzoek laat zien dat deze  afwijkingen in uw heup en skelet zelden de échte oorzaak is van (uitstralende) pijn en andere klachten in uw heup. bron bron bron[3].

U kunt hier meer over lezen in ‘Is artrose in de heup de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

Na jarenlang last te hebben gehad van artrose ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

3 Wat zijn de symptomen die vaak onterecht aan artrose in de heup worden toegeschreven

Artrose heup

De symptomen die over het algemeen in verband worden gebracht met artrose in de heup  zijn pijn en stijfheid.

Artrose in de heup wordt vaak gezien als de oorzaak van pijn in de heup  en uitstralende pijn richting de lies, bilstreek, bovenbeen en knie.

De volgende symptomen worden vaak onterecht toegeschreven aan artrose in de heup:

 • Bewegingsbeperking in heup.
 • Pijn in de heup wanneer deze bewogen wordt
 • Krakende geluiden bij het bewegen van de heup of benen
 • Stijfheid
 • Ontstekingen
 • Drukpijn aan de voorzijde van het heupgewricht
 • Uitstralende pijn vanuit de lies uitstraling naar de bilstreek, het bovenbeen en de knie.
 • Spierzwakte bij het heffen van het been naar opzij
 • Tintelingen, gevoelloosheid en verminderde kracht in bilstreek, het bovenbeen en de knie.

Echter, wat de nr. 1 oorzaak is van de (pijn)klachten, in plaats van de artrose is vaak niet dat er botuitsteeksels of knobbels in het heupgewricht zitten.

 Er zijn namelijk velen mensen die geen artrose of hernia’s hebben en toch dezelfde klachten hebben als zij die dit wel hebben. Meer hierover kunt u lezen in Is artrose in de heup de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

4 Wat is de oorzaak van artrose heup

Er zijn diverse factoren die een rol spelen bij het veroorzaken van artrose in de heup. De volgende oorzaken kunnen een rol spelen bij het ontstaan van artrose in de heup:

 • Zwaar lichamelijk werk, waaronder werken in de bouw, containers lossen etc.
 • Vrouwen krijgen vaker artrose dan mannen
 • Slijtage
 • Reumatoïde artritis. Ontstekingsreuma kan ervoor zorgen dat u gewrichten aangetast worden.
 • Dit zorgt voor meer belasting van uw gewrichten en vergroot de kans op artrose.
 • Erfelijke aanleg. Als in de familie artrose voorkomt is de kans groter dat u het ook krijgt
 • Zwaar ongeluk
 • Zware lichamelijke sporten.

Echter, wat de nr. 1 oorzaak is van de symptomen is vaak niet dat er botuitsteeksels of hernia’s op de zenuwen drukken. 

Er zijn namelijk velen mensen die geen artrose of hernia’s hebben en toch dezelfde klachten hebben als zij die dit wel hebben.Meer hierover kunt u lezen in‘Is artrose  in de heup de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

5 Is artrose in de heup de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten

artrose heup oorzaak


Artrose in de heup is vaak niet de oorzaak van (pijn)klachten in o.a. de heup en/of uitstralende pijn richting de lies, bilstreek, bovenbeen en knie. In 1986 werd door het medische college van Wisconsin al bewezen dat artrose (o.a. in de heup) , het smaller worden van de tussenwervelschijven in de rug of nek, botverdikkingen en botuitsteeksels veel voorkomen, maar in de meeste gevallen geen pijn veroorzaken.

Vele mensen die namelijk deze afwijkingen in hun nek, rug of heup hebben; hebben er geen pijn of andere klachten door.

Er zijn ook grootte aantallen mensen waarbij er geen enkele afwijking wordt geconstateerd, maar zij hebben wel heup (pijn)klachten, waarvan vaak verondersteld wordt dat die door artrose in de heup komen. bron[4] Dat mensen artrose in de heup hebben, maar daar geen enkele pijn door ondervinden is eveneens in drie andere onafhankelijke onderzoeken (M.C. Jensen, D.G. Borenstein en N. Boos) aangetoond.

Deze drie onderzoeken constateerde dat er maar een zeer klein verband is tussen pijn en afwijkingen (o.a. artrose in de heup) die door MRI- CT en röntgenscans worden waargenomen. bron bron bron[5]

Een radioloog zou o.b.v. de scans niet eens kunnen vaststellen welke foto’s erbij de ‘heuppijn’ groep horen en welke er bij de ‘geen heuppijn’ groep horen.

Het ‘Center for Disease Control annual National Health interview’ publiceerde hun onderzoeksresultaten waaruit bleek dat pijnklachten pieken tussen de leeftijd van 45 en 64 jaar.

Na 65 jaar neemt de heuppijn in deze groep af, dit terwijl o.a. artrose in de heup en andere afwijkingen gewoon nog in hun lichamen voorkwamen en vaak wanneer deze mensen ouder worden, erger werden.

Als artrose in de heup en andere afwijkingen in het lichaam de oorzaak van de heup pijnklachten zou zijn, dan zouden de (pijn)klachten in de groep van 65 jaar en ouder moeten toenemen. Dit is echter niet het geval; de (pijn)klachten nemen af wanneer men ouder wordt. bron [6]

De vraag is dan waarom mensen van 65 jaar gemiddeld minder pijn(klachten) hebben dan mensen die jonger zijn dan 65?

Wat mensen van 65 jaar en ouder vaak met elkaar gemeen hebben is dat ze met pensioen gaan, hun kinderen uit huis zijn en hun leven daardoor minder stressvol is dan zij die jonger zijn dan 65 jaar.

Emotionele stress is bij 65 jaar en ouder vaak veel minder aanwezig dan bij hen die jonger dan 65 zijn. Er zijn mensen die heuppijn hebben, maar geen artrose in de heup hebben.

Het klachtenbeeld is hetzelfde aan iemand die wel artrose heeft, maar er is geen artrose in de heup of andere afwijking waar te nemen en toch hebben ze pijn(klachten).

Hoe kan het dan dat deze mensen dan (pijn)klachten hebben?Een andere oorzaak is de reden waarom u pijn en andere aanverwante klachten heeft.Een terecht vraag is dan: wat is dan wel de oorzaak van uw (pijn)klachten?

Na jarenlang last te hebben gehad van artrose ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

6 Wat is de nr 1 oorzaak van artrose heup pijnklachten

In onderstaande video wordt exact de oorzaak van de artrose in uw heup beschreven door Dr. Schubiner.

De pijn en andere klachten ontstaan, omdat er een chronische verminderde doorbloeding is ontstaan op de plek waar u de (pijn)klachten ervaart. De bloedvaten zijn daar chronisch vernauwt.

Deze verminderde doorbloeding zorgt ervoor dat er een klein zuurstof tekort ontstaat en er ook afvalstoffen zich gaan ophopen. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een mild zuurstof tekort hevige pijn kan veroorzaken.

 Ook andere klachten, zoals tintelingen, gevoelloosheid, spierzwakte en andere aanverwante klachten zijn een resultaat van deze chronische verminderde doorbloeding.

Dit is ook de reden waarom een warme kruik, warme douche of bad, sporten, massage en vele andere lichamelijke therapieën de pijn in de heup vaak verlichten of verminderen.

Dit komt omdat deze activiteiten de doorbloeding (tijdelijk)  verbeteren. Echter, dit is vaak van tijdelijke duur, want als de oorzaak nr 1 actief is, dan zal de doorbloeding wederom worden vermindert.

Wat is dan de nr.1 oorzaak die deze chronische verminderde doorbloeding veroorzaakt? De chronische verminderde doorbloeding wordt namelijk door onze hersenen veroorzaakt dit doen onze hersenen via het autonome zenuwstelsel.

Dit proces wordt ingang gezet door emotionele stress en met name hoe u met uw emoties omgaat.

Wanneer u regelmatig op de verkeerde manier omgaat met uw emoties en ze regelmatig uit de weggaat, onderdrukt en/of ook traumatische gebeurtenissen heeft meegemaakt, dan zal dit pijnproces als een soort nieuwe gewoonte worden aangeleerd.

Het verband tussen emotionele stress  en lichamelijke reacties zijn de meeste van ons wel bekend. Wanneer we bijvoorbeeld een presentatie houden voor een groep mensen, dan kunnen we daardoor nerveus worden en hartkloppingen krijgen, pijn in de buik of last van hoofdpijn krijgen.

Ook merken we dit vaak in onze stoelgang. Dit heet ook wel een psycho-fysiologische reactie. Een reactie waar het om pijn gaat kan ook chronische worden en dat proces staat samengevat in de volgende afbeelding.

Deze methode is ontwikkeld door Dr. Sarno. Hij was de eerste arts die het verband legde tussen fysieke klachten en stress.

Zenuwpijn benen stress vb

 U kunt hier meer over lezen op deze pagina.

7 Welke behandeling wordt er voor artrose in de heup vaak voorgeschreven

artrose heup behandeling

7.1 Is medicatie voor artrose in de heup effectief?

Medicatie kan uiteraard uw heuppijn of andere klachten verminderen. Er zijn pijnstillende medicijnen beschikbaar bij bijvoorbeeld diverse winkels, waaronder Kruidvat en Etos.

Er zijn vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol en Ibuprofen.

De huisarts kan ook ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven als pijnstillers de pijn niet verminderen. Er zijn ook ontstekingsremmende cremés waar NSAID in zit, zoals diclofenac.

Diclofenac is ook verkrijgbaar in pilvorm. Waarvoor ten aanzien van pijnstillers wel gewaarschuwd voor moet worden is dat de heuppijn en andere klachten erger kunnen worden en ook vaker kan voorkomen wanneer pijnstillers langdurig en regelmatig worden gebruikt.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat als u meer dan 15 keer per maand paracetamol of een NSAID (ibuprofen, diclofenac en naproxen) neemt er een averechts effect kan ontstaan.

Dit betekent dat de medicijnen in het begin vaak zeer goed kunnen werken, maar dat na verloop van tijd de medicatie minder goed werkt.

Dit heeft vaak als nadelig gevolg dat er hogere doseringen van de  medicatie ingenomen moet worden om hetzelfde pijnstillende en ontstekingsremmende effect te kunnen bereiken. bron bron bron [7]

 Dat kan uiteindelijk de oorzaak worden van de heup pijnklachten. Dit betekent niet dat pijnstillers per definitie slecht voor u zijn, maar gebruik ze met mate.

7.2 Wanneer biedt een operatie uitkomst bij artrose in de heup?

Artrose heup operatie

Al is volgens wetenschappelijk onderzoek artrose in de heup meestal niet de oorzaak van uw heup- en andere (pijn)klachten.

Echter, wanneer er zonder enige vorm van twijfel door een arts wordt vastgesteld dat er een zenuw is bekneldgeraakt of dat uw heup volledig versleten is en aan vervanging toe is, dan kan een operatie te adviseren zijn.

Al adviseren wij altijd een second opinion aan te vragen, omdat artsen vaak van mening verschillen en ook zij fouten kunnen maken.

Daarnaast blijkt uit onderzoeken dat wanneer u in uw jeugd een aantal traumatische of zeer negatieve gebeurtenissen heeft meegemaakt de slagingskans van een operatie al snel daalt tot maar 15%. bron. bron[8]

Wat wel vermeldt moet worden is dat de complicaties van een operatie ernstiger kunnen zijn dan de pijnklachten voor de operatie.

Wij van BreinMedicijn vragen u als u iemand kent, die zich wil laten opereren vanwege artrose in de heup, om die persoon aan te moedigen om het boek ‘Surgery, the ultimate placebo’ van dr. Ian Harris te lezen.

Wetenschappelijke onderzoeken die de effectiviteit van pijn behandelingen onderzochten, constateerde dat, operaties, injecties en pijnstillende medicijnen niet effectiever bleken te zijn dan placebo (nep) behandelingen of conservatieve (niet operatieve) behandelingen. bron bron [9 Deyo RA1. Watch Your Back! How the Back Pain Industry Is Costing Us More and Giving Us Less. Cornell University Press, Ithaca, NY. 2015]

Dit onderzoek toont aan dat een operatie niet zaligmakend is en het niet beter schijnt te doen dan placebo (nep) behandelingen of fysiotherapie.

Dit wil niet zeggen dat operaties voor artrose in de heup niet effectief kunnen zijn of soms zelfs nodig zijn. Het betekent dat een operatie niet voor ieder persoon de juiste behandelvorm is en dat niet operatieve behandelmethoden hetzelfde effect kunnen sorteren.

7.3 Is Fysiotherapie en Triggerpointtherapie bij artrose in de heupeffectief?

 Fysiotherapie, triggerpoint therapie en dry needling kunnen zeker effectieve behandelingen zijn, omdat ze met name de doorbloeding verbeteren en/of herstellen.

Met name triggerpoint therapie en dry needling verwijderen de microverkrampingen (triggerpoints) uit de spieren, waardoor de doorbloeding zich vaak hersteld.

Dit zorgt er dan vaak voor dat de heuppijn en andere klachten zullen afnemen. Echter, als de oorzaak nr.1 de oorzaak is van de (pijn)klachten in uw heup, dan zal die doorbloeding door het autonome zenuwstelsel weer worden verslechterd. 

Dit heeft dan als gevolg dat u telkens weer terug moet komen voor een nieuwe behandeling om daarmee het resultaat vast te kunnen houden. Wanneer de oorzaak nummer 1 wordt behandelt zal het resultaat blijvend zijn.

7.4 Is een cortisonen injectie bij artrose heup effectief?

De huisarts kan een cortisonen injectie in uw heupgewricht geven. Het effect van een cortisonen injectie duurt meestal maar een paar weken tot enkele maanden. Vaak komen de (pijn)klachten helaas weer terug en kunnen soms zelfs erger worden.

Alhoewel in de laatste jaren (cortisonen) injecties steeds meer gebruikt worden.

Laten wetenschappelijke onderzoeken, gepubliceerd o.a. in de New England Journal of Medicine en The Journal of the American Association, zien dat deze injecties in de meeste gevallen niet betere resultaten boeken, dan placebo-injecties (nep injecties) of lichamelijke behandelingen (fysiotherapie, massage etc.). bron[10]

Daarnaast behandelt een cortisonen injectie de oorzaak nummer 1niet en als die oorzaak de reden van uw (pijn)klachten is dan zal de cortisonen injectie maar tijdelijk werken of ontstaat er op een andere plaats in uw lichaam een nieuwe klacht.

7.5 Zijn oefeningen en beweging effectief tegen de artrose heupklachten?

artrose heup oefeningen sporten


Oefeningen houden het heupgewricht soepel en zullen de doorbloeding ook verbeteren, maar chronische pijn in de heup gaat er in de meeste gevallen niet door over.

Wanneer u uw heup teveel ontlast of nauwelijks meer belast of gebruikt, dan loopt u het risico dat de heup steeds zwakker wordt, uw bewegingsvrijheid verminderd en de klachten kunnen verergeren.

Spieren die u namelijk niet gebruikt worden namelijk afgebroken door het lichaam. Uw heup en benen blijven belasten en blijven bewegen zorgt er meestal voor dat de klachten niet erger worden.

Oefeningen zorgen ervoor dat de doorbloeding verbeterd en het heupgewricht soepel houdt wat resulteert in vermindering van de (pijn)klachten, maar het zal de (pijn)klachten in de meeste gevallen niet genezen.

Wat daarnaast nog in een zeer belangrijke rol speelt is ‘angst’. Het is een bewezen feit dat angst voor (pijn)klachten juist meer heupklachten veroorzaakt. Blijven bewegen zorgt ervoor dat het niet erger wordt.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn (heupartrose) pijnklachten af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Artrose Test ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis Artrose Test!

8 Wat is de meest effectieve behandeling voor de pijnklachten van artrose in de heup

De reden waarom er (heup)pijnklachten optreden is vaak niet vanwege artrose in de heup, maar omdat er sprake is van een chronische verminderde doorbloeding en daarmee een chronisch mild zuurstof tekort.

Behandelingen die de doorbloeding herstellen kunnen de pijn verlichten, maar wanneer de  nummer 1 oorzaak de reden is voor de verminderde doorbloeding dan zal het effect van die behandelingen tijdelijk zijn.

Nieuwe ontdekkingen in de psycho-fysiologische (mindbody) geneeskunde laten zien dat door middel van specifieke gerichte aanpak chronische heup(pijn)klachten vaak binnen 2 maanden blijvend kunnen genezen. bron[11]

Met deze gerichte aanpak zal de doorbloeding zich blijvend herstellen en de heup (pijn)klachten zullen hierdoor verdwijnen.

Onze behandelmethode is gebaseerd op die psycho-fysiologische aanpak en behandeld de oorzaak nummer één van chronische (heup) pijnklachten die vaak onterecht toegeschreven worden aan artrose in de heup.

Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliënten met artrose in de heup, die door ons behandelprogramma zijn genezen en herstelt zijn van hun pijnklachten.

Reactie plaatsen