Artrose pols

Alles over artrose pols- symptomen, behandeling

Artrose in de de pols wat is het?

Wat zijn de symptomen, wat zijn de oorzaken, wat kunt u tegen artrose in de pols doen en welke behandeling(en) voor polsklachten klachten  zijn effectief?

Zoekt u een effectieve behandeling voor uw pijn in uw pols, hand of vinger?

Al deze voorgaande vragen worden in dit artikel behandeld. U vraagt zich misschien af of u pijn door artrose in uw pols komt of dat het komt door een andere aandoening en hoe u hier vanaf komt.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw polsartrose.

Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet. Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw pijnklachten of heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen polsartrose pijnklachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen? Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten (polsartrose) af te komen?

Heeft BreinMedicijn een gratis Artrose Test ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw pijnklachten definitief te genezen.

Klik op de oranje button met “Artrose Test” om te starten met de test.
In het kort

 • Artrose in de pols is een aandoening waarbij het kraakbeen  kwalitatief slechter wordt en zelfs helemaal kan verdwijnen;
 • Symptomen bij artrose in de pols kunnen leiden tot meer pijn en/of stijfheid in het gewricht. Dit is vaak het ergst als je na een tijdje de pols niet te gebruiken, weer in beweging komt;
 • Artrose in de pols wordt vastgesteld op basis van klachten, lichamelijk onderzoek en door aanvullende onderzoeken zoals röntgen- of MRI-scans;
 • Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de pijn niet veroorzaakt wordt door artrose, maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
 • Medicatie, fysiotherapie, injecties, oefeningen, triggerpointtherapie of een prothese kunnen de klachten verhelpen. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk.
 • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door artrose. Ons programma helpt hierbij.


Inhoudsopgave

 1. Wat is artrose?
 2. Hoe wordt de diagnose artrose in de pols gesteld?
 3. Wat zijn de symptomen die vaak onterecht aan artrose in de pols worden toegeschreven?
 4. Wat is de oorzaak van artrose pols?
 5. Is artrose in de pols de oorzaak van pijn en andere symptomen?
 6. Wat is de nr.1 oorzaak van pols pijnklachten?
 7. Welke behandeling wordt er voor artrose in de pols vaak voorgeschreven?
 8. Wat is de meest effectieve behandeling voor de polsklachten van artrose in de pols?"

1 Wat is artrose

1.1 Wat is artrose in de pols

Artrose polsklachten

Artrose in de pols heet officieel osteoartritis. De geneeskundige naam waar het de pols betreft: is een aandoening aan het kraakbeen van het polsgewricht.

Artrose kan in alle gewrichten voorkomen. Het komt het meest voor in de (onder) rug, nek, schouder, knie, heup, handen, enkel, pols, elleboog en arm.

Het polsgewricht zitten tussen het spaakbeen, de ellepijp en de 8 handwortelbeentjes in. Het verbindt daarmee de onderarm (ellepijp en spaakbeen) met de 8 handwortelbeentjes.

Tussen het spaakbeen, ellepijp en de acht handwortelbeentjes zit kraakbeen.

Deze lagen met kraakbeen vangen schokken op, zorgen ervoor dat de botuiteinden niet tegen elkaar aan schuren en dat deze soepel bewegen. Wanneer dit kraakbeen sneller slijt dan normaal dan wordt dit artrose genoemd.

Wanneer dit kraakbeen ernstige slijtage vertoont, dan zal dit de beweegbaarheid van het polsgewricht beïnvloeden en ook geluiden maken wanneer de pols wordt bewogen. Het kraakbeen kan zelfs helemaal verdwijnen.

Soms kan ook reumatoïde artritis het kraakbeen aantasten en afbreken. wat is artrose pols

Het gladde oppervlak wordt dan vaak  ruw en onregelmatig. Er ontstaan botuitsteeksels, knobbels (osteofyten) of gaten in het bot. De slijtage is een normaal proces wat hoort bij het ouder worden.

Zie het als de grijze haren van de pols. De meeste mensen van 55 jaar en ouder hebben artrose in de pols en maar 20% van de mensen die artrose heeft ondervindt hier (pijn)klachten door. bron [1]

Dit roept de nodige vragen op: want waarom hebben die andere 80 % dan geen pijn? Ze hebben artrose (slijtage) maar geen pijn. U kunt hier meer over lezen in ‘Is artrose in de pols de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat artrose in de pols meestal geen enkele vorm van pijn of klachten veroorzaakt en dat een andere oorzaak verantwoordelijk is voor de pijn.

De artrose in de hand  is wel degelijk te zien op röntgenfoto’s,  maar is in de ruime meerderheid van de gevallen niet de oorzaak van (pijn)klachten. bron [2]

1.2 Komt artrose in de pols alleen maar voor bij ouderen?

artrose pols leeftijd

 Als mensen over artrose in de pols horen dan is dat iets wat ze verwachten dat dit alleen bij oudere mensen voorkomt. Echter, artrose in de polsis geen aandoening die uitsluitend bij ouderen voorkomt, want het komt al voor bij mensen die begin twintig zijn.

Het meest opvallende ervan is dat deze mensen er vaak geen pijn of andere klachten door ondervinden.bron 3]

2 Hoe wordt de diagnose artrose in de pols gesteld

artrose pols diagnose

Als uw huisarts vermoedt uw artrose in de pols heeft of dat hij andere aandoeningen vermoedt dan zal hij  u eventueel doorverwijzen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Uw wordt dan meestal doorverwezen naar een orthopedisch specialist.

 Op basis van een lichamelijk onderzoek, uw klachten geschiedenis en eventueel ondersteund met door een röntgen- of CT- MRI scan zal de arts bepalen beoordelen waardoor de (pijn)klachten komen.

Deze onderzoeken kunnen de volgende aandoeningen aantreffen of diagnoses opleveren: artrose in de pols, een slijmbeursontsteking,peesontsteking,carpaal tunnel syndroom,tennisarm of andere afwijkingen. Wanneer deze afwijkingen worden aangetroffen dan zullen artsen vaak dit als de oorzaak van uw (pijn)klachten aanwijzen

Echter, velen onderzoeken tonen aan deze  afwijkingen in uw hand en vingers en skelet in alleen zeldzame gevallen de échte oorzaak is van pijn en andere klachten bron bron bron[4]. U kunt hier meer over lezen in ‘Is artrose in de pols de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

BreinMedicijn adviseert u: om uw huisarts altijd te vragen om een scan te laten maken en een bloedonderzoek te laten doen. Hierdoor kunnen ernstige ziekten of ernstige zenuwschade worden uitgesloten.

 (Pijn)klachten worden soms door ernstige ziekten veroorzaakt, waaronder reumatoïde artritis, kanker of zenuwschade.Na jarenlang last te hebben gehad van artrose ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil.

Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

3 Wat zijn de symptomen die vaak onterecht aan artrose in de pols worden toegeschreven

artrose pols symptomen

De symptomen die over het algemeen in verband worden gebracht met artrose in de pols zijn pijn en stijfheid. De volgende symptomen worden vaak onterecht toegeschreven aan artrose in de pols:

 • Bewegingsbeperking in de pols
 • Pijn in de pols wanneer deze bewogen wordt
 • Krakende geluiden bij het bewegen van de vingers en hand
 • Stijfheid de pols
 • Ontstekingen in hand en/of vingers
 • Krachtverlies
 • Uitstralende pijn, tintelingen, gevoelloosheid richting de hand en/of vingers

Echter,  de nr. 1 oorzaak is van de (pijn)klachten is niet artrose in de pols. Er zijn namelijk velen mensen die geen artrose in de pols hebben en toch dezelfde klachten hebben als de mensen die wél artrose in hun pols hebben.

Meer hierover kunt u lezen in ‘Is artrose in de pols de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

4 Wat is de oorzaak van artrose in de pols

De volgende oorzaken kunnen een rol spelen bij het ontstaan van artrose in de pols:

 • Zwaar lichamelijk werk met de handen zoals werken in de bouw, waardoor de pols zwaar belast wordt.
 • Vrouwen krijgen vaker artrose in de pols dan mannen
 • Slijtage van uw polsgewricht vanwege ouderdom
 • Reumatoïde artritis kan ervoor zorgen dat uw gewrichten in uw pols aangetast worden.
 • Erfelijke aanleg.
 • Zware lichamelijke sporten, waarbij u uw handen en polsen veel moet gebruiken. Bijvoorbeeld tennis, badminton, boksen enz.

Echter, de nr. 1 oorzaak is van de symptomen is vaak niet artrose in de pols. Er zijn namelijk velen mensen die geen artrose in de pols hebben en toch dezelfde klachten hebben als zij die dit wel hebben.

Meer hierover kunt u lezen inIs artrose in de pols de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

5 Is artrose in de pols de oorzaak van pijn en andere symptomen

artrose pols oorzaak


Artrose in de pols is vaak niet de oorzaak van (pijn)klachten in de pols. In 1986 werd door het medische college van Wisconsin aangetoond dat artrose , het smaller worden van de artrose laag, botverdikkingen en botuitsteeksels veel voorkomen, maar in de meeste gevallen geen (pijn)klachten veroorzaken.

Er zijn legio mensen die afwijkingen in hun pols, handen of vingers hebben, maar er geen pijn of andere klachten door ondervinden.

Echter, er zijn veel mensen waarbij enkele afwijking wordt gevonden, maar zij hebben wel pols hand of vinger (pijn)klachten, waarvan vaak verondersteld wordt dat die door artrose in de pols komen. bron[5]

Dat mensen artrose in de pols hebben, maar daar geen enkele pijn door ondervinden is eveneens in drie andere onafhankelijke onderzoeken (M.C. Jensen, D.G. Borenstein en N. Boos) bewezen.

Deze onderzoeken constateerde dat er maar een zeer klein verband is tussen pijn en artrose die door MRI- CT en röntgenscans worden waargenomen.. bron[6]

Een radioloog zou o.b.v. de scans niet eens kunnen vaststellen welke foto’s erbij de ‘pijn in de pols’ groep horen en welke er bij de ‘geen pijn in de pols’ groep horen. Het ‘Center for Disease Control annual National Health interview’ publiceerde hun onderzoeksresultaten waaruit bleek dat pijnklachten pieken tussen de leeftijd van 45 en 64 jaar.

 Na 65 jaar neemt de pijn in de pols in deze groep af, dit terwijl o.a. artrose in de pols nog in hun lichamen voorkwamen en vaak verergerde wanneer deze mensen ouder werden.

Als artrose in de pols en andere afwijkingen in het lichaam de oorzaak van de pols, hand en vinger pijnklachten zou zijn, dan zouden de (pijn)klachten in de groep van 65 jaar en ouder moeten toenemen.

Dit is echter niet het geval; de (pijn)klachten nemen af wanneer men ouder wordt. bron[[7]

Hoe kan het dan dat deze mensen dan pijn aan hun pols, hand of vingers hebben?Een andere oorzaak is de reden waarom u pijn en andere klachten aan uw pols heeft. Een terecht vraag is dan: wat is dan wel de oorzaak van uw klachten aan uw pols?

Na jarenlang last te hebben gehad van artrose ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. 

Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

6 Wat is de nummer 1 oorzaak van pols pijnklachten

Op onderstaande video wordt exact uitgelegd door Dr. Schubiner wat de oorzaak is van artrose in uw pols.

Pols, hand- of vingerpijn ontstaan, omdat er een chronische verminderde doorbloeding is ontstaan in uw pols. De bloedvaten zijn daar namelijk chronisch vernauwt.

Deze verminderde doorbloeding zorgt ervoor dat er een klein zuurstof tekort ontstaat en er ook afvalstoffen zich daar gaan ophopen. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een klein tekort in zuurstof al ernstige pijn te weeg kan brengen. Dr Sarno heeft hier ook vele boeken over geschreven.

Ook andere klachten in de pols, zoals, gevoelloosheid, krachtverlies, tintelingen, stijfheid, spierzwakte en andere symptomen zijn een gevolg van deze chronische verminderde doorbloeding.

Een warme douche of bad, sporten, warme kruik massage en vele andere lichamelijke therapieën de verminderen dan ook de pijn. Dit komt omdat deze activiteiten de doorbloeding (tijdelijk) verbeteren.

Echter, dit is vaak van tijdelijke duur, want als de oorzaak nr 1 actief is, dan zal de doorbloeding wederom verslechteren. Wat is dan de nr.1 oorzaak die deze chronische verminderde doorbloeding in de pols  veroorzaakt?

De chronische verminderde doorbloeding in de pols of hand wordt namelijk door ons brein veroorzaakt dit doen onze hersenen via het autonome zenuwstelsel.

Dit proces wordt ingang gezet door emotionele stress en met name hoe u met uw emoties omgaat.

Als u vaak op de verkeerde manier omgaat met uw emoties en ze vaak uit negeert, onderdrukt en/of ook traumatische gebeurtenissen heeft meegemaakt, dan zal dit pijnproces als een soort nieuwe gewoonte worden aangeleerd.

De relatie tussen emotionele stress en lichamelijke reacties zijn veel van ons wel bekend. Wanneer we bijvoorbeeld een presentatie houden, dan kunnen we daardoor angstig worden of ons gespannen voelen.

Waardoor we vervolgens hartkloppingen kunnen krijgen, pijn in de buik of last van hoofdpijn krijgen. Ook merken we dit vaak in onze stoelgang. Dit proces is: een psycho-fysiologische reactie.

Een reactie waar het om pijn gaat kan ook chronisch worden en dat proces staat samengevat in de volgende afbeelding.

Zenuwpijn benen stress vb

U kunt hier meer over lezen op deze pagina.

7 Welke behandeling wordt er voor artrose in de pols vaak voorgeschreven

artrose pols behandeling

7.1 Is medicatie voor artrose in de pols effectief?

Medicijnen kunnen uiteraard de klachten verlichten. Er zijn allerlei pijnstillers beschikbaar bij winkels, zoals onder andere Etos of kruidvat.De huisarts kan ook sterkere pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven.

Het volgende is belangrijk om te weten t.a.v. medicijnen: diverse onderzoeken hebben aangetoond dat als u meer dan 15 keer per maand paracetamol of een NSAID (ibuprofen, diclofenac en naproxen) neemt er een averechts effect kan ontstaan.

Dit betekent dat de medicijnen in het begin vaak hun werk goed doet, maar dat na verloop van tijd de medicatie minder goed begint te werken.

Dit heeft vaak als nadelig gevolg dat er hogere doseringen van de  medicatie ingenomen moet worden om hetzelfde pijnstillende en ontstekingsremmende effect te kunnen bereiken. bron bron bron [8]

 Dat kan uiteindelijk de oorzaak worden van de hand(pijn)klachten. Dit betekent niet dat pijnstillers per definitie slecht voor u zijn, maar gebruik ze met mate.

7.2 Wanneer biedt een operatie uitkomst bij artrose in de pols?

Artrose pols operatie

Al is volgens wetenschappelijk onderzoek artrose in de pols meestal niet de oorzaak van uw (pijn)klachten.

Echter, wanneer er zonder enige vorm van twijfel door een arts wordt vastgesteld dat er een zenuw is bekneld geraakt of dat uw polsgewrichten volledig versleten zijn, dan kan een operatie te adviseren zijn.

Al adviseren wij altijd een second opinion aan te vragen, omdat artsen vaak van mening verschillen en ook zij fouten kunnen maken. Een operaties die vaak voorgesteld wordt is atrodese.

Hierbij wordt het polsgewricht vastgezet en kunt u de pols niet meer bewegen. Al blijkt uit onderzoeken dat wanneer u in uw jeugd een aantal traumatische of zeer negatieve gebeurtenissen heeft meegemaakt de slagingskans van een operatie al snel daalt tot maar 15%.bron [9]

Wat wel vermeldt moet worden is dat de complicaties van een operatie ernstiger kunnen zijn dan de pijnklachten voor de operatie. Wij van BreinMedicijn vragen u als u iemand kent, die zich wil laten opereren vanwege artrose in de pols , om die persoon aan te moedigen om het boek ‘Surgery, the ultimate placebo’ van dr. Ian Harris te lezen.

Wetenschappelijke onderzoeken die de effectiviteit van pijn behandelingen onderzochten, constateerde dat, operaties, cortisonen injecties en medicijnen geen betere resultaten behaalden dan placebo (nep) behandelingen of conservatieve (niet operatieve) behandelingen. bron bron Deyo RA1. Watch Your Back! How the Back Pain Industry Is Costing Us More and Giving Us Less. Cornell University Press, Ithaca, NY. 2015[10]

Dit onderzoek toont aan dat een operatie niet beter werkt en niet een betere oplossing is dan placebo (nep) behandelingen of fysiotherapie.

Dit wil niet zeggen dat operaties voor artrose in de pols niet werken of soms zelfs nodig zijn. Het betekent dat een operatie niet in elke situatie de juiste behandelvorm is en dat niet operatieve behandelmethoden hetzelfde gewenste effect kunnen behalen.

7.3 Is Fysiotherapie en Triggerpointtherapie bij artrose in de pols effectief?

Triggerpoints onderarm polsklachtenTriggerpoints polsklachten

 Triggerpoint therapie, dry needling en fysiotherapie,  kunnen  behandelingen zijn waarvan u pijnverlichting door kunt krijgen, omdat ze ervoor zorgen dat de doorbloeding verbetert en/of herstelt.

Zeker triggerpoint therapie en dry needling verwijderen de microverkrampingen (triggerpoints) uit de spieren en als gevolg de doorbloeding zich vaak hersteld.

Dit heeft dan vaak als resultaat dat de pijn in de pols  en andere klachten afnemen en ook kunnen verdwijnen.

Echter, als de oorzaak nr.1 de oorzaak is van pijn in uw pols, dan zal de doorbloeding door het autonome zenuwstelsel vanzelf weer chronisch worden verminderd. 

Dit heeft dan als gevolg dat u regelmatig weer een nieuwe behandeling nodig heeft om daarmee het resultaat vast te kunnen houden. Wanneer de oorzaak nummer 1 wordt behandelt zal het resultaat blijvend zijn

7.4 Is een cortisonen injectie bij artrose in de pols effectief?

Wanneer een de pijnklachten in de pols ernstig zijn en aanhouden kan de huisarts kan een cortisonen injectie in uw polsgewricht geven.

Dit zorgt er meestal voor dat de pijn direct verlicht word en in veel gevallen verdwijnt Echter, de werking van cortisonen injectie duurt hooguit maar een paar weken tot enkele maanden.

Vaak keren de klachten in de pols helaas weer terug en kunnen soms verergeren. De laatste jaren worden (cortisonen) injecties steeds meer gebruikt worden om o.a. polsklachten te bestrijden.

 Echter, laten wetenschappelijke onderzoeken, gepubliceerd o.a. in de New England Journal of Medicine en The Journal of the American Association, zien dat cortisonen injecties zelden de pijn beter bestrijden, dan placebo-injecties (nep injecties) of lichamelijke behandelingen (fysiotherapie, massage etc.). bron bron bron[11]

Dit heeft alles te maken met het feit dat de nr 1 oorzaak niet dooreen cortisonen injectie kan worden opgelost.

7.5 Zijn oefeningen en beweging effectief tegen artrose polsklachten?

artrose pols oefeningen

Oefeningen houden polsgewricht soepel en zullen de doorbloeding ook verbeteren, maar chronische pijn in pols geneest er doorgaans niet door.

Wanneer u uw pols zo min mogelijk wenst te gebruiken, dan loopt u het risico dat uw pols steeds zwakker wordt, uw bewegingsvrijheid verminderd en de klachten kunnen verergeren.

Als spieren in uw pols niet gebruikt worden, dan het lichaam deze vaak gaan afbreken. Juist uw pols blijven gebruiken zorgt ervoor dat de klachten niet verergeren.

Oefeningen zorgen ervoor dat de doorbloeding verbeterd en dat het polsgewricht soepel blijft en het zal de kans dat de pijnklachten erger worden verkleinen.

Wat daarnaast nog in een zeer belangrijke rol speelt is ‘angst’. Angst voor (pijn)klachten zorgt ervoor u meer last krijgt van pijn aan uw pols. Blijven bewegen zorgt ervoor dat het niet erger wordt.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn (polsartrose) pijnklachten af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Artrose Test ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis Artrose test!

8 Wat is de meest effectieve behandeling voor de polsklachten van artrose in de pols

De reden waarom er pijnklachten in de pols optreden is vaak niet vanwege artrose in de pols, maar omdat er sprake is van een chronische verminderde doorbloeding en daarmee een chronisch mild zuurstof tekort.

 Behandelingen die de doorbloeding herstellen kunnen de pijn verlichten, maar wanneer de  nummer 1 oorzaak de reden is voor de verminderde doorbloeding dan zal het effect van die behandelingen tijdelijk zijn.

Nieuwe ontdekkingen in de psycho-fysiologische (mindbody) geneeskunde laten zien dat door middel van een specifieke gerichte aanpak chronische polsklachten vaak binnen 2 á 3 maanden blijvend kunnen genezen. bron [12]

Met deze specifieke aanpak zal de doorbloeding zich blijvend herstellen en polsklachten zullen hierdoor verdwijnen.

Onze behandelmethode is gebaseerd op die psycho-fysiologische aanpak en behandeld de oorzaak nummer één van chronische pijn en andere polsklachten die vaak onterecht toegeschreven worden aan artrose in de pols.

Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliënten met artrose, in de pols, die door ons behandelprogramma zijn genezen en herstelt zijn van hun pijnklachten.

Reactie plaatsen