Artrose handen

Artrose handen

In dit artikel behandelen we: wat artrose in de handen is, wat de symptomen zijn, wat de oorzaken van handartrose zijn, wat u tegen artrose handklachten kunt doen en welke behandeling(en) voor artrose handen (pijn)klachten effectief zijn.

Zoekt u een effectieve behandeling voor uw pijn in uw handen of vingers?

U vraagt zich misschien af of u pijn door artrose in uw handen komt of dat het komt door een andere aandoening en hoe u hier vanaf komt.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw artrose in uw handen. Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw pijnklachten of heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen handartrose pijnklachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten (handartrose) af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Artrose Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw pijnklachten definitief te genezen. Klik op de oranje button met “Artrose Test” om te starten met de test.Inhoudsopgave


 1. Wat is artrose in de handen?
 2. Hoe wordt de diagnose artrose in de handen gesteld?
 3. Wat zijn de symptomen die vaak onterecht aan artrose in de handen worden toegeschreven?
 4. Wat is de oorzaak van artrose handen?
 5. Is artrose handen de oorzaak vanpijn en andere aanverwante klachten?
 6. Wat is de nr.1 oorzaak van artrose handen pijnklachten?
 7. Welke behandeling wordt er voor artrose in de handen vaak voorgeschreven?
 8. Wat is de meest effectieve behandeling voor de (pijn)klachten van artrose in de handen?"

1. Wat is artrose in de handen

Artrose heet internationaal osteoartritis.

De geneeskundige naam hiervoor is een aandoening aan het kraakbeen van de gewrichten.

 In de volksmond heet artrose in de hand ook wel hand. Artrose kan in alle gewrichten voorkomen.

Het komt het meest voor in de (onder) rug, nek, schouder, knie, heup, handen, enkel, pols, elleboog en arm.

1.1 Wat gebeurt er bij artrose in de handen?

Artrose in de handen komt op verschillende plekken in de hand en de vingers voor.

De twee meest voorkomende plaatsen waar artrose in de hand voorkomt zijn de vingers en in de duim.

Maar wat houdt handartrose nu exact in, welke oorzaken liggen eraan ten grondslag en welke symptomen worden vaak onterecht aan artrose toegeschreven. Artrose handen gewrichten

De meest voorkomende plaatsen in de hand die zijn aangedaan, zijn de PIP-gewrichten (halverwege de vinger) de eindkootjes van de vingers (DIP gewrichten) en het duimbasisgewricht (CMC1 gewricht).

Net als andere gewrichten het lichaam, waaronder de schouder, rug, nek, heup, knie en andere gewrichten, zijn de boteinden van de vinger- en handgewrichten bedekt met een laag kraakbeen.

Het kraakbeen zorgt ervoor dat beide botdelen soepel langs elkaar kunnen glijden wanneer uw bijvoorbeeld uw hand of vingers beweegt.

 Artrose in de handen raakt het kraakbeen beschadigd en wordt daardoor ook minder en minder.

Het gewricht kan ook minder soepel bewegen wanneer het kraakbeen in ernstig in kwaliteit is achteruit gegaan.

Het gladde oppervlak is dan vaak ook ruw en onregelmatig geworden, zoals botuitsteeksels, knobbels (osteofyten) of gaten in het bot.

De slijtage is een normaal proces wat hoort bij het ouder worden.

Zie het als de grijze haren van de vingers.

wat is artrose handen De meeste mensen van 55 jaar en ouder hebben artrose aan de hand of vingers en maar 20% van de mensen die artrose heeft ondervindt hier (pijn)klachten door. bron[1]

 Wat feitelijk al de nodige vragen oproept: want waarom hebben die andere 80 % dan geen pijn?

Ze hebben dezelfde slijtage maar geen pijn.

 U kunt hier meer over lezen in ‘Is artrose hand de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat artrose in de hand en vingers meestal geen enkele vorm van pijn of klachten veroorzaakt en dat een andere oorzaak verantwoordelijk is voor de pijn.

De pijn, stijfheid, tintelingen gevoelloosheid en verminderde kracht in de hand en vingers worden vaak toegeschreven aan de artrose in de hand of vingers.

 Echter, komt dit zelden voor en is zelden de oorzaak van pijn of andere klachten.

De artrose in de hand  is wel degelijk te zien op röntgenfoto’s,  maar is in de ruime meerderheid van de gevallen niet de oorzaak van (pijn)klachten.

Er zijn namelijk grootte aantallen mensen die artrose in hand hebben en er hier helemaal geen pijn of andere hinder door ondervinden. bron[2]

Uw pijnklachten zijn echt, maar (nogmaals) zeer waarschijnlijk komt dit door een andere oorzaak.  U kunt hier meer over lezen in ‘Is artrose in de hand de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

1.2 Hoeveel mensen hebben artrose handen?

Atrose komt in Nederland veel voor. Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose al is het niet duidelijk hoeveel van die 1 miljoen er artrose in de hand of vingers hebben.

Bij maar liefst 26% van de mensen met chronische pijn wordt artrose als de oorzaak hiervan gezien. Bij vrouwen komt 2,6 keer vaker artrose aan de handen voor dan bij mannen.

1.3 Is artrose in de handen hetzelfde als reuma?

Reumatoïde artritis en artrose in de handen zijn twee zeer verschillende aandoeningen.

Reumatoïde artritis is een ontstekingsziekte waarbij er een ontsteking in het gewricht zit.

Deze vorm van reuma is een auto-immuun ziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam het lichaamseigen weefsel aanvalt en daardoor ontstaan er onder andere ontstekingen.

Artrose in de hand is een aandoening waarbij het kraakbeen in de hand, vingers en/of duim langzaam wegslijt en volledig kan verdwijnen, waardoor ook het bot onder het kraakbeen wordt aangetast.

De kwaliteit van het kraakbeen als zowel het bot gaat dan langzaam achteruit

1.4 Is artrose in de handen hetzelfde als botontkalking van de handen?

artrose handen pijn

Van artrose in de handen en botontkalking van de handen (osteoporose) wordt vaak gedacht dat twee dezelfde aandoeningen zijn.

Echter, is dit niet het geval. Artrose en botontkalking komen allebei bij veel voor, maar zijn niet hetzelfde.

Bij artrose in de handen neemt de dikte van het bot onder het kraakbeen vaak toe als reactie op het kraakbeenverlies.

Bij botontkalking wordt het bot in de handen juist slapper en dunner.

1.5 Komt artrose in de handen alleen maar voor bij ouderen?

Als mensen over artrose in de handen horen dan denken ze vaak gelijk aan oude mensen.

Echter, artrose in de handen is geen aandoening die uitsluitend bij ouderen voorkomt, want het komt al voor bij mensen die begin twintig zijn.

Een onderzoek gedaan in Finland bij 21 jarige proefpersonen constateerde dat ruim 50% van de deelnemers degeneratieve veranderingen (Artrose en slijtage) in hun nek en rug hadden en ongeveer 25% van hen had uitpuilende tussenwervelschijven en/of hernia’s in hun rug of nek.

Het meest opvallende ervan was dat geen van de 21 jarige deelnemers last had van pijn of andere klachten. bron[3]

2 Hoe wordt de diagnose artrose in de handen gesteld?

Artrose handen diagnose

Het stellen van de diagnose start bij het in kaart brengen van uw klachten en klachtengeschiedenis.

De huisarts kan u eventueel doorverwijzen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek als de klachten vrij ernstig zijn of het klachtenbeeld niet duidelijk is.

Op basis van een lichamelijk onderzoek, uw klachten geschiedenis en eventueel ondersteund met door een röntgen- of CT- MRI scan zal de arts bepalen beoordelen waardoor de (pijn)klachten in de hand komen.

Wij van BreinMedicijn moedigen u aan: om uw huisarts altijd te vragen om een scan te laten maken en een bloedonderzoek te laten doen. Hierdoor kunnen ernstige ziekten of ernstige zenuwschade worden uitgesloten.

(Pijn)klachten worden soms door ernstige ziekten veroorzaakt, waaronder reumatoïde artritis, kanker of zenuwschade.

Deze onderzoeken laten vaak  artrose in de handen, een slijmbeursontsteking, peesontsteking, of andere afwijkingen zien.

Ook diagnoses waaronder tennisarm, carpaal tunnel syndroom of een zenuwbeknelling kunnen aan de pijnklachten gegeven worden.

Als deze vaak (normale) afwijkingen worden aangetroffen dan zullen artsen vaak dit als de oorzaak van uw (pijn)klachten aanwijzen

Echter, onderzoek na onderzoek laat zien dat deze  afwijkingen in uw hand en vingers en skelet in alleen zeldzame gevallen de échte oorzaak is van pijn en andere klachten in uw handen en vingers. bron bron bron[4].

U kunt hier meer over lezen in ‘Is artrose in de hand de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

Na jarenlang last te hebben gehad van artrose ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

3 Wat zijn de symptomen die vaak onterecht aan artrose in de handen worden toegeschreven?

artrose handen symptomen

De symptomen die over het algemeen in verband worden gebracht met artrose in de handen zijn pijn en stijfheid.

De volgende symptomen worden vaak onterecht toegeschreven aan artrose in de handen en/of vingers:

Echter, wat de nr. 1 oorzaak is van de (pijn)klachten, in plaats van de artrose is vaak niet dat er botuitsteeksels of knobbels in het hand/vingergewricht zitten. 

Er zijn namelijk velen mensen die geen artrose of hernia’s hebben en toch dezelfde klachten hebben als zij die dit wel hebben.

Meer hierover kunt u lezen in Is artrose in de handen de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

4 Wat is de oorzaak van artrose handen?

artrose handen oorzaken

Er zijn diverse factoren die een rol spelen bij het veroorzaken van artrose in de hand of vingers.

De volgende oorzaken kunnen een rol spelen bij het ontstaan van artrose in de handen of vingers:

 • Zwaar lichamelijk werk met de handen, zoals werken in de bouw.
 • Vrouwen krijgen vaker artrose dan mannen
 • Slijtage vanwege ouderdom
 • Reumatoïde artritis. Ontstekingsreuma kan ervoor zorgen dat uw gewrichten in handen of vingers of aangetast worden.
 • Erfelijke aanleg. Als in de familie artrose voorkomt is de kans groter dat u het ook krijgt
 • Het ooit gebroken hebben van uw hand of vingers.
 • Zware lichamelijke sporten, waarbij u uw handen veel moet gebruiken.

Echter, wat de nr. 1 oorzaak is van de symptomen is vaak niet dat er botuitsteeksels of hernia’s op de zenuwen drukken. Er zijn namelijk velen mensen die geen artrose of hernia’s hebben en toch dezelfde klachten hebben als zij die dit wel hebben.

Meer hierover kunt u lezen in ‘Is artrose  in de handen de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?’.

5 Is artrose in de handen de oorzaak van pijn en andere aanverwante klachten?

artrose handen oorzaak


 Artrose in de handen is vaak niet de oorzaak van (pijn)klachten in o.a. de handen en/of vingers.

In 1986 werd door het medische college van Wisconsin aangetoond dat artrose , het smaller worden van de artrose laag, botverdikkingen en botuitsteeksels veel voorkomen, maar in de meeste gevallen geen (pijn)klachten veroorzaken.

Er zijn legio mensen die afwijkingen in hun nek, rug, handen of vingers hebben, maar er geen pijn of andere klachten door ondervinden.

Er zijn ook grootte aantallen mensen waarbij er geen enkele afwijking wordt geconstateerd, maar zij hebben wel pijn in de hand of vinger (pijn)klachten, waarvan vaak verondersteld wordt dat die door artrose in de handen en/of vingers komen. bron[5]

Dat mensen artrose hebben, maar daar geen enkele pijn door ondervinden is eveneens in drie andere onafhankelijke onderzoeken (M.C. Jensen, D.G. Borenstein en N. Boos) aangetoond.

Deze drie onderzoeken constateerde dat er maar een zeer klein verband is tussen pijn en afwijkingen (o.a. artrose) die door MRI- CT en röntgenscans worden waargenomen. bron[6]

Een radioloog zou o.b.v. de scans niet eens kunnen vaststellen welke foto’s erbij de ‘handpijn’ groep horen en welke er bij de ‘geen handpijn’ groep horen.

Het ‘Center for Disease Control annual National Health interview’ publiceerde hun onderzoeksresultaten waaruit bleek dat pijnklachten pieken tussen de leeftijd van 45 en 64 jaar. Na 65 jaar neemt de handpijn in deze groep af, dit terwijl o.a. artrose in de handen en vingers en andere afwijkingen gewoon nog in hun lichamen voorkwamen en vaak wanneer deze mensen ouder worden, erger werden.

Als artrose in de handen en vingers en andere afwijkingen in het lichaam de oorzaak van de hand en vinger pijnklachten zou zijn, dan zouden de (pijn)klachten in de groep van 65 jaar en ouder moeten toenemen.

Dit is echter niet het geval; de (pijn)klachten nemen af wanneer men ouder wordt. bron[7]

De vraag is dan waarom mensen van 65 jaar gemiddeld minder pijn(klachten) hebben dan mensen die jonger zijn dan 65?

Wat mensen van 65 jaar en ouder vaak met elkaar gemeen hebben is dat ze met pensioen gaan, hun kinderen uit huis zijn en hun leven daardoor minder stressvol is dan zij die jonger zijn dan 65 jaar.

Emotionele stress is bij 65 jaar en ouder vaak veel minder aanwezig dan bij hen die jonger dan 65 zijn. Er zijn mensen die hand- en/of vingerpijn hebben, maar geen artrose in de hand hebben.

Het klachtenbeeld is hetzelfde aan iemand die wel artrose heeft, maar er is geen artrose in de hand of vingers of andere afwijking waar te nemen en toch hebben ze pijn(klachten).

Hoe kan het dan dat deze mensen dan (pijn)klachten hebben? Een andere oorzaak is de reden waarom u pijn en andere aanverwante klachten heeft. Een terecht vraag is dan: wat is dan wel de oorzaak van uw (pijn)klachten?

Na jarenlang last te hebben gehad van artrose ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. 

Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

6 Wat is de nr.1 oorzaak van artrose handen pijnklachten?

In onderstaande video wordt exact de oorzaak van de artrose in uw handen beschreven door Dr Schubiner. Dr Schubiner is een arts die duizenden mensen heeft geholpen om pijnvrij te maken.

De hand- of vingerpijn en andere klachten ontstaan, omdat er een chronische verminderde doorbloeding is ontstaan in uw hand of vinger waar u de (pijn)klachten ervaart.

De bloedvaten zijn daar chronisch vernauwt.

Deze verminderde doorbloeding veroorzaakt dat er een klein zuurstof tekort ontstaat en er ook afvalstoffen zich daar gaan ophopen.

Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een klein tekort in zuurstof al ernstige pijn kan veroorzaken.

Ook andere (pijn)klachten in de hand en vingers, zoals krachtverlies, gevoelloosheid, stijfheid, tintelingen, spierzwakte en andere aanverwante klachten zijn een resultaat van deze chronische verminderde doorbloeding.

Dit is ook de reden waarom een warme douche of bad, sporten, warme kruik massage en vele andere lichamelijke therapieën de pijn in de hand vaak verminderen.

Dit komt omdat deze activiteiten de doorbloeding (tijdelijk)  verbeteren.

Echter, dit is vaak van tijdelijke duur, want als de oorzaak nr 1 actief is, dan zal de doorbloeding wederom worden verminderd.

Wat is dan de nr.1 oorzaak die deze chronische verminderde doorbloeding veroorzaakt?

De chronische verminderde doorbloeding in de hand en/of vingers wordt namelijk door ons brein veroorzaakt dit doen onze hersenen via het autonome zenuwstelsel.

Dit proces wordt ingang gezet door emotionele stress en met name hoe u met uw emoties omgaat.

Wanneer u regelmatig op de verkeerde manier omgaat met uw emoties en ze vaak uit de weggaat, negeert, onderdrukt en/of ook traumatische gebeurtenissen heeft meegemaakt, dan zal dit pijnproces als een soort nieuwe gewoonte worden aangeleerd.

De relatie tussen emotionele stress  en lichamelijke reacties zijn veel van ons wel bekend.

Wanneer we bijvoorbeeld een presentatie houden, dan kunnen we daardoor angstig worden of ons gespannen voelen, waardoor we vervolgens hartkloppingen kunnen krijgen, pijn in de buik of last van hoofdpijn krijgen.

Ook merken we dit vaak in onze stoelgang.

De naam hiervoor is: een psycho-fysiologische reactie. Een reactie waar het om pijn gaat kan ook chronisch worden en dat proces staat samengevat in de volgende afbeelding. Deze methode is ontwikkeld door Dr. Sarno.

Zenuwpijn benen stress vb

 U kunt hier meer over lezen op deze pagina.

7 Welke behandeling wordt er voor artrose in de handen vaak voorgeschreven?

artrose handen behandeling

7.1 Is medicatie voor artrose in de handen effectief?

Medicatie kan uiteraard de pijn in uw hand en vingerpijn of andere klachten verminderen.

Er zijn diverse pijnstillende medicijnen beschikbaar bij bijvoorbeeld diverse winkels, waaronder Kruidvat en Etos. Er zijn vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol en Ibuprofen.

De huisarts kan ook ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven als pijnstillers de pijn niet of niet voldoende bestrijden.

Waarvoor ten aanzien van pijnstillers wel gewaarschuwd voor moet worden is dat de hand- vingerpijn en andere klachten erger kunnen worden en ook vaker kan voorkomen wanneer pijnstillers langdurig en regelmatig worden gebruikt.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat als u meer dan 15 keer per maand paracetamol of een NSAID (ibuprofen, diclofenac en naproxen) neemt er een averechts effect kan ontstaan.

Dit betekent dat de medicijnen in het begin vaak zeer effectief kunnen zijn, maar dat na verloop van tijd de medicatie minder goed begint te werken.

Dit heeft vaak als nadelig gevolg dat er hogere doseringen van de  medicatie ingenomen moet worden om hetzelfde pijnstillende en ontstekingsremmende effect te kunnen bereiken. bron bron bron[8]

Dat kan uiteindelijk de oorzaak worden van de hand(pijn)klachten. Dit betekent niet dat pijnstillers per definitie slecht voor u zijn, maar gebruik ze met mate.

7.2 Wanneer biedt een operatie uitkomst bij artrose in de handen?

artrose handen operatie


Al is volgens wetenschappelijk onderzoek artrose in de handen en/of vingers meestal niet de oorzaak van uw (pijn)klachten.

Echter, wanneer er zonder enige vorm van twijfel door een arts wordt vastgesteld dat er een zenuw is bekneld geraakt of dat uw hand of vinger gewrichten volledig versleten zijn  en aan vervanging toe zijn, dan kan een operatie te adviseren zijn.

Al adviseren wij altijd een second opinion aan te vragen, omdat artsen vaak van mening verschillen en ook zij fouten kunnen maken. De operaties die vaak voorgesteld worden zijn:

 1. Het vastzetten van een gewricht (artrodese)
 2. Het vervangen van een gewricht door middel van een gewrichtsprothese.

Al blijkt uit onderzoeken dat wanneer u in uw jeugd een aantal traumatische of zeer negatieve gebeurtenissen heeft meegemaakt de slagingskans van een operatie al snel daalt tot maar 15%. bron[9]

Wat wel vermeldt moet worden is dat de complicaties van een operatie ernstiger kunnen zijn dan de pijnklachten voor de operatie.

Wij van BreinMedicijn vragen u als u iemand kent, die zich wil laten opereren vanwege artrose in de handen en/of vingers, om die persoon aan te moedigen om het boek ‘Surgery, the ultimate placebo’ van dr. Ian Harris te lezen.

Wetenschappelijke onderzoeken die de effectiviteit van pijn behandelingen onderzochten, constateerde dat, operaties, cortisonen injecties en medicijnen geen betere resultaten behaalden dan placebo (nep) behandelingen of conservatieve (niet operatieve) behandelingen. bron bron[10] Deyo RA1. Watch Your Back! How the Back Pain Industry Is Costing Us More and Giving Us Less. Cornell University Press, Ithaca, NY. 2015

Dit onderzoek toont aan dat een operatie niet beter werkt en niet een betere oplossing is dan placebo (nep) behandelingen of fysiotherapie.

Dit wil niet zeggen dat operaties voor artrose in de handen en vingers niet effectief kunnen zijn of soms zelfs nodig zijn.

Het betekent dat een operatie niet voor ieder persoon de juiste behandelvorm is en dat niet operatieve behandelmethoden dezelfde resultaten kunnen behalen.

7.3 Is Fysiotherapie en Triggerpointtherapie bij artrose in de handen effectief?

triggerpoint massage

Triggerpoint therapie, dry needling en fysiotherapie,  kunnen zeker effectieve behandelingen zijn, omdat ze ervoor zorgen dat de doorbloeding verbetert en/of herstelt.

Zeker triggerpoint therapie en dry needling verwijderen de microverkrampingen (triggerpoints) uit de spieren, waardoor de doorbloeding zich vaak hersteld.

Dit heeft dan vaak als resultaat dat de handpijn en andere klachten afnemen.

Echter, als de nr.1 oorzaak de reden is van uw (pijn)klachten in uw handen, dan zal de doorbloeding door het autonome zenuwstelsel vanzelf weer worden verslechterd. 

Dit heeft dan als gevolg dat u regelmatig weer een nieuwe behandeling nodig heeft om daarmee het resultaat vast te kunnen houden. 

Wanneer de oorzaak nummer 1 wordt behandelt zal het resultaat blijvend zijn

7.4 Is een cortisonen injectie bij artrose handen effectief?

De huisarts kan een cortisonen injectie in uw gewrichten in uw hand of vingers geven.

Het effect van een cortisonen injectie duurt hooguit maar een paar weken tot enkele maanden. Vaak komen de hand(pijn)klachten helaas weer terug en kunnen soms zelfs erger worden.

Alhoewel in de laatste jaren (cortisonen) injecties steeds meer gebruikt worden. Laten wetenschappelijke onderzoeken, gepubliceerd o.a. in de New England Journal of Medicine en The Journal of the American Association, zien dat cortisonen injecties in de zelden betere resultaten boeken, dan placebo-injecties (nep injecties) of lichamelijke behandelingen (fysiotherapie, massage etc.).bron bron bron[11]

Wat nog relevanter is, is dat een cortisonen injectie de oorzaak nummer 1niet behandeld en als die oorzaak de reden van uw hand(pijn)klachten is dan zal de cortisonen injectie maar tijdelijk werken.

7.5 Zijn oefeningen en beweging effectief tegen de artrose hand klachten?

artrose handen oefeningen sporten

Oefeningen houden het hand- vingergewricht soepel en zullen de doorbloeding ook verbeteren, maar chronische pijn in de hand en/of vingers gaat er in de meeste gevallen niet door over.

Wanneer u uw hand teveel ontlast of vermijd om uw handen te gebruiken, dan loopt u het risico dat uw handen steeds zwakker worden, uw bewegingsvrijheid verminderd en de klachten kunnen verergeren.

Als spieren in uw hand niet gebruikt worden, dan het lichaam deze vaak gaan afbreken. Juist uw handen en uw vingers blijven gebruiken zorgt ervoor dat de klachten niet verergeren.

Oefeningen zorgen ervoor dat de doorbloeding verbeterd en het handgewricht soepel houdt wat resulteert in vermindering van de (pijn)klachten, maar het zal de (pijn)klachten in de meeste gevallen niet verhelpen.

Wat daarnaast nog in een zeer belangrijke rol speelt is ‘angst’. Angst voor (pijn)klachten zorgt ervoor u meer last krijgt van pijn aan u handen. Blijven bewegen zorgt ervoor dat het niet erger wordt.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn (handartrose) pijnklachten af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratisArtrose Test ontwikkeld. 

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis Artrose test!

8 Wat is de meest effectieve behandeling voor de hand(pijn)klachten van artrose in de handen?

De reden waarom er (hand en/of vinger)pijnklachten optreden is vaak niet vanwege artrose in de handen, maar omdat er sprake is van een chronische verminderde doorbloeding en daarmee een chronisch mild zuurstof tekort.

Behandelingen die de doorbloeding herstellen kunnen de pijn verlichten, maar wanneer de  nummer 1 oorzaak de reden is voor de verminderde doorbloeding dan zal het effect van die behandelingen tijdelijk zijn.

Nieuwe ontdekkingen in de psycho-fysiologische (mindbody) geneeskunde laten zien dat door middel van specifieke gerichte aanpak chronische hand- vinger(pijn)klachten vaak binnen 2 á 3 maanden blijvend kunnen genezen. bron[12]

Met deze gerichte aanpak zal de doorbloeding zich blijvend herstellen en de hand-vinger (pijn)klachten zullen hierdoor verdwijnen.

Onze behandelmethode is gebaseerd op die psycho-fysiologische aanpak en behandeld de oorzaak nummer één van chronische (hand- vinger) pijnklachten die vaak onterecht toegeschreven worden aan artrose in de handen.

Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliënten met artrose in de handen, die door ons behandelprogramma zijn genezen en herstelt zijn van hun pijnklachten.

Reactie plaatsen