Carpaal tunnel syndroom oorzaak en behandeling nummer 1 weten?
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Carpaal tunnel syndroom oorzaak en behandeling nummer 1 weten?

U vraagt zich misschien af of u het carpaal tunnel syndroom (CTS) heeft. Dan zult u zich wellicht afvragen hoe u ooit van deze klachten af kunt komen.

Misschien heeft u symptomen zoals pijn, tintelingen en/of een doof gevoel in uw duim, vingers en handpalm (zelden in de pink). Of u heeft soms pijn in de hele hand en straalt deze uit naar de onderarm.

Daarnaast ervaart u verlies van kracht in uw hand, (vooral de duim).

Misschien bent u al lang op zoek naar een effectieve behandeling. Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties ondergaan dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor carpaal tunnel syndroom is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal is. Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag: "Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn carpaal tunnel syndroom af te komen?" heeft BreinMedicijn een gratis Carpaal tunnel syndroom Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw carpaal tunnel syndroom definitief te genezen.

Klik op de oranje button met Carpaal tunnel syndroom Test om te starten met de test.

carpaal-tunnel-syndroom-test

Dit artikel beantwoordt veel vragen en laat u zien wat de oorzaak nummer één is van het carpaal tunnel syndroom, de zenuwpijn en hoe u van deze pijn en andere symptomen af kunt komen.

Inhoudsopgave

 1. Wat is het carpaal tunnel syndroom?
 2. Wat zijn de symptomen van het carpaal tunnel syndroom?
 3. Is dit de oorzaak van het carpaal tunnel syndroom?
 4. Veroorzaakt een bepaalde lichaamshouding of overbelasting het carpaal tunnel syndroom?
 5. Wat is de oorzaak nummer één van de carpaal tunnel syndroom symptomen?
 6. Is het carpaal tunnel syndroom te behandelen en te genezen?

1. Wat is het carpaal tunnel syndroom?

De carpale tunnel is een nauwe doorgang voor zenuwen en pezen die vanuit de onderarm de hand in gaan.

De tunnel bestaat uit botten en ligamenten (peesblad), dat zich aan de voorkant van het polsgewricht bevindt.

De mediane zenuw (nerves medianus) loopt door deze doorgang, samen met de pezen aan de vingers en de duim. Deze zenuw zorgt voor de gevoelssensaties en bestuurt de beweging in de duim en de eerste drie vingers.

Wat is het carpaal tunnel syndroom

Vanaf 1980 nam CTS explosief toe en het is nog steeds een probleem. Tussen 1987 en 2001 nam het aantal mensen met CTS met bijna 600% toe! bron [1]

Het probleem blijft aanhouden omdat de reguliere en de alternatieve gezondheidszorg er een onjuiste diagnose aan geven.

De algemeen geaccepteerde diagnose is dat de zenuw, wanneer het door de tunnel heengaat, bekneld raakt. Volgens de medici resulteert die beknelling in gevoelloosheid, tintelingen, zwakte of pijn in de hand.

Dat er iets met de zenuw aan de hand is, staat buiten kijf. En de symptomen zijn ook echt. Echter, de reden waardoor de zenuw geïrriteerd is geraakt, is heel wat anders dan wat de gezondheidszorg thans beweert.

In het gedeelte ‘Is dit de oorzaak van het carpaal tunnel syndroom?, zullen we hier uitgebreid op ingaan’.

2. Wat zijn de symptomen van het carpaal tunnel syndroom?

De volgende symptomen zijn bij het carpaal tunnel syndroom vaak van toepassing:

 • Pijn, gevoelloosheid, tintelingen en/of een doof gevoel in de vingers en de handpalm. In de pink worden meestal geen klachten ervaren;
 • Verlies van gevoel en/of kracht in de hand. Dit komt meestal voor bij de vingers en de duim;
 • Nachtelijke klachten in de vorm van pijn alsof er naalden in uw hand of vingers steken.

carpaal tunnel syndroom symptomen

Het carpaal tunnel syndroom wordt meestal in stappen erger.

Waarschijnlijk zult u dit waarschijnlijk ‘s nachts merken of wanneer u in de ochtend wakker wordt. Het gevoel is alsof er naalden in uw hand of vingers gestoken worden. Gedurende de dag krijgt u pijn of tintelingen bij het vasthouden van spullen, zoals een telefoon of een boek.

Wanneer het carpaal tunnel syndroom erger wordt, kunt u zwakte in uw duim en vingers beginnen te ervaren. Dan kan het moeilijk worden om een vuist te maken. Een kopje vastpakken bijvoorbeeld kan dan ook moeizamer gaan.

Sommige mensen hebben het gevoel dat hun vingers opzwellen, ook al is er geen zwelling. Andere kunnen moeite krijgen met het onderscheid maken tussen warmte en kou.

Na jarenlang last te hebben gehad van carpaal tunnel syndroom ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.

3. Is dit de oorzaak van het carpaal tunnel syndroom?

De algemeen geaccepteerde diagnose van de huidige gezondheidszorg, is dat de zenuw bekneld raakt wanneer het door de tunnel heengaat. Volgens de medici resulteert die beknelling in gevoelloosheid, tintelingen, zwakte of pijn in de hand. bron [3]

carpaal tunnel syndroom oorzaak

Mensen ervaren een variatie aan symptomen in de hand en vingers. Dit komt door een verstoring van de werking van de mediane zenuw in de pols.

Deze verstoring kan worden aangetoond door een elektrische test en er is geen twijfel over de herkomst van de symptomen. De diagnose dat een beknelling de reden zou zijn waardoor de zenuw geïrriteerd is geraakt, is echter onjuist.

Als er sprake is van pijn vanwege een zenuwbeklemming, dan houdt deze pijn zelden langer aan dan 2 weken. Als er druk op de zenuw uitgeoefend wordt raakt de bloedstroom bekneld.

Binnen een paar weken sterft de zenuw. Als de pijn of andere symptomen langer aanhouden, dan ligt de oorzaak waarschijnlijk niet in de zenuw. bron[4] bron[5]

Vaak wordt er geadviseerd een operatie te ondergaan waarbij het peesblad (ligament) open gekliefd wordt. De ruimte in de carpale tunnel wordt vergroot en hiermee wordt de druk op de mediane zenuw verminderd.

Of ze injecteren een corticosteroïde (ontstekingsremmers) in of rondom de carpale tunnel. Deze behandelingen verlichten meestal de symptomen, al is het vaak van korte duur.

Echter, een onderzoek gepubliceerd in de Journal Muscle and Nerves (spieren en zenuwen) toont aan dat een beknelling of compressie van de mediane zenuw niet de oorzaak is van het carpaal tunnel syndroom. bron [6]

Ze verbinden deze conclusie aan het feit dat de zenuwfuncties te snel weer terugkomen nadat het peesblad van de carpale tunnel doorgesneden is.

Dit onderzoek stelt dat een verminderde lokale doorbloeding zeer vermoedelijk de oorzaak is van de klachten en van het carpaal tunnel syndroom en niet een beknelling van de zenuw.

Dit veroorzaakt een zuurstoftekort bij de zenuw en een ophoping van afvalstoffen, wat resulteert in pijn en andere symptomen. bron [7]

In het gedeelte Wat is de oorzaak nummer één van het carpaal tunnel syndroom? zullen we hier uitgebreid op ingaan.

3.1 Triggerpoints

Myofasciale Triggerpoints (kruisjes op onderstaande foto) zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of ‘knoopjes’. Triggerpoints carpaal tunnel syndroom

Deze verkrampingen verminderen de doorbloeding bij de desbetreffende gebieden. Het levert een zuurstoftekort op en ze zorgen er ook voor dat afvalstoffen zich enorm ophopen.

Triggerpoints kunnen wél degelijk pijn veroorzaken in de arm, hand, vinger of pols als ze actief zijn (zie de rode gebieden in de afbeelding). In onderstaande video vindt u meer uitleg over triggerpoints.

 

Ze zijn echter niet de éérste oorzaak van pijn aan de arm hand, vinger, duim en/of pols. De vraag is namelijk: waardoor worden de triggerpoints veroorzaakt?

Dit heeft blijkbaar een andere oorzaak nadat men behandeld wordt door massage of dry needling waarbij de adviezen uit het handboek triggerpoint-therapie worden opgevolgd. bron [8] 

De triggerpoints komen vaak alsnog terug. De eerste en échte oorzaak van pijn ligt niet aan de triggerpoints zelf.

Zodra de oorzaak nummer één wordt aangepakt kan de pijn en ook de triggerpoint blijvend geëlimineerd worden.

4. Veroorzaakt een bepaalde lichaamshouding of overbelasting het carpaal tunnel syndroom?

Carpaal tunnel syndroom wordt ook wel een vorm van RSI genoemd wat staat voor ‘repetitive strain injury’. Een muisarm is de overkoepelende term van alle RSI soorten die computer gerelateerde RSI klachten omvat.

Uiteraard kan ergonomie het gebruiksgemak, werkplezier en de productiviteit verhogen. Hiermee belasten we onze spieren en pezen minder en kunnen we daardoor méér doen met dezelfde energie. De ergonomische producten van Bakker Elkhuizen raad ik om die reden dan ook zeer aan.

De vraag echter is of het urenlang ‘zogenaamd’ zwaar en/of verkeerd werken met uw hand of pols, het carpaal tunnel syndroom veroorzaakt?

Voorbeelden die vaak als zogenaamde oorzaak van pijn aan de nek, schouder, arm, hand, pols en/of vinger worden aangewezen zijn:

carpaal tunnel syndroom muis

 • Zwaar en repeterend werk met handen of arm.
 • Te lang achter elkaar computerwerk met een toetsenbord of muis verrichten
 • De muis of toetsenbord niet dicht bij het lichaam gehouden wordt, waardoor de schouders en pols overbelast raken.
 • Het niet gebruiken van ergonomische toetsenborden en muizen wat slecht voor uw pols en schouder zou zijn.
 • Het gebruiken van polssteunen, waardoor u de polszenuw zou beknellen.

Wélke lichaamshouding de pijn in de hand, arm of vingers doet verergeren of verminderen verschilt erg per persoon. Zo heeft de één pijn als hij een niet-ergonomische platte muis gebruikt zit en de ander niet. Een ander heeft pijn als hij zijn muis te ver van zijn toetsenbord gebruikt en de ander niet.

Zelfs de tijdstippen dat mensen symptomen krijgen verschilt per persoon. De één heeft meer pijn in de ochtend en de ander in de middag en weer een ander in de avond.

Dat er zoveel verschil bestaat tussen personen wanneer zij meer of minder pijn hebben, toont al aan dat er heel iets anders aan de hand is. Het gaat simpelweg dan niet om een overbelasting of het irriteren van een zenuw in de pols.

Daarnaast zijn er velen mensen die volgens bewegingsexperts op de verkeerde manier hun werk doen. Een verkeerd gebruik van toetsenbord of muis, zwaar werk met de handen verrichten, verkeerd in de stoel zitten. enzovoorts.

Maar hoe kan het dan dat veel van deze mensen geen carpaal tunnel syndroom hebben? Of nadat ze hun hand, pols of arm hebben overbelast, dit weer overgaat na een korte periode? Terwijl dit bij andere maanden of jaren duurt om te genezen?

Het antwoord op de vraag of bepaalde lichaamshouding of overbelasting het carpaal tunnel syndroom veroorzaakt is simpelweg ‘nee’. Het wetenschappelijk bewijs hiervoor ontbreekt gewoonweg. De moderne mens heeft volgens de zogenaamde bewegingsexperts al tienduizenden jaren verkeerd bewogen of getild. Hoe kan het dan dat het percentage mensen met carpaal tunnel syndroom de afgelopen decennia alleen maar is toegenomen? bron [9]

We bewegen en tillen volgens deze experts beter dan onze voorouders en toch is er meer langdurige carpaal tunnel syndroom en meer pijn aan de nek, rug, arm, hand, pols of schouder dan vroeger. Er is iets anders aan de hand waarom mensen langdurige pijn hebben.

Een onderzoek gepubliceerd in de New England Journal of Medicine in juli 1997 toont aan dat het opvolgen van bewegingsadviezen niet kon voorkomen dat mensen RSI klachten of andere chronische pijnklachten kregen. bron [10]

Een ander onderzoek uit Noorwegen liet zien dat rugpijn niet werd veroorzaakt door een verkeerde manier van tillen.

Maar door problemen op het werk en met de baas (emotionele stress). bron [11]

Dit samen met de verminderde doorbloeding, wat we lazen in het gedeelte ‘Wat is de oorzaak van het carpaal tunnel syndroom?’ is zeer belangrijk om te onthouden wanneer we de nummer één oorzaak van de carpaal tunnel syndroom symptomen gaan bespreken.

is carpaal tunnel syndroom een beroepsziekte

Dr. Sarno zegt het volgende over het carpaal tunnel syndroom: “hoe kan het dat de miljoenen mannen en vrouwen die sinds het begin van de 20ste eeuw op de logge typmachines aan het typen waren nooit het carpaal tunnel syndroom kregen?” bron[12]

De oorzaak van het carpaal tunnel syndroom komt niet door een toetsenbord of andere vorm van bewegen!

Wat is dan de oorzaak nummer één van het carpaal tunnel syndroom en hoe komt u er vanaf?

5. De oorzaak nummer één van uw carpaal tunnel syndroom 

De échte oorzaak zit hem namelijk niet in een afwijking in het lichaam wat moet worden aangepakt of dat u anders moet leren bewegen/tillen. Maar de oorzaak is psycho-fysiologisch. Anders gezegd, de oorzaak begint in uw hersenen en eindigt in uw lichaam. Dit heet ook wel het Tension Myositis Syndrome.

Een goed voorbeeld om dit te illustreren is fantoompijn. Hierbij heeft een patiënt pijn aan zijn been of voet, terwijl dit lichaamsdeel al maanden of jaren geleden is geamputeerd! Zijn pijn en lijden is echt, maar de plek waar de pijn zou moeten zitten bestaat niet eens meer!

Dit komt omdat onze hersenen bepalen hoe en waar er pijn gevoeld wordt en daar kan de oorzaak nummer één gevonden worden en vervolgens kan die échte oorzaak behandeld worden en zult u genezen.

De oorzaak nummer één van het carpaal tunnel syndroom, zijn onderdrukte emoties
De meest voorkomende oorzaak van het carpaal tunnel syndroom is het (onbewust) onderdrukken/verdringen van emoties. Dit zorgt ervoor dat uw autonome zenuwstelsel van slag raakt. De daders zijn met name de sociaal niet-geaccepteerde emoties zoals boosheid, angst, schuld, schaamte en verdriet. carpaal tunnel syndroom oorzaak (2)

Uw hersenen gebruiken de pijn als een manier om u af te leiden, waardoor u deze emoties niet hoeft te voelen. Uw hersenen zijn in staat om veranderingen in uw lichaam te creëren door een stressvolle of emotionele situatie. Denk bijvoorbeeld aan blozen of vlinders in je buik als je verliefd bent. Als we nerveus of gespannen zijn voor een spreekbeurt, dan kunnen we ons misselijk voelen, diarree krijgen of hartkloppingen ervaren.

Dit zijn allemaal lichamelijke reacties op een emotie, waar de meeste van ons wel bekend mee zijn. Dit heet ook wel een psycho-fysiologische reactie in het lichaam. In andere woorden: hoe u denkt, zich voelt en gedraagt, beïnvloedt uw lichaam.

Wat het carpaal tunnel syndroom veroorzaakt, is dat er op bepaalde plaatsen in uw lichaam (zenuwen, pezen, spieren) de bloedvaten vernauwd en de doorbloeding verminderd worden. Dit creëert met name een chronisch zuurstoftekort en een ophoping van afvalstoffen. Al in 1975 en 1985 zijn er door wetenschappelijke (herhaal)onderzoeken aangetoond dat een klein zuurstoftekort al ernstige pijn kan veroorzaken! bron[13] bron[14]

Bij het carpaal tunnel syndroom, waar de zenuw slecht functioneert, is er zeer vermoedelijk sprake van een verminderde doorbloeding bij de polszenuw (mediane zenuw). Dat zou de klachten veroorzaken.

Op hoofdlijnen ziet het psycho-fysiologische proces van hoe ons brein in staat is om chronische pijn te veroorzaken er ongeveer als volgt uit.


Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn carpaal tunnel syndroom af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Carpaal tunnel syndroom Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw carpaal tunnel syndroom te genezen. Doe nu de gratis Carpaal tunnel syndroom Test!

6. Is het carpaal tunnel syndroom te behandelen en te genezen?

carpaal tunnel syndroom behandeling

Een vraag die veel mensen hebben is: “wat is de beste behandeling om mijn carpaal tunnel syndroom te genezen of te elimineren?”
Het probleem echter is dat bijna alle soorten behandelingen niet de échte oorzaak van uw carpaal tunnel syndroom klachten aanpakken. Dit is dan ook vaak de reden dat dit als resultaat heeft dat uw carpaal tunnel syndroom niet geneest. Slechts de symptomen worden aangepakt.

carpaal tunnel syndroom wordt behandeld, vaak met zeer weinig blijvend resultaat, door de volgende  behandelsoorten. Sommige van de onderstaande behandelingen kunnen zelfs de klachten verergeren. Al geven sommige soorten behandelingen verlichting van de pijn, maar een duurzame genezing brengen ze voor veel mensen helaas niet.

carpaal tunnel syndroom alternatieve behandeling

Dit psycho-fysiologische proces kan worden stopgezet en worden teruggedraaid! Door behandelaars zoals dr. Sarno, zijn reeds duizenden mensen in Amerika genezen van pijn in hun schouder, rug, nek, arm, hand, elleboog, vinger, pols en andere soorten pijn. Uw carpaal tunnel syndroom kan genezen zonder operatie.

carpaal-tunnel-syndroom-genezen

Wij zijn specialisten op het gebied van het genezen van het carpaal tunnel syndroom en hebben de BreinMedicijn behandelprogramma ontwikkeld. Deze is mede gebaseerd op de visie van Dr. Sarno en is verder door ons door ontwikkeld en in de Nederlandse taal beschikbaar gemaakt.

Het BreinMedicijn behandelprogramma pakt de oorzaak nummer één aan van het carpaal tunnel syndroom en in ongeveer 2 maanden kunt u compleet genezen of heeft u een zeer grote sprong vooruit gemaakt.

Het BreinMedicijn behandelprogramma is gebaseerd op de wetenschap dat het brein bepaalt of u pijn voelt, waar u pijn voelt en hoeveel pijn u ervaart. Uw brein is namelijk in staat om pijnsignalen van de zenuwen ‘AAN’ te zetten of gewoon weg die ‘UIT’ te zetten. Uw carpaal tunnel syndroom zit daarmee niet tussen uw oren. Uw carpaal tunnel syndroom klachten zijn echt.

Het is van belang te zeggen dat het BreinMedicijn behandelprogramma geen alternatieve geneeswijze is: er wordt enkel op een slimme manier gebruik gemaakt van kennis over het functioneren van het brein.

6.1 Waarom werkt het BreinMedicijn behandelprogramma zo goed tegen het carpaal tunnel syndroom?

BreinMedicijn Methode

Het goede nieuws is dat dit pijnsysteem in uw hersenen kan worden beïnvloed, door middel van het gebruiken van de delen van uw hersenen die het carpaal tunnel syndroom (pijn)klachtenproces kunnen ‘UIT’ zetten.

Het eerste deel van hersenen die het carpaal tunnel syndroom (pijn)klachtenproces kan ‘UIT’ zetten is het mentale deel van uw brein. Dit is de plaats waar u denkt en ook beslissingen neemt. Door middel van mentale technieken kan het carpaal tunnel syndroom (pijn)klachtenproces worden ‘UIT’ gezet.

Het tweede deel van de hersenen wat feitelijk dit (pijn)klachtenproces in de ‘AAN’ stand houdt, is het emotionele brein. Het emotionele brein doet dit, omdat er emoties (onbewust) onderdrukt worden. Dit zorgt ervoor dat u zenuwstelsel verstoord raakt en daardoor wordt het (pijn)klachtenproces in stand gehouden. Echter, wanneer deze emoties worden toegelaten, dan wordt het pijnproces verder ‘UIT’ gezet.. Met als uiteindelijke resultaat dat u vrijwel of volledig genezen zult zijn van uw carpaal tunnel syndroom (pijn)klachten.

Het BreinMedicijn behandelprogramma is ontwikkelt vanuit bovenstaande wetenschap en bestaat uit een serie mentale en emotionele technieken om het chronische (pijn)klachtenproces ‘UIT’ te zetten. In de meeste gevallen betekent dit dat u in 2 maanden pijn vrij bent of een aanzienlijke verlichting van uw carpaal tunnel syndroom klachten zult ervaren.

Lijd niet langer aan uwcarpaal tunnel syndroom! Bekijk ons BreinMedicijn behandelprogramma, die de oorzaak nummer één aanpakt, en kom van uw pijn af.

Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliénten die door ons behandelprogramma zijn genezen van hun carpaal tunnel syndroom klachten.

Bronnenlijst

1. R Gelfman, MD, L J. Melton, III, MD, B P. Yawn, MD, P C. Wollan, PhD, P C. Amadio, MD, and J C. Stevens, MD . Long-term trends in carpal tunnel syndrome. Journal of the American Academy of Neurology, 2009;72:33-41
2. https://www.thuisarts.nl/carpale-tunnelsyndroom/ik-heb-carpale-tunnelsyndroom
3. https://www.thuisarts.nl/carpale-tunnelsyndroom/ik-heb-carpale-tunnelsyndroom
4. Sarno, J. The Mindbody Prescription. Grand Central Life and Style, New York, NY, 1999. p 90
5. http://journals.lww.com/pain/Citation/1984/01001/Do_herniated_discs_produce_pain__.399.aspx
6. Todnem, K., and Lundemo, G. Median Nerve recovery in carpal tunnel syndrome. Muscle Nerve 23:1555-1560,2000.
7. Todnem, K., and Lundemo, G. Median Nerve recovery in carpal tunnel syndrome. Muscle Nerve 23:1555-1560,2000.
8. Davies, C handboek triggerpoint-therapie. Altamira, Haarlem, 2014.
9. http://www.nytimes.com/1994/11/28/business/bane-of-insurers-new-ailments.html?pagewanted=all
10. Lawren H. Daltroy, Dr.P.H., Maura D. Iversen, B.S.P.T., S.D., Martin G. Larson, S.D. A Controlled Trial of an Educational Program to Prevent Low Back Injuries. New England Journal of Medicine 1997 337:322-328
11. Christensen J.O, Knardahl s. Work and back pain: A prospective study of psychological, social and mechanical predictors of back pain severity. European Journal of Pain, 2012, 16: 921-933
12. Sarno, J. The Divided Mind. Duckworth Overlook, London, UK, 2008.p.24
13. Fassbender H. G. Wegner K. Morphologie und Pathogenese des Weichteilrheumatismus, Z.Rheumaforsch, 1973, Vol. 32, p. 355
14. Lund N, Bengtsson A, Thorborg P. MuscleTissue Oxygen Pressure in Primary Fibromyalgia. Scandinavian Journal of Rheumatology, 1986, Vol. 15, p.165


Als u dit artikel waardevol vindt help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere mensen die lijden aan carpaal tunnel syndroom klachten. Dit kan door middel van de social media knoppen.

Reacties
Categorieën