beknelde-zenuw-in-nek
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Beknelde zenuw nek

In het kort

  • Door een beknelling van de zenuw in de nek krijgt de zenuw onvoldoende bloed en daarmee zuurstof. De beknelling wordt vaak door het lichaam zelf weer verwijderd en dit kan een aantal weken of maanden duren.
  • Symptomen bij een beknelde zenuw in de nek: acute scherpe pijn in de nek en/of schouder met uitstraling in de arm.  Bij uitvalsverschijnselen van spieren of ernstige spierzwakte gelijk met spoed contact opnemen met de huisartsen post.
  • Een beknelde zenuw in de nek wordt vastgesteld op basis van een lichamelijk en neurologisch onderzoek en aanvullend door röntgenfoto's en MRI scans. Een beknelling kan komen door een hernia, stenose, (facet)artrose, discopathie of spondylolisthesis
  • Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de zenuwpijn niet veroorzaakt wordt door een beknelde zenuw in de nek, maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
  • Medicatie, fysiotherapie, injecties, oefeningen, operaties, triggerpointtherapie, TENS apparaat kunnen de klachten verhelpen. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk.
  • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun zenuwpijn. Ons programma helpt hierbij.


Wil je weten of jouw klachten door een beknelde zenuw wordt veroorzaakt door een overprikkeld zenuwstelsel en welke behandeling je nodig hebt om blijvend  te genezen? Met deze gratis beknelde zenuw test weet je binnen enkele minuten welke behandeling je nodig hebt om jouw klachten definitief te verhelpen.

Klik op de oranje button met “beknelde zenuw test” om te starten met de gratis test.

Beknelde zenuw test


Inhoudsopgave


1.Wat is een beknelde zenuw in de nek?

Zenuwen zijn een zeer belangrijk onderdeel van uw lichaam.

Ze waarschuwen ons door een pijnsignaal te geven als u bijvoorbeeld iets heets aanraakt.

Daarnaast verzorgen zenuwen in ons lichaam onder meer het gevoel, de tast en de aansturing van de spieren.

Elke nekwervel heeft een eigen paar zenuwen. Een beknelde zenuw in de nek wordt ook wel zenuwcompressie genoemd.

Een acute zenuwcompressie in de nek kan resulteren in gevoelloosheid, tintelingen, zwakte of pijn in de nek en/of schouder uitstralende in de arm bron

De pijn vanwege een acute zenuwbeklemming in de nek kan zeer pijnlijk zijn, maar is zelden gevaarlijk. Volgens topneurochirurg  Hubert L Rosomoff is een aanhoudende zenuwbeknelling ook zelden de reden waarom je maanden of jarenlang pijn in de nek en/of schouder en andere uitstralende klachten in de arm hebt.

Begrijp mij niet verkeerd, de klachten die je ervaart zijn echt en zitten niet tussen de oren. De klachten hebben alleen weinig of niets meer te maken met de beknelde zenuw in de nek.

Sterker nog, afwijkingen zoals hernia's en dergelijke worden door het lichaam zelf weer opgeruimd en daarmee de beknelling verholpen.

Een zenuwbeknelling in de nek is wel gevaarlijk wanneer de volgende alarmsignalen optreden: uitvalsverschijnselen van spieren, ernstige spierzwakte. In deze situaties is operatief ingrijpen vaak noodzakelijk en ik raad je aan om dan direct de spoedlijn van de huisarts te bellen.

Wat betekent dit voor u?
MRI scans kunnen aantonen dat er een zenuw beklemd zit in je nek door bijvoorbeeld een nekhernia. Dit blijkt echter bijna nooit de oorzaak van langdurige pijn te zijn. bron 

Dat er iets met de zenuw aan de hand is staat buiten kijf en de symptomen zijn ook echt.

Echter, de reden waardoor er één of meerdere nekzenuwen geïrriteerd zijn geraakt, heeft vaak een andere oorzaak dan wat de huidige gezondheidszorg beweert. Die oorzaak is vaak stress en een overprikkeld of overbelast zenuwstelsel waardoor die zenuw pijn blijft teweegbrengen. Dit komt verderop in dit artikel uitgebreider aanbod.


2. Wat zijn de symptomen en klachten van een beknelde zenuw in de nek?

Een acuut bekneld geraakte zenuw in de nek of een geïrriteerde zenuw kan pijn geven rondom de aangedane zenuw en uitstralende pijn, afname in kracht en tintelingen in het gebied dat de zenuw aanstuurt. De locatie van de beknelde zenuw bepaalt waar de klachten optreden. De zenuw die vanuit de nek en schouder de arm in loopt en bekneld kan raken heet de brachial plexus.

Tussen de volgende nekwervels bevind zich op elk niveau een zenuw. Per niveau en daarmee per zenuw verschilt de locatie van de klachten.

beknelde

Beknelde zenuw C4-C5

 Symptomen:  pijn in de nek die vaak uitstraalt naar de voorkant en zijkant van de schouder (deltaspieren), biceps, en handpalm kant van de onderarm. Gevoelloosheid en tintelingen zijn klachten die eveneens voorkomen.

Beknelde zenuw C5-C6

Symptomen: pijn in de nek die vaak uitstraalt in de schouder en het schouderblad, maar ook richting  de zijkant- van de schouder, arm en duimkant van de onderarm tot aan de duim en soms de wijsvinger. Zwakte en/of pijn in de zijkant van de biceps en polsspieren, maar ook gevoelloosheid aan de duimkant van de hand. Tussen de schouderbladen, aan de kant van de uitstraling, zit vaak een stekende pijn, alsof er een mes inzit.

Beknelde zenuw C6-C7

Symptomen: Pijn in de nek die vaak uitstraalt in de schouder en het schouderblad . Dit is vaak de eerste klacht die opgemerkt wordt en die zich niet beperkt tot alleen de nek, maar uitstraalt naar de schouder richting de arm en handen. Tussen de schouderbladen, aan de kant van de uitstraling, zit vaak een stekende pijn, alsof er een mes inzit.

Zwakte en/of pijn in de triceps (achterkant bovenarm), buitenkant van de elleboog, achterkant van de pols. Vooral wanneer men de elleboog strekt wordt deze zwakte vaak voelbaar. Gevoelloosheid en pijnlijke tinteling aan de achterkant van de arm, handrug en in de wijsvinger en middelvinger.

Beknelde zenuw C7-T1

Symptomen: Pijn in de nek die vaak uitstraalt in de schouder en het schouderblad . Dit is vaak de eerste klacht die opgemerkt wordt en die zich niet beperkt tot alleen de nek, maar uitstraalt naar de schouder richting de arm en handen.

Zwakte en of pijn in de greep van de hand en gevoelloosheid en tintelingen in de pink. Tussen de schouderbladen, aan de kant van de uitstraling, zit vaak een stekende pijn, alsof er een mes inzit. Klachten aan de buitenkant van de triceps, handrugzijde van de onderarm en pink.

Acuut bekneld geraakte zenuwen geven bijna altijd klachten, echter voor aanhoudende of langdurige pijnklachten zijn ze zelden verantwoordelijk.

3. Wat zijn de oorzaken van een beknelde zenuw in de nek?

Nekhernia

Een nekhernia ontstaat wanneer een tussenwervelschijf (de schijf tussen de wervels) scheurt, waardoor de zachte kern (nucleus pulposus) naar buiten puilt en op zenuwen kan drukken.

Bulging disc

Een bulging disc is een aandoening waarbij een tussenwervelschijf in de wervelkolom een uitstulping heeft, maar niet uitpuilt. De schijf blijft intact, maar duwt tegen de buitenste vezelring.  Het verschil met een hernia is dat bij een bulging disc de schijf zelf nog intact is en niet gescheurd.

Artrose van de tussenwervelschijf

Artrose van de tussenwervelschijf is een degeneratieve aandoening waarbij de tussenwervelschijven in de wervelkolom slijtage vertonen. De schijven verliezen hun elasticiteit en schokabsorberend vermogen,

Facet artrose

Een vorm van artrose die de facetgewrichten in de wervelkolom aantast. Deze gewrichten verbinden de wervels met elkaar.

Discopathie

Discopathie is een algemene term voor aandoeningen of degeneratie van de tussenwervelschijven. Dit kan verschillende vormen aannemen, zoals uitdroging, scheuren of uitstulpingen van de schijf.

Stenose in de nek

Een (cervicale) stenose in de nek is een vernauwing van het wervelkanaal waardoor druk op de zenuwen in de wervelkolom kan ontstaan wanneer er sprake is van een ernstige vernauwing.

Spondylolisthesis

Spondylolisthesis is een aandoening van de wervelkolom waarbij één of meerdere wervels uit zijn positie schiet en verschuift ten opzichte van de andere wervels. Het ook wel een afgeschoven wervel en leidt soms tot een zenuwcompressie.


4. Diagnose van een beknelde zenuw in de nek

Een beknelde zenuw in de nek wordt vastgesteld door een lichamelijk onderzoek, neurologisch onderzoek en eventueel een MRI of röntgenfoto. De MRI wordt beoordeeld door een neuroloog.


5. De behandeling van een beknelde zenuw in de nek met uitstraling in de arm

De volgende behandelingen worden vaak ingezet bij een beknelde zenuw in de nek: fysiotherapie, medicatie, beweging, oefeningen, rust, chiropractie, osteopathie, acupunctuur, operatie, injecties, zenuwblokkades, TENS apparaat, triggerpointtherapie.

Wat we vaak zien bij mensen die onze hulp inschakelen is dat zij meerdere van deze behandelingen al hebben ondergaan en dat het tijdelijk of helemaal niet werkte. Wat we ook vaak zien is dat de ene klacht is opgelost en dat er vervolgens een nieuwe klacht ontstaat.

Als je pijn in de nek en/of schouderregio met uitstralende klachten in de arm, puur en alleen zou komen door iets in het lichaam wat gefikst moet worden, dan zouden deze behandelingen moeten werken. Wanneer er sprake is van een overprikkeld of overbelast zenuwstelsel dan zijn die behandelingen symptoom bestrijding, want de oorzaak is onbehandeld gebleven.

Om een voorbeeld te geven: we spreken cliënten die soms meerdere malen geopereerd zijn en nog steeds klachten hebben en vervolgens wordt er gesteld dat het littekenweefsel het probleem is of er is sprake van post-operatieve pijn.

Echter, littekenweefsel bevat geen zenuwuiteinden dus dat kan geen pijn veroorzaken. Daarnaast is littekenweefsel, weefsel wat het lichaam zelf heeft aangebracht om schade te fixen. Stellen dat ons lijf, wat een uitstekende zelfheler is, weefsel aanmaakt om ermee klachten te veroorzaken is nogal een vreemde constatering.

Post-operatieve klachten zijn heel vaak een indicatie voor een overprikkeld zenuwstelsel, omdat een operatie ontzettend stressvol is voor het lijf en dit zenuwstelsel nog meer onderspanning brengt.

6. Veroorzaakt een beknelde zenuw in de nek altijd pijn? 

Een acute zenuwbeknelling in de nek, bijvoorbeeld door een nekhernia, leidt tot pijnklachten. Echter, aanhoudende pijn die weken, maanden of jarenlang aanhoudt heeft zelden nog te maken met die hernia. Je lichaam herstelt zichzelf en daarmee ook de zenuwbeknelling. Als de zenuw weken of maanden lang bekneld zou zijn, dan zou dit tot uitvalsverschijnselen en ernstige spierzwakte leiden en uiteindelijk het verlies van gevoel of spierfuncties.

Uit onderzoek blijkt dat 90% van de 60-plussers een afwijking in de nek heeft zonder daarvan klachten te ervaren (medisch tijdschrift Spine). Bij bijna een derde van alle proefpersonen werden afwijkingen gevonden op MRI-scans, ook al hadden zij geen pijn en geen voorgeschiedenis met nekpijn. Ook bleek dat alle proefpersonen tussen 60 en 80 jaar een degeneratieve tussenwervelschijf hadden, maar geen pijn ervaarden.

Ook uit andere wetenschappelijke studies blijkt dat afwijkingen bij het merendeel van de mensen gevonden wordt. Zo blijkt uit 30 studies met ruim 3000 proefpersonen zonder pijnklachten dat bij 77% van 60-plussers afwijkingen in de nek gevonden werden. Dit loopt zelfs op tot 84% bij 80-plussers (Brinjikji, et al., 2015, p. 813).

Deze bevindingen laten zien dat een vermeende beknelde zenuw door artrose van de tussenwervelschijf, discopathie, disc bulges, hernia's, facet artrose, (cervicale) stenose in de nek, spondylolisthesis: bij deze mensen niet leidde tot aanhoudende en langdurige klachten.

De ernst van de afwijking bij deze proefpersonen had hier geen enkele invloed op.

Een zenuwbeknelling in de nek is wel gevaarlijk wanneer de volgende alarmsignalen optreden: uitvalsverschijnselen van spieren, ernstige spierzwakte. In deze situaties is operatief ingrijpen vaak noodzakelijk en ik raad je aan om dan direct de spoedlijn van de huisarts te bellen.

Een ernstige cervicale stenose . hernia of instabiele  spondylolisthesis kan de eerdergenoemde alarmsignalen veroorzaken en dan is de zenuwbeknelling wel degelijk ernstig en dient deze operatief behandeld te worden.

7. Wat is vaak de o

orzaak voor aanhoudende pijn in de nek en schouder met uitstraling in de arm?

Een acute, plotselinge beknelling brengt vaak scherpe pijn teweeg. Echter, zoals eerder aangegeven veroorzaakt een beknelde zenuw in de nek of andere afwijkingen zelden langdurige en aanhoudende pijnklachten.

De vraag is die nog onbeantwoord is: is wat veroorzaakt dan de langdurige klachten? De oorzaak hiervan is vaak een overprikkeld en overbelast zenuwstelsel. De meest tastbare aanwijzing hiervoor zijn triggerpoints (spierknopen).

Triggerpoints (spierknopen) in de nek spieren, spieren van de schouder en bovenrug, triceps. biceps, onderarm en hand kunnen hetzelfde pijnpatroon in die regio teweegbrengen als een beknelde zenuw in de nek. De spanning die deze triggerpoints teweegbrengen kunnen de zenuw gaan irriteren wat dan leidt tot de klachten.

Hoe vindt je die triggerpoints of hoe weet je dat je ze hebt?

Geef een ferme druk met je duim of knokkel op de locatie (zie afbeeldingen) waar het triggerpoint zit of laat een triggerpointtherapeut dit doen. Als dit vervolgens pijn teweegbrengt dan heb je een triggerpoint gevonden.

Als de triggerpoints overeenkomen met het pijnpatroon is de kans groot dat deze spierverkrampingen de reden zijn voor het pijnpatroon en niet de beknelde zenuw. Als triggerpointtherapie niet of slechts tijdelijk helpt, komt de pijn vaak door een overprikkeld zenuwstelsel  en stress wat ook wel het Tension Myositis Syndroom wordt genoemd. Daarover lees je hieronder meer.

Dit bleek ook uit onderzoek van de Amerikaanse arts Dr. Sarno. Hij behandelde ruim 50 jaar patiënten met onder andere beknelde zenuwen. Dr. Sarno stelde dat een beknelde zenuw in de nek niet de oorzaak hoeft te zijn van de pijn.

De zenuw kan geïrriteerd zijn of de spieren rondom het gebied kunnen gespannen zijn. De oorzaak daarvan kan heel goed Tension Myositis Syndroom zijn, ook wel zenuwbaanpijn (TMS) genoemd.

7.1 Wat is zenuwbaanpijn (TMS)? 

Bij zenuwbaanpijn (TMS) is ons brein onder te veel stress komen te staan. Onze hersenen willen de plek van het pijnpatroon beschermen. Dit bereikt het door pijnsignalen af te geven. Dit doet het brein niet alleen bij een blessure, maar ook als het stress ervaart, zoals zorgen over de klachten, of angst voor de klachten en bewegingsangst enzovoorts.

 Dit proces gebeurt volledig onbewust. Dat betekent dat het voorkomt zonder dat we het zelf doorhebben – dus ook als we zelf denken dat we geen stress hebben.

 Gaat de pijn na verloop van tijd met rust en beweging niet over? Of heeft een operatie de pijn niet verholpen? Dan is de kans groot dat de nek- en schouderklachten met uitstralende pijn in de arm en hand en andere plekken niet komt door een beknelde zenuw in de nek.

In dit geval is zenuwbaanpijn (TMS) zeer waarschijnlijk de oorzaak. Bekijk meer over deze pijn in onderstaande video van gerenommeerde pijnarts Dr. Schubiner.

8. Genees van nekpijn met uitstralende pijn de arm en hand bij een beknelde zenuw in de nek

Het goede nieuws is dat je van zenuwbaanpijn (TMS) kunt genezen, ook als dit gerelateerd is aan uitstralende pijn door een beknelde zenuw in de nek. Bij BreinMedicijn behandelen we al jaren mensen met dit soort pijn. We hebben een uitgebreid, wetenschappelijk onderbouwd behandelprogramma ontwikkeld, waarmee je stap voor stap van je nekpijn met uitstralende pijnklachten geneest.

Het online behandelprogramma bestaat uit 90 dagen, waarin je leert wat de precieze oorzaak is van je pijn en hoe je hiermee omgaat. We geven je praktische oefeningen en handvatten om van de pijnklachten te genezen. Je leest hier diverse reviews van oud-cliënten die een beknelde zenuw in de nek hadden en die dankzij ons behandelprogramma eindelijk genezen zijn van hun pijnklachten. Velen ervaarden binnen enkele weken al een drastische vermindering van pijn.

8.1 Hoe achterhaal je of onbewuste stress de oorzaak is van jouw pijn?

Omdat veel processen onbewust plaatsvinden in ons brein, is het lastig om zelf te bepalen of zenuwbaanpijn (TMS) op jou van toepassing is. Daarvoor biedt onze gratis pijntest een uitkomst. Het is een Nederlandse vertaling van een test die in diverse internationale onderzoeken toegepast wordt. Met deze test achterhaal je binnen enkele minuten of zenuwbaanpijn (TMS) op jou van toepassing is, én welke behandelmethode voor jou geschikt is. Benieuwd? Klik dan hier voor de gratis pijntest.


8.2 Probeer de proefversie van ons behandelprogramma

Wil je genezen van je pijn? Benieuwd of ons online behandelprogramma iets voor jou is? Probeer ons behandelprogramma laagdrempelig uit met onze proefversie! Je krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het online behandelprogramma van BreinMedicijn. Krijg tips, educatie en tools om jouw eerste stappen te zetten naar een pijnvrij leven. Neem deel aan onze wekelijkse vraag-en-antwoord coachingcalls met onze pijncoach en ervaringsdeskundige.

En je zit nergens aan vast: na deze 7 dagen verandert de proefversie niet in een abonnement.

Lees hier meer over de proefversie en start direct!

  beknelde-zenuw-nek-behandelen

8.3 Lees meer over de oorzaak van aanhoudende pijn

Wil je meer weten over de onderliggende oorzaak van aanhoudende pijn? Download dan ons gratis ebook over de verborgen oorzaak van langdurige pijn.de-verborgen-oorzaak-van-aanhoudende-pijn-1

Veelgestelde vragen


Wat te doen bij een beknelde zenuw in de nek?

Wanneer een arts met zekerheid geconstateerd heeft dat je een beknelde zenuw in de nek hebt en er geen spoedoperatie nodig is vanwege uitvalsverschijnselen. Wat je dan moet weten is dat de meeste beknelde zenuwen door bijvoorbeeld een acute hernia, zich vanzelf weer oplossen en overgaat. Dit duurt meestal een aantal weken of maanden en de pijn wordt dan steeds minder. Blijven bewegen, wat rustiger aandoen, een pijnstiller, een bezoek aan de fysiotherapeut is vaak meer dan voldoende. Mochten de nekklachten en/of uitstralende pijn na een aantal weken niet minder worden, dan kan er sprake zijn van zenuwbaan pijn en een overprikkeld zenuwstelsel.

Wil je weten of jouw klachten hierdoor komen en welke behandeling je nodig hebt om blijvend van de klachten af te komen.
Met onze gratis beknelde zenuw test weet je binnen enkele minuten welke behandeling je nodig hebt om jouw klachten definitief te verhelpen.

Klik hier om met de gratis  “beknelde zenuw test ” te starten.

Kan een beknelde zenuw in de nek vanzelf overgaan?

Ja, in de meeste gevallen lost dit zich vanzelf op. Dit kan enkele weken of maanden duren en de nekklachten en/of uitstralende pijn zou stapsgewijs minder dienen te worden. Echter, bij uitvalsverschijnselen direct de spoedlijn van de huisarts bellen, want dan dient er direct wat aan gedaan te worden.

Zijn er geen uitvalsverschijnselen en gaat het niet vanzelf over, dan kan er sprake zijn van zenuwbaan pijn en een overprikkeld zenuwstelsel.

Wil je weten of jouw klachten hierdoor komen en welke behandeling je nodig hebt om blijvend van de klachten af te komen.
Met onze gratis beknelde zenuw test weet je binnen enkele minuten welke behandeling je nodig hebt om jouw klachten definitief te verhelpen.

Klik hier om met de gratis  “beknelde zenuw test ” te starten.


Welke oefeningen bij beknelde zenuw in de nek?

De beste oefening die je kan doen is gewoonweg blijven bewegen. Durf te bukken, lopen, zitten en zoveel mogelijk wat je al deed. Je spieren zijn niet zwak en zwakke spieren leiden niet tot pijn. Door te blijven bewegen vertel je je lichaam en brein dat je lijf in orde is en voorkomt dit een overreactie van het pijnsysteem en bevordert dit je herstel.


Hoe weet je of er een zenuw in de nek bekneld zit?

Een acute beknelde zijn geeft een doof gevoel, scherpe pijn in de nek met uitstraling. Echter, of er echt een zenuw bekneld zit kan alleen een (huis)arts vaststellen doormiddel van een lichamelijk en neurologisch onderzoek met eventueel een MRI scan en röntgenfoto in het ziekenhuis.

Reacties
Categorieën