discopathie
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Alles over Discopathie- symptomen en behandeling

In het kort

  • Discopathie is een medische term voor aandoening (pathie) aan een tussenwervelschijf (discus).   In veel gevallen is er geen sprake van een ziekte, maar van artrose en slijtage aan de tussenwervelschijf, die vaak te maken heeft met de veroudering van de tussenwervelschijven.
  • Symptomen bij discopathie kunnen leiden tot scherpe, stekende of zeurende pijn. Pijn die lokaal aanwezig kan zijn, bijvoorbeeld in de rug of nek, maar ook kan uitstralen naar diverse andere delen in het lichaam.
  • Discopathie vastgesteld op basis een lichamelijk onderzoek en door  een neurologisch onderzoek, röntgen- of MRI-scans;
  • Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de pijn niet veroorzaakt wordt door discopathie, maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
  • Medicatie, fysiotherapie, injecties, oefeningen, triggerpointtherapie of een operatie kunnen de klachten verhelpen. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk.
  • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door een discopathie. Ons programma helpt hierbij.


    Wil je weten of jouw klachten met de diagnose 'discopathie' wordt veroorzaakt door een overprikkeld zenuwstelsel en welke behandeling je nodig hebt om blijvend  te genezen? Met deze gratis  pijntest weet je binnen enkele minuten welke behandeling je nodig hebt om jouw klachten definitief te verhelpen. Klik op de oranje button met “ test” om te starten met de gratis test.

discopathie-test
Inhoudsopgave


1. Wat is een Discopathie?

Discopathie is een medische term voor aandoening (pathie) aan een tussenwervelschijf (discus). De term 'pathie' betekent letterlijk vertaald ' ziekte' en zou betekenen dat er een ziekte is betrokken bij de tussenwervelschijf.

 In veel gevallen is er geen sprake van een ziekte, maar van een slijtage aan de tussenwervelschijf. Een slijtage die vaak te maken heeft met de veroudering van de tussenwervelschijven.

Discopathie betekent daarmee: slijtage aan de tussenwervelschijven.

In de volksmond wordt discopathie ook wel een versleten rug genoemd.

Bij sommige mensen is de slijtage aan de tussenwervels echter overmatig en slijten ze sneller dan bij de gemiddelde persoon dit heet ook wel degeneratieve discopathie.

Als gevolg van de slijtage kan er een grote scheur ontstaan in de tussenwervelschijven en de inhoud ervan naar buiten uitpuilen of uitsteken. Dit heet dan een hernia.

Deze tussenwervelschijven bevinden zich in de hele wervelkolom, in de nek, borstkas, onderrug en heiligbeen.

Pijn of andere klachten worden vaak toegeschreven aan discopathie, wanneer deze slijtage aan de wervelschijven wordt aangetoond doormiddel van een MRI scan.

Echter, laten diverse wetenschappelijke onderzoeken zien dat dit in veel gevallen niet de oorzaak is van de klachten hoeft te zijn en dat een hele andere oorzaak de reden kan zijn van de pijnklachten.

In hoofdstuk 4 zult u hier meer over lezen.

Wat is een tussenwervelschijf?

Een tussenwervel schijf ligt tussen de wervels in. Deze wervelschijven zijn een soort van stootkussentje ze zorgen ervoor dat schokken kunnen worden opgevangen en dat uw rug zich soepel kan bewegen.

2. Wat zijn de symptomen van discopathie

Klachten die vaak voorkomen zijn scherpe, stekende of zeurende pijn. Pijn die lokaal aanwezig kan zijn maar ook kan uitstralen naar diverse andere delen in het lichaam. Lokale pijn is bijvoorbeeld alleen pijn in de rug en uitstralende pijn kan vanuit bijvoorbeeld de rug uitstralen naar de billen, benen en voeten.

Discopathie kan op verschillende plekken in het lichaam klachten geven en welke klachten dat zijn wordt bepaald door welke tussenwervelschijf welke specifieke zenuw kan irriteren.

Zoals eerder aangegeven kan de slijtage aan tussenwervelschijf aanwezig zijn maar dit betekent niet dat de slijtage aan de tussenwervelschijf perse de pijn hoeft te veroorzaken.

We beperken ons in dit artikel tot de discopathie in de nek, de lage rug en het heiligbeen omdat die het meest voorkomen.

Discopathie Cervicaal

Discopathie c4 c5

Discopathie hier kan symptomen veroorzaken, zoals zwakte in de voor- en zijkant van de schouder en bovenarm, maar ook schouderpijn en gevoelloosheid.

Discopathie c5 c6

Discopathie hier kan symptomen veroorzaken, zoals zwakte en/of pijn in de biceps (voorkant van de bovenarm) en polsspieren, maar ook gevoelloosheid aan de duimkant van de hand.

Discopathie c6 c7

Discopathie hier kan symptomen veroorzaken, zoals zwakte en/of pijn in de triceps (achterkant bovenarm) en achterkant van de pols, maar ook gevoelloosheid en pijnlijke tinteling aan de achterkant van de arm en de middelvinger van de aangedane hand.

Discopathie c7 T1

Discopathie hier kan symptomen veroorzaken, zoals zwakte en of pijn in de greep van de hand en gevoelloosheid en tintelingen in de pink.

Discopathie lumbaal ( lage rug)

Discopathie T12- L1

Discopathie hier kan symptomen veroorzaken, in de schaamstreek zoals pijn en branderig gevoel.

Discopathie L1-L2

Discopathie hier kan symptomen veroorzaken, zoals uitstralende pijn in schaamstreek, het bovenbeen, heup of de lies.

Discopathie l2 l3

Discopathie hier kan symptomen veroorzaken, zoals uitstralende pijn aan de voorzijde van de heup, bovenbeen tot aan de bovenkant van de knie.

Discopathie l3 l4

Discopathie hier kan symptomen veroorzaken, zoals  uitstralende pijn aan de voorzijde van de heup, het bovenbeen en de binnenkant van de binnenkant van de kuit.

Discopathie l4 l5

Discopathie hier kan symptomen veroorzaken, zoals uitstralende pijn vanuit de heup richting de voorkant van het boven- en/of onderbeen tot aan de grote teen.

Discopathie I5 S1

Discopathie hier kan symptomen veroorzaken, zoals uitstralende pijn vanuit de bil richting de achterkant van het boven- en/of onderbeen tot in de buitenkant van de voet.

3. Wat is de oorzaak van Discopathie

Discopathie ontstaat in de meeste gevallen vanwege veroudering van de wervels en de tussenwervelschijven. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat vanaf de leeftijd van 18 jaar dit al kan plaatsvinden en dat dit toeneemt naarmate we ouder worden.

Een meerderheid van de mensen boven de 60 heeft te maken met discopathie en het interessante is een groot deel van die populatie heeft er niet of nauwelijks last van. Dit noemen ze ook wel asymptomatisch.

4. Zijn de pijnklachten altijd toe te schrijven aan discopathie?

Drie recente van elkaar losstaande onderzoeken door M.C. Jensen bron[8], D.G. Borenstein bron[9] en N. Boos bron[10], tonen aan dat er maar een zeer klein verband is tussen pijn en de afwijkingen die er door de MRI-scans worden gevonden, waaronder discopathie

Dan denkt u misschien: "waarom heb ik dan nog steeds pijnklachten?".  U heeft klachten omdat er nog een tweede oorzaak bestaat waarom iemand(pijnklachten heeft ook al heeft u discopathie of andere letsel.

Deze oorzaak heeft alles te maken met het feit dat de hersenen zelf de klachten aan de gang houden en de klachten zijn aangeleerd. Dit proces wordt pas sinds begin de 21ste eeuw intensief bestudeerd en daarom voor veel mensen nog nieuw.

In onderstaande video van 3 minuten wordt dit helder, begrijpelijk aan u uitgelegd. Het spreekt voornamelijk over pijn, maar u kunt elke klacht die u heeft daarvoor in de plaats invullen.


Zoals u in de video heeft kunnen zien heeft het brein het vermogen klachten aan te leren. Dit kan wanneer het brein nog steeds concludeert dat er nog steeds iets beschermt moet worden. De functie van pijn en andere klachten is namelijk 'bescherming'.

Wanneer er door stress en angst over de klachten en over de discopathie, dit telkens wordt gecommuniceerd dan krijg je een eindeloze vicieuze cirkel. De pijnklachten blijven dan aanhoudend aanwezig.

 Deze oorzaak wordt ook Tension Myositis Syndroom (TMS) genoemd en andere namen ervoor zijn psycho-lichamelijk syndroom of mindbody syndroom.

Dit betekent niet dat u uw klachten inbeeldt of in uw hoofd zitten, het betekent dat het brein zelf verantwoordelijk is voor de klachten die u ervaart in uw lichaam.

De discopathie is eveneens echt aanwezig, maar hoeft niet de oorzaak van de pijnklachten te zijn.

 Deze TMS oorzaak is uitstekend te behandelen.

5. De behandeling van de pijnklachten bij discopathie

Over het algemeen geneest wat een discopathie aangericht heeft vanzelf en gaan de klachten vanzelf over.

Bij discopathie is een operatie een optie, maar wees er wel zeker van dat de discopathie wel daadwerkelijk de oorzaak is van de pijnklachten is.

Want als de eerder beschreven oorzaak aanwezig, dan zal de pijn vaak na de operatie nog steeds aanwezig zijn.

Wanneer u discopathie heeft en ook pijnklachten heeft worden pijnstillende medicijnen vaak aangeraden.

Ook hierbij geldt dat wanneer de oorzaak van de pijnklachten de eerder beschreven oorzaak is dat dit dan slechts symptoombestrijding is.

Mocht u al weken of maanden lang klachten hebben en de diagnose discopathie hebben gekregen, dan is herstel en genezing van de pijnklachten zeker mogelijk.

6. Wilt u testen wat de onderliggende oorzaak van uw klachten is?

Doe dan onze gratis test (klik hier).

Voor meer wetenschappelijk bewijs waarom de klachten komen door TMS en daarmee vaak psycho-lichamelijk van aard is, dan verwijs ik u graag naar ons gratis e-book (klik hier).

Hieronder vindt u nog andere aandoeningen of klachten waar u last van kunt hebben.

Cubitaal tunnel syndroom

Discopathie

Pijn in de knieholte

Pijn in de knie bij buigen en traplopen

Postcommotioneel syndroom

Spondylolyse

Spondylolisthesis

Stenose in de nek

Stenose in de rug

Radiaal tunnel syndroom

Reacties
Categorieën