stenose-nek
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Stenose in de nek

1. Wat is een stenose in de nek?

stenose-nek

De wervelkolom bestaat uit 24 wervels.  7 wervels daarvan bevinden zich in de nek (c1 t/m c7).  In deze wervelkolom zit een holle buis, deze buis heet het wervelkanaal. Dit wervelkanaal loopt vanaf de nek tot aan het stuitje. Hier loopt een bundel van zenuwen doorheen die het ruggenmerg wordt genoemd.

Wanneer er een vernauwing in dit wervelkanaal optreedt noemen ze dit een stenose. Voor stenose wordt ook wel de term kanaalstenose gebruikt.  Wanneer het in de nek zit. heet dit een cervicale stenose.

Welke soorten stenose in de nek zijn er?

Er zijn twee soorten stenose in de nek (cervicale). Een foraminale stenose en de spinale kanaalstenose. 

Een spinale kanaalstenose in de nek is een vernauwing van de buis (wervelkanaal) zelf. Deze vernauwing van de cervicale (nek) wervels in de nek kan leiden tot beknelling van de zenuwen in het ruggenmerg en dit kan leiden tot pijnklachten. De leeftijd waarin deze soort het meest voor komt is vanaf 50 jaar en ouder.

Een foraminale stenose is het gevolg van een vernauwing van de opening, de foramen.

Pijn of andere klachten worden vaak toegeschreven aan stenose in de nek, wanneer deze stenose wordt aangetoond doormiddel van een MRI scan. 

Echter, laten diverse wetenschappelijke onderzoeken zien dat dit in veel gevallen niet de oorzaak van de klachten hoeft te zijn en dat er een hele andere oorzaak de reden kan zijn van de pijnklachten.

In hoofdstuk 5 zult u hier meer over lezen.

2. Hoe weet u of u een stenose in de nek heeft?

Dit kan worden vastgesteld door een MRI scan in het ziekenhuis. De neuroloog kan vervolgens de scan bekijken en opmaken of u een stenose in de nek heeft.

Wat is het verschil tussen een hernia en een stenose in de nek?

Het verschil tussen een hernia en een stenose in de nek, is dat een hernia in de nek een uitstulping van de tussenwervelschijf betreft die mogelijk tegen een zenuw kan drukken. Een stenose is een vernauwing van het wervelkanaal en deze vernauwing kan mogelijk de zenuwen samendrukken.

3. Welke klachten en symptomen bij een stenose in de nek?

De volgende symptomen worden vaak toegeschreven aan een stenose in de nek.

Bovenstaande klachten kunnen worden opgewekt of verergerd bij het buigen of draaien van de nek.

Echter, laten diverse wetenschappelijke onderzoeken zien dat in veel gevallen een stenose in de nek niet de oorzaak is van de klachten hoeft te zijn en dat een hele andere oorzaak de reden kan zijn van de pijnklachten.

In hoofdstuk 5 zult u hier meer over lezen.

4. Wat is de oorzaak van een stenose in de nek?

Stenose in de nek is een normaal ouderdomsverschijnsel. Door de jarenlange belasting zal de wervelkolom slijtage gaan vertonen al is de mate waarin dit optreedt van persoon op persoon verschillend. Deze slijtage wordt artrose genoemd in dit geval artrose aan de wervelkolom van de nek.

Door de artrose wordt het wervelbot dikker, waardoor het wervelkanaal nauwer wordt. Het vooruitzicht met een stenose in de nek is dat het vaak naarmate men ouder wordt erger wordt.

 Het interessante is dat een groot deel van de populatie met stenose in de nek er niet of nauwelijks last van heeft. Dit noemen ze ook wel asymptomatisch. Dit laat zien dat stenose in de nek niet perse hoeft te leiden tot klachten.

5. Zijn de pijnklachten altijd toe te schrijven aan een stenose in de nek?

Drie recente van elkaar losstaande onderzoeken door M.C. Jensen bron[8], D.G. Borenstein bron[9] en N. Boos bron[10], tonen aan dat er maar een zeer klein verband is tussen pijn en de afwijkingen die er door de MRI-scans worden gevonden, waaronder stenose in de nek.


In het geval de opening van het wervelkanaal zeer smal is of het wervelkanaal zelf zeer vernauwd is, dan kan stenose in de nek uiteraard de oorzaak zijn van de pijnklachten. Mocht de vernauwing van de opening van het wervelkanaal of het wervelkanaal zelf niet ernstig of mild zijn, dan is de stenose in de nek vaak niet de oorzaak van de klachten. 

Hetzelfde geldt als de opening van het wervelkanaal of het wervelkanaal zelf, middels een operatie zijn verwijd en er voldoende ruimte is gecreëerd voor de zenuwen, dan is de stenose in de nek niet langer meer de oorzaak voor de klachten. En is er een oorzaak werkzaam waar we nu verder op in zullen gaan.

Dan denkt u misschien: "waarom heb ik dan nog steeds pijnklachten?".  U heeft klachten omdat er nog een tweede oorzaak bestaat waarom iemand (pijnklachten heeft ook al heeft u stenose in de nek of andere letsel. 

Deze oorzaak heeft alles te maken met het feit dat de hersenen zelf de klachten aan de gang houden en de klachten zijn aangeleerd. Dit proces wordt pas sinds begin de 21ste eeuw intensief bestudeerd en daarom voor veel mensen nog nieuw.

In onderstaande video van 3 minuten wordt dit helder, begrijpelijk aan u uitgelegd. Het spreekt voornamelijk over pijn, maar u kunt elke klacht die u heeft daarvoor in de plaats invullen.


Zoals u in de video heeft kunnen zien heeft het brein het vermogen klachten aan te leren. Dit kan wanneer het brein nog steeds concludeert dat er nog steeds iets beschermt moet worden. De functie van pijn en andere klachten is namelijk 'bescherming'. 

Wanneer er door stress en angst over de klachten en over de stenose in de nek, dit telkens wordt gecommuniceerd dan krijg je een eindeloze vicieuze cirkel. De pijnklachten blijven dan aanhoudend aanwezig.

 Deze oorzaak wordt ook Tension Myositis Syndroom (TMS) genoemd en andere namen ervoor zijn psycho-lichamelijk syndroom of mindbody syndroom. 

Dit betekent niet dat u uw klachten inbeeldt of in uw hoofd zitten, het betekent dat het brein zelf verantwoordelijk is voor de klachten die u ervaart in uw lichaam. 

De stenose in de nek is eveneens echt aanwezig, maar hoeft niet de oorzaak van de pijnklachten te zijn.

 Deze TMS oorzaak is uitstekend te behandelen.

5. De behandeling van de pijnklachten bij stenose in de nek

Bij stenose in de nek is een operatie een optie, maar wees er wel zeker van dat de stenose wel daadwerkelijk de oorzaak is van de pijnklachten is. Vraag altijd om een second opinion in een ander ziekenhuis.

Want als de eerder in hoofdstuk 5 beschreven oorzaak aanwezig, dan zal de pijn vaak na de operatie nog steeds aanwezig zijn. Vaak wordt dan gesteld dat de operatie mislukt is, maar hoeft helemaal niet zo te zijn.

Elke operatie heeft zijn risico's en de kans op complicaties wordt klein geacht. Laat dit in Nederland altijd wel doen door erkende ziekenhuizen en/of chirurgen.

Wanneer u een stenose in de nek heeft en ook pijnklachten heeft worden pijnstillende medicijnen vaak aangeraden. 

Ook hierbij geldt dat wanneer de oorzaak van de pijnklachten de eerder beschreven oorzaak, is dat dit dan slechts symptoombestrijding is.

Mocht u al weken of maanden lang klachten hebben en de diagnose (lumbale) stenose in de nek hebben gekregen, dan is herstel en genezing van de pijnklachten zeker mogelijk.

Wilt u testen wat de onderliggende oorzaak van uw klachten is?

Doe dan onze gratis test (klik hier).

Voor meer wetenschappelijk bewijs waarom de klachten komen door TMS en daarmee vaak psycho-lichamelijk van aard is, dan verwijs ik u graag naar ons gratis e-book (klik hier).

Hieronder vindt u nog andere aandoeningen of klachten waar u last van kunt hebben.

Cubitaal tunnel syndroom

Discopathie

Pijn in de knieholte

Pijn in de knie bij buigen en traplopen

Postcommotioneel syndroom

Spondylolyse

Spondylolisthesis

Stenose in de nek

Stenose in de rug

Radiaal tunnel syndroom

Reacties
Categorieën