spondyolysis
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Alles over Spondylolyse- symptomen en behandeling

In het kort

  • Spondylolyse verwijst naar een specifieke breuk of scheur in een van de wervelbogen, die de bogen aan de achterkant van de wervels vormen. Deze breuk kan leiden tot instabiliteit in de wervelkolom en heeft meestal een spondylolisthesis (wervelafglijding) tot gevolg.
  • Symptomen bij een spondylolisthesis: lage rugpijn, uitstralende pijn in de bil en been,  stijve rug en verminderde flexibiliteit van de rug. Bij uitvalsverschijnselen, ernstige spierzwakte direct de huisartsenpost bellen.
  • Spondylolyse wordt vastgesteld op basis een lichamelijk onderzoek en door een neurologisch onderzoek, röntgen- of MRI-scans;
  • Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat langdurige pijn vaak niet veroorzaakt wordt door een spondylolyse , maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
  • Medicatie, fysiotherapie, injecties, oefeningen, triggerpointtherapie, TENS apparaat, zenuwblokkade of een operatie kunnen de klachten verhelpen of verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk.
  • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door een spondylolyse . Ons programma helpt hierbij.


Inhoudsopgave


1. Wat is een Spondylolyse?

spondyolysis

Spondylolyse is een aandoening die kan voor komen in de verschillende delen van de wervelkolom.

Het komt het meest voor in de lag rug op de niveaus L4 en L5 (lumbale wervels).

Het verwijst naar een specifieke breuk of scheur in een van de wervelbogen, die de bogen aan de achterkant van de wervels vormen.

Deze breuk kan leiden tot instabiliteit in de wervelkolom en heeft meestal een spondylolisthesis (wervelafglijding) tot gevolg.

Er zijn verschillende graden van spondylolyse op basis van de mate van breuk en verschuiving van de wervelboog:

Een breuk en verschuiving van de wervelboog hoeft niet altijd te leiden tot  klachten, er zijn mensen die er jaren probleemloos mee rondlopen.

Diverse wetenschappelijke onderzoeken zien dat een spondylolyse in veel gevallen niet de oorzaak van de klachten hoeft te zijn en dat er een hele andere oorzaak de reden kan zijn van de pijnklachten.

In hoofdstuk 6 zult u hier meer over lezen.

2. Welke soorten spondylolyse zijn er?

Isthmische spondylolyse: Dit is de meest voorkomende vorm en wordt meestal veroorzaakt door een aangeboren afwijking in de wervelboog, waardoor deze zwakker wordt. Dit kan leiden tot een stressfractuur van de wervelboog.

Dysplastische spondylolyse: Dit is een aangeboren aandoening waarbij de wervelbogen niet goed zijn ontwikkeld, waardoor ze zwakker zijn en gemakkelijker kunnen breken.

Degeneratieve spondylolyse: Deze soort is zeldzamer en treedt op bij ouderen als gevolg van slijtage van de wervelbogen. Deze soort is daarmee een leeftijdsgebonden variant wat komt door veroudering van de wervelkolom.

Traumatische spondylolyse: Dit wordt veroorzaakt door een acuut letsel aan de wervelboog, zoals een val of een ongeval.

Welke graden van spondylolyse zijn er?

De ernst of mate van spondylolyse wordt vaak beoordeeld op basis van de mate op basis van de mate van breuk en verschuiving van de wervelboog: De volgende graden worden dan aangegeven:

Graad 1: Minimale stressfractuur zonder verschuiving.

Graad 2: Completere breuk zonder verschuiving

Graad 3: Breuk met een duidelijke verschuiving van de wervelboog.

Graad 4:  Compleet gescheiden wervelboog.

3. Hoe weet u of u een spondylolyse heeft?

Deze diagnose worden vastgesteld door een MRI scan, röntgenfoto of CT scan in het ziekenhuis. De neuroloog kan vervolgens de scan bekijken en opmaken of u een spondylolyse heeft.

4. Wat is het verschil tussen spondylolyse met spondylolisthesis en andere aandoeningen?

Spondylolisthesis: Dit is wanneer een wervel verschuift ten opzichte van de wervel eronder, vaak als gevolg van spondylolyse.

HerniaEen hernia in de rug of een hernia in de nek, verwijst naar een uitstulping van de tussenwervelschijf die druk kan uitoefenen op nabijgelegen zenuwen.

Scoliose: Scoliose is een zijdelingse kromming van de wervelkolom. Het veroorzaakt vaak een ongelijke positie van de wervels.

Artrose: Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten afbreekt.

Stenose (wervelkanaalstenose): Wervelkanaalstenose verwijst naar het vernauwen van het wervelkanaal.

5. Welke klachten en symptomen bij een spondylolyse?

De volgende klachten en symptomen kunnen voor komen bij een spondylolyse:

6. Wat is de oorzaak van een spondylolyse?

Een spondylolyse kan ontstaan door de volgende oorzaken: aangeboren afwijkingen, langdurige overmatige stress op de wervels, letsel, door veroudering van de wervelkolom en daarmee leeftijdsgebonden slijtage en genetische factoren.

Spondylolyse kan op elke leeftijd voorkomen, maar het komt vaker voor bij volwassenen en ouderen, vooral bij degeneratieve vormen.

Het interessante is dat een groot deel van de populatie met spondylolyse er niet of nauwelijks last van heeft. Dit noemen ze ook wel asymptomatisch. Dit laat zien dat spondylolyse niet perse hoeft te leiden tot klachten.

7. Zijn de pijnklachten altijd toe te schrijven aan een spondylolyse?

Drie recente van elkaar losstaande onderzoeken door E Libson bron D.G. Borenstein bron en N. Boos bron[10], tonen aan dat er maar een zeer klein verband is tussen pijn en de afwijkingen die er door de MRI-scans worden gevonden en spondylolyse.

Spondylolyse komt relatief vaak voor en wordt ook gevonden bij zij die er helemaal geen last van hebben (asymptomatisch). Sommige mensen met aanzienlijke verschuivingen kunnen geen symptomen hebben, terwijl anderen met milde verschuivingen wel pijn kunnen ervaren.

Dit betekent dat als pijnklachten hebt en er wordt een spondylolyse bij u aangetroffen dat niet hoeft te betekenen dat uw pijnklachten komen door de verschoven wervel.

Vraag altijd om een second opinion in een ander ziekenhuis om daadwerkelijk vast te stellen of de verschoven wervel of breuk tussen de wervel wel daadwerkelijk de oorzaak van de pijnklachten is.

Dan denkt u misschien: "waarom heb ik dan nog steeds pijnklachten?".  U heeft klachten omdat er nog een tweede oorzaak bestaat waarom iemand (pijnklachten heeft ook al heeft u een verschoven wervel.

Deze oorzaak heeft alles te maken met het feit dat de hersenen zelf de klachten aan de gang houden en de klachten zijn aangeleerd. Dit proces wordt pas sinds begin de 21ste eeuw intensief bestudeerd en daarom voor veel mensen nog nieuw.

In onderstaande video van 3 minuten wordt dit helder, begrijpelijk aan u uitgelegd. Het spreekt voornamelijk over pijn, maar u kunt elke klacht die u heeft daarvoor in de plaats invullen.


Zoals u in de video heeft kunnen zien heeft het brein het vermogen klachten aan te leren. Dit kan wanneer het brein nog steeds concludeert dat er nog steeds iets beschermt moet worden. De functie van pijn en andere klachten is namelijk 'bescherming'.

Wanneer er door stress en angst over de klachten en over de verschoven wervel of breuk daartussen, dit telkens wordt gecommuniceerd dan krijg je een eindeloze vicieuze cirkel. De pijnklachten blijven dan aanhoudend aanwezig.

 Deze oorzaak wordt ook Tension Myositis Syndroom (TMS) genoemd en andere namen ervoor zijn psycho-lichamelijk syndroom of mindbody syndroom.

Dit betekent niet dat u uw klachten inbeeldt of in uw hoofd zitten, het betekent dat het brein zelf verantwoordelijk is voor de klachten die u ervaart in uw lichaam.

De spondylolyse is eveneens echt aanwezig, maar hoeft niet de oorzaak van de pijnklachten te zijn.

 Deze TMS oorzaak is uitstekend te behandelen.

8. De behandeling van de pijnklachten bij spondylolyse 

Wanneer u een spondylolyse heeft en ook pijnklachten heeft worden pijnstillende medicijnen vaak aangeraden.

Ook hierbij geldt dat wanneer de oorzaak van de pijnklachten de eerder beschreven oorzaak, is dat dit dan slechts symptoombestrijding is.

Operatie

Bij de overweging om een operatie te ondergaan,  zal er door de arts gekeken worden naar de ernst van de spondylolyse .

Chirurgie is vaak nodig bij ernstige spondylolyse, zoals graad 3 en 4 om stabiliteit te herstellen en druk op zenuwen te verlichten. Want ook al heb je geen klachten dan kan alsnog een operatie nodig zijn om de stabiliteit van de wervelkolom te herstellen en verergering te voorkomen.

 Er zijn verschillende soorten operaties, waaronder:

Wervelkolomfusie: Dit is de meest voorkomende operatie waarbij de beschadigde wervel wordt vastgezet aan de aangrenzende wervels om stabiliteit te herstellen.

Wervelboogreconstructie: Soms kan de beschadigde wervelboog worden gereconstrueerd met behulp van chirurgische technieken.

Als de eerder in hoofdstuk 6 beschreven TMS oorzaak aanwezig, dan zal de pijn vaak na de operatie nog steeds aanwezig zijn. Vaak wordt dan gesteld dat de operatie mislukt is, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.

Elke operatie heeft zijn risico's en de kans op complicaties wordt klein geacht. Laat dit in Nederland altijd wel doen door erkende ziekenhuizen en/of chirurgen.

Wees er wel zeker van dat de verschoven wervel of een breuk in of tussen de wervelboog wel daadwerkelijk de oorzaak van de pijnklachten is. Vraag om deze reden altijd om een second opinion in een ander ziekenhuis.

9. Genezing van pijn bij een spondylolyse

Mocht u al weken of maanden lang klachten hebben en de diagnose spondylolyse hebben gekregen, en de TMS oorzaak is bij u van toepassing, dan is herstel en genezing van de pijnklachten zeker mogelijk.

Wilt u testen wat de onderliggende oorzaak van uw klachten is?

Doe dan onze gratis test (klik hier).

Voor meer wetenschappelijk bewijs waarom de klachten komen door TMS en daarmee vaak psycho-lichamelijk van aard is, dan verwijs ik u graag naar ons gratis e-book (klik hier).

Hieronder vindt u nog andere aandoeningen of klachten waar u last van kunt hebben.

Cubitaal tunnel syndroom

Discopathie

Pijn in de knieholte

Pijn in de knie bij buigen en traplopen

Postcommotioneel syndroom

Spondylolyse

Spondylolisthesis

Stenose in de nek

Stenose in de rug

Radiaal tunnel syndroom


Reacties
Categorieën