SI-gewrichtspijn

Wat is het SI-gewricht?

Het sacro-iliacale (SI) gewricht is een belangrijk gewricht in het menselijk lichaam dat zich bevindt tussen het heiligbeen (sacrum) en de bekkenbeenderen (iliacale botten). Het SI-gewricht verbindt de wervelkolom met het bekken en heeft een aantal belangrijke functies:

Stabiliteit: Het SI-gewricht zorgt voor stabiliteit in de bekkenregio, wat cruciaal is voor het ondersteunen van het bovenlichaam en het overbrengen van krachten tussen de wervelkolom en de onderste ledematen.

Schokabsorptie: Het gewricht absorbeert schokken en impactkrachten die ontstaan tijdens activiteiten zoals lopen, rennen en springen.

Krachtoverdracht: Het SI-gewricht draagt krachten over van de wervelkolom naar de onderste ledematen en vice versa, wat nodig is voor beweging en stabiliteit.

Pijn aan het SI-gewricht wordt vaak aangeduid als sacro-iliacale gewrichtspijn of SI-gewrichtspijn.

Wat zijn de symptomen en klachten van SI-gewrichtspijn?

Wat is de oorzaak van SI-gewrichtspijn?

Bij pijn aan het SI-gewricht heb je klachten zonder aanwijsbare oorzaak (aspecifieke SI gewrichtsklachten) en met aanwijsbare oorzaak (specifieke SI gewrichtsklachten).

Mocht je pijnklachten hebben aan het SI-gewricht laat je dan onderzoeken door een (huis)arts om uit te zoeken of er een aanwijsbare oorzaak is. Mocht dit nodig zijn dan kan je via een doorverwijzing in het ziekenhuis onderzocht worden middels een MRI scan, röntgen scan of ander onderzoek.

De aspecifieke SI-gewrichtsklachten

 • Val op de billen.
 • Een ongeluk.
 • Overmatige beweging: Overmatige beweging of instabiliteit van het SI-gewricht kan irritatie en pijn veroorzaken.
 • Gevolgen van zwangerschap, zoals bekkeninstabiliteit.

Bij de bovenstaande oorzaken geldt dat het lichaam een uitstekend zelf herstellend heeft en dat als de voorgeschreven rust, de klachten niet na verloop van tijd overgaan dat die oorzaken niet meer de reden zijn dat u nog steeds pijn aan het SI-gewricht heeft. Er is dan een andere oorzaak die de pijnklachten in stand houd.

De ‘specifieke SI-gewrichtsklachten’

 • Infecties of ontstekingen: Zeldzame gevallen van infecties of ontstekingen in het SI-gewricht kunnen ook pijn veroorzaken. Waaronder:  ziekte van Bechterew, reumatoïde artritis enzovoorts.
 • Slijtage: Net als andere gewrichten in het lichaam kan het SI-gewricht als ouderdomsverschijnsel aan slijtage onderhevig zijn  wat kan leiden tot artrose, stenose in de rug, (rug)hernia.
 • Botbreuken
 • Osteoporose
 • Beenlengteverschil

Drie recente van elkaar losstaande onderzoeken door E Libson bron D.G. Borenstein bron en N. Boos bron[10], tonen aan dat er maar een zeer klein verband is tussen pijn en de afwijkingen die er door de MRI-scans worden gevonden.

Slijtage komt relatief vaak voor en wordt ook gevonden bij zij die er helemaal geen last van hebben (asymptomatisch). Sommige mensen met aanzienlijke verschuivingen kunnen geen symptomen hebben, terwijl anderen met milde verschuivingen wel pijn kunnen ervaren.

Dit betekent dat als je pijn aan het SI-gewricht hebt en er wordt een afwijking bij u aangetroffen dat dit niet hoeft te betekenen dat uw pijnklachten hierdoor komen.

Vraag altijd om een second opinion in een ander ziekenhuis om daadwerkelijk vast te stellen of de desbetreffende afwijking daadwerkelijk de oorzaak van de pijn aan het SI-gewricht is.

Dan denkt u misschien: "waarom heb ik dan nog steeds pijn aan het SI-gewricht?".  U heeft klachten omdat er nog een andere oorzaak bestaat waarom iemand (pijnklachten heeft.

SI gewrichtspijn en stress

Deze oorzaak heeft alles te maken met het feit dat de hersenen zelf de klachten aan de gang houden en de klachten zijn aangeleerd. Dit proces wordt pas sinds begin de 21ste eeuw intensief bestudeerd en daarom voor veel mensen nog nieuw.

In onderstaande video van 3 minuten wordt dit helder, begrijpelijk aan u uitgelegd. Het spreekt voornamelijk over pijn, maar u kunt elke klacht die u heeft daarvoor in de plaats invullen.


Zoals u in de video heeft kunnen zien heeft het brein het vermogen klachten aan te leren. Dit kan wanneer het brein nog steeds concludeert dat er nog steeds iets beschermt moet worden. De functie van pijn en andere klachten is namelijk 'bescherming'.

Wanneer er door stress en angst over de SI gewrichtsklachten dit telkens wordt gecommuniceerd, dan krijg je een eindeloze vicieuze cirkel. De pijnklachten blijven dan aanhoudend aanwezig.

 Deze oorzaak wordt ook Tension Myositis Syndroom (TMS) genoemd en andere namen ervoor zijn psycho-lichamelijk syndroom of mindbody syndroom.

Dit betekent niet dat u uw pijn aan het SI-gewricht inbeeldt of in uw hoofd zitten, het betekent dat het brein zelf verantwoordelijk is voor de klachten die u ervaart in uw lichaam.

De pijn aan het SI-gewricht is eveneens echt aanwezig, maar hoeft niet de oorzaak van de pijnklachten te zijn.

 Deze TMS oorzaak is uitstekend te behandelen.


Behandelen van SI gewrichtspijn

Behandelingen voor pijn aan het SI-gewricht variëren afhankelijk van de ernst en oorzaak van de pijn.

Behandelingsopties die vaak door een (huis)arts of fysiotherapeut worden aangeraden zijn:

Fysiotherapie: Oefeningen gericht op het versterken van de spieren rond het SI-gewricht kunnen helpen bij stabilisatie en pijnverlichting.

Medicatie: Pijnstillers, ontstekingsremmende medicijnen en spierontspanners kunnen tijdelijke verlichting bieden.

Injecties: Corticosteroïde-injecties kunnen ontstekingen verminderen en pijn verminderen.

Chiropractie en osteopathie: Manipulatieve therapieën kunnen helpen bij het herstellen van de normale beweging van het SI-gewricht.

Ondersteunende hulpmiddelen: Het dragen van een steunband of korset kan het SI-gewricht stabiliseren en de pijn verminderen.

Mochten deze behandelingen u niet geholpen hebben, dan raad ik u aan om onze effectieve behandelmethode een te proberen.

Genezing van pijn aan het SI-gewricht

Mocht u al weken of maanden lang pijn aan het SI-gewricht hebben en de TMS oorzaak is bij u van toepassing, dan is herstel en genezing van de pijnklachten zeker mogelijk.

Wilt u testen wat de onderliggende oorzaak van uw SI-gewrichtsklachten is?

Doe dan onze gratis test (klik hier).

Voor meer wetenschappelijk bewijs waarom de klachten komen door TMS en daarmee vaak psycho-lichamelijk van aard is, dan verwijs ik u graag naar ons gratis e-book (klik hier).

Johan van Vliet is chronische pijn expert en oprichter van BreinMedicijn. Hij is ervaringsdeskundige op het gebied van chronische en langdurige pijn.Johan heeft kennis van academisch niveau op het gebied van pijnklachten die een psychosomatische oorzaak hebben. Hij was ruim 6 jaar geleden één van de eerste coaches die cliënten succesvol hielp om pijnvrij te worden op basis van de wetenschappelijke TMS methode. Johan heeft de TMS methode naar Nederland gebracht, verder doorontwikkeld en heeft reeds honderden cliënten pijnvrij gemaakt.Publicaties: Johan is auteur van het e-book “de verborgen oorzaak van aanhoudende pijn” en heeft publicaties geschreven voor o.a. het NRC en Nieuws.nl. Ook wordt hij genoemd als aanbevolen TMS Physician door Dr. Schechter op Mindbodymedicine.com.Johan is een autoriteit in Nederland op het gebied van chronische pijn, TMS en MBS.
Reactie plaatsen

Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn!


 • De verborgen oorzaak van chronische pijn
 • Waarom veel behandelmethoden tegen chronische pijn falen of maar tijdelijk werken
 • U zult ontdekken of uw diagnose een misdiagnose is en wat u direct hieraan kunt doen.
 • Wat voor soort behandeling er nodig is om de onderliggende oorzaak van uw chronische pijn definitief te genezen
 • Met daarin de beste techniek en praktische tip om direct te kunnen beginnen om pijnvrij te worden.
 • Zonder lege woorden en vol met informatie waar u wat aan heeft en uiteraard wetenschappelijk onderbouwd.
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we hem naartoe sturen?
Gratis Download
Gratis E-book BreinMedicijn