stenose-rug
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Alles over Stenose in de rug- oorzaak en behandeling

In het kort

  • In de wervelkolom zit een holle buis, deze buis heet het wervelkanaal. Dit wervelkanaal loopt vanaf de nek tot aan het stuitje. Hier loopt een bundel van zenuwen doorheen die het ruggenmerg wordt genoemd. Wanneer er een vernauwing in dit wervelkanaal optreedt noemen ze dit een stenose.
  • Symptomen bij een stenose in de rug: pijn laag in de rug, pijn in de bil,, uitstralende pijn vanuit de rug naar één of beide billen of benen, krachtsverlies, gevoelsstoornissen, uitval, tintelingen. Bij uitvalsverschijnselen, ernstige spierzwakten of blaasstoornissen direct de huisartsenpost bellen.
  • Stenose in de rug wordt vastgesteld op basis een lichamelijk onderzoek en door een neurologisch onderzoek, röntgen- of MRI-scans;
  • Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de pijn vaak niet veroorzaakt wordt door een stenose in de rug, maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
  • Medicatie, fysiotherapie, injecties, oefeningen, triggerpointtherapie, TENS apparaat, zenuwblokkade of een operatie kunnen de klachten verhelpen of verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk. 
  • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door een stenose Ons programma helpt hierbij.

Inhoudsopgave

1. Wat is een stenose in de rug?

stenose-rug

De wervelkolom bestaat uit 24 wervels. In deze wervelkolom zit een holle buis, deze buis heet het wervelkanaal. Dit wervelkanaal loopt vanaf de nek tot aan het stuitje. Hier loopt een bundel van zenuwen doorheen die het ruggenmerg wordt genoemd.

Wanneer er een vernauwing in dit wervelkanaal optreedt noemen ze dit een stenose. Voor stenose wordt ook wel de term kanaalstenose gebruikt. Stenose komt het meest voor in de rug, dit heet een lumbale stenose. Wanneer het in de nek optreedt. heet dit een cervicale stenose.

2. Welke soorten stenose in de rug zijn er?

Er zijn soorten stenose in de rug (lumbale). Een foraminale stenose en de spinale kanaalstenose. 

Een spinale kanaalstenose in de rug is een vernauwing van de buis (wervelkanaal) zelf. Deze vernauwing van de lumbale (rug) wervels in de onderrug kan leiden tot beknelling van de zenuwen in het ruggenmerg en dit kan leiden tot pijnklachten. De leeftijd waarin deze soort het meest voor komt is vanaf 50 jaar en ouder.

Een foraminale stenose is het gevolg van een vernauwing van de opening, de foramen.

Pijn of andere klachten worden vaak toegeschreven aan stenose in de rug, wanneer deze stenose wordt aangetoond doormiddel van een MRI scan. 

Echter, laten diverse wetenschappelijke onderzoeken zien dat dit in veel gevallen niet de oorzaak van de klachten hoeft te zijn en dat er een hele andere oorzaak de reden kan zijn van de pijnklachten.

In hoofdstuk 6 zult u hier meer over lezen.

3. Hoe weet u of u een stenose in de rug heeft?

Dit kan worden vastgesteld door een MRI scan in het ziekenhuis. De neuroloog kan vervolgens de scan bekijken en opmaken of u een stenose in de rug heeft.

Wat is het verschil tussen een hernia en een stenose in de rug?

Het verschil tussen een hernia en een stenose in de rug, is dat een hernia in de rug een uitstulping van de tussenwervelschijf betreft die mogelijk tegen een zenuw kan drukken. Een stenose is een vernauwing van het wervelkanaal en deze vernauwing kan mogelijk de zenuwen samendrukken.

4. Welke klachten en symptomen bij een stenose in de rug?

De volgende symptomen worden vaak toegeschreven aan een stenose in de rug.

Het is wel zeer opmerkelijk dat de meeste patiënten die lijden aan een lumbale wervelkanaalstenose, goed kunnen fietsen zonder echt aanwezige been- en rugklachten, maar wel heftige klachten ervaren bij het lopen en stilstaan. Er wordt dan gesteld dat de buis dan meer ruimte krijgt, maar hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs. Dit fenomeen is goed verklaarbaar door een andere oorzaak van de klachten die u heeft en In hoofdstuk 4 zult u hier meer over lezen.

5. Wat is de oorzaak van een stenose in de rug?

Stenose in de rug is een normaal ouderdomsverschijnsel. Door de jarenlange belasting zal de wervelkolom slijtage gaan vertonen al is de mate waarin dit optreedt van persoon op persoon verschillend. Deze slijtage wordt artrose genoemd in dit geval artrose aan de wervelkolom van de rug.

Door de artrose wordt het wervelbot dikker, waardoor het wervelkanaal nauwer wordt. Het vooruitzicht met een stenose in de rug is dat het vaak naarmate men ouder wordt erger wordt.

 Het interessante is dat een groot deel van de populatie met stenose in de rug er niet of nauwelijks last van heeft. Dit noemen ze ook wel asymptomatisch. Dit laat zien dat stenose in de rug niet perse hoeft te leiden tot klachten.

6. Zijn de pijnklachten altijd toe te schrijven aan een stenose in de rug?

Drie recente van elkaar losstaande onderzoeken door M.C. Jensen bron[8], D.G. Borenstein bron[9] en N. Boos bron[10], tonen aan dat er maar een zeer klein verband is tussen pijn en de afwijkingen die er door de MRI-scans worden gevonden, waaronder stenose in de rug.

In het geval de opening van het wervelkanaal zeer smal is of het wervelkanaal zelf zeer vernauwd is, dan kan stenose in de rug uiteraard de oorzaak zijn van de pijnklachten. Mocht de vernauwing van de opening van het wervelkanaal of het wervelkanaal zelf niet ernstig of mild zijn, dan is de stenose vaak niet de oorzaak van de klachten. 

Hetzelfde geldt als de opening van het wervelkanaal of het wervelkanaal zelf, middels een operatie zijn verwijd en er voldoende ruimte is gecreëerd voor de zenuwen, dan is de stenose in de rug niet langer meer de oorzaak voor de klachten. En is er een oorzaak werkzaam waar we nu verder op in zullen gaan.

Dan denkt u misschien: "waarom heb ik dan nog steeds pijnklachten?".  U heeft klachten omdat er nog een tweede oorzaak bestaat waarom iemand (pijnklachten heeft ook al heeft u stenose in de rug of andere letsel. 

Deze oorzaak heeft alles te maken met het feit dat de hersenen zelf de klachten aan de gang houden en de klachten zijn aangeleerd. Dit proces wordt pas sinds begin de 21ste eeuw intensief bestudeerd en daarom voor veel mensen nog nieuw.

In onderstaande video van 3 minuten wordt dit helder, begrijpelijk aan u uitgelegd. Het spreekt voornamelijk over pijn, maar u kunt elke klacht die u heeft daarvoor in de plaats invullen.


Zoals u in de video heeft kunnen zien heeft het brein het vermogen klachten aan te leren. Dit kan wanneer het brein nog steeds concludeert dat er nog steeds iets beschermt moet worden. De functie van pijn en andere klachten is namelijk 'bescherming'. 

Wanneer er door stress en angst over de klachten en over de stenose in de rug, dit telkens wordt gecommuniceerd dan krijg je een eindeloze vicieuze cirkel. De pijnklachten blijven dan aanhoudend aanwezig.

 Deze oorzaak wordt ook Tension Myositis Syndroom (TMS) genoemd en andere namen ervoor zijn psycho-lichamelijk syndroom of mindbody syndroom. 

Dit betekent niet dat u uw klachten inbeeldt of in uw hoofd zitten, het betekent dat het brein zelf verantwoordelijk is voor de klachten die u ervaart in uw lichaam. 

De stenose in de rug is eveneens echt aanwezig, maar hoeft niet de oorzaak van de pijnklachten te zijn.

 Deze TMS oorzaak is uitstekend te behandelen.

7. De behandeling van de pijnklachten bij stenose in de rug

Bij stenose in de rug is een operatie een optie, maar wees er wel zeker van dat de stenose wel daadwerkelijk de oorzaak is van de pijnklachten is. Vraag altijd om een second opinion in een ander ziekenhuis.

Want als de eerder in hoofdstuk 5 beschreven oorzaak aanwezig, dan zal de pijn vaak na de operatie nog steeds aanwezig zijn. Vaak wordt dan gesteld dat de operatie mislukt is, maar hoeft helemaal niet zo te zijn.

Elke operatie heeft zijn risico's en de kans op complicaties wordt klein geacht. Laat dit in Nederland altijd wel doen door erkende ziekenhuizen en/of chirurgen.

Wanneer u een stenose in de rug heeft en ook pijnklachten heeft worden pijnstillende medicijnen vaak aangeraden. 

Ook hierbij geldt dat wanneer de oorzaak van de pijnklachten de eerder beschreven oorzaak, is dat dit dan slechts symptoombestrijding is.

Mocht u al weken of maanden lang klachten hebben en de diagnose (lumbale) stenose in de rug hebben gekregen, dan is herstel en genezing van de pijnklachten zeker mogelijk.

8. Wilt u testen wat de onderliggende oorzaak van uw klachten is?

Doe dan onze gratis test (klik hier).

Voor meer wetenschappelijk bewijs waarom de klachten komen door TMS en daarmee vaak psycho-lichamelijk van aard is, dan verwijs ik u graag naar ons gratis e-book (klik hier).

Hieronder vindt u nog andere aandoeningen of klachten waar u last van kunt hebben.

Cubitaal tunnel syndroom

Discopathie

Pijn in de knieholte

Pijn in de knie bij buigen en traplopen

Postcommotioneel syndroom

Spondylolyse

Spondylolisthesis

Stenose in de nek

Stenose in de rug

Radiaal tunnel syndroom

Reacties
Categorieën