pijn-in-knie-bij-buigen-en-traplopen
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Pijn in de knie bij buigen en traplopen

Heeft u pijn in de knie bij het buigen en traplopen? Dit artikel zal op dat onderwerp uitgebreid antwoord geven.

U kunt last hebben van zeurende en of stekende pijn in uw knie bij het buigen of traplopen.

Dit kan in één of beiden knieën voelbaar zijn. De pijn kan in de bovenkant van uw knie, voorkant van de knie, knieholte, onder de knie of binnenkant of buitenkant van de knie zitten.

 Maar wat zijn dan de mogelijke oorzaken van pijn in de knie bij het buigen of traplopen?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling of heeft u al zoveel behandelingen gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor knieklachten, is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “
Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijn af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Pijn Test ontwikkeld.

Zeker als uw pijn in de knie bij het buigen en traplopen geen reden kent of er geen oorzaak voor gevonden is, is deze test het zeker waard om te doen.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw knieklachten definitief te genezen.

Klik op de oranje button met “Pijn Test” om te starten met de test.

pijn-bij-het-buigen-en-traplopen-test

1. Is traplopen slecht voor de knieën? Kan dat leiden tot overbelasting en pijn?

Als de knie niets ernstigs mankeert, dan is traplopen juist heel erg goed voor uw knieën. U traint ermee diverse been en bilspieren die daardoor sterker worden en u bouwt een betere conditie op door te traplopen.

Al zijn er uiteraard redenen dat het beter is om een periode niet te gaan traplopen.

Pijn in de knie bij het traplopen kan komen door een gebroken knie, blessures, spierverrekkingen en spierscheuringen. Of dit bij u speelt, dat wilt u laten beoordelen door een arts en die zal een passende behandeling voor u adviseren.

Mocht u nog steeds knieklachten hebben, terwijl de hersteltijd allang is verstreken en de kwetsuur genezen. In dat geval is de kans hoog dat uw klachten chronisch geworden zijn.

Chronische klachten daar kunnen wij van BreinMedicijn u mee helpen.

Dat mensen vanwege een overbelasting weken, maanden of jaren niet meer kunnen lopen vanwege knieklachten, is als u erover nadenkt heel absurd. Het lichaam geneest zichzelf namelijk weer en denk eens aan 150 jaar geleden.

Toen waren er geen auto's, liften of openbaar vervoer en werd er per persoon gemiddeld veel meer gelopen en toen hadden we niet de luxe van nu. In die tijd hadden ze geen knieklachten epidemie.....

Waarom doet u knie dan wél pijn bij het buigen en het traplopen?

Er is iets anders aan hand waarom pijn in de knie chronisch wordt.

Bij pijn in de knie bij het buigen en traplopen  zijn namelijk vaak triggerpoints, veroorzaakt door stress en Tension Myositis Syndroom, vaak de oorzaak van de pijn. In hoofdstuk 4 wordt hier dieper op ingegaan.

2. Welke symptomen zijn er bij pijn in de knie bij het buigen en traplopen?

pijn-in-knie-bij-buigen-en-traplopen-symptomen

De meest prangende vraag is uiteraard vaak: waarom doet mijn knie pijn als ik hem buig en traploop? Er bestaan diverse oorzaken waardoor dit zou kunnen komen en die gaan we bespreken.

De oorzaken die verderop besproken worden, worden vaak als diagnose gesteld, maar hoeven niet de werkelijke oorzaak te zijn van de pijn in de knie die u ervaart bij het buigen en/of traplopen.

Er is namelijk een oorzaak die veel te weinig wordt genoemd en die zullen we verderop in dit artikel uitgebreid de revue laten passeren.

Die kniepijn bij het buigen en traplopen is heel divers, want het kan zich op verschillende plekken rondom die knie manifesteren.

 2.1 Op de volgende plekken kan de kniepijn bij het buigen en traplopen zich uiten:

  • De voorkant van de knie
  • De binnenkant of buitenkant van de knie
  • Boven- of onder de knie
  • Zijkant of binnenkant van knie
  • Achter de knie (knieholte)

2.2 De kniepijn bij het buigen en traplopen kan ook voor komen bij één of meerdere van de volgende activiteiten, bewegingen of sporten:

  • Trap op- of aflopen (boven/beneden)
  • Lopen, wandelen, rust, in bed (s'nachts)
  • Hardlopen, fietsen, squatten, lunges, voetbal,

3.  Wat zijn de mogelijke oorzaken bij pijn bij het buigen en traplopen en andere activiteiten, sporten en bewegingen? 

oorzaak-pijn-in-knie-bij-buigen-en-traplopen

Als u aanhoudende of chronische knieklachten heeft of acute pijn in de knie heeft na een val of verzwikking, ga dan altijd eerst naar uw huisarts.

De arts kan kijken of er ernstige oorzaken zijn die de knieklachten bij het traplopen en buigen veroorzaken.

3.1 Blessures: band, pees- of meniscusletsel

Bij een verstapping, kneuzing, breken of verdraaiing van de knie kan er ernstig letsel zijn toegebracht aan de meniscus, pezen, kruisbanden en met name de voorste en achterste kruisband.

Dergelijke blessures leiden tot hevige pijn en het moeilijk kunnen buigen of strekken van de knie.

Deze blessure gaat door het ontlasten van de knie vanzelf weer over en soms is een operatie nodig.

Let op: heeft u na de normale herstelperiode zonder operatie of na een operatie steeds pijn die optreedt bij het buigen en traplopen, dan heeft dit vaak niets meer te maken met de blessure of letsel wat u eens heeft opgelopen.

Maar met een oorzaak die uitvoerig besproken zal worden in het hoofdstuk 4.

3.2 Reuma

Reuma (RA) is een verzamelnaam voor diverse auto-immuunziekten. Een auto-immuunziekte betekent dat je immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Dit kan gewrichten, spieren, pezen, organen of huid enzovoorts betreffen.

3.3 Jicht

Jicht is een variant van reuma. Hierbij ontstaan er ontstekingen in je lichaam, doordat er sprake is van een te hoge urinezuurspiegel in je bloed waardoor er ophopingen kunnen ontstaan in diverse plaatsen in het lichaam.

In de gewrichten, waaronder het kniegewricht is een plaats waar dit zich kan ophopen waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan.

3.4 Patellofemoraal pijnsyndroom, artrose aan de knie en andere afwijkingen

Het Patellofemoraal pijnsyndroom en artrose zijn diagnoses die veel voorkomen, maar niet perse de oorzaak zijn van de pijn in de knie bij het buigen of traplopen.

De latijnse benaming Patellofemoraal pijnsyndroom, verwijst naar het feit dat de knieschijf (patella) niet goed in de groeven van het bovenbeen (femur) zit.

Hierdoor zouden de banden aan de binnenzijde van de knie teveel op rek en ertoe leiden dat de banden teveel tegen de groefwanden zou schuren.

 Dit zou leiden tot de irritatie van de kapsels en de banden rondom de knieschijf. Echter, is het niet bewezen dat dit zou leiden tot pijn in de knie bij het buigen en traplopen.

Er zijn namelijk mensen wiens knie vergelijkbaar eruit ziet en functioneert, maar die geen pijnklachten erdoor hebben.

Diverse wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat afwijkingen in botten, gewrichten, kraakbeen enzovoorts niet hoeft te leiden tot pijnklachten. Sterker nog, vaker niet dan wel. bron,  bron, bron 

Meer onderzoeken en ook meta studies kunt u op deze pagina vinden

Bij artrose in de knie geldt dit evenzo. Bij artrose in de knie is het kraakbeen in het kniegewricht aan slijtage onderhevig. Hierbij laten wetenschappelijk onderzoeken zien dat artrose heel vaak niet leidt tot pijnklachten.

Een compleet versleten knieschijf kan leiden tot aanzienlijke bewegingsbeperkingen en dan is een nieuwe knieschijf een optie. Echter, pijnklachten hebben hier vaak weinig mee te maken.

Echter, is deze Latijnse benaming eerder een misdiagnose van de oorzaak van de pijnklachten van het patellofemoraal pijnsyndroom, want in verreweg de meeste gevallen veroorzaken afwijkingen in bot, kraakbeen en pezen geen pijn in de knie bij het buigen of traplopen.

Dit geldt ook wanneer u X benen, O benen, afwijkende voetafwikkeling (onder- of overpronatie) of platvoeten heeft.  Deze afwijkingen leiden bij veel mensen nooit tot knieklachten

De pijn in de knie komt zeer waarschijnlijk door een oorzaak, die uitvoerig besproken zal worden in het volgende hoofdstuk.

3.5 Knieschijfklachten, lopersknie, heuvelknie, springersknie (jumpersknee)

De volgende mogelijke oorzaken zijn diagnoses die vaak worden gegeven, maar het zijn vaak geen oorzaken maar meer een benaming voor het pijnpatroon wat men heeft.

De werkelijke oorzaak is vaak een oorzaak die we in hoofdstuk 4 uitvoering bespreken.

Lopersknie


pijn-in-knie-bij-buigen-en-traplopen-lopersknie


De hoofdklacht waarbij de diagnose lopersknie vaak wordt gesteld: is pijn en irritatie aan de buitenkant van de knie of rond de knieschijf. Deze klachten treden op wanneer de knie belast wordt d.m.v.  hardlopen of traplopen.

Dit zou komen door de iliotibialis pees die zich aan de buitenkant van het bovenbeen bevindt en deze pees loopt vanaf de heup tot aan de zijkant van de knie.

Tijdens het strekken en buigen van de knie, wat vaak gebeurd bij hardlopen en traplopen, beweegt deze pees over een uitstekend botpunt aan de buitenkant van de knie.

Er wordt veronderstelt dat wanneer deze beweging over het botpunt te vaak en te intensief plaatsvind dat de pees geïrriteerd en/of ontstoken kan raken wat leidt tot een peesontsteking.

Springersknie

pijn-in-knie-bij-buigen-en-traplopen-jumpers-knee

Wanneer u pijn of irritatie aan de onderkant of bovenkant van de knie heeft bij het buigen en traplopen. Dan is een springersknie de diagnose die hier vaak aangegeven wordt.

Dit zou komen door een peesontsteking in de knie, in de patella peesplaat (Patella tendinitis).

De pijn zit voornamelijk aan de voorkant van de knie en kan erger worden bij bewegingen, zoals afzetten, traplopen, springen of hardlopen. Langdurig zitten kan de pijn ook doen opkomen.

Heuvel knie (Popliteus tendinitis)

De diagnose heuvelknie wordt vaak gegeven wanneer de klachten zich in de knieholte (binnenkant van de knie) en/of buitenkant van de knie bevindt.

Een peesontsteking in de Popliteus pees van de knie wordt dan verondersteld als reden voor de pijn in de knie bij het buigen en traplopen.

Het heeft de naam heuvelknie, omdat vaak hardlopers die bergafwaarts rennen of rennen op een schuine ondergrond last kunnen krijgen van deze aandoening.

Echter, van een peesontsteking is bij een springersknie, lopersknie of heuvelknie vaak geen sprake. Vaak komen de pijnklachten  door spierspanning wat leidt tot verkramping van de spieren nabij de knie. 

Die verkrampingen heten ook wel triggerpointsIn dit artikel (klik hier) leest u daar meer over.

Deze triggerpoints (spierspanning) ontstaan vanwege de oorzaak die we verderop in dit artikel  zullen bespreken.

4. Een veelvoorkomende oorzaak van pijn in de knie bij het buigen en traplopen

Deze oorzaak valt in de categorie (spier)knieklachten zonder reden of zonder gevonden oorzaak. Veel artsen zijn helaas niet op de hoogte van de volgende twee oorzaken die ook vaak nog eens elkaar kunnen veroorzaken.

Wanneer de pijn in de knie bij het buigen of traplopen na operaties, fysiotherapie of talloze oefeningen niet overgaat, dan spreekt men ook van langdurige- of chronische pijn in de knie. 

De onderstaande oorzaak is vaak de reden dat deze pijn maar niet over wil gaan.

4.1 Triggerpoints in de spieren en pijn in de knie bij het buigen en traplopen

Zoals hierboven benoemd zijn triggerpoints vaak de reden dat spieren kunnen verkrampen en zenuwen geïrriteerd  kunnen raken. Maar wat zijn triggerpoints? 

Triggerpoints worden ook wel eens spierknopen genoemd. Het zijn micro verkrampingen in een bepaalde spier of spieren.

 Het triggerpoint veroorzaakt een verminderde doorbloeding wat leidt tot een mild zuurstofgebrek in de spier en dat afvalstoffen zich gaan ophopen.

Het overbelasten van de bovenbeen en/of onderbeen spieren of andere spieren in de bil of bekken kunnen o.a. leiden tot triggerpoints die pijn in de knie kan teweegbrengen bij het buigen, traplopen, strekken enzovoorts.

In de bovenbenen gaat het vooral om de quadriceps en de vier spierbuiken, de hamstring en de kleermakerspier en de adductoren.

Bij de spieren van de bil gaat het om de grote bilspier (gluteus maximus), kleine bilspier (gluteus minimus) en de peervormige spier (piriformis).

In het onderbeen gaat het vooral om de scholspier.

pijn-in-de-knie-bij-het-buigen-en-traplopen-triggerpoints-bil

pijn-in-de-knie-bij-het-buigen-en-traplopen-triggerpoint-bovenbeen

pijn-in-de-knie-bij-het-buigen-en-traplopen-triggerpoints-kuit


 Normaliter gaan deze triggerpoints weer weg, maar als dit niet gebeurd dan is het goed deze te behandelen.

Wanneer je op een triggerpoint drukt of deze masseert, dan doet deze plek vaak erg pijn en kan pijn in en rondom de knie opwekken.

Deze pijnklachten kunnen ook op een hele andere plek voorkomen, dan waar het triggerpoint zit. Triggerpoints in de bil bijvoorbeeld zorgen ook voor afgeleide pijn richting de achterkant van de knie.

in het geval van pijn in de knie bij het buigen en traplopen kunnen de triggerpoints in de volgende lichaamsdelen zitten:

Waardoor ontstaan deze triggerpoints? Stress, onderdrukte emoties, en Tension Myositis Syndroom zorgen ervoor dat triggerpoints vaak ontstaan en ook telkens na behandeling weer terugkomen. Deze oorzaak behandelen is dan ook cruciaal om ervoor te zorgen dat de knieklachten blijvend worden verholpen.

In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u nog meer informatie over het verband tussen pijn in de knie bij het buigen en traplopen triggerpoints, stress en tension myositis syndroom. In dit e-book vindt u ook wat u hieraan kunt doen.

pijn-in-de-knie-bij-het-buigen-en-traplopen-oorzaak-stress

4.2 Tension Myositis Syndroom en stress en pijn in de knie bij het buigen en traplopen

pijn-in-de-knie-bij-het-buigen-en-traplopen-door-stress


In onderstaande video van 3 minuten lang, krijgt u uitgelegd  hoe pijn aanhoudend en chronisch kan worden,  terwijl het letsel of de blessure allang genezen is of hier nooit sprake is van geweest. 


Een andere vraag die vergelijkbaar is: “kan stress,  pijn in  en rondom de knie veroorzaken?”.

Ja, chronische stress of veel stress in korte tijd en onderdrukte emoties kunnen chronische en langdurige pijn in en rondom de knie veroorzaken. Bron

Wat stress allemaal inhoudt daarover kunt u meer lezen in dit artikel.

De Futurepainstudy laat zien dat stressfactoren in iemands leven of wat hij/zij heeft gemaakt of nu meemaakt.

De beste voorspellers zijn voor o.a. pijn in de knie. Hun model kon dit 7-10 jaar van te voren voorspellen. Bron

De meeste zijn ook wel bekend met de volgende situaties. Wanneer u verliefd was had u vlinders in de buik of geen eetlust. Bij een presentatie voelen we ons nerveus, verhoogd de hartslag, krijgen we last van hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid of maag en darm klachten enz.

Of hoe ons lichaam functioneert onder het verlies van een geliefde, zware conflicten op het werk, financiële problemen enzovoorts.

Als u meer wilt weten welke stressfactoren er zijn dan vindt u die in dit artikel (klik hier)

Dit zijn (pijn)klachten die komen door stress en ongeveer 40% van de huisartsbezoeken vanwege (pijn)klachten en bijvoorbeeld knieklachten komen door dit proces. Bron

Intussen is er ook steeds meer bewijs is te vinden in de wetenschappelijke literatuur dat met chronische pijn door stress een abnormale verwerking is van pijnsignalen in de hersenen.

 Doormiddel van FMRI scans van de hersenen is aangetoond dat het limbische systeem en de hersengebieden anterieure cingulaire cortex en de insula overmatig geactiveerd zijn bij met mensen met chronische klachten. En dat de hersenen uiteindelijk bepalen of en wanneer er pijn gevoeld moet worden. Bron bron bron bron 

In andere woorden het pijnsysteem is overgevoelig geraakt en deze overgevoeligheid is door de hersenen aangeleerd en spreekt men ook wel van neuro-plastische pijn.

In recent onderzoek wordt aangetoond dat stress, in dit geval sociale uitsluiting of afwijzing, leidt tot een verhoogde hersenactiviteit in de anterieure cingulaire cortex. Wat hetzelfde gebied is wat ook bij chronische pijn geactiveerd wordt en daarmee ook de pijn in de knie. Bron

In een ander onderzoek gedaan door universiteit van Pittsburgh gebruikten mensen hypnose om pijn teweeg te brengen en de mensen voelde pijn en de fMRI liet zien dat de hersendelen die betrokken zijn bij pijn, waarneembaar geactiveerd waren. Bron

Andere onderzoeken laten zien dat aandacht in de vorm van angst voor de pijn laat toenemen waaronder bewegingsangst. De proefpersonen waren bang dat ze door bepaalde bewegingen te maken hun lichaam zouden bezeren of bang waren dat ze een beknelde zenuw hadden (terwijl dit niet zo was). Bron Bron

Dat pijn door stress kan komen, wordt ook indirect aangetoond door het feit wanneer die psychologische factoren aangepakt worden de pijn minder wordt en zelfs helemaal weg kan gaan.

pijn-in-de-knie-bij-het-buigen-en-traplopen-dr--sarno

Één van de pioniers op het gebied van het oplossen van lokale knieklachten en uitstralende pijn zonder lichamelijke oorzaak is dr. Sarno. Hij noemde dit proces Tension Myositis Syndroom. Hij heeft succesvol duizenden mensen van hun pijnklachten afgeholpen met zijn TMS aanpak. bron bron bron

Dr. Alan Gordon, samen met een heel team met onder andere dr. Howard Schubiner en Mark A Lumley en andere, hebben in 2021 een gerandomiseerde controle studie afgerond.

Dit deden zij met de Pain Reprocessing therapy wat een door Alan Gordon ontwikkelde Tension Myositis Syndroom of in zijn woorden een ‘neuro-plastische pijn’ behandelmethodiek is. bron

Waarbij ook fMRI scans gemaakt zijn om de veranderingen in de hersenen te kunnen aantonen.

Dit onderzoek is nu ter publicatie aangeboden en laat een zeer groot effect en resultaat zien. 66% procent van de deelnemers was na de behandeling pijnvrij of bijna vrij van klachten.

Ook de fMRI scans lieten zien dat bij die deelnemers ook de hersenen waren verandert. Deze veranderingen waren gecentreerd rondom de anterior insula wat één van de gebieden is van de hersenen die in het pijnverwerkingsgebied valt. Dit gebied speelt een belangrijke rol in het bepalen of de hersenen wel of geen pijn moeten genereren. Bron

Dit resultaat is een groot succes te noemen!

In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u nog meer informatie over het verband tussen pijn in de knie bij het buigen en traplopen triggerpoints, stress en tension myositis syndroom. In dit e-book vindt u ook wat u hieraan kunt doen.

 pijn-in-de-knie-bij-het-buigen-en-traplopen-oorzaak-stress-1


4. Wat te doen bij pijn in de knie bij buigen en traplopen en welke oefening verlicht de klachten?

De snelste manier om pijn in de knie bij het buigen en traplopen zonder medische oorzaak, te behandelen en te verlichten is door triggerpoint massage. Dit kunt u zelf leren, lees hier verder. Of door triggerpointtherapie middels een therapeut.

 Als dit maar tijdelijk helpt of niet helpt tegen de knieklachten, dan is Tension Myositis Syndroom en stress aan de gang en dient u die oorzaak aan te pakken.

5. Hoe is langdurige pijn in de knie bij het buigen en traplopen te verhelpen en welke behandeling heb ik nodig?

Wilt u dat wij u helpen met uw pijnklachten?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

pijn-in-de-knie-bij-het-buigen-en-traplopen-oplossen

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden van onder andere cliënten met pijn in de knie.

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

pijn-in-de-knie-bij-het-buigen-en-traplopen-behandeling

Hieronder vindt u nog andere aandoeningen of klachten waar u last van kunt hebben.

Cubitaal tunnel syndroom

Discopathie

Pijn in de knieholte

Pijn in de knie bij buigen en traplopen

Postcommotioneel syndroom

Spondylolyse

Spondylolisthesis

Stenose in de nek

Stenose in de rug

Radiaal tunnel syndroom


Reacties
Categorieën