Triggerpoint kuit en spierkramp
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Triggerpoints bij kramp in de kuit

Heeft u last van kramp in de kuit of andere klachten aan de kuit?

En vraagt u zich af of die pijnklachten komen door triggerpoints in de kuit? En wat de oorzaak is van deze triggerpoints?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw triggerpoints in de kuit en de klachten.

Wellicht heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor triggerpoints in de kuit, is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints in mijn kuit af te komen? Heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.

triggerpoint-test

In dit artikel leest u welke myofasciale triggerpoints in welke spieren kunnen leiden tot spierkramp in de kuit.

In dit artikel kunt u lezen:

-         In welke spieren de triggerpoints zitten als het gaat om pijn en kramp in de kuiten en andere bijkomende klachten

-         Welke klachten, triggerpoints in en rondom de kuit nog meer kunnen veroorzaken

-         Wat de belangrijkste oorzaak is van chronische triggerpoints en kuitklachten

-         Hoe u triggerpoints in de desbetreffende spieren kunt laten behandelen

-         Hoe kan je triggerpoints in de desbetreffende spier zelf masseren en behandelen


In het kort

 • Triggerpoints in de kuitspieren(spierknopen) zijn kleine verkrampingen en pijnlijke verhardingen in de spieren van de bil. In dit artikel leer je hoe je triggerpoints herkent;
 • Pijn- of kramp in de kuiten kan worden veroorzaakt door triggerpoints in de spieren in de kuit, scheenbeen en billen.
 • Triggerpoints in de kuitspieren veroorzaken pijn en kramp rondom de kuit en stralen uit naar de knieholte, hiel en hamstring.
 • Triggerpoints in de kuitspieren ontstaan door overbelasting en blessures, maar stress, onderdrukte emoties, angst voor klachten en een overprikkeld zenuwstelsel kunnen de triggerpoints in stand houden;
 • Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat terugkerende triggerpoints in de kuitspieren vaak veroorzaakt worden door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
 • Triggerpoints in de kuit behandelen kan met (zelf)massages en triggerpointtherapieën zoals dry needling. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit vaak maar tijdelijk;
 • Je kunt genezen van de klachten door je overprikkelde zenuwstelsel te kalmeren. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn- en kramp in de kuit en uitstralende pijn. Ons programma helpt je hierbij.

Inhoudsopgave

1 Welke triggerpoints veroorzaken kramp in de kuitspieren?

Spierkramp is dat de spieren samentrekken zonder dat u dat feitelijk wilt en vaak is de kuitspier dan ook keihard wanneer dit gebeurd. Bekende voorbeelden van kramp in de kuit is na een intensieve inspanning bij bijvoorbeeld hardlopen. Maar een nog hinderlijke variant zijn de nachtelijke krampen in de kuit.

Myofasciale triggerpoints veroorzaken spierspanning in de kuit en de omliggende spieren.  Het zijn als het ware hele kleine verkrampingen die kunnen leiden tot spierzwakte, pijn maar ook tot stijfheid en kramp.

Door de triggerpoints en de micro verkrampingen in de spieren ontstaan er ophopingen van afvalstoffen en verzuringen. Dit kan vervolgens tot kramp in de kuit leiden.

Het behandelen van de triggerpoints kan daarmee de kuitkramp verhelpen, maar als dit alsnog vaak weer terugkomt dan is er een chronische oorzaak aan de hand.

Verschillende myofasciale triggerpoints veroorzaken pijn  en kramp in de kuit. De pijn kan uitstralen naar de achterkant van de enkel,  de achillespees en de hiel.

In dit hoofdstuk zullen we deze triggerpoints en waar en welke klachten ze veroorzaken doornemen.

Bekijk hier onderzoeken die aantonen dat triggerpoints kuitklachten kunnen veroorzaken en ook bestaan in de spieren. Bron Bron Bron 

1.1 De tweekoppige kuitspier (Gastrocnemius): pijn en kramp in de kuit

De kuitspier hecht zich aan het onderste eind van het dijbeen, net boven de achterkant van de knie. Halverwege de achterkant van het onderbeen komt de spier samen met de achillespees, die de kuitspier met het hielbeen verbindt.

Kuitspier Gastrocnemius kramp in de kuit

De kuitspier het heet vermogen om het hele lichaam te kunnen optillen. Deze spier wordt gebruikt bij het lopen, springen, traplopen en klimmen.

Dat er in de kuitspier triggerpoints zitten is in eerste instantie voelbaar onder de voeten.

Triggerpoints in de kuitspieren geven de volgende symptomen: Met name de middelste triggerpoints geven de meeste kans op nachtelijke kuitkrampen of tijdens het wandelen en hardlopen. De bovenste triggerpoints kunnen ook leiden tot kramp in de kuit, maar stralen vooral pijn uit richting de achterkant van het bovenbeen, de knie en de enkel.

Wanneer deze triggerpoints aanwezig zijn en er wordt een medisch probleem zoals een hernia, een gescheurde pees of stenose gevonden.

Als dan de arts niet weet van het bestaan van triggerpoints dat dan vaak het medische probleem wordt aangewezen als oorzaak van de klachten in de kuit, knie en achterkant van het bovenbeen. En dit kan dan wel eens onterecht zijn.

1.2 De scholspier (Soleus): pijn en kramp in de kuit

De scholspier is een grote brede spier die de hele achterkant van het onderbeen bedekt. Zijn onderste helft ligt meteen onder de huid, de bovenste helft ligt onder de kuitspier. De scholspier hecht zich aan de bovenste delen van het scheenbeen en het kuitbeen.

De onderste aanhechting zit samen met de kuitspier en de voetzoolspier, via de achillespees aan het hielbeen.

Triggerpoint Soleus scholspier en kramp in de kuit

De Scholspier heeft als belangrijkste functie het buigen van de enkel. Dit betekent dat wanneer je je voet omlaag duwt dat deze spier dan aan het werk is.

Deze spieren zijn vooral actief bij het fietsen, hardlopen, wandelen en klimmen.

Triggerpoints in de scholspier geven de volgende symptomen. Pijn en kramp in de kuit, pijn in de hiel, achterkant van de enkel. pijn in de onderrug rond het SI gewricht, en spierkrampen in de lage rug,

De pijnklachten die deze triggerpoint veroorzaakt kan worden aangezien voor peesontstekingen, shin splits en hielspoor terwijl die twee dan vaak foutieve diagnoses zijn wanneer deze triggerpoints actief zijn.

1.3 De lange teenstrekker (Extensor Digitorum Longus) en  de lange grote teenstrekker (Extensor Hallucis Longus): Pijn en kramp in de kuit

De strekker van de grote teen ligt aan de voorkant van het onderbeen tussen de lange strekker van de tenen en de voorste scheenbeenspier.

Deze spier is ook gehecht aan de bovenkant van het onderbeen en loopt vanuit het midden van het kuitbeen naar de grote teen waar deze zich aan vasthecht.

triggerpoints-in-de-lange-strekker-van-de-grote-teen-extensor-hallucis-longus-kramp-in-de-kuittriggerpoints-in-de-lange-strekker-van-de-tenen-extensor-digitorum-longus-kramp-in-de-kuit

Deze spier zorgt voor het strekken van de gewrichten van de grote teen,  het buigen van de enkel, de voorkant van de voet omhoog te brengen en het naar binnen draaien van de voetzool.

De lange teenstrekker ligt aan de voorkant van het onderbeen tussen de lange strekker van de grote teen en de scheenbeenspier. Het is gehecht aan de bovenkant van het scheenbeen en aan bijna het hele kuitbeen. Deze spier loopt vanaf het bovenste gedeelte van het scheenbeen tot aan de vier kleinste tenen van de voet.

Deze spier zorgt ervoor dat de voorkant van de voet omhoog gebracht kan worden. Verder voor het strekken van de 4 vier kleinste tenen, het buigen van de enkel en het naar buitendraaien van de voetzool. Deze spier draagt ook bij aan het behouden van het evenwicht.

Triggerpoints in de strekkers van de tenen kunnen symptomen, zoals nachtelijke kramp in de kuit of spierkramp tijdens het wandelen of hardlopen. De kramp kan ook in de grote teen en onder de voet (voetzool) gevoeld worden.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints in mijn kuit af te komen? Heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.

triggerpoint-test

2 Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints en pijn en kramp in de kuit?

Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints in de kuit, die zelfs met massage, dry needling maar niet weggaan.

Oorzaken als een overbelasting, fietsen, hardlopen, sport, beenlengte verschil, platvoeten worden vaak genoemd.

Als dit de hoofdoorzaak is, dan zou doormiddel van zelfmassage, dry needling of triggerpoint therapie,  de pijn en kramp in de kuit en andere pijnklachten hierdoor verholpen kunnen worden.

Echter, zien wij dat bij het zelf behandelen van triggerpoints in de kuit of door triggerpointtherapie, onder andere pijn in en rondom de kuit niet over gaan of telkens weer terugkomt.

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK. SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

triggerpoints-kuitkramp-klachten-oorzaak

De oorzaak van triggerpoints in uw kuit die niet vanzelf overgaan of na behandeling ervan niet weggaan, hebben heel vaak te maken met stress en TMS (Tension Myositis Syndroom).

De bedenker hiervan is Dr. Sarno en hij heeft in de jaren 70 ontdekt dat chronische spierspanning, door stress en onderdrukte emoties komt.

Veelal adviseert men om de spieren te masseren of specifieker de triggerpoints (microverkrampingen in de spieren). Dit geeft vaak pijnverlichting in de kuit maar lost het stress probleem niet op, want stress is iets wat ontstaat in onze hersenen vanwege hoe we omgaan met het leven.

(Emotionele) Stress krijgen we van bijvoorbeeld: het verlies van een geliefde, zorgen over geld, uw toekomst, partner, werk, werkloos zijn, in de schulden zitten, relatie problemen  Bron Bron Bron Bron Bron

Een stressvolle jeugd hebben of gehad hebben of traumatische gebeurtenissen maken ons gevoeliger voor stress.

Het binnenhouden of onderdrukken van emoties zorgt voor heel veel stress.

Daarnaast uw karakter; als u een: perfectionist, zeer gedreven, gewetensvol, people pleaser, zorgen maker, altijd andere naar de zin maken of conflict vermijder bent, dan leidt dat ook tot veel stress en onderdrukte emoties.

Het goede nieuws is: dat deze veranderingen in de hersenen, die ook leiden tot spierspanning in de spieren in en rondom de kuit kunnen worden teruggedraaid. Net zoals de pijn en kramp in de kuit op deze manier ooit begonnen is, kan het ook weer worden teruggedraaid en worden verholpen.

De stress oorzaak TMS dient hierbij te worden aangepakt.

Als u alles hierover wilt weten, dan raad ik u ons artikel over Tension Myositis Syndroom van harte aan (klik hier)

  oorzaak-triggerpoints-kuit-kramp-stress

Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn en kuitklachten

3 Hoe kan je triggerpoints in de kuit zelf behandelen en masseren

In onderstaande video vindt u uitleg hoe u zelf triggerpoints kunt masseren.


Als u toch eerst de triggerpoints in de kuit zelf wilt masseren om te kijken of dit bij u werkt, dan raad ik het volgende aan.

Als u met uw vingers bij de triggerpoints kunt komen, dan behandelt u die met uw vingers. Maak met uw vinger of duim op de spier drukbewegingen.

Bij de triggerpoints die in de kuit zitten gaat dit prima. Al wil je dit wel doen door uw voet op een stoel te plaatsen en dan pas de spieren daar te masseren.

Hoe je het doet:

 1. Masseer met een korte diepe strijking of kneed het pijnlijke punt.
 2. Herhaal de strijking/kneding 5 tot 10 keer per punt.
 3. Behandel een triggerpoint niet te hard, dit kan een nawerking geven.
 4. Rek en strek de spier als u klaar bent.

Wij raden u het triggerpoint handboek van Clair Davis van harte aan. Hier staat alles in hoe u de triggerpoints in de kuit, maar ook in andere spieren in het lichaam zelf kunt behandelen en masseren.

triggerpoints-kuit-zelfmassage

4 Hoe en waar kan je triggerpoints in de kuit laten behandelen

U kunt de triggerpoints in de kuit laten behandelen doormiddel van triggerpoint therapie. Dit kan triggerpointmassage of dry needling zijn. In elke woonplaats in Nederland zit wel een praktijk die dit doet.

Echter, als uw triggerpoints niet weggaan en de pijn en kramp in de kuit blijft, dan is zeer waarschijnlijk stress en Tension Myositis Syndroom (TMS) de oorzaak. TMS dient dan te worden behandeld waardoor de triggerpoints vervolgens zullen worden verholpen.

Wilt u dat wij u helpen?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden.

triggerpoint-kuit-behandelen

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

Wilt u meer wetenschappelijke studies, resultaten en boeken lezen, die laten zien dat de Tension Myositis aanpak werkt tegen pijn en kramp in de kuit door myofasciale triggerpoints? Bron Bron

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

triggerpoint-kramp-in-de-kuit-behandelingenBronnen:

Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Amber en Clair Davies (2013). Handboek triggerpointtherapie. Altamira. https://www.triggerpointboek.nl/handboek.htm

Wilt u meer weten over triggerpoints op andere plekken in uw lichaam

Triggerpoints in het bovenbeen hamstring en de knie

Triggerpoints in de bovenarm, elleboog, onderarm, pols, hand, duim en vingers

Triggerpoints in de bil

Triggerpoints enkel

Triggerpoints in de heup

Triggerpoints kaak

Triggerpoints hoofdpijn

Triggerpoints in de nek

Triggerpoints in de rug

Triggerpoints in de schouder

Triggerpoints en scheenbeenklachten

Triggerpoints en voetklachten


Reacties
Categorieën