chronische-triggerpoints-symptomen
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

chronische triggerpoints symptomen en hoe kom je er vanaf?

Stress en stress over de pijnklachten zijn boosdoeners, waar vaak niet bij stilgestaan wordt, maar wel degelijk de oorzaak kunnen zijn van chronische triggerpoints symptomen.

Via onze pijntest kan je er snel achter komen of die stress oorzaak bij jou wel/niet aanwezig is en welke aanpak voor jou dan geschikt is.  Klik hier voor de test.

chronische-triggerpoint-test

Inhoudsopgave

1. Wat zijn de symptomen van triggerpoints?

Er zijn geen wetenschappelijke bewezen testen voor het aantonen van triggerpoints, maar er zijn een aantal vanuit de praktijk bewezen manieren om te bepalen of je een triggerpoint hebt.

Wanneer je op een lokale plek een stevige druk uitoefent, dan geeft dat een diepe pijn. Hoe intens de pijn is heeft te maken met het feit of het triggerpoint actief is of niet.

Soms is de triggerpoint voelbaar als een knobbeltje in een streng van de spieren.

Uitstralende pijn (reffered pain) volgens een vast patroon. Bijvoorbeeld een druk op kleine bilspier geeft ook pijn in de benen en wannneer je dat triggerpoint behandelt wordt de uitstralende pijn minder of juist meer.

De pijn neemt toe wanneer men beweegt, werkt of een sport.

Triggerpoints kunnen spieren verkorten en laten verkrampen en daardoor verminderde beweeglijkheid (bv. frozen shoulder) en mogelijk krachtafname veroorzaken.

Stijfheid van de spieren en vaak is de huid rondom het triggerpoint ook vaak minder elastisch en stijf.

Door de verkramping en verkorting van spieren kan het gebeuren dat  zenuwen of bloedvaten bekneld raken.

2. Welke pijn en andere symptomen komen door triggerpoints?

Het soort klachten wat triggerpoints kunnen veroorzaken zijn er veelvuldig. Het kan om er een paar te noemen: stekende pijn, zeurende pijn, branderige pijn, tintelingen, gevoelloosheid, spierzwakte, doof gevoel, spierspanning, jeuk, stijfheid, duizeligheid en hoofdpijn teweegbrengen.

Het triggerpoint kan lokale pijn geven, maar het kenmerk van een triggerpoint is dat de pijn vaak uitstraalt (reffered pain) naar andere gebieden.

Hieronder vindt je enkele voorbeelden van triggerpoints in specifieke spieren, die uitstralende pijn geven in andere gebieden van het lichaam.

chronische

Een triggerpoint in de kleine bilspier geeft pijn aan de zijkant en het midden van de bil, maar geeft ook uitstralende pijn naar het bovenbeen (hamstring), knieholte, kuit tot aan de achillespees en onderkant van de voet.

Een triggerpoint in de schuine spieren in de hals en nek (Scaleni): geeft pijn in de onderkant van de nek uitstralende naar de bovenrug, bovenop de schouders, triceps, onderarm, wijsvinger en duim. 

Een triggerpoint in de trapezius straalt pijn uit naar de nek aan de schedelbasis  en kan hoofdpijn geven.

Triggerpoints in de bovenste achterste getande spier (boven op het schouderblad) geeft hoge rugpijn en diepe pijn onder het schouderblad wat uitstraalt de achterkant van de schouder, bij de achterkant van de bovenarm en onderarm, elleboog en de pinkzijde van de pols en hand.


2.1 Triggerpoints of chronische triggerpoints kunnen verantwoordelijk zijn voor de volgende pijnklachten op diverse locaties:

Aangezichtspijn, achillespeespijn, bekkenpijn, bilpijn, borstpijn, buikpijn, hoge rugpijn, hoofdpijn, ischias, kaakpijn, kniepijn, kuitpijn, lage rugpijn,

liespijn, nekpijn, onderarmpijn en handpijn, onderbeenpijn ,schouderpijn, spanningshoofdpijn, voetpijn, voetzoolpijn,

2.2 Triggerpoints of chronische triggerpoints kunnen verantwoordelijk zijn voor klachten, die dan onterecht aan de volgende aandoeningen worden toegeschreven:

Carpaal tunnel syndroom, fibromyalgie, hernia, hielspoor, lopersknie, migraine, peesontsteking,

piriformis syndroom, rsi, schouderpijn, slijmbeursontsteking, tenniselleboog, tinnitus.

3. Wat zijn de chronische symptomen van triggerpoints?

Normaal gesproken als men een aantal keer een behandeling heeft gehad bij een triggerpointtherapeut, dan hoort er sprake te zijn van een vermindering of zelfs eliminatie van de pijnklachten. Wanneer dit niet gebeurd spreken van chronische triggerpoints symptomen.

Een werkbare definitie van chronische triggerpoints is de volgende.

Chronische symptomen van triggerpoints zijn dat telkens na de behandeling van het triggerpoint door zelfmassage, massage of dry needling door een triggerpointtherapeut:

  •  De pijn tijdelijk weg is of minder is geworden, maar telkens weer terugkomt. 
  • De pijnklachten verergeren na de behandeling.
  • Je week in week uit, het triggerpoint moet laten behandelen,  omdat de klachten niet overgaan of telkens weer toenemen, dan heb je te maken met chronische triggerpoints symptomen.
  • De klachten na een aantal keer laten behandelen door een therapeut of een paar weken aan het zelf masseren bent geweest, gewoonweg niet overgaan.

Bij elke van deze bovenstaande gevallen is er sprake van chronische triggerpoints. En de conclusie is dat manuele of puur fysiekgerichte behandelingen bij chronische triggerpoints niet effectief zijn.

4. Waarom komen triggerpoints steeds weer terug en hoe kom je van de triggerpoints af?

Wat is de zijn de oorzaken dat triggerpoints niet weggaan en chronische symptomen geven? 

Wat vaak wordt genoemd zijn zwaar tillen, overbelasting, zwaar werk, een verkeerde lichaamshouding en een blessure. Echter, als je de menselijke geschiedenis erbij pakt, dan klopt er iets niet. Want een dergelijke zware belasting hadden we voor de 20ste eeuw bijna dagelijks. We waren voornamelijk boeren, timmermannen, werkten in de fabriek, hadden geen auto en machines. Dan zouden we dus bekeken vanuit de eerdergenoemde oorzaken allemaal langdurig in de lappenmand hebben gelegen en was de samenleving compleet ontwricht geweest.

4.1 De belangrijkste oorzaak van chronische triggerpoints: stress, stress over de klachten, stressvolle gebeurtenissen (Tension Myositis Syndroom)

De belangrijkste oorzaak voor chronische triggerpoints en de symptomen is stress. Emotionele stress, stressvolle gebeurtenissen, stress over de klachten leiden heel vaak tot een overactief zenuwstelsel en daarmee spierspanning. Triggerpoints zijn immers hoogtepunten van spierspanning.

Vervolgens als deze stressfactoren maar lang genoeg duren leert ons brein dit stresspatroon aan, waardoor de spierspanning onderdeel wordt van de dagelijkse taken van het brein en daarmee chronisch, aanhoudend en langdurig wordt. De term hiervoor is Tension Myositis Syndroom (TMS) ofwel zenuwbaanpijn (TMS). 

De bedenker hiervan is Dr. Sarno en hij heeft in de jaren 70 ontdekt dat chronische spierspanning, door stress en onderdrukte emoties komt.

Veelal adviseert men om de spieren te masseren of specifieker de triggerpoints (microverkrampingen in de spieren).

Dit geeft vaak pijnverlichting, maar lost het stress probleem niet op, want stress is iets wat ontstaat in onze hersenen vanwege hoe we omgaan met het leven.

(Emotionele) Stress krijgen we van bijvoorbeeld: het verlies van een geliefde, zorgen over geld, uw toekomst, partner, werk, werkloos zijn, in de schulden zitten, relatie problemen  

Een stressvolle jeugd hebben of gehad hebben of traumatische gebeurtenissen maken ons gevoeliger voor stress.

Het binnenhouden of onderdrukken van emoties zorgt voor heel veel stress.

Daarnaast uw karakter; als u een: perfectionist, zeer gedreven, gewetensvol, people pleaser, zorgen maker, altijd andere naar de zin maken of conflict vermijder bent, dan leidt dat ook tot veel stress en onderdrukte emoties.

Stress over de klachten is een manier van denken of gedrag over de klachten waaronder: bewegingsangst, zorgen maken over de klachten, boos en depressief worden over klachten, het constant bezig zijn met het willen oplossen van de klachten en vele andere gedachte- en gedragspatronen.

Het goede nieuws is: dat deze veranderingen in de hersenen, die ook leiden tot spierspanning in de spieren in kunnen worden teruggedraaid. En hiermee de chronische triggerpoints weggaan.

Hieronder een korte video van dr. Schubiner die dit pijnproces uitlegd.5. Chronische triggerpoints symptomen krijg je weg met het programma van BreinMedicijn  

Het goede nieuws is dat je van zenuwbaanpijn (TMS) kunt genezen, ook als dit gerelateerd is aan uitstralende pijn door een triggerpointBij BreinMedicijn behandelen we al jaren mensen met dit soort pijn. We hebben een uitgebreid, wetenschappelijk onderbouwd behandelprogramma ontwikkeld, waarmee je stap voor stap van je pijnklachten vanwege het triggerpoint geneest.

Het online behandelprogramma bestaat uit 90 dagen, waarin je leert wat de precieze oorzaak is van je pijn en hoe je hiermee omgaat. We geven je praktische oefeningen en handvatten om van de pijnklachten te genezen. Je leest hier diverse reviews van oud-cliënten die allerlei klachten en aandoeningen hadden, vanwege triggerpoints en die dankzij ons behandelprogramma eindelijk genezen zijn van hun pijnklachten. Velen ervaarden binnen enkele weken al een drastische vermindering van pijn. 

5.1 Hoe achterhaal je of onbewuste stress de oorzaak is van jouw chronische triggerpoints?

Omdat veel processen onbewust plaatsvinden in ons brein, is het lastig om zelf te bepalen of zenuwbaanpijn (TMS) op jou van toepassing is. Daarvoor biedt onze gratis pijntest een uitkomst. Het is een Nederlandse vertaling van een test die in diverse internationale onderzoeken toegepast wordt. Met deze test achterhaal je binnen enkele minuten of zenuwbaanpijn (TMS) op jou van toepassing is, én welke behandelmethode voor jou geschikt is. Benieuwd? Klik dan hier voor de gratis pijntest.

chronische-triggerpoint-test


5.2 Probeer de proefversie van ons behandelprogramma

Wil je genezen van je pijn en van de triggerpoints afkomen? Benieuwd of ons online behandelprogramma iets voor jou is? Probeer ons behandelprogramma laagdrempelig uit met onze proefversie! Je krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het online behandelprogramma van BreinMedicijn. Krijg tips, educatie en tools om jouw eerste stappen te zetten naar een pijnvrij leven. Neem deel aan onze wekelijkse vraag-en-antwoord coachingcalls met onze pijncoach en ervaringsdeskundige.

En je zit nergens aan vast: na deze 7 dagen verandert de proefversie niet in een abonnement.

Lees hier meer over de proefversie en start direct!

chronische-triggerpoints-verhelpen

5.3 Lees meer over de oorzaak van aanhoudende pijn

Wil je meer weten over de onderliggende oorzaak van aanhoudende pijn? Download dan ons gratis ebook over de verborgen oorzaak van langdurige pijn

de-verborgen-oorzaak-van-aanhoudende-pijn


Reacties
Categorieën