juiste-slaaphouding-piriformis-syndroom
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach

Piriformis syndroom: de juiste slaaphouding en oplossing

In dit artikel vindt u alles voor de juiste slaaphouding om te slapen en te liggen. Eveneens een oplossing die u helpt om definitief van je piriformis klachten af te komen.

In het kort

  • Wanneer de piriformis spier te gespannen is dan kan deze gaan drukken op de ischias zenuw. Een goede slaaphouding kan helpen om de druk op de piriformis-spier te verminderen en de pijn te verlichten, in dit artikel zal je te weten komen welke slaaphoudingen.

  • Diagnosemethoden omvatten fysiek onderzoek en neurologische tests om het piriformis syndroom te identificeren.

  • Symptomen van piriformis syndroom: pijn in de bilregio met uitstraling naar het been. Met daarbij soms pijn in de lies en tintelingen, stijfheid in de bil, lies en been, vooral bij beweging zoals lopen, fietsen of zitten, of tijdens het liggen en slapen in bepaalde houdingen.

  • Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de pijn niet veroorzaakt wordt door het piriformis syndroom, maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;

  • Een goed bed, slaaphouding en hulpmiddelen, medicatie, fysiotherapie, ergotherapie, injecties, oefeningen, operaties, triggerpointtherapie, kunnen de klachten verhelpen of verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk;

  • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door het piriformis syndroom. Ons programma helpt hierbij.

Wil je weten of jouw klachten door een piriformis syndroom worden veroorzaakt door een overprikkeld zenuwstelsel en welke behandeling je nodig hebt om blijvend van het piriformis syndroom te genezen? Met deze gratis piriformis syndroom-test weet je binnen enkele minuten welke behandeling je nodig hebt om jouw klachten definitief te verhelpen.

Klik op de oranje button met “Piriformis Syndroom Test” om te starten met de gratis test.

Piriformis Syndroom Test



Inhoudsopgave

  • In het kort
  • 1. De juiste slaaphouding bij het piriformis syndroom
  • 2. Waarom verlicht een slaaphouding de piriformis klachten?
  • 3. Het behandelen van het piriformis syndroom en de slaaphouding
  • 4. Genees van het piriformis syndroom met het programma van BreinMedicijn
  • 1. De juiste slaaphouding bij het piriformis syndroom

    Het piriformis syndroom kan pijn en ongemak veroorzaken, vooral tijdens het liggen en slapen. Een goede slaaphouding kan helpen om de druk op de piriformis-spier te verminderen en de pijn te verlichten. Hier zijn enkele slaaphoudingen die nuttig kunnen zijn:

    juiste-slaaphouding-piriformis-syndroom

    Op je rug liggen met een kussen onder je knieën:

    Dit kan helpen om de druk op de onderrug en het bekken te verminderen. Door een kussen onder je knieën te plaatsen, worden je benen licht gebogen en neemt de spanning op de piriformis-spier af.

    Op je zij liggen met een kussen tussen je knieën:
    Als je liever op je zij slaapt, zorg dan dat je een kussen tussen je knieën plaatst. Dit helpt om je heupen en ruggengraat in een meer neutrale positie te houden, wat de druk op de piriformis-spier kan verminderen.

    Liggen met een lichaam ondersteunend kussen:

    Een lichaam ondersteunend kussen of een zwangerschapskussen kan helpen om je lichaam goed uitgelijnd te houden en extra ondersteuning te bieden aan je heupen en onderrug.

    Voor hulpmiddelen bij het slapen zie https://slapenweb.nl/

    2. Waarom verlicht een slaaphouding de piriformis klachten?

    De reden dat deze slaaphoudingen de klachten verlichten is om dat er minder druk en gewicht op de piriformis spier en andere bilspieren komt. In de piriformis spier bevinden zich namelijk triggerpoints en vaak ook in de grote, middelste en kleine bilspier.

    Deze triggerpoints zijn microverkrampingen in de spieren die de spier verkort, verkrampt en onder spanning brengt. Dit kan ertoe leiden dat er een zenuw geïrriteerd of zelfs bekneld raakt.

    Door deze triggerpoints ontstaat het piriformis syndroom en de daarbij behorende klachten waaronder:

    • Pijn in het heiligbeen, onderaan de ruggengraat
    • Pijn aan de heup en/of lies
    • Pijn uitstralend naar het hele bilgebied
    • Moeite om het been naar binnen te draaien of de benen te spreiden
    • Moeite om de benen te kruisen
    • Mank lopen
    • Tinteling, gevoelloosheid of branderig gevoel aan de achterkant van het bovenbeen, de kuit en de voetzool
  • Het pririformis syndroom kan je wel mee leren leven en slapen door een goede slaaphouding, maar is het niet veel aangenamer om de triggerpoints te behandelen en daarmee van de klachten af te komen? Dan wordt het bezig zijn en checken van je slaaphouding ineens niet meer belangrijk.

    3. Het behandelen van het piriformis syndroom en de slaaphouding

    3.1 Manuele massage triggerpoints

    Wanneer je de afbeeldingen bekijkt zie je de locatie van de triggerpoints, wanneer je een diepe druk geeft met je duim op die locatie dan voel je een diepe pijn die mogelijk ook uitstraalt naar andere plekken.

    piriformis-syndroom-triggerpoints

    piriformis-syndroom-1

    Om ze te behandelen kan je dat zelf doen middels het zitten op een harde grote knikker en over die plek heen bewegen of je een triggerpointtherapeut kan die behandelen middels dry needling of een massage. Als je dit zelf wilt leren kan je het triggerpoint handboek van Clair Davies gebruiken. Deze is te bestellen via bol.com

    Wanneer de triggerpoints blijven terugkomen of niet weggaan, dan is vaak een overbelast en overprikkeld zenuwstelsel hiervan deze oorzaak.

    3.2 De stress oorzaak van triggerpoints behandelen

    Gaan de triggerpoints van het piriformis syndroom niet weg door manuele therapie? Dan is de vraag wat de echte onderliggende oorzaak is.

    En om die vraag te beantwoorden, is het belangrijk om in te gaan op onbewuste processen in ons lichaam. Een van de belangrijkste factoren is stress. We staan er namelijk vaak niet bij stil dat onbewuste stress en stress over pijnklachten een grote rol spelen in het hebben van pijn. Dit kan ook de oorzaak zijn van de klachten die je ervaart.

    Dit bleek ook uit onderzoek van de Amerikaanse arts Dr. Sarno. Hij behandelde ruim 50 jaar patiënten met onder andere het piriformis syndroom. Dr. Sarno stelde dat spanning in de spieren kwam door stress en stress over de klachten.

    De zenuw kan geïrriteerd zijn of de spieren rondom het gebied kunnen gespannen zijn. De oorzaak daarvan kan heel goed Tension Myositis Syndroom zijn, ook wel zenuwbaanpijn (TMS) genoemd.

    3.3 Wat is zenuwbaanpijn (TMS)? 

    Bij zenuwbaanpijn (TMS) is ons brein onder te veel stress komen te staan. Onze hersenen willen de plek van het pijnpatroon beschermen. Dit bereikt het door pijnsignalen af te geven. Dit doet het brein niet alleen bij een blessure, maar ook als het stress ervaart, zoals zorgen over de klachten, of angst voor bepaalde situaties. Dit proces gebeurt volledig onbewust. Dat betekent dat het voorkomt zonder dat we het zelf doorhebben – dus ook als we zelf denken dat we geen stress hebben.

    Bekijk meer over deze pijn in onderstaande video van gerenommeerde pijnarts Dr. Schubiner.

    4. Genees van het piriformis syndroom met het programma van BreinMedicijn  

    Het goede nieuws is dat je van zenuwbaanpijn (TMS) kunt genezen, ook als dit gerelateerd is aan bilpijn en uitstralende pijn door het piriformis syndroomBij BreinMedicijn behandelen we al jaren mensen met het prififormis syndroom. We hebben een uitgebreid, wetenschappelijk onderbouwd behandelprogramma ontwikkeld, waarmee je stap voor stap van je piriformis klachten geneest.

    Het online behandelprogramma bestaat uit 90 dagen, waarin je leert wat de precieze oorzaak is van je pijn en hoe je hiermee omgaat. We geven je praktische oefeningen en handvatten om van de pijnklachten te genezen. Je leest hier diverse reviews van oud-cliënten die het piriformis syndroom hadden en die dankzij ons behandelprogramma eindelijk genezen zijn van hun pijnklachten. Velen ervaarden binnen enkele weken al een drastische vermindering van pijn.

    4.1 Hoe achterhaal je of onbewuste stress de oorzaak is van jouw pijn?

    Omdat veel processen onbewust plaatsvinden in ons brein, is het lastig om zelf te bepalen of zenuwbaanpijn (TMS) op jou van toepassing is. Daarvoor biedt onze gratis pijntest een uitkomst. Het is een Nederlandse vertaling van een test die in diverse internationale onderzoeken toegepast wordt. Met deze test achterhaal je binnen enkele minuten of zenuwbaanpijn (TMS) op jou van toepassing is, én welke behandelmethode voor jou geschikt is. Benieuwd? Klik dan hier voor de gratis pijntest.

    Piriformis Syndroom Test

    4.2 Probeer de proefversie van ons behandelprogramma

    Wil je genezen van je pijn? Benieuwd of ons online behandelprogramma iets voor jou is? Probeer ons behandelprogramma laagdrempelig uit met onze proefversie! Je krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het online behandelprogramma van BreinMedicijn. Krijg tips, educatie en tools om jouw eerste stappen te zetten naar een pijnvrij leven. Neem deel aan onze wekelijkse vraag-en-antwoord coachingcalls met onze pijncoach en ervaringsdeskundige.

    En je zit nergens aan vast: na deze 7 dagen verandert de proefversie niet in een abonnement.

    Lees hier meer over de proefversie en start direct!

    Piriformis syndroom behandeling

    4.3 Lees meer over de oorzaak van aanhoudende pijn

    Wil je meer weten over de onderliggende oorzaak van aanhoudende pijn? Download dan ons gratis ebook over de verborgen oorzaak van langdurige pijn

    de-verborgen-oorzaak-van-aanhoudende-pijn



    Meer weten over het piriformis syndroom:

    Piriformis syndroom oefeningen
    Piriformis zelf masseren
    Piriformis hoe lang duurt het voor het over gaat
    Piriformis syndroom oorzaak en behandeling
    Piriformis syndroom en de juiste slaaphouding
    Piriformis syndroom test

Reacties
Categorieën