hernia-pijn-in-het-been-wordt-erger
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

De pijn in je been door een hernia wordt erger, wat moet ik doen?

Wanneer de pijn in je been erger wordt, kan dit een hoop vragen en ook stress oproepen.  Vragen, zoals waar komt de beenpijn door een hernia eigenlijk vandaan? Hoe komt het dat de beenpijn toeneemt? Hoort dit er gewoon tijdelijk bij? En wat kun je eraan doen?

In dit artikel beantwoorden we onder andere deze vragen en om je verder te helpen bij het aanpakken van de toenemende pijn in je been door een hernia.

In het kort:

  • Een hernia in de rug kan mogelijk pijn in het been veroorzaken door druk op de zenuwen. Dit kan leiden tot verschillende soorten pijn, zoals scherp, dof, brandend, of tintelend, afhankelijk van de locatie van de hernia.
  • Grote hernia's veroorzaken niet altijd pijn; sommige mensen hebben hernia's zonder symptomen.
  • Een operatie is in een aantal gevallen niet de de beste oplossing voor het verminderen van pijn in het been bij een hernia, tenzij er alarmsignalen zijn zoals uitvalsverschijnselen of ernstige spierzwakte.
  • Een overbelast zenuwstelsel door stress kan ervoor zorgen dat het lichaam pijnsignalen blijft afgeven, zelfs als de oorzaak van de pijn, zoals een hernia, niet meer aanwezig is.
  • Bewegingsangst, ook wel bekend als bewegingsvermijding, kan bijdragen aan meer pijn in het been door het signaal aan het lichaam te geven dat bewegen onveilig is.
  • Door hevige pijn heen blijven bewegen kan leiden tot meer pijn in het been, omdat dit het zenuwstelsel overbelast.
  • Het is belangrijk om te begrijpen of stress de oorzaak is van de aanhoudende pijn in het been, aangezien dit een andere aanpak vereist gericht op stress.
  • Het BreinMedicijn programma biedt een wetenschappelijk onderbouwd behandelprogramma voor het genezen van pijnklachten in het been, inclusief bij het hebben van een hernia.

Inhoudsopgave


1. Waarom kan je been pijn doen bij een hernia?

Een hernia in de rug komt door een uitstulping, uitscheuring of slijtage van de tussenwervelschijf. Een uitscheuring van de hernia waarbij het materiaal van de discus (tussenwervelschijf) in het ruggenmergkanaal gekomen is en mogelijk drukt op de zenuw, of beknelt of omringt.

Dit kan mogelijk tot pijn leiden in de rug en het been, echter zelfs deze grotere type hernia's komen voor bij mensen die er geen last van hebben.

Wil een acute hernia de oorzaak zijn van de pijn in het been of het erger worden daarvan, dan dient het een gescheurde discus hernia te zijn en het pijnpatroon dient dan overeen te komen met de locatie van de hernia.

Welke hernia's in de onderrug geven welke klachten?

Bij een hernia tussen wervels L4-L5 (L5 zenuw) voel je de uitstralende pijn aan de buitenzijde van de achterkant van het been of de zijkant van het been en aan de voorkant van het scheenbeen, wreef , tenen (behalve kleine teen) en onderkant van de voet.

Daarentegen, een hernia tussen wervels L5-S1 (S1 zenuw) voel je de uitstralende pijn in de billen en aan de achterkant van het been.

Bij beiden gaat het om de zenuw 'de nervus ischadicus' oftewel Ischias.

De klachten die je kan ervaren door de hernia's of doordat die zenuwen overactief zijn geraakt zijn: scherpe of stekende pijn, doffe, brandende pijn, tintelingen of een prikkelend gevoel.

Echter, hernia's en zeker langdurig aanwezige hernia's (chronische hernia's) hoeven niet de reden te zijn voor de pijnklachten.

Uit onderzoek blijkt dat 90% van de 60-plussers een hernia heeft zonder daarvan beenklachten of rugpijn te ervaren (medisch tijdschrift Spine). Bij bijna een derde van alle proefpersonen werd afwijkingen gevonden op MRI-scans, ook al hadden zij geen beenpijn en geen voorgeschiedenis met rugpijn. Ook bleek dat alle proefpersonen tussen 60 en 80 jaar een degeneratieve tussenwervelschijf hadden, maar geen pijn ervaarden.

hernia-vaak-niet-de-reden-voor-meer-beenpijn

 Een uitstulping of slijtage van de tussenwervelschijf leidt zelden tot pijnklachten.

Bij een acute hernia, kan er pijn ontstaan maar volgens het gerenommeerde medisch vakblad Spine, gaat een hernia in ongeveer 80% van de gevallen vanzelf ‘over’. De uitstulping of uitscheuring van de tussenwervelschijf wordt door het lichaam vaak zelf opgeruimd. Dit slinken van de uitstulping of uitscheuring geeft vaak binnen 8-12 weken al vermindering van de pijn in het been.

Het lichaam ruimt de hernia op en om die reden komen chronische hernia klachten vaak niet meer door de hernia zelf.

2. Betekent meer beenpijn ook dat mijn hernia erger wordt?

Het genezingsproces van een hernia en de hernia heeft vaak weinig te maken met de ernst van de klachten en andere onderzoeken laten zien dat veel mensen ernstige of milde rughernia 's kunnen hebben en hier nooit klachten door ervaren.

De grootte van de hernia of de mate waarin het op de MRI lijkt of er een zenuw bekneld zit, hangt niet samen met de ernst van de klachten die een persoon ervaart.

Meer pijn in het been, -onderrug of -bil hoeft niets te maken te hebben of de hernia wel of niet erger wordt.

Een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in het medisch tijdschrift bone and joint surgery, PLOSONE en Spine tonen aan: dat slijtage aan de rug, een hernia of overbelasting, niet voorspelt of men rugpijn of andere klachten ontwikkeld. De future pain study kon doormiddel van een vragenlijst tot wel 7-10 jaar van te voren voorspellen of iemand langdurige of aanhoudende klachten zou ontwikkelen.

De belangrijkste graadmeters bleken stress, dakloos geworden, emotioneel of fysiek misbruik door ouders en stress over de chronische pijn die ze al hadden.

Een overprikkeld, overbelast zenuwstelsel en andere termen hiervoor centrale sensitisatie en Tension Myositis Syndroom.  Zijn heel vaak de oorzaak dat de pijn in het been, bil of onderrug erger wordt. Stressvolle gebeurtenissen en stress over de klachten of de hernia veroorzaken dat het zenuwstelsel onder hoogspanning kan komen te staan en daardoor kan de pijn verergeren, maar ook langdurig of chronisch kan worden.

3. Wat is er aan de hand als de beenpijn spontaan erger wordt?

Pijn of zenuwpijn kan heel onvoorspelbaar zijn. Dat het ineens hevig opkomt of een tijdje erger wordt, betekent vaak niet dat er niets ernstigs aan de hand is.

De pijn kan ineens heel intens opkomen en dan weer wegzakken. Dit kan een intense ervaring zijn, maar het zijn vaak de zenuwen die ineens pijn teweegbrengen zonder een duidelijke reden.

Als de pijn dagen en wekenlang erger wordt of dat na een aantal weken wachten de pijnintensiteit niet lager wordt.

Dan kan dit betekenen dat het zenuwstelsel overprikkeld is geraakt en daardoor de zenuwen overgevoelig maakt waardoor het pijn blijft afgeven, terwijl er weinig meer aan de hand hoeft te zijn. Stress over de klachten en stressvolle gebeurtenissen hebben hier een enorme invloed op.

Stressvolle gebeurtenissen en stress over de pijnklachten zijn boosdoeners, waar vaak niet bij stilgestaan wordt, maar wel degelijk de oorzaak kunnen zijn van hernia achtige klachten die je ervaart.

Via onze pijntest kan je er snel achter komen of die stress oorzaak bij jou wel/niet aanwezig is en welke aanpak voor jou dan geschikt is.  Klik hier voor de test.

hernia-pijn-in-het-been-test

4. Kan teveel rust en te weinig bewegen ook zorgen voor meer beenpijn?

Er is een gezegde: 'wat je niet gebruikt van je lijf dat verlies je'. Los van spiermassa en spierkracht die afnemen wanneer je de spieren niet gebruikt. Is het ook zo dat wanneer je bewegingen vermijdt, veel rust neemt, het signaal aan je lichaam en je brein geeft: dat bewegen en teveel inspannen niet veilig is.

Het krijgt hierdoor het idee dat je blijvend iets mankeert en zeker als je je zorgen hierover maakt dan versterkt dat idee.

Dit heet ook wel bewegingsangst, gezondheidsangst of inspanningsangst. Deze angsten worden uiteindelijk de oorzaak van de verergering van de pijn in het been, omdat die ervoor zorgen dat de stress het zenuwstelsel overbelasten en overprikkelen.

5. Kan te veel doen, mijn beenpijn erger maken als ik een hernia heb?

De tijd om te herstellen van een acute hernia, verschilt per persoon. Blijven bewegen en niet teveel rusten is essentieel voor je herstel, zoals eerdergenoemd.

Je kunt ook zeker teveel doen. Wanneer je door hevige pijn heen wurmt, dan levert dit ontzettend veel stress op en raken je zenuwen en je zenuwstelsel nog meer overbelast. Dit kan dan leiden tot verergering van de pijnklachten in het been, maar ook van elke andere pijnklacht die je al ervaart.

Wij geven onze cliënten altijd als advies: dat je op een pijn intensiteitsschaal van 1 tot 10 niet hoger wilt dan een 7.  Dus wanneer een beweging of activiteit telkens deze score overtreft, dan wil je hier niet dwangmatig doorheen gaan wurmen.

Bewegen is goed, maar jezelf door hevige pijn heen stressen en dwingen, verhoogt de kans op verergering van de beenklachten en dat het langer aanhoudt.

6. Moet ik aan mijn hernia geopereerd worden als de pijn in been erger wordt?

Nee, een operatie is zelden de oplossing als het puur en alleen om vermindering van de pijn in het been gaat. De grootte van de hernia of de mate waarin het op de MRI lijkt of er een zenuw bekneld zit, hangt niet samen met de ernst van de klachten die een persoon ervaart.

Een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in het medisch tijdschrift bone and joint surgery, PLOSONE en Spine tonen aan: dat slijtage aan de rug, een hernia of overbelasting niet voorspelt of men rugpijn of andere klachten ontwikkeld.

Meer pijn in het been, onderrug of bil hoeft niets te maken te hebben of de hernia wel of niet erger wordt.

Echter, wanneer je alarmsignalen hebt, zoals uitvalsverschijnselen of ernstige spierzwakte dan kan een operatie noodzakelijk zijn omdat de beknelling of grote van de hernia van dien aard is. Dat een operatie noodzakelijk kan zijn om erger te voorkomen.

Op de korte termijn kan een operatie de pijn in bijvoorbeeld in het been doen afnemen, maar vaak op de lange termijn geeft een operatie geen garantie op betere resultaten dan het afwachten en daarbij het nemen van pijnstillers, fysiotherapie en andere manuele behandelingen.

Het resultaat is na 1 jaar, namelijk niet beter tussen een operatie en afwachten.

De herstel tijd om van een operatie te revalideren kan oplopen van weken tot aan enkele maanden en dan resteert de vraag of een operatie puur om pijnklachten aan de rug. bil of been te verminderen, wel de juiste weg is?

Overigens, kan een operatie 'post operatieve chronische pijn' veroorzaken en er wordt geschat dat 5%-10% van de geopereerde patiënten dit oploopt bron  Belangrijke risicofactoren zijn: stress over de klachten of operatie, hoeveel stressvolle gebeurtenissen je hebt meegemaakt in je jeugd en/of daar nu mee te maken hebt. bron bron

Voor meer hierover lees dit artikel: "Wel of geen operatie aan de hernia wanneer de beenpijn erger wordt?"

7. Kan stress er ook voor zorgen dat mijn beenpijn door een hernia erger wordt?

Pijnklachten, zoals  lage rugpijn, bilpijn, pijn in het been en pijn op vrijwel elke plaats in je lijf, kunnen verergeren door stress of zelfs uitsluitend komen door stress.

Stress kan namelijk leiden tot een overbelast en overprikkeld zenuwstelsel en brein. Je hersenen nemen deze stress waar en worden gevoeliger voor de signalen vanuit de zenuwen. Dit leidt ertoe dat de pijn erger kan worden en zich ook verder kan verspreiden. Eveneens leidt dit tot spierspanning wat weer leidt tot triggerpoints.

"Maar wat bedoel je met stress? Mijn leven gaat prima!", denk je misschien. Los van van stressvolle gebeurtenissen, is stress over de klachten een enorme bijdrager. Stress over klachten is bijvoorbeeld: piekeren over de klachten, angst voor de klachten, angst dat het niet meer overgaat, angst dat de hernia je een verlamming zal bezorgen.

Andere vormen van stress over pijnklachten zijn: uit angst of over bezorgdheid te weinig bewegen of het vermijden van bewegingen. Eveneens, door hevige pijn heen blijven bewegen en jezelf als het ware er doorheen wurmen.

Wil je meer weten over de onderliggende oorzaak van aanhoudende pijn in been of het verergeren ervan? Download dan ons gratis ebook over de verborgen oorzaak van langdurige pijn.

de-verborgen-oorzaak-van-aanhoudende-pijn-1


8. Wat te doen als de pijn in mijn been door een hernia niet minder wordt?

De hernia wordt door het lichaam vaak opgelost binnen 8-12 weken, waarbij de pijnklachten in het been ook behoren te verminderen.
Bij 80% van de mensen is dit het geval.

Mocht dit bij jou niet het geval zijn, maar je hebt verder geen alarmsignalen, zoals uitvalsverschijnselen van bijvoorbeeld spieren in het been of de voet of ernstige spierzwakte, dan is het zelden het geval de hernia deze verergering veroorzaakt.

Een overbelast zenuwstelsel door stress en stress over de pijnklachten zijn boosdoeners, waar vaak niet bij stilgestaan wordt, maar wel degelijk de oorzaak kunnen zijn van hernia achtige klachten die je ervaart.

Dit bleek ook uit onderzoek van de Amerikaanse arts Dr. Sarno. Hij behandelde ruim 50 jaar patiënten met onder andere hernia’s. Dr. Sarno is de ontwikkelaar van een geheel nieuw type behandelmethode om chronische, langdurige en onbegrepen pijn te behandelen. Hij ontdekte dat stress en onderdrukte emoties veranderingen in het lichaam teweegbrengen en stelde dat een hernia niet de oorzaak hoeft te zijn van pijn in het been.

Zelfs als het pijnpatroon overeenkomt met de hernia, kan de zenuw zeker betrokken zijn bij het pijnpatroon, maar hoeft de hernia daar niets mee te maken te hebben.

Bij zenuwbaanpijn (TMS) is ons brein onder te veel stress komen te staan en daardoor het zenuwstelsel overbelast is geraakt.  Onze hersenen willen de plek van het pijnpatroon beschermen. Dit bereikt het door pijnsignalen af te geven. Dit doet het brein niet alleen bij een blessure, maar ook als het stress ervaart, zoals zorgen over de klachten, of angst voor bepaalde situaties. Dit proces gebeurt volledig onbewust. Dat betekent dat het voorkomt zonder dat we het zelf doorhebben – dus ook als we zelf denken dat we geen stress hebben. Hernia klachten kunnen komen door stress.

8.1 Hoe achterhaal je of onbewuste stress de oorzaak is van de pijn in het been die erger wordt.

Omdat veel processen onbewust plaatsvinden in ons brein, is het lastig om zelf te bepalen of zenuwbaanpijn (TMS), ofwel Tension Myositis syndroom,  op jou van toepassing is. Daarvoor biedt onze gratis pijntest een uitkomst. Het is een Nederlandse vertaling van een test die in diverse internationale onderzoeken toegepast wordt. Met deze test achterhaal je binnen enkele minuten of zenuwbaanpijn (TMS) op jou van toepassing is, én welke behandelmethode voor jou geschikt is. Benieuwd?

Via onze pijntest kan je er snel achter komen of die stress oorzaak bij jou wel/niet aanwezig is en welke aanpak voor jou dan geschikt is.  Klik hier voor de test.

hernia-pijn-in-het-been-test

Verder, komt het vaak voor dat men bij rugpijn en bilpijn wat uitstraalt naar het been men triggerpoints (spierknopen) heeft in de lage rug, bilspieren en in de benen. Bij nek-en schouderklachten die uitstralen naar de arm heeft men vaak triggerpoints in de nek, bovenrug, schouder en arm.

hernia-pijn-in-het-been-wordt-erger-triggerpoints

Wanneer er een aantal van deze triggerpoints aanwezig zijn en ook nog eens na behandeling ervan terugkeren, dan is dit een indicatie dat de triggerpoint de reden zijn van de klachten en dat zenuwbaanpijn (TMS) de oorzaak is.

Bekijk meer over deze pijn in onderstaande video van gerenommeerde pijnarts Dr. Schubiner.

 


9. Effectief de verergering van pijn in het been aanpakken met het programma van BreinMedicijn  

Het goede nieuws is dat je van zenuwbaanpijn (TMS) kunt genezen, ook als dit gerelateerd is aan pijn in het been door een hernia. Bij BreinMedicijn behandelen we al jaren mensen met dit soort pijn. We hebben een uitgebreid, wetenschappelijk onderbouwd behandelprogramma ontwikkeld, waarmee je stap voor stap van je pijnklachten rondom de hernia geneest.

Het online behandelprogramma bestaat uit 90 dagen, waarin je leert wat de precieze oorzaak is van je pijn en hoe je hiermee omgaat. We geven je praktische oefeningen en handvatten om van de pijnklachten te genezen. Je leest hier diverse reviews van oud-cliënten die een hernia hadden en die dankzij ons behandelprogramma eindelijk genezen zijn van hun pijnklachten. Velen ervaarden binnen enkele weken al een drastische vermindering van pijn.

9.1 Probeer de proefversie van ons behandelprogramma

Wil je genezen van je pijn? Benieuwd of ons online behandelprogramma iets voor jou is? Probeer ons behandelprogramma laagdrempelig uit met onze proefversie! Je krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het online behandelprogramma van BreinMedicijn. Krijg tips, educatie en tools om jouw eerste stappen te zetten naar een pijnvrij leven. Neem deel aan onze wekelijkse vraag-en-antwoord coachingcalls met onze pijncoach en ervaringsdeskundige.

En je zit nergens aan vast: na deze 7 dagen verandert de proefversie niet in een abonnement.

Lees hier meer over de proefversie en start direct!

behandeling-hernia-zonder-operatie


Reacties
Categorieën