chronische-hernia-1
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Chronische hernia klachten

Wat te doen bij een chronische hernia? Kan je leven met een hernia? Wat als de hernia klachten chronisch worden, heb ik dan de hernia verwaarloosd en gaan de hernia en de klachten dan nog wel over?

In dit artikel zal je antwoorden op onder andere deze vragen vinden.

ps.  Stress en stress over de pijnklachten zijn boosdoeners waar vaak niet bij stilgestaan wordt, maar wel degelijk de oorzaak kunnen zijn.

Via onze pijntest kan je er snel achter komen of die stress oorzaak bij jou wel/niet aanwezig is.  Klik hier voor de test.

hernia-test-1


In het kort

  • Een hernia wordt als chronisch beschouwd als deze niet afneemt of verergert in de loop van de tijd, of als iemand langdurige en aanhoudende klachten heeft.

  • Chirurgische ingrepen zijn vaak niet nodig bij een hernia, echter wanneer er sprake is van ernstige uitvalsverschijnselen of spierzwakte, dan spoedig contact opnemen met een huisarts of neuroloog.

  • Als de pijn aanhoudt en niet 8-10 weken minder wordt, dan kan een operatie overwogen worden met de neuroloog.

  • Het hebben van een hernia betekent niet automatisch dat er pijnklachten zullen ontstaan of daardoor komen; veel mensen hebben chronisch hernia's zonder dat ze dit merken.

  • De ernst van de symptomen bij een hernia valt vaak niet samen met de grootte van de hernia of hoe de zenuwwortel op een MRI wordt weergegeven.

  • Behandelingen zoals corticosteroïdeninjecties, rust, pijnmedicatie en fysiotherapie kunnen helpen bij het verlichten van symptomen, maar zorgen niet altijd ervoor dat de klachten langdurig worden opgelost.

  •  Chronische hernia's zijn niet altijd de oorzaak zijn van aanhoudende pijn; stress en spanning in spieren kunnen ook de oorzaak hiervan zijn. Dit heet ook wel zenuwbaanpijn (TMS).

  •  Zenuwbaanpijn (TMS) door stress kan een mogelijke oorzaak zijn van aanhoudende pijn, zeker wanneer een operatie of conservatieve behandelingen de klachten niet doen laten overgaan.  Het TMS-programma van BreinMedicijn, dat is gebaseerd op het werk van dr. Sarno, is  gericht op het aanpakken van de stressfactoren.

Inhoudsopgave

1. Wat is een chronische hernia en kan je hiermee leven?

Bij een chronische hernia worden er vaak twee verschillende soorten hernia's bedoeld.

Bij één variant is er sprake van slijtage aan de tussenwervelschijven, waarbij de tussenwervelschijven in dikte afnemen en steeds dunner worden. Dit wordt naast een hernia ook wel discopathie of artrose genoemd.  Deze slijtage is leeftijdsgebonden, want des te ouder iemand is des te meer slijtage van de tussenwervelschijf er vaak gevonden wordt. Naast leeftijd schijnt  werken in zware beroepen en het doen van intensieve sporten ook bij te dragen aan de mate van slijtage.

De twee varianten van een chronische hernia zijn een uitstulpende hernia (bulging disc) of een gescheurde tussenwervel schijf (herniated disc).

Ze krijgen de naam chronisch wanneer de hernia niet naar verloop van tijd minder wordt, maar hetzelfde blijft of verergerd of dat iemand naar verloop van tijd meerdere hernia's oploopt. Een ander betekenis is dat iemand chronisch oftewel langdurig en aanhoudend klachten heeft van de hernia.

chronische-hernia-klachten

Het krijgen of hebben van een hernia of meerdere hernia's is geen ziekte op zichzelf. Er zijn talloze mensen die één of meerdere hernia's hebben en hier geen pijnklachten of ander enig hinder door ondervinden. Dit geldt voor een rughernia en een nekhernia.

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat ongeveer 30% van de 20 jarigen al een hernia heeft en dit loopt op tot 75%- 90%  van zij die 70 jaar of ouder zijn. En de deelnemers aan dit onderzoek rapporteerde dat zij er geen pijnklachten door hadden en niet eens wisten dat ze hernia's hadden.

Dit toont aan dat je kan leven met een hernia zonder dat dit ooit tot pijnklachten of gevaarlijke situaties hoeft te leiden. Zoals wetenschappelijk onderzoek laat zien: de hernia's kunnen blijvend zijn en je kan er zelfs meerdere krijgen en er totaal geen last van hebben of ooit te krijgen.

chronische-hernia-geen-pijnklachten

De centrale vraag is dan: Is het hebben van een hernia gevaarlijk, komen de pijnklachten erdoor en wat kan je eraan doen? 

Het antwoord is: dat hernia's en ook chronische hernia's zelden gevaarlijk zijn en zelden leiden tot aanhoudende of langdurige pijnklachten. De symptomen veroorzaakt door een acute hernia gaan vanzelf weer over, door te blijven bewegen, wat rust te houden, een behandeling van een fysiotherapeut te krijgen en wat pijnstillers te gebruiken.

De hernia's die potentieel pijnklachten kan veroorzaken en gevaarlijk kan zijn, is de gescheurde tussenwervelschijf hernia, waarbij buitenwand van de schijf gescheurd is en het materiaal van de schijf de zenuw in gaan omringen en mogelijk beknelden. Het pijnpatroon en de symptomen van die hernia dient dan wel overeen te komen met de locatie van de hernia, want als dit niet overeenkomt dan is de hernia niet de reden dat je pijn of andere klachten hebt.

Dit kan de neuroloog voor je uitsluiten.

Ook hierbij is het geval dat velen mensen ook deze hernia's chronisch hebben en er geen enkel hinder van ondervinden. Het hebben van deze hernia variant betekent daarmee niet dat de hernia de pijnklachten veroorzaakt.

Wanneer er plotseling ernstige spierzwakte optreedt en/of uitvalsverschijnselen zoals een klapvoet, wil je direct de huisarts of specialist inlichten. Dergelijke symptomen kunnen mogelijk betekenen dat deze hernia wel de zenuwen sterk bekneld.

2. Wat als een hernia niet overgaat en de klachten chronisch zijn geworden? Wat dan te doen?

Hernia's komen, zoals eerder vermeld, veel voor en talloze mensen hebben er geen symptomen door. Dat de hernia chronisch is of er zijn er meer bijgekomen betekent niet perse dat jouw gezondheid in gevaar is.

Wanneer je een hernia hebt en u bent onderzocht door een neuroloog en deze adviseerde geen operatie en ziet ook geen potentieel gevaar, dan heeft u niets te vrezen aangaande uw gezondheid.

Als je geen gescheurde tussenwervelschijf hebt of dat wel hebt maar de symptomen van de locatie van die hernia, bijvoorbeeld een bij hernia L4-L5, komen er niet mee overeen, dan is de hernia hoogstwaarschijnlijk niet de reden dat je pijnklachten hebt.

Slijtage aan de tussenwervelschijf of een uitstulpende hernia leiden zijn zelden de oorzaak van pijnklachten.

Het kan zijn dat je wél degelijk pijnklachten hebt die ook nog eens erger geworden zijn en dan de vraag hebt: waar komen mijn pijn en andere symptomen dan wel vandaan? Dat is een terechte vraag en die oorzaak heeft vaak te maken met (emotionele) stress, stress over de klachten en TMS.

TMS, Tension myositis syndroom, is een term bedacht door dr. Sarno in de jaren 70. Hij ontdekte dat bij zijn pijnpatiënten niet de hernia's de pijnklachten veroorzaakten, maar dat hij een patroon van (emotionele) stress en stress over de klachten bij hen opmerkte.

De stress zorgde ervoor dat ons brein, die bepaald: wat, waar, wanneer, hoeveel pijn doet. De pijn instand hield. Wanneer zijn patiënten met de verschillende bronnen van stress aan de slag gingen, verminderde dat de pijn of elimineerde het de pijn zelfs volledig.

Via onze pijntest kan je er snel achter komen of die stress oorzaak bij jou wel/niet aanwezig is.  Klik hier voor de test.

hernia-test-1

Wij van BreinMedicijn behandelen mensen met langdurige klachten, waarbij hernia's zijn aangetroffen, al 7 jaar met veel succes. Onze behandelmethode is gebaseerd op het werk van dr. Sarno en verder doorontwikkeld met de nieuwste inzichten.

Klik hier om reviews te lezen over mensen die een hernia hebben en volledig van hun pijn zijn afgekomen.

3. Het behandelen van chronische hernia klachten

BreinMedicijn heeft o.a. op basis van het werk van dr. Sarno, bestaande cursussen en eigen 7+ praktijkervaring een effectieve behandelprogramma ontwikkeld, waarmee ook jij pijnvrij kunt worden.

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om je zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Met onze proefversie krijg je 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

Je kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kan je ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

chronische-hernia-klachten-behandelen

4. Veelgestelde vragen

Kan een hernia blijvend zijn?

Hernia's gaan meestal niet meer weg. Talloze mensen hebben chronisch hernia's en ondervinden hier geen symptomen van. Dat hernia's niet meer weggaan is daarmee niet direct een reden tot zorgen.  Alleen bij ernstige spierzwakte of uitvalsverschijnselen wil je direct met spoed contact opnemen met je huisarts.

Wat is een verwaarloosde hernia?

Met een verwaarloosde hernia wordt vaak bedoeld dat de hernia erger is geworden of dat er te weinig tegen gedaan is. Of dit het geval is, dient door een neuroloog bevestigd te worden. Hernia's ook al zijn ze erger geworden betekent niet perse dat dit schadelijk is. Het voor komen van hernia's is sterk leeftijdsgebonden en komt bij veel voor bij gemiddeld 75% van de 70 plus jarigen en velen hebben er geen klachten door.

Kan je leven met een hernia?

Je kan zeker leven met een hernia. Er zijn velen mensen die hernia's hebben en er geen symptomen door ontwikkelen. Een hernia hebben staat niet perse gelijk aan het hebben van pijn of dat je een potentieel gevaar met je meedraagt.Reacties
Categorieën