hernia-door-stress
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Hernia en pijnklachten door stress, hoe kom je er vanaf?

In het kort

  • Hernia's hebben verschillende oorzaken, waaronder veroudering van het skelet en tussenwervelschijven, zwaar lichamelijk werk of sport, en dieet- en leefgewoonten.

  • Het is belangrijk om goed geïnformeerd te worden voordat je beslist over een hernia-operatie. Overleg met een neuroloog en overweeg alle opties, inclusief niet-operatieve behandelingen en de invloed van stress.

  • Stress kan bijdragen aan het ontstaan van hernia's doordat het de spieren chronisch gespannen kan maken, wat op zijn beurt meer druk uitoefent op de ruggenwervels en tussenwervelschijven.

  • De meerderheid van de hernia's is echter ongevaarlijk en veroorzaakt geen pijnklachten volgens wetenschappelijk onderzoek. Velen mensen hebben (ernstige) hernia’s en ondervinden geen klachten.

  • Pijnklachten veroorzaakt door stress zijn echt, maar de bron van de pijn komt vanuit het brein en een overbelast zenuwstelsel.

  • Bij herniapatiënten met pijnklachten is stress vaak de oorzaak van de pijn, niet de hernia zelf.

  • Stress kan leiden tot symptomen als lage rugpijn, nekpijn, bilpijn en uitstralende pijn naar het been of arm.

  • Stress kan echter wel leiden tot verergering van de pijnklachten en deze chronisch maken.

  • Het TMS-programma van BreinMedicijn, dat is gebaseerd op het werk van dr. Sarno, is  gericht op het aanpakken van de stressfactoren. Dit programma heeft positieve resultaten laten zien bij cliënten met herniaklachten.

Stress en stress over de pijnklachten zijn boosdoeners waar vaak niet bij stilgestaan wordt, maar wel degelijk de oorzaak kunnen zijn.

Via onze pijntest kan je er snel achter komen of die stress oorzaak bij jou wel/niet aanwezig is.  Klik hier voor de test.

hernia-test-1


 Inhoudsopgave

1. Kan een hernia ontstaan door stress

Een hernia heeft meerdere oorzaken. Het komt voornamelijk door het verouderen van het skelet en de tussenwervelschijven. Zware lichamelijk werk of sport draagt er ook aan bij. Ook iemands dieet en leefgewoonten spelen hierbij een rol.

Stress kan bijdragen aan het veroorzaken van hernia's, omdat vanwege stress de spieren chronisch gespannen kunnen zijn en dat deze spanning langdurig grotere krachten uitoefent op de ruggenwervels en ook de tussenwervelschijven. 

Maar dat stress mogelijk het krijgen van een hernia in de hand werkt is niet iets om je zorgen over te maken, want verreweg de meeste hernia's zijn ongevaarlijk en leiden niet tot pijnklachten. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat mensen jong of oud hernia's hebben van mild tot ernstig en va die hernia's geen symptomen of pijnklachten van hebben.

hernia-verergeren-door-stress

Mocht je wel een hernia hebben en pijn of andere klachten door ondervinden, dan is het vaak het geval dat juist stress en stress over de hernia en/of de klachten de oorzaak is van de pijnklachten en niet de hernia.

Bij het ontstaan van de hernia daar draagt een psychische (stress) oorzaak zeker aan bij, echter is het juist die psychische (stress) oorzaak vaak de reden dat men langdurige aanhoudende pijnklachten heeft, zoals lage rugpijn, nekpijn, pijn in de bil en uitstralende pijn in een been en arm .

2. Kunnen hernia klachten komen door stress?

Kunnen  lage rugpijn, nekpijn, pijn in de bil en uitstralende pijn in een been en arm komen door stress? Ja, dit komt ontzettend veel voor. Daarbij zeggende dat deze klachten niet alleen maar tussen je oren zitten, alsof je niet in orde bent. 

Nee, de pijnklachten zijn echt, maar de oorzaak komt vanuit het brein en een door stress overbelast zenuwstelsel. Ons brein bepaald in elk geval of iets pijn doet en wanneer en hoeveel. 

Dit is ook niet vergezocht. Een bekend gedocumenteerd voorbeeld is die van een bouwvakker die van steiger afsprong en met zijn voet op een spijker lande, die dwars door zijn schoen heenging. De bouwvakker voelde dat en zag de spijker aan de bovenkant van zijn schoen uitsteken. Hij schrok zich wezenloos en kreeg intense pijn. 

De ambulance bracht hem naar het ziekenhuis en het personeel gaf hem morfine. Echter de morfine kon de pijn nauwelijks verlichten. Op de operatietafel verwijderde de chirurg de schoen en wat bleek? De spijker zat tussen zijn tenen zonder dat er enige schade was aangericht! 

Oftewel het ervaren van de spijker, het zien van de spijker door zijn schoen en de gigantische gestreste reactie veroorzaakte pijn die morfine niet kon verlichten. Dit is maar één van de vele voorbeelden. 

De functie van pijn is dan ook om iets te beschermen. Tegen schade, meer schade of mogelijke schade probeert ons brein middels te beschermen.


Ons brein kan in de veronderstelling zijn dat er iets beschermt dient te worden, omdat wij zelf met onze gedachten, emoties en reacties (gedrag) dit communiceren aan ons brein.

Stressvolle gebeurtenissen, stress over de hernia of de pijnklachten en hoe we vervolgens met ons lijf en de pijn omgaan, is communicatie aan ons brein om de pijn te laten beginnen of zelfs langdurig te laten zijn. Chronische hernia klachten zijn hier vaak het resultaat van.

TMS, Tension myositis syndroom, is een term bedacht door dr. Sarno in de jaren 70. Hij ontdekte dat bij zijn pijnpatiënten niet de hernia's de pijnklachten veroorzaakten, maar dat hij een patroon van (emotionele) stress en stress over de klachten bij hen opmerkte.

De stress zorgde ervoor dat ons brein, die bepaald: wat, waar, wanneer, hoeveel pijn doet. De pijn instand hield. Wanneer zijn patiënten met de verschillende bronnen van stress aan de slag gingen, verminderde dat de pijn of elimineerde het de pijn zelfs volledig.

Als je meer wilt weten over deze oorzaak en de behandeling van hernia klachten door stress, dan raad ik u ons e-book: de verborgen oorzaak van langdurige pijn van harte aan.

de-verborgen-oorzaak-van-aanhoudende-pijn

3. Het behandelen van hernia klachten door stress

BreinMedicijn heeft o.a. op basis van het werk van dr. Sarno, bestaande cursussen en eigen 7+ praktijkervaring een effectieve behandelprogramma ontwikkeld, waarmee ook jij van hernia klachten door stress af kunt komen. 

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om je zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Met onze proefversie krijg je 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

Je kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kan je ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

hernia-door-stress-behandelen


4. Veelgestelde vragen

Heeft een hernia een psychische oorzaak?

Stress heeft zeker invloed op de spierspanning in je lijf en kan bijdragen aan het ontstaan van hernia's. Al is stress en Tension myositis syndroom wel vaak de oorzaak van hernia klachten. Laat je wel eerst door een neuroloog onderzoeken om te beoordelen of de hernia die je hebt niet direct operatief ingrijpen vereist. Een dergelijke hernia komt gelukkig zelden voor, maar je wilt hier natuurlijk wel zeker van zijn.

Kan stress hernia verergeren?

Ja, dat kan vanwege de spierspanning die de spieren kan laten verkrampen waardoor er grotere krachten op de ruggenwervels komen te staan. Echter, betekent het erger worden van een hernia niet dat u pijnklachten of meer pijnklachten van de hernia zult ervaren. 

Het is wel bekend dat stress en stress over klachten de pijnklachten, zoals lage rugpijn, nekpijn, bilpijn en uitstralende pijn naar het been of arm kan veroorzaken en chronisch kan laten worden. Rugpijn door stress is bekend voorbeeld hiervan.
Reacties
Categorieën