dubbele-hernia
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Dubbele hernia

In het kort

    Een hernia is een uitstulping of uitscheuring van de zachte kern van een tussenwervelschijf, die druk kan uitoefenen op het ruggenmerg of de zenuwen, resulterend in pijn die kan uitstralen naar andere delen van het lichaam.

    Een dubbele hernia, ook bekend als bilaterale hernia, houdt in dat er twee hernia's zijn op verschillende locaties langs de wervelkolom, zoals een rughernia (L5-S1 en een nekhernia (C5-C6).

    Symptomen veroorzaakt door hernia's kunnen variëren en hoeven niet noodzakelijk te wijzen op de hernia als oorzaak van de pijn. Een grondig medisch onderzoek is vereist om de bron van de klachten vast te stellen.

    80% van de hernia's geneest vanzelf binnen 6-8 weken.

     Chirurgische ingrepen zijn vaak niet nodig bij een dubbele hernia echter wanneer er sprake is van ernstige uitvalsverschijnselen of spierzwakte, dan spoedig contact opnemen met een huisarts of neuroloog.

    Behandelingen voor een dubbele hernia omvatten conservatieve behandelingen zoals rust, beweging, fysiotherapie, pijnmanagement en warmte- en koudetherapie, evenals medicatie, corticosteroïde-injecties en chirurgie indien conservatieve methoden niet effectief zijn en hernia ook daadwerkelijk de oorzaak is.

    Chirurgische ingrepen voor dubbele hernia’s zorgen niet altijd voor blijvende pijnvermindering en kunnen zelfs leiden tot verergering van de symptomen in sommige gevallen.

    Stress en emotionele factoren kunnen een belangrijke rol spelen bij het ervaren van pijn bij hernia's, en soms kan stress de oorzaak zijn van de symptomen in plaats van de hernia zelf. Het Tension Myositis Syndroom (TMS) is een mogelijke oorzaak van langdurige pijn.

    Het TMS-programma van BreinMedicijn, dat is gebaseerd op het werk van dr. Sarno, is  gericht op het aanpakken van de stressfactoren. Dit programma heeft positieve resultaten laten zien bij cliënten met langdurige herniaklachten.

ps. Stress en stress over de pijnklachten zijn boosdoeners, waar vaak niet bij stilgestaan wordt, maar wel degelijk de oorzaak kunnen zijn van hernia achtige klachten die je ervaart.

Via onze pijntest kan je er snel achter komen of die stress oorzaak bij jou wel/niet aanwezig is en welke aanpak voor jou dan geschikt is.  Klik hier voor de test.

hernia-test-1


Inhoudsopgave

1. Wat is een dubbele hernia?

Om antwoord te geven op deze vraag is het belangrijk om te weten wat een enkele hernia is. Een hernia is een uitstulping (bulging disc) of uitscheuring (herniated disc) van de zachte kern van een tussenwervelschijf van de rug of de nek. Het materiaal van de tussenwervelschijf wat uitpuilt kan mogelijk tegen het ruggenmerg of de zenuw drukken. Dit kan voor pijn zorgen die kan uitstralen naar andere delen van het lichaam. Bijvoorbeeld bij een nekhernia kan dit gaan uitstralen vanuit de nek naar de schouders en armen. Bij een rughernia kan de pijn gaan uitstralen vanuit de rug naar de billen en benen.

dubbele-hernia-

Bij een dubbele hernia, , ook wel bilaterale hernia genoemd,  is er sprake van twee hernia's. op twee verschillende locaties langs de wervelkolom. Dit kan bijvoorbeeld een hernia in de onderrug (lumbale hernia) en een hernia in de nek (cervicale hernia) omvatten. Drie dubbele hernia's komen ook voor en dan zitten er op drie verschillende locaties van de wervelkolom hernia's.

Twee veelvoorkomende locaties zijn de L4-L5 en de L5-S1 in onderrug. De exacte oorzaken van een hernia zijn niet bekend.

Wel is bekend dat hernia's leeftijd gebonden zijn, oftewel bij mensen van 20 jaar oud heeft ongeveer 30% één of meerdere hernia's en bij mensen van 60 jaar oud is dat ongeveer 70%. Waarbij velen mensen met hernia's in die groepen geen pijnklachten of hernia symptomen hiervan ondervinden.

Een hernia of zelfs een dubbele hernia hebben betekent niet dat dit perse gevaarlijk is of acuut behandeld moet worden. Wanneer je langere tijd symptomen van een hernia ervaart, dan is een onderzoek door een neuroloog met bijvoorbeeld een MRI scan zeker aan te raden.

2. Kunnen beiden hernia's voor symptomen zorgen?

Zoals eerder vermeld: hoeft een hernia of zelfs een dubbele hernia niet perse tot klachten te leiden. Het kan voorkomen dat één of zelfs geen van de hernia's verantwoordelijk zijn voor de klachten die je ervaart.

Als één of beiden hernia's. volgens de neuroloog, de pijnklachten veroorzaken dan is het noodzakelijk om deze te behandelen. Een behandelend arts kan verschillende soorten behandelingen overwegen, zoals manuele-fysiotherapie (conservatieve behandelingen), medicatie, injecties met corticosteroïden of chirurgie.

3. Behandelingen voor een dubbele hernia

Wat te doen bij een dubbele hernia?

De volgende behandelingen worden vaak geadviseerd door huisartsen en neurologen.

3.1 Conservatieve behandeling

Conservatieve behandelingen worden vaak aangeraden, omdat bij acute hernia's de symptomen vaak vanuit zichzelf weer overgaan.

Een conservatieve behandeling, ook wel bekend als niet-chirurgische of niet-invasieve behandeling, richt zich op het verlichten van symptomen en het bevorderen van herstel zonder het toepassen van chirurgische ingrepen.

Conservatieve behandelingen zijn::

Rust en beweging. Het vermijden van activiteiten die de symptomen zeer verergeren, kan helpen om de druk op de wervelkolom te verminderen en het herstel te bevorderen. Dit kan betekenen dat je tijdelijk moet stoppen met sporten, tillen, buigen of andere activiteiten die pijn veroorzaken. fysiotherapie en pijnmedicatie.

Pijnmanagement: Het gebruik van pijnstillers, zoals niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID's), kan helpen om de pijn en ontsteking te verminderen die gepaard gaan met een hernia. In sommige gevallen kan een arts ook spierontspanners voorschrijven om spierspasmen te verlichten.

Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan oefeningen en technieken aanbevelen om de spieren rond de wervelkolom te versterken, de flexibiliteit te verbeteren en de algehele lichaamshouding te optimaliseren. Dit kan helpen om de druk op de hernia te verminderen en het herstel te bevorderen.

Warmte- en koudetherapie: Het afwisselen van warmte- en koude behandelingen kan helpen om de pijn te verlichten en ontstekingen te verminderen. Warmte kan de bloedtoevoer naar het getroffen gebied verbeteren en spierspanning verminderen, terwijl koude kan helpen om zwelling en pijn te verminderen.

3.2 Medicatie

Pijnstillers, ontstekingsremmende medicijnen of spierverslappers kunnen worden voorgeschreven om de pijn en ontsteking die samen kunnen gaan met de dubbele hernia te verminderen. Het is belangrijk om deze medicijnen alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts en eventuele bijwerkingen of mogelijke interacties met andere medicijnen te bespreken.

3.3 Injecties met corticosteroïden

Een arts kan in sommige gevallen om een injectie met corticosteroïden aan te bevelen om de ontsteking en pijn te verminderen.
Deze injectie wordt direct in de buurt van de hernia gegeven en kan tijdelijke verlichting bieden. Het aantal injecties kan beperkt zijn vanwege mogelijke bijwerkingen.

Het probleem soms met corticosteroïden injecties

Al wil ik om u goed te informeren wel de volgende kanttekening hierbij plaatsen. Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen namelijk aan dat in de meeste gevallen corticosteroïden injecties niet effectiever zijn dan placebo (nep) injecties. bron bron bron Beiden injecties hebben wel een werking, maar de werking komt door een placebo oftewel de verwachting dat het de klachten zal verlichten zorgt ervoor dat de klachten minder worden.

3.4 Chirurgie/operatie

Wanneer conservatieve behandelingen niet effectief zijn of als de symptomen ernstig en aanhoudend zijn, kan een chirurgische ingreep worden overwogen. Een operatie kan worden uitgevoerd om de uitpuilende tussenwervelschijven te verwijderen of te herstellen. 

Mislukte hernia operaties

Een kanttekening die wel geplaatst mag worden is dat vanuit wetenschappelijke studies (bron, bron,)  en via de velen cliënten die we door de jaren heen hebben afgeholpen van pijnklachten. Is dat hernia operaties niet voor iedereen een succes zijn geweest. Bij de één heeft de operatie de pijn niet opgelost, bij de ander is de pijn er juist veel erger door geworden en bij weer een ander is de afname van pijn maar van korte duur geweest.

Daarnaast laten diverse wetenschappelijke studies zien dat vaak een placebo (nep-operatie) bijna net zo goed werkt als een echte operatie.

Er is ook een verband tussen de aantallen wervelkolom operaties er uitgevoerd worden en het slagingspercentage van de operaties. Des te meer operaties er uitgevoerd worden des te lager het slagingspercentage van de operaties en des te minder operaties er uitgevoerd worden des te hoger het slagingspercentage.

Wist je dat negatieve jeugdervaringen zeer accuraat voorspellen of een hernia operatie zal slagen? 

Rugchirurg dr. Schofferman onderzocht bij zijn chronische lage rugpijn-patiënten of negatieve ervaringen uit hun jeugd invloed hadden op de slagingskans van rugoperaties en of de lage rugpijn daarmee was genezen. Hij stelde ze vijf vragen over traumatische gebeurtenissen die hij zag als risicofactoren:

  1. Ben je als kind lichamelijk mishandeld of geslagen?
  2. Zijn je ouders gescheiden toen je kind was, of ben je als kind in de steek gelaten of verwaarloosd door je ouders?
  3. Misbruikte één van je ouders drugs of alcohol?
  4. Ben je als kind seksueel misbruikt?
  5. Ben je als kind emotioneel misbruikt of verwaarloosd?

De resultaten van dit onderzoek waren als volgt.

Bij patiënten die geen van de eerdergenoemde negatieve jeugdervaringen hadden meegemaakt, was de kans op een succesvolle operatie 95%.

De patiënten die één of twee negatieve jeugdervaringen hadden meegemaakt, hadden 73% kans op een succesvolle rugoperatie.

De patiënten die bij drie of meer vragen ‘ja’ antwoordden, hadden een slagingskans van 15%. Anders gezegd: bij 85% van deze patiënten was de operatie niet geslaagd en hadden ze nog steeds pijn. bron

Dit onderzoek doet vermoeden dat er iets anders aan de hand is dan een lichamelijk probleem: stress, onderdrukte emoties, onder andere veroorzaakt door negatieve jeugdervaringen, kunnen dit pijnproces in stand houden.

Uiteraard werkt een operatie voor een groep mensen wel degelijk en is die ook soms noodzakelijk.

Wanneer er bijvoorbeeld ernstige spierzwakte optreedt of uitvalsverschijnselen van spieren of gevoel dan is een chirurgische behandeling vaak noodzakelijk.

Echter, wanneer het doel is om eindelijk van bijvoorbeeld die lage rugpijn, bilpijn uitstralende naar de benen af te komen, raad ik u een andere behandelmethodiek aan. De eerdergenoemde stress over de klachten en stressvolle gebeurtenissen zijn vaak de oorzaak van de klachten.

4. Wat als de dubbele hernia niet de pijnklachten veroorzaakt wat is er dan aan de hand?

Een dubbele hernia of zelfs driedubbele hernia's hoeven niet de oorzaak te zijn van de klachten die je ervaart.

Stress kan namelijk ook  lage rugpijn, nekpijn, pijn in de bil en uitstralende pijn in een been en arm veroorzaken. Ja, dit komt ontzettend veel voor. Daarbij zeggende dat deze klachten niet alleen maar tussen je oren zitten, alsof je niet in orde bent. Nee, de pijnklachten zijn echt, maar de oorzaak komt vanuit het brein en een door stress overbelast zenuwstelsel. Ons brein bepaald in elk geval of iets pijn doet en wanneer en hoeveel.

Dit is ook niet vergezocht. Een bekend gedocumenteerd voorbeeld is die van een bouwvakker die van steiger afsprong en met zijn voet op een spijker lande, die dwars door zijn schoen heenging. De bouwvakker voelde dat en zag de spijker aan de bovenkant van zijn schoen uitsteken. Hij schrok zich wezenloos en kreeg intense pijn. De ambulance bracht hem naar het ziekenhuis en het personeel gaf hem morfine. Echter de morfine kon de pijn nauwelijks verlichten. Op de operatietafel verwijderde de chirurg de schoen en wat bleek? De spijker zat tussen zijn tenen zonder dat er enige schade was aangericht!

Oftewel het ervaren van de spijker, het zien van de spijker door zijn schoen en de gigantische gestreste reactie veroorzaakte pijn die morfine niet kon verlichten. Dit is maar één van de vele voorbeelden. Het weten dat je een hernia of zelfs een dubbele hernia hebt kan voor jou de spreekwoordelijke spijker zijn.

De functie van pijn is dan ook om iets te beschermen. Tegen schade, meer schade of mogelijke schade probeert ons brein middels te beschermen.
Ons brein kan in de veronderstelling zijn dat er iets beschermt dient te worden, omdat wij zelf met onze gedachten, emoties en reacties (gedrag) dit communiceren aan ons brein.

Stressvolle gebeurtenissen, stress over de hernia of de pijnklachten en hoe we vervolgens met ons lijf en de pijn omgaan, is communicatie aan ons brein om de pijn te laten beginnen of zelfs langdurig te laten zijn. Chronische hernia klachten zijn hier vaak het resultaat van.

TMS, Tension myositis syndroom, is een term bedacht door dr. Sarno in de jaren 70. Hij ontdekte dat bij zijn pijnpatiënten niet de (dubbele) hernia's de pijnklachten veroorzaakten, maar dat hij een patroon van (emotionele) stress en stress over de klachten bij hen opmerkte.

De stress zorgde ervoor dat ons brein, die bepaald: wat, waar, wanneer, hoeveel pijn doet. De pijn instand hield. Wanneer zijn patiënten met de verschillende bronnen van stress aan de slag gingen, verminderde dat de pijn of elimineerde het de pijn zelfs volledig.

Als je meer wilt weten over deze oorzaak en de behandeling van hernia klachten door stress, dan raad ik u ons e-book: de verborgen oorzaak van langdurige pijn van harte aan.

de-verborgen-oorzaak-van-aanhoudende-pijn

5. Het behandelen van dubbele hernia klachten door stress

BreinMedicijn heeft o.a. op basis van het werk van dr. Sarno, bestaande cursussen en eigen 7+ praktijkervaring een effectieve behandelprogramma ontwikkeld, waarmee ook jij van hernia klachten door stress af kunt komen.

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om je zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Met onze proefversie krijg je 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

Je kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kan je ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

dubbel-hernia-behandeling


6. Veelgestelde vragen

Verschil tussen een hernia en een dubbele hernia

Het belangrijkste verschil tussen een hernia en een dubbele hernia is dat een hernia verwijst naar één uitpuilende tussenwervelschijf, terwijl een dubbele hernia duidt op twee gelijktijdige uitpuilingen op verschillende niveaus van de wervelkolom.

Kan een dubbele hernia genezen?

Hernia's verdwijnen meestal niet meer, maar in de meeste gevallen worden de symptomen naar verloop van tijd minder en uiteindelijk verdwijnen die volledig. Mochten de pijnklachten niet weggaan en is operatief ingrijpen niet vereist of is een operatie zelfs mislukt, dan is en Tension myositis syndroom vaak de oorzaak van hernia klachten.

Laat je wel eerst door een neuroloog onderzoeken om te beoordelen of de hernia die je hebt niet direct operatief ingrijpen vereist. Een dergelijke hernia komt gelukkig zelden voor, maar je wilt hier natuurlijk wel zeker van zijn.

Kan je meerdere hernia's hebben?

Ja, je kan meerdere hernia's hebben. De kans dat iemand een hernia of een dubbele hernia heeft neemt toe naarmate men ouder wordt. Dit hoeft niet perse gepaard te gaan met klachten of ongemak.


Reacties
Categorieën