Nekhernia

Alles over nekhernia- symptomen, behandeling

Heeft u een nekhernia of zenuwpijn?

Misschien heeft u pijn in uw nek wat ook nog eens doorstraalt naar uw hoofd, schouders, armen, ellebogen en/of handen.

U vraagt zich misschien af of u een nekhernia heeft of hoe u van uw hernia gerelateerde klachten afkomt.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor de pijn vanwege uw nekhernia. Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor nekhernia's is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. 

Moet u bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn nekhernia pijnklachten af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis nekhernia test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief te genezen van uw nekhernia klachten. 

Klik op de oranje button met "nekhernia Test" om te starten met de gratis test.In het kort

•    Een nekhernia (hernia nuclei pulposi, HNP) ontstaat wanneer de zachte kern van een tussenwervelschijf uitpuilt en mogelijk tegen het ruggenmerg of een zenuw drukt.

•    Symptomen van een nekhernia, aan de hand van waar de hernia zit,kan pijn veroorzaken in de nek, schouder, arm, hand en vingers.

    80% van de nekhernia 's geneest vanzelf binnen 6-8 weken, en rust, beweging, fysiotherapie en pijnstillers zijn vaak voldoende voor herstel.

•    Mogelijke oorzaken van een nekhernia zijn veroudering, aangeboren zwakte van de tussenwervelschijf, gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht, roken, en stress.

•    Het is belangrijk om een zorgvuldige interpretatie van de MRI-resultaten te hebben voordat een operatie wordt overwogen. Een neurologische onderzoek en een EMG kan hierbij vaak extra uitsluitsel geven.

 • Hernia's zijn slechts in 3% van de gevallen verantwoordelijk voor pijn en andere klachten, volgens neurochirurg Dr. H.C. Rosomoff.

•    Chirurgische ingrepen zijn vaak niet nodig bij een hernia, echter wanneer er sprake is van ernstige uitvalsverschijnselen of spierzwakte, dan spoedig contact opnemen met een huisarts of neuroloog.

•    Nekhernia’ s veroorzaken zelden langdurige pijn; veel mensen hebben hernia's zonder symptomen te ervaren. De ernst of grote van de hernia hoeft hier geen rol in te spelen.

•    Conservatieve behandelingsopties, zoals rust, beweging, fysiotherapie, triggerpointtherapie, pijnstillers en stressfactoren aanpakken, worden vaak aanbevolen voordat een operatie wordt overwogen.

•    Hernia's zijn niet altijd de oorzaak zijn van aanhoudende pijn; stress en spanning in spieren kunnen ook de oorzaak hiervan zijn. Dit heet ook wel zenuwbaanpijn (TMS).

•    Zenuwbaanpijn (TMS) door stress kan een mogelijke oorzaak zijn van aanhoudende pijn, zeker wanneer een operatie of conservatieve behandelingen de klachten niet doen laten overgaan.  Het TMS-programma van BreinMedicijn, dat is gebaseerd op het werk van dr. Sarno, is  gericht op het aanpakken van de stressfactoren.In dit artikel zullen de volgende zaken behandeld worden.

Inhoudsopgave
 1. Wat is een nekhernia?
 2. Hoe weet je of je een nekhernia hebt (diagnose)?
 3. Wat zijn de symptomen die worden toegeschreven aan een nekhernia?
 4. Wat is de oorzaak van een nekhernia?
 5. Veroorzaakt een nekhernia pijn in de nek, schouders, armen, ellebogen en/of handen vingers?
 6. Wat is de meestvoorkomende oorzaak van zenuwpijn in de nek, schouders, armen, ellebogen en/of handen?
 7. Veelvoorkomende behandelingen tegen zenuwpijn toegeschreven aan een nekhernia
 8. Wat is de meest effectieve (alternatieve) behandeling voor de (pijn)klachten die vaak worden toegeschreven aan een nekhernia?

1 Wat is een nekhernia

De wervelkolom is het middelpunt van ons bewegingsapparaat.


Wat is een nekhernia?

Het omhult het ruggenmerg en de zenuwwortels en vormt de aanhechting van het bekken en alle belangrijke spieren van de romp en ook de nek.

De tussenwervelschijf bestaat uit een elastische kern (nucleus pulposus). De (elastische) tussenwervelschijven functioneren als een soort schokdemper, en zorgen er bovendien voor dat de wervels makkelijk kunnen bewegen.

Een nekhernia (hernia nuclei pulposi, HNP) is een uitstulping van de zachte kern van een kraakbeenachtige tussenwervelschijf (de discus).

Deze tandpasta-achtige uitstulping zou volgens diverse artsen tegen het ruggenmerg of tegen een zenuw aandrukken.

Nekhernia’s komen het meeste voor tussen C5/C6 en tussen C6/C7.

Nekhernia’s kunnen ook op andere plaatsen in de nek voorkomen, behalve tussen C1/C2 want daar zit geen tussenwervelschijf tussen.

Tussen deze tussenwervelschijven bevinden zich zenuwwortels en waar zenuwbanen tussendoor lopen. Bijvoorbeeld zenuwwortel C5 bevindt zich tussen nekwervel C4/C5 waar ook een tussenwervelschijf zit.

Menig arts beweert dat door een nekhernia de zenuw, die zich daar bevind, daardoor geïrriteerd en/of ontstoken zou kunnen raken.

Deze uitstulping (nekhernia) wordt vaak verweten voor het veroorzaken van pijn, brandende pijn, tintelingen, gevoelloosheid of zwakte in de nek, schouder, arm, elleboog en/of handen.

Echter, volgens de top neurochirurg Dr. H.C. Rosomoff zijn nekhernia’s slechts in 3% van de gevallen verantwoordelijk voor pijn en andere klachten bron [1].

Uw pijnklachten hebben een hele andere oorzaak.

In alinea 5 van dit artikel “Veroorzaakt een rug- of nekhernia  pijn in de rug, nek, bil, benen of armen?’ kunt u hier meer over lezen.

2 Hoe weet je of je een nekhernia hebt diagnose

Nekhernia-diagnose


Wanneer u aanhoudende klachten in uw nek, schouder en/of armen heeft dan is het een goed idee om naar de huisarts te gaan.

Wanneer de huisarts een vermoeden heeft dat u misschien een hernia of iets anders onder de leden heeft, dan zal hij u in de meeste gevallen doorverwijzen naar het ziekenhuis voor een afspraak bij de neuroloog.

Die zal meestal doormiddel van een MRI onderzoek vaststellen of u een nekhernia heeft of u bijvoorbeeld artrose, tumoren, fracturen, peesontsteking of andere dergelijke aandoeningen heeft.

Een bloedonderzoek is iets wat ook vaak nog gedaan wordt om bepaalde ziekten te kunnen vaststellen.

Vaak wordt er geconstateerd dat er artrose in de nek, een nekhernia, vermeende zenuwbeknelling in de nek, spinale stenose of andere skeletafwijking aanwezig is.

Als deze (normale) afwijkingen worden aangetroffen dan zullen artsen vaak dit als de oorzaak van uw (pijn)klachten zien

Echter, onderzoek na onderzoek laat zien dat deze  afwijkingen in uw skelet en nekwervel in de meerderheid van de gevallen niet de oorzaak is van pijn en andere klachten in uw nek of uitstralende pijn is. bron [2].

Waarbij vermeldt dient te worden dat er velen mensen zijn die geen afwijkingen in hun nek hebben en toch dezelfde klachten ervaren als degene die dit wél hebben. bron [2]

Sterker nog, er zijn talloze mensen met nekhernia’s die geen klachten hebben, waarvan de hernia’s er soms nog slechter uitzien dan bij mensen die wél pijn hebben. bron [3]

U kunt hier meer over lezen in ‘5. Veroorzaakt een nekhernia pijn in de nek, schouders, armen, ellebogen en/of handen?’.

3 Wat zijn de symptomen die worden toegeschreven aan een nekhernia

nekhernia symptomen


De halswervelkolom bestaat uit zeven wervels (C1 t/m C8) waartussen steeds een tussenwervelschijf is geplaatst.

De plaatst waar de nekhernia’s het meeste voorkomen is de tussenwervelschijf die tussen C5/C6 zit en tussen C6/C7 zit.

Zoals eerder gezegd lopen er zenuwwortels tussen de nekwervels door wanneer er iets aan de hand is met die zenuwwortel zal dat klachten opleveren.

In veel gevallen wanneer er diverse klachten zijn en er wordt op MRI scan een nekhernia gevonden in de buurt of bij die nekwervel die op de zenuwwortel zou kunnen drukken, dan wordt er al snel geconcludeerd dat de nekhernia die zenuwwortel aantast en de klachten zou veroorzaken.

Echter, in de meeste gevallen is de nekhernia, ook al wordt die gevonden, niet de oorzaak van uw klachten.
Maar er is ook een hele andere oorzaak die de zenuwwortels kan irriteren en daarmee de klachten die u heeft kan veroorzaken en deze oorzaak is de meest voorkomende oorzaak.

U kunt hier meer over lezen in ‘6. Wat veroorzaakt zenuwpijn in de nek, schouders, armen, ellebogen en/of handen?’.

Onderstaand vindt u per zenuwwortel (C5,C6,C7,C8) de symptomen van een nekhernia wanneer er iets met deze zenuw aan de hand is:

 Nekhernia schouderklachten

C5 zenuwwortel (tussen nekwervels C4-C5): veroorzaakt symptomen, zoals zwakte in de voor- en zijkant van de schouder en bovenarm, maar ook schouderpijn en gevoelloosheid.

C6 zenuwwortel (tussen nekwervels C5-C6): veroorzaakt symptomen, zoals zwakte en/of pijn in de biceps (voorkant van de bovenarm) en polsspieren, maar ook gevoelloosheid aan de duimkant van de hand.

C7 zenuwwortel (tussen nekwervel (C6-C7): veroorzaakt symptomen, zoals zwakte en/of pijn in de triceps (achterkant bovenarm) en achterkant van de pols, maar ook gevoelloosheid en pijnlijke tinteling aan de achterkant van de arm en de middelvinger van de aangedane hand. 

Nekhernia-symptomen-arm

C8 zenuwwortel (tussen wervels C7-T1): veroorzaakt symptomen, zoals zwakte en of pijn in de greep van de hand en gevoelloosheid en tintelingen in de pink.

Hieronder vindt u een algemeen klachtenbeeld van de symptomen die kunnen ontstaan wanneer er 1 of meerdere zenuwwortels in de nek geïrriteerd zijn geraakt en vaak onterecht aan een nekhernia worden toegeschreven (C1 tm C8):

 • Hoofdpijn;
 • Pijn in de schouder, schouderblad
 • Nekpijn;
 • Pijn in de linker- en/of rechterarm
 • Krachtverlies/spierzwakte in de schouder, arm of hand;
 • Uitstralende pijn naar de arm, hand of vingers.
 • Slapende duim of vingers.
 • Een doof of prikkelend/tintelend gevoel in de huid van de arm.

4 Wat is de oorzaak van een nekhernia

Een modern onderzoek gedaan met gezonde 21-jarigen in Finland, liet iets heel bijzonders zien.

De helft van hen hadden tekenen van slijtage (artrose) aan de tussenwervelschijven in de nek en de rug en bijna een kwart hadden uitpuilende schijven (rug- en nekhernia’s); en deze mensen hadden totaal geen pijn! bron [4]

Om de beste pijnspecialist ter wereld “Dr. Sarno” te citeren: “Algemeen beschouwd, zijn hernia’s gewoonweg een vorm van ‘grijze haren’ van onze ruggengraat en in verreweg de meeste gevallen niet schadelijk”. bron [5 Sarno, J. Healing Back Pain. Grand Central Life and Style, New York, NY, 1991.]
In alinea 5 van dit artikel kunt u hier meer over lezen.

5 Veroorzaakt een nekhernia pijn in de nek schouders  armen ellebogen en of handen

nekhernia onderzoek

Wat zeggen welbekende rug-en nekexperts of nekhernia’s de oorzaak zijn van langdurige pijn?

Neurochirurg, dr. Hubert Rosomoff, voorzitter van het departement Geneeskunde aan de Miami University, is een grote bekende in het vakgebied.

Met velen jaren ervaring aan het verrichten van rug- en nekoperaties kwam hij tot dezelfde conclusie.

Hij zegt: “dat bij een zenuwbeklemming (bijv. nekhernia) de zenuw na een korte tijd al stopt met het veroorzaken van pijn”.  

In een andere publicatie zegt dr. H.C. Rosenmoff: hernia’s zijn in 3% van gevallen verantwoordelijk voor pijn en andere klachten 
bron [6]. In 97% van de gevallen bij mensen met pijnklachten is een nekhernia dus niet de oorzaak.

Dr. Alf Nachemson uit Zweden, een ander zeer gerespecteerde arts, heeft het hernia probleem jarenlang bestudeerd.

In zijn artikel “The lumbar spine, an orthepedic challenge” concludeerde hij: “dat de oorzaak van rug- nekpijn in de meeste gevallen niet bekend is en dat het non-operatief behandeld dient te worden”.

Een andere vraag die u misschien heeft is: “ik heb nekpijn en/of uitstralende pijn richting schouder, hoofd, arm en/of handen en de dokter vond een hernia dan is dat toch de oorzaak van mijn pijn?” 

Dat is zeker een goede vraag. Laten we eens kijken wat wetenschappelijke onderzoeken hierover zeggen.

66% van de mensen zonder historie van pijn hebben (nek)hernia’s. 

In een onderzoek van dr. Jensen, gepubliceerd in de New England Journal of Medicine 1994 werden er MRI-scans genomen van 98 mensen, die nog nooit rug of nekpijn hebben gehad.

Van deze 98 mensen had 34% normale ruggenwervel schijven en had maar liefst 66% uitpuilende schijven of uitstulpende schijven of hernia’s. bron [7]

60%-90% van de mensen rond de 40 en 60 jaar zonder historie van pijn hebben (nek)hernia’s

Drie recente van elkaar losstaande onderzoeken door M.C. Jensen bron [8], D.G. Borenstein bron [9] en N. Boos bron [10], tonen aan dat er maar een zeer klein verband is tussen pijn en de afwijkingen die er door de MRI-scans worden gevonden.

Sterker nog dr. Alan Fox en zijn collega’s aan het New York University Medical Center rapporteerde dat zij bij patiënten grootte tumoren in de ruggengraat en ruggenmerg van de nek vonden, maar dat het geen enkele symptoom veroorzaakte. bron [11]

Als u van mensen van middelbare leeftijd, die geen pijn hierdoor hebben, een MRI-scan zou laten afnemen dan zou er bij 60%-90% van hen (nek)hernia’s, gedegenereerde tussenwervelschijven, artrose, rotator cuff rupture, wervelkanaalvernauwing (spinale stenose) en andere veelvoorkomende afwijkingen, zijn geconstateerd.

Een ander rapport gepubliceerd door Donald McRae in het Montreal Neurological Institute concludeerde dat veel mensen rond de 30 jaar oud al een (nek)hernia hebben opgelopen, maar hier geen enkele symptoom van ondervinden. bron [12]

Deze bevindingen zijn, nogmaals, het beste te interpreteren als normale verouderingsverschijnselen en niet als een soort ziekte of oorzaak van pijn of andere klachten.

Kortom hernia’s in, de rug of de nek, of andere rugafwijkingen veroorzaken in verreweg de meeste gevallen (97%) geen pijn.

Wat betekent dit dan voor u? 

De onderzoeken kunnen weliswaar aantonen dat u een nekhernia, artrose of een spinale stenose heeft en dat daardoor uw zenuw beklemd zou kunnen zitten, maar dit is bijna nooit de oorzaak van uw chronische pijn. bron[13 Sarno, J. The Divided Mind. Grand Central Life and Style, New York, NY, 1999. P. 90], bron [14] Bron 14b

Als een zenuw beklemd raakt dan stopt deze na een aantal weken met pijn doen. Dat er iets met de zenuw(wortel) aan de hand is, staat buiten kijf en de symptomen zijn ook echt.

Echter, de reden waardoor de zenuw geïrriteerd is geraakt, heeft een andere oorzaak dan de nekhernia zelf.

5.1 Is een diagnose van uw nekhernia door een MRI- of röntgenscan altijd juist?

 nekhernia mri scan

Dr. H Schubiner schrijft in zijn boek Unlearn Your Pain: “Na verloop van tijd verslechteren de MRI-scan resultaten bij sommige mensen en dit terwijl hun pijn juist afneemt. Dit terwijl bij andere mensen de MRI-resultaten verbeteren maar de pijn juist erger wordt.

Dit wist u misschien (nog) niet, maar vele mensen waar de MRI-scans een normale uitslag laten zien, hebben juist last van hevige rug-nekpijn. Kortom, hun rug of nek ziet er gezond en normaal uit en toch hebben ze pijn! bron [15]

In feite, Eugene Carragee M.D. van Stanford University schreef in de New England Journal of Medicine (2005):

“De studie laat zien dat bij er maar bij ongeveer 10%-15% van mensen met rug-nekpijn er een serieuze medische aandoening achter zit.

Deze mensen hebben fracturen, tumoren (kankers), een infectie of serieuze zenuwschade. bron [16]”

De Universiteit van Kopenhagen voerde een ander onderzoek uit. De röntgenfoto’s van 238 patiënten, die aan pijn leden, werden vergeleken met de röntgenfoto’s van 66 mensen die nog nooit pijn hebben gehad.

Het resultaat was: de röntgenfoto’s lieten geen significant verschil zien tussen deze twee groepen. bron [17] 

U begrijpt dat deze eerdergenoemde MRI-scan onderzoeken wel eens tot foutieve diagnoses kunnen leiden.

Waardoor u niet de juiste adviezen en behandelingen krijgt die u zo hard nodig heeft om van uw pijn af te komen.

De vraag blijft dan: wat is de echte oorzaak van uw nek-, schouder-, arm- en/of handpijn en hoe komt u er vanaf? 

5.2 Wat irriteert dan de zenuwen in de nek?

Nekhernia C5 C6 C7 C8 T1

Bron: DVD Mindbody prescription dr. Sarno

Als er al sprake is van pijn, vanwege een zenuwbeklemming van 1 van de zenuwwortel (C1 t/m C8), dan duurt deze pijn zelden langer dan twee weken.

Als er druk op de zenuw is, is de bloedstroom zeer beperkt en binnen een paar weken sterft de zenuw.

Als de pijn of andere symptomen langer duren, dan heeft de oorzaak ervan waarschijnlijk niets te maken met een zenuwbeknelling. bron [18 Sarno, J. The Divided Mind. Grand Central Life and Style, New York, NY, 1999. p 90], bron [19]

Vaak wordt er geadviseerd een operatie te ondergaan waarbij de zogenaamde zenuwbeknelling, zoals een uitstulping van een hernia verwijderd wordt. Hiermee proberen ze dan de druk op de zenuw te verminderen.

Zenuwbeknellingen in de nek middels een nekhernia veroorzaken geen blijvende pijn, maar een verminderde doorbloeding wel degelijk.

Een onderzoek gepubliceerd in de JournalMuscle and Nerves (spieren en zenuwen) suggereert echter dat beknelling of compressie van de mediane zenuw niet de oorzaak is van het carpaal tunnelsyndroom.

Dit concluderen zij, omdat de zenuwfuncties te snel weer terugkomen nadat het peesblad van de carpale tunnel doorgesneden is.

Dit onderzoek stelt dat een verminderde lokale doorbloeding zeer vermoedelijk de oorzaak is van de klachten en van het carpaal tunnel syndroom en niet een beknelling van de zenuw bron [20].

Dit veroorzaakt een mild zuurstoftekort bij de zenuw en een ophoping van afvalstoffen wat resulteert in pijn en andere symptomen.

Dit milde zuurstof tekort zou ook het geval zijn bij een nekzenuw, wanneer deze pijn veroorzaakt.

Wat de pijn veroorzaakt is dat er bij de zenuwen de bloedvaten vernauwd worden en de doorbloeding verminderd wordt. Dit creëert met name een mild chronisch zuurstoftekort en een ophoping van afvalstoffen.

Al in 1975 en 1985 zijn er door wetenschappelijke (herhaal)onderzoeken aangetoond dat een klein zuurstoftekort ernstige pijn kan veroorzaken. bron [21], bron [22]

De oorzaak nummer één verklaart waarom er een verminderde doorbloeding ontstaat en ook hoe u kunt genezen van uw pijnklachten.

6 Wat is de nummer één oorzaak zenuwpijn in de nek schouders armen ellebogen en of handen

In onderstaande video legt professor Dr. Howard Schubiner precies uit wat de oorzaak van uw pijnklachten is.


De nr.1 oorzaak van de pijnklachten in o.a. de nek met uitstraling in de schouders, armen, handen en vingers heeft te maken met het feit dat er sprake is van een chronische verminderde doorbloeding.

Dit gebeurd in de locatie waar u uw pijnklachten ervaart. Een verminderd doorbloeding betekent: minder zuurstof en een ophoping van afvalstoffen.

Dit zorgt ervoor dat de nekzenuwen in de buurt van die locatie alarm slaan en pijnsignalen versturen naar de hersenen. De hersenen besluiten vervolgens wat er met die pijnsignalen gedaan moet worden.

Over het algemeen nemen de hersenen deze pijnsignalen erg serieus en zullen ze de pijn toelaten en zult u pijn voelen.

De hersenen interpreteren de signalen dan als “gevaar” en de plaatst waarvan deze signalen vandaan komen zullen vervolgens pijnlijk gaan aanvoelen.

In het geval van de zenuwen (C5, C6,C7, C8) , waar de zenuwenbanen uitmonden in de Brachial plexus zenuw, zal dit pijnklachten kunnen veroorzaken vanuit de nek met uitstraling richting de schouder, boven-onderarm, elleboog, hand, duim en vingers.

Ook andere klachten kunnen in uw nek, schouders, armen, handen en vingers voorkomen, zoals tintelingen, gevoelloosheid, spierzwakte en andere aanverwante klachten zijn een resultaat van deze chronische verminderde doorbloeding.

Het is dan ook niet vreemd dat een warme kruik, warme douche of bad, sporten, massage en vele andere lichamelijke therapieën de pijn vaak tijdelijk verlichten of verminderen.

Dit komt omdat deze zaken de doorbloeding verbeteren. Echter, dit is vaak van tijdelijke duur, want als de oorzaak nr 1 actief is dan zal de doorbloeding wederom automatisch worden vermindert.

De chronische verminderde doorbloeding wordt namelijk door ons brein veroorzaakt dit doen onze hersenen via het autonome zenuwstelsel. Dit proces wordt ingang gezet door emotionele stress en als u uw emoties onderdrukt.

Als u stelselmatig op de verkeerde manier omgaat met uw emoties en ze regelmatig uit de weggaat, onderdrukt en/of ook traumatische gebeurtenissen heeft meegemaakt, dan zal dit pijnproces als een soort nieuwe gewoonte worden aangeleerd.

De relatie tussen emotionele stress  en lichamelijke reacties is de meeste van ons wel bekend.

Wanneer we bijvoorbeeld een praatje moeten houden voor grootte groep mensen, dan kunnen we gestrest raken en daardoor hartkloppingen krijgen, misselijk worden of last van hoofdpijn krijgen.

Ook onze stoelgang kan er negatief door worden beïnvloed. Dit heet ook wel een psycho-fysiologische reactie.

Een reactie waar het om pijn gaat kan ook chronische worden en dat proces staat samengevat in de volgende afbeelding.

nekhernia pijn de echte oorzaak.jpeg U kunt hier meer over lezen op deze pagina.

7 Veelvoorkomende behandelingen tegen zenuwpijn toegeschreven aan een nekhernia

Onderstaand vindt u een overzicht van de meest voorkomende behandelingen om een nekhernia te genezen.

7.1 Helpt medicatie tegen zenuwpijn, die wordt toegeschreven aan een nekhernia?

Nekhernia medicatie

Ja, pijnstillers verlichten vaak de pijn. Sommige medicatie heeft een inwerkingstijd van een week of soms langer.

Echter, nek en andere pijn kan ook erger worden en vaker voorkomen door het langdurig gebruik van pijnstillers.

Dit is het geval bij alle vrije verkrijgbare pijnstillers. bron[23] bron [24] bron [25] 

Bijvoorbeeld als u meer dan 15 keer per maand paracetamol of een NSAID (ibuprofen, diclofenac en naproxen) gebruikt kan na verloop van tijd medicijnafhankelijkheid ontstaat.

Dit houdt in dat wanneer u stopt met de medicatie dat het lichaam als afkickverschijnsel juist pijn zal laten ontstaan. Er kan dan door overgebruik een averechts effect ontstaan.

In het begin werkte de medicatie nog. Maar na verloop van tijd wordt de werking minder en daardoor zal u meer gaan innemen om hetzelfde pijnstillende effect te bereiken.

Dat kan uiteindelijk de oorzaak worden van chronische pijn aan uw nek, schouder, armen en handen. bron [26]

Een recente beoordeling van nekhernia behandelingen, constateerde dat operaties, injecties, en pijn verdovende medicijnen niet effectiever bleken te zijn dan placebo (nep) behandelingen of conservatieve (niet-operatieve) behandelingen. bron [27]  bron [28 Watch Your Back! How the Back Pain Industry Is Costing Us More and Giving Us Less. Cornell University Press, Ithaca, NY. 2015]

7.2 Nekhernia opereren of niet? Wat zijn de ervaringen met een operatie aan een nekhernia?

Nekhernia wel of geen operatie

Herniaoperaties zijn de meest frequent door neurochirurgen uitgevoerde ingrepen; jaarlijks worden in Nederland ongeveer 11.000 herniaoperaties uitgevoerd, waarvan er ruim 9000 door neurochirurgen worden gedaan.

Het probleem is echter dat velen mensen na de operatie nog steeds pijn hebben.

In 1994 publiceerde het USA ministerie van gezondheid, onderzoek en kwaliteit, een rapport waaruit bleek dat maar 1 op de 100 rug en nek operaties succesvol zijn. bron [29]

Dat betekent dat een rug en nekoperatie aan een o.a. een nekhernia een 99% kans heeft op falen! Het rapport liet ook zien dat operaties vaak leiden tot meer problemen dan er voor de operatie waren.

Dit komt omdat nekhernia’s  in 97% van de gevallen niet de oorzaak is van pijnklachten en het behandelen ervan en is het ook niet vreemd dat een nekhernia operatie dan niet werkt.

Nekhernia operaties maken de (pijn)klachten vaak nog erger.

Wat nog erger is voor deze patiënten, is dat o.a. rugpijn problematiek veel erger is in de bevolkingsgroepen waar veel operaties worden uitgevoerd. bron [30]

Een studie in de Amerikaanse staat Ohio constateerde dat 36% van de mensen met werk gerelateerd letsel die een operatie hadden ondergaan, een hoog percentage van hen complicaties hadden.

27% van hen werden meerdere keren geopereerd. De werkhervatting was 66% bij hen die geen operatie hadden ondergaan.

Bij hen die een operatie hadden ondergaan was dit maar 26%.bron[31] Een operatie aan een nekhernia kan dus gevaarlijk zijn.

Operaties, injecties en pijnverdovende medicijnen scoren slecht in het verhelpen van de pijnklachten die door bijvoorbeeld een hernia veroorzaakt zou worden.

We constateerden al eerder dat een hernia in 97% van de gevallen niet de oorzaak is van uw pijn.

Maakt het beste ziekenhuis dan nog een verschil in een nekhernia operatie?

Veel mensen willen t.a.v. een nekhernia operatie vaak geopereerd worden in het beste ziekenhuis.

Maar ook al zou u naar het beste ziekenhuis gaan voor een nekhernia operatie, dan zal dat, o.b.v. de conclusies van de voorgaande onderzoeken, u in verreweg de meeste gevallen niet of nauwelijks helpen.

Maar ook al zou u naar het beste ziekenhuis gaan voor een nekhernia operatie, dan zal dat, o.b.v. de conclusies van de voorgaande onderzoeken, u in verreweg de meeste gevallen niet of nauwelijks helpen.

Ten eerste een hernia is in 97% van de gevallen niet door oorzaak van de pijn en de slagingskans is 1% en de hersteltijd is ook nog eens 3 a 6 maanden. Bron {32]

Het beste ziekenhuis zal wél de kans op complicaties beter kunnen voorkomen dan een minder goed ziekenhuis.

Mensen vragen ook vaak: “hoelang duurt het herstel na een nekhernia operatie?”.

De totale hersteltijd is ongeveer 3 tot zes maanden volgens diverse ziekenhuizen.

Wij van BreinMedicijn vragen u als u iemand kent, die een operatie voor rugpijn wil ondergaan, om die persoon aan te moedigen om het boek ‘Surgery, the ultimate placebo” van dr. Ian Harris te lezen. “... chirurgie is een krachtige placebo, misschien wel de ultieme placebo. bron 

De effectiviteit van een placebo is direct evenredig aan de indruk die het op de onderbewustzijn van de patiënt maakt”

7.3 Helpt Fysiotherapie en Triggerpoint therapie tegen een nekhernia?

Nekhernia fysiotherapie


Zoals eerder vermeldt is een nekhernia niet de oorzaak van de pijnklachten.

Triggerpoints, al zijn dit vaak ook symptomen van de onderliggende nummer 1 oorzaak, kunnen wel degelijk aanwezig zijn.

Triggerpoints zijn microverkrampingen van spieren die zuurstoftekorten veroorzaken en daarmee pijn op de plaatst zelf, maar ook uitstralende pijn kunnen veroorzaken.

Triggerpoint therapieën behandelen de triggerpoints die de nek-, schouder-, arm, hand- en of vinger (pijn)klachten veroorzaken en hierdoor verbeterd de doorbloeding waardoor de pijnklachten minder wordt of verdwijnt.

Bij dry needling therapie wordt er ter hoogte van de spierknopen met een dunne, droge naald in uw spier geprikt, waardoor de spierknoop losspringt.

Bij manuele (handmatige) triggerpointtherapie worden er druktechnieken toegepast op de spierknopen om zo de afvalstoffen uit de spierknopen te masseren en de doorbloeding te herstellen.

Echter, wanneer de oorzaak nummer 1 de reden is voor de verminderde doorbloeding en daarmee de triggerpoints, dan komt de pijn vaak weer terug.

7.4 Is een epidurale injectie bij een nekhernia effectief?

Tegenwoordig worden injecties steeds meer gebruikt tegen nekhernia’s en de klachten die er onterecht aan worden toegeschreven, maar recente studies tonen aan dat deze in de meeste gevallen niet effectiever zijn dan placebo (nep) injecties. bron bron

Anders gezegd als iemand al denkt dat hij een echte injectie krijgt dan heeft dat hetzelfde effect als een echte injectie.

De conclusie is dat epidurale injecties niet werken, maar dat de verwachting van de patiënt van die injectie kennelijk allesbepalend is.

7.5 Moet je bij een nekhernia rust nemen of bewegen en blijven werken?

Nekhernia kan niet werken


Tegenwoordig adviseren ze steeds vaker om te blijven bewegen in plaats van rust te nemen.

Vroeger was dit anders en was rust nemen het advies. Echter, als je erbij nadenkt dat als een hernia echt de pijn zou veroorzaken hoe kan het blijven belasten dan beter zijn dan rust?

Zorgt beweging er niet voor dat een nekhernia nog steeds wordt belast? Bij een gebroken been wordt toch ook geen bewegen geadviseerd.

Nee, een hernia is niet de oorzaak van uw pijnklachten, maar de nummer 1 oorzaak is dit zeer waarschijnlijk wel.

Uw lichaam mankeert zeer waarschijnlijk niets dus blijven door bewegen is om angst voor klachten te voorkomen, zeer aan te raden. Angst voor klachten verergert namelijk de klachten.

7.6 Zijn oefeningen en beweging effectief tegen de klachten die worden toegeschreven aan een nekhernia?

Oefeningen en beweging genezen de pijn vaak niet.

Het is om meer klachten te voorkomen wel degelijk te adviseren om te blijven bewegen en te blijven sporten.

Het is niet de oplossing, want er zijn bijvoorbeeld veel mensen met rugklachten die een sixpack hebben. De sixpack voorkwam de rugklachtenechter niet.
U vraagt zich wellicht af: “Waarom helpen de behandelingen die ik heb ondergaan niet om mijn nekhernia definitief te verhelpen?”. Veel behandelingen werken niet omdat ze de échte oorzaak van nekhernia niet oplossen. Wilt u weten wat de meest voorkomende oorzaak van nekhernia’s is?Download dan ons Gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn”Na het lezen van ons Gratis E-book weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw nekhernia definitief te genezen.

8 Wat is de meest effectieve alternatieve behandeling voor de pijnklachten die vaak onterecht worden toegeschreven aan een nekhernia

U heeft wellicht al meerdere behandelingen ondergaan zoals fysiotherapie of wellicht heeft u al medicijnen of epidurale injecties gehad.

Al deze behandelingen helpen misschien een beetje maar de pijn komt toch terug. Als u al diverse lichamelijke behandelingen heeft ondergaan en deze hebben niet geholpen blijft er maar één andere oorzaak over.

De pijn wordt veroorzaakt door niet lichamelijke factoren.

BreinMedicijn heeft o.a. op basis van het werk van dr. Sarno en eigen praktijkervaring een effectieve behandelprogramma ontwikkeld, waarmee ook u pijnvrij kunt worden.

Lees meer over onze effectieve behandelprogramma om klachten die vaak onterecht aan een nekhernia (uitstralende nek, schouder, arm, hand, vinger pijnkachten) worden toegeschreven te genezen.

Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliënten met nekhernia's die door ons behandelprogramma zijn genezen en herstelt van hun pijn klachten.

Anne
Door

Anne

op 03 Aug 2021

Ik loop nu 4 weken met symptomen, pijn in nek, uitstraling naar rechter schouder, arm en tintelingen in arm en duim. Eerste 2 weken kon ik mijn arm het beste in de nek leggen, dat verlichte de pijn. Inmiddels loop ik bij een fysio die zegt, het een zenuwirritatie in de nek. Dit wordt door 2 verschillende fysio therapeuten genoemd. Van de huisarts heb ik naproxen 2x 500mg per dag en amitriptyline gekregen voor het slapen gaan. Ik merk wel verbetering. De arm houdt ik niet meer in de nek en het is rustig alleen mijn schouder en nek die doen pijn, en overdag soms het gevoel of iemand een strakke band om mijn bovenarm trekt. Wie komt dit bekend voor of is het idd toch een hernia?

Johan van Vliet
Door

Johan van Vliet

op 03 Aug 2021

Hallo Anne, Bedankt voor uw reactie.Ik zou u ook laten checken op triggerpoints in de bovenrug, schouder nek en arm. Dit soort zaken zit vaak eerder in de spieren wat dan lijkt op een zenuwirritatie. Als u triggerpoints heeft dan kunt u die het beste laten behandelen door een triggerpoint behandelaar en als dat niet werkt dan is het denk ik TMS (tension myositus syndroom) wat te maken heeft met stress en onderdrukte emoties en dat brengt de spieren onder hoogspanning.Wij behandelen ook triggerpoints namelijk maar wij behandelen de kernoorzaak die ik al eerder noemde, want ze masseren is vaak slechts symptoom bestrijding.Om u verder te helpen raad ik u de volgende zaken van harte aan.Als u meer wilt weten over de visie van BreinMedicijn en de oorzaak van langdurige pijnklachten dan raden we u aan om ons ebook te lezen.Mocht u meer willen weten over ons behandelprogramma? Dan raden wij onze proefversie van ons behandelprogramma aan. In die proefversie zult u leren en zien wat de behandeling inhoudt en wat het is en hoe het werkt enz.Mocht u daarna nog meer vragen hebben over het behandelprogramma en uw situatie, dan kunt u een kosteloos en vrijblijvend een telefonisch intakegesprek bij mij inplannenBent u hiermee geholpen? Ik hoor graag van u.

Reactie plaatsen