Triggerpoint schouder
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Triggerpoints schouder en schouderklachten

Heeft u last van schouderklachten door triggerpointsMet eventueel daarbij uitstralende pijnklachten naar nek, bovenarm, onderarm, pols, elleboog, hand, duim en pink?

En vraagt u zich af of die pijnklachten komen door triggerpoints in de schouder? En wat de oorzaak is van deze triggerpoints?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw triggerpoints in de schouder en de klachten.

Wellicht heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor triggerpoints in de schouder is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints in mijn schouder af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.

triggerpoint-test

In dit artikel leest u welke myofasciale triggerpoints in de schouder hierbij betrokken zijn en de klachten veroorzaken.

In dit artikel kunt u lezen:

 1. In welke spieren de triggerpoints zitten, als het gaat om schouderpijn en andere klachten die er bij kunnen komen
 2. Welke klachten kunnen triggerpoints in de schouder nog meer veroorzaken
 3. Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints in de schouder die zelfs met massage, dry needling maar niet weggaan
 4. Hoe u triggerpoints in de schouder kunt laten behandelen
 5. Hoe kan je triggerpoints in de schouder zelf masseren en behandelen

Wilt u weten wat triggerpoints zijn? Klik dan hier.

Meer weten over triggerpoints in de bovenarm, elleboog, onderarm, hand en duim? Klik hier

Inhoudsopgave

1 Welke triggerpoints veroorzaken klachten in de schouder?

Verschillende myofasciale triggerpoints in de schouder veroorzaken klachten in de schouder en kunnen ook uitstralen naar de nek, bovenarm, onderarm, pols, elleboog, hand, duim en pink.

Schouderpijn triggerpoints

Meer weten over triggerpoints in de bovenarm, onderarm? Klik hier

Myofasciale Triggerpoints veroorzaken spierspanning in de schouder en de omliggende spieren. Het zijn als het ware microverkrampingen en dat leidt tot spierzwakte, pijn maar ook bewegingsbeperkingen.

Stress is heel vaak de oorzaak waarom de triggerpoints zelfs na veelvuldig behandelen door triggerpointtherapie niet meer weggaan.

In dit hoofdstuk zullen we deze triggerpoints en waar ze zich bevinden en welke klachten ze veroorzaken doornemen.

Bekijk hier onderzoeken die aantonen dat triggerpoints schouderklachten kunnen veroorzaken en ook bestaan in de spieren. Bron Bron Bron Bron

1.1 Triggerpoints in de monnikskapspier (Trapezius): pijn in de boven- en achterkant van de schouder

Triggerpoint 3 (trp3) van de bovenstaande afbeelding is er één triggerpoint in de monnikskapspier en die zit aan de zijkant tussen de schouderbladen.

Triggerpoint nek trapezius monnikkapspier pijn in de boven- en achterkant van de schouder

De monnikskapspier bedekt de nek, bovenrug,  en een deel van de schouders. Deze spieren bewegen het schouderblad.

Triggerpoints in deze spier kunnen pijn aan de bovenkant en aan de achterkant van de schouder geven. Ook kan deze pijn afleiden naar de nek en de schedelbasis.

1.2 Triggerpoints in de schuine spieren in de hals (Scaleni): schouderpijn boven op uw schouders, pijn in arm, pols hand en vingers

De schuine spieren bestaan uit 3 spieren. Deze spieren in de hals en nek zorgen voor het buigen en draaien van de nek en het omhoog bewegen van de eerste rib wanneer u inademt.

triggerpoints-schuine spieren scalenischouderpijn boven op uw schouders

 

Triggerpoints in de schuine spieren geven symptomen, zoals pijn bovenop uw schouders. De pijn kan ook uitstralen naar de nek, bovenrug, bovenarm, onderarm, pols, hand en vingers.

1.3 Triggerpoints in de bovenste achterste getande spier (Serratus Posterior Superior): Diepe pijn onder het schouderblad, pijn bij inademen, uitstralende pijn richting arm, elleboog en hand

Deze spier loopt onder het schouderblad en hecht zich aan de bovenste ribben. De bovenste achterste getande spier tilt de spieren op bij het inademen zodat de longen zich kunnen vullen.

Triggerpoint bovenste achterste getande spier (Serratus Posterior Superior) Diepe pijn onder het schouderblad

Een triggerpoint in deze spier veroorzaakt symptomen, zoals een diepe pijn onder het schouderblad, maar kan ook een scherpe pijn bij het inademen teweeg brengen.

Pijn is ook mogelijk aan de achterkant van de schouder, bij de achterkant van de bovenarm en onderarm, elleboog en de pinkzijde van de pols en hand.

 1.4 Triggerpoints in de bovendoornspier (supraspinatus): diepe pijn in de zijkant van de schouder

De bovendoornspier heeft als functie te helpen om de arm omhoog te bewegen.

Deze spier ligt in een zakje boven het schouderblad en is 1 van de rotator cuff spieren (schouderkom) die helpen bij het stabiliseren van de schouder en heeft als functie om de arm zijwaarts te kunnen heffen.

Triggerpoints- bovendoornspier supraspinatus diepe pijn in de zijkant van de schouder

Triggerpoints in deze schouderspier zorgen voor symptomen, zoals een diepe pijn in de zijkant van de schouder. Het kan pijnlijk zijn uw arm op te tillen en uw arm boven uw hoofd te brengen en dit kan zelfs bijna onmogelijk worden.

De klachten worden vaak foutief gediagnosticeerd als een slijmbeursontsteking in de schouder.

Andere klachten zijn dat de pijn kan uitstralen naar de zijkant van de bovenarm, onderarm en elleboog.

Wanneer u uw arm niet beweegt, kan er een doffe pijn zijn op de eerdergenoemde plekken.

1.5 Triggerpoints in de onderdoornspier (Infraspinatus): pijn in de voorkant van de schouder

De onderdoornspier bedekt bijna het hele gebied van uw schouderblad. Deze spier laat de arm naar buiten draaien en zonder deze buitenwaartse beweging kunt u uw arm niet boven uw schouder brengen.

Deze spier zorgt ervoor dat de schouder in de kom blijft.

triggerpoints- onderdoorn spier infraspinatus pijn in de voorkant van de schouder

De triggerpoint in deze schouderspier geeft symptomen, zoals pijn in de voorkant van de schouder en voelt aan alsof deze diep in het schoudergewricht zit.

De pijn kan ook uitstralen naar de biceps (bovenarm) en onderarm tot aan de duimzijde van de hand en kan ook triggerpoints veroorzaken in de onderarm.

Daarnaast kan er ook stijfheid en zwakte ontstaan in de schouder en arm, waardoor het draaien van de arm zowel naar binnen als naar buiten moeilijker kan worden.

Ook op de schouder liggen, kan klachten geven en uw arm omhoog tillen kan pijnlijk zijn.

1.6 Triggerpoints in de onderschouderbladspier (Subscapularis): hevige pijn achterin de schouder

De onderschouderbladspier die aan de binnenkant tegen het schouderblad ligt (in de oksel). Deze spier heeft als functie dat u uw arm naar binnen kan draaien om bijvoorbeeld iets uit uw zak te halen.

Eveneens zorgt deze spier voor het stabiliseren van de schouderkop.

onderschouderbladspier Subscilaris pijn achterin de schouder

Deze triggerpoint veroorzaakt symptomen, zoals een frozen shoulder, hevige pijn achterin de schouder, een gevoelige plek aan de voorkant van de schouder, pijn in de onderkant van de bovenarm (triceps) en pols, een krakend of knakkend geluid wanneer u uw schouder beweegt.

Verder leidt deze triggerpoint er toe dat het bewegingsbereik en de draaibaarheid van de schouder wordt beperkt.

Hierdoor kunt u moeilijkheden ervaren om uw arm boven uw hoofd, voor uw lichaam langs en achter uw rug omhoog te reiken.

De verlammende pijn en stijfheid die door triggerpoints in de onderschouderbladspier worden veroorzaakt, worden vaak onterecht gediagnosticeerd als een slijmbeursontsteking in de schouder, artrose, peesontsteking, schade aan spieren van het schoudergewricht of een verkleving van het kapsel.

1.7 Triggerpoints in de deltavormige spieren (Deltoïdeus): Pijn en spierzwakte in voorkant, midden en achterkant van de schouder

De deltaspieren bestaan uit drie onderdelen de voorste, de achterste en de laterale deltaspier.

De functie van de deltaspier is het optillen van de arm in alle richtingen-naar voren, naar achteren en opzij.

deltodeus-pijn-en-spierzwakte-in-midden-en-achterkant-van-de-schouderDeltoïdeus Pijn en spierzwakte in voorkant van de schouder.JPG

Triggerpoints in deze schouderspier veroorzaken klachten op de plek waar de triggerpoint zich bevindt. De symptomen zijn: pijn in de schouder en die voelt u als u uw arm beweegt.

Triggerpoints in deze schouderspier verzwakken de schouder om uw arm op te tillen bij bijvoorbeeld het sporten of eten.

De klachten in de schouder die door triggerpoints in de deltaspier worden veroorzaakt, worden vaak onterecht gediagnosticeerd als een slijmbeursontsteking in de schouder, artrose, peesontsteking, schade aan spieren van het schoudergewricht .

1.8 Triggerpoints in de ravenbekspier (coracobrachialis): pijn in de voorkant van de schouder

De ravenbekspier ligt aan de binnenkant van de bovenarm, tussen de biceps en triceps. Deze spier trekt de arm tegen het lichaam aan.

Ravenbekspier triggerpoints coracobrachialis pijn in de voorkant van de schouder

Triggerpoints in deze spier geven de symptomen, zoals pijn in de voorkant van de schouder, triceps (bovenarm), achterkant van de onderarm en handrug. De pijn kan ook helemaal uitstralen nar de middelvinger.

1.9 Triggerpoints in de grote ronde armspier (Teres Major): stekende pijn in de achterkant van de schouder

Triggerpoints in deze spier veroorzaken een stekende pijn in de achterkant van de schouder en kan ervoor zorgen dat u uw armen niet helemaal naar voren en omhoog kunt uitstrekken.

de grote ronde armspier Teres Major stekende pijn in de achterkant van de schouder

U kunt uw arm dan niet goed omhoog brengen.

1.10 Triggerpoints in de kleine borstspier (Pectoralis minor): Pijn aan de voorkant van de schouder

Triggerpoints in deze spier geven de volgende symptomen: pijn aan de voorkant van de schouder, pijn over het hele borstgebied, de binnenkant van de bovenarm en onderarm elleboog, pinkzijde van de hand en pijn in de middelvinger, ringvinger en pink.

Triggerpoints kleine borstspier Pectoralis minor Pijn aan de voorkant van de schouder

Deze triggerpoints kunnen de beweeglijkheid van de arm beperken in de zin dat je moeilijk je arm achter je rug krijgt of boven je hoofd.

Een diagnose van het carpaal tunnel syndroom wordt wel eens gegeven voor deze klachten, maar kan foutief zijn als deze triggerpoints aanwezig zijn in de kleine borstspier.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints in mijn schouder af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.

triggerpoint-test

2 Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints in de schouder en daarmee schouderklachten?

Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints in de schouder die zelfs met massage, dry needling maar niet weggaan.

Oorzaken als een overbelasting, verkeerde houding, zwaar werk en sport worden vaak genoemd.

Als dit de grote oorzaak is dan zou doormiddel van zelfmassage, dry needling of triggerpoint therapie, de schouderklachten en andere klachten hierdoor verholpen kunnen worden.

Echter, zien wij dat bij het zelf behandelen van triggerpoints of door een triggerpointtherapie onder andere schouderklachten niet over gaan of telkens weer terugkomen.

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK.

SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.


Triggerpoints schouder oorzaak

Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints in de schouder die zelfs met massage, dry needling maar niet weggaan.

Oorzaken als een overbelasting, verkeerde houding, zwaar werk en sport worden vaak genoemd.

Als dit de grote oorzaak is dan zou doormiddel van zelfmassage, dry needling of triggerpoint therapie, de schouderklachten en andere klachten hierdoor verholpen kunnen worden.

Echter, zien wij dat bij het zelf behandelen van triggerpoints of door een triggerpointtherapie onder andere schouderklachten niet over gaan of telkens weer terugkomen.

De oorzaak van triggerpoints die niet vanzelf overgaan of na behandeling ervan niet weggaan, heeft heel vaak te maken met stress en TMS (Tension Myositis Syndroom).

De bedenker hiervan is Dr. Sarno en hij heeft in de jaren 70 ontdekt dat chronische spierspanning in de schouder door stress en onderdrukte emoties komt.

Veelal adviseert men om de spieren te masseren of specifieker de triggerpoints (microverkrampingen in de spieren).

Dit geeft vaak pijnverlichting in de schouder maar lost het stress probleem niet op, want stress is iets wat ontstaat in onze hersenen vanwege hoe we omgaan met het leven.

(Emotionele) Stress krijgen we van bijvoorbeeld: het verlies van een geliefde, zorgen over geld, uw toekomst, partner, werk, werkloos zijn, in de schulden zitten, relatie problemen  Bron Bron Bron Bron Bron

Een stressvolle jeugd hebben of gehad hebben of traumatische gebeurtenissen maken ons gevoeliger voor stress.

Het binnenhouden of onderdrukken van emoties zorgt voor heel veel stress.

Daarnaast uw karakter; als u een: perfectionist, zeer gedreven, gewetensvol, people pleaser, zorgen maker, altijd andere naar de zin maken of conflict vermijder bent, dan leidt dat ook tot veel stress en onderdrukte emoties.

Het goede nieuws is: dat deze veranderingen in de hersenen, die ook leiden tot spierspanning in de schouder, kunnen worden teruggedraaid. Net zoals de pijn in de schouder op deze manier ooit begonnen is, kan het ook weer worden teruggedraaid en worden verholpen.

De stress oorzaak TMS, dient hierbij te worden aangepakt.

Als u alles hierover wilt weten, dan raad ik u ons artikel over Tension Myositis Syndroom van harte aan (klik hier)

  schouderpijn-oorzaak-triggerpoints-stress

Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn en triggerpoints in de schouder.

3 Hoe kan je triggerpoints in de schouder zelf behandelen en masseren

In onderstaande video kunt u zien hoe u zelf triggerpoints kunt masseren.


Als u toch eerst de triggerpoints in uw schouder zelf wilt masseren om te kijken of dit bij u werkt, dan raad ik het volgende aan.

Als u met uw vingers bij de triggerpoints in de schouder kunt komen, dan behandelt u die met uw vingers. Maak met uw vinger of duim op de spier drukbewegingen. Bij de triggerpoints van de achterkant van het hoofd, trapezius en monnikskapsspier en de eerder beschreven schouderspieren gaat dit prima.

Bij sommige spieren dien je met de duim en vinger vast te houden en op die manier te masseren of knijpen. Bijvoorbeeld bij de spieren in de hals of bovenop het schouderblad.

Hoe je het doet:

 1. Masseer met een korte diepe strijking of kneed het pijnlijke punt.
 2. Herhaal de strijking/kneding 5 tot 10 keer per punt.
 3. Behandel een triggerpoint niet te hard, dit kan een nawerking geven.
 4. Rek en strek de spier als u klaar bent.

Triggerpoints schouder zelfmassage

Wij raden u het triggerpoint handboek van Clair Davis (klik hier) van harte aan. Hier staat alles in hoe u de triggerpoints in uw schouder maar ook in andere spieren in het lichaam zelf kunt behandelen en masseren.

4 Hoe en waar kan je triggerpoints in de schouder laten behandelen

U kunt de triggerpoints laten behandelen doormiddel van triggerpointtherapie. Dit kan triggerpointmassage of dry needling zijn. In elke woonplaats in Nederland zit wel een praktijk die dit doet.

Triggerpoint schouder behandelen masseren

Echter, als uw triggerpoints in de schouder niet weggaan dan is zeer waarschijnlijk stress en Tension Myositis Syndroom (TMS) de oorzaak. TMS dient dan te worden behandeld waardoor de triggerpoints vervolgens zullen worden verholpen.

Wilt u dat wij u helpen?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden,

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

  Triggerpoint nek behandelen

Wilt u meer wetenschappelijke studies, resultaten en boeken lezen, die laten zien dat de Tension Myositis aanpak werkt tegen pijn door myofasciale triggerpoints in de schouder? Bron Bron

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

Bronnen:

Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Amber en Clair Davies (2013). Handboek triggerpointtherapie. Altamira. https://www.triggerpointboek.nl/handboek.htm

Wilt u meer weten over triggerpoints op andere plekken in uw lichaam

Triggerpoints in het bovenbeen hamstring en de knie

Triggerpoints in de bovenarm, elleboog, onderarm, pols, hand, duim en vingers

Triggerpoints in de bil

Triggerpoints enkel

Triggerpoints heup

Triggerpoints hoofdpijn

Triggerpoints kaak

Triggerpoints in de kuit

Triggerpoints in de nek

Triggerpoints in de rug

Triggerpoints en scheenbeenklachten

Triggerpoints en voetklachten


Reacties
Categorieën