triggerpoints-in-de-kaak
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Triggerpoints en de kaak

Heeft u last van kaakpijn door triggerpoints? En vraagt u zich af of die pijnklachten komen door triggerpoints in de kaak? En wat de oorzaak is van deze triggerpoints?

Triggerpoints kunnen pijn (waaronder zenuwpijn) in de kaak, pijn in het gezicht en tandpijn en kiespijn veroorzaken.

Als de tandarts niets kan vinden en de artsen ook niet, dan zijn triggerpoints in de spieren van de kaak, het hoofd, nek en hals vaak de oorzaak van de kaakpijn en andere klachten.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw triggerpoints in de kaak en de klachten.

Wellicht heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor triggerpoints in de kaak , is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints in mijn kaak af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.

triggerpoint-test


In dit artikel leest u dat myofasciale triggerpoints in onder andere de kaak de oorzaak zijn van verreweg de meeste pijnklachten in de kaak.

In dit artikel kunt u lezen:

-           In welke spieren de triggerpoints zitten als het gaat om kaakpijn en andere bijkomende klachten

-         Welke symptomen triggerpoints in de kaak nog meer kunnen veroorzaken.

-         Wat de belangrijkste oorzaak is van chronische triggerpoints in de kaak

-         Hoe u triggerpoints in een rondom de kaak kunt laten behandelen

-         Hoe kan je triggerpoints in en rondom de kaak zelf masseren en behandelen


In het kort

 • Triggerpoints in de kaak(spierknopen) zijn kleine verkrampingen en pijnlijke verhardingen in de spieren van de kaak. In dit artikel leer je hoe je triggerpoints herkent;
 • Kaakklachten en gebitsklachten kunnen worden veroorzaakt door triggerpoints in de spieren in de hals, wang, kaak, gezicht, slapen, hals, nek
 • Triggerpoints in de kaakspieren veroorzaken pijn in de tanden, kiezen, ogen, voorhoofd en oor.
 • Triggerpoints in de kaakspieren ontstaan door overbelasting en blessures, maar stress, onderdrukte emoties, angst voor klachten en een overprikkeld zenuwstelsel kunnen de triggerpoints in stand houden;
 • Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat terugkerende triggerpoints in de kaak vaak veroorzaakt worden door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
 • Triggerpoints in de kaakspieren behandelen kan met (zelf)massages en triggerpointtherapieën zoals dry needling. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit vaak maar tijdelijk;
 • Je kunt genezen van de klachten door je overprikkelde zenuwstelsel te kalmeren. Zo zijn al vele mensen genezen van hun kaakklachten, gebitsklachten en uitstralende pijn. Ons programma helpt je hierbij.

Inhoudsopgave

1 Welke triggerpoints veroorzaken klachten in en rondom de kaak?

Verschillende myofasciale triggerpoints rondom de kaak en het hoofd veroorzaken kaakpijn en kunnen ook uitstralen naar de kaak, nek, oor en tanden. Dit hoofdstuk zullen we deze triggerpoints en waar en welke klachten ze veroorzaken,  1 voor 1 doornemen.

Myofasciale triggerpoints veroorzaken spierspanning in de kaak en de omliggende spieren.

Het zijn als het ware hele kleine verkrampingen. Triggerpoints in de spieren van het kauwstelsel kunnen leiden tot uitstralende pijn in de kaak, de tanden, de kiezen, het oor en het gezicht. Evenzo kan het leiden tot stijve kaken.

Stress is heel vaak de oorzaak waarom de triggerpoints zelfs na veelvuldig behandelen door triggerpoint therapie niet meer weggaan. 

Bekijk hier onderzoeken die aantonen dat triggerpoints kaakpijn kunnen veroorzaken en ook bestaan in de spieren. Bron Bron Bron Bron

1.1 Triggerpoints in de tweebuikige spier (Digastricus): kaakpijn

Triggerpoints in de tweebuikige spier(digastric) liggen onder de kin en keel en achter de hoek van de kaak. Het triggerpoint in de hoek van de kaak leidt pijn af naar vlak achter de kaak en net onder het oor.

Het triggerpoint onder de kin en boven de keel straalt zenuwpijn uit naar de onderste twee voortanden.

triggerpoints-in-de-tweebuikige-spier-digastricus-kaakpijn


Als de tandarts niets kan vinden in uw gebit wat tot deze pijnklachten in de kaak en voortanden zou moeten leiden, dan zijn deze twee triggerpoints waarschijnlijk de oorzaak.

1.2 Triggerpoints in de wangkauwspier (Masseter): pijn in de bovenkaak, de onderkaak, de tanden, de kiezen en het oor

De kauwspieren oefenen de grootste kracht uit bij het bijten en het kauwen.

triggerpoints-in-de-wangkauwspier-masseter-pijn-in-de-bovenkaak

Triggerpoints in de kauwspier veroorzaken symptomen, zoals uitstralingspijn in de boven- en onderkaak, pijn in het gezicht (bij de neus en onder het oog), zenuwpijn, overgevoelige kiezen voor kou hitte, pijnlijke tanden, kiespijn en pijn diep in het oor.

Pijn in het voorhoofd en bij de wenkbrauwen komt ook voor.

1.3 Triggerpoints in de vleugelvormige spieren (Pterigoïden): (pijn)klachten in en rondom de kaak, pijn in het gezicht

De vleugelvormige spieren liggen aan de zijkant van de kaak vlakbij het oor. De middelste vleugelvormige spier helpt de kaak te sluiten en zicht aangehecht aan de bovenkaak.

triggerponts


Triggerpoints hier veroorzaken symptomen, zoals pijn in het kaakgewricht en het oor of vlak voor het oor. Ook kan er pijn uitstralen naar de achterkant van de mond, gehemelte, de tong en het slikken kan hierdoor pijnlijk worden.

De andere vleugelvormige spier de laterale, veroorzaakt myofasciale,  pijn richting de wang (bovenkaak) en dit lijkt op pijn in een holte van het gezicht. Dit wordt wel eens gediagnosticeerd als het temporomandibulair syndroom. Deze triggerpoints zijn de belangrijkste oorzaak hiervan.

 Verder zorgt dit triggerpoint ervoor dat het kaakgewricht niet meer goed past en knakken van het kaakgewricht kan dan ook voor komen. Dit kan ervoor zorgen dat het kaakgewricht niet meer goed functioneert.

1.4 Triggerpoints in de Trompetspier (Buccinnator): kaakpijn, problemen met kauwen en slikken

De buccinator (trompetspier) ligt in de wang op de kaak, tussen de kauwspier en de mond. Deze spier trekt de mondhoeken naar achteren en die gebruik je als u bijvoorbeeld glimlacht en helpt bij het blazen.

triggerpoint-kaak-trompetspier-buccinator

Triggerpoints in deze spier veroorzaken pijn in het bovenste tandvlees en geven ook pijn in de kaak bij het kauwen en slikken.

1.5 Triggerpoints in de slaapbeenspier (Temporalis): pijn in de bovenkaak, de boventanden en -kiezen

De slaapbeenspier is een lange, platte spier, die de slaap boven en voor het oor bedekt.

De aanhechting van de slaapbeenspier aan het uitsteeksel van het beweegbare deel van de onderkaak, zorgt ervoor dat de kaken kunnen samentrekken. Deze spier samen met de kauwspieren zorgen ervoor dat u kunt ‘ kauwen’ en de kaak kan bewegen.

triggerponts-in-de-slaapbeenspier-temporalis-pijn-in-de-bovenkaak

Triggerpoints in deze slaapbeenspier (temporalis) geven symptomen, zoals zenuwpijn in de bovenkaak, gevoelige of pijnlijke boventanden of kiezen bovenin de kaak.

Deze triggerpoints geven ook pijn aan het voorhoofd en zijkant van het hoofd.

1.6 De Triggerpoints in de monnikskapspier (Trapezius): pijn in de achterhoek van de kaak en de achterste kiezen

De monnikskapspier bedekt de bovenrug, nek en een deel van de schouders. Deze spieren bewegen het schouderblad.

triggerpoints-in-de-monnikskapspier-trapezius-kaakpijn

Triggerpoint 1 (trp1) in de nek is er één in de monnikskapspier en deze veroorzaakt uitstralende pijn in de achterhoek van de kaak en de kiezen achterin.

Andere klachten die bij dit triggerpoint vaak voor komen zijn: hoofdpijn in de slaap, pijn in het achterhoofd en pijn bij de zijkant van het hoofd, stijve nek en nekpijn.

1.7 Triggerpoints Borstbeen sleutelbeen tepelspier (Sternocleidomstoideus): Pijn in de onderkaak bij de kin en wang

De primaire functie van deze spieren is het zijwaarts draaien van het hoofd en het buigen van uw hoofd naar uw borst. Met de linkerspier draait u uw hoofd naar rechts en met de rechterspier uw hoofd naar links. Deze spieren van de hals en de nek houden ook uw hoofd stabiel.

triggerpoints-borstbeen-sleutelbeen-tepelspier-sternocleidomstoideus-kaakpijn

Triggerpoints in de sternale tak (linker plaatje) veroorzaken symptomen op diverse plekken op het hoofd. Ten aanzien van de klachten in de kaak. Stralen deze triggerpoints wel eens pijn uit naar het kaakgewricht en naar de zijkanten van gezicht waar de kaak en de wang zich ook bevindt. Dit komt omdat de nervus trigeminus zenuw (trigeminale neuralgie) geïrriteerd raakt door de gevolgen van dit triggerpoint.

De claviculaire tak (rechter plaatje), triggerpoints in die spier straalt onder andere pijn uit naar de achterste kiezen en achter de kaak, diep in het oor.

1.8 Triggerpoints in de scholspier (soleus): mogelijk betrokken bij kaakpijn

Het triggerpoint handboek van Clair Davies geeft aan dat de scholspier van de kuit diverse triggerpoints kan veroorzaken in de kaak.

triggerpoints-borstbeen-sleutelbeen-tepelspier-sternocleidomstoideus-kaakpijn


Deze spier is er berucht om dat het triggerpoints laat ontstaan op allerlei plekken op het lichaam en zelfs pijn kan uitstralen naar de onderrug.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints in mijn kaak af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.


triggerpoint-test

2 Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints in en rondom de kaak

Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints in de kaak, die zelfs met massage, dry needling maar niet weggaan.

Oorzaken als een overbelasting van de spieren van de kaak en het hoofd, zoals kaakklemmen, buikslapen, verkeerde houding nek en rug tijdens werk, computeren, smartphone en tablet gebruik,   autorijden, sporten lezen en tandenknarsen worden vaak genoemd.

Als dit de hoofdoorzaak is, dan zou doormiddel van zelfmassage, dry needling of triggerpointtherapie, de kaakpijn en andere klachten hierdoor verholpen kunnen worden.

Echter, zien wij dat bij het zelf behandelen van triggerpoints in de kaak, nek  of door een triggerpointtherapie onder andere kaakpijn niet over gaan of telkens weer terugkomen.

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK.

SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

triggerpoints-kaak-oorzaak

De oorzaak van triggerpoints die niet vanzelf overgaan of na behandeling ervan niet weggaan, hebben heel vaak te maken met stress en TMS (Tension Myositis Syndroom).

De bedenker hiervan is Dr. Sarno en hij heeft in de jaren 70 ontdekt dat chronische spierspanning in en rondom de kaak, door stress en onderdrukte emoties komt.

Veelal adviseert men om de spieren van de kaak- en het hoofd te masseren of specifieker de triggerpoints (microverkrampingen in de spieren). Dit geeft vaak pijnverlichting maar lost het stress probleem niet op, want stress is iets wat ontstaat in onze hersenen vanwege hoe we omgaan met het leven.

(Emotionele) Stress krijgen we van bijvoorbeeld: het verlies van een geliefde, zorgen over geld, uw toekomst, partner, werk, werkloos zijn, in de schulden zitten, relatie problemen  Bron Bron Bron Bron Bron

Een stressvolle jeugd hebben of gehad hebben of traumatische gebeurtenissen maken ons gevoeliger voor stress.

Het binnenhouden of onderdrukken van emoties zorgt voor heel veel stress.

Daarnaast uw karakter; als u een: perfectionist, zeer gedreven, gewetensvol, people pleaser, zorgen maker, altijd andere naar de zin maken of conflict vermijder bent, dan leidt dat ook tot veel stress en onderdrukte emoties.

Het goede nieuws is: dat deze veranderingen in de hersenen, die ook leiden tot spierspanning in de kaak, kunnen worden teruggedraaid. Net zoals de pijn in de kaak op deze manier ooit begonnen zijn, kan het ook weer worden teruggedraaid en worden verholpen.

De stress oorzaak TMS dient hierbij te worden aangepakt.

Als u alles hierover wilt weten, dan raad ik u ons artikel over Tension Myositis Syndroom van harte aan (klik hier)

Kaakpijn oorzaak triggerpoints stress

Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische kaakpijn en triggerpoints.

3 Hoe kan je triggerpoints in en rondom de kaak zelf behandelen en masseren

In onderstaande video vindt u meer uitleg over het zelf masseren van triggerpoints.


Als u toch eerst de triggerpoints in de kaak en het hoofd zelf wilt masseren om te kijken of dit bij u werkt, dan raad ik het volgende aan.

Als u met uw vingers bij de triggerpoints kunt komen, dan behandelt u die met uw vingers. Maak met uw vinger of duim op de spier drukbewegingen. Bij de triggerpoints in het hoofd of het gezicht, monnikskapsspier en gaat dit prima.

Bij sommige spieren dien je met de duim en vinger vast te houden en op die manier te masseren of knijpen. Bijvoorbeeld bij de spieren in de hals en nek.

Om de triggerpoints in de kauwspieren te behandelen doet u het volgende: u masseert die door uw duim aan de binnenkant van uw wang te plaatsen en de wijsvinger aan de buitenkant van uw wang te leggen. Wanneer u dan met uw duim en wijsvinger tegen elkaar aandrukt en masserende bewegingen maakt kunt u die spierknopen vinden.

Hoe je het doet:

 1. Masseer met een korte diepe strijking of kneed het pijnlijke punt.
 2. Herhaal de strijking/kneding 5 tot 10 keer per punt.
 3. Behandel een triggerpoint niet te hard, dit kan een nawerking geven.
 4. Rek en strek de spier als u klaar bent.

Wij raden u het triggerpoint handboek van Clair Davis van harte aan. Hier staat alles in hoe u de triggerpoints rondom uw kaak, maar ook in andere spieren in het lichaam zelf kunt behandelen en masseren.

triggerpoints-kaakpijn-zelfmassage

4 Hoe en waar kan je triggerpoints rondom de kaak laten behandelen

U kunt de triggerpoints laten behandelen doormiddel van triggerpoint therapie. Dit kan triggerpointmassage of dry needling zijn. In elke woonplaats in Nederland zit wel een praktijk die dit doet.

Echter, als uw triggerpoints rondom uw kaak niet weggaan, dan is zeer waarschijnlijk stress en Tension Myositis Syndroom (TMS) de oorzaak. TMS dient dan te worden behandeld waardoor de triggerpoints vervolgens zullen worden verholpen.

Wilt u dat wij u helpen?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma?

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden.

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

triggerpoint-kaakpijn-behandelen

Wilt u meer wetenschappelijke studies, resultaten en boeken lezen, die laten zien dat de Tension Myositis aanpak werkt tegen kaakpijn (ook zenuwpijn) door myofasciale triggerpoints? Bron Bron

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

  triggerpoints-kaakpijn-verhelpen

Bronnen:

Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Amber en Clair Davies (2013). Handboek triggerpointtherapie. Altamira. https://www.triggerpointboek.nl/handboek.htm

Wilt u meer weten over triggerpoints op andere plekken in uw lichaam

Triggerpoints in het bovenbeen hamstring en de knie

Triggerpoints in de bovenarm, elleboog, onderarm, pols, hand, duim en vingers

Triggerpoints in de bil

Triggerpoints enkel

Triggerpoints heup

Triggerpoints hoofdpijn

Triggerpoints in de kuit

Triggerpoints in de nek

Triggerpoints in de rug

Triggerpoints schouder

Triggerpoints en scheenbeenklachten

Triggerpoints en voetklachten

Reacties
Categorieën