triggerpoints-in-het-bovenbeen-en-knie
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Triggerpoints in het bovenbeen, hamstring en de knie

Heeft u last van pijnklachten in uw bovenbeen, dijbeen, hamstrings of knie?  

En vraagt u zich af of die pijnklachten komen door triggerpoints in uw bovenbeen, dijbeen of knie? En wat de oorzaak is van deze triggerpoints?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw triggerpoints  bovenbeen, dijbeen of knie en de klachten?

Wellicht heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor triggerpoints in de bil, is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.

triggerpoint-test


In dit artikel leest u welke myofasciale triggerpoints in welke spieren kunnen leiden tot bovenbeen- en knieklachten

In dit artikel kunt u lezen:

-        In welke spieren de triggerpoints zitten als het gaat om pijn in de bovenbenen, hamstring, knie en andere bijkomende klachten

-         Welke klachten, triggerpoints in en rondom de bovenbenen nog meer kunnen veroorzaken

-         Wat de belangrijkste oorzaak van triggerpoints en bovenbeen- en knieklachten die zelfs met massage, dry needling maar niet weggaan.

-         Hoe u triggerpoints in de desbetreffende spieren van de bovenbenen kunt laten behandelen

-         Hoe kan je triggerpoints in de desbetreffende bovenbeenspieren zelf masseren en behandelen

Wilt u weten wat triggerpoint zijn? Klik dan hier.


In het kort

 • Triggerpoints in het bovenbeen, hamstring en de knie (spierknopen) zijn kleine verkrampingen en pijnlijke verhardingen in de spieren. In dit artikel leer je hoe je triggerpoints herkent;
 • Pijn in in het bovenbeen, hamstring en de knie kan worden veroorzaakt door triggerpoints in de desbetreffende spieren, maar ook door triggerpoints in de omliggende spieren. Waaronder, de bil, kuit en heup.
 • Triggerpoints in het bovenbeen, hamstring en de knie veroorzaken pijn in de spieren zelf en stralen uit naar andere delen vna het been. Bijvoorbeeld triggerpoints in het bovenbeen stralen uit naar de knie.
 • Triggerpoints ontstaan door overbelasting en blessures, maar stress, onderdrukte emoties, angst voor klachten en een overprikkeld zenuwstelsel kunnen de triggerpoints in stand houden;
 • Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat terugkerende triggerpoints vaak veroorzaakt worden door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
 • Triggerpoints behandelen kan met (zelf)massages en triggerpointtherapieën zoals dry needling. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit vaak maar tijdelijk;
 • Je kunt genezen van de klachten door je overprikkelde zenuwstelsel te kalmeren. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn in het bovenbeen, hamstring en de knie en uitstralende pijn. Ons programma helpt je hierbij.

Inhoudsopgave

1 Welke triggerpoints veroorzaken pijn in het bovenbeen en de knie?

Myofasciale triggerpoints veroorzaken spierspanning in de bovenbenen en de omliggende spieren.  Het zijn als het ware hele kleine verkrampingen die kunnen leiden tot spierzwakte, pijn maar ook tot stijfheid en kramp.

Door de triggerpoints en de micro verkrampingen in de spieren ontstaan er ophopingen van afvalstoffen en verzuringen.

Het behandelen van de triggerpoints kan daarmee pijn in de bovenbeen, hamstring en knie verhelpen, maar als dit alsnog vaak weer terugkomt dan is er een chronische oorzaak aan de hand.

Verschillende myofasciale triggerpoints veroorzaken pijn in het bovenbeen en de knie. De pijn kan uitstralen naar de voorkant, zijkant en achterkant van het bovenbeen (hamstrings),  de voorkant, zijkant of achterkant van de knie.

In dit hoofdstuk zullen we deze triggerpoints en waar en welke klachten ze veroorzaken doornemen.

Bekijk hier onderzoeken die aantonen dat triggerpoints bovenbeenklachten kunnen veroorzaken en ook bestaan in de spieren. Bron Bron Bron 

1.1 Triggerpoints in de vierkoppige dijbeenspier (Quadriceps)

De quadriceps (vierkoppige dijbeenspier)bestaat anatomisch gezien uit 1 spier met vier spierbuiken. De rechte dijbeenspier (Rectus Femoris), de middelste brede dijbeen spier(Vastus Intermedius), de laterale dijbeenspier (Vastus Lateralis) en de middelste dijbeenspier (Vastus Medialis).

triggerpoints-de-vierkoppige-dijbeenspier-quadriceps

Deze spier bedekt de voor- en buitenkant van het bovenbeen en een deel van de binnenkant. Deze spier bestrijkt driekwart van het bovenbeen. Alle vier de spierbuiken van de quadriceps zitten met een gemeenschappelijke pees vast aan het de knieschijf (patella.

De knieschijf is geheel door deze pees omsloten en beweegt erin mee.

Triggerpoints in deze vier spierbuiken kunnen de beweeglijkheid van de knie verminderen en de knieschijf omhoog of opzij trekken. De rechte dijbeenspier (Rectus Femoris) heeft als aanvullende taak, het buigen van de heup.

Triggerpoints in de vier spierbuiken zullen één voor één behandeld worden.

Triggerpoints in de rechte dijbeenspier (Rectus Femoris) straalt pijn uit naar diep in de knie. Deze pijn wordt gevoeld alsof het onder de knieschijf zelf zit. Het oplopen van trappen of heuvels kan pijnlijk zijn en maken dat knie kraakt of knakt. Tijdens het lopen kan je heup het ook begeven.

Het triggerpoint wat vlak boven de knie zit (niet afgebeeld) veroorzaakt diepe pijn boven de knie.

Triggerpoints in de de middelste brede dijbeen spier (Vastus Intermedius) veroorzaakt pijn in het midden van uw bovenbeen en straalt uit opzij en naar beneden tot aan de knie. De pijn neemt toe als u loopt of traploopt. De knie kan ook stijf worden door dit triggerpoint., vooral als men langzit kan ook het bovenbeen stijf aanvoelen.

Triggerpoints in de middelste dijbeenspier (Vastus Medialis) stralen pijn uit naar de binnenkant van het bovenbeen en de knie. De pijn in de knie zit meestal aan de binnenkant van de onderste helft van de knie. Dit triggerpoint veroorzaakte zwakte in de knie en kan de knie laten bezwijken.

Zwakte en pijn in de knie worden vaak aangezien voor symptomen van artrose, peesontsteking of schade aan een gewrichtsband (ligament), maar wanneer deze klachten komen door triggerpoints dan heeft het behandelen van de voorgaande diagnoses vaak geen enkele zin.

Triggerpoints in de de laterale dijbeenspier (Vastus Lateralis) veroorzaken pijn in de buitenkant en voorkant van het gehele bovenbeen en geeft uitstralende pijn richting de heup en ook richting de knie.

Daarnaast is dit triggerpoint één van de veelvoorkomende oorzaken van knieklachten. Het kan de knie opzij trekken, hem vastzetten, op slot zetten en de beweeglijkheid van de knie ernstig belemmeren.

Lopen of liggen op de zij kan heel pijnlijk zijn door dit triggerpoint. Slapen op de zij is hierdoor vaak niet mogelijk.

1.2 Triggerpoints in de grote aanvoerder (Adductor Magnus)

De grote aanvoerder is de op twee na grootste spier in het lichaam. Hij zit midden in het kruis vast, tussen het schaambeen en het zitbot en loopt vandaar uiteen in drie delen, die allen aan de achterkant van het dijbeen vastzitten. Het langste deel zit vast aan de knie.

triggerpoint-grote-aanvoerder-adductor-magnus

Deze spier helpt bij het stabiliseren van het bekken, bij het strekken van de bovenbeen bij het lopen of rennen.

Triggerpoints in deze spier veroorzaken pijn aan de binnenkant van het bovenbeen, vanaf de lies tot aan de knie. Verder veroorzaakt het pijn in het bekken en kan aanvoelen als een steek in het schaambeen, rectum, vagina, de prostaat of blaas.

Vrouwen kunnen tijdens de seks pijn hebben in het bekken wat lijkt op een gynaecologische aandoening maar dit hoeft te zijn.

1.3 Triggerpoints in de dunne en platte dijbeenspier (Gracilis)

De dunne en platte dijbeenspier zit vast aan het schaambeen, loopt helemaal langs de binnenkant van het bovenbeen en hecht zich onder de knie aan het scheenbeen. Deze spier zorgt ervoor dat de heup en de knie kan buigen.

triggerpoints-de-dunne-en-platte-dijbeenspier-gracilis

Triggerpoints in deze spier veroorzaken symptomen, zoals brandende of stekende pijn aan de binnenkant van het bovenbeen. Dit is voelbaar direct onder de huid. Deze pijn is constant en wordt in rust niet beter.

1.4 Triggerpoints in de Kleermakersspier (Sartorius)

De Kleermakersspier zit vast aan het heupbeen en gaat aan de binnenkant van het bovenbeen diagonaal omlaag en zit vervolgens aan de binnenkant van het scheenbeen vast.

Deze spier helpt bij het naar voren en naar buiten optillen van het been.

triggerpoints-kleermakersspier-sartorius-1triggerpoints-kleermakersspier-sartorius-2

Triggerpoints in deze bovenbeenspier veroorzaken pijn in de regio tussen het heupbot en de binnenkant van de knie. De pijn voelt aan als een brandend of tintelend gevoel onder de huid. Een snelle beweging of verre strekking van de heup.

Bijvoorbeeld: door het been ver naar voren of ver naar achteren te plaatsen kan dit een stevige pijnscheut geven,

Gevoelloosheid en jeuk in de voor- en buitenkant van het bovenbeen komt ook voor. Dit en de voorgaande symptomen worden ook wel 'meralgia paresthetica' genoemd.

1.5 Triggerpoints in de hamstring, de tweehoofdige dijbeenspier (Biceps Femoris)

De tweehoofdige dijbeenspier van de hamstring bestaan uit twee delen en is vergelijkbaar met de biceps in de bovenarm. Hij staat ook bekend als de 'laterale hamstring' ofwel de hamstring die meer aan de buitenkant van de achterkant van het bovenbeen zit. 

triggerpoints-tweehoofdige-dijbeenspier-biceps-femoris

Deze spier zit vast aan het zitbot en de achterkant van het dijbeen. Vanaf die plek loopt hij omlaag en zit hij vast aan het aan de bovenkant van het kuitbeen.

De tweehoofdige dijbeenspier zorgt ervoor dat de knie goed kan buigen en helpt ook bij het strekken van de heup, bij bijvoorbeeld het lopen, rennen en springen.

Triggerpoints in deze bovenbeenspier in de hamstrings veroorzaakt doffe pijn achter de knie en pijn aan de achterkant van het bovenbeen vlak boven de knie.

1.6 Triggerpoints in de halfpezige (Semitendinosus) en halflvliezige spier (Semimembranosus): pijn aan de achterkant van het bovenbeen (hamstrings) en binnenkant van de knie (knieholte)

De halfpezige semitendinosus en halflvliezige spier vormen samen de andere helft van de hamstrings. Deze spieren werken samen als een eenheid en zal voor het gemak 'de halve spieren' worden genoemd.

Triggerpoints in de halfpezige semitendinosus en halflvliezige spier semimembranosus

Triggerpoints in deze spieren van de hamstring veroorzaken pijn aan de achterkant van het bovenbeen vlak onder de billen. De pijn kan uitstralen vanuit de achterkant van de bovenbeen (hamstrings) naar knieholte en de binnenkant van de knie tot aan de de kuit. De pijn kan als scherpte steken aanvoelen.

De pijn en de stijfheid die door triggerpoints in de halve spieren worden veroorzaakt worden vaak foutief aangeduid als ischias alsof het in dit geval zou gaan om zenuwpijn in het been door een beknelde zenuw.

1.7 Triggerpoints in de kniekuilspier (Popliteus): pijn in de binnenkant van de knie en knieholte

De Kniekuilspier is een kleine spier in de knieholte. De bovenste aanhechting zit onder de buitenkant van het dijbeen vast. De onderste aanhechting zit aan de achterkant van het scheenbeen vast. Zijn functie is om de knie los te maken, zodat de knie kan buigen.

triggerpoints

Triggerpoints in de popliteus geven pijn achter de knie als je je been strekt. De pijn kan ook opkomen wanneer je kruipt, loopt, hardloopt en dit wordt erger wanneer je van een trap of van een heuvel loopt.

Triggerpoints in de kniekuilspier worden vaak aangezien voor symptomen van artrose, peesontsteking of schade aan een gewrichtsband (ligament),dit kan uiteraard maar check altijd eerst of het niet door triggerpoints komt alvorens een operatie al te laten inplannen.

1.8 Triggerpoints in de voetzoolspier (Plantaris): pijn in de binnenkant van de knie en knieholte

De voetzoolspier (Plantaris) is een spier die achter de knie ligt. Deze spier, met behulp van een hele lange pees, helpt deze spier de kuitspier bij het neerwaarts buigen van de voet.

triggerpoints-voetzoolspier-plantaris

Triggerpoints in de voetzoolspier veroorzaken pijn achterin de knie, maar kan uitstralen naar de achterkant van de kuit.

1.9 De tweekoppige kuitspier (Gastrocnemius): Pijn in de achterkant van het bovenbeen, de knieholte en binnenkant van de knie

De kuitspier hecht zich aan het onderste eind van het dijbeen, net boven de achterkant van de knie. Halverwege de achterkant van het onderbeen komt de spier samen met de achillespees, die de kuitspier met het hielbeen verbindt.

kuitspier-gastrocnemius-hielpijn-voetpijn

De kuitspier het heet vermogen om het hele lichaam te kunnen optillen. Deze spier wordt gebruikt bij het lopen, springen, traplopen en klimmen.

Triggerpoints in de kuitspieren geven de volgende symptomen: De bovenste triggerpoints  stralen vooral pijn uit richting de achterkant van het bovenbeen, de knie en de enkel.

Wanneer deze triggerpoints aanwezig zijn en er wordt een medisch probleem zoals een rughernia, een gescheurde pees of stenose gevonden.

Als dan de arts niet weet van het bestaan van triggerpoints dat dan vaak het medische probleem wordt aangewezen als oorzaak van de klachten in de kuit, knie en achterkant van het bovenbeen. En dit kan dan wel eens onterecht zijn.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.


triggerpoint-test

2 Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints en pijn in het bovenbeen en de knie?

Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints in het bovenbeen en de knie die zelfs met massage, dry needling maar niet weggaan.

Oorzaken als een overbelasting, hielspoor, fietsen,  werk waarbij je veel moet lopen, hardlopen, sport, beenlengte verschil, platvoeten worden vaak genoemd.

Als dit de hoofdoorzaak is, dan zou doormiddel van zelfmassage, dry needling of triggerpoint therapie,  de bovenbeen- en knieklachten hierdoor verholpen kunnen worden.

Echter, zien wij dat bij het zelf behandelen van triggerpoints in het bovenbeen en de knie, de pijn niet over gaat of telkens weer terugkomt.

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK. SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

triggerpoints-in-het-bovenbeen-of-knie-oorzaak

De oorzaak van deze triggerpoints  die niet vanzelf overgaan of na behandeling ervan niet weggaan, hebben heel vaak te maken met stress en TMS (Tension Myositis Syndroom).

De bedenker hiervan is Dr. Sarno en hij heeft in de jaren 70 ontdekt dat chronische spierspanning, door stress en onderdrukte emoties komt.

Veelal adviseert men om de spieren te masseren of specifieker de triggerpoints (microverkrampingen in de spieren). Dit geeft vaak pijnverlichting in het bovenbeen en knie, maar lost het stress probleem niet op, want stress is iets wat ontstaat in onze hersenen vanwege hoe we omgaan met het leven.

(Emotionele) Stress krijgen we van bijvoorbeeld: het verlies van een geliefde, zorgen over geld, uw toekomst, partner, werk, werkloos zijn, in de schulden zitten, relatie problemen  Bron Bron Bron Bron Bron

Een stressvolle jeugd hebben of gehad hebben of traumatische gebeurtenissen maken ons gevoeliger voor stress.

Het binnenhouden of onderdrukken van emoties zorgt voor heel veel stress.

Daarnaast uw karakter; als u een: perfectionist, zeer gedreven, gewetensvol, people pleaser, zorgen maker, altijd andere naar de zin maken of conflict vermijder bent, dan leidt dat ook tot veel stress en onderdrukte emoties.

Het goede nieuws is: dat deze veranderingen in de hersenen, die ook leiden tot spierspanning in de spieren in en rondom het bovenbeen en de knie kunnen worden teruggedraaid. Net zoals de pijn  op deze manier ooit begonnen is, kan het ook weer worden teruggedraaid en worden verholpen.

De stress oorzaak TMS dient hierbij te worden aangepakt.

Als u alles hierover wilt weten, dan raad ik u ons artikel over Tension Myositis Syndroom van harte aan (klik hier)

Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn in het bovenbeen en de knie.

oorzaak-triggerpoints-in-het-bovenbeen-en-knie-stress

 3 Hoe kan je triggerpoints in het bovenbeen en de knie zelf behandelen en masseren

Bekijk onderstaande video voor uitleg hoe u zelf triggerpoints kunt masseren.


Als u toch eerst de triggerpoints in het bovenbeen of knie zelf wilt masseren om te kijken of dit bij u werkt, dan raad ik het volgende aan.

Als u met uw vingers bij de triggerpoints kunt komen, dan behandelt u die met uw vingers. Maak met uw vinger of duim op de spier drukbewegingen.

Hoe je het doet:

 1. Masseer met een korte diepe strijking of kneed het pijnlijke punt.
 2. Herhaal de strijking/kneding 5 tot 10 keer per punt.
 3. Behandel een triggerpoint niet te hard, dit kan een nawerking geven.
 4. Rek en strek de spier als u klaar bent.

Wij raden u het triggerpoint handboek van Clair Davis van harte aan. Hier staat alles in hoe u de triggerpoints in het bovenbeen en knie maar ook in andere spieren in het lichaam zelf kunt behandelen en masseren.

triggerpoints-in-het-bovenbeen-of-knie-zelfmassage

4 Hoe en waar kan je triggerpoints in het bovenbeen of knie laten behandelen

U kunt de triggerpoints in het bovenbeen of knie laten behandelen doormiddel van triggerpoint therapie. Dit kan triggerpointmassage of dry needling zijn. In elke woonplaats in Nederland zit wel een praktijk die dit doet.

Echter, als uw triggerpoints niet weggaan en de pijn  blijft, dan is zeer waarschijnlijk stress en Tension Myositis Syndroom (TMS) de oorzaak. TMS dient dan te worden behandeld waardoor de triggerpoints vervolgens zullen worden verholpen.

Wilt u dat wij u helpen?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden.

triggerpoint-in-het-bovenbeen-of-knie-behandelen

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

Wilt u meer wetenschappelijke studies, resultaten en boeken lezen, die laten zien dat de Tension Myositis Syndroom aanpak werkt tegen pijn in het bovenbeen of knie door myofasciale triggerpoints? Bron Bron

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

triggerpoint-inhet-bovenbeen-of-knie-behandelingen


Bronnen:

Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Amber en Clair Davies (2013). Handboek triggerpointtherapie. Altamira. https://www.triggerpointboek.nl/handboek.htm

Wilt u meer weten over triggerpoints op andere plekken in uw lichaam

Triggerpoints in de bovenarm, elleboog, onderarm, pols, hand, duim en vingers

Triggerpoints in de bil

Triggerpoints enkel

Triggerpoints in de heup

Triggerpoints hoofdpijn

Triggerpoints kaak

Triggerpoints in de kuit

Triggerpoints in de nek

Triggerpoints in de rug

Triggerpoints in de schouder

Triggerpoints en scheenbeenklachten

Triggerpoints en voetklachten

Reacties
Categorieën