triggerpoints-in-bovenarm-elleboog-onderarm-pols-hand-duim-en-vingers
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Triggerpoints in de bovenarm, elleboog, onderarm, hand, duim en vingers

Heeft u pijn in de bovenarm of pijn in de elleboog, pijn in de onderarm, pijn in de pols of pijn in de hand? Bijvoorbeeld: wanneer u iets optilt, een deurklink, een schroevendraaier of tang gebruikt en ergens in knijpt?

En vraagt u zich af of die pijnklachten komen door triggerpoints in de arm, hand en duim? En wat de oorzaak is van deze triggerpoints?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw triggerpoints in de arm, hand en duim en de klachten.

Wellicht heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor triggerpoints in de arm, hand en duim is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints in mijn arm, hand en duim af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.

triggerpoint-test


In dit artikel leest u ook welke myofasciale triggerpoints in welke spieren kunnen leiden tot uitstralende pijnklachten in de arm, elleboog, pols, hand, duim en vingers

In dit artikel kunt u lezen:

-         In welke spieren de triggerpoints zitten als het gaat om pijn in de bovenarm, pijn in de elleboog, pijn in de onderarm, pijn in de pols, pijn in de hand en duimen andere bijkomende klachten

-         Welke klachten, triggerpoints in en rondom de arm, pols en hand nog meer kunnen veroorzaken

-         Wat de belangrijkste oorzaak van triggerpoints in en rondom de arm die zelfs met massage, dry needling maar niet weggaan.

-         Hoe u triggerpoints in de desbetreffende spieren van de arm, elleboog, pols etc. kunt laten behandelen

-         Hoe kan je triggerpoints in de desbetreffende spieren zelf masseren en behandelen

1. Triggerpoints in diverse spieren met uitstralende pijn in de bovenarm, elleboog, onderarm, pols, hand en vingers.

Myofasciale triggerpoints veroorzaken spierspanning in de spier zelf en de omliggende spieren.  Het zijn als het ware hele kleine verkrampingen die kunnen leiden tot spierzwakte, pijn maar ook tot stijfheid, kramp en gevoelloosheid.

Door de triggerpoints en de micro verkrampingen in de spieren ontstaan er ophopingen van afvalstoffen en verzuringen.

Het behandelen van de triggerpoints kan daarmee pijn in de arm, elleboog, pols en pijn in de hand verhelpen, maar als dit alsnog vaak weer terugkomt dan is er een chronische oorzaak aan de hand.

Stress is heel vaak de oorzaak waarom triggerpoints zelfs na veelvuldig behandelen door triggerpoint therapie niet meer weggaan.

Verschillende myofasciale triggerpoints veroorzaken pijn in de bovenarm, pijn in de elleboog, pijn in de onderarm, polsklachten, handklachten en duim. Dit kunnen ook triggerpoints zijn in bepaalde spieren van de borst, nek, rug en schouder zijn.

In dit hoofdstuk zullen we deze triggerpoints en waar en welke klachten ze veroorzaken doornemen.

Bekijk hier onderzoeken die aantonen dat triggerpoints klachten kunnen veroorzaken en ook bestaan in de spieren. Bron Bron Bron 

1.1 Triggerpoints in de onderdoornspier (Infraspinatus): uitstralende pijn naar de biceps (bovenarm) en onderarm tot aan de duimzijde van de hand.

De onderdoornspier bedekt bijna het hele gebied van uw schouderblad. Deze spier laat de arm naar buiten draaien en zonder deze buitenwaartse beweging kunt u uw arm niet boven uw schouder brengen. Deze spier zorgt ervoor dat de schouder in de kom blijft.

triggerpoints-rug-onderdoorn-spier-infraspinatus-pijn-bovenarm-en-onderarm

De triggerpoint in deze schouderspier geeft symptomen,  zoals uitstralende pijn naar de biceps (bovenarm) en onderarm tot aan de duimzijde van de hand en kan ook triggerpoints veroorzaken in de onderarm.

Daarnaast kan er ook stijfheid en zwakte ontstaan in de schouder en arm, waardoor het draaien van de arm zowel naar binnen als naar buiten moeilijker kan worden.

1.2 Triggerpoints in de bovendoornspier (Supraspinatus): uitstralende pijn naar de zijkant van de bovenarm, onderarm en elleboog

De bovendoornspier heeft als functie te helpen om de arm omhoog te bewegen.

Deze spier ligt in een zakje boven het schouderblad en is 1 van de rotator cuff spieren (schouderkom) die helpen bij het stabiliseren van de schouder en heeft als functie om de arm zijwaarts te kunnen heffen.

triggerpoints-bovendoornspier-supraspinatus-elleboog-pijn

Triggerpoints in deze schouderspier zorgen voor symptomen, zoals  uitstralende pijn naar de zijkant van de bovenarm, onderarm en elleboog.

Wanneer u uw arm niet beweegt, kan er een doffe pijn zijn op de eerdergenoemde plekken.

1.3 Triggerpoints in de brede rugspier (Latissimus Dorsi): uitstralende pijn naar de bovenarm, elleboog, onderarm en ringvinger en pink

De brede rugspier loopt van de oksel tot aan de ruggengraat. De rugspier heeft als taak om de arm omlaag te brengen en weer naar borst te brengen.

triggerpoints-bovendoornspier-supraspinatus-elleboog-pijn

De volgende symptomen veroorzaken triggerpoints in deze spier: het veroorzaakt uitstralende pijn naar de bovenarm, elleboog, onderarm en ringvinger en pink.

 1.4 Triggerpoints in de bovenste Achterste Getande Spier (Serratus posterior superior): pijn bij de achterkant van de bovenarm en onderarm, elleboog en de pinkzijde van de pols en pijn in de hand.

Deze rugspier loopt onder het schouderblad en hecht zich aan de bovenste ribben. De bovenste achterste getande spier tilt de spieren op bij het inademen zodat de longen zich kunnen vullen.

triggerpoints-in-de-bovenste-achterste-getande-spier-serratus-posterior-superior-pijn-bovenarm-ellenboog-handpalm-pink

Een triggerpoint in deze spier veroorzaakt symptomen, zoals pijn aan de achterkant van de schouder, pijn bij de achterkant van de bovenarm en pijn in de onderarm, elleboogklachten en pijn aan de pinkzijde van de pols en pijn in de hand. 

1.5 Triggerpoints in de onderschouderbladspier (Subscapularis):pijn in de onderkant van de bovenarm (triceps) en pols

De onderschouderbladspier die aan de binnenkant tegen het schouderblad ligt (in de oksel). Deze spier heeft als functie dat u uw arm naar binnen kan draaien om bijvoorbeeld iets uit uw zak te halen. Eveneens zorgt deze spier voor het stabiliseren van de schouderkop.

onderschouderbladspier-subscilaris-pijn-bovenarm-en-pols

Deze triggerpoint veroorzaakt symptomen, zoals pijn in de onderkant van de bovenarm (triceps) en pols, een krakend of knakkend geluid wanneer u uw schouder beweegt.

De verlammende pijn en stijfheid die door triggerpoints in de onderschouderbladspier worden veroorzaakt, worden vaak onterecht gediagnosticeerd als een slijmbeursontsteking in de schouder, artrose, peesontsteking, schade aan spieren van het schoudergewricht of een verkleving van het kapsel.

1.6 Triggerpoints in de ravenbekspier (coracobrachialis): pijn in de triceps (bovenarm), achterkant van de onderarm, handrug en middelvinger

De ravenbekspier ligt aan de binnenkant van de bovenarm, tussen de biceps en triceps. Deze spier trekt de arm tegen het lichaam aan.

ravenbekspier

Triggerpoints in deze spier geven de symptomen, zoals pijn in de triceps (bovenarm), achterkant van de onderarm, handrug en de pijn kan ook helemaal uitstralen naar de middelvinger.

1.7 Triggerpoints in de Schuine spieren (Scaleni): uitstralende pijn naar de nek, bovenrug, bovenarm, onderarm, pols, hand en vingers.

De schuine spieren bestaan uit 3 spieren. Deze spieren in de hals en nek zorgen voor het buigen en draaien van de nek en het omhoog bewegen van de eerste rib wanneer u inademt

triggerpoints-schuine-spieren-in-de-hals-en-nek-pijn-in-de-bovenarm-duimscaleni

Triggerpoints in de schuine spieren geven symptomen, zoals  uitstralende pijn naar de nek, bovenrug, bovenarm, onderarm, pols, hand en vingers.

1.8 Triggerpoints in de kleine borstspier (Pectoralis Minor): pijn aan de binnenkant van de bovenarm en onderarm elleboog, pinkzijde van de hand en pijn in de middelvinger, ringvinger en pink

Triggerpoints in deze spier geven de volgende symptomen:  uitstralende pijn aan de binnenkant van de bovenarm en onderarm ellenboog, pinkzijde van de hand en pijn in de middelvinger, ringvinger en pink.

triggerpoints

Deze triggerpoints kan de beweeglijkheid van de arm beperken in de zin dat je moeilijk je arm achter je rug krijgt of boven je hoofd.

Een diagnose van het carpaal tunnel syndroom wordt wel eens gegeven voor deze klachten, maar kan foutief zijn als deze triggerpoints aanwezig zijn in de kleine borstspier.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints in mijn arm, hand en duim af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.


triggerpoint-test

2. Triggerpoints in de spieren van de bovenarm: pijn in de elleboog, bovenarm, elleboog , onderarm vingers en duim.

Onderstaand vindt u een gedetailleerde uitleg over de triggerpoints per spier van de bovenarm.

2.1 Triggerpoints in de biceps: pijn in de elleboog en bovenarm

triggerpoints-biceps-pijn-bovenarm-elleboog

De biceps heeft twee spierbuiken. De aanhechting aan het schouderblad maakt dat de biceps helpen bij het opheffen van de arm. Deze spier helpt ook bij het buigen van de arm en bij het naar boven draaien van de handpalm. Deze spier zorgt er ook voor dat de schouder in de kom blijft.

Triggerpoints in de biceps veroorzaken pijn in de elleboogplooi en aan de voorkant van de schouder. Ze veroorzaken weinig pijn in de biceps zelf.

Pijn die van de biceps wordt afgeleid naar de schouder wordt wel eens ten onrechte aangezien voor een peesontsteking of een slijmbeursontsteking.

Triggerpoints kunnen in beiden spierbuiken worden aangetroffen.

2.2 Triggerpoints in de Triceps: pijn in aan de buitenkant van de elleboog, onderarm vingers en duim

De triceps (driehoofdige armstrekker) is een lange, brede spier met drie vertakkingen.

Het triggerpoint dat bovenin tegen de oksel aanzit veroorzaakt uitstralende pijn naar de achterkant van de schouder en de buitenkant van de elleboog.

Het triggerpoint dat vlakbij de elleboog zit zorgt voor pijn aan de buitenkant van de elleboog en deze pijn kan zich verspreiden in de onderarm. Dit klachtenpatroon krijgt vaak de diagnose tennisarm.

triggerpoints-triceps-pijn-bovenarm-elleboog-achterkant-schouder

Het triggerpoint dat aan de buitenkant van de triceps zit veroorzaakt plaatselijk pijn aan de achterkant van de bovenarm (triceps). De pijn kan uitstralen richting de duimzijde van de onderarm en daar een verdoofd gevoel veroorzaken.

Het triggerpoint wat in het midden van de triceps zit en vlak boven de elleboog veroorzaakt dat je elleboog overgevoelig wordt voor contact. Bijvoorbeeld bij het rusten van je elleboog op een armleuning of tafel.

Het triggerpoint wat onderaan de binnenkant van de triceps zit straalt pijn uit naar de binnenkant van de elleboog en soms naar de binnenkant van de onderarm, de ringvinger en de pink.

Triggerpoint in de triceps kunnen de elleboog verzwakken en zijn vermogen om te buigen en te strekken beperken.

Vaak worden deze klachten toegeschreven aan een peesontsteking, artrose of slijmbeursontsteking van de elleboog.

2.3 Triggerpoints in de bovenarm spier (Brachialis): uitstralende pijn aan de buitenkant van de elleboog, duim en wijsvinger

triggerpoints-de-bovenarmspier-brachialis-pijn-duim-elleboog

De bovenarmspier is het werkpaard van de elleboog. Iets optillen is mogelijk doordat deze spier helpt de elleboog te buigen.

Deze spier ligt onder de biceps en bedekt de voorkant van de onderste helft van het opperarmbeen.

Triggerpoints in de bovenarmspier maken het moeilijk de elleboog te strekken. Het veroorzaakt uitstralende pijn aan de buitenkant van de elleboog (net boven) en in de duim en wijsvinger.


Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints in mijn arm, hand en duim af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.


triggerpoint-test

3. Triggerpoints in de spieren van de elleboog en de onderarm: pijn in de onderarm, elleboog, pols, pijn in de hand, duim en vingers

Onderstaand vindt u een gedetailleerde uitleg over de triggerpoints per spier van de elleboog en de onderarm.

3.1 Triggerpoints in de lange strekker van de hand wortel naar de spaakbeenzijde (Extensor Carpi Radialis Longus): tennisarm, uitstralende brandende pijn naar de buitenkant van de onderarm en de rug van de pols en hand

De lange strekker van de handwortel naar de spaakbeenzijde zit vast aan het opperarmbeen en aan de basis van het middenhandsbeentje van de wijsvinger. Deze spier helpt met het buigen van de pols naar de duimzijde van de hand.

triggerpoints-in-de-lange-strekker-van-de-hand-wortel-naar-de-spaakbeenzijde-extensor-carpi-radialis-longus

Triggerpoints in deze spier veroorzaken vaak een tennisarm. Ook stralen ze brandende pijn uit naar de buitenkant van de onderarm en de rug van de pols en hand.

3.2 Triggerpoints in de korte strekker naar de duimzijde (Extensor Carpi Radialis Brevis): stralen pijn uit naar de achterzijde van de pols en hand, en pijn naar de buitenkant van de elleboog

Triggerpoints in de korte strekker naar de duimzijde stralen pijn uit naar de achterzijde van de pols en hand, en naar de buitenkant van de elleboog.

triggerpoints-in-de-korte-strekker-naar-de-duimzijde-extensor-carpi-radialis-brevis-pijn-in-handpalm

Symptomen zoals pijn, strakte, branderingheid aan de achterkant van de onderarm kunnen vanuit dit triggerpoint komen. Gevoelloosheid en tintelingen in de achterkant van de onderarm, pols en hand komen ook voor.

3.3 Triggerpoints in de strekker van de handwortel naar de ellepijpzijde (Extensor Carpi Ulnaris): pijn aan de pinkzijde van de hand

Triggerpoints in de de strekker van de handwortel naar de ellepijpzijde zijn de meest voorkomende oorzaak van pijn aan de pinkzijde van de hand.

triggerpoints-in-de-strekker-van-de-handwortel-naar-de-ellepijpzijde-extensor-carpi-ulnaris

Dit kan aanvoelen alsof je je pols hebt verzwikt.

3.4 Triggerpoints in de elleboogspier (Anconeus): stralen pijn uit naar de binnenkant van de elleboog

triggerpoints-in-de-elleboogspier-anconeus

Triggerpoints in de elleboogspier stralen pijn uit naar de binnenkant van de elleboog en dragen bij aan de klachten van een tennisarm.

3.5 Triggerpoints in de strekker van de vingers (Extensor Digitorum): stijve vingers, uitstralende pijn richting de buitenkant van de elleboog en tweede knokkel van de middelvinger en ringvinger

Triggerpoints in de strekkers van de vingers veroorzaken vaak stijve vingers, maar kunnen ook uitstralende pijn veroorzaken richting de buitenkant van de arm, elleboog en tweede knokkel van de middelvinger en ringvinger.

triggerpoints-in-de-strekker-van-de-vingers-extensor-digitorum

Pijn aan de achterkant van de onderarm, pijn aan de binnenkant van de pols, gevoeligheid en zwakte in de vingers komen ook voor.

3.6 Triggerpoints in de lange afvoerder van de duim (Adductor Pollesc Longus):pijn aan de duimzijde van de pols en de achterkant van de ring- en middelvinger.

triggerpoints-in-de-lange-afvoerder-van-de-duim-adductor-pollesc-longus

Triggerpoints in de lange afvoerder van de duim geven symptomen zoals, pijn aan de duimzijde van de pols en de achterkant van de ring- en middelvinger.

3.7 Triggerpoints in de buiger van de handwortel naar de spaakbeenzijde (Flexor Carpi Radialis): pijn binnenkant van de pols.

triggerpoints-in-de-buiger-van-de-handwortel-naar-de-spaakbeenzijde-flexor-carpi-radialis

Triggerpoints in de buiger van de handwortel naar de spaakbeenzijde veroorzaken uitstralende pijn naar de binnenkant van de pols, bij de duimwortel. Deze pijn wordt vaak ten onrechte gezien voor een verzwikte pols.

3.8 Triggerpoints in de buiger van de handwortel naar de ellepijpzijde (Flexor Carpi Ulnaris): pijn pinkzijde van de pols en naar de binnenkant van de elleboog.

triggerpoints-in-de-strekker-van-de-handwortel-naar-de-ellepijpzijde-extensor-carpi-ulnaris-1

Triggerpoints in de buiger van de handwortel naar de ellepijpzijde stralen pijn naar de de pinkzijde van de pols en naar de binnenkant van de elleboog.

Dit triggerpoint kan ook de grijpkracht verminderen en een brandend of verdoofd gevoel in de ringvinger en pink doen laten ontstaan.

3.9 Triggerpoints in de lange handpalmspier (Palmaris Longus): prikkend gevoel in de handpalm, pijn in de onderste helft van de binnenkant van de onderarm.  

triggerpoints-in-de-lange-handpalmspier-palmaris-longus

Triggerpoints in deze spier veroorzaken een prikkend gevoel in de handpalm en pijn kan ook voelbaar zijn in de onderste helft van de binnenkant van de onderarm.  Het gebruik van gereedschappen die in de handpalm drukken, kan enorm pijnlijk zijn als dit triggerpoint actief is.

3.10 Triggerpoints in de buiger van de vingers (Flexor Digitorum): scherpe pijn naar de binnenkant van de vingers.

.triggerpoints-in-de-buiger-van-de-vingers-flexor-digitorum

Triggerpoints in deze spier stralen een scherpe pijn uit naar de binnenkant van de vingers. Ook symptomen zoals gevoelloosheid, brandend gevoel, overgevoeligheid en zwakte in de hand komen voor. Het cubitaal tunnel syndroom wordt hier vaak aangegeven.

3.11 Triggerpoints in de ronde en vierkante vooroverkantelaar (Pronator Teres):pijn in de duimzijde van de pols langs de binnenkant van de onderarm en naar de hand en de pinkzijde van de arm. 

triggerpoints-in-de-ronde-en-vierkante-vooroverkantelaar-pronator-teres

Triggerpoints in deze spier stralen pijn uit naar een groot gebied van de duimzijde van de pols langs de binnenkant van de onderarm en naar de hand en de pinkzijde van de arm. Er kan ook gevoelloosheid ontstaan in de middel- en ringvinger en wordt vaak onterecht toegeschreven aan het carpaal tunnel syndroom.

3.12 Triggerpoints in de lange buiger van de duim (Flexor Pollicis Longus): pijn en gevoeligheid in de duim.

triggerpoints-in-de-lange-buiger-van-de-duim-flexor-pollicis-longus

Triggerpoints in de spier veroorzaken pijn en gevoeligheid in de duim. Hierdoor wordt een pen goed vasthouden vaak bemoeilijkt of dat je duim knakt wanneer je deze buigt.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints in mijn arm, hand en duim af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.


triggerpoint-test

4. Triggerpoints in de spieren van de hand en duim: pijn in de pols, hand, duim en vingers.

Onderstaand vindt u een gedetailleerde uitleg over de triggerpoints per spier van de hand en de duim.

4.1 Triggerpoints in de spieren van de duimmuis: stralen pijn uit naar de binnenkant van de duimzijde van de pols en onderarm.

triggerpoints-in-de-spieren-van-de-duimmuis

Triggerpoints in deze spieren stralen pijn uit naar de binnenkant van de duimzijde van de pols en onderarm, wat voelt alsof je je pols hebt verstuikt. Ook geeft het pijn aan de zijkant van de duim.

4.2 Triggerpoints in de aanvoerder van de duim (Adductor pollicis): pijn en gevoeligheid in de duim en aan de duimzijde van de handpalm.

triggerpoints-in-de-aanvoerder-van-de-duim-adductor-pollicis

Triggerpoints in deze spier veroorzaakt pijn en gevoeligheid in de duim en aan de duimzijde van de handpalm.

4.3 Triggerpoints in de tussenbeenspieren van de handrug (interosseï): uitstralende pijn naar de zijkanten van de vingers en naar de onder- en bovenkant van de hand.

triggerpoints-in-de-tussenbeenspieren-van-de-handrug-interosse

Triggerpoints in deze spieren stralen pijn uit naar de zijkanten van de vingers en naar de onder- en bovenkant van de hand.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints in mijn arm, hand en duim af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.


triggerpoint-test

5. Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints in de bovenarm, elleboog, onderarm, pols, hand, duim en vingers?

Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints in het bovenarm, elleboog, onderarm, pols, hand, duim en vingers, die zelfs met massage, dry needling maar niet weggaan?

Oorzaken als een overbelasting, veel tillen, te zwaar tillen, veel fysiek werk, veelvuldig gebruik van schroevedraaiers, tangen, pennen, krachtsport etc. Worden vaak als oorzaak genoemd.

Als dit de hoofdoorzaak is, dan zou doormiddel van zelfmassage, dry needling of triggerpoint therapie,  de pijn klachten in de bovenarm, elleboog (pijn), onderarm, pols, hand, duim en vingers hierdoor verholpen kunnen worden.

Echter, zien wij dat bij het zelf behandelen van triggerpoints in de bovenarm, elleboog, onderarm, pols, hand, duim en vingers, de pijn niet over gaat of telkens weer terugkomt.

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK.

SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

triggerpoints-pijn-in-arm-elleboog-pols-hand-duim-oorzaak

De oorzaak van deze triggerpoints die niet vanzelf overgaan of na behandeling ervan niet weggaan, hebben heel vaak te maken met stress en TMS (Tension Myositis Syndroom).

De bedenker hiervan is Dr. Sarno en hij heeft in de jaren 70 ontdekt dat chronische spierspanning, door stress en onderdrukte emoties komt.

Veelal adviseert men om de spieren te masseren of specifieker de triggerpoints (microverkrampingen in de spieren).

Dit geeft vaak pijnverlichting in het de arm, elleboog en de hand, maar lost het stress probleem niet op, want stress is iets wat ontstaat in onze hersenen vanwege hoe we omgaan met het leven.

(Emotionele) Stress krijgen we van bijvoorbeeld: het verlies van een geliefde, zorgen over geld, uw toekomst, partner, werk, werkloos zijn, in de schulden zitten, relatie problemen  Bron Bron Bron Bron Bron

Een stressvolle jeugd hebben of gehad hebben of traumatische gebeurtenissen maken ons gevoeliger voor stress.

Het binnenhouden of onderdrukken van emoties zorgt voor heel veel stress.

Daarnaast uw karakter; als u een: perfectionist, zeer gedreven, gewetensvol, people pleaser, zorgen maker, altijd andere naar de zin maken of conflict vermijdend bent, dan leidt dat ook tot veel stress en onderdrukte emoties.

Het goede nieuws is: dat deze veranderingen in de hersenen, die ook leiden tot spierspanning in de spieren in en rondom de arm, pols en hand kunnen worden teruggedraaid. Net zoals de pijn  op deze manier ooit begonnen is, kan het ook weer worden teruggedraaid en worden verholpen.

De stress oorzaak TMS dient hierbij te worden aangepakt.

Als u alles hierover wilt weten, dan raad ik u ons artikel over Tension Myositis Syndroom van harte aan (klik hier)

Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn in de bovenarm, elleboog, onderarm, pols, hand, duim en vingers?

pijn-in-arm-elleboog-pols-hand-duim-oorzaak-triggerpoints-stress

 6. Hoe kan je triggerpoints in de bovenarm, elleboog, onderarm, pols, hand, duim en vingers zelf behandelen en masseren?

In onderstaande video vindt u meer uitleg hoe u zelf triggerpoints kunt masseren.


Als u toch eerst de triggerpoints in de bovenarm, elleboog, onderarm, pols, hand, duim en vingers zelf wilt masseren om te kijken of dit bij u werkt, dan raad ik het volgende aan.

Als u met uw vingers bij de triggerpoints kunt komen, dan behandelt u die met uw vingers. Maak met uw vinger of duim op de spier drukbewegingen.

Hoe je het doet:

  1. Masseer met een korte diepe strijking of kneed het pijnlijke punt.
  2. Herhaal de strijking/kneding 5 tot 10 keer per punt.
  3. Behandel een triggerpoint niet te hard, dit kan een nawerking geven.
  4. Rek en strek de spier als u klaar bent.

Wij raden u het triggerpoint handboek van Clair Davis van harte aan. Hier staat alles in hoe u de triggerpoints in de arm, elleboog en hand maar ook in andere spieren in het lichaam zelf kunt behandelen en masseren.

triggerpoints-in-arm-elleboog-pols-hand-duimzelfmassage

7. Hoe en waar kan je triggerpoints in de bovenarm, elleboog, onderarm, pols, hand, duim en vingers laten behandelen?

U kunt de triggerpoints in de bovenarm, elleboog, onderarm, pols, hand, duim en vingers laten behandelen doormiddel van triggerpoint therapie. Dit kan triggerpointmassage of dry needling zijn. In elke woonplaats in Nederland zit wel een praktijk die dit doet.

Echter, als uw triggerpoints niet weggaan en de pijn  blijft, dan is zeer waarschijnlijk stress en Tension Myositis Syndroom (TMS) de oorzaak. TMS dient dan te worden behandeld waardoor de triggerpoints vervolgens zullen worden verholpen.

Wilt u dat wij u helpen?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden.

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

triggerpoint-in-arm-elleboog-pols-hand-duim-behandelen

Wilt u meer wetenschappelijke studies, resultaten en boeken lezen, die laten zien dat de Tension Myositis Syndroom aanpak werkt tegen pijn in de  bovenarm, pijn in de elleboog, pijn in de onderarm, polsklachten, handklachten, pijn in duim en vingers door myofasciale triggerpoints? Bron Bron

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.


Bronnen:

Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Amber en Clair Davies (2013). Handboek triggerpointtherapie. Altamira. https://www.triggerpointboek.nl/handboek.htm

Wilt u meer weten over triggerpoints op andere plekken in uw lichaam

Triggerpoints in het bovenbeen hamstring en de knie

Triggerpoints in de bil

Triggerpoints enkel

Triggerpoints in de heup

Triggerpoints hoofdpijn

Triggerpoints kaak

Triggerpoints in de kuit

Triggerpoints in de nek

Triggerpoints in de rug

Triggerpoints in de schouder

Triggerpoints en scheenbeenklachten

Triggerpoints en voetklachten


Reacties
Categorieën