triggerpoints bil bilpijn
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Alles over Triggerpoints bil en bilpijn- en oplossing

Heeft u last van bilpijn en misschien pijn die ook nog eens doorstraalt naar uw been, voet of teen?

En vraagt u zich af of die pijnklachten komen door triggerpoints in de bil? En wat de oorzaak is van deze triggerpoints?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw triggerpoints in de bil en de klachten.

Wellicht heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor triggerpoints in de bil, is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints in mijn bil af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.

triggerpoint-test

In dit artikel leest u welke myofasciale triggerpoints in de bil hierbij betrokken zijn en de klachten veroorzaken.

In dit artikel kunt u lezen:

 1. In welke spieren de triggerpoints zitten, als het gaat om bilpijn en andere klachten die er bij kunnen komen
 2. Welke klachten kunnen triggerpoints in de bil nog meer toe leiden
 3. Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints in de bilspieren die zelfs met massage, dry needling maar niet weggaan
 4. Hoe u  triggerpoints in de bil kunt laten behandelen
 5. Hoe kan je triggerpoints in de bil zelf masseren en behandelen


In het kort

 • Triggerpoints in de bil (spierknopen) zijn kleine verkrampingen en pijnlijke verhardingen in de spieren van de bil. In dit artikel leer je hoe je triggerpoints herkent;
 • Pijn in de bil kan worden veroorzaakt door triggerpoints in de spieren in de bil, onderrug en heup.
 • Triggerpoints in de bilspieren veroorzaken pijn rondom de bil en heup en stralen uit naar de onderrug, hamstrings, knieholte, kuit en hiel.
 • Triggerpoints in de bilspieren ontstaan door overbelasting en blessures, maar stress, onderdrukte emoties, angst voor klachten en een overprikkeld zenuwstelsel kunnen de triggerpoints in stand houden;
 • Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat terugkerende triggerpoints in de bil vaak veroorzaakt worden door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
 • Triggerpoints in de bil behandelen kan met (zelf)massages en triggerpointtherapieën zoals dry needling. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit vaak maar tijdelijk;
 • Je kunt genezen van de klachten door je overprikkelde zenuwstelsel te kalmeren. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn in de bil en uitstralende pijn. Ons programma helpt je hierbij.

Inhoudopgave

1 Welke triggerpoints veroorzaken pijn in de bil?

Verschillende myofasciale triggerpoints in de bil veroorzaken klachten in de bil en kunnen ook uitstralen naar de heup, onderrug, achterkant en zijkant bovenbeen, kuit en enkel.

Myofasciale Triggerpoints in de bil veroorzaken spierspanning in de bil en de omliggende spieren. Het zijn als het ware microverkrampingen en dat leidt tot spierzwakte, pijn maar ook bewegingsbeperkingen.

Triggerpoints in de bil kunnen ook uitstralende pijnklachten veroorzaken naar de heup, onderrug, achterkant en zijkant van het bovenbeen, kuit en enkel.

Stress is heel vaak de oorzaak waarom de triggerpoints zelfs na veelvuldig behandelen door triggerpoint therapie niet meer weggaan.

In dit hoofdstuk zullen we deze triggerpoints en waar ze zich bevinden en welke klachten ze veroorzaken doornemen.

Hierbij een aantal onderzoeken die aantonen dat triggerpoints pijn in de bil kunnen veroorzaken en ook bestaan in de spieren. Bron Bron Bron Bron

1.1 Triggerpoints in de vierkante onderrug lendenspier (Quadratus Lumborum): Pijn in de bovenhoek van de bil, diepe bilspierpijn in de onderkant van de bil en bij het stuitje

Deze vierzijdige spier zit bovenin vast aan de onderste ribben en onderaan het bekken, maar ook aan de lendenwervels. Je hebt de spier aan beiden kanten en wanneer de spier aan 1 kant aanspant dan buigt je romp ook naar die zijde.

triggerpoints-quadratus-lumborum-pijn-in-de-bovenhoek-van-de-bil-onderkant-van-de-bil-en-bij-het-stuitje

Deze spieren zorgen ervoor dat de romp stabiel is en dat je niet heen en weer zwabbert.

Deze triggerpoints veroorzaken uitstralende pijn in de heup, rond het SI gewricht, bovenhoek van de bil, onderkant van de bil en bij het stuitje.

In rust kan je een diepe zeurende pijn hebben in de bilspier die ergert wordt als u zit of staat. Ook kan het pijnlijk zijn om op zij te buigen, te draaien, naar voren te leunen of een trap op te lopen. Omdraaien in bed kan ook pijnlijk zijn.

Deze pijn wordt vaak onterecht aangezien als Ischias, artrose, hernia, ischias en slijmbeursontsteking.

 1.2 Triggerpoints in de diepe ruggengraat spieren (Semispinalis, Multifidi, Rotatores, Levator Costea): pijn in het midden van de billen, een pijnlijk en gevoelig staartbeen/stuitje

Deze viertal spieren verbinden de wervels met de ribben. Deze korte spieren zitten in de binnenste laag en lopen diagonaal ten op zicht van de ruggengraat.

triggerpoints-in-de-diepe-ruggengraat-spieren-semispinalis-multifidi-rotatores-levator-costea-pijn-in-het-midden-van-de-billen-een-pijnlijk-en-gevoelig-staartbeenstuitje

Ze oefenen kracht uit op de wervels en met hun schuine ordening geven ze de mogelijkheid om de wervelkolom te laten buigen en draaien, waardoor je als je helemaal gebukt staat weer kan opstaan.

Triggerpoints in deze spier geven symptomen, zoals pijn alsof het in de ruggengraat zelf zit, scherpe pijn in de onderrug, pijn in het midden van de billen, een pijnlijk en gevoelig staartbeen/stuitje.

De triggerpoints hier veroorzaken pijn op de plek ze zitten.

Deze pijn wordt vaak onterecht aangezien als veroorzaakt door osteoartritis, artrose, hernia en stenose.

1.3 Triggerpoints in de oppervlakkige ruggengraatspieren, de rugstrekker (Erector Spinae) (Longissimus, Iliocostalis, Spinalis): uitstralende pijn in het midden van de bil of linksboven in de bil en rugpijn

Deze spier bestaat uit drie naast elkaar liggende langgerekte spieren: de iliocostalis, longissimus en spinalis.

triggerpoints-in-de-oppervlakkige-ruggengraatspieren-de-rugstrekker-erector-spinae-uitstralende-pijn-in-het-midden-van-de-bil-of-linksboven-in-de-bil-

De spier begint bij het heiligbeen en hecht aan verschillende ribben en wervels en loopt tot aan de schedelrand. Deze spieren zorgen ervoor dat je rechtop kunt staan na een volledige vooroverbuiging en dat je zijwaarts vanuit de romp kunt buigen.

Symptomen bij triggerpoints in de spieren zijn: uitstralende pijn in het midden van de bil of linksboven in de bil en rugpijn. Deze triggerpoints verspreiden hun pijn naar andere plaatsen dan waar ze zitten.

1.4 Triggerpoints in de  peervormige spier (Piriformis): pijn in de billen (zijkant)

De peervormige spier (piriformis) is de grootste en belangrijkste van de 6 kleine spieren die de heup laat draaien. Waardoor je ook je been naar buiten kunt draaien.

triggerpoints-in-de-peervormige-spier-piriformis-pijn-in-de-billen-zijkant-en-heup

Deze bilspier geeft de volgende symptomen: pijn om en nabij het heiligbeen (onderaan de ruggengraat), pijn in de billen (zijkant) en heup. U kunt dan minder comfortabel zitten of moeilijk lopen, zitten verergert vaak de pijn.

De spanning kan het SI gewricht verdraaien wat pijn geeft. Soms straalt de pijn uit naar de onderkant van het bovenbeen.

1.5 Triggerpoints in de grote bilspier (Gluteus Maximus): Pijn in de billen zelf en voornamelijk aan in het middende, de zijkant, de onderkant

Deze grote spiergroep ligt aan de oppervlakte. De functie van de grote bilspier is het strekken en naar buiten draaien van de heup zonder deze spier zou je meteen op je gezicht vallen.

triggerpoints-in-de-peervormige-spier-piriformis-pijn-in-de-billen-zijkant-en-heup

Triggerpoints in deze bilspier geven symptomen, zoals pijn in het stuitje, het SI gewricht, de billen zelf en voornamelijk aan in het middende, de zijkant, de onderkant en pijn in de onderrug.

1.6 Triggerpoints in de de middelste bilspier (Gluteus Medius): pijn bovenin de billen

Triggerpoints in de middelste bilspier geven symptomen, zoals lage rugpijn en pijn bovenin de billen en heupen.

triggerpoints-in-de-de-middelste-bilspier-gluteus-medius-pijn-bovenin-de-billen-en-heupen-

Deze pijn wordt vaak onterecht aangezien als veroorzaakt door artrose, hernia, disfunctie van het SI gewricht (scheefstand), instabiele bekken, stenose.

 1.7 Triggerpoints in de kleine bilspier (Gluteus Minimus): zoals pijn in die bil die vanaf de zijkant loopt en doorstraalt naar het midden van de billen

De kleine bilspier is de kleinste van de bilspieren en zit verstopt onder de middelste en de grote bilspier. Als is het de kleinste spier, maar triggerpoints hier kunnen over een heel groot gebied klachten veroorzaken.

Triggerpoints in de kleine bilspier (Gluteus Minimus) zoals pijn in die bil die vanaf de zijkant loopt en doorstraalt naar het midden van de billen

Triggerpoints in de kleine bilspier geven symptomen, zoals pijn in die bil die vanaf het triggerpoint loopt en doorstraalt naar het midden van de billen.

Deze pijn kan vervolgens uitstralen naar de zijkant en achterkant van het bovenbeen, de knieholte, de kuiten tot aan de enkel en voet. Dit kan het zitten en lopen erg moeizaam maken.

Deze pijn wordt vaak onterecht aangezien als veroorzaakt door artrose, rughernia, beklemde heup of rugzenuw (nervus ischiadicus), disfunctie van het SI gewricht (scheefstand), instabiele bekken, stenose.

Het pijnpatroon mag dan op Ischias lijken, maar wanneer deze triggerpoints in de kleine bilspier er zitten, dan komt de pijn niet door een beklemde zenuw.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints in mijn bil af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.

 triggerpoint-test

2 Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints in de bil en daarmee bilklachten?

Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints in de bilspieren die zelfs met massage, dry needling maar niet weggaan.

Oorzaken als  een langdurige verkeerde houding, sporten, zwaar lichamelijk werk, zwemmen, teveel zitten, veel bukken, beenlengteverschil, overbelasting worden vaak genoemd.

Als dit de grote oorzaak is dan zou doormiddel van zelfmassage, dry needling of triggerpoint therapie, de bilklachten en andere klachten hierdoor verholpen kunnen worden.

Echter, zien wij dat bij het zelf behandelen van triggerpoints of door een triggerpointtherapie onder andere bilklachten niet over gaan of telkens weer terugkomen.

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK.

SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

triggerpoints-bil-oorzaak

De oorzaak van triggerpoints die niet vanzelf overgaan of na behandeling ervan niet weggaan, heeft heel vaak te maken met stress en TMS (Tension Myositis Syndroom).

De bedenker hiervan is Dr. Sarno en hij heeft in de jaren 70 ontdekt dat chronische spierspanning in de bil door stress en onderdrukte emoties komt.

Veelal adviseert men om de spieren te masseren of specifieker de triggerpoints (microverkrampingen in de spieren).

Dit geeft vaak pijnverlichting in de bil maar lost het stress probleem niet op, want stress is iets wat ontstaat in onze hersenen vanwege hoe we omgaan met het leven.

(Emotionele) Stress krijgen we van bijvoorbeeld: het verlies van een geliefde, zorgen over geld, uw toekomst, partner, werk, werkloos zijn, in de schulden zitten, relatie problemen  Bron Bron Bron Bron Bron

Een stressvolle jeugd hebben of gehad hebben of traumatische gebeurtenissen maken ons gevoeliger voor stress.

Het binnenhouden of onderdrukken van emoties zorgt voor heel veel stress.

Daarnaast uw karakter; als u een: perfectionist, zeer gedreven, gewetensvol, people pleaser, zorgen maker, altijd andere naar de zin maken of conflict vermijder bent, dan leidt dat ook tot veel stress en onderdrukte emoties.

Het goede nieuws is: dat deze veranderingen in de hersenen, die ook leiden tot spierspanning in de bil, kunnen worden teruggedraaid. Net zoals de pijn in de bil op deze manier ooit begonnen is, kan het ook weer worden teruggedraaid en worden verholpen.

 De stress oorzaak TMS, dient hierbij te worden aangepakt.

Als u alles hierover wilt weten, dan raad ik u ons artikel over Tension Myositis Syndroom van harte aan (klik hier)

  bilpijn oorzaak triggerpoints stress

Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn en triggerpoints in de bil.

3 Hoe kan je triggerpoints in de bil zelf behandelen en masseren

Hoe kom ik van Bilpijn af? Is een veelgestelde vraag. In dit hoofdstuk wordt besproken wat je er tegen kan doen.


Als u toch eerst de triggerpoints in uw bil zelf wilt masseren om te kijken of dit bij u werkt, dan raad ik het volgende aan.

Als u met uw vingers bij de triggerpoints bij de bil kunt komen, dan behandelt u die met uw vingers. Maak met uw vinger of duim op de spier drukbewegingen. Bij de triggerpoints van de achterkant van het hoofd, trapezius en monnikskapsspier en de eerder beschreven bilspieren gaat dit prima.

Bij sommige spieren dien je met de duim en vinger vast te houden en op die manier te masseren of knijpen.

Hoe je het doet:

 1. Masseer met een korte diepe strijking of kneed het pijnlijke punt.
 2. Herhaal de strijking/kneding 5 tot 10 keer per punt.
 3. Behandel een triggerpoint niet te hard, dit kan een nawerking geven.
 4. Rek en strek de spier als u klaar bent.

Triggerpoints bil zelfmassage

Wij raden u het triggerpoint handboek van Clair Davis (klik hier) van harte aan. Hier staat alles in hoe u de triggerpoints in uw bil maar ook in andere spieren in het lichaam zelf kunt behandelen en masseren.

4 Hoe en waar kan je triggerpoints in de bil laten behandelen

U kunt de triggerpoints laten behandelen doormiddel van triggerpointtherapie. Dit kan triggerpointmassage of dry needling zijn. In elke woonplaats in Nederland zit wel een praktijk die dit doet.

triggerpoint-bil-behandelen-masseren

Echter, als uw triggerpoints in de bil niet weggaan dan is zeer waarschijnlijk stress en Tension Myositis Syndroom (TMS) de oorzaak. TMS dient dan te worden behandeld waardoor de triggerpoints vervolgens zullen worden verholpen.

Wilt u dat wij u helpen?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden,

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

 Triggerpoint bil behandelen

Wilt u meer wetenschappelijke studies, resultaten en boeken lezen, die laten zien dat de Tension Myositis aanpak werkt tegen pijn door myofasciale triggerpoints in de bil? Bron Bron

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

  Oorsuizen door stress behandeling

Bronnen:

Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Amber en Clair Davies (2013). Handboek triggerpointtherapie. Altamira. https://www.triggerpointboek.nl/handboek.htm

Wilt u meer weten over triggerpoints op andere plekken in uw lichaam

Chronische triggerpoints symptomen

Triggerpoints in het bovenbeen hamstring en de knie

Triggerpoints in de bovenarm, elleboog, onderarm, pols, hand, duim en vingers

Triggerpoints in de bil

Triggerpoints enkel

Triggerpoints in de heup

Triggerpoints hoofdpijn

Triggerpoints kaak

Triggerpoints in de kuit

Triggerpoints in de nek

Triggerpoints in de rug

Triggerpoints in de schouder

Triggerpoints en scheenbeenklachten

Triggerpoints en voetklachten


Reacties
Categorieën