pijn-in-de-bil-uitstralend-naar-been-en-voet-
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Pijn in de bil met uitstraling naar been en voet

Pijn in de bil met uitstraling naar het been en voet waardoor komt dat?  Komt het door ischias, piriformis syndroom een beknelde zenuw, stress enzovoorts.

Wat is de nu de werkelijke oorzaak en hoe kan het verholpen worden?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor de pijn in uw bil met uitstraling naar het been en voet?

Wellicht heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen hiervoor zijn, is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw  pijn in uw bil met uitstraling naar het been en voet af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijn in de bil met uitstraling naar het been en voet af te komen? Heeft BreinMedicijn een gratis pijn test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw klachten definitief te genezen. Klik op de oranje button met “Pijn Test” om te starten met de gratis test.

Doe dan onze gratis pijn test.

pijn-in-de-bil-uitstralend-naar-het-been-en-voet-test

1. Wat zijn de symptomen die gepaard gaan met pijn in de bil met uitstraling naar het been en voet?

pijn-in-de-bil-uitstralend-naar-been-en-voet-symptomen

De pijn wanneer deze uitstraalt vanuit de bil naar het been en voet heel verschillend aanvoelen per persoon.

De uitstralende pijn kan namelijk aanvoelen als steken, prikken, tintelingen, zeurend, brandend, zenuwpijn enzovoorts.

Evenzo zijn de uitstralingspatronen per persoon verschillend. De pijn in de bil kan samen gaat met pijn de heup en deze kan uitstralen naar het been of alleen vanuit de bil uitstralen naar het bovenbeen of naar de kuit Het komt ook voor dat de pijn vanuit de bil uitstraalt naar het bovenbeen, onderbeen, knie, kuit en tenen.

De uitstralende pijn vanuit de bil of heup zit meestal alleen aan één kant. Alleen aan het linkerbeen of rechterbeen of alleen aan de achterkant of voorkant van het been

Al komt het voor dat u de uitstralende pijn aan beiden benen hebt, maar dat komt niet veel voor.

De uitstralende pijn kan opkomen wanneer u zit, staat, loopt, hardloopt, wandelt, bukt, fietst of in bed ligt.

Voor meer informatie over pijn in het bovenbeen (klik hier)

2. Waardoor komt pijn in de bil met uitstraling naar het been en voet? (diagnose)?

pijn-in-de-bil-uitstralend-naar-been-en-voet-hoe-komt-het

Als u zich nog niet heeft laten onderzoeken door een (huis)arts, dan raden wij u aan dit te gaan doen. Zodat het zeker is dat er niets ernstigs de oorzaak is van uw uitstralende pijn vanuit de bil naar het been en voet.

Zeker als deze klachten ineens uit het niets opkomen in alle heftigheid of als u er al enige tijd last van heeft.

Bij volgende situaties wil je snel medische hulp (112) inschakelen.

Hartaanval
Wanneer er een hartaanval begint dan voelt men vaak zware, drukkende pijn midden achter het borstbeen. Deze pijn kan uitstralen naar de kaken of naar de linkerschouder en armen. Andere klachten hierbij zijn bleekheid, misselijkheid, zweten en overgeven.

Beroerte TIA

 De kenmerkende verschijnselen bij een beroerte zijn een scheve mond (mondhoek die naar beneden hangt, verwarde spraak en een lamme arm.
Andere symptomen die voor kunnen komen: krachtsverlies of verlamming van een been, dubbelzien of maar één helft van het gezichtsveld zien, evenwichtsstoornissen

3. Wat zijn vaak genoemde mogelijke oorzaken van pijn in de bil met uitstraling naar been en voet?

pijn-in-de-bil-uitstralend-naar-been-en-voet-oorzaak

3.1  Ischias en de pijn in de bil met uitstraling naar het been en de voet

De ischiaszenuw (nervus ischadicus) is de langste zenuw uit het lichaam en loopt vanuit de lage rug naar de achterkant van het bovenbeen tot aan de voet. De pijn of andere symptomen beginnen meestal in de lage rug/onderrug en straalt uit via de bil tot in het been en soms zelfs door in de voet.

De oorzaak dat de ischias zenuw pijn begint uit te stralen kan zijn: een beknelde zenuw, een zenuwbeschadiging, irritatie vanwege triggerpoints, stress en tension myositis syndroom.

Vooral die laatste twee mogelijke oorzaken: triggerpoints, stress en tension myositis syndroom zijn vaker de boosdoeners dan de andere.

Deze oorzaken worden hieronder verder besproken.

3.2 De misvatting bij het Piriformis syndroom

pijn-in-de-bil-uitstralend-naar-been-en-voet-piriformis-syndroom

De piriformis spier is een spier die loopt via het staartbeen naar de kop van het bovenbeen.

Deze spier ligt diep gelegen in de bil en loopt van het sacrum (stuitje) naar de kom van de heup (femur).

De ischias zenuw (nerves ischiadicus) is de grote beenzenuw, deze wordt ook wel de ischias zenuw genoemd.

Deze vertakt uiteindelijk in kleinere zenuwbanen in de voeten.

Er wordt gesteld dat deze spier de ischias zenuw zou kunnen gaan beknellen of irriteren wanneer deze spier verkort, opgezwollen, gespannen, verkrampt of ontstoken is.

Deze aandoening, het piriformis syndroom, wordt dan aangewezen als oorzaak voor pijn in de bil met uitstraling naar been en voet.

Dat er iets met de ischias zenuw aan de hand is staat buiten kijf en de symptomen zijn ook echt.

Echter, de reden waardoor de zenuw geïrriteerd is geraakt heeft vaak een andere oorzaak dan wat de huidige gezondheidszorg beweert.

Triggerpoints, wat microverkrampingen in de spieren zijn, kunnen deze beknelling of irritatie of beknelling van de zenuw namelijk veroorzaken.

Triggerpoints ontstaan vaak door spanningen (stress) en Tension Myositis Syndroom, waar we later in dit artikel verderop in zullen gaan.

3.3 Beknelde zenuw: rughernia, artrose en lumbale stenose

Zoals eerder gezegd loopt de ischias zenuw vanuit de onderkant van de rug door de achterkant van het been naar de voet. Deze zenuw kan pijn in de bil met uitstraling naar been en voet teweegbrengen.

 De oorzaak hiervan kan komen doordat de zenuw is beschadigd, bekneld of dat de zenuw is geïrriteerd en hierdoor disfunctioneert.

Dit disfunctioneren kan ook komen door stress, triggerpoints en Tension Myositis syndroom. Hierover later meer.

Als men een MRI scan of röntgenscan heeft gehad in het ziekenhuis, dan wordt er soms een rughernia, artrose in de rug of artrose in de heup of een lumbale stenose gevonden. Dan wordt de conclusie vaak snel getrokken dat die afwijking de pijn in de bil uitstralend naar been en voet veroorzaakt.

pijn-in-de-bil-uitstralend-naar-been-en-voet-ischias

 Een beknelling van de zenuwen in de rug, door bijvoorbeeld een lumbale stenose, artrose in de rug, of een rughernia bij (L1/L2, L2/L3, L3/L4, L4/L5, L5/S1)  kan mogelijk leiden tot pijn in de bil met uitstraling naar been en voet, maar veel wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de meeste hernia’s ongevaarlijke slijtage en ouderdoms verschijnselen zijn.

En dat zenuw vaak juist niet bekneld zit, ook al vinden ze iets op de MRI scan. Een mening die door de NHG standaarden ook steeds meer wordt overgenomen. Bron  bron Bron

Volgens top neurochirurg Dr. H.C. Rosomoff zijn hernia’s slechts in 3% van de gevallen verantwoordelijk voor (uitstralende) pijn en andere klachten bron

Dit verklaart ook waarom de meeste mensen met een herniaartrose in de rug of een lumbale stenose hier vrijwel geen pijn door hebben, althans diverse onderzoeken hebben dit ondervonden.

Drie recente van elkaar losstaande onderzoeken door M.C. Jensen bron, D.G. Borenstein bron en N. Boos bron, tonen aan dat er maar een zeer klein verband is tussen (uitstralende) pijn in onder andere de bil, been en voet en de afwijkingen die er door de MRI-scans worden gevonden. 

Mocht u meer informatie zoeken over een beknelde zenuw in de voet (mortons neuroom) klik dan hier.

3.4 RSI/CANS. verkeerde werkhouding/lichaamshouding

Bij de pijn in de bil met uitstraling naar been en voet, wordt als oorzaak overbelasting, verkeerde werkhouding en RSI vaak genoemd.

Een overbelasting van de rug, bilspieren of beenspieren is uiteraard een mogelijkheid en dan is rustig aan doen vaak de oplossing waardoor de pijnklachten weggaan en de pezen, spieren, gewrichtsbanden genezen.

Echter, vaak blijven de pijn in de bil met uitstraling naar het been en de voet na deze overbelasting en dan wordt er gesteld dat het RSI is wat maanden duurt om vanaf te komen. Dit terwijl er vaak niets meer te genezen valt, omdat het lichaam het al genezen heeft, alleen de pijnklachten blijven nog steeds.

Als het normaal zou zijn dat dit maanden moet duren. Hoe kan het dan dat we 150 jaar geleden en daarvoor, toen we in een tijd leefden met veel zwaar werk op het land en in de fabriek, dat deze overbelastingen heel zeldzaam waren? Ik bedoel met de arbeidsomstandigheden van die tijd en de ontbrekende kennis over juiste werkhouding, zou dit tot een ramp hebben moeten leiden.

Scott Brady MD, auteur van het boek ‘Pain Free for Life’, zegt: ”Een ander misverstand die vaak voorkomt is dat onze rug of nek zwak zou zijn en gemakkelijk beschadigd kan raken. Uit ervaring weet ik dat dit niet waar is. Ik heb zes maanden in Afrika (Kenya, Oeganda) gespendeerd en daar heb ik ongeveer 5000 patiënten geholpen. 

Ik kan mij niet eens herinneren of ik überhaupt één patiënt bij mij heb gehad met rug of nek klachten. Echter, hielden zij zich totaal niet aan de bewegings- of lichaamshoudingsadviezen die wij in het Westen als vanzelfsprekend achten. Zij lopen op wegen vol met gaten, dragen de hele dag door extreem zware draaglasten op hun hoofd en in hun handen. En wat denk je? Deze Afrikanen hebben nauwelijks last van rug of nekproblemen.Bron

Uw pijn in de bil uitstralend naar het been en de voet is zeker echt en een overbelasting kan zeker hebben plaatsgevonden, maar de reden dat de pijn blijft dat heeft vaak een andere oorzaak. Namelijk triggerpoints, stress en Tension Mysositis Syndroom.


In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u nog meer informatie over deze oorzaken van pijn in de bil met uitstraling naar het been en de voet. In dit e-book vindt u ook wat u hieraan kunt doen.

oorzaakpijn-in-de-bil-uitstralend-naar-been-en-voet-door-stress

4 Wat is vaak de belangrijkste oorzaak van pijn in de bil met uitstraling naar been en voet pijn in de bil uitstralend naar been en voet?

4.1 Triggerpoints en pijn in de bil met uitstraling naar been en voet

pijn-in-de-bil-uitstralend-naar-been-en-kuitpijn-in-de-bil-uitstralend-naar-bovenbeenpijn-in-de-bil-uitstralend-naar-de-kuit-en-knie-jpg

Zoals hierboven benoemd zijn triggerpoints vaak de reden dat spieren kunnen verkrampen en zenuwen geïrriteerd  kunnen raken en kunnen leiden tot pijn in de bil uitstralend naar het been.  Maar wat zijn triggerpoints? 

Triggerpoints worden ook wel eens spierknopen genoemd. Het zijn micro verkrampingen in een bepaalde spier of spieren. Het triggerpoint veroorzaakt een verminderde doorbloeding wat leidt tot een mild zuurstofgebrek in de spier en dat afvalstoffen zich gaan ophopen.

Het overbelasten van de rug, bil, heup en been, kan leiden tot triggerpoints. Overbelasten door bijvoorbeeld fysiek werk, sport en ook statisch werken achter een computer kan.

Normaliter gaan deze triggerpoints weer weg, maar als dit niet gebeurd dan is het goed deze te behandelen.

Wanneer je op een triggerpoint drukt of deze masseert, dan doet deze plek vaak erg pijn en kan het pijn in de bil met uitstraling naar been en voet opwekken.

Deze pijnklachten  kunnen ook op een hele andere plek voorkomen, dan waar het triggerpoint zit.

Triggerpoints in de bil en heup kunnen namelijk pijn uitstralen naar het bovenbeen, hamstrings, knie, kuit en voet

in het geval van pijn in de bil met uitstraling naar het been en de voet kunnen de triggerpoints in de volgende lichaamsdelen zitten:

Waardoor ontstaan deze triggerpoints? Stress, onderdrukte emoties, en Tension Myositis Syndroom zorgen ervoor dat triggerpoints vaak ontstaan en ook telkens na behandeling weer terugkomen. Deze oorzaak behandelen is dan ook cruciaal om ervoor te zorgen dat de pijn in de bil uitstralend naar het been en de voet blijvend worden verholpen.

In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u nog meer informatie over het verband tussen pijn in de bil met uitstraling naar het been en de voet , triggerpoints en stress. In dit e-book vindt u ook wat u hieraan kunt doen.

oorzaakpijn-in-de-bil-uitstralend-naar-been-en-voet-door-stress


4.2 Stress en tension myositis syndroom en  pijn in de bil met uitstraling naar been en voet

pijn-in-de-bil-uitstralend-naar-been-en-voet-door-stress

Een andere vraag die vergelijkbaar is: “kan stress,  de pijn in de bil met uitstraling naar het been en de voet veroorzaken?”.

Ja, chronische stress of veel stress in korte tijd en en ingehouden of onderdrukte emoties kunnen chronische en langdurige de pijn in de bil uitstralend naar het been en de voet veroorzaken. Bron

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK.

SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

Wat stress allemaal inhoudt daarover kunt u meer lezen in dit artikel.

De Futurepainstudy laat zien dat stressfactoren in iemands leven of wat hij/zij heeft gemaakt of nu meemaakt.

De beste voorspellers zijn voor chronische en uitstralende  pijn in de bil uitstralend naar het been en de voet. Hun model kon dit 7-10 jaar van te voren voorspellen. Bron

De meeste zijn ook wel bekend met de volgende situaties. Wanneer u verliefd was had u vlinders in de buik of geen eetlust. Bij een presentatie voelen we ons nerveus, verhoogd de hartslag, krijgen we last van hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid of maag en darm klachten enz.

Of hoe ons lichaam functioneert onder het verlies van een geliefde, zware conflicten op het werk, financiële problemen enzovoorts.

Als u meer wilt weten welke stressfactoren er zijn dan vindt u die in dit artikel (klik hier)

Dit zijn (pijn)klachten die komen door stress en ongeveer 40% van de huisartsbezoeken vanwege (pijn)klachten en bijvoorbeeld  de pijn in de bil uitstralend naar het been en de voet komen door dit proces. Bron

Intussen is er ook steeds meer bewijs is te vinden in de wetenschappelijke literatuur dat met uitstraling pijn vanuit de bil en heup naar het been door stress een abnormale verwerking is van pijnsignalen in de hersenen.

 Doormiddel van FMRI scans van de hersenen is aangetoond dat het limbische systeem en de hersengebieden anterieure cingulaire cortex en de insula overmatig geactiveerd zijn bij met mensen met chronische klachten. En dat de hersenen uiteindelijk bepalen of en wanneer er pijn gevoeld moet worden. Bron bron bron bron 

In andere woorden het pijnsysteem is overgevoelig geraakt en deze overgevoeligheid is door de hersenen aangeleerd en spreekt men ook wel van neuro-plastische pijn.

In recent onderzoek wordt aangetoond dat stress, in dit geval sociale uitsluiting of afwijzing, leidt tot een verhoogde hersenactiviteit in de anterieure cingulaire cortex. Wat hetzelfde gebied is wat ook bij chronische pijn geactiveerd wordt en daarmee ook de pijn in de bil uitstralend naar het been en de voet. Bron

In een ander onderzoek gedaan door universiteit van Pittsburgh gebruikten mensen hypnose om pijn teweeg te brengen en de mensen voelde pijn en de fMRI liet zien dat de hersendelen die betrokken zijn bij pijn waarneembaar geactiveerd waren. Bron

Andere onderzoeken laten zien dat aandacht in de vorm van angst voor de pijn laat toenemen waaronder bewegingsangst. De proefpersonen waren bang dat ze door bepaalde bewegingen te maken hun lichaam zouden bezeren of bang waren dat ze een beknelde zenuw hadden (terwijl dit niet zo was). Bron Bron

 Dat pijn in de bil met uitstraling naar het been en de voet door stress kan komen, wordt ook indirect aangetoond door het feit wanneer die psychologische factoren aangepakt worden de pijn minder wordt en zelfs helemaal weg kan gaan.

Één van de pioniers op het gebied van het oplossen van lokale pijn en uitstralende pijn zonder lichamelijke oorzaak is dr. Sarno. Hij noemde dit proces Tension Myositis Syndroom. Hij heeft succesvol duizenden mensen van hun pijnklachten afgeholpen met zijn TMS aanpak. bron bron bron

Dr. Alan Gordon, samen met een heel team met onder andere dr. Howard Schubiner en Mark A Lumley en andere, hebben in 2021 een gerandomiseerde controle studie afgerond.

Dit deden zij met de Pain Reprocessing therapy wat een door Alan Gordon ontwikkelde Tension Myositis Syndroom of in zijn woorden een ‘neuro-plastische pijn’ behandelmethodiek is. bron

Waarbij ook fMRI scans gemaakt zijn om de veranderingen in de hersenen te kunnen aantonen.

Dit onderzoek is nu ter publicatie aangeboden en laat een zeer groot effect en resultaat zien. 66% procent van de deelnemers was na de behandeling pijnvrij of bijna vrij van klachten.

Ook de fMRI scans lieten zien dat bij die deelnemers ook de hersenen waren verandert. Deze veranderingen waren gecentreerd rondom de anterior insula wat één van de gebieden is van de hersenen die in het pijnverwerkingsgebied valt. Dit gebied speelt een belangrijke rol in het bepalen of de hersenen wel of geen pijn moeten genereren. Bron

Dit resultaat is een groot succes te noemen!

Dat pijn in de bil met uitstraling naar het been en de voet  ook vaak bij een burn out voor komen, laat al zien dat stress zeer zeker een belangrijke of zelfs de belangrijkste factor kan zijn bij deze klacht.

5. Welke oefeningen helpen bij pijn in de bil met uitstraling naar been en voet?

De snelste manier om pijn in de bil uitstralend naar been en voet , zonder medische oorzaak, te behandelen is door triggerpoint massage. Dit kunt u zelf leren, lees hier verder. Of door triggerpointtherapie middels een therapeut.

6. Wat is vaak de juiste behandeling bij pijn in de bil met uitstraling naar been en voet?

Wilt u dat wij u helpen met uw pijn in de bil met uitstraling naar been en voet?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

pijn-in-de-bil-uitstralend-naar-been-en-voet-behandelen

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden van onder andere cliënten met pijn in de bil uitstralend naar been en voet.

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

pijn-in-de-bil-uitstralend-naar-been-en-voet-hand-behandeling


Reacties
Categorieën