gluteus-maximus.png
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Gluteus maximus (grote bilspier)

Heeft u last van heupklachten, rugklachten, bilpijn of pijn in uw onderrug? Dan is waarschijnlijk de gluteus maximus, de grote bilspier, betrokken bij deze klachten.

U vraagt zich misschien af of uw klachten door de grote bilspier komen heeft of dat het misschien toch iets anders is.

Is het een peesontsteking, slijmbeursontsteking, rughernia, artrose of wordt de pijn door iets anders veroorzaakt?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw (pijn)klachten?

Wellicht heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor gluteus maximus klachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn gluteus maximus klachten af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis  gluteus maximus test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw  gluteus maximus klachten op te lossen. Klik op de oranje button met “ gluteus maximus” om te starten met de gratis test.

gluteus-maximus-test-1

Inhoudsopgave

1. Wat is de gluteus maximus?

wat-is-de-gluteus-maximus

De gluteus maximus of grote bilspier, is de grootste bilspier. Deze spier is betrokken bij veel bewegingen die u dagelijks maakt. De grote bilspier begint aan de bovenkant van de bil en zit vast aan de binnenkant ervan. De gluteus maximus loopt naar het dijbeen waar het zich daar vasthecht.

2. Wat is de functie van de gluteus maximus en waar gebruik je hem voor?

De functie van de grote bilspier is het strekken van de heup, wat nodig is wanneer u uw been naar achteren beweegt of bij het strekken van uw been wanneer u traploopt.  Bij het springen, rennen en snel wandelen heeft u de kracht van deze spier nodig. Bij het wandelen is deze spier minder betrokken. Sterker nog, als u deze spier niet zou hebben dan zou u niet kunnen wandelen, rennen, springen of traplopen.

Wanneer u met gebogen knieën naar voren leunt, wanneer u op uw hurken zit, is deze grote bilspier samengespannen. Ook op te staan vanuit een zittende houding is deze spier actief. Bij het stabiliseren van uw bekken is deze spier ook een belangrijke schakel.

3. Triggerpoints in de gluteus maximus en de klachten en symptomen

gluteus-maximus-triggerpoint

Een triggerpoint is een microverkramping, ofwel een kleine verharding, in de spier. Een triggerpoint doet pijn wanneer je erop drukt, het maakt de spier zwakker en stijf. Daarnaast straalt de triggerpoint in de grote bilspier (gluteus maximus) pijn uit in de bil zelf maar ook naar anderen plekken.

Heupklachten, bekkenklachten en bilpijn

De pijn in de gluteus maximus straalt niet heel ver uit. Het veroorzaakt pijn in het stuitje, staartbeen, bilplooi, in de binnenkant van de billen, onderkant van de billen.  Verder geeft het pijn bij de heupen en het SI gewricht en draagt hierdoor bij aan bekkenklachten.

Dit is vaak merkbaar wanneer u op een stoel zit en een brandend pijnlijk gevoel in uw billen krijgt, wat maakt dat je voortdurend in uw stoel zit te draaien.

Uw heupen kunnen stijf aanvoelen en het kan daardoor lastig zijn om uit uw stoel te komen en u kunt zelfs mank gaan lopen. Hat kan ook pijn doen om van het toilet af te komen of uit een autostoel.

pijn in het stuitje, het SI gewricht, de billen zelf en voornamelijk aan in het middende, de zijkant, de onderkant en pijn in de onderrug. Daarnaast zult u moeite hebben om uw tenen aan te raken wanneer u voorover buigt.


Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn en triggerpoints in de bil.

oorzaak-gluteus-maximus

Klachten in de onderrug

Dit is heel vaak een geheel onverwachte oorzaak van lage rugklachten. Triggerpoints in de gluteus maximus stralen namelijk pijn uit richting de onderrug. Om die reden is het vaak zo wanneer iemand zit dat ze last van de onderrug krijgen omdat dit triggerpoint dan geactiveerd wordt. Evenzo wanneer men wilt opstaan of bukt.

4. Wat is de oorzaak van triggerpoints in de gluteus maximus?

gluteus-maximus-klachten-oorzaken

Vaak worden de klachten in de onderrug, bil of heup toegeschreven aan een slijmbeursontsteking in de heup, rughernia, artrose, Coccygodynia, instabiel SI gewricht, peesontsteking enzovoorts.

Echter wanneer er triggerpoints in de grote bilspier (gluteus maximus) actief zijn en gevonden worden, dan is de oorzaak van de klachten heel vaak triggerpoints.

Diverse onderzoeken laten daarnaast zien dat bekende oorzaken, zoals hernia's, artrose en andere afwijkingen heel vaak geen pijn geven. Daarnaast dat er nauwelijks een verband is tussen die afwijkingen, de ernst ervan en of dit pijn zou moeten geven. Bron Bron Bron Bron Bron Bron Bron

Voor meer onderzoeken omtrent dit onderwerp zie deze pagina

Een zorgvuldig door een specialist, gevolgd door een second opinion is zeer zeker aan te raden.

Dit roept vervolgens de vraag op: 'wat is dan de oorzaak van triggerpoints in de gluteus maximus'?

5. Stress en TMS, het gevolg spanning in de spieren veroorzaakt triggerpoints in de gluteus maximus

Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints in de gluteus maximus, die zelfs met massage, dry needling maar niet weggaan.

Oorzaken als  een langdurige verkeerde houding, sporten, zwaar lichamelijk werk, zwemmen, teveel zitten, veel bukken, beenlengteverschil, overbelasting worden vaak genoemd.

Als dit de grote oorzaak is dan zou doormiddel van triggerpoint massage, dry needling of triggerpointtherapie, de bilklachten, rugpijn en heupklachten hierdoor verholpen kunnen worden.

Echter, zien wij dat bij het zelf behandelen van triggerpoints of door een triggerpointtherapie onder andere bilklachten niet over gaan of telkens weer terugkomen.

De oorzaak van triggerpoints die niet vanzelf overgaan of na behandeling ervan niet weggaan, heeft heel vaak te maken met stress en TMS (Tension Myositis Syndroom).

De bedenker hiervan is Dr. Sarno en hij heeft in de jaren 70 ontdekt dat chronische spierspanning in de bil door stress en onderdrukte emoties komt.

(Emotionele) Stress krijgen we van bijvoorbeeld: het verlies van een geliefde, zorgen over geld, uw toekomst, partner, werk, werkloos zijn, in de schulden zitten, relatie problemen  Bron Bron Bron Bron Bron

Een stressvolle jeugd hebben of gehad hebben of traumatische gebeurtenissen maken ons gevoeliger voor stress.

Het binnenhouden of onderdrukken van emoties zorgt voor heel veel stress.

Daarnaast uw karakter; als u een: perfectionist, zeer gedreven, gewetensvol, people pleaser, zorgen maker, altijd andere naar de zin maken of conflict vermijder bent, dan leidt dat ook tot veel stress en onderdrukte emoties.

Het goede nieuws is: dat deze veranderingen in de hersenen, die ook leiden tot spierspanning in de gluteus maximus, kunnen worden teruggedraaid. Net zoals de pijn in de bil op deze manier ooit begonnen is, kan het ook weer worden teruggedraaid en worden verholpen.

 De stress oorzaak TMS, dient hierbij te worden aangepakt.

Als u alles hierover wilt weten, dan raad ik u ons artikel over Tension Myositis Syndroom van harte aan (klik hier)


Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn en triggerpoints in de bil.

oorzaak-gluteus-maximus


6. Welke oefeningen bij de gluteus maximus

Hieronder vindt u diverse massage-  ontspanningsoefeningen voor de gluteus maximus


6.1 Wilt u uw gluteus maximus masseren en ontspannen en verlichting van de pijn in de bil en rug ervaren?


Onderstaande oefening voor de gluteus maximus zal u verder helpen.


6.2 Wilt u uw gluteus maximus spier trainen en sterker maken?

Zie onderstaande video.


7. Welke behandeling werkt om de oorzaak van de klachten door de gluteus maximus blijvend op te lossen?

Wanneer stress en Tension Myositis Syndroom de klachten veroorzaken, dan helpen manuele of andere puur fysiek gerichte oefeningen en therapieën vaak niet meer tegen gluteus maximus klachten. Dan dient die oorzaak te worden aangepakt. Wij van BreinMedicijn zijn gespecialiseerd in die aanpak.

Via een test op onze website kan er bepaald worden of uw gluteus maximus klachten komen door stress en TMS. Wanneer de testscore aangeeft dat deze oorzaak zeer waarschijnlijk bij u aanwezig is, dan kunt u door ons TMS behandelprogramma. effectief behandelt kunnen worden.

Klik hier om naar de test te gaan.

gluteus-maximus-test-1


Als u samengevat wilt weten wat deze stress en TMS oorzaak is, zie dan onderstaande video.


Wilt u dat wij u helpen?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

gluteus-maximus-klachten-genezen

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u eveneens 50+  ervaringen van onze cliënten vinden.

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht ook een hoop ervaringsverhalen.

Dr Sarno is de bedenker en pionier van een geheel nieuw type behandelmethode om chronische, langdurige en onbegrepen pijn te behandelen. Hij ontdekte dat stress en onderdrukte emoties veranderingen in het lichaam teweegbrengen.

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

gluteus-maximus-behandelen

Reacties
Categorieën