Slijmbeursontsteking heup

Alles over slijmbeursontsteking heup- behandeling

Heuppijn wordt in verband gebracht met veel verschillende diagnoses.

En een slijmbeursontsteking in de heup (ook wel bursitis genoemd) is er één van en die behandelen we in dit artikel.

Een slijmbeursontsteking in de heup is een veelvoorkomende aandoening bij hardlopers en wordt ook wel eens een hardloopblessure genoemd.

Echter, komt een slijmbeursontsteking in de heup ook veel voor bij niet-sporters. De slijmbeurzen die in de meeste gevallen ontstoken raken zitten in de schouder, elleboog, arm, bovenarm, heup, knie, en hiel.

Een slijmbeursontsteking in uw heup kan wel degelijk door een effectieve behandeling genezen worden.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw slijmbeursontsteking in uw heup of pijnklachten of heeft u al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen heupslijmbeurs pijnklachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw slijmbeursontsteking (pijnklachten) af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn slijmbeursontsteking in mijn heup af te komen?

Heeft BreinMedicijn een gratis Slijmbeursontsteking Test ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw slijmbeursontsteking (pijnklachten) definitief te genezen.

Klik op de oranje button met “Slijmbeursontsteking Test” om te starten met de test.

In het kort

 •  Een slijmbeursontsteking in de heup is een aandoening waarbij er een ontsteking is in een slijmbeurs, de met vocht gevulde 'kussentjes' tussen een pees en/of de onderliggende botstructuur.
 • Symptomen bij een slijmbeursontsteking in de heup: (druk-)pijn, warmte, roodheid, bewegingsbeperking ,stijfheid van het gewricht en zwelling.
 • Een slijmbeursontsteking in de heup wordt vastgesteld door een arts op basis van je klachten en na lichamelijk onderzoek en diverse testen. Soms is aanvullend onderzoek nodig zoals het maken van röntgenfoto’s, een echo of bloedonderzoek;
 • Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de klachten niet veroorzaakt wordt door een slijmbeursontsteking, maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
 • Medicatie, fysiotherapie, rust, injecties, oefeningen, koelen met ijs, triggerpointtherapie, dry needling, een brace, intapen, spalken of shockwave kunnen de klachten verhelpen. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk.
 • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door een slijmbeursontsteking in de heup. Ons programma helpt hierbij.Inhoudsopgave

 1. Wat is een slijmbeursontsteking in de heup?
 2. Wat is het verschil tussen een slijmbeursontsteking- en een peesontsteking in de heup?
 3. Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking in de heup?
 4. Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking in de heup?
 5. Hoe om te gaan met een acute slijmbeursontsteking in de heup: koelen met ijs
 6. Hoe wordt de diagnose slijmbeursontsteking heup gesteld?
 7. Hoe wordt een slijmbeursontsteking heup behandeld?
 8. Wat is dan een effectieve behandeling voor een chronische slijmbeursontsteking heup?

1 Wat is een slijmbeursontsteking in de heup

hoe ontstaat slijmbeursontsteking heupHet heupgewricht is een kogelgewricht en vormt een connectie tussen het bekken en het dijbeen.

Het heupgewricht bestaat uit een kogel en een kom. Een slijmbeurs (bursa) is een holte die is gevuld met vocht die als een soort smeermiddel ervoor zorgt dat u uw heup soepel kunt bewegen.

Slijmbeursen zitten in de pezen en botten van het heupgewricht. Ze zorgen ervoor dat een gewricht soepel kan bewegen zonder dat de pees als een schuurpapier over het heupgewricht schuurt.

 Een slijmbeursontsteking in de heup zorgt voor een zwelling van de slijmbeurs.

In de heup zitten twee slijmbeursen: de bursa trochanterica en de bursa iliopsoas. De bursa trochanterica is de slijmbeurs die meestal de meeste (pijn)klachten geeft. []

2 Wat is het verschil tussen een slijmbeursontsteking in de heup en een peesontsteking

Een slijmbeursontsteking in uw heup kunt u herkennen aan een dof aanvoelende pijn.

Als de pijn wat scherper aanvoelt dan heeft u last van een peesontsteking. Deze aandoeningen kunnen ook op dezelfde locatie in uw heup voorkomen.

Bij een peesontsteking in de heup is de pijn dikwijls heviger in de nacht, dit is bij een slijmbeursontsteking niet het geval.

3 Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking heup

slijmbeursontsteking heup symptomen


De symptomen zijn vrij uniek en daarmee niet gemakkelijk te verwarren met andere aandoeningen. De pijn is een drukkende vorm van pijn en dit komt omdat de slijmbeurs opgezwollen is.

 De bewegingsvrijheid neemt vaak af naarmate de slijmbeursontsteking verergert.

Activiteiten zoals lopen, wandelen en springen doen pijn en hardlopen of joggen is voor mensen die aan een slijmbeursontsteking in de heup lijden al helemaal niet te doen.

Rond de huid waar de zwelling zit kan de huid rood kleuren. De pijn door een slijmbeursontsteking aan de heup zit meestal in of aan de zijkant van de heup.

Het komt voor dat de pijn uitstraalt naar de buitenkant van het bovenbeen. Een slijmbeursontsteking kan om die reden ook verward worden met Ischias diagnose.

De pijn is constant aanwezig maar wordt vaak erger wanneer er druk op de spier wordt uitgeoefend of bij inspanning. Heeft u al lange tijd last en herkent u zich in bovenstaande symptomen?

Bekijk onze effectieve behandelmethode om uw slijmbeursontsteking heup te genezen.

De volgende activiteiten doen de pijn vaak opkomen: []

 • Liggen op de zijde waar de slijmbeursontsteking zit
 • Lopen
 • Traplopen
 • Liggen op de zijde van de heup die niet ontstoken is
 • Naar binnen leggen van het been waar de pijn naartoe is uitgestraald

4 Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking heup

Vaak wordt gesteld dat overbelasting de boosdoener is bij een acute slijmbeursontsteking in de heup  (niet bij een chronische slijmbeursontsteking).

U overbelast bijvoorbeeld uw heup door een langdurige inspanning, zoals bij hardlopen of door fitness.

Of u heeft een ongeluk gehad of bent op hard op u heup gevallen, dit kan ook een acute slijmbeursontsteking veroorzaken.

Een acute slijmbeursontsteking geneest over het algemeen binnen enkele dagen soms enkele weken.

Als dit niet geneest binnen de termijn die een arts er vaak aangeeft, dan heet dit een chronische slijmbeursontsteking aan de heup. []

4.1 Wat is de nummer 1 oorzaak van een chronische slijmbeursontsteking in de heup?

Er wordt vaak onterecht gesteld dat de oorzaak van een chronische slijmbeursontsteking aan de heup een langdurige lichte overbelasting is.

Ons lichaam en daarmee ook de heup herstelt zich binnen enkele weken van heel veel soorten verwondingen.

Zelfs botbreuken kunnen binnen 6 tot 8 weken (soms een aantal maanden) volledig genezen en kan iemand zonder heuppijn weer functioneren. []

Er wordt gesteld dat wie een beroep heeft of aan sport doet waarbij veel gelopen wordt een verhoogd risico zouden lopen op een slijmbeursontsteking in de heup.

Er wordt door de huidige wetenschap vaak gezegd dat de langdurige repetitieve bewegingen de oorzaak van de slijmbeursontsteking heup zijn.

Waar vaak niet bij stilgestaan wordt is dat deze aandoening sinds de 20ste eeuw flink aan het toenemen is. Een tijdperk waarin we volgens bewegingsexperts beter zijn gaan bewegen dan onze voorouders, ergonomische werken, betere voorlichting krijgen en veiliger werken.

Wat veel mensen niet weten is dat er in het begin van de 20ste eeuw miljoenen mensen zaten op harde stoelen met gekromde rug en aan het typen waren op lompe typemachines.

Die deden dit werk voor uren en uren en dagen achter elkaar en nooit kregen ze last van overbelasting aandoeningen, zoals een slijmbeursontsteking of andere RSI vormen. []

 In het geval van een overbelasting zou een tijdje rust meer dan voldoende moeten zijn om de slijmbeurs in de heup te laten genezen.

Echter, een periode van rust zorgt er vaak niet voor dat mensen genezen.

4.2 Slijmbeursontsteking heup door ongelijke benen?

Er zijn mensen die worden geboren met ongelijk benen. Het ene been is dan bijvoorbeeld een centimeter korter dan het andere been.

Het hoogteverschil wordt vaak gecorrigeerd door een steunzooltje of doormiddel van een schoen die een hogere zool heeft dan de andere schoen.

Echter, de pijn of de slijmbeursontsteking gaat hierdoor niet altijd weg en wanneer iemand vervolgens zijn steunzool of orthopedische aangepaste schoenen vergeet wordt de pijn vaak erger.

Bij sommige manuele therapieën of door een operatie wordt het hoogteverschil opgeheven, maar daardoor is de pijn niet altijd weg.

Dat een beenlengte verschil per definitie de oorzaak is van een slijmbeursontsteking in de heup en daarmee de pijn is niet waar.

Het bewijs hiervoor is gewoonweg te zwak.

Onze ervaring is namelijk dat er mensen zijn met een beenlengte verschil die hier geen (pijn)klachten door ondervinden.

De juiste oorzaak waarom een slijmbeurs soms niet of nauwelijks geneest is dat de doorbloeding in slijmbeurs verminderd. is

Hierdoor ontstaat een chronisch zuurstoftekort en daardoor ontstaat de hevige pijn en de vermindering in de bewegingsvrijheid.Er is een andere oorzaak waarom een acute slijmbeursontsteking aan de heup chronisch wordt en moeilijk geneest.

Deze oorzaak die wij de nummer 1 oorzaak noemen kunt u vinden op deze pagina. In het deel behandelingen van dit artikel zal  verder worden uitgeweid hoe dit het beste opgelost kan worden.

5 Hoe om te gaan met een acute slijmbeursontsteking in de heup koelen met ijs

Slijmbeursontsteking heup koelen

Wanneer u denkt dat u een slijmbeursontsteking in uw heup heeft dan is het wijs om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan.

U kunt zelf al direct actie ondernemen om de pijn(klachten) te verminderen. Belangrijk is om het aangetaste gewricht 3 dagen volledig rust te geven.

Dit zal de ontsteking waarschijnlijk verminderen en daarnaast heeft het dan de tijd om te helen.

Als u de heup koelt met ijs zal de zwelling verminderen en verdooft u de pijn.

Een ijspakking maakt u heel eenvoudig zelf door 10 ijsklonten in een plastic zakje te doen.

Leg dit ongeveer 15-20 minuten op de aangetaste plek. Dit kunt u meerdere keren per dag herhalen. []

6 Hoe wordt de diagnose slijmbeursontsteking heup gesteld

heb ik een slijmbeursontsteking heup


Uw huisarts verwijst u veelal door wanneer hij/zij denkt dat de slijmbeursontsteking in de heup op korte termijn niet zal genezen. In het ziekenhuis worden vaak röntgenfoto’s of MRI scans gemaakt om daarmee de toestand van het heupgewricht (kraakbeen en bot) beter te kunnen bekijken.

Als er artrose, peesontsteking, peesverkalking, hernia (nek of rug)of een zenuwbeknelling (zoals Ischias) in of nabij de heup wordt geconstateerd, dan wordt dit vaak aangewezen als de oorzaak van de heupklachten.

 Echter, vele onderzoeken laten zien dat die afwijkingen in de heup in verreweg de meerderheid van de gevallen niet de belangrijkste oorzaak is van de heupklachten. [ ]

Hierbij uitgezonderd wanneer uw heup volledig versleten (en u een nieuwe heup nodig heeft) is of u reuma, kanker of een andere ernstige ziekte heeft.

7 Hoe wordt een slijmbeursontsteking heup behandeld

7.1 Behandeling acute slijmbeursontsteking heup

Slijmbeursontsteking heup behandeling


De huisarts zal vaak als eerste behandelvorm rust voorschrijven en u adviseren een paracetamol te nemen wanneer uw pijn te hinderlijk is.

 Meestal geneest de slijmbeursontsteking in de heup vanzelf. Echter, de pijn(klachten) kunnen ook erger worden en vaker voorkomen door het langdurig gebruik van pijnstillende medicijnen.

Dit wil niet zeggen dat pijnstillende medicatie slecht voor u is, maar gebruik ze met mate. [] In gevallen waarbij de pijn ondragelijk is, zal de huisarts met een injectie wat vloeistof van de slijmbeurs aftappen waardoor de zwelling afneemt.

7.2 Zijn injecties met cortisonen tegen een slijmbeursontsteking in de heup effectief?

De arts kiest er ook wel een voor om bij een chronische slijmbeursontsteking in de heup een cortisonen injectie te geven in het heupgewricht of in de slijmbeurs van de heup.

In sommige gevallen geeft dit snel resultaat, maar vaak werkt deze injecties niet of niet voldoende. Bovendien komt de pijn in de heup na verloop van tijd weer terug als de corticosteroïden zijn uitgewerkt.

De arts kan u ook doorverwijzen naar de fysiotherapeut voor een behandeling die gericht is op vermindering van de heuppijn. Echter zijn ook hier de ervaringen zeer wisselend.

Bij de één verdwijnt de slijmbeursontsteking in de heup volledig, bij de ander niet of nauwelijks. []

7.3 Is een operatie effectief bij een slijmbeursontsteking heup?

Bij zeer ernstige gevallen wordt de slijmbeurs uit uw heup verwijderd en het onderliggende gewrichtsbot glad gemaakt. De herstelperiode van deze operatieve ingreep duurt gemiddeld zes weken.

Er zijn een aantal onderzoeken die aantonen dat operaties en injecties vaak niet beter of zelfs even zo slecht werken als placebo(nep) behandelingen of niet operatieve behandelvormen.

Het boek ‘surgery the ultimate placebo’, geschreven door top neurochirurg Ian Harris met meer dan 40 jaar ervaring laat vele onderzoeken zien.

Hieruit blijkt dat veel operaties het niet beter (of zelfs slechter) doen dan placebo behandelingen of rust nemen.[]

Dit wil niet zeggen dat operaties niet werken. Het betekent dat een operatie niet voor iedereen de juiste oplossing is en dat niet operatieve behandelingen hetzelfde effect kunnen sorteren.

7.4 Zijn oefeningen voor een slijmbeursontsteking in de heup effectief?

slijmbeursontsteking heup operatief verwijderen

Wanneer de ontsteking niet al te hevig is wordt er door fysiotherapeuten vaak geadviseerd om oefeningen voor de heup te gaan doen.

 Dit zou de doorbloeding stimuleren wat het herstel zou versnellen. []De fysiotherapeut dient hier wel over geraadpleegd te worden om te kijken wat handig is in uw situatie.

Mensen kunnen hier baat bij hebben, maar wanneer de slijmbeursontsteking chronisch is geworden zorgt dit er meestal niet voor dat de slijmbeursontsteking volledig geneest.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn (slijmbeursontsteking in mijn heup) pijnklachten af te komen?” 

Heeft BreinMedicijn een gratis Chronische Pijn Test ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis Chronische Pijn Test!

8 Wat is de meest effectieve behandeling voor een chronische slijmbeursontsteking in de heup


Zoals eerder genoemd: is een verminderde doorbloeding de oorzaak waardoor er pijnklachten en andere symptomen ontstaan in de slijmbeurs van de heup.

Er zijn behandelingen zoals triggerpoint therapie, oefeningen voor heup en shockwave therapie die de doorbloeding van de slijmbeurs weer herstellen.

Echter geneest hierdoor de slijmbeurs in de heup vaak ook niet en komt de slijmbeursontsteking toch weer terug. Dit heeft alles te maken met de oorzaak nummer 1 van een slijmbeursontsteking.

Moderne ontdekkingen in psycho-fysiologische (mindbody) geneeskunde laten zien dat met een specifieke gerichte aanpak een chronische slijmbeursontsteking in de heup binnen 2 maanden blijvend kan genezen. []

Met deze aanpak zal de doorbloeding zich blijvend herstellen en de slijmbeursontsteking in de heup zal hierdoor verdwijnen.

Onze behandelmethode is gebaseerd op die psycho-fysiologische aanpak die is ontwikkeld door Dr. Sarno en behandelt de meest voorkomende oorzaak van een slijmbeursontsteking waar die dan ook voorkomt in het lichaam. []

Rialoon
Door

Rialoon

op 10 Aug 2020

Hallo mijn heeft het besr wel geholpen zo n injecti af en toe bestlast van maar goed geprikt

Johan-vanVliet
Door

Johan-vanVliet

op 13 Aug 2020

Beste Ria Loon,Bedankt voor uw opmerking.Fijn om te horen dat de injectie voor u heeft geholpen.Onze ervaring is dat injecties vooral goed werken om op korte termijn de pijn te verminderen.Vaak zien we dat injecties op de lange termijn minder goed werken omdat ze de onderliggende oorzaak van de pijn niet verhelpen.Als u meer wilt weten over de onderliggende oorzaak van uw pijnklachten dan kan ik u aanbevelen ons gratis E-book "De verborgen oorzaak van chronische pijn te lezen".Dit is de link naar ons gratis E-book: https://brein-medicijn.nl/ebook-verborgen-oorzaak-chronische-pijn/Met gezonde groet,Johan van Vliet BreinMedicijn

Reactie plaatsen