Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn!
Naar downloaden

Page content

Slijmbeursontsteking schouder

Slijmbeursontsteking schouder

Er zijn veel verschillende diagnoses die aan schouderpijn kunnen worden gegeven. En een slijmbeursontsteking in de schouder (bursitis) is er één van en die behandelen we in dit artikel.Een slijmbeursontsteking in uw schouder kan uw leven helemaal beheersen. De pijn aan uw schouder kan namelijk zo erg zijn dat u niet of nauwelijks nog kunt werken of uw dagelijkse taken kunt uitvoeren. Een slijmbeursontsteking aan uw schouder kan wel degelijk effectief behandeld worden.

De slijmbeurzen die in de meeste gevallen ontstoken raken zitten in de schouder, elleboog, arm, bovenarmheup, knie, en hiel.

U vraagt zich misschien af of u pijn door een slijmbeursontsteking in uw schouder komt of dat het komt door een andere aandoening en hoe u hier vanaf komt.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw slijmbeursontsteking in uw schouder of pijnklachten. Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen schouderslijmbeurs  pijnklachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten (slijmbeursontsteking in mijn schouder) af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Chronische Pijn Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw pijnklachten definitief te genezen.

Klik op de oranje button met “Chronische Pijn Test” om te starten met de test.

Peesontsteking chronische pijn test

In dit artikel:

Inhoudsopgave

 1. Wat is een slijmbeursontsteking in de schouder?
 2. Wat is het verschil tussen een slijmbeursontsteking- en een peesontsteking in de schouder?
 3. Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking in de schouder?
 4. Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking in de schouder?
 5. Hoe om te gaan met een acute slijmbeursontsteking in de schouder: koelen met ijs
 6. Hoe wordt de diagnose slijmbeursontsteking schouder gesteld?
 7. Hoe wordt een slijmbeursontsteking schouder behandeld?
 8. Wat is de meest effectieve behandeling voor een chronische slijmbeursontsteking schouder?

1. Wat is een slijmbeursontsteking in de schouder?

hoe ontstaat slijmbeursontsteking schouder
Een slijmbeurs (bursa) is een holte die is gevuld met vocht. Dit is als een soort smeermiddel wat ervoor zorgt dat u uw schouder soepel kunt bewegen. Slijmbeurzen zitten in pezen en botten van het schoudergewricht. Ze zorgen ervoor dat uw (schouder)gewricht soepel kan bewegen zonder dat de pees als een soort schuurpapier over het schoudergewricht schuurt.

Een slijmbeursontsteking wordt ook wel bursitis genoemd. Een slijmbeursontsteking in de schouder veroorzaakt een zwelling van de slijmbeurs. Door de zwelling wordt er constant druk uitgeoefend op de ontsteking en wordt de vrijheid van het bewegen van uw schouder en arm vermindert.[]

2. Wat is het verschil tussen een slijmbeursontsteking in de schouder en een peesontsteking?

Een slijmbeursontsteking in de schouder kunt u herkennen aan pijn die dof aanvoelt. Als de pijn scherp is, dan heeft u last van een peesontsteking. Deze klachten kunnen ook op dezelfde locatie in uw schouder voorkomen. Bij peesontstekingen in de schouder is de pijn s’nachts meestal op zijn heftigst terwijl dit bij een slijmbeursontsteking niet het geval is.
Een ander verschil is dat de pijn bij een slijmbeursontsteking meestal erger wordt als u op uw schouder leunt. Bij een een peesontsteking is dit meestal niet zo is. []

3. Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking schouder?

Slijmbeursontsteking schouder symptomen

Het belangrijkste symptoom van een slijmbeursontsteking schouder is pijn. De pijn is een drukkende vorm van pijn, dit komt omdat de slijmbeurs opgezwollen is.

Wie aan een slijmbeursontsteking in de schouder lijdt, heeft constant pijn. Hierdoor is zelfs computerwerk of een jas aantrekken soms een probleem. Bewegingen waarbij u uw schouder tot het uiterste toe gebruikt kan iemand met een slijmbeursontsteking in de schouder niet meer uitvoeren, althans niet zonder pijn. Bijvoorbeeld uw armen boven uw hoofd uitstrekken of uw armen vooruit strekken of wanneer u jeuk op uw rug heeft dan kunt u daar niet meer bij.

Een sport uitvoeren zoals tennis, badminton of bowlen is bij een chronische slijmbeursontsteking aan de schouder vanwege de pijn niet te doen.

Heeft u al lange tijd last en herkent u zich in bovenstaande symptomen? Bekijk onze effectieve behandelmethode om uw slijmbeursontsteking schouder te genezen.

4. Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking schouder?

Overbelasting is de boosdoener bij een acute slijmbeursontsteking in de schouder (niet bij een chronische slijmbeursontsteking). U belast bijvoorbeeld uw schouder teveel doordat u de hele dag in huis aan het schilderen bent geweest. Misschien bent u op uw schouder gevallen, dit kan ook een acute slijmbeursontsteking veroorzaken. Acute slijmbeursontstekingen genezen meestal binnen een paar dagen en soms enkele weken. Gebeurd dit niet, dan heeft u een chronische slijmbeursontsteking aan uw schouder.[]

4.1 Wat is de nummer 1 oorzaak van een chronische slijmbeursontsteking schouder?

Dikwijls wordt onterecht gesteld dat de oorzaak van een chronische slijmbeursontsteking aan de schouder een langdurige lichte overbelasting is. Ons lichaam en daarmee ook de schouder herstelt zich binnen enkele weken van verreweg de meeste verwondingen. Botbreuken zijn vaak zelfs binnen 6 – 8 weken (soms een aantal maanden) volledig genezen en men kan dan zonder schouderpijn weer functioneren.

Er wordt gesteld dat wie vaak met de handen boven het hoofd moet werken (zoals schilders, elektriciens, timmermannen enz.) een verhoogd risico zouden lopen op een slijmbeursontsteking schouder.

Er wordt geclaimd dat de langdurige repetitieve bewegingen de oorzaak van de slijmbeursontsteking zijn. Wat er echter niet verteld wordt is dat deze aandoening sinds de 20ste eeuw aan een opmars begonnen is. Een eeuw waarin we volgens bewegingsexperts beter zijn gaan bewegen dan onze voorouders, ergonomische werken, betere voorlichting krijgen en veiliger werken.

Zijn we vergeten dat in het begin van de 20ste eeuw miljoenen mensen urenlang aan het typen waren op (lompe) harde typemachines? Diegenen kregen ook nooit last van overbelasting aandoeningen, zoals een slijmbeursontsteking in de schouder of andere RSI vormen. []

Zelfs in het geval van een overbelasting zou rust voldoende moeten zijn om de slijmbeurs te laten genezen. Echter, rust nemen brengt voor veel mensen geen genezing. De correcte reden die daaraan gegeven wordt is dat de doorbloeding in slijmbeurs verminderd is wat een chronisch zuurstoftekort veroorzaakt en daardoor ontstaat de hevige pijn en de verminderde bewegingsvrijheid.

Er is een andere oorzaak waarom een acute slijmbeursontsteking aan de schouder chronisch wordt en moeilijk geneest. Deze oorzaak die wij de nummer 1 oorzaak noemen kunt u vinden op deze pagina.

In het deel behandelingen zal verder worden uitgelegd hoe dit het beste opgelost kan worden.

5. Hoe om te gaan met een acute slijmbeursontsteking in de schouder: koelen met ijs

slijmbeursontsteking schouder koelen

Als u denkt dat u een slijmbeursontsteking in uw schouder heeft dan adviseren we u om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. Wist u dat u zelf ook al wat kunt doen om de pijn(klachten) te verminderen? Het is belangrijk is om het aangetaste gewricht  3 dagen volledige rust te geven en niet te belasten. Dit heeft een positieve werking op het oplossen van de ontsteking en daarnaast heeft het dan de tijd om te helen.

Wanneer u schouder koelt met ijs vermindert de zwelling en verdooft u de pijn. Een ijspakking maakt u heel gemakkelijk zelf door tien ijsklontjes in een plastic zakje te doen. Leg dit ongeveer 15-20 minuten op de aangetaste plek. Dit kunt u meerdere keren per dag herhalen.

6. Hoe wordt de diagnose slijmbeursontsteking schouder gesteld?

heb ik een slijmbeursontsteking schouder

De huisarts verwijst u meestal door, wanneer hij/zij denkt dat de slijmbeurs op korte termijn niet zal genezen. De volgende stap is vaak om röntgenfoto’s of een MRI scan te laten maken om daarmee de toestand van het schoudergewricht (kraakbeen en bot) beter te kunnen bekijken.

Als er artrose,nekherniapeesontsteking, scheurtjes in de rotator manchet, peesverkalking, impingement, of een zenuwbeknelling in de schouder worden geconstateerd, dan wordt dit vaak aangewezen als de oorzaak van de schouderklachten. Echter, onderzoek na onderzoek laat zien dat die afwijkingen in de de schouder in verreweg de meerderheid van de gevallen niet de belangrijkste oorzaak is van de schouderpijn klachten. [ ]

7. Hoe wordt een slijmbeursontsteking schouder behandeld?

7.1 Behandeling slijmbeursontsteking schouder

Uw huisarts zal in eerste instantie meestal rust voorschrijven en u adviseren een pijnstiller  te nemen wanneer de pijn te erg is. In de veel gevallen geneest de slijmbeursontsteking vanzelf. De pijn kan echter ook toenemen en vaker voorkomen door het langdurig gebruik van pijnstillers. Dit is het geval bij alle vrije verkrijgbare pijnstillers. Dit betekent niet dat pijnstillers slecht voor u zijn, maar gebruik ze met mate. []

Slijmbeursontsteking schouder behandeling

7.2 Zijn injecties met cortisonen tegen een chronische slijmbeursontsteking in de schouder effectief?

Artsen kiezen er vaak voor om bij een chronische slijmbeursontsteking aan de schouder een gerichte Corticosteroïd-injectie geven in het schoudergewricht of in de slijmbeurs van de schouder.

Slechts in enkele gevallen geeft dit direct resultaat, maar meestal werkt deze injecties niet of niet voldoende. Vaak komt de pijn in de schouder na verloop van tijd weer terug als de injectie is uitgewerkt. Dit lijkt dus vaak een korte termijn oplossing.[]

Artsen kunnen u ook doorverwijzen naar de fysiotherapeut voor een gericht behandeling om de schouderpijn te verminderen. Ook met deze behandelmethode zijn de ervaringen zeer wisselend. Bij de één verdwijnt de slijmbeursontsteking in de schouder en bij de ander niet of nauwelijks.

7.3 Zijn oefeningen voor een chronische slijmbeursontsteking in de schouder effectief?

Als de slijmbeursontsteking al wat verminderd is wordt er door fysiotherapeuten meestal geadviseerd om oefeningen voor de schouder te gaan doen. Dit zou de doorbloeding in de schouder verbeteren wat het herstel zou bespoedigen. [] Een fysiotherapeut  kan u uitstekend adviseren  om te kijken wat handig is in uw situatie en welke oefeningen er goed voor u zouden zijn.

Mensen kunnen hier baat bij hebben, maar wanneer de slijmbeursontsteking chronisch is geworden zorgen  de oefeningen er over het algemeen niet voor dat de slijmbeursontsteking geneest.

7.4 Is een operatie effectief bij een chronische slijmbeursontsteking schouder?

slijmbeursontsteking schouder operatie

Bij een open operatie wordt de slijmbeurs gedeeltelijk uit uw schouder verwijderd en het onderliggende gewrichts bot glad gemaakt. De herstelperiode van deze laatstgenoemde operatieve ingreep is langer dan die van een kijkoperatie.

Diverse onderzoeken tonen echter aan dat operaties en injecties vaak niet beter of zelfs net zo slecht werken als placebo(nep) behandelingen of niet operatieve behandelsoorten. Het boek ‘surgery the ultimate placebo’, geschreven door topchirurg Ian Harris met ruim 40 jaar ervaring geeft opmerkelijke inzichten. Veel operaties doen het niet beter doen dan placebo behandelingen of gewoonweg rust nemen.[]

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn (slijmbeursontsteking in mijn schouder) pijnklachten af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Chronische Pijn Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis Chronische Pijn Test!

8. Wat is de meest effectieve behandeling voor een chronische slijmbeursontsteking in de schouder?

Zoals we al eerder hebben vermeldt is een verminderde doorbloeding de reden waardoor er pijnklachten en andere symptomen optreden in de slijmbeurs. Er zijn behandelingen zoals triggerpoint therapie en shockwave therapie die de doorbloeding van de slijmbeurs weer herstellen. Echter, niet bij iedereen geneest hierdoor de slijmbeurs in de schouder en komt de slijmbeursontsteking weer terug. Dit heeft alles te maken met de oorzaak nummer 1 van een slijmbeursontsteking.

Recente ontdekkingen in psycho-fysiologische (mindbody) geneeskunde laten zien dat door middel van specifieke gerichte aanpak een chronische slijmbeursontsteking binnen 2 maanden blijvend kan genezen. [] Met deze gerichte aanpak zal de doorbloeding zich blijvend herstellen en de slijmbeursontsteking zal hierdoor verdwijnen. Onze behandelmethode is gebaseerd op die psycho-fysiologische aanpak en behandeld de oorzaak nummer één van een slijmbeursontsteking. []

  Comment Section

  0 reacties op “Slijmbeursontsteking schouder

  Plaats een reactie


  *