Slijmbeursontsteking schouder

Slijmbeursontsteking schouder

Er zijn veel verschillende diagnoses die aan schouderpijn kunnen worden gegeven. 

En een slijmbeursontsteking in de schouder (bursitis) is er één van en die behandelen we in dit artikel. Een slijmbeursontsteking in uw schouder kan uw leven helemaal beheersen. 

De pijn aan uw schouder kan namelijk zo erg zijn dat u niet of nauwelijks nog kunt werken of uw dagelijkse taken kunt uitvoeren. Een slijmbeursontsteking aan uw schouder kan wel degelijk effectief behandeld worden. 

De slijmbeurzen die in de meeste gevallen ontstoken raken zitten in de schouder, elleboog, arm, bovenarm, heup, knie en hiel

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw slijmbeursontsteking in uw schouder of pijnklachten. Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet. 

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen slijmbeurs pijnklachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. 

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw slijmbeursontsteking (pijnklachten) af te komen? 

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten (slijmbeursontsteking in mijn schouder) af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis slijmbeursontsteking test ontwikkeld. 

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw slijmbeursontsteking (pijnklachten) definitief te genezen. 

Klik op de oranje button met de tekst "Slijmbeursontsteking test" om te starten met de gratis test. 

             
In het kort

 •  Een slijmbeursontsteking in de schouder is een aandoening waarbij er een ontsteking is in een slijmbeurs, de met vocht gevulde 'kussentjes' tussen een pees en/of de onderliggende botstructuur.
 • Symptomen bij een slijmbeursontsteking in de schouder: (druk-)pijn, warmte, roodheid, bewegingsbeperking ,stijfheid van het gewricht en zwelling.
 • Een slijmbeursontsteking in de schouder wordt vastgesteld door een arts op basis van je klachten en na lichamelijk onderzoek en diverse testen. Soms is aanvullend onderzoek nodig zoals het maken van röntgenfoto’s, een echo of bloedonderzoek;
 • Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de klachten niet veroorzaakt wordt door een slijmbeursontsteking, maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
 • Medicatie, fysiotherapie, rust, injecties, oefeningen, koelen met ijs, triggerpointtherapie, dry needling, een brace, intapen, spalken of shockwave kunnen de klachten verhelpen. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk. 
 • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door een slijmbeursontsteking in de schouder. Ons programma helpt hierbij. 


Inhoudsopgave

 1. Wat is een slijmbeursontsteking in de schouder?
 2. Wat is het verschil tussen een slijmbeursontsteking- en een peesontsteking in de schouder?
 3. Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking in de schouder?
 4. Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking in de schouder?
 5. Hoe om te gaan met een acute slijmbeursontsteking in de schouder: koelen met ijs
 6. Hoe wordt de diagnose slijmbeursontsteking schouder gesteld?
 7. Hoe wordt een slijmbeursontsteking schouder behandeld?
 8. Wat is de meest effectieve behandeling voor een chronische slijmbeursontsteking schouder?

1 Wat is een slijmbeursontsteking in de schouder

Een slijmbeurs (bursa) is een holte die is gevuld met vocht. Dit is als een soort smeermiddel wat ervoor zorgt dat u uw schouder soepel kunt bewegen. 

Slijmbeurzen zitten in pezen en botten van het schoudergewricht. 

Ze zorgen ervoor dat uw (schouder)gewricht soepel kan bewegen zonder dat de pees als een soort schuurpapier over het schoudergewricht schuurt.

hoe ontstaat slijmbeursontsteking schouder

Een slijmbeursontsteking wordt ook wel bursitis genoemd. 

Een slijmbeursontsteking in de schouder veroorzaakt een zwelling van de slijmbeurs. Door de zwelling wordt er constant druk uitgeoefend op de ontsteking en wordt de vrijheid van het bewegen van uw schouder en arm vermindert.

2 Wat is het verschil tussen een slijmbeursontsteking in de schouder en een peesontsteking

Een slijmbeursontsteking in de schouder kunt u herkennen aan pijn die dof aanvoelt. Als de pijn scherp is, dan heeft u last van een peesontsteking. 

Deze klachten kunnen ook op dezelfde locatie in uw schouder voorkomen. Bij peesontstekingen in de schouder is de pijn s’nachts meestal op zijn heftigst terwijl dit bij een slijmbeursontsteking niet het geval is. 

Een ander verschil is dat de pijn bij een slijmbeursontsteking meestal erger wordt als u op uw schouder leunt. Bij een een peesontsteking is dit meestal niet zo is.  

3 Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking schouder

Het belangrijkste symptoom van een slijmbeursontsteking schouder is pijn. De pijn is een drukkende vorm van pijn, dit komt omdat de slijmbeurs opgezwollen is. Wie aan een slijmbeursontsteking in de schouder lijdt, heeft constant pijn.

Slijmbeursontsteking schouder symptomen 

Hierdoor is zelfs computerwerk of een jas aantrekken soms een probleem. 

Bewegingen waarbij u uw schouder tot het uiterste toe gebruikt kan iemand met een slijmbeursontsteking in de schouder niet meer uitvoeren, althans niet zonder pijn. 

Bijvoorbeeld uw armen boven uw hoofd uitstrekken of uw armen vooruit strekken of wanneer u jeuk op uw rug heeft dan kunt u daar niet meer bij. 

Een sport uitvoeren zoals tennis, badminton of bowlen is bij een chronische slijmbeursontsteking aan de schouder vanwege de pijn niet te doen. 

Heeft u al lange tijd last en herkent u zich in bovenstaande symptomen? Bekijk onze effectieve behandelmethode om uw slijmbeursontsteking schouder te genezen.

4 Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking schouder

Overbelasting is de boosdoener bij een acute slijmbeursontsteking in de schouder (niet bij een chronische slijmbeursontsteking). 

U belast bijvoorbeeld uw schouder teveel doordat u de hele dag in huis aan het schilderen bent geweest. Misschien bent u op uw schouder gevallen, dit kan ook een acute slijmbeursontsteking veroorzaken. 

Acute slijmbeursontstekingen genezen meestal binnen een paar dagen en soms enkele weken. Gebeurd dit niet, dan heeft u een chronische slijmbeursontsteking aan uw schouder.

4.1 Wat is de nummer 1 oorzaak van een chronische slijmbeursontsteking schouder?

Dikwijls wordt onterecht gesteld dat de oorzaak van een chronische slijmbeursontsteking aan de schouder een langdurige lichte overbelasting is. 

Ons lichaam en daarmee ook de schouder herstelt zich binnen enkele weken van verreweg de meeste verwondingen. Botbreuken zijn vaak zelfs binnen 6 – 8 weken (soms een aantal maanden) volledig genezen en men kan dan zonder schouderpijn weer functioneren. 

Er wordt gesteld dat wie vaak met de handen boven het hoofd moet werken (zoals schilders, elektriciens, timmermannen enz.) een verhoogd risico zouden lopen op een slijmbeursontsteking schouder. 

Er wordt geclaimd dat de langdurige repetitieve bewegingen de oorzaak van de slijmbeursontsteking zijn. Wat er echter niet verteld wordt is dat deze aandoening sinds de 20ste eeuw aan een opmars begonnen is. 

Een eeuw waarin we volgens bewegingsexperts beter zijn gaan bewegen dan onze voorouders, ergonomische werken, betere voorlichting krijgen en veiliger werken. 

Zijn we vergeten dat in het begin van de 20ste eeuw miljoenen mensen urenlang aan het typen waren op (lompe) harde typemachines? Diegenen kregen ook nooit last van overbelasting aandoeningen, zoals een slijmbeursontsteking in de schouder of andere RSI vormen. 

Zelfs in het geval van een overbelasting zou rust voldoende moeten zijn om de slijmbeurs te laten genezen. 

Echter, rust nemen brengt voor veel mensen geen genezing. De correcte reden die daaraan gegeven wordt is dat de doorbloeding in slijmbeurs verminderd is wat een chronisch zuurstoftekort veroorzaakt en daardoor ontstaat de hevige pijn en de verminderde bewegingsvrijheid. 

In onderstaande video legt professor Dr. Howard Schubiner precies uit wat de oorzaak van uw pijnklachten is.


De échte oorzaak van uw slijmbeursontsteking is psychofysiologisch

Makkelijker gezegd: de oorzaak begint in uw hersenen en uit zich in uw lichaam.

Dit houdt in dat de hersenen via het zenuwstelsel de doorbloeding in bepaalde weefsels (voornamelijk spieren) chronisch verminderd.

Dit leidt tot een zuurstoftekort, verzuring en daarmee tot microverkrampingen en triggerpoints in de spieren.

De verzuring in uw spier met zuurstoftekorten leidt ertoe dat zenuwen alarm slaan, dit leidt tot pijnklachten.

Een concreet voorbeeld om dit uit te leggen is fantoompijn.

Bij fantoompijn heeft iemand pijn aan zijn been of voet. Dit terwijl dit lichaamsdeel al maanden of jaren geleden is geamputeerd.

De pijn is echt, maar de plek waar de pijn zou moeten zitten bestaat niet eens meer.

Dit komt omdat onze hersenen bepalen hoe en waar u pijn voelt.

Uw hersenen zijn in staat om veranderingen in uw lichaam te creëren.

Dit kan gebeuren door een stressvolle of emotionele situatie.

Denk bijvoorbeeld aan blozen of vlinders in de buik als we verliefd zijn.

Als we nerveus of gespannen zijn voor een presentatie, dan kunnen we ons misselijk voelen of bijvoorbeeld gaan zweten.

Dit zijn allemaal lichamelijke reacties op een emotie, waarschijnlijk herkent u dit wel.

Dit noemt men ook wel een psycho-fysiologische reactie in het lichaam.

In andere woorden: hoe u denkt, hoe u zich voelt en hoe u zich gedraagt beïnvloedt het functioneren van uw lichaam.

De reden dat u triggerpoints en dus ook pijn heeft komt omdat uw “autonome zenuwstelsel” verstoord is en onder spanning komt te staan. Het autonome zenuwstelsel regelt uw bloeddruk, hartslag, spijsvertering en nog meer belangrijke functies in uw lichaam.

Stress en hoe u omgaat met uw emoties is de reden waardoor uw autonome zenuwstel is verstoord.

Wanneer u regelmatig stress en emoties weg stopt en maar gewoon door blijft gaan wordt dit proces in werking gesteld.

Dit proces heeft vrijwel niemand door. Zie het verstoord raken van het “autonome zenuwstelsel” in uw lichaam als een onzichtbare emmer die langzaam volloopt.

Op het moment dat de emmer vol is gelopen begint u pijn te krijgen. Alle tijd daarvoor heeft u vrijwel niets gevoeld.

Dit heet ook wel Tension Myositis Syndroom (TMS).

Wij noemen dit ook wel het Too Much Stress (teveel stress syndroom).

TMS is ontwikkeld door wetenschapper en professor Dr. Sarno. In veel andere landen wordt door het behandelen van TMS zeer goede resultaten behaald.

Als de (onbewuste) stress en het onderdrukken/verdringen van emoties niet worden opgelost zult u pijn blijven houden.

Dit is ook de reden waarom allerlei fysieke behandelingen niet helpen en uw pijn telkens weer (langzaam) terug komt.

Fysieke behandelingen lossen de onderliggende oorzaak van uw pijnklachten niet op omdat ze de symptomen bestrijden.

Het belangrijkste voor u om te weten, het is mogelijk om uw “autonome zenuwstelsel” weer in normale en gezonde staat te krijgen.

Ons behandelprogramma is hierop gericht waardoor we de échte oorzaak van uw pijn definitief kunnen oplossen.

5 Hoe om te gaan met een acute slijmbeursontsteking in de schouder koelen met ijs

Als u denkt dat u een slijmbeursontsteking in uw schouder heeft dan adviseren we u om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. Wist u dat u zelf ook al wat kunt doen om de pijn(klachten) te verminderen?

slijmbeursontsteking schouder koelen 

Het is belangrijk is om het aangetaste gewricht  3 dagen volledige rust te geven en niet te belasten. Dit heeft een positieve werking op het oplossen van de ontsteking en daarnaast heeft het dan de tijd om te helen.

Wanneer u schouder koelt met ijs vermindert de zwelling en verdooft u de pijn. 

Een ijspakking maakt u heel gemakkelijk zelf door tien ijsklontjes in een plastic zakje te doen. Leg dit ongeveer 15-20 minuten op de aangetaste plek. Dit kunt u meerdere keren per dag herhalen.

6 Hoe wordt de diagnose slijmbeursontsteking schouder gesteld

De huisarts verwijst u meestal door, wanneer hij/zij denkt dat de slijmbeurs op korte termijn niet zal genezen. De volgende stap is vaak om röntgenfoto’s of een MRI scan te laten maken om daarmee de toestand van het schoudergewricht (kraakbeen en bot) beter te kunnen bekijken.

heb ik een slijmbeursontsteking schouder 

Als er artrose, nekhernia, peesontsteking, scheurtjes in de rotator manchet, peesverkalking, impingement, of een zenuwbeknelling in de schouder worden geconstateerd, dan wordt dit vaak aangewezen als de oorzaak van de schouderklachten

Echter, onderzoek na onderzoek laat zien dat die afwijkingen in de de schouder in verreweg de meerderheid van de gevallen niet de belangrijkste oorzaak is van de schouderpijn klachten.  

7 Hoe wordt een slijmbeursontsteking schouder behandeld

7.1 Behandeling slijmbeursontsteking schouder

Uw huisarts zal in eerste instantie meestal rust voorschrijven en u adviseren een pijnstiller te nemen wanneer de pijn te erg is. In de veel gevallen geneest de slijmbeursontsteking vanzelf. 

Slijmbeursontsteking schouder behandeling

De pijn kan echter ook toenemen en vaker voorkomen door het langdurig gebruik van pijn medicatie tegen uw slijmbeursontsteking. Dit is het geval bij alle vrije verkrijgbare pijnstillers. 

Dit betekent niet dat pijnstillers slecht voor u zijn, maar gebruik ze met mate.  

7.2 Zijn injecties met cortisonen tegen een chronische slijmbeursontsteking in de schouder effectief?

Artsen kiezen er vaak voor om bij een chronische slijmbeursontsteking aan de schouder een gerichte corticosteroïden injectie geven in het schoudergewricht of in de slijmbeurs van de schouder. 

Slechts in enkele gevallen geeft dit direct resultaat, maar meestal werkt deze injecties niet of niet voldoende. Vaak komt de pijn in de schouder na verloop van tijd weer terug als de injectie is uitgewerkt. Dit lijkt dus vaak een korte termijn oplossing.

Artsen kunnen u ook doorverwijzen naar de fysiotherapeut voor een gericht behandeling om de schouderpijn te verminderen. 

Ook met deze behandelmethode zijn de ervaringen zeer wisselend. Bij de één verdwijnt de slijmbeursontsteking in de schouder en bij de ander niet of nauwelijks.

7.3 Zijn oefeningen voor een chronische slijmbeursontsteking in de schouder effectief?

Als de slijmbeursontsteking al wat verminderd is wordt er door fysiotherapeuten meestal geadviseerd om oefeningen voor de schouder te gaan doen. Dit zou de doorbloeding in de schouder verbeteren wat het herstel zou bespoedigen. 

Een fysiotherapeut kan u uitstekend adviseren  om te kijken wat handig is in uw situatie en welke oefeningen er goed voor u zouden zijn. 

Mensen kunnen hier baat bij hebben, maar wanneer de slijmbeursontsteking chronisch is geworden zorgen  de oefeningen er over het algemeen niet voor dat de slijmbeursontsteking geneest.

7.4 Is een operatie effectief bij een chronische slijmbeursontsteking schouder?

Bij een open operatie wordt de slijmbeurs gedeeltelijk uit uw schouder verwijderd en het onderliggende gewrichtsbot glad gemaakt.

slijmbeursontsteking schouder operatie 

De herstelperiode van deze laatstgenoemde operatieve ingreep is langer dan die van een kijkoperatie. 

Diverse onderzoeken tonen echter aan dat operaties en injecties vaak niet beter of zelfs net zo slecht werken als placebo(nep) behandelingen of niet operatieve behandelsoorten. 

Het boek ‘surgery the ultimate placebo’, geschreven door topchirurg Ian Harris met ruim 40 jaar ervaring geeft opmerkelijke inzichten. Veel operaties doen het niet beter doen dan placebo behandelingen of gewoonweg rust nemen.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn (slijmbeursontsteking in mijn schouder) pijnklachten af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Chronische Pijn Test ontwikkeld.Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis Chronische Pijn Test!

8 Wat is de meest effectieve behandeling voor een chronische slijmbeursontsteking in de schouder

In onderstaande video vindt u meer informatie over de meest effectieve behandeling van een slijmbeursontsteking in de schouder.

Het psycho-fysiologische proces wat uw pijn veroorzaakt kan gelukkig worden stopgezet en worden teruggedraaid.

Door behandelaars, zoals o.a. dr. Sarno, zijn reeds duizenden mensen genezen van pijn aan slijmbeurs.

Bekijk eens de vele patiëntervaringen op een website gebouwd door voormalige patiënten van hem.

Wij zijn specialisten op het gebied van het behandelen van slijmbeursontstekingen en hebben het BreinMedicijn behandelprogramma ontwikkeld.

Ons behandelprogramma is gebaseerd op het werk van Dr. Sarno en is verder door ons ontwikkeld en in de Nederlandse taal beschikbaar gemaakt.

Het BreinMedicijn behandelprogramma verhelpt de échte oorzaak van uw slijmbeursontsteking.

In ongeveer 2 maanden kunt u volledig van uw slijmbeursontsteking af zijn of heeft u een zeer grote sprong vooruit gemaakt.

Ons behandelprogramma is gebaseerd op de wetenschap dat het brein bepaalt of u pijn voelt, waar u pijn voelt en hoeveel pijn u ervaart.

Uw brein is namelijk in staat om pijnsignalen van de zenuwen ‘AAN' te zetten of die ‘UIT' te zetten. Uw slijmbeursontsteking zit daarmee niet tussen uw oren.

Uw slijmbeursontsteking klachten zijn echt.

Het is van belang te zeggen dat het BreinMedicijn behandelprogramma geen alternatieve geneeswijze is.

Er wordt enkel op een slimme manier gebruik gemaakt van kennis van de invloed van de hersenen op uw lichaam.

8.1 Waarom werkt het BreinMedicijn behandelprogramma zo goed tegen slijmbeursontsteking?

Het goede nieuws is dat dit pijnsysteem in uw brein kan worden beïnvloed.

We leren u gebruik te maken van de delen van uw hersenen die het slijmbeursontsteking proces ‘UIT' kunnen zetten.

Het eerste deel van hersenen die het slijmbeursontsteking proces kan ‘UIT' zetten is het mentale deel van uw brein.

Dit is de plaats waar u denkt en ook beslissingen neemt. Door middel van mentale technieken kan het slijmbeursontsteking proces ‘UIT' worden gezet.

Het tweede deel van de hersenen wat feitelijk dit slijmbeursontsteking proces in de ‘AAN' stand houdt, is het emotionele brein.

Het emotionele brein doet dit, omdat er (onbewust) stress en emoties worden onderdrukt.

Dit zorgt ervoor dat uw zenuwstelsel verstoord raakt. Hierdoor wordt het slijmbeursontsteking proces in stand gehouden.

Echter, wanneer deze emoties worden toegelaten, dan wordt het pijnproces verder ‘UIT' gezet..

Het uiteindelijke resultaat is dat u vrijwel of volledig van uw slijmbeursontsteking af zult zijn.

Ons behandelprogramma is ontwikkelt vanuit bovenstaande wetenschap en bestaat uit een serie mentale en emotionele technieken om het chronische slijmbeursontsteking proces ‘UIT' te zetten.

In de meeste gevallen betekent dit dat u in 2 maanden pijnvrij bent of een aanzienlijke verlichting van uw slijmbeursontsteking klachten zult ervaren.

Wilt u van uw slijmbeursontsteking af? Bekijk onze werkwijze en laat ons u helpen om van uw slijmbeursontsteking af te komen.

Wellicht goed om te weten is dat we ook een proefversie van ons behandelprogramma aanbieden.

Op deze manier kunt u op een laagdrempelige manier ons behandelprogramma tegen chronische en langdurige pijn uitproberen.

Lees ook eens de succesverhalen van cliénten die door ons behandelprogramma volledig pijnvrij zijn geworden.


Anne
Door

Anne

op 24 Nov 2021

Bij mij is een chronischeslijmbeursontsteking in de linkerschouder vastgesteld. En daar zou niets meer aan te doen zijn. Behalve fysiotherapie. Een operatie zou geen optie zijn omdat het toch weer terug komt. Er zijn 4 injecties gezet met echogeleiding. Dit heeft niet geholpen. Is een ingreep dan niet meer een optie? Waar de slijmbeurs word weggehaald met het weghalen van wat bot onder de schouder.

Johan van Vliet
Door

Johan van Vliet

op 25 Nov 2021

Hallo Anne, Heeft u triggerpoints in de schouder (bladen)? Te vaak wordt er een slijmbeursontsteking vastgesteld door een echo, maar daarmee kan een ontsteking niet worden vastgesteld, hooguit een verdikte bursa wat niet de oorzaak van pijn hoeft te zijn. Zomaar lichaamsdelen laten verwijderen dat zou ik alleen doen als het 100% bewezen is de slijmbeurs te zijn. Een bloedonderzoek is daarvoor een beter instrument. Check uzelf op triggerpoints want vaak zit de spanning in de spieren wat leidt tot pijn.

Reactie plaatsen