Slijmbeursontsteking elleboog

Alles over slijmbeursontsteking elleboog- behandeling

In dit artikel leest u wat een slijmbeursontsteking elleboog inhoudt, wat de symptomen zijn, wat de oorzaak is, welke behandeling effectief is en welke behandelingen veelal niet effectief zijn.

De slijmbeurzen die in de meeste gevallen ontstoken raken zitten in de schouder, elleboog, arm, bovenarm, heup, knie, en hiel.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor de slijmbeursontsteking in uw elleboog. Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor slijmbeursontsteking in uw elleboog is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn slijmbeursontsteking in uw elleboog af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Slijmbeursontsteking Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief te genezen van uw slijmbeursontsteking.

Klik op de oranje button met "Slijmbeursontsteking Test" om te starten met de gratis test.

In het kort

 •  Een slijmbeursontsteking in de elleboog is een aandoening waarbij er een ontsteking is in een slijmbeurs, de met vocht gevulde 'kussentjes' tussen een pees en/of de onderliggende botstructuur.
 • Symptomen bij een slijmbeursontsteking in de elleboog: (druk-)pijn, warmte, roodheid, bewegingsbeperking ,stijfheid van het gewricht en zwelling.
 • Een slijmbeursontsteking in de elleboog wordt vastgesteld door een arts op basis van je klachten en na lichamelijk onderzoek en diverse testen. Soms is aanvullend onderzoek nodig zoals het maken van röntgenfoto’s, een echo of bloedonderzoek;
 • Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de klachten niet veroorzaakt wordt door een slijmbeursontsteking, maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
 • Medicatie, fysiotherapie, rust, injecties, oefeningen, koelen met ijs, triggerpointtherapie, dry needling, een brace, intapen, spalken of shockwave kunnen de klachten verhelpen. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk.
 • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door een slijmbeursontsteking in de elleboog. Ons programma helpt hierbij.


Inhoudsopgave

 1. Wat is een slijmbeursontsteking in de elleboog?
 2. Wat is het verschil tussen een slijmbeursontsteking- en een peesontsteking in de elleboog?
 3. Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking in de elleboog?
 4. Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking in de elleboog?
 5. Hoe om te gaan met een acute slijmbeursontsteking in de elleboog: koelen met ijs
 6. Hoe wordt de diagnose slijmbeursontsteking elleboog gesteld?
 7. Hoe wordt een slijmbeursontsteking elleboog behandeld?
 8. Wat is de meest effectieve behandeling voor een chronische slijmbeursontsteking elleboog?

1 Wat is een slijmbeursontsteking in de elleboog 

Een slijmbeurs  is een soort stootkussentje die is gevuld met vocht die als een soort smeermiddel ervoor zorgt dat u uw elleboog soepel kunt bewegen.

Slijmbeursontsteking elleboog foto

Deze slijmbeurs zit voor het op het uitstekende deel van het ellebooggewricht. Het beschermt het bot van de elleboog tegen stoten en leunen.

De slijmbeurs zorgt ervoor dat u het elleboog gewricht soepel kunt bewegen zonder dat de pees als een schuurpapier over het ellebooggewricht schuurt.

Een slijmbeursontsteking in de elleboog zorgt voor een opzwelling van de slijmbeurs en door deze kunt uw arm moeilijk volledig buigen en deze beweging kan als zeer pijnlijk worden ervaren.

2 Wat is het verschil tussen een slijmbeursontsteking in de elleboog en een peesontsteking

Een slijmbeursontsteking in uw elleboog kunt u herkennen aan een dof aanvoelende pijn.

Als de elleboogpijn wat scherper aanvoelt dan heeft u in de elleboog last van een peesontsteking. Deze aandoeningen kunnen ook op dezelfde locatie in uw elleboog voorkomen.

Bij een peesontstekingin de elleboog is de pijn vaak erger in de nacht, dit is bij een slijmbeursontsteking  niet het geval.

3 Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking elleboog

De symptomen van een slijmbeursontsteking elleboog zijn vaak vrij duidelijk en de huisarts zal vaak al snel constateren of uw een slijmbeursontsteking in uw elleboog heeft of niet. 

Slijmbeursontsteking elleboog symptomen

Het meest aanwezige symptoom van een slijmbeursontsteking elleboog is namelijk pijn.

Al worden de symptomen door een patiënt soms onjuist aangezien voor een tennisarm of golfarm.

Bij een ontstoken slijmbeurs doet het volledig buigen van de elleboog namelijk veel pijn, dit komt mede omdat de slijmbeurs is opgezwollen.

Met name als u de elleboog helemaal wilt buigen dan zult u ervaren dat dit moeizaam gaat en ook veel pijn te weeg brengt.

De ophoping van vocht is aan de achterzijde van de elleboog waar te nemen. Activiteiten waarbij de elleboog onderdruk komt te staan zijn voor iemand met een slijmbeursontsteking elleboog bijna niet meer te doen.

Het gaat om activiteiten, waaronder computeren, tennissen, lopende band werk, magazijnwerk (optillen en neerzetten).

Heeft u al lange tijd last en herkent u zich in bovenstaande symptomen? Bekijk onze effectieve behandelmethodeom uw slijmbeursontsteking elleboog te genezen.

4 Wat is de oorzaak van een acute slijmbeursontsteking elleboog

Een slijmbeurs in de elleboog raakt niet zomaar ontstoken.

Overbelasting wordt meestal genoemd als de oorzaak van het ontstaan van een acute slijmbeursontsteking in de elleboog.

De volgende activiteiten worden vaak gezien als de oorzaak van het ontstaan van een acute slijmbeursontsteking in de elleboog:

 • Werk waarbij je de elleboog veel moet buigen en strekken, zoals bij lopende band werk, magazijnwerkers en vakkenvullers.
 • Werk waarbij iemand de elleboog langdurig onder druk, zoals bij computer werk.
 • Door een val op de elleboog kan de slijmbeurs ook ontstoken raken of door een plotselinge zware overbelasting.
 • Het overbelasten van de slijmbeurs in de elleboog door sporten, zoals tennis, badminton en basketbal kan ook leiden tot een acute slijmbeursontsteking

Een acute slijmbeursontsteking van de elleboog geneest over het algemeen binnen enkele weken.

Als dit niet geneest binnen de termijn die een huisarts er vaak aangeeft, dan heet dit een chronische slijmbeursontsteking aan de elleboog.

4.1 Wat is de nummer 1 oorzaak van een chronische slijmbeursontsteking?

Op het internet kom ik regelmatig beweringen tegen dat de oorzaak van een chronische slijmbeursontsteking aan de elleboog  komt door een langdurige lichte overbelasting.

Echter, het lichaam en daarmee ook de elleboog herstelt zichzelf over het algemeen binnen enkele weken van veel soorten letsel.

In het geval van botbreuken en ernstige kneuzingen duurt dit een aantal weken tot een aantal maanden.

Een slijmbeurs in de elleboog zou met de nodige rust binnen een aantal weken gewoonweg herstelt moeten zijn en daarmee zou de pijn ook verdwenen dienen te zijn.

Er wordt verondersteld dat wie een baan heeft waarbij er veel uren achtereen met de computer gewerkt wordt dat deze mensen een verhoogd risico zouden lopen op een chronische slijmbeursontsteking aan de elleboog.

Dat deze aandoening sinds het eind van de 20ste eeuw flink aan het toenemen is; wordt vaak niet bij stilgestaan.

We leven in een tijdperk in de menselijke geschiedenis waar we volgens de bewegingsexperts beter zijn gaan bewegen dan onze voorvaderen.

We werken veiliger, hebben pauzes en hebben allerlei hulpmiddelen waardoor we ons lichaam en onze ellebogen minder door belasten.

Wat veel mensen niet weten is dat er in het begin van de 20ste eeuw miljoenen mensen aan het typen waren op logge typemachines.

Deze werknemers deden belastte hun ellebogen voor uren en uren en dagen achter elkaar en (bijna) nooit kregen ze last van overbelasting aandoeningen, zoals een slijmbeursontsteking aan de elleboog of andere RSI vormen.

Waarom krijgen steeds meer mensen dan nu wel ineens last van een slijmbeursontsteking aan de elleboog?

In het geval er wel een overbelasting van de slijmbeurs van de elleboog optreedt, dan zou een periode van rust (enkele werken) meer dan voldoende moeten zijn om de slijmbeurs in de elleboog te laten genezen.

Echter, een periode van rust zorgt er vaak niet voor dat mensen genezen of dat de pijn verdwijnt.

De nr.1 oorzaak waarom een slijmbeurs in de elleboog soms niet of nauwelijks geneest is dat de doorbloeding in de elleboog chronisch (langdurig) verminderd is.

Hierdoor ontstaat een chronisch zuurstoftekort en daardoor ontstaat de hevige pijn en de vermindering in de bewegingsvrijheid.

Er is een andere oorzaak waarom een acute slijmbeursontsteking aan de elleboog chronisch wordt en moeilijk geneest.

Deze oorzaak die wij de nummer 1 oorzaak noemen kunt u vinden op onze behandelpagina.

In het deel behandelingen van dit artikel zal  verder worden uitgelegd hoe dit het beste behandeld kan worden.

Andere oorzaken van een slijmbeursontsteking in de elleboog zijn: een infectie en reuma.

Dit zijn pathologische ziekten en daarom is het altijd verstandig om een huisarts te laten onderzoeken of de slijmbeursontsteking in de elleboog komt door een infectie of door reuma.

De reden hiervoor is dat zowel een infectie als reuma serieuze schade kunnen aanrichten aan de slijmbeurs in de elleboog.

Raadpleeg uw arts mocht u vermoeden dat deze twee oorzaken de oorzaak van uw klachten zijn.

5 Hoe om te gaan met een acute slijmbeursontsteking in de elleboog

Als u vermoedt dat u een slijmbeursontsteking in uw elleboog heeft dan is het belangrijk om op korte termijn naar de huisarts te gaan. 


Slijmbeursontsteking elleboog koelen

Belangrijk is om het aangetaste ellebooggewricht 3 dagen volledig rust te geven.

Dit zal de ontsteking vaak al verminderen en daarnaast geeft dit het lichaam de tijd om de slijmbeurs te herstellen. Wanneer u de elleboog koelt met ijs zal de zwelling verminderen en verdooft u de pijn.

Een ijspakking maakt u heel eenvoudig zelf door 10-15 ijsklontjes in een plastic zakje te doen. Leg dit ongeveer 20 minuten op de pijnlijke plek.

Dit kunt u meerdere keren per dag herhalen.

6 Hoe wordt de diagnose slijmbeursontsteking elleboog gesteld

Uw huisarts zal u doorverwijzen wanneer er geconstateerd wordt dat de slijmbeursontsteking in de elleboog op korte termijn niet zal herstellen. 

In het ziekenhuis worden vaak CT of MRI scans gemaakt om daarmee de toestand van het ellebooggewricht (kraakbeen en bot) beter te kunnen bekijken.

 slijmbeursontsteking elleboog wat te doen

Als er een zenuwinklemming, peesverkalking, artrose, een hernia in de nek of een peesontsteking in de elleboog worden waargenomen, dan wordt dit vaak gelabeld als de oorzaak van de elleboogklachten.

Echter, vele onderzoeken laten zien dat die afwijkingen in de elleboog in de grootte meerderheid van de gevallen niet de nummer 1 oorzaak is van de elleboogklachten

Hierbij uitgezonderd wanneer uw ellebooggewricht volledig versleten is of u kanker, reuma, ernstige zenuwschade een infectie of een andere ernstige ziekte heeft.

7 Hoe wordt een slijmbeursontsteking elleboog behandeld

Onderstaand vindt u een overzicht van de meest voorkomende behandelingen om een slijmbeursontsteking in de elleboog te behandelen.

Slijmbeursontsteking elleboog behandeling

7.1 Behandeling van een acute slijmbeursontsteking elleboog

Een huisarts zal meestal eerst rust voorschrijven en u adviseren een pijnstiller in te nemen wanneer de pijn uw dagelijks leven teveel overheerst.

Over het algemeen geneest de slijmbeursontsteking in de elleboog vanzelf.

7.2  Zijn pijnstillers bij een slijmbeursontsteking elleboog effectief?

Neem pijnstillende medicatie echter met mate, want de pijn(klachten) kunnen erger worden en vaker voorkomen als u regelmatig gebruik maakt van pijnstillende medicatie.

Hiermee wil ik niet zeggen dat pijnstillende medicatie niet goed voor u is, maar gebruik ze met mate.

In gevallen waarbij de pijn ondragelijk is, zal de huisarts meestal met een injectie wat vloeistof van de slijmbeurs aftappen waardoor de zwelling afneemt.  

7.3  Zijn injecties met cortisonen tegen een chronische slijmbeursontsteking in de elleboog effectief?

Een huisarts kiest er soms voor om een chronische slijmbeursontsteking in de elleboog te bestrijden met een cortisonen injectie. Deze injectie geeft hij in het ellebooggewricht of in de slijmbeurs van de elleboog.

Deze injectie geeft meestal snel resultaat, maar in veel gevallen werkt deze injectie maar voor korte duur.

De pijn in de elleboog komt meestal weer terug als de cortisonen zijn uitgewerkt. Een huisarts kan u ook doorverwijzen naar de fysiotherapeut voor een behandeling die gericht is op vermindering van de elleboogpijn.

Echter, zijn de ervaringen zeer wisselend. Bij de één verdwijnt de slijmbeursontsteking in de elleboog door fysiotherapie volledig en bij de ander heeft deze behandeling weinig of geen effect.

7.4 Is een operatie effectief bij een chronische slijmbeursontsteking elleboog?

Bij ernstige gevallen wordt de slijmbeurs uit uw elleboog verwijderd. De tijd om te herstellen van deze operatie is gemiddeld zes weken. Deze ingreep wordt niet veel voorgeschreven.

Verschillende onderzoeken laten zien aan dat operaties en injecties het vaak niet beter of zelfs even slecht werken als placebo(nep) behandelingen of niet-operatieve behandelingen.

slijmbeursontsteking elleboog operatie

Het boek ‘surgery the ultimate placebo’, geschreven door top neurochirurg Ian Harris met meer dan 40 jaar ervaring laat vele onderzoeken zien, waarin aangetoond wordt dat veel operaties het niet beter (of zelfs slechter) doen dan placebo behandelingen of rust nemen.

Dit wil uiteraard niet zeggen dat operaties niet werken.

Het betekent gewoonweg dat een operatie niet voor ieder persoon de juiste oplossing is en dat behandelingen waarbij niet geopereerd wordt hetzelfde resultaat kunnen bereiken.

7.5 Zijn oefeningen voor een chronische slijmbeursontsteking in de elleboog effectief?

Wanneer de slijmbeursontsteking niet al te pijnlijk meer is wordt er door fysiotherapeuten vaak geadviseerd om oefeningen voor de elleboog uit te voeren.

Deze oefeningen stimuleren de doorbloeding wat het herstel zou  moeten versnellen.

Vraag wel advies aan een fysiotherapeut om te bepalen wat handig is in uw situatie.

Dit kan uw herstel bevorderen echter wanneer de slijmbeursontsteking in de elleboog chronisch is geworden zullen de oefeningen er meestal niet voor zorgen dat de slijmbeursontsteking volledig geneest.

U vraagt zich wellicht af: “Waarom helpen de behandelingen die ik heb ondergaan niet om van de slijmbeursontsteking in mijn elleboog definitief te verhelpen?”. Veel behandelingen werken niet omdat ze de échte oorzaak van de slijmbeursontsteking niet oplossen. Wilt u weten wat de meest voorkomende oorzaak van slijmbeurs ontstekingen in de elleboog is?Download dan ons Gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn”.Na het lezen van ons Gratis E-book weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om de slijmbeursontsteking in uw elleboog definitief te genezen.

8 Wat is de meest effectieve behandeling voor een chronische slijmbeursontsteking in de elleboog

Onderstaand vindt u een video met uitleg over de beste behandeling voor een langdurige/chronische slijmbeursontsteking in de elleboog.


Zoals eerder in dit artikel werd beschreven: is een verminderde doorbloeding de nummer 1 oorzaak waardoor er (pijn)klachten en andere symptomen ontstaan in de slijmbeurs van de elleboog of in de elleboog zelf.

Bepaalde behandelingen zoals triggerpoint therapiemassage of dry needling, lichaamsoefeningen voor de elleboog en shockwave therapie proberen de doorbloeding van de slijmbeurs weer herstellen.

Over het algemeen is het effect van deze behandelingen tijdelijk en komt de slijmbeursontsteking toch weer terug.

Dit komt, omdat de oorzaak nummer 1 van een slijmbeursontsteking de doorbloeding vervolgens weer verminderd.

Resultaten bereikt vanuit de psycho-fysiologische (mindbody) geneeskunde laten zien dat met een specifieke  aanpak een chronische slijmbeursontsteking in de elleboog binnen 2 maanden blijvend kan genezen.

Met deze methodiek zal de doorbloeding zich blijvend herstellen en de slijmbeursontsteking in de elleboog zal hierdoor verdwijnen.

Onze behandelmethodiek is gebaseerd op die psycho-fysiologische aanpak die is ontwikkeld door Dr. Sarno en behandeld de nummer 1 oorzaak van een slijmbeursontsteking waar die dan ook voorkomt in het lichaam.

Bekijk ook eens de vele succesverhalen van andere cliënten die via ons behandelprogramma pijnvrij zijn geworden.

Reactie plaatsen