triggerpoints-hoofdpijn-
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Triggerpoints hoofdpijn

Heeft u last van hoofdpijn? En vraagt u zich af of die pijnklachten komen door triggerpoints in de spieren van uw hoofd? En wat de oorzaak is van deze triggerpoints?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw triggerpoints in het hoofd en de klachten.

Wellicht heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor triggerpoints in het hoofd, is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw hoofdpijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints op mijn hoofd af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.

triggerpoint-test


In dit artikel leest u dat myofasciale triggerpoints in het hoofd de oorzaak zijn van verreweg de meeste hoofdpijn.

In dit artikel kunt u lezen:

-           In welke spieren de triggerpoints zitten als het gaat om hoofdpijn en andere bijkomende klachten

-         Welke klachten triggerpoints in het hoofd nog meer kunnen veroorzaken

-         Wat de belangrijkste oorzaak van triggerpoints in het hoofd is die zelfs met massage, dry needling maar niet weggaan

-         Hoe u triggerpoints in het hoofd kunt laten behandelen

-         Hoe kan je triggerpoints in het hoofd zelf masseren en behandelen

1 Welke triggerpoints veroorzaken hoofdpijn?

Verschillende myofasciale triggerpoints in het hoofd veroorzaken hoofdpijn en kunnen ook uitstralen naar de kaak, nek, oor en tanden. Dit hoofdstuk zullen we deze triggerpoints en waar en welke klachten ze veroorzaken, 1 voor 1 doornemen.

78% van de mensen krijgt wel eens te maken met hoofdpijn. Hiervan heeft 38% Spanningshoofdpijn en maar liefst 3% van de bevolking heeft een chronische vorm van spanningshoofdpijn. Bron Bron

35% hier van heeft wel eens last van migraine en bij 14,7% van de Nederlandse volwassen bevolking heeft dit meerdere keren per jaar en staat dit op de top 10 lijst van de meest beperkende aandoeningen ter wereld. Bij kinderen heeft maar liefst 10% last van migraine. Bron

1% van de Nederlandse populatie heeft regelmatig clusterhoofdpijn. Bron

In dit artikel hebben we het specifiek over spanningshoofdpijn en spierspanningshoofdpijn, wanneer we de term hoofdpijn gebruiken. Echter, de triggerpoints die we in dit artikel benoemen kunnen ook daadwerkelijk betrokken zijn bij clusterhoofdpijn en migraine.

Myofasciale triggerpoints veroorzaken onder andere spierspanning rondom het hoofd en de omliggende spieren in de nek Het zijn als het ware hele kleine verkrampingen die kunnen leiden tot hoofdpijn en nekpijn.

Bekijk hier onderzoeken die aantonen dat triggerpoints hoofdpijn kunnen veroorzaken en ook bestaan in de spieren. Bron Bron Bron   Bron

1.1 De slaapbeenspier (temporalis): hoofdpijn voorhoofd, zijkant van het hoofd

De slaapbeenspier is een lange, platte spier, die de slaap boven en voor het oor bedekt. De aanhechting van de slaapbeenspier aan het uitsteeksel van het beweegbare deel van de onderkaak, zorgt ervoor dat de kaken kunnen samentrekken. Deze spier  samen met de kauwspieren zorgt ervoor dat u kunt ‘ kauwen’.

triggerpoints-hoofdpijn-slaapbeen-spier-temporalis

Triggerpoints in deze slaapbeenspier (temporalis) geven symptomen, zoals hoofdpijn aan het voorhoofd en zijkant van het hoofd. Daarnaast zorgt het voor gevoelige of pijnlijke boventanden of de kiezen bovenin de kaak.

1.2 Triggerpoints kringspier van het oog (Orbicularis Oculi): hoofdpijn in het voorhoofd

De kringspier van het oog omringt het oog doet het oog sluiten.

triggerpoints-hoofdpijn-kringspier-van-het-oog-orbicularis-oculi

Triggerpoints in deze spier veroorzaakt pijn direct boven het oog en voorhoofd, en aan de zijkant van de neus. Ze kunnen ook verantwoordelijk zijn voor een trekkend of hangend ooglid en dat de letters over het papier lijken te dansen wanneer u probeert te lezen.

1.3 Triggerpoints onder de hoofdhuid, voorhoofd (Frontalis), achterhoofd (occipitalis) en op het hoofd: hoofdpijn

Het hele gebied vanaf het voorhoofd richting je kruin (op het hoofd) naar het achterhoofd, wordt bedekt door een grote platte spier.

triggerpoints-hoofdpijn-onder-de-hoofdhuid-voorhoofd-kruin-achterhoofd-op-het-hoofd

Deze triggerpoints worden nogal eens vergeten, maar zijn heel belangrijk om te behandelen want je kan hiermee acute hoofdpijn vrij snel verhelpen.

De voorhoofdspier (Frontalis) gebruik je om mee te fronsen. Triggerpoints in deze spier geven klachten, zoals hoofdpijn in het voorhoofd. Dit kan een drukkende, stekende of diepe pijn zijn.


Triggerpoints rond de kruin geven hoofdpijn op het hoofd, wat vaak aan voelt als stroomschokken of een stekende pijn alsof er naalden in je hoofd gestoken worden.

De achterhoofdspier (occipitalis) gebruik je om je oren te bewegen en zorgt ervoor dat je de voorhoofdspier kunt aanspannen.

Triggerpoints in deze spier in leiden hoofdpijn af naar de zijkant van het hoofd, het achterhoofd en bovenop het hoofd richting de ogen.

1.4 Triggerpoints in de wangkauwspier (Masseter): hoofdpijn in het voorhoofd, boven de wenkbrauwen.

triggerpoints-hoofdpijn-de-wangkauwspier-masseter

De kauwspieren oefenen de grootste kracht uit bij het bijten en het kauwen.

Triggerpoints in de kauwspier veroorzaken symptomen, zoals hoofdpijn in het voorhoofd en boven de wenkbrauwen. Verder overgevoelige tanden en kiezen voor kou en hitte en pijn diep in het oor.

1.5 De Triggerpoints in de monnikskapspier (Trapezius): hoofdpijn in het voorhoofd en achterhoofd

De monnikskapspier bedekt de bovenrug en een deel van de schouders. Deze spieren bewegen het schouderblad.

triggerpoints-hoofdpijn-traoezius-monnikskapspier-

Triggerpoint 1 (trp1) in de nek is er één in de monnikskapspier en deze veroorzaakt hoofdpijn in de slaap, pijn in het achterhoofd en pijn bij de zijkant van het hoofd kan voorkomen. Dit kan leiden tot onder andere spanningshoofdpijn ook wel cervicogene hoofdpijn genoemd. Nekpijn of een stijve nek kan ook voor komen.

Triggerpoint 2 (trp2) in de nek bestaat uit 2 triggerpoints in de Trapezius die enkele centimeter uit elkaar liggen in een dikke spierrol boven op de schouder.

Dit kan aanvoelen als hoofdpijn bij de achterkant van het hoofd ook wel  cervicogene hoofdpijn genoemd.

1.6 Triggerpoints in de suboccipitale spieren(de onderachterhoofdspieren): hoofdpijn langs de zijkant van het hoofd

Deze onderachterhoofdspieren zorgen ervoor dat u de ‘ja knik’ met uw hoofd kunt doen en dat u uw hoofd kunt draaien.

triggerpoints-hoofdpijn-suboccipitale-spierende-onderachterhoofdspieren-deel-2triggerpoints-hoofdpijn-suboccipitale-spierende-onderachterhoofdspieren

Triggerpoints in deze spier zorgen voor symptomen, zoals hoofdpijn  (cervicogene hoofdpijn) langs de hele zijkant van het hoofd. Verder zorgen triggerpoints hier voor stijfheid in de nek en nekpijn.

1.7 Triggerpoints in de spalkspier van het hoofd (Splenius Capitis): hoofdpijn op de bovenkant van uw hoofd (kruin)

De symptomen van deze triggerpoint  in de spalkspier van het hoofd, zijn dat ze hoofdpijn afleiden naar de bovenkant van het hoofd (bij de kruinen) ook wel cervicogene hoofdpijn genoemd.

triggerpoint-hoofdpijn-spalkspier-van-het-hoofd-splenius-capitis

De symptomen van deze triggerpoint in de spalkspier van het hoofd, zijn dat ze hoofdpijn afleiden naar de bovenkant van het hoofd (bij de kruinen).

Het kan er ook toe leiden dat u uw hoofd minder goed kan draaien of naar achteren kunt strekken.

1.8 Triggerpoints in de spalkspier van de nek (Splenius Cervicis): hoofdpijn op het hoofd (kruin)

De spalkspier heeft als taak de nek te bewegen. Deze spier zorgt ervoor dat u uw hoofd zijwaarts kunt buigen, strekken en draaien.

triggerpoints-hoofdpijn-spalkspier-nek-splenius-cervicis-

Triggerpoints hier leiden tot  cervicogene hoofdpijn op het hoofd (kruin).

1.9 Triggerpoints in de halve doornspier van het hoofd (Semispinalis Captitis): een band van hoofdpijn rondom het hoofd, brandende pijn in het achterhoofd

De halve doornspieren in het hoofd verbinden de schedelbasis met de onderste nek- en de bovenste borstwervels.

triggerpoints-hoofdpijn-de-halve-doornspier-van-het-hoofd-semispinalis-captitis-deel-1triggerpoints-hoofdpijn-de-halve-doornspier-van-het-hoofd-semispinalis-captitis-deel-2

Triggerpoints in deze spier veroorzaken symptomen, zoals een band van hoofdpijn rondom het hoofd net boven het oor en een branderige pijn op het achterhoofd, ook wel  cervicogene hoofdpijn genoemd.

1.10 Triggerpoints Borstbeen sleutelbeen tepelspier (Sternocleidomstoideus): hoofdpijn aan het voorhoofd, op het hoofd (kruin), achterhoofd

De primaire functie van deze spieren is het zijwaarts draaien van het hoofd en het buigen van uw hoofd naar uw borst. Met de linkerspier draait u uw hoofd naar rechts en met de rechterspier uw hoofd naar links. Deze spieren van de hals en de nek houden ook uw hoofd stabiel.

triggerpoints-hoofdpijn-borstbeen-sleutelbeen-tepelspier-sternocleidomstoideus-ssen

Triggerpoints in deze spieren (Borstbeen sleutelbeen tepelspier) van de hals en de nek: veroorzaken symptomen, zoals hoofdpijn in het voorhoofd en in- of boven de wenkbrauwen, op het hoofd (kruin) en achterhoofd.

Het veroorzaakt ook een hele serie aan andere klachten waaronder nekklachten, maar waarover u op deze pagina meer kunt lezen.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn triggerpoints op mijn hoofd af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Triggerpointtest ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw triggerpoints definitief op te lossen. Klik op de oranje button met “Triggerpoint Test” om te starten met de gratis test.

triggerpoint-test

2. Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints in het hoofd

Wat is de belangrijkste oorzaak van triggerpoints in het hoofd, die zelfs met massage, dry needling maar niet weggaan.

Oorzaken als een overbelasting van de spieren van het hoofd: kaakklemmen, buikslapen, verkeerde houding nek en rug tijdens werk, computeren, smartphone en tablet gebruik,   autorijden, sporten lezen en tandenknarsen worden vaak genoemd.

Als dit de hoofdoorzaak is, dan zou doormiddel van zelfmassage, dry needling of triggerpoint therapie, de hoofdpijn en andere klachten hierdoor verholpen kunnen worden.

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK.

SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

Echter, zien wij dat bij het zelf behandelen van triggerpoints in het hoofd of door een triggerpointtherapie onder andere hoofdpijn klachten niet over gaan of telkens weer terugkomen.

De oorzaak van triggerpoints die niet vanzelf overgaan of na behandeling ervan niet weggaan, hebben heel vaak te maken met stress en TMS (Tension Myositis Syndroom).

De bedenker hiervan is Dr. Sarno en hij heeft in de jaren 70 ontdekt dat chronische spierspanning in rondom het hoofd, door stress en onderdrukte emoties komt.

Veelal adviseert men om de spieren te masseren of specifieker de triggerpoints (microverkrampingen in de spieren). Dit geeft vaak pijnverlichting maar lost het stress probleem niet op, want stress is iets wat ontstaat in onze hersenen vanwege hoe we omgaan met het leven.

(Emotionele) Stress krijgen we van bijvoorbeeld: het verlies van een geliefde, zorgen over geld, uw toekomst, partner, werk, werkloos zijn, in de schulden zitten, relatie problemen  Bron Bron Bron Bron Bron

Een stressvolle jeugd hebben of gehad hebben of traumatische gebeurtenissen maken ons gevoeliger voor stress.

Het binnenhouden of onderdrukken van emoties zorgt voor heel veel stress.

Daarnaast uw karakter; als u een: perfectionist, zeer gedreven, gewetensvol, people pleaser, zorgen maker, altijd andere naar de zin maken of conflict vermijder bent, dan leidt dat ook tot veel stress en onderdrukte emoties.

Het goede nieuws is: dat deze veranderingen in de hersenen, die ook leiden tot spierspanning in het hoofd, kunnen worden teruggedraaid. Net zoals de hoofdpijn op deze manier ooit begonnen zijn, kan het ook weer worden teruggedraaid en worden verholpen.

De stress oorzaak TMS dient hierbij te worden aangepakt.

Als u alles hierover wilt weten, dan raad ik u ons artikel over Tension Myositis Syndroom van harte aan (klik hier).

  hoofdpijn-oorzaak-triggerpoints-stress

Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische hoofdpijn en triggerpoints in het hoofd

3. Hoe kan je triggerpoints in het hoofd zelf behandelen en masseren

In onderstaande video kunt u zien hoe u zelf triggerpoints kunt masseren.


Als u toch eerst de triggerpoints in het hoofd en nek zelf wilt masseren om te kijken of dit bij u werkt, dan raad ik het volgende aan.

Als u met uw vingers bij de triggerpoints kunt komen, dan behandelt u die met uw vingers. Maak met uw vinger of duim op de spier drukbewegingen. Bij de triggerpoints in de, voorkant, zijkant (slapen) achterkant van het hoofd, monnikskapsspier en de spalkspieren gaat dit prima.

Bij sommige spieren dien je met de duim en vinger vast te houden en op die manier te masseren of knijpen. Bijvoorbeeld bij de spieren in de hals en nek.

Hoe je het doet:

  1. Masseer met een korte diepe strijking of kneed het pijnlijke punt.
  2. Herhaal de strijking/kneding 5 tot 10 keer per punt.
  3. Behandel een triggerpoint niet te hard, dit kan een nawerking geven.
  4. Rek en strek de spier als u klaar bent.

triggerpoints-hoofdpijn-zelfmassage

Wij raden u het triggerpoint handboek van Clair Davis van harte aan. Hier staat alles in hoe u de triggerpoints rondom uw hoofd, maar ook in andere spieren in het lichaam zelf kunt behandelen en masseren.

4 Hoe en waar kan je triggerpoints rondom het hoofd te laten behandelen

U kunt de triggerpoints laten behandelen doormiddel van triggerpoint therapie. Dit kan triggerpointmassage of dry needling zijn. In elke woonplaats in Nederland zit wel een praktijk die dit doet.

Echter, als uw triggerpoints in uw hoofd niet weggaan, dan is zeer waarschijnlijk stress en Tension Myositis Syndroom (TMS) de oorzaak. TMS dient dan te worden behandeld waardoor de triggerpoints vervolgens zullen worden verholpen.

Wilt u dat wij u helpen?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden.

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

Wilt u meer wetenschappelijke studies, resultaten en boeken lezen, die laten zien dat de Tension Myositis aanpak werkt tegen pijn door myofasciale triggerpoints? Bron Bron

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

  triggerpoints-stress-behandeling

Bronnen:

Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Amber en Clair Davies (2013). Handboek triggerpointtherapie. Altamira. https://www.triggerpointboek.nl/handboek.htm

Wilt u meer weten over triggerpoints op andere plekken in uw lichaam

Triggerpoints in het bovenbeen hamstring en de knie

Triggerpoints in de bovenarm, elleboog, onderarm, pols, hand, duim en vingers

Triggerpoints in de bil

Triggerpoints enkel

Triggerpoints heup

Triggerpoints kaak

Triggerpoints in de kuit

Triggerpoints in de nek

Triggerpoints in de rug

Triggerpoints in de schouder

Triggerpoints en scheenbeenklachten

Triggerpoints en voetklachten

Reacties
Categorieën