steken-in-je-hoofd-symptomen
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Alles over steken in het hoofd - Oorzaken en oplossingen

Wanneer je regelmatig steken in je hoofd hebt, dan wil je uiteraard weten wat de oorzaak is en hoe je er vanaf komt.

In de tijd dat ik een burn out had, had ik naast de 20- tal klachten die ik had, ook regelmatig last van steken in mijn hoofd. Hierbij had ik meestal geen hoofdpijn.

Op het moment dat ik wist dat dit door stress kwam en ik dit begon aan te pakken, doormiddel van de methodiek van dr. Sarno, kwam ik eindelijk van deze steken in mijn hoofd af.

In dit artikel kom je alles te weten over steken in je hoofd en hoe je dit kunt verhelpen.

In het kort

 • Het kenmerk van steken in het hoofd is dat je meestal het gevoel hebt alsof er spelden, spijkers in je hoofd en gezicht gedrukt worden. Wanneer je steken vergezeld gaan met hevige plotselinge hoofdpijn die steeds erger wordt, dan dien je direct de huisarts te bellen.

 • De stekende pijn in het hoofd kan zonder hoofdpijn zijn. Het zit vaak bij de slapen, voorhoofd of bij de ogen, maar komt ook voor op het hoofd of achterhoofd. Dit kan aan 1 kant of beiden kanten van het hoofd bevinden.

 • Mogelijke oorzaken zijn een hersenbloeding, griep, verkoudheid, oorontsteking, triggerpoints (spierspanning), centrale sensitisatie, stress en een overprikkeld zenuwstelsel.

 • Medicatie, fysio- en triggerpointtherapie, accupunctuur, homeopathie, injecties, kunnen de klachten verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel en stress een rol speelt, werkt dit maar tijdelijk.

 • Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat aanhoudende steken in het hoofd vaak veroorzaakt door stress en een overprikkeld zenuwstelsel. Test hier of dit ook voor jou geldt.

 • Steken in het hoofd kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van deze klachten. Ons programma helpt hierbij.

Wil je weten of de steken in het hoofd bij jou worden veroorzaakt door een overprikkeld zenuwstelsel en stress en welke behandeling je nodig hebt om blijvend van deze steken te genezen? Met deze gratis pijn test weet je binnen enkele minuten welke behandeling je nodig hebt om jouw klachten definitief te verhelpen.

Klik op de oranje button met “pijntest” om te starten met de gratis test.

steken-in-het-hoofd-testInhoudsopgave

1. Wat zijn de klachten en patronen van steken in je hoofd?

Steken in mijn hoofd was één van de symptomen, die ik vanwege chronische stress had. Deze oorzaak wordt verderop in dit artikel verder behandeld.

steken-in-het-hoofd

Steken in je hoofd kun je ervaren en krijgen op de volgende plekken op het hoofd en de volgende patronen:

 • Steken in het hoofd rondom de slapen, voorhoofd, achterhoofd, bovenop het hoofd (onder het hoofdhaar) en achter het oor;

 • Steken in het hoofd kunnen ook alleen links of rechts of aan beiden zijkanten van het hoofd zitten zowel in het midden of bovenin;

 • De steken kunnen aanvoelen alsof er een spijker of speld in je hoofd gedrukt wordt. Al kan het ook aanvoelen als elektrische steken.

 • De steken kunnen er soms een paar seconden enkele keren per dag er zijn, maar het kan ook bij sommige mensen opkomen en urenlang doorgaan met steken.

 • De steken zitten meestal in het voorhoofd, rondom het oog of bij de slapen, maar het komt ook voor dat je de ene keer steken hebt rondom je ogen en later weer bij de slapen.

 • De steken in het hoofd kunnen voorkomen bij het bukken, opstaan, vooroverbuigen, sport, kracht- en duurtraining, tijdens slapen, bij inspanning of rust;

 • Of de steken komen opzetten bij kou, warmte en tijdens het hoesten.

2. Wat zijn de oorzaken van steken in je hoofd?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van steken in je hoofd al wordt er vaak gesteld dat er geen duidelijke oorzaak is.

Dit klopt ook wel want ongeveer 40% van de huisartsbezoeken zijn gerelateerd aan stress-geïnduceerde klachten, waar steken in het hoofd als klacht vaak onder valt.

Echter. wanneer je al wekenlang last hebt van steken in je hoofd of plotseling zeer hevige steken met daarbij hoofdpijn oploopt, dan is het bij de eerste situatie raadzaam om naar de huisarts te gaan om te laten onderzoeken of er echt fysiek wat aan de hand is en bij de laatste situatie is het zelfs noodzakelijk.

Hevige hoofdpijn die ineens hevig opkomt en erger en erger wordt kan er op duiden dat er sprake is van een hersenbloeding.

2.1 Andere mogelijke aandoeningen waar steken in het hoofd bij voorkomen

Het hebben van griep, corona, verkoudheid en oorontstekingen daar kan je ook steken in het hoofd door krijgen. Dat gaat bijna altijd weer over wanneer je niet meer ziek bent.

Bij migraine, spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, cervicogene hoofdpijn komen ook steken in het hoofd bij voor. Echter, komt het ook voor dat er sprake is van steken in het hoofd maar geen hoofdpijn.

Deze variant past dan niet bij de eerdergenoemde aandoeningen, die overigens net zo goed door stress en een overprikkeld zenuwstelsel veroorzaakt kunnen worden.

3. De meest voorkomende oorzaak: spierspanning door stress 

Stress is verreweg de meest voorkomende oorzaak van steken in het hoofd en de oorzaken voor die stress aanpakken is ook waar de oplossing ligt. Hoe werkt dit dan denk je misschien?

Stress beïnvloed het lichaam op verschillende manieren. Bijvoorbeeld: wanneer iemand je enorm laat schrikken gaat je hartslag omhoog of bij buikpijn of diarree wanneer je ergens heel erg gespannen over bent.

Bij steken in het hoofd is het vaak vooral de spierspanning, wat door de stress en een overprikkeld zenuwstelsel wordt veroorzaakt.

Dit leidt tot triggerpoints (spierknopen) wat microverkrampingen zijn in de spieren wat ertoe leidt dat de spier verkrampt, strak en verkort raken wat leidt tot pijnklachten en ook steken.

Deze triggerpoints zitten in het geval van steken in het hoofd vaak op de plek waar de steken zitten, maar ze kunnen ook in de nek-, hals- en de -kaakspieren zitten en klachten in het hoofd en gezicht uitstralen.

steken-in-het-hoofd-zijkant


steken-in-het-voorhoofd

steken-in-het-hoofd-rondom-de-ogen

Deze triggerpoints kunnen eveneens zenuwen irriteren of beknellen wat kan leiden tot zenuwpijnen en andere klachten. Vaak wordt de zenuw op zichzelf dan behandeld, maar als triggerpoints actief zijn dan is dat alleen maar symptoombestrijding.

Kortom, triggerpoints zijn één van de meest tastbare uitwerkingen van stress in het lichaam en wanneer deze worden aangetroffen, dan is dat een sterk bewijs dat stress en een overprikkeld zenuwstelsel de oorzaak zijn.

4. Stress is vaak de oorzaak van steken in je hoofd

Ja, stressvolle gebeurtenissen kunnen steken in het hoofd veroorzaken en doen opstarten. De stress over de klachten leidt vervolgens ertoe dat de klachten aanhoudend en langdurig kunnen worden.

In onderstaande video met dr. Schubiner leer je hier meer over.


De Futurepainstudy laat zien dat stressfactoren in iemands leven of wat hij/zij heeft gemaakt of nu meemaakt. De beste voorspellers zijn voor het ontwikkelen van pijnklachten. Hun model kon dit 7-10 jaar van te voren voorspellen. Bron

De meeste zijn ook wel bekend met de volgende situaties. Wanneer u verliefd was had u vlinders in de buik of geen eetlust. Bij een presentatie voelen we ons nerveus, verhoogd de hartslag, krijgen we last van hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid of maag en darm klachten enz.

Of hoe ons lichaam functioneert onder het verlies van een geliefde, zware conflicten op het werk, financiële problemen enzovoorts.

Intussen is er ook steeds meer bewijs is te vinden in de wetenschappelijke literatuur dat aanhoudende of langdurige klachten door stress, er sprake is van een abnormale verwerking is van pijnsignalen in de hersenen.

 Doormiddel van FMRI scans van de hersenen is aangetoond dat het limbische systeem en de hersengebieden anterieure cingulaire cortex en de insula overmatig geactiveerd zijn bij met mensen met chronische klachten.

En dat de hersenen uiteindelijk bepalen of en wanneer er pijn gevoeld moet worden. Bron bron bron bron 

In andere woorden het pijnsysteem is overgevoelig geraakt en deze overgevoeligheid is door de hersenen aangeleerd en spreekt men ook wel van neuro-plastische pijn.

In een ander onderzoek gedaan door universiteit van Pittsburgh gebruikten mensen hypnose om pijn teweeg te brengen en de mensen voelde pijn en de fMRI liet zien dat de hersendelen die betrokken zijn bij pijn, waarneembaar geactiveerd waren. Bron

Een serie andere onderzoeken laten zien dat aandacht in de vorm van angst voor de pijn laat toenemen waaronder bewegingsangst.

De proefpersonen waren bang dat ze door bepaalde bewegingen te maken hun lichaam zouden bezeren of bang waren dat ze een beknelde zenuw hadden (terwijl dit niet zo was). Bron Bron

4.1 De doorbraak in langdurige of aanhoudende pijn en steken in het hoofd, dankzij dr. Sarno

Één van de pioniers op het gebied van het oplossen van steken in het hoofd zonder lichamelijke oorzaak is dr. Sarno. Hij noemde dit proces Tension Myositis Syndroom. Hij heeft succesvol duizenden mensen van hun pijnklachten afgeholpen met zijn TMS aanpak. bron bron bron

steken-in-het-hoofd-verhelpen

Een recent baanbrekend wetenschappelijk onderzoek  gepubliceerd op 29 september 2021 dat is opgezet door de top pijnexperts Dr. Alan Gordon, dr. Howard Schubiner en Mark A Lumley. Hebben de TMS aanpak ssamen met Alan Gordon zijn Pain Reproccesing Therpay klinisch getest.

 De resultaten waren verbluffend te noemen: 66% van de deelnemers, die al jaren lang chronische pijnklachten hadden, waren na de behandeling volledig pijnvrij.

Overigens: alle deelnemers waren getest of hun klachten kwamen door stress.

97% van de deelnemers had tenminste een verbetering in de pijnklachten. Ook is er op de fMRI scans geconstateerd dat de hersenen verandert waren ten opzichte van toen ze net aan de behandeling begonnen.

De behandeling die gebruikt werd heet 'Pain Reprocessing Therapy' en dit behandelt hoe men denkt en reageert op de klachten. In andere woorden het leert je de stress over de klachten te elimineren.

Dit onderzoek gaat over primair over rugklachten en uitstraling ervan, maar is in de praktijk los van het onderzoek, ook effectief gebleken bij steken in het hoofd door stress.

Wij van BreinMedicijn hebben de aanpak die in deze studie werd gebruikt verwerkt in ons  behandelprogramma en onze ervaring is dezelfde als in die studie en wat dr. Sarno heeft bereikt.

5. Welke stress leidt tot steken in het hoofd?

Wanneer we het over steken in het hoofd veroorzakende stress hebben bedoelen we het volgende:

Stress over situaties in je leven, zoals bijvoorbeeld je werk, relaties, verlies van een partner, trouwen, ruzies in de familie etc.

Dit is niet de enige of belangrijkste stress die leidt tot Tension myositis syndroom (TMS) en daardoor langdurige klachten. Het kan klachten opstarten of triggeren en uiteraard wanneer deze stress langdurig aanwezig is ook leiden tot langdurige klachten.

De stress die vaak leidt tot langdurige steken in het hoofd, is vaak de stress die men heeft over de klachten.

Want de frustratie, angst of irritatie hierover is een stress en dat leidt vervolgens weer tot steken in het hoofd en vervolgens leiden de steken in het hoofd weer tot een stressreactie van jouw kant.

steken-in-het-hoofd-oorzaak

Voorbeelden van stress over steken in het hoofd:

•    Denken dat je iets ernstigs mankeert of denken dat het door iets komt wat misschien niet eens de oorzaak is.

•    Angst voor de klachten

•    Gezondheidsangst

•    Bewegingsangst

•    Zorgen maken over de klachten

 • Vermoeidheid

•    Je leven aanpassen aan de klachten

•    Het veel bezig zijn om de klachten weg te krijgen en het zoeken naar oplossingen

•    Veel bezig zijn met de klachten en de waarom’s ervan

•    Frustratie over de klachten

•    Angst dat de klachten nooit meer overgaan

•    Emoties vermijden, binnenvetten, onderdrukken. Wanneer je iemand bent nauwelijks boosheid of verdriet ervaart dan is zeker bij je van toepassing.

Wanneer je deze stressfactoren aanpakt zien we uit onze praktijk met cliënten, dat hun klachten vaak verminderen, drastisch afnemen of zelfs volledig verdwijnen.

6. Oefeningen en tips voor het verminderen van steken in je hoofd zonder hoofdpijn

Hier zijn enkele oefeningen en tips om stress te verminderen en die mogelijk kunnen helpen hierbij. Deze helpen meestal wanneer je af en toe last hebt van steken in je hoofd.

 Als deze klachten al maandenlang terugkerend of constant aanwezig zijn, dan is bijna altijd een aanpak, zoals ons behandelprogramma, noodzakelijk om blijvend er vanaf te komen.

1. Medicatie
Bepaalde medicatie kan helpen tegen steken in het hoofd. Echter, pijnstillende medicatie kan op den duur ervoor zorgen dat de klachten steeds vaker voor komen wat leidt tot medicijnafhankelijkheid.

Bijwerkingen zijn ook vaak gevolgen van bepaalde medicatie. Raadpleeg altijd je huisarts over dit onderwerp.

2. Diepe ademhalingsoefeningen:
Adem diep in door je neus, houd je adem een paar seconden vast en adem langzaam uit door je mond.

3. Progressieve spierontspanning:
Span verschillende spiergroepen in je lichaam aan en ontspan ze daarna, van je tenen tot je hoofd.

4. Nek- en schouderstretching:
Zachte stretches zoals het kantelen van je hoofd naar de zijkant en het rollen van je schouders kunnen spanning verminderen.

5. Hydratatie:
Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen, wat steken in het hoofd kan verergeren.

6. Mindfulness en meditatie:
Regelmatig mediteren kan helpen om stress te verminderen.

7. Regelmatige lichaamsbeweging:
Dagelijkse activiteiten zoals wandelen, yoga of zwemmen kunnen helpen om stress  te verminderen.

Door deze tips en oefeningen toe te passen, kun je stress gerelateerde steken in het hoofd verminderen en je algehele welzijn verbeteren.

8. Triggerpoints behandelen in het hoofd, nek en gezicht

Een triggerpointmassage is een behandeling die het meestal goed voor elkaar krijgt om de steken in het hoofd te verminderen.

Echter, Wanneer je al weken of maanden spanning in de spieren van het hoofd, gezicht en nek hebt, dan werkt een manuele behandeling vaak niet meer. 

Eveneens meditatie, ademhalingsoefeningen en de andere oefeningen hebben dan op zichzelf weinig effect meer.

Dat aanpakken behelst het aanpakken van de stressfactoren besproken in dit artikel, waaronder angst voor de hoofdpijn, emoties vermijden, angst dat de klachten niet meer overgaan enzovoorts. 

In onze proefversie van ons behandelprogramma leer je hierover ontzettend veel.

7. Leer zelf de steken in je hoofd te verhelpen met het programma van BreinMedicijn 

Het goede nieuws is dat je van zenuwbaanpijn (TMS) kunt genezen, ook als dit zich uit in steken in het hoofd.

 Bij BreinMedicijn behandelen we al jaren mensen met dergelijke klachten.. We hebben een uitgebreid, wetenschappelijk onderbouwd behandelprogramma ontwikkeld, waarmee je stap voor stap van je steken in je hoofd afkomt.

Het online behandelprogramma bestaat uit 90 dagen, waarin je leert wat de precieze oorzaak is van je pijn en hoe je hiermee omgaat. We geven je praktische oefeningen en handvatten om van de pijnklachten te genezen.

Je leest hier diverse reviews van oud-cliënten die dankzij ons behandelprogramma eindelijk genezen zijn van hun pijnklachten. Velen ervaarden binnen enkele weken al een drastische vermindering van pijn.

7.1 Hoe achterhaal je of onbewuste stress de oorzaak is van jouw pijn?

Omdat veel processen onbewust plaatsvinden in ons brein, is het lastig om zelf te bepalen of zenuwbaanpijn (TMS) op jou van toepassing is. Daarvoor biedt onze gratis pijntest een uitkomst.

Het is een Nederlandse vertaling van een test die in diverse internationale onderzoeken toegepast wordt. Met deze test achterhaal je binnen enkele minuten of zenuwbaanpijn (TMS) op jou van toepassing is, én welke behandelmethode voor jou geschikt is.

Benieuwd? Klik dan hier voor de gratis pijntest.

steken-in-het-hoofd-test

7.2 Probeer de proefversie van ons behandelprogramma

Wil je genezen van je pijn? Benieuwd of ons online behandelprogramma iets voor jou is? Probeer ons behandelprogramma laagdrempelig uit met onze proefversie!

Je krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het online behandelprogramma van BreinMedicijn. Krijg tips, educatie en tools om jouw eerste stappen te zetten naar een pijnvrij leven.

Neem deel aan onze wekelijkse vraag-en-antwoord coachingcalls met onze pijncoach en ervaringsdeskundige.

En je zit nergens aan vast: na deze 7 dagen verandert de proefversie niet in een abonnement.

Lees hier meer over de proefversie en start direct!

steken-in-het-hoofd-oplossen


7.3 Lees meer over de oorzaak van aanhoudende pijn

Wil je meer weten over de onderliggende oorzaak van aanhoudende pijn? Download dan ons gratis ebook over de verborgen oorzaak van langdurige pijn

de-verborgen-oorzaak-van-aanhoudende-pijn-1

8. Veelgestelde vragen

Wat betekent het als je steken in het hoofd hebt en is het gevaarlijk?

Bij langdurige steken in het hoofd, die al wekenlang voorkomen is het raadzaam om een huisarts te raadplegen.

Steken in het hoofd zijn niet gevaarlijk tenzij er sprake is van een plotselinge zeer intense hoofdpijn met of zonder steken, die maar heviger wordt, dien je direct de huisarts te bellen. Dit kan namelijk komen door een hersenbloeding of een hersentumor.

Waarom krijg je steken in je hoofd?

In de meeste gevallen krijg je steken in je hoofd vanwege spierspanning in het hoofd, nek, gezicht en hals. Dit komt door stress en leidt tot een overprikkeld zenuwstelsel en TMS.

Triggerpoints zijn hier het gevolg van en leiden ertoe dat de spieren gespannen en verkrampt raken en dat leidt tot die steken. Ook zenuwen kunnen hierdoor geïrriteerd raken en pijnsignalen uitzenden.

Hoe herken je steken in het hoofd door stress?

Steken in het hoofd door stress voelen niet per se anders aan, dan als je bijvoorbeeld echt een spelt in je hoofd zou prikken

De pijnsensaties zijn niet dusdanig anders. Wel zie je dat de steken in het hoofd door stress vaak te maken heeft met spierspanning in de hoofd- gezichts- nek- en halsspieren.

 Er zitten hier vaak triggerpoints en het hebben van triggerpoints is bij uitstek het teken aan de wand dat je te maken hebt met stress.

Andere symptomen en kenmerken hebben we verwerkt in onze pijntest. Deze test kan heel goed meten in hoeverre mate de steken in heet hoofd door stress komen.

Reacties
Categorieën