clusterhoofdpijn

Alles over clusterhoofdpijn- symptomen en behandeling

U vraagt zich misschien af of u clusterhoofdpijn heeft of wat voor een soort hoofdpijn u heeft. Is het clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn of migraine?

In dit artikel gaan we specifiek in op clusterhoofdpijn, wat de symptomen zijn, wat de oorzaak is en welke behandeling het meest effectief is om clusterhoofdpijn blijvend te genezen.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor clusterhoofdpijn. Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen clusterhoofdpijn is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn clusterhoofdpijn af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Clusterhoofdpijn Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw clusterhoofdpijn definitief te genezen. Klik op de oranje button met “Clusterhoofdpijn Test” om te starten met de test.
In het kort

 • Clusterhoofdpijn betreft heftige hoofdpijnaanvallen aan één kant van het hoofd voor rond uw oog.  Wanneer je dit langdurig hebt wil je je door de huisarts laten onderzoeken wat de oorzaak is.
 • De hoofdpijn komt in aanvallen. De aanvallen blijven tijdens een periode van weken tot maanden terugkomen. Daarna blijven de aanvallen langere tijd weg. Tot er weer een periode met hoofdpijn-aanvallen begint.
 • Mogelijke oorzaken zijn een beknelde zenuw van het gezicht, histamine overgevoeligheid, triggerpoints, centrale sensitisatie, stress of een overprikkeld zenuwstelsel.
 • Medicatie, fysio- en triggerpointtherapie, zuurstoftherapie accupunctuur, homeopathieinjecties, zenuwblokkade, TENS apparaat, operatie kunnen de klachten verhelpen. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit maar tijdelijk.
 • Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat aanhoudende clusterhoofdpijn vaak veroorzaakt door een overprikkeld zenuwstelsel. Test hier of dit ook voor jou geldt.
 • Clusterhoofdpijn kan verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van deze klachten. Ons programma helpt hierbij.


Inhoudsopgave

 1. Wat is clusterhoofdpijn?
 2. Terugkerende (episodische) en/of chronische clusterhoofdpijn?
 3. Wat zijn de symptomen van clusterhoofdpijn?
 4. Wat zijn de voortekenen van een clusterhoofdpijn aanval?
 5. Hoe kan je een clusterhoofdpijn aanval voorkomen?
 6. Hoe ontstaat clusterhoofdpijn?
 7. Wat is de oorzaak nummer één van clusterhoofdpijn?
 8. Is clusterhoofdpijn erfelijk?
 9. Clusterhoofdpijn behandelingen
 10. Wat is de beste behandeling om chronische en/of terugkerende (episodische) clusterhoofdpijn te genezen"

1 Wat is clusterhoofdpijn

Wat is clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een vrij zeldzame maar zeer hevige vorm van hoofdpijn heeft. Deze hoofdpijn komt in aanvallen op. Een andere naam voor Clusterhoofdpijn is ‘neuralgie van Horton’ en heeft de bijnaam ‘zelfmoordhoofdpijn’.

Deze bijnaam heeft deze clusterhoofdpijn gekregen, omdat pijn vaak als ondragelijk wordt ervaren. De pijn komt vrij plotseling op, zonder dat u het voelt aankomen.

 De pijn begint vaak bij uw slaap aan één kant van het hoofd en straalt dan uit naar uw oogkas(sen). Deze pijn kan ook gaan uitstralen richting de nek.  Een clusterpijn aanval kan van 15 minuten tot 3 uur duren en kan meerdere keren per dag optreden.

Een zeer opvallend kenmerk van clusterhoofdpijn is dat de aanvallen vaak op bijna precies dezelfde tijdstippen optreden. Clusteraanvallen staan erom bekend dat ze regelmatig terugkomen in cycli van weken, twee weken of maanden.

Clusterhoofdpijn komt het meest voor bij mannen en de verhouding is 3:1 t.o.v. vrouwen. In de leeftijd van 20-50 jaar treden ontstaan meestal de eerste aanvallen van clusterhoofdpijn.

 Clusterhoofdpijn heeft een enorme invloed op het dagelijks leven en resulteert vaak in geheugen- en concentratieproblemen en arbeidsongeschiktheid.

1.1  Wat is het verschil tussen clusterhoofdpijn en migraine

Clusterhoofdpijnmigraine

Het eerste voornaamste verschil is dat migraine  gekenmerkt wordt door een kloppende hoofdpijn (hartritme) aan één kant van het hoofd.  In zeldzame gevallen komt de migraine aan beiden kanten voor.

De migraine hoofdpijn ontstaat in het kort doordat hersenen d.m.v. de hypothalamus de bloedvaten tijdelijk vernauwd en weer verwijd in je hoofd, dit gaat gepaard met hoofdpijn.

Clusterhoofdpijn komt namelijk altijd maar aan één kant van het hoofd voor. Het tweede voornaamste verschil is dat mensen met migraine vaak misselijk zijn, licht en geluid zijn niet goed verdragen en helder nadenken voor hun een hele grote opgave is geworden.

Mensen met een migraine-aanval gaan bij voorkeur in een verduisterde kamer liggen, een kamer met zo weinig mogelijk prikkels. Dit terwijl mensen met clusterhoofdpijn een heftige bewegingsdrang ervaren (rusteloosheid) en niet rustig kan blijven zitten of kan blijven staan op één plek.

Het derde verschil is de hoeveelheid pijn. De pijn van migraïne valt in het niets in vergelijking met clusterhoofdpijn. Het wordt niet voor niets zelfmoord hoofdpijn genoemd (suicide-headache).

Mensen zijn zelfs werkelijk instaat om vanwege de pijn zelfmoord te plegen, omdat de pijn als ondragelijk ervaren wordt.

Clusterhoofdpijn wordt altijd gevoeld rond een oogkas en/of slaap en voelt alsof iemand er een mes in aan het steken is. Is t.o.v. migraine sprake van extreme pijn.

1.2  Wat is het verschil tussen clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn

clusterhoofdpijn spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn voelt men meestal alsof er een band om het hoofd zit en de pijn voel je om het gehele hoofd.  Met deze pijn kunt u uw dagelijkse werkzaamheden gewoon nog verrichten.

De pijn is voelbaar aan beide kant van het hoofd, waarbij er bij clusterhoofdpijn sprake is van pijn aan 1 kant van het hoofd en de pijn extreem hevig is. Zo hevig dat dagelijkse werkzaamheden bijna onmogelijk worden om nog te verrichten.

2 Terugkerende episodische en of chronische clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn kent twee typen: de terugkerende (episodische) vorm en de chronische variant.

2.1 Terugkerende (episodische) clusterhoofdpijn

Bij de terugkerende (episodische) vorm van clusterhoofdpijn heeft u periodes van dagen, weken tot en met maanden lang last van clusterhoofdpijn aanvallen, die vervolgens weer worden afgewisseld met periodes zonder clusterhoofdpijn.

Een dergelijke pijnvrije periode kan tot wel jaren waarna de clusterhoofdpijn weer ineens kan terugkeren.

2.2 Chronische clusterhoofdpijn

Chronische clusterhoofdpijn heeft geen pijnvrije periodes en is dagelijks of bijna dagelijks aanwezig.

De terugkerende (episodische) variant van clusterhoofdpijn kan chronisch worden alsmede de chronische vorm weer episodisch kan worden.

3 Wat zijn de symptomen van clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn syptomenClusterhoofdpijn kenmerken

Clusterhoofdpijn heeft de volgende symptomen en kenmerken:

 • Verhoging van de lichaamstemperatuur;
 • Uitstraling van de pijn naar het oog, boven het oor, bovenkaak en nek;
 • Verstopte neus aan de kant van de pijn;
 • Een rood en tranend oog, ook aan de kant van de pijn;
 • Hangend ooglid aan de kant van de pijn;
 • Een stekende hoofdpijn of steken in het hoofd aan één zijde van het hoofd, meestal rond de slaap;
 • Verhoogde bewegingsdrang;
 • Verkleining van de pupil aan de kant van de pijn;

4 Wat zijn de voortekenen van een clusterhoofdpijn aanval

Ongeveer de helft van de mensen met clusterhoofdpijn heeft enkele uren of dagen van te voren te maken met voortekenen zoals:

 • Nekpijn
 • Een tranend of rood oog
 • Een doof gevoel in het gezicht
 • Een angstig, onrustig, geïrriteerd of vermoeid gevoel
 • Een verstopte neus
 • Tintelingen en prikkelingen rondom de slaap, het oog en de neus
 • Kaakpijn

5  Hoe kan je clusterhoofdpijn aanval voorkomen

Clusterhoofdpijn oorzaak


Andersgezegd wat te doen bij clusterhoofdpijn? Er zijn mogelijke oorzaken/triggers van clusterhoofdpijn. Niet iedereen krijgt namelijk cluster hoofdpijn door onderstaande mogelijke oorzaken/triggers .

Eerst moet nagegaan worden of de oorzaak nummer één van clusterhoofdpijn op u van toepassing kan zijn.

 Onderstaande oorzaken moeten eerst uitgesloten worden

Echter, clusterhoofdpijn is vaak een combinatie van één of meerdere van de mogelijke onderstaande oorzaken en de oorzaak nummer één.Hersentumoren en ernstige ziekten kunnen ook clusterhoofdpijn veroorzaken.

Voor uw eigen gezondheid adviseren wij u dringend deze ernstige oorzaken door uw huisarts of specialist uit te sluiten. Dit zijn mogelijke triggers die uw clusterhoofdpijn in de hand kunnen werken of een mogelijke reden zijn van uw clusterhoofdpijn.

5.1 Zoetstoffen. Die met name in light-producten zitten:

Clusterhoofdpijn zoetstoffen

- Aspartaam (E951)[1] een zoetstof die in meer dan 5.000 verschillende producten zit en met name in lighten/of suikervrije producten. Aspartaam is net als MSG een excitotoxine; een stimulator van het centrale zenuwstelsel. Als u er te veel van binnen krijgt kan dit het zenuwstelsel verstoren.

 - Sucralose (E955) een zoetstofdie veel gebruikt wordt als suikervervanger, zoals Splenda.[2]

5.2 MSG: mononatriumglutomaat (E621)  [3]

Wat in producten de naam ‘smaakversterker’ heeft, die o.a. in voedsel van de Aziatische keuken zit, maar ook in soepen, noedels en vleeswaren. Deze excitotoxine stimuleert het centraal zenuwstelsel, bij een te hoge inname kan dit het zenuwstelsel verstoren.

5.3 Nitraten (E251, E252) die veel in vleeswaren zitten, kunnen clusterhoofdpijn triggeren.

5.4 Verslaafd zijn aan koffie en vervolgens abrupt ermee stoppen.

Clusterhoofdpijn kan dan als ontwenningsverschijnseloptreden. Het dopamineniveau in de hersenen kan aanzienlijk dalen en hierdoor raakt de balans in de hersenchemie verstoord.[4]

5.5 Te weinig water drinken

Clusterhoofdpijn te weinig water drinken

Is een onderschatte trigger van clusterhoofdpijn. Er is namelijk een direct verband met een vochttekort en clusterhoofdpijn.[5] Water is essentieel voor uw hersenen en voor heel uw lichaam om goed te kunnen functioneren.

Minder water betekent minder bloedvolume en dat betekent minder zuurstof naar de hersenen. Dan spreken wij nog niet eens over de ophoping van afvalvalstoffen.[6]

Neem per dag 30 ml vocht per kilo lichaamsgewicht in. Wat u door u eten aan vocht binnenkrijgt, wordt hierbij ook meegerekend. Als u 90 kilo weegt dan betekent dit dat u 2,7 liter vocht (90 x 30 ml) per dag nodig hebt.

5.6 Overmatig gebruik van Clusterhoofdpijn medicijnen

Echter, Clusterhoofdpijn kan ook erger worden en vaker voorkomen door het langdurig gebruik van pijnstillers. Dit is het geval bij alle vrije verkrijgbare pijnstillers.

Zowel de preventieve medicijnen, zoals Verapamil Isoptin, Lodixal, Methysergide, Deseril, Lithium, Prednison, Tegretol. Als de medicijnen waarmee een aanval kan worden afgebroken (Immigran en Immitrex) of de clusterhoofdpijn verlichtende medicatie zoals de triptanen. [7] [8] [9]

 Clusterhoofdpijn kan vaker gaan voorkomen als u hoge doseringen clusterhoofdpijnmedicatie inneemt. Bijvoorbeeld als u meer dan 15 keer per maand paracetamol of een NSAID (o.a. ibuprofen, diclofenac en naproxen)  gebruikt.

Bij triptanen treedt dit op als u dit type medicijnen meer dan 10 keer per maand  gebruikt.

Er kan dan door overgebruik een averechts effect ontstaan. In het begin werkte de medicatie nog. Maar na verloop van tijd wordt de werking minder en daardoor zal u meer gaan innemen om hetzelfde pijnstillende effect te bereiken.

Dat kan uiteindelijk de oorzaak worden van een clusterhoofdpijnaanval.[10]

5.7 Een tekort aan het mineraal magnesium 

Is een belangrijke oorzaak van verschillende hoofdpijnen o.a. clusterhoofdpijn[11]. Onderzoeken laten zien dat bijvoorbeeld ruim 50% van de migrainepatiënten aan een magnesiumtekort lijdt [12].

Een ander onderzoek laat zien dat een inname van slechts 200 mg magnesium per dag het aantal migraineaanvallen met tachtig procent kan verminderen.[13]

Magnesium zit o.a. in groene bladgroenten (spinazie), grofvolkoren/meergranenbrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta en noten. Een magnesium-supplement is dan ook zeker aan te raden.

De minimum hoeveelheid via supplementen zou rond de 400mg per dag dienen te liggen om op die manier enige vorm van tekorten die u misschien heeft tegen te gaan.

5.8 Het onderdrukken van emotionele stress, hevige emoties en oververmoeidheid

Dit is de belangrijkste oorzaak van clusterhoofdpijn en met name de gewoonte van het onderdrukken van emoties, hebben van innerlijke conflicten en zeer stressvolle gebeurtenissen zijn de grootste veroorzakers en instant houders van clusterhoofdpijn.

Onderzoeken laten meer een meer zien dat niet voedsel of een nog niet gevonden mankement aan de hersens: clusterhoofdpijn veroorzaakt, maar dat psychologische factoren zoals stress en onderdrukte (binnengevette) hevige emoties de hersenen van slag brengen en daarmee het clusterhoofdpijn proces veroorzaken.

6 Hoe ontstaat clusterhoofdpijn

Hoe ontstaat clusterhoofdpijn Om de nr. oorzaak nummer één van clusterhoofdpijn te onthullen is het belangrijk dat u begrijpt wat er feitelijk in uw hersens gebeurt wanneer u een clusterhoofdpijn aanval krijgt.

Spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn worden bloedvatenhoofdpijn genoemd omdat de vaatvernauwing en vaatverwijding geassocieerd worden met de pijn.

 Clusterhoofdpijn  ontstaat omdat er een tijdelijke vernauwing van de bloedvaten van optreedt wat leidt tot een zuurstof tekort. Vervolgens verwijden de bloedvaten zich weer teveel wat pijnlijke zwellingen  zou veroorzaken in de bloedvaten

En dit schijnt te leiden tot een hevige en scherpe hoofdpijn. Met name zuurstoftherapieën blijkt bij 50% van de mensen met clusterhoofdpijn de aanval af te breken of niet doorzetten van de aanval.

Een kwart van de mensen krijgt na het stoppen van de zuurstofbeademing opnieuw een clusterhoofdpijn aanval.

De verminderde doorbloeding wat het zuurstoftekort veroorzaakt is daarmee niet langer een speculatie maar een realiteit van wat de oorzaak is van de clusterhoofdpijn klachten.

Met name triptanen en andere clusterhoofdpijn medicatie probeert juist die bloedvaatvernauwing en verwijdingscyclus te verstoren, waardoor dit zuurstof tekort en opzwellende bloedvaten worden voorkomen. Alleen de hamvraag is wat veroorzaakt dan die bloedvernauwing en verwijding? 

Doctoren onderzoeken al jaren waardoor het bovenstaande proces bij en (cluster)hoofdpijn ontstaat. Ze noemen deze pijnsoorten nu een hersenziekte.

Alleen geven ze het de naam ziekte zonder aan te geven wát voor ziekte deze pijn dan kan veroorzaken. Echter, MRI scans bij onderzoeken laten zien dat Clusterhoofdpijn geen hersenziekte is.

Het komt door een abnormale activiteit van het controlecentrum van het lichaam, de hypothalamus in de zenuw.

Dit controlecentrum vertoont een verhoogde en abnormale activiteit wanneer er sprake is van deze clusterhoofdpijn aanvallen.[14], [15] De oorzaak nummer één van clusterhoofdpijn heeft alles te maken met ‘waarom’ de hypothalamus deze abnormale activiteit uitvoert!

De rol van de hypothalamus en het autonome zenuwstelsel t.a.v. clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn hypothalamus

De hypothalamus heeft via het autonome zenuwstelsel en het hormoonstelsel (HPA) invloed op het gehele lichaam. Het regelt uw temperatuur, hartslag, bloeddruk, ademhaling, doorbloeding, spijsvertering, werking van organen en vele andere onbewust plaatsvindende functies.

Dit controle en besturingssysteem is zo geniaal dat het de doorbloeding van elk deeltje of weefsel van het lichaam controleert.

Bijvoorbeeld: wanneer u sport, vergroot het de doorbloeding in met name de spieren, pezen en andere plaatsen die door het sporten meer zuurstof nodig hebben.

Tegelijkertijd vermindert het de hoeveelheid bloed bij de spijsverteringsorganen. Het voedsel wat er nog in zit, verteert om die slecht tijdens het sporten.

De hypothalamus is dus in staat om de doorbloeding te beïnvloeden. Een abnormale activiteit van de hypothalamus veroorzaakt de clusterpijn aanval!Alleen, wat veroorzaakt dan die abnormale activiteit?De amygdala, het emotionele brein!Clusterhoofdpijn stressDe amygdala is het startpunt van waar de clusterhoofdpijn begint te ontstaan. In de amygdala worden emotionele herinneringen opgeslagen. Deze herinneringen worden opgeslagen in associatieve netwerken, m.a.w. ze worden in een netwerk aan elkaar verbonden.

Bijvoorbeeld een kind heeft  zich heeft gebrand aan de kachel, dan worden deze emotionele herinnering opgeslagen in de amygdala. Als het kind de volgende keer dichtbij een brandende kachel staat dan slaat de amygdala alarm.

Het kind zal, voordat het zich bewust wordt, al voorzichtig of in en reflex afstand nemen. Wanneer u iets bedreigends ervaart, zoals een deadline, financiële problemen, zorgen om de kinderen, huwelijksproblemen, relatieproblemen of problemen op het werk.

Dan zullen wij op een bepaalde manier erop reageren. Bijvoorbeeld: harder ons best doen of de gevoelens verdringen die bij de dreiging horen, de situaties vermijden of verslaafd raken (aan koffie, smartphone, roken, suiker bijv.) We hebben deze reflex opdat wij ons beter gaan voelen. Dit zorgt ervoor dat wij de dreiging zelf niet meer voelen.

Ons lichaam denkt daar echter nog steeds heel anders over! Als de amygdala alarm slaat, dan gaan er signalen naar de hypothalamus.

De hypothalamus geeft dan door middel van het autonome zenuwstelsel signalen af naar elk deel van het lichaam om bijvoorbeeld de doorbloeding te verminderen of orgaanfuncties aan te passen.

Dit noemen ze ook wel het “vecht of vlucht” reactie. Het wordt geactiveerd wanneer er gevaar dreigt en de amygdala alarm slaat en daardoor het hele lichaam beïnvloedt en u in staat stelt om aan de dreiging te ontsnappen.

Clusterhoofdpijn wordt een realiteit omdat de hypothalamus vanwege heftige signalen van de amygdala die doorbloeding verminderd en bij clusterpijn vindt dit met name plaats bij de oogkassen.

Dr. Sarno die al velen clusterhoofdpijn patiënten succesvol heeft behandeld, heeft dit bereikt door o.a. het onderdrukken van emoties, innerlijke conflicten en hevige emoties aan te pakken. BreinMedicijn bouwt in Nederland door op het werk van o.a. dr. Sarno.

7 Wat is de oorzaak nummer één van clusterhoofdpijn

In onderstaand artikel legt Dr. Schubiner uit wat de meest voorkomende oorzaak is van clusterhoofdpijn.

De meest voorkomende en hoofdoorzaak van clusterhoofdpijn is het (onbewust) onderdrukken of het verdringen van emoties. Dit zorgt ervoor dat uw autonome zenuwstelsel ernstig verstoord raakt.

De boosdoeners zijn met name sociaal niet-geaccepteerde emoties zoals boosheid, angst, schuld, schaamte en verdriet. Dit heet ook wel het psycho-fysiologisch syndroom (PFS). Deze emoties die onderdrukt worden door de amygdala als ‘gevaarlijk’ gezien.

Om te voorkomen dat deze emoties ontsnappen naar uw bewustzijn (en u ze daar zult ervaren), stuurt de amygdala alarmsignalen naar het controlecentrum, de hypothalamus.

Deze creëert vervolgens in het lichaam symptomen waaronder o.a. hoofdpijn, clusterhoofdpijn en migraine.

Hiermee wordt het gevaar dat de onbewuste emoties door u gevoeld worden, voorkomen. Uw hersenen gebruikt de clusterhoofdpijn als een manier om u af te leiden, waardoor u deze emoties of stress niet hoeft te voelen.

Uw hersenen zijn in staat om veranderingen in uw lichaam te creëren door een stressvolle of emotionele situatie. Denk bijvoorbeeld aan blozen of vlinders in uw buik als u verliefd bent.

Als we nerveus of gespannen zijn voor een spreekbeurt, kunnen we ons misselijk voelen, diarree krijgen of hartkloppingen ervaren. Dit zijn allemaal lichamelijke reacties op een emotie, waar de meeste van ons wel bekend mee zijn.

Dit heet ook wel een psycho-fysiologische reactie in het lichaam. In andere woorden hoe u denkt, zich voelt en gedraagt beïnvloedt uw

lichaam. Clusterhoofdpijn oorzaak (2)


Moderne wetenschappelijk onderzoeken tonen aan dat onderdrukte emoties migraine, cluster hoofdpijn veroorzaken!

Diverse onderzoeken laten een zeer sterk verband zien tussen een moeilijke jeugd of traumatische ervaringen in de jeugd en de kans op het krijgen van migraine en clusterhoofdpijn .

Enkele negatieve jeugdervaringen leveren een 2 maal grotere kans op clusterhoofdpijn en regelmatig voorkomende jeugdervaringen zorgen al voor een 4 keer grotere kans op clusterhoofdpijn! 

In deze onderzoeken vroegen ze of de proefpersonen negatieve ervaringen in hun jeugd hebben meegemaakt en of deze ervaringen soms of regelmatig voorkwamen. Het gaat om negatieve jeugdervaringen als:

 • Als kind emotioneel mishandeld, verwaarloosd, genegeerd en/of naar beneden gehaald.
 • Een ernstig of chronisch ziek gezinslid;
 • Serieuze conflicten en ruzies binnen het gezin;
 • Als kind lichamelijk mishandeld / geslagen;
 • Gescheiden ouders;
 • Financiële problemen in het gezin;
 • Als kind in de steek gelaten of verwaarloosd;
 • Alcohol- of drugsgebruik van één van de ouders;
 • Seksueel misbruikt als kind;

Des te meer negatieve jeugdervaringen een proefpersoon had en hoe vaker ze voorkwamen, des te hoger de kans dat een persoon migraine of clusterhoofdpijn ontwikkelde. Het kan zelfs chronische vormen aannemen. [16], [17]

De oorzaak nummer één van clusterhoofdpijn en migraine heeft niet alleen maar te maken met stress, maar het is op emotioneel vlak. Het onderdrukken van onze emotionele reactie op stress, is wat de migraine en clusterhoofdpijn veroorzaakt!

7.1 U denkt misschien: kunnen emoties (stress) clusterhoofdpijn veroorzaken?Jazeker!

Er werd een onderzoek gedaan met patiënten met chronische rugpijn. Er werd geobserveerd wat er met de pijn gebeurde, als zij gevraagd werden om na te denken over situaties die hen boos maakten.

Hij ontdekte dat wanneer de patiënten boos werden vanwege iets wat hen vroeger was overkomen, dat hun rugspieren erg gespannen raakten en zij meer pijn begonnen te ervaren.

Zij hadden geen hogere hartslag of andere spanningen in andere spieren hierdoor.[18] Dit toont ook aan dat het lichaam op emoties reageert in specifieke gebieden.

7.2 Kunnen onderdrukte emoties chronische clusterhoofdpijn veroorzaken? Jazeker! 

Clusterhoofdpijn emoties

In een ander onderzoek werden proefpersonen in een situatie geplaatst die angst of boosheid zou veroorzaken. Ze kregen de volgende instructies apart: hun emoties uiten, hun emoties bevechten of proberen alle emoties binnen te houden.

Na deze instructies deden zij één hand in een bak met ijswater. Zij die de instructie hadden gekregen om geen emoties te voelen of te uiten hadden een lagere tolerantie voor de pijn en ervoeren veel meer pijn[19].

Afsluitend, kregen patiënten met lage rugpijn, de instructie om tijdens een stressvol laboratorium experiment hun boosheid te onderdrukken of juist niet te onderdrukken.

De patiënten die de instructie hadden gekregen om hun emoties te onderdrukkenhadden meer pijntijdens en na het experiment[20].

Deze onderzoeken samen laten zien dat zowel angst en boosheid een lagere pijndrempel kan veroorzaken en de spanning in de spieren kan doen laten toenemen.

Onderdrukking van emoties leidt tot nog veel meer pijn. Een deel van het brein, die de sterkte van de pijn bepaalt, is de cortex cingularis anterior (CCA). Emotionele reacties doen de activiteit in dit gebied toenemen en dit veroorzaakt dat de pijn wordt vergroot.

Hersenscan-onderzoeken hebben ook laten zien dat er een sterke relatie is tussen emoties en pijn.

Bijvoorbeeld: Eisenberger en haar collega’s (2003 en 2006) hebben laten zien, dat wanneer mensen in een laboratoriumsituatie worden buitengesloten of worden afgewezen, hun CCA wordt geactiveerd en de gevoeligheid voor pijn versterkt wordt.

 De CCA wordt ook geactiveerd door angst en zorgen, net als de amygdala en het autonoom zenuwstelsel dat ook doen [21] [22].

Clusterhoofdpijn onderzoek

Ethan Kross en collega’s voerden van elkaar los staande hersenscans uit; bij jongvolwassenen die een milde pijn werden gegeven en tegelijkertijd een foto kregen getoond van een ex-geliefde die de relatie in de afgelopen zes maanden beëindigde[23].

Niet erg verrassend was het, dat dezelfde gebieden van de hersenen werden geactiveerd bij de lichamelijke pijn als bij de emotionele pijn. Zowel lichamelijke als emotionele pijn worden op dezelfde manier in de hersenen verwerkt en kunnen ‘echte’ pijn veroorzaken.

8 Is clusterhoofdpijn erfelijk

Velen zitten met de vraag of clusterhoofdpijn erfelijk is. Er is in wetenschappelijke kringen wel een vermoeden, maar daar is maar weinig medisch onderzoek naar gedaan. Hierdoor kan het niet hard worden aangetoond of het wel of niet erfelijk is.

Het kan voorkomen dat clusterhoofdpijn vaker voorkomt binnen een familie. Dit kan echter ook worden verklaard vanuit een psycho-fysiologische oorzaak, want hoe vaak hoor je niet: “de appel valt niet ver van de boom”.

Karaktereigenschappen van de vader en moeder komen namelijk ook vaak voor bij de kinderen, omdat dit sterk wordt beïnvloed door de ouders en andere omgevingsfactoren.

Hiermee kan de psycho-fysiologische oorzaak gewoon worden geërfd.

Tot op heden lijkt het toeval omdat er geen wetenschappelijke oorzaak is. Indien er meer onderzoek naar deze ziekte wordt gedaan zou er wellicht een rol kunnen zijn tussen DNA en het ontstaan van clusterhoofdpijn.

9 Clusterhoofdpijn behandelingen

Clusterhoofdpijn behandeling


De volgende behandelingen worden vaak toegepast tegen clusterhoofdpijn.

9.1 Zuurstof therapie tegen clusterhoofdpijn werkt wel of niet?

Zuursoftherapieën waarbij er ongeveer 15 minuten lang zuivere zuurstof wordt ingeademd zou bij ongeveer 50% van de clusterhoofdpijn patiënten de clusterhoofdpijn aanval afbreken of de doorzetting ervan afbreken.

Bij ongeveer een kwart van de patiënten komt de clusteraanval kort na het stoppen van zuurstofbeademingstherapie weer terug.

Dat de aanval vaak weer terugkomt komt, omdat de hersenen het clusterhoofdpijn proces en daarmee de verminderde doorbloeding gewoon opnieuw opstart.

De nummer 1 oorzaak is wat de clusterhoofdpijn veroorzaakt en die moet worden aangepakt.  Zuurstoftherapie, medicatie etc. is alleen maar symptoom bestrijding.

9.2 Welke (nieuwe) medicijnen zijn er voor clusterhoofdpijn en helpen ze wel?

Er zijn diverse medicijnen en in deze sectie van dit artikel kunt u ze vinden. De voordelen van medicatie zijn dat ze snel en vaak effectief op de korte termijn uw clusterhoofdpijn klachten verminderen en/of uitstellen.

De nadelen zijn op de lange termijn groter dan de korte termijn voordelen. Het blijkt dat medicijnen vaak na verloop van tijd hun uitwerking verliezen, maar dat ze zelfs clusterhoofdpijnen uitlokken wanneer deze niet meer of minder worden gebruikt.

 Een soort medicijn verslaving/afhankelijkheid treedt dan op. De aanvallen van clusterhoofdpijn kunnen dan ook zelfs verergeren.

9.3 Werkt Homeopathie en accupunctuur tegen clusterhoofdpijn?

Clusterhoofdpijn homeopathie

Diverse onderzoeken laten zien dat wanneer homeopathie en accupunctuur tegen placebo behandelingen (nep varianten) worden getest dat beiden hetzelfde effect hebben.

Andersgezegd als u geloof dat homeopathie of accupunctuur werkt en ook denkt dat u een échte behandeling of echt middel krijgt, terwijl dit feitelijk niet zo is, dat de behandeling net zo goed werkt als het echte middel.

Dezelfde soort onderzoeken hebben ze uitgevoerd met pijnstillende medicatie, waaruit bleek dat als iemand geloofde dat ze een nieuw veelbelovende pijnstiller kregen.

Dat de groep die een suikerpil kreeg, terwijl ze dachten dat ze de nieuwe pijnstiller kregen, dezelfde pijnvermindering hadden als de groep die de echte pijnstiller kreeg.

De verwachting dat de pijn over zou gaan en/of dat ze beter gingen worden zorgde ervoor dat de pijn minder werd of dat ze zelfs beter werden!

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn clusterhoofdpijn af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Clusterhoofdpijn Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw clusterhoofdpijn te genezen. Doe nu de gratis Clusterhoofdpijn Test!

10 Wat is de beste behandeling om chronische of terugkerende episodische clusterhoofdpijn te genezen

De oorzaak van een chronische of terugkerende clusterhoofdpijn s een chronisch verslechterde doorbloeding wat resulteert in een chronisch zuurstoftekort.

De nummer 1 oorzaak is de reden dat dit telkens gebeurd en deze is te vinden in het autonome zenuwstelsel welke bestuurd wordt door het brein.

Onderdrukte emoties en emotionele stress zijn de oorzaak waarom het zenuwstelsel verstoord geraakt is en de verminderde doorbloeding instant houdt.

U heeft wellicht al meerdere behandelingen ondergaan zoals medicatie, accupunctuur, homeopathie, zuurstoftherapie of cortisonen injecties.

Al deze behandelingen helpen misschien een beetje maar de pijn komt toch terug. BreinMedicijn heeft o.a. op basis van het werk van dr. Sarno en eigen praktijkervaring een effectieve behandelprogramma ontwikkeld, waarmee ook u pijnvrij kunt worden.

Lees meer over onze effectieve behandelprogramma om klachten zoals het Syndroom van Tietze te genezen. Benieuwd wat anderen zeggen over onze behandeling? Bekijk de reviews.

Jesse
Door

Jesse

op 22 Oct 2022

Hi,Normaal post ik nooit iets op forums, maar aangezien ik tijdens clusterhoofdpijn zo hopeloos was gun ik het anderen: Gon-Injectie is de oplossing voor mij geweest (google)

Johan van Vliet
Door

Johan van Vliet

op 24 Oct 2022

Beste Jesse,Bedankt voor uw bijdrage. Erg fijn om te horen dat een gon-injectie de oplossing is geweest voor uw clusterhoofdpijn. Wat helaas een nadeel is van gon-injecties is dat ze de pijn (vaak tijdelijk) onderdrukken.We hopen voor u dat deze oplossing structureel voor u werkt.Met gezonde groet,Johan van Vliet BreinMedicijn

Ge
Door

Ge

op 23 Mar 2023

Hallo Jesse. Mooi dat het geholpen heeft maar de GON-injectie is alleen een tijdelijke oplossing. Het is eigenlijk niet meer dan een orale stootkuur Prednisolon die in depot-vorm wordt in gespoten en ~4 wkn werkt.

Ge
Door

Ge

op 01 Apr 2024

Jesse, die GON-injecties helpen, omdat er een hoge dosis Prednisolon in één keer ingespoten wordt. Dit middel onderdrukt alleen je natuurlijke immuunsysteem tegen heftige ontstekingsreacties van het lichaam. Clusterhoofdpijn is zo'n heftige reactie.

Julie Legrand
Door

Julie Legrand

op 23 Mar 2023

Beste Johan Ik wil u alvast complimenteren, voor uw duidelijke, maar Vooral, VOLLEDIGE uitleg in mensen taal! Is er een verband tussen, langdurig gebruik van een lees bril met foutieve correctie, en clusterhoofdpijn?Mvg, Julie Legrand

Johan van Vliet
Door

Johan van Vliet

op 05 Apr 2023

Beste Julie,Dankjewel. We hebben ons best gedaan om een zo compleet mogelijk beeld te schetsen. Er zou een verband kunnen zijn.Ik wil u adviseren om twee dingen te doen.1. Wat u zou kunnen doen is een leesbril aanschaffen met een goede correctie. Als u daarna nog steeds clusterhoofdpijn heeft weet u dat dit niet de (onderliggende) oorzaak is geweest2. Doe onze gratis pijntest op https://brein-medicijn.nl/chronische-pijn-test/. Dit geeft een hele betrouwbare indicatie over de oorzaak van je pijnklachten.Ben je hiermee geholpen Julie?

Reactie plaatsen