Hoofdpijn door stress
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Hoofdpijn door stress: wat is de oorzaak en hoe kan je het verhelpen

Hoofdpijn door stress: heeft u het gevoel dat er een band om uw hoofd zit? Heeft u hoofdpijn aan uw voorhoofd, achterhoofd, in of achter uw oog of steken in uw hoofd?

Maar wat is hoofpijn, hoe ontstaat het en kan het door stress komen?

Of u wilt graag weten waarom u deze hoofdpijn klachten heeft. Sterker nog, u wilt weten: “hoe kom ik in van deze pijnklachten af?”.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling of heeft u al zoveel behandelingen gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor hoofdpijn is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. 

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen en speelt stress een rol?

Om u antwoord te geven op de vraag “
Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn hoofdpijn af te komen en komt mijn hoofdpijn door stress?” heeft BreinMedicijn een gratis Hoofdpijn Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw hoofdpijn definitief te genezen.

Klik op de oranje button met 'Hoofdpijn Test om te starten met de test.

hoofdpijn-door-stress-test-1


In dit artikel zullen we onder andere de volgende onderwerpen behandelen:

 • Wat is hoofdpijn en wat zijn de symptomen per hoofdpijnsoort

 • Hoelang duurt hoofdpijn door stress

 • Wat zijn de oorzaken van hoofdpijn door stress? hoe komt hoofdpijn

 • Wat te doen bij hoofdpijn door stress en hoe kom je er het snelste en beste vanaf?

De oorzaak van hoofdpijn is vaak stress. Stress veroorzaakt spanning en verkramping van spieren in nek, schouders, gezicht en hoofd.

Door stress ontstaat Tension Myositis Syndroom (TMS) wat uiteindelijk de klachten doet ontstaan. In dit artikel zullen we u hier alles over vertellen.

Zoekt u een effectieve behandeling tegen hoofdpijn die ook blijvend werkt? U kunt die vinden op deze pagina (klik hier).

1. Wat is hoofdpijn en de symptomen

Er zijn verschillende soorten hoofdpijnen met hun diverse symptomen die door stress kunnen worden veroorzaakt.

Welke hoofdpijn heb ik

In dit artikel zal de focus liggen op spanningshoofdpijn al zullen we de andere hoofdpijnen zoals clusterhoofdpijn en migraine deels behandelen.

De uiteindelijke oorzaak van beiden is vaak stress en het verhelpen van al deze hoofdpijnen kan met dezelfde oplossing.

Spanningshoofdpijn (spierspanningshoofdpijn) 

Hoofdpijn kan zeker komen door stress en spanningshoofdpijn is de soort die het meest voorkomt.

Maar liefst 60% van de Nederlandse bevolking heeft hier wel eens last van gehad en 3% van de bevolking heeft een chronische vorm van spanningshoofdpijn. Bron

Spanningshoofdpijn kan het dagelijks leven ernstig verstoren en heeft een grote negatieve invloed op de kwaliteit van je leven en onder meer op je sociale leven, werk, sport, gezinsleven, slaap enzovoorts.

Bij spanningshoofdpijn door stress heeft u de volgende symptomen (bron):

 1. De spanningshoofdpijn zit als aan soort band aan beiden kanten van uw hoofd
 2. De spanningshoofdpijn kan ook rondom u hoofd zitten, maar ook alleen uw achterhoofd of voorhoofd.
 3. De pijn voelt drukkend en knellend
 4. De pijn kan een half uur duren maar ook een paar dagen
 5. U heeft minder trek en misselijkheid kan soms voor komen
 6. De pijn wordt niet erger door bewegen
 7. Ook de nek en schouders kunnen gespannen aanvoelen of zelfs pijn doen
 8. Wazig zicht en vlekken voor de ogen komen voor.
 9. Het kan voor komen dat u minder goed kan   tegen fel licht en hard geluid
 10. Keelpijn of duizeligheid kunnen ook voor komen
 11. Pijn in het oog of achter het oog komen eerder door clusterhoofdpijn evenals stekende pijn in het hoofd wat vaak maar op 1 locatie in het gezicht of hoofd zit.

Hoe lang duurt spanningshoofdpijn?

Bij milde tot matige aanhoudende spanningshoofdpijn (episodische) duurt de pijn één dag tot maximaal 12 dagen per maand. Bij chronische aanhoudende spanningshoofdpijn duurt de pijn meer dan 15 dagen per maand en gebeurd dit minimaal 3 maanden achter elkaar. Bron

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn komt ook vaak door stress en komt bij 1% van de Nederlandse populatie voor. Bron

clusterhoofdpijn door stress

Deze hoofdpijn wordt ook wel zelfmoord hoofdpijn genoemd. Een onderzoek in Amerika liet zien dat van de 1134 mensen die hieraan meededen wel 55% zelfmoord of euthanasie heeft overwogen. Bron

De kenmerkende symptomen van clusterhoofdpijn zijn: dat er scherpe hoofdpijn aanvallen optreden aan één kant van het hoofd.

De pijn straalt ook meestal uit naar het oog en dit leidt vaak tot pijn in het oog of achter of onder het oog. De pijn voelt aan als scherpe steken alsof er een mes in wordt gestoken. De pijn kan ook voelen als steken met een elektrische sensatie.

Deze hoofdpijn aanvallen duren tussen de 15 minuten en 3 uur per dag en zijn zeer hevig te noemen. De aanvallen komen vaak voor op dezelfde tijdstippen van de dag of dagen van de week.

Wilt u meer weten over clusterhoofdpijn dan raad ik dit artikel van harte aan (Klik hier)

Migraine 

Migraine is ook een hoofdpijn variant en komt ook vaak door stress.

Migraine komt bij 14,7% van de Nederlandse volwassen bevolking voor en staat op de top 10 lijst van de meest beperkende aandoeningen ter wereld. Bij kinderen heeft maar liefst 10% ervan last van migraine. Bron

De symptomen bij migraine zijn:

Bonzende of pulserende hoofdpijn, gepaard gaande met misselijkheid, braken, overgevoeligheid voor licht, geluid of geuren.

Voordat pijnklachten beginnen krijgt men vaak een aura; het zien van sterretjes, lichtflitsen, wazig zien en delen van het gezichtsveld kunnen uitvallen, minder goed op woorden komen en niet goed meer kunnen nadenken.

Een migraine aanval duurt meestal van 4 uur tot 72 uur en de meeste migraine aanvallen zijn zo erg dat normaal functioneren niet meer mogelijk is en men vaak in bed ligt in een donkere stille kamer.

Wilt u meer weten over migraine dan raad ik dit artikel van harte aan (Klik hier)

2. Wat zijn de oorzaken van hoofdpijn door stress?

Hoe komt hoofdpijn en hoe ontstaat hoofdpijn? Bekende oorzaken van hoofdpijn zijn (over)vermoeidheid, hormonale schommelingen, een te hoge spierspanning en stress. Al komen al deze voorgaande klachten vaak door te weinig slaap of stress werkt ze allemaal in de hand.

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK.

SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

Oorzaken van spanningshoofdpijn

Hoe komt hoofdpijn en hoe ontstaat hoofdpijn? Bekende oorzaken van hoofdpijn zijn (over)vermoeidheid, hormonale schommelingen, een te hoge spierspanning en stress. Al komen al deze voorgaande klachten vaak door te weinig slaap of stress werkt ze allemaal in de hand.

De voornaamste oorzaak van hoofdpijn is stress gerelateerd en dit zorgt voor spierspanning op diverse plekken, zoals in de rug, schouders, nek, gezicht en hoofd.

De oorzaak van deze spierspanning door de stress is Tension Myositis Syndroom. De ontdekker van deze oorzaak van spierspanning en daarmee van onder meer hoofdpijn klachten is dr. professor John Sarno. In dit artikel gaan we daar nog wat dieper op in.

Veelal adviseert men om de spieren te masseren of specifieker de triggerpoints (microverkrampingen in de spieren). Dit geeft vaak pijnverlichting maar lost het stress probleem niet op, want stress is iets wat ontstaat in onze hersenen vanwege hoe we omgaan met het leven.

Stress emoties en spanningshoofdpijn

(Emotionele) Stress krijgen we van bijvoorbeeld: het verlies van een geliefde, zorgen over geld, uw toekomst, partner, werk, werkloos zijn, in de schulden zitten, relatie problemen. Bron Bron Bron Bron Bron

Een stressvolle jeugd hebben of gehad hebben of traumatische gebeurtenissen maken ons gevoeliger voor stress.

Het binnenhouden of onderdrukken van emoties zorgt voor heel veel stress.

Daarnaast uw karakter; als u een: perfectionist, zeer gedreven, gewetensvol, people pleaser, zorgen maker, altijd andere naar de zin maken of conflict vermijder bent, dan leidt dat ook tot veel stress en onderdrukte emoties.

Wanneer u dan ook nog eens frustraties heeft over de hoofdpijn, zorgen maakt of de pijn ooit nog weggaat, bang bent voor de pijn, vaak googelt over hoofdpijn of in angst zit wanneer de volgende hoofdpijn periode weer begint, dan levert dit nog meer stress op.

Het is een wetenschappelijk feit dat bij mensen, die chronische hoofdpijn of andere pijnklachten hebben, dat de hersenen ook verandert zijn. De gebieden die pijn creëren meer actief zijn dan bij zij die geen hoofdpijn hebben. bron

En dat stress en angst over de hoofdpijn dit erger maakt.

U kunt inderdaad ook hoofdpijn krijgen door hieraan te denken. Dit kan omdat in dat stadium de hersenen zo veranderd zijn dat de pijn door een stressgedachte over hoofdpijn de pijn in gang kan zetten. Het denken eraan is een trigger geworden voor deze pijn.

Het goede nieuws is: dat deze veranderingen in de hersenen, die ook leiden tot spierspanning, kunnen worden teruggedraaid. Net zoals de hoofdpijn op deze manier ooit begonnen is, kan het ook weer worden teruggedraaid en worden verholpen.

Als u alles hierover wilt weten, dan raad ik u ons artikel over Tension Myositis Syndroom van harte aan (klik hier)

Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn waarmee u hoofdpijn door stress leert herkennen en kan beginnen dit te verhelpen.

Gratis E-book BreinMedicijn

Spierspanning of triggerpoints worden veroorzaakt door stress en TMS. Laten we eens kijken welke spieren bij welke hoofdpijn klacht hierin betrokken zijn. Door deze triggerpoints te masseren is veelal verlichting van de pijn mogelijk.

Hoofdpijn voorhoofd

Bij hoofdpijn in het voorhoofd zit de spierspanning en de triggerpoints vaak in de spieren van de nek en de hals maar ook in de spieren van het voorhoofd zelf.

 Spanningshoofdpijnvoorhoofd


pijn voorhoofd

Hoofdpijn achterhoofd

Bij hoofpijn in het achterhoofd zitten de triggerpoints en de spanning in de spieren in de boven rug, nek en onderaan de schedel bovenin de nek.

Hoofdpijn bovenop het hoofd

Bij deze hoofdpijn zit de pijn bovenop het hoofd onder het haar. De spierspanning zit hier bovenin de nek spieren.

Hoofdpijn aan de zijkant van het hoofd

De hoofdpijn aan de zijkant van het hoofd zit vaak bij de slapen en aan de zijkant van het hoofd iets boven de oren. De pijn kan uitstralen richting de wenkbrauwen, tanden, kiezen en voorhoofd.

Pijn achter of bij de ogen

De spierspanning zit hier veelal in de kringspieren van het oog of de spieren boven het oog waarmee u uw wenkbrauwen beweegt. Veelal zit de spanning ook in de nek en hals spieren.

Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn waarmee u hoofdpijn door stress leert herkennen en kan beginnen dit te verhelpen.

Gratis E-book BreinMedicijn

3. Het verhelpen van hoofdpijn door stress

Als u hoofdpijn heeft dan wilt u daar zo snel mogelijk van af natuurlijk. De snelste manier maar niet een permanente manier is de triggerpoints in de spieren, die ik al eerder benoemde en die u kunt zien in de afbeeldingen, zelf te masseren of te laten masseren door een triggerpoint therapeut.

 Een andere korte termijn oplossing is pijnstillende medicatie, maar dat leidt vaak tot verslavingen en op de lange termijn verliest die medicatie vaak zijn werking.

 Het beste wat u kunt doen is uiteraard een blijvende oplossing die de spanning in de spieren verlaagd en er ook voor zorgt dat die spanning niet meer toeneemt en juist doet afnemen.

Hoofdpijn is zeker te genezen en te verhelpen, maar het vraagt om een methodiek die ervan uit gaat dat hoofdpijn door stress een neuro-plastische oorzaak heeft. Tension Myositis syndroom (TMS) is een andere naam hiervoor.

Neuro-plastisch betekent dat gedachtepatronen, gedragspatronen, angst en onderdrukte emoties de hersenen zo veranderen en verstoren dat pijnklachten aangeleerd worden.

Diverse wetenschappelijke studies laten zien dat de hersenen verandert zijn bij mensen met regelmatig en of chronische pijnklachten. Bron Bron Bron Bron Bron Bron

TMS begint in de hersenen en brengt veranderingen in het lichaam aan. Het vernauwt de bloedvaten op diverse plaatsen wat leidt tot een mild zuurstof tekort en verzuring bij de spieren of pezen of zenuwen. Triggerpoints  en daarmee de spierspanning zijn daar onder andere een gevolg van.

Om hoofdpijn door stress te verhelpen dienen de gedachte-gedragspatronen en hoe men omgaat met emoties te veranderen.

Kortom de stress die leidde tot de veranderingen in de hersenen dient gestopt te worden en gedachte-, gedragspatronen en een bepaalde manier van omgaan met emoties dient aangeleerd te worden.

Hoe ontstaat spanningshoofdpijn

Hoofdpijn is te genezen, laat wetenschappelijk onderzoek zien

Dr. Sarno begon in de jaren 70 van de vorige eeuw met een dergelijke aanpak en sindsdien hebben meerdere ervaringsdeskundige artsen en coaches dit opgepakt en zijn al duizenden aan duizenden verlost van rug- en nekpijn tot en met hoofdpijn aan toe. bron bron bron

Een onderzoek gepubliceerd op 29 september 2021 dat getest is op placebo en met controle groepen. Laat zien dat 66% van de deelnemers, die al jaren lang chronische rugklachten hadden, na de behandeling volledig pijnvrij zijn.

97% van de deelnemers had tenminste een verbetering in de rugklachten. Ook is er op de fMRI scans geconstateerd dat de hersenen verandert waren ten opzichte van toen ze net aan de behandeling begonnen. Bron

De behandeling die gebruikt werd ging in op die gedachte- en gedragspatronen en emoties zoals een TMS aanpak dat doet.

Dit onderzoek gaat over rugklachten, maar is in de praktijk los van het onderzoek, ook effectief gebleken bij hoofdpijn door stress.

Wij van BreinMedicijn hebben een soortgelijk behandelprogramma als in die studie werd gebruikt en onze ervaring is dezelfde als in die studie en wat dr. Sarno heeft bereikt.

Spanningshoofdpijn genezen

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliénten die door ons behandelprogramma zijn genezen en herstelt van hun hoofdpijn door stress klachten.

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

Wilt u meer wetenschappelijke studies, resultaten en boeken lezen, die laten zien dat de Tension Myositis aanpak werkt tegen pijn door stress? Bron Bron

Wilt u dat wij u helpen?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

Hoofdpijn door stress verhelpen

Als u meer wilt weten over de oorzaak en behandeling van Tension Myositis Syndrome en daarmee hoofdpijn, dan raden wij u aan om de proefversie van ons TMS Online Behandelprogramma te doen.

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige ten aanzien van pijn door stress.

  hoofdpijn-door-stress-verhelpen

Wilt u meer weten over andere klachten die door stress kunnen komen? 

Buikpijn door stress

Kaakpijn door stress

Neuropatische pijn door stress

Oorsuizen door stress

Pijn in het middenrif door stress

Pijn door stress

Rugpijn door stress

Tand- en kiespijn door stress

Reacties
Categorieën