frozen-shoulder-stress-oorzaak
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Frozen shoulder heeft als oorzaak stress?

Inhoudsopgave

1. Frozen shoulder, heeft een stress oorzaak?

Een frozen shoulder kan wel degelijk als oorzaak 'stress' hebben, laat recent wetenschappelijk onderzoek zien. Zowel langdurige stress als stress over de klachten kunnen leiden tot het verergeren van de frozen shoulder, maar ook dat het daardoor chronisch kan worden. Bron Bron

Als stress oorzaak van de frozen shoulder werd genoemd: angst voor de klachten, zorgen maken over de klachten, angst wat men uiteindelijk niet meer kon doen door de frozen shoulder.

 Eveneens werd als stress oorzaak genoemd: het angstig reageren of omgaan met de frozen shoulder klachten, waaronder het vermijden van diverse bewegingen.

In een ander wetenschappelijk onderzoek werd een andere stress oorzaak van de frozen shoulder gevonden. Het bleek dat bij mensen met een frozen shoulder dat de karaktereigenschappen: perfectionisme en een sterke drang om schade en pijn ter vermijden (zorgenmaker) bron

2. Frozen shoulder en triggerpoints

Frozen shoulder door stress wordt ook wel psychosomatisch genoemd. Dit betekent niet dat u de frozen shoulder en de klachten inbeeldt of dat het tussen de oren zit. Nee, dit betekent dat het brein door stress, lichamelijke veranderingen teweegbrengt. 

Een dergelijke verandering zullen we hieronder bespreken.

Één van de manieren hoe stress zich uit in het lijf is doormiddel van spierspanning. Triggerpoints of een andere term spierknopen zijn het resultaat van die spierspanning. Het zijn microverkrampingen in de spieren, die leiden tot pijn maar ook tot het verkorten van specifieke spieren. Bij een frozen shoulder is dit heel vaak het geval.

 Bij een frozen shoulder heb je last van stijfheid en het verminderde vermogen om de schouder normaal te bewegen, vooral bij het heffen of draaien van de arm. Daarnaast gaat dit vaak gepaard met pijn in de schouder, vaak uitstralend naar de bovenarm.

Triggerpoints in de onderdoornspier (Infraspinatus),  onderschouderbladspier (Subscapularis), grote ronde armspier (Teres Major), kleine ronde armspier( Teres Minor) zijn vaak betrokken bij de frozen shoulder. In ons artikel over triggerpoints in de schouder vindt u hier meer informatie over.

Echter, door de stress oorzaak van een frozen shoulder, zal een behandeling van deze triggerpoints door bijvoorbeeld dry needling vaak maar tijdelijk werken. Dit komt door de aard van de oorzaak. Die behandelen we in het volgende hoofdstuk.

3. De psychomatische stress oorzaak van een frozen shoulder uitgelegd

Deze psychosomatische stress oorzaak van een frozen shoulder heeft alles te maken met het feit dat de hersenen zelf de klachten aan de gang houden en de klachten zijn aangeleerd. Dit proces wordt pas sinds begin de 21ste eeuw intensief bestudeerd en daarom voor veel mensen nog nieuw.

In onderstaande video van 3 minuten wordt dit helder, begrijpelijk aan u uitgelegd. Het spreekt voornamelijk over pijn, maar u kunt elke klacht die u heeft daarvoor in de plaats invullen.


Zoals u in de video heeft kunnen zien heeft het brein het vermogen klachten aan te leren. Dit kan wanneer het brein nog steeds concludeert dat er nog steeds iets beschermt moet worden. De functie van pijn en andere klachten is namelijk 'bescherming'.

Wanneer er door stress en angst over de frozen shoulder dit telkens wordt gecommuniceerd, dan krijg je een eindeloze vicieuze cirkel. De pijnklachten blijven dan aanhoudend aanwezig.

 Deze oorzaak wordt ook Tension Myositis Syndroom (TMS) genoemd en andere namen ervoor zijn psycho-lichamelijk syndroom of mindbody syndroom. Deze termen zijn bedacht door dr. Sarno, een arts die al meer dan 50 jaar patiënten met deze stress oorzaak, succesvol behandeld.

Dit betekent niet dat u uw frozen shoulder inbeeldt of in uw hoofd zit, het betekent dat het brein zelf verantwoordelijk is voor de klachten die u ervaart in uw lichaam.

De frozen shoulder is eveneens echt aanwezig, maar de eerste oorzaak van de frozen shoulder heeft niet iets te maken met de schouder zelf.

 Deze TMS oorzaak is uitstekend te behandelen.

4. Genezing van een frozen shoulder

Mocht u al weken of maanden lang een frozen shoulder hebben en de TMS (stress) oorzaak is bij u van toepassing, dan is herstel en genezing van de pijnklachten zeker mogelijk.

4.1. Wilt u testen of de onderliggende oorzaak van uw frozen shoulder stress en TMS is?

Doe dan onze gratis test (klik hier).


Voor meer wetenschappelijk bewijs waarom de klachten komen door TMS en daarmee vaak psycho-lichamelijk van aard is, dan verwijs ik u graag naar ons gratis e-book (klik hier).


Reacties
Categorieën