Pijn het middenrif door stress oplossen en verminderen
17 oktober 2021 

Pijn het middenrif door stress oplossen en verminderen

Pijn in het middenrif en op de borst door stress: mensen die wel eens te maken hebben met stress zullen deze (pijn)klachten herkennen. Je schrikt ervan en denkt dat er iets heel ernstigs aan de hand is.

Pijn in het middenrif kan zeker door stress komen en dan is het alsnog heel vervelend, maar wel ongevaarlijk. Echter, het kan wel degelijk komen door ernstige onderliggende aandoeningen.

Ik raad u wel aan om naar een arts te gaan, om de pijn die u heeft op de borst, te laten onderzoeken of er daadwerkelijk sprake is van een risicovolle aandoening.

Pijn in het middenrif kan puur en alleen door stress komen en is prima te behandelen. Wilt u weten of uw pijn op de borst door stress komt en andere gevaarlijke oorzaken zijn uitgesloten?

Doe dan onze gratis pijn in het middenrif door stress test.

pijn stress test

 

In dit artikel zijn pijn in het middenrif en pijn op de borst, synoniemen van elkaar en gaan ze over hetzelfde.


1. Wat is pijn in het middenrif door stress en hoe voelt dat?

Pijn op de borst door stress

Er zijn niet echt hele specifieke symptomen die aangeven of het wel of niet door stress komt. Bezoek om die reden uw huisarts om te achterhalen wat de oorzaak is.

De volgende symptomen komen voor bij pijn op de borst: bron

 1. Spierspasmen (pijnlijke samentrekking van de borstspier)
 2. Kortademigheid / ademhalingsproblemen en soms een beklemmend gevoel
 3. Het is lastig om diep in en uit te ademen
 4. Pijn in het midden van de rug
 5. Een steek in de zij wanneer u sport of beweegt
 6.  Steken op de borst of hart bij inspanning of rust
 7. Drukkende pijn op de borst/middenrif
 8. Pijn bij het (diep) inademen rechts of links
 9. Pijn in het middenrif wanneer u niest of hoest
 10. Maagzuur klachten
 11. Pijn onder de boezem rechts en/of links
 12. Pijn rond de ribben of op de borst (een drukkend gevoel)

Ook kan de pijn maar aan één kant zitten of aan beiden kanten of in het midden van de borst.

De pijn kan ook langzaam opkomen of ineens er zijn. Daarnaast kan de pijn ook alleen opspelen wanneer u zich inspant, hoest, bij een bepaalde lichaamshouding.

Als u het nog niet weet waardoor het komt; ik zal hieronder de mogelijke oorzaak van pijn in het middenrif beschrijven, waarvan er een aantal door stress komen en ook een aantal niet.

2. Oorzaken van pijn in het middenrif of op de borst

Hoe ontstaat pijn op de borst en wat zijn de mogelijke oorzaken? De belangrijkste of degene die het meest voorkomen zal ik hieronder bespreken., waaronder pijn in het middenrif door stress.


Hartaandoeningen

Pijn op de borst hartklachten

Als het hart te weinig zuurstof krijgt kan het verkrampen en dan ontstaat er ook pijn in het middenrif.

Dit heet ook wel Angine Pectoris. Als de pijn op de borst komt door hartklachten dan zal de pijn meestal ook uitstralen naar de hals, kaak, en naar de armen. Laat de huisarts een hartfilmpje maken om te onderzoeken of er iets ernstigs aan de hand is.

Als er niks gevonden wordt dan is de pijn op de borst die u ervaart zeer waarschijnlijk stress.

Longonsteking of andere longaandoeningen

Pijn op de borst kan komen door longontsteking, astma, COPD. Ook hierbij geldt laat de arts dit eerst onderzoeken of het daardoor komt.

Syndroom van Tietze bron

Bij het syndroom van Tietze is het kraakbeen tussen de ribben en het borstbeen pijnlijk.
 Dit syndroom is niet gevaarlijk en ook al is het pijnlijk u mag alles gewoon bewegen.

Op röntgenfoto’s en MRI scans is er bij het syndroom van Tietze niets te zien.

Ook het bloed is normaal bij bloedonderzoek. Er is daarmee feitelijk geen fysieke oorzaak te vinden voor de pijn.

Wat er zeer op lijkt dat dit zou moeten vallen onder SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten) en dit heeft alles te maken met een over strest lichaam, waarbij de pijn op de borst een nieuw normaal is geworden voor het lichaam en de hersenen en feitelijk is aangeleerd.

Pijn van de tussenribspieren

Dit heet ook wel spierpijn en is een overbelasting van de tussenribspieren en de borstspieren. Als u enkele dagen die spieren laat rusten gaat dit vanzelf weer over.

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is dat de zure maaginhoud en daarmee het maagzuur terugstroomt in uw slokdarm. Het sluitspiertje van de slokdarm staat dan te vaak open, waardoor het maagzuur kan terugstromen en dit heet ook wel refluxklachten.

Pijn op de borst door brandend maagzuur heeft vaak alles te maken met stress en is vaak geen teken van een onderliggende ziekte.

Stress, triggerpoints en Tension Myositis Syndroom

Dit is een veelvoorkomende oorzaak van pijn in het middenrif en die bespreken we in het volgende hoofstuk.


Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn waarmee u rugpijn door stress leert herkennen en kan beginnen dit te verhelpen.

 Gratis E-book BreinMedicijn

 

 3. De meestvoorkomende oorzaak van pijn in het middenrif door stress is TMS

Dr. Sarno ontdekte 50 jaar geleden dat angst, stress en onderdrukte emoties een proces ons brein opstartte wat leidde tot veranderingen in het lichaam die onder andere de pijn in het middenrif veroorzaakte.

Hij noemde dit Tension Myositis Syndroom (TMS) en de populair naam teveel stress syndroom.

Uit het onderzoek van Dr .Sarno kwam naar voren dat het autonome zenuwstelsel verantwoordelijk is voor het overgrote deel van pijnklachten, waaronder pijn op de borst.  bron bron bron 

Dr Sarno pijn op de borst

Het autonome zenuwstelsel regelt de bloedsomloop en de doorbloeding in het lichaam.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een toename in de doorbloeding het gezicht wanneer een persoon boos is. Dit is een lichamelijke reactie op een psychologische oorzaak (trigger).

Het autonome zenuwstelsel kan ook de bloedtoevoer naar bepaalde spieren en zenuwen in de borst en ribben verminderen.

Wanneer dit gebeurt dan is er minder zuurstof beschikbaar voor de weefsels en daardoor kunnen spieren gaan verkrampen en zenuwen geïrriteerd raken. Het resultaat hiervan zijn symptomen zoals: zoals pijn, gevoelloosheid, tintelingen en soms zwakte.  bron bron bron

De pijnlijke spieren o.a. in de borst verkrampen dan als het ware en wanneer uw borstspieren gemasseerd wordt is dit vaak al snel merkbaar.

Dit komt door een verminderde doorbloeding. Dit leidt tot verzuring en daarmee tot microverkrampingen en triggerpoints in de spieren. Triggerpoints worden ook wel “spierknopen” genoemd. TMS is daarmee ook de hoofdoorzaak van triggerpoints.

Hieronder vindt u afbeeldingen met de locatie (kruisje/bolletje) van de triggerpoint en waar de pijn naar uitstraalt.

Pijn in het middenrif tirggerpointsTriggerpoint schouderblad pijn op de borst

De verzuring in uw spier met zuurstoftekorten leidt ertoe dat zenuwen alarm slaan, dit leidt tot pijnklachten.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat deze theorie wetenschappelijk is onderbouwd. bron bron bron  

Eveneens het verhelpen van diverse pijnklachten, waaronder pijn in het middenrif door stress, bij duizenden patiënten laat zien dat de rugpijn door stress en TMS kwam.

De oorzaak van Tension Myositis syndroom is stress, onderdrukte emoties, angst (zorgen maken over de pijn, bewegingsangst enz.). Wanneer de pijn op de borst meer dan een paar maanden aanhoudt dan wordt dit ook wel chronische pijn op de borst genoemd en dan heeft het lichaam als het ware de pijn in het middenrif aangeleerd door deze stressfactoren en is het een ‘ nieuw normaal geworden’.

TMS pijn op de borst


Wanneer de pijn op de borst door de eergenoemde stressfactoren chronisch is geworden, dan zijn ademhalingsoefeningen, sporten, voeding geen oplossing meer tegen de pijn in het middenrif.

Al zijn ademhalingsoefeningen om in plaats van een borstademhaling een buikademhaling aan te leren uiteraard aan te raden voor elk mens.

Echter, als de pijn op de borst komt door Tension Myositis Syndroom en stress dan is de pijn aangeleerd door het lichaam en dient de oorzaak hiervan te worden aangepakt.

Voorbeelden van verschillende stress en emoties die mede kunnen leiden tot pijn op de borst:

Denk aan de volgende zaken

Financiële zorgen
 Relatieproblemen
 Eenzaamheid
 Problemen op het werk
 Traumatische gebeurtenissen
 Het verlies van een geliefde
 Zorgen over uw rugpijn
 Uw karakter en hoe u met het leven en met zichzelf omgaat. Bijvoorbeeld perfectionisme, people pleaser, conflict vermijdend, zeer gedreven, zorgenmaker, alles volgens de regel willen doen, snel schuldig voelen .

 

4. Het behandelen en oplossen van (chronische) pijn op de borst door stress en TMS

Behandelen en oplossen van pijn in het middenrif door stress

Hoe verhelp je pijn in middenrif door stress?

Als de pijn op de borst al minimaal een aantal maanden aanwezig is, dan alleen stress verminderen geen haalbare oplossing meer. En bieden zaken als: vakantie, ontspanning, massage, mediteren, spieroefeningen of ademhalingsoefeningen geen permanente oplossing meer.

Al zijn dit zeker methodieken die stress verminderen, maar het lichaam en uw brein is dan al in een nieuw normaal beland van een vicieuze cirkel van pijn op de borst creëren.

Om de pijnklachten, zoals pijn op de borst op, door stress en emoties op te lossen dient u te te herkennen dat de pijn in het middenrif komt door onderdrukte emoties, innerlijke conflicten, frustraties, uw karaktereigenschappen en de stressvolle situaties.

Dit houdt in het aanleren om goed in contact te staan met uw emoties, eventuele trauma’s te voelen en te verwerken, innerlijke conflicten en frustraties op te lossen etc.

Bovendien zijn de volgende denk- en gedragspatronen ook stressfactoren die net zo goed de pijn in het middenrif in stand houden waaronder: zorgen maken over de borstpijn, frustreren over de pijn op de borst, angst voor de pijn, angst dat het niet overgaat.

Wanneer de voorgaande oorzaken van de pijn in het middenrif door stress en Tension Myositis Syndroom worden aangepakt is de juiste stap gezet richting het verhelpen en oplossen van deze stress gerelateerde pijn op de borst.

De behandeling van pijn op de borst door stress en TMS (Tension Myositis Syndrome) met een behandelmethodiek die gericht is op de oorzaken van TMS, is als u de ervaringen van onze cliënten bekijkt op onze website en andere bronnen, voor veel mensen een doeltreffende oplossing.
 Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

Wilt u meer wetenschappelijke studies, resultaten en boeken lezen die laten zien dat de Tension Myositis aanpak werkt tegen pijn in het middenrif door stress? Bron Bron

 

Wilt u dat wij u direct helpen om uw pijn op de borst effectief te verhelpen?
 
Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

Rugpijn door stress verhelpen

U kunt daar direct daarmee de slag en onze pijnexpert en ervaringsdeskundige coach staat daar gelijk voor u klaar mocht u vragen hebben.

Als u meer wilt weten over de oorzaak en behandeling van Tension Myositis Syndrome en daarmee stress gerelateerde klachten, dan raden wij u aan om de proefversie van ons TMS Online Behandelprogramma te doen.

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige ten aanzien van pijn door stress en TMS.

Over de schrijver
Ik ben Johan van Vliet. Ik ben de eigenaar en mede oprichter van BreinMedicijn. Ik ben ervaringsdeskundige en expert op het gebied van chronische en langdurige pijn. De achterliggende behandelmethodiek die wij nu gebruiken heeft mij een aantal jaren geleden geholpen om pijnvrij te worden. Ik ben de ontwikkelaar van het BreinMedicijn behandelprogramma; de nummer 1 oplossing voor chronische pijn en pijn met een onduidelijke oorzaak. Mijn specialisme ligt onder andere bij: Ischias, hernia's, lage rugpijn, nek en schouder pijn, migraine, carpaal tunnel syndroom, tennisarm, peesontstekingen, zenuwpijn en welke pijn dan ook wanneer dit te maken heeft met stress en Tension Myositis Syndroom. Heeft u een vraag over onze behandelmethode tegen chronische en langdurige pijn? Laat gerust een reactie achter. Ik help u graag.
Reactie plaatsen

Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn!


 • De verborgen oorzaak van chronische pijn
 • Waarom veel behandelmethoden tegen chronische pijn falen of maar tijdelijk werken
 • U zult ontdekken of uw diagnose een misdiagnose is en wat u direct hieraan kunt doen.
 • Wat voor soort behandeling er nodig is om de onderliggende oorzaak van uw chronische pijn definitief te genezen
 • Met daarin de beste techniek en praktische tip om direct te kunnen beginnen om pijnvrij te worden.
 • Zonder lege woorden en vol met informatie waar u wat aan heeft en uiteraard wetenschappelijk onderbouwd.
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we hem naartoe sturen?
Gratis Download
Gratis E-book BreinMedicijn