Kaakpijn door stress

Kaakpijn kan het eten en drinken erg onaangenaam maken. Het kan zelfs doorstralen naar het oor en hoofd waardoor zeurende pijn in het oor en hoofdpijn kan optreden.

Maar wat is kaakpijn, hoe ontstaat het en kan het door stress komen?

Of u wilt graag weten waarom u deze kaakpijn klachten heeft. Sterker nog, u wilt weten: “hoe kom ik in van deze pijnklachten af?”.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling of heeft u al zoveel behandelingen gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor kaakpijn is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. 

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen en speelt stress een rol?

Om u antwoord te geven op de vraag “
Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn kaakpijn af te komen en komt mijn kaakpijn door stress?” heeft BreinMedicijn een gratis kaakpijn Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw kaakpijn definitief te genezen.

Klik op de oranje button met 'kaakpijn Test om te starten met de test.

kaakpijn-door-stress-test-1

De volgende vragen zullen in dit artikel worden besproken:

 • Wat zijn de symptomen van kaakpijn en wat kunt u er tegen doen

 • Kaakpijn kan ontstaan door diverse oorzaken, waarvan stress er zeker één is

 • Maar waarom heeft u kaakpijn en is stress de oorzaak van de pijn

 • Dit soort type stress heet Tension Myositis Syndroom en daar zullen we verderop in dit artikel meer over vertellen

 • Wat kunt u doen tegen kaakpijn en welke behandeling is effectief

1. Wat zijn de symptomen bij kaakpijn

Er zijn diverse symptomen wanneer iemand last heeft van pijn in de kaak. Onderstaand zijn ze allemaal benoemd.

Kaakpijn symptomen s

De volgende klachten treden vaak op wanneer iemand kaakpijn heeft en ook wanneer het door stress komt, wat vaak het geval is.

 1. Pijn in de kaken.
 2. Krakende geluiden bij het kauwen
 3. De mond gaat niet ver genoeg open. Pijn in de mond vanwege stress komt ook voor.
 4. Moe van het kauwen.
 5. Pijn in de kaak die uitstraalt naar het oor en daar aanhoudende zeurende pijn in en om het oor laat optreden.
 6. Pijn bij geeuwen.
 7. Zenuwpijn in de kaak
 8. Moeite met hard of taai voedsel.
 9. Het niet kunnen bespelen van een muziekinstrument.
 10. Kaakgewrichtsgeluiden.
 11. Kaakpijn die uitstraalt naar het hoofd en Hoofdpijn daardoor veroorzaakt.

Stress is vaker de oorzaak dan we denken. Bron

Ongeveer 40% van de huisarts bezoeken gaan over (pijn)klachten waaronder kaakklachten die stress gerelateerd zijn. U bent dus zeker niet alleen als het gaat om kaakpijn door stress en dit betekent daarmee dat u niet zwak bent of dat het tussen de oren zit. Bron

Bij stress en Tension Myositis Syndroom kan het spierspanning veroorzaken in de kaakspieren.

Kaakpijn kan zeker vanzelf over gaan en vaak gebeurd dit ook. Net als een keer hoofdpijn krijgen ook vaak gewoon over gaat en niet telkens terugkeert.

Wanneer de kaakpijn langer dan een aantal weken/maanden aanhoudt zonder dat er iets gevonden wordt, dan heet het chronische kaakpijn en dan gaat het vaak niet meer vanzelf over en dient dit behandeld te worden.

Chronische kaakpijn heeft naast stress ook andere verschillende oorzaken die we in dit artikel zullen bespreken.

2. Wat is de oorzaak van kaakpijn?

Waarom heeft u pijn in de kaak? Er zijn vaak diverse oorzaken voor pijn in de kaak. Die staan verder in dit artikel beschreven.

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK.

SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

oorzaken-van-kaakpijn

Waarom heeft u pijn in de kaak? De belangrijkste oorzaak is heel vaak stress, maar we zullen ook een aantal andere relevante oorzaken hieronder bespreken.

2.1 ‘S nachts in de slaap tandenknarsen

Dit kan zeker kaakklachten veroorzaken maar deze kaakklachten gaan vaak weer over. Echter, als stress de oorzaak is dan zorgt dit voor gespannen kaakspieren en dat kan er juist toe leiden dat u gaat tandenknarsen.

Hiermee kan tandenknarsen eerder een symptoom zijn van stress wat leidt tot een gespannen kaak dan dat tandenknarsen zelf de oorzaak is.

2.2 Slijtage, artrose

Artrose of slijtage kan door een MRI scan worden aangetoond. Het kan de beweeglijkheid van de kaak verminderen, maar het is een misvatting dat dit vaak leidt tot kaakpijn.

Veel wetenschappelijke onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat artrose en slijtage een ouderdomsverschijnsel is en bij de meeste mensen geen pijn veroorzaakt. Bron

2.3 Stijf worden van het kaakgewricht

Het stijf worden van het kaakgewricht kan komen door slijtage en artrose, maar zoals eerder aangegeven leidt dit in de meeste gevallen niet tot kaakpijn. Stress en daardoor gespannen spieren kunnen leiden tot stijfheid in het kaakgewricht.

2.4 Slecht zittend kunstgebit

Dit kan tot kaakpijn leiden en vraag om die reden aan uw tandarts of uw kunstgebit wel goed zit.

2.5 Temporomandibulaire disfunctie (TMD)

Dit is een oorzaak dit ook bekend staat als TMJ en als het Syndroom van Costen.

De temporomandibulaire gewrichten zijn de scharnierverbindingen aan beide kanten van de kaak. Bij een TMD werkt één (of beide) van de scharnierverbindingen niet goed.

Als er spierspanning in de kaak en rondom de kaak ontstaat, dan kan dit er toe leiden dat de scharnierverbindingen niet goed meer werken.

Stress en TMS kunnen deze spierspanning veroorzaken wat ook leidt tot triggerpoints (microverkrampingen in de spieren) in de kauwspieren. Hierover later meer in dit artikel.

2.6 Tand-en kiesinfecties

Infecties in uw gebit kunnen een oorzaak zijn van kaakpijn. De tandarts dit laten onderzoeken is raadzaam om te doen.

2.7 Clusterhoofdpijn, hoofdpijn (sinus) en aangezichtspijn (Trigeminus neuralgie)

Deze hoofdpijn soorten woorden wel eens genoemd als een oorzaak van kaakpijn, maar komen vaak door stress en Tension Myositis Syndroom.

Over deze aandoeningen hebben we artikelen over geschreven. Klik op de hoofdpijnsoort als u daar meer over wilt weten.

2.8 Ernstige ziekten zoals osteoartritis, Parkinson, Myastena gravis, Multiple Sclerose.

Wij raden u aan om naar de huisarts te gaan om deze bovenstaande oorzaken uit te sluiten. Als u deze ziekte(n) al heeft dan is dat waarschijnlijk de oorzaak van de kaakpijn, maar ook dat wilt u overleggen met uw huisarts of specialist want dit hoeft niet altijd zo te zijn.

2.9 Gespannen kaakspieren door stress en het Tension Myositis Syndroom

Bij kaakpijn die al weken aanhoudt en waar geen ernstige ziekten, tand of kies problemen worden gevonden, daar is stress meestal de oorzaak. Deze stress veroorzaakt onder andere spanning in de spieren in de kaak en de kauwspieren.

In het onderstaande hoofdstuk gaan we hier dieper op in.

3. Kan je kaakpijn krijgen door stress?

Stress is een emotionele en geestelijke spanning die zich vaak uit in lichamelijke klachten of reacties. Reacties die ons wel bekend zijn, zijn een versnelde hartslag, zweten, een verhoogde bloeddruk, geen eetlust enzovoorts.

Kan je kaakpijn krijgen door stress

Echter, stress kan ook leiden tot lichamelijke klachten en die zijn ons vaak wel bekend.

Bijvoorbeeld: buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, geen eetlust, vermoeidheid enzovoorts.

We hebben allemaal wel eens bepaalde klachten gehad tijdens de volgende gebeurtenissen

 1. Voor een spreekbeurt
 2. Overlijden van een familielid, vrienden, partner
 3. Financiële problemen
 4. Problemen op het werk
 5. Traumatische gebeurtenissen
 6. Zorgen over de kaakpijn
 7. Relatieproblemen
 8. Zorgen over de kinderen enzovoorts.

Kortom, stress en emotionele gebeurtenissen leiden vaak tot lichamelijke klachten en kaakpijn hoort hier zeker ook bij.

Echter, wanneer deze gebeurtenissen en vooral onze stressreactie lang aanhoudt of kortstondig een enorme emotionele impact maakt, dan kunnen pijnklachten chronisch of langdurig worden.

De Futurepainstudy laat zien dat stressfactoren in iemands leven of wat hij/zij heeft gemaakt of nu meemaakt.  De beste voorspellers zijn voor chronische of langdurige pijn. Hun model kon dit 7-10 jaar van te voren voorspellen. Bron

Download het Gratis E-book: de verborgen oorzaak van chronische pijn waarmee u kaakpijn door stress leert herkennen en kan beginnen dit te verhelpen.

Kaakpijn door stress ebook

Als u langdurige stress doormaakt of een kortere periode van veel stress, dan krijgt ons brein constant of ineens ontzettend veel gevaarsignalen. De hersenen kunnen dan veranderen en de kaakpijn als normaal gaan beschouwen en feitelijk aanleren als een nieuw normaal.

Dit heet ook wel neuro-plastische pijn. Bron bron bron bron .

Wanneer iemand gestrest raakt over de kaakpijn en regelmatig gefrustreerd, angstig of geïrriteerd is hierover, dan zijn dat extra gevaarsignalen en dat zorgt ervoor dat de kaakpijn alleen maar meer verankerd raakt in de hersenen en in het lichaam.

De oorzaak van kaakpijn door stress, heet ook wel Tension Myositis Syndroom.

U kunt meer lezen over Tension Myositis Syndroom in dit artikel.

Dr. Sarno, de bedenker van deze medische term, ontdekte al meer dan 50 jaar geleden dat stress, angst en binnengehouden emoties een proces in de hersenen opstartte wat leidt tot een verandering in het lichaam, wat uiteindelijk pijn veroorzaakte. Kaakpijn is hier één van.

Dr. Sarno kwam na het onderzoeken van vele patiënten en de medische literatuur erachter dat een ontregeld autonome zenuwstelsel verantwoordelijk is voor een groot deel van de langdurige pijnklachten. bron bron bron

Het autonome zenuwstelsel regelt de bloedsomloop in het lichaam, de hartslag, bloeddruk, spijsvertering enzovoorts.

Dit stelsel kan ook de doorbloeding naar spieren, pezen en zenuwen verminderen doordat daar de bloedvaten vernauwd worden.

Dit leidt dan tot een mild zuurstof tekort, verzuring en veroorzaakt ook dat de zenuwen geïrriteerd raken en pijnsignalen naar de hersenen sturen. bron bron bron 

Hoe ontstaat kaakpijn door stress

Triggerpoints oftewel micro verkrampingen in de spieren worden hierdoor veroorzaakt. Tension Myositis Syndroom (TMS) houdt deze in stand en om die reden is het masseren of dry needling ervan vaak maar een tijdelijke oplossing.

Bij kaakpijn kunt u vrij eenvoudig testen of uw klachten komen door triggerpoints en daarmee Tension Myositis Syndroom. Onze pijntest kan u hier ook zeker bij helpen.

Hieronder vindt u afbeeldingen met de locatie (kruisje/bolletje) van de triggerpoints in onder andere de kaak en waar de pijn naar uitstraalt.

Wanneer u de kruisjes/bolletjes masseert met uw vingers en het doet pijn en de pijn straalt uit naar de kaak dan heeft u deze triggerpoints. Stress en TMS is dan veelal de oorzaak van de pijn aan uw gebit.

De triggerpoints bij kaakpijn zitten vaak in de kauwspieren in de wang, bij de slapen (zijkant hoofd) of onder de kin/kaak. Door de triggerpoints te masseren kunt u uw kaak ontspannen en vermindert de pijn en andere klachten ook.

Echter als u Tension Myositis Syndroom heeft dan werkt dit vaak van korte duur omdat de spierspanning vaak weer terugkeert. De hersenen hebben de kaakpijn aangeleerd en zullen dit vaak opnieuw weer laten ontstaan.

Om de triggerpoints in de kauwspieren van de kaak te behandelen doet u het volgende: u masseert die door uw duim aan de binnenkant van uw wang te plaatsen en de wijsvinger aan de buitenkant van uw wang te leggen.

Wanneer u dan met uw duim en wijsvinger tegen elkaar aandrukt en masserende bewegingen maakt kunt u die spierknopen vinden.

kaakpijn door stress triggerpoints

Gespannen kaak triggerpoints stress

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat deze TMS theorie wetenschappelijk is onderbouwd en de aanpak ervan in de praktijk ook werkt.

Eveneens het verhelpen van allerlei soorten pijnklachten bij duizenden patiënten, waaronder zenuwpijn in de kaak en de zenuwpijn varianten ervan.

De oorzaak van Tension Myositis Syndroom is stress, onderdrukte emoties, angst. Ten aanzien van angst is dat onder meer: bang om te kauwen en drinken, zorgen maken over de pijn, frustraties over de pijn enzovoorts.  Bron Bron

U kunt meer lezen over Tension Myositis Syndroom in dit artikel.

Download het Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn waarmee u kaakpijn door stress leert herkennen en kan beginnen dit te verhelpen.

Kaakpijn door stress ebook

4. Wat te doen tegen kaakpijn door stress en welke behandeling werkt?

Wat te doen bij kaakpijn door stress

Wanneer de kaakpijn al langdurig aanwezig is kan het verminderen van stress op zichzelf niet iets wat je snel oplost doormiddel van vakantie, ontspanning, massage, mediteren, spieroefeningen of ademhalingsoefeningen.

Al zijn dit zeker dingen die stress verminderen, maar het lichaam is dan al in een nieuw normaal beland van een vicieuze cirkel van kaakpijn of spanning creëren.

Om de pijnklachten, zoals bijvoorbeeld kaakpijn door stress en emoties te verhelpen dient u te erkennen en te herkennen dat de pijn komt door onderdrukte emoties, innerlijke conflicten, frustraties, uw karaktereigenschappen en de stressvolle situaties.

Dit houdt in het aanleren om goed in contact te staan met uw emoties, eventuele trauma’s te voelen en te verwerken, innerlijke conflicten en frustraties op te lossen etc.

Bovendien zijn de volgende denk- en gedragspatronen ook stressfactoren die net zo goed de kaakklachten in stand houden waaronder: zorgen maken over de kaakpijn, frustreren over de pijn in de kaak, angst voor de pijn, angst dat het niet overgaat, eindeloos zoeken op het internet wat voor ernstigs of ongeneeslijks er aan de hand kan zijn, vechten tegen de kaakpijn, het verwachten van pijn in de kaak.

Wanneer de voorgaande oorzaken van de kaakpijn door stress en Tension Myositis Syndroom worden aangepakt is de stap gezet richting het verhelpen en oplossen van deze stress gerelateerde kaakpijn.

in het artikel over Tension Myositis Syndrome (TMS) zullen de volgende vragen worden beantwoord. Wat is TMS en hoe kan TMS pijnklachten veroorzaken? Wie zijn de artsen die TMS hebben ontdekt?

Bekijk de ervaringen van onze cliënten op onze website en andere bronnen en u zult zien dat voor veel mensen   dit een uitstekende oplossing is.

 Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

Wilt u meer wetenschappelijke studies, resultaten en boeken lezen die laten zien dat de Tension Myositis aanpak werkt tegen kaakpijn door stress? Bron Bron

5. Kaakpijn door stress kunnen wij van BreinMedicijn prima verhelpen. 

BreinMedicijn kaakpijn door stress verhelpen

Wilt u dat wij u direct helpen om uw pijn in de kaak effectief te verhelpen?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

U kunt daar direct mee aan de slag en onze pijnexpert en ervaringsdeskundige coach staat daar gelijk voor u klaar mocht u vragen hebben.

Als u meer wilt weten over de oorzaak en behandeling van Tension Myositis Syndrome en daarmee stress gerelateerde klachten, dan raden wij u aan om de proefversie van ons TMS Online Behandelprogramma te doen.

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige ten aanzien van pijn door stress.

neuropatische pijn door stress oplossen

Wilt u meer weten over andere klachten die door stress kunnen komen? 

Buikpijn door stress

Hoofdpijn door stress

Neuropatische pijn door stress

Oorsuizen door stress

Pijn in het middenrif door stress

Pijn door stress

Rugpijn door stress

Tand- en kiespijn door stress

Johan van Vliet is chronische pijn expert en oprichter van BreinMedicijn. Hij is ervaringsdeskundige op het gebied van chronische en langdurige pijn.Johan heeft kennis van academisch niveau op het gebied van pijnklachten die een psychosomatische oorzaak hebben. Hij was ruim 7 jaar geleden één van de eerste coaches die cliënten succesvol hielp om pijnvrij te worden op basis van de wetenschappelijke TMS methode. Johan heeft de TMS methode naar Nederland gebracht, verder doorontwikkeld en heeft reeds honderden cliënten pijnvrij gemaakt.Publicaties: Johan is auteur van het e-book “de verborgen oorzaak van aanhoudende pijn” en heeft publicaties geschreven voor o.a. het NRC en Nieuws.nl. Ook wordt hij genoemd als aanbevolen TMS Physician door Dr. Schechter op Mindbodymedicine.com.Johan is een autoriteit in Nederland op het gebied van chronische pijn, TMS en MBS.
Reactie plaatsen

Gratis E-book: De verborgen oorzaak van chronische pijn!


 • De verborgen oorzaak van chronische pijn
 • Waarom veel behandelmethoden tegen chronische pijn falen of maar tijdelijk werken
 • U zult ontdekken of uw diagnose een misdiagnose is en wat u direct hieraan kunt doen.
 • Wat voor soort behandeling er nodig is om de onderliggende oorzaak van uw chronische pijn definitief te genezen
 • Met daarin de beste techniek en praktische tip om direct te kunnen beginnen om pijnvrij te worden.
 • Zonder lege woorden en vol met informatie waar u wat aan heeft en uiteraard wetenschappelijk onderbouwd.
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we hem naartoe sturen?
Gratis Download
Gratis E-book BreinMedicijn