hernia-genezen-versnellen
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Hoe genezing hernia versnellen?

In het kort

    Een hernia geneest in ongeveer 80% van de gevallen vanzelf, zonder dat een operatie noodzakelijk is. Het kan echter wel lang duren voordat de hernia helemaal verdwijnt, soms wel een jaar of langer.

    De ernst van de symptomen bij een hernia hangt vaak niet samen met de grootte of ernst van de hernia, Daarom is het vaak niet zinvol om na enkele maanden opnieuw een MRI te maken.

    Chirurgische ingrepen zijn vaak niet nodig, echter wanneer er sprake is van ernstige uitvalsverschijnselen of spierzwakte, dan spoedig contact op te nemen met een huisarts of neuroloog.

    Hernia-operaties puur tegen pijn zijn niet altijd succesvol en kunnen in sommige gevallen zelfs leiden tot meer pijn. 

    Behandelingen zoals corticosteroïdeninjecties, rust, pijnmedicatie en fysiotherapie kunnen helpen bij het verlichten van symptomen.

    Bewegingsangst en overmatige focus op de pijn of het vermijden van verkeerde bewegingen kunnen juist stress veroorzaken en het herstelproces vertragen.

    Lokale pijn en uitstralende pijn worden vaak toegeschreven aan een hernia, maar stress en Tension myositis syndroom (TMS) kunnen ook grote veroorzakers zijn.

     Langdurige pijn oplopen, ontstaat vaak vanwege stressvolle gebeurtenissen en stress over de klachten. 

    De stressoorzaken van de hernia klachten aanpakken zijn essentieel voor blijvend herstel. Het TMS-programma van BreinMedicijn, dat is gebaseerd op het werk van dr. Sarno is  gericht  op het aanpakken van de stressfactoren.

ps. Stress en stress over de pijnklachten zijn boosdoeners, waar vaak niet bij stilgestaan wordt, maar wel degelijk de oorzaak kunnen zijn van hernia achtige klachten die je ervaart.

Via onze pijntest kan je er snel achter komen of die stress oorzaak bij jou wel/niet aanwezig is en welke aanpak voor jou dan geschikt is.  Klik hier voor de test.

hernia-test-1

Inhoudsopgave

1. Hoe kan je genezing van een hernia versnellen, feiten en fabels?

Veelal wordt de genezing van de hernia en voornamelijk het verminderen van de symptomen van de hernia zeer gehinderd, omdat er een heleboel fabels over hernia's bestaan. Deze fabels leiden tot veel stress, zorgen, angst en daardoor gaat men ook verkeerd met de hernia om. Het is bekend dat deze stress vaak leidt tot langdurige en aanhoudende klachten en het stagneren van de genezing van de hernia.

In het vakblad Spine (Vol. 29 nr.16 pag. 1818-1822) gerenommeerde vakblad Spine (Vol. 29 nr.16 pag. 1818-1822) worden de volgende beweringen en fabeltjes aangaande hernia's ontkracht en wij hebben dit verder aangevuld met aanvullende feiten:

Als er een hernia is vastgesteld is een operatie altijd noodzakelijk.

Een hernia gaat in ongeveer 80% van de gevallen vanzelf ‘over’. De uitstulping van de tussenwervelschijf wordt door het lichaam opgeruimd. Dit slinken van de uitpuiling geeft vaak binnen 8-12 weken al vermindering van de pijn. Het kan wel een jaar of langer duren voor de hernia helemaal is verdwenen en ook op de MRI niet meer is te zien. 

De grootte van de hernia of de mate waarin op MRI lijkt of de wortel in de knel zit hangt niet samen met de ernst van de klachten die de patiënt ervaart. Als er eenmaal een hernia is vastgesteld is het dus niet zinvol om na enkele maanden opnieuw een MRI te maken.

Aanvulling BreinMedicijn: Het genezingsproces van een hernia houdt dus weinig verband met de klachten en andere onderzoeken laten zien dat mensen ernstige of milde rughernia's of nekhernia's kunnen hebben en hier nooit klachten door ervaren.

 Echter, hernia's waarbij er uitvalsverschijnselen optreden in spieren of ernstige spierzwakte zijn hernia's waarmee je wel met spoed contact wilt opnemen met de huisarts of neuroloog.


Op röntgenfoto’s, CT en MRI kun je altijd de oorzaak van de pijn zien.

Het komt vaak voor dat een patiënt veel last heeft in het been terwijl op de CT of MRI geen hernia of beknelling van de zenuw te zien is. We denken dan dat de zenuwwortel om andere redenen geïrriteerd is. Het heeft dan geen zin om de te opereren: er is immers geen zenuwwortel die uit de knel gehaald moet worden.

Aanvulling BreinMedicijn:  

Stress en stress over de pijnklachten zijn hierbij vaak boosdoeners, waar vaak niet bij stilgestaan wordt, maar wel degelijk de oorzaak kunnen zijn van hernia type klachten die je ervaart en dat aanpakken kan de genezing versnellen.

Dit heet ook wel TMS. Tension myositis syndroom, is een term bedacht door dr. Sarno in de jaren 70. Hij ontdekte dat bij zijn pijnpatiënten niet de hernia's de pijnklachten veroorzaakten, maar dat hij een patroon van (emotionele) stress en stress over de klachten bij hen opmerkte.

De stress zorgde ervoor dat ons brein, die bepaald: wat, waar, wanneer, hoeveel pijn doet. De pijn in stand hield. Wanneer zijn patiënten met de verschillende bronnen van stress aan de slag gingen, verminderde dat de pijn of elimineerde het de pijn zelfs volledig.

Via onze pijntest kan je er snel achter komen of die stress oorzaak bij jou wel/niet aanwezig is en welke aanpak voor jou dan geschikt is.  Klik hier voor de test.

hernia-test-1


Bij rugpijn moet je het kalm aan doen tot de pijn over gaat.

 Rugpijn komt heel vaak voor en is vaak een teken van slijtage en/of overbelasting. Het is dus belangrijk om niets te forceren, maar ook om gewoon te blijven bewegen. Wel is het zo dat die bewegingen die extra pijnlijk zijn vermeden moeten worden. Pijnstillers slikken is aan te bevelen omdat daarmee wordt voorkomen dat de patiënt verkeerd gaat bewegen, wat op zich ook weer pijn kan geven.

Aanvulling BreinMedicijn: Ander wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in het medisch tijdschrift bone and joint surgery, PLOSONE en Spine tonen aan: dat slijtage aan de rug, een hernia of overbelasting niet voorspelt of men rugpijn of andere klachten ontwikkeld. De future pain study kon doormiddel van een vragenlijst tot wel 7-10 jaar van te voren voorspellen of iemand langdurige of aanhoudende klachten zou ontwikkelen.
De belangrijkste graadmeters bleken stress, dakloos geworden, emotioneel of fysiek misbruik door ouders en stress over de chronische pijn die ze al hadden.

Als je meer wilt weten over deze oorzaak en de behandeling van hernia klachten door stress, dan raad ik u ons e-book: de verborgen oorzaak van langdurige pijn van harte aan.

de-verborgen-oorzaak-van-aanhoudende-pijn

Rugpijn komt meestal van een ongeval of zwaar tillen.

 Rugpijn past meestal bij slijtage van de onderrug. Het kan ook wel eens komen van overbelasting.

Aanvulling BreinMedicijn: Zie aanvulling bij de vorige fabel. Rugpijn past meestal niet bij slijtage van de onderrug of het hebben van een hernia. Een overbelasting van de spieren komt zeker voor, maar die geneest weer vanuit zichzelf. Stress en TMS zijn oorzaken die eerder voor de hand liggen.

Rugpijn leidt meestal tot invaliditeit. 

Rugpijn gaat meestal vanzelf over.

Iedereen met rugpijn moet een röntgenfoto laten maken. 

Rugpijn gaat meestal vanzelf over en past bij slijtage. Er zijn maar heel weinig mensen bij wie de rugpijn wordt veroorzaakt door een echte afwijking.

Aanvulling BreinMedicijn: Wanneer rugpijn of andere klachten met of zonder een hernia niet vanzelf genezen, dan is stress, stress over de klachten en TMS vaak de boosdoener. Een oorzaak die vaak over het hoofd wordt gezien.

De belangrijkste behandeling is bedrust. 

Rugpijn komt heel vaak voor en is vaak een teken van slijtage en/of overbelasting. Het is dus belangrijk om niets te forceren, maar ook om gewoon te blijven bewegen. Wel is het zo dat die bewegingen die extra of zeer pijnlijk zijn vermeden moeten worden. 

Pijnstillers slikken is aan te bevelen omdat daarmee wordt voorkomen dat de patiënt verkeerd gaat bewegen, wat op zich ook weer pijn kan geven."

2. Hoe kun je op de korte termijn op een natuurlijke manier zonder operatie de genezing van de hernia versnellen?

De volgende behandelingen worden vaak aangeraden om zonder operatie een hernia zo snel mogelijk te doen laten genezen en herstellen. Echter, niet elke van onderstaande behandelingen is even helpend.

Corticosteroïden Injecties

Een arts kan in sommige gevallen om een injectie met corticosteroïden aan te bevelen om de ontsteking en pijn te verminderen.

Deze injectie wordt direct in de buurt van de hernia gegeven en kan tijdelijke verlichting bieden. Het aantal injecties kan beperkt zijn vanwege mogelijke bijwerkingen.

Het probleem met corticosteroïden injecties

 Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen namelijk aan dat in de meeste gevallen corticosteroïden injecties niet effectiever zijn dan placebo (nep) injecties. bron bron bron 

Beiden injecties hebben wel een werking, maar de werking komt door een placebo oftewel de verwachting dat het de klachten zal verlichten zorgt ervoor dat de klachten minder worden. 

Rust, maar daarbij geen extreme activiteit beperking of veel focussen op je lichaamshouding

Rust heeft zeker zijn plaats bij het genezingsproces. Echter, wat er vaak gebeurd is dat men alleen maar in bed ligt en weinig meer onderneemt. Dit leidt tot verzwakking van spieren wat zeker niet helpend is, maar er ontstaat ook vaak een vorm van bewegingsangst en ontzettend veel focus op het niet verkeerd bewegen. 

Juist de bewegingsangst en heel voorzichtig gaan bewegen is een vorm van stress, waarbij je hersenen signalen binnenkrijgen om de pijn langer te laten voortduren of dat het zelfs chronisch erdoor kan worden. Je wilt zoveel mogelijk blijven bewegen en werken, maar niet door ernstige pijn heen bewegen de hele tijd.

Pijnmedicatie

Pijnstillers, zoals niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s), kunnen helpen bij het verlichten van pijn en ontstekingen. Hierbij geldt wel dat je het beste even kunt overleggen met de huisarts hoeveel je van die medicatie mag innemen en hoe vaak. 

Want te hoge doseringen dagelijks innemen kan ertoe leiden dat er een medicijnafhankelijkheid ontstaat waardoor uiteindelijk niet meer zonder medicatie kan.

Chiropractie, fysiotherapie en triggerpointtherapie

Alle drie deze manuele therapieën zijn gericht op het elimineren van spanning in het lijf. Hetzij in de spieren, pezen, botten of gewrichten. Een massage gun kan ook heel helpend zijn en dat kan je bij jezelf thuis toepassen wat ook weer tijd en geld scheelt.

Operatie

Operaties zijn vaak niet nodig en om de pijn te verminderen en chirurgie heeft per persoon een verschillend effect op het genezen van iemands hernia en hernia klachten.

 Echter, wanneer u te maken krijgt met plotselinge uitvalsverschijnselen of ernstige spierzwakte, zoals bijvoorbeeld een klapvoet of verlies van een functie of gevoel, dan kan operatief ingrijpen wel degelijk nodig zijn en zelfs noodzakelijk. 

Mislukte hernia operaties

Een kanttekening die wel geplaatst mag worden is dat vanuit wetenschappelijke studies (bron, bron,)  en via de velen cliënten die we door de jaren heen hebben afgeholpen van pijnklachten. Weten dat hernia operaties niet voor iedereen een succes zijn geweest. 

Bij de één heeft de operatie de pijn niet opgelost, bij de ander is de pijn er juist veel erger door geworden en bij weer een ander is de afname van pijn maar van korte duur geweest. 

Daarnaast laten diverse wetenschappelijke studies zien dat vaak een placebo (nep-operatie) bijna net zo goed werkt als een echte operatie.

Er is ook een verband tussen de aantallen wervelkolom operaties er uitgevoerd worden en het slagingspercentage van de operaties. 

Des te meer operaties er uitgevoerd worden des te lager het slagingspercentage van de operaties en des te minder operaties er uitgevoerd worden des te hoger het slagingspercentage. 

Kortom, voor de één heeft het de genezing en met name van de hernia klachten versneld, maar bij de ander kan het juist leiden tot meer pijn en zelfs voor een langere tijd. Of je wel of niet een operatie ondergaat is uiteindelijk tussen u en de neurochirurg, ook omdat elke individuele situatie verschillend is.

3. Met welke behandeling kom ik snel en langdurig van de hernia en de klachten af?

Een belangrijke vraag is hierbij: wil je er snel vanaf en vervolgens naar verloop van tijd weer last krijgen of wil je er snel en langdurig vanaf?

Of je nu een acute hernia hebt opgelopen en er snel vanaf wilt of je hebt al maanden of jaren last van hernia klachten, dan kunnen wij van BreinMedicijn je uitstekend helpen.

Bekijk onderstaande twee video's  om een goed beeld te krijgen wat de reden is dat het herstel van een hernia vaak stagneert en wat je er het beste aan kunt doen.BreinMedicijn heeft o.a. op basis van het werk van dr. Sarno, bestaande cursussen en eigen 7+ praktijkervaring een effectieve behandelprogramma ontwikkeld, waarmee ook jij van hernia klachten door stress af kunt komen. En het liefst zo snel mogelijk.

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om je zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Met onze proefversie krijg je 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

Je kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kan je ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

hernia-genezen-zonder-operatie-


4. Veelgestelde vragen 


Hoe lang duurt een hernia zonder operatie?

Een hernia gaat in ongeveer 80% van de gevallen zonder operatie vanzelf ‘over’. De uitstulping van de tussenwervelschijf wordt door het lichaam opgeruimd. Dit slinken van de uitpuiling geeft vaak binnen 8-12 weken al vermindering van de pijn. 

Het kan wel een jaar of langer duren voor de hernia helemaal is verdwenen en ook op de MRI niet meer is te zien. Mocht dit bij u langer duren en verergert daarbij de pijn of blijf de pijn hetzelfde, dan kan het mogelijk zo zijn dat het zenuwstelsel overbelast en overactief is geworden. 

Dit kan gebeuren door stressvolle gebeurtenissen en stress over de klachten. Dit heet Tension myositis syndroom en dit valt prima te behandelen door ons behandelprogramma.

Hoe kom ik zo snel mogelijk van een hernia af?

Door het nemen van wat rust, maar wel blijven bewegen en zoveel mogelijk uw dagelijks leven te blijven leven. Ga echter niet door hevige pijn heen bewegen, maar hou het hanteerbaar. 

Zorg ervoor dat je niet gaat stress, frustreren over de klachten, want dit kan de klachten verergeren of langer laten aanhouden. Zijn de klachten bij je al langer aanwezig dan een aantal weken en verminderen die niet, dan kan dit komen omdat het zenuwstelsel overbelast en overactief is geworden. 

Dit heet Tension myositis syndroom en dit valt prima te behandelen door ons behandelprogramma.

Wat mag je niet doen als je een hernia hebt?

Niet teveel rust nemen en te weinig bewegen. Maar ook niet door hevige pijn heen bewegen en doorzetten. Verder over de hernia klachten stressen, frustreren en zorgen maken laat het herstelproces stagneren en kan klachten doen verergeren. Heeft u hulp nodig hierbij dan kan ons behandelprogramma u hier uitstekend mee helpen.

Reacties
Categorieën