rugpijn-midden-van-de-rug
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Heeft u rugpijn in het midden van de rug?

Heeft u rugpijn in het midden van de rug? Dit type rugpijn komt minder vaker voor dan hoge rugpijn of lage rugpijn, maar kan alsnog uw leven beperken en uw dagelijkse bezigheden bemoeilijken.

U kunt last hebben van zeurende, stekende, brandende of doffe rugpijn in het midden van uw rug.  Maar wat zijn de mogelijke oorzaken van rugpijn in het midden van uw rug?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling of heeft u al zoveel behandelingen gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor rugpijn in het midden van uw rug is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “
Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn midden rugpijn af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Pijn Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om de rugpijn in het midden van uw rug definitief te genezen.

Klik op de oranje button met “Pijn Test” om te starten met de test.

midden-rugpijn-test


Inhoudsopgave

1. Wat zijn middenrug klachten? 

rugpijn-middenrug-hoe-komt-het

 Rugpijn in het midden van uw rug kan ontstaan door verschillende redenen.

Hoe deze midden rugpijn het beste behandeld kan worden is afhankelijk van de oorzaak van de klachten.

Midden rugpijn kan worden ingedeeld in twee verschillende soorten afhankelijk van de duur van de klacht:

(sub)Acute (midden) rugklachten – vanaf het moment dat u plotseling rugpijn in het midden van uw rug kreeg en met een duur tot en met 6 á 12 weken

Daarom bij acute rugpijn in het midden van de rug, die gelijk zeer hevig is of langer duurt dan een aantal dagen, wilt u direct medische hulp van bijvoorbeeld een huisarts inschakelen om te kijken wat er aan de hand kan zijn.

Zeker wanneer u acute hevige pijn bij druk op de borstkas ervaart of uitstralende pijn en tintelingen heeft naar de borstkas en armen, wilt u direct medische hulp inschakelen.

Chronische (midden) rugklachten – duur van meer dan 12 weken

Wanneer midden rugklachten niet (juist) worden behandeld kan dit chronisch worden. Chronisch betekent dat de midden rugpijn door de hersenen, zenuwen en het lichaam wordt aangeleerd en dat vergt een andere aanpak, dan alleen het bijvoorbeeld laten masseren of opereren.

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK.

SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

Mocht u in die chronische categorie vallen, dan is er goed nieuws. Wij van BreinMedicijn zijn gespecialiseerd in dit soort chronische midden rugpijnklachten.

De midden rugpijn kan soms langdurig aanhouden voor weken of maanden, terwijl de kwetsuur allang genezen is of er eigenlijk nooit echt een blessure was, maar hooguit een overbelasting.

De meest voor de hand liggende oorzaak zijn dan vaak triggerpoints en die worden voor hun beurt vaak veroorzaakt door stress, emotionele spanningen en Tension Myositis Syndroom.

Triggerpoints zijn spierknopen in de spieren. Het zijn microverkrampingen in de spieren zelf die doorbloeding doen verminderen en een mild zuurstof tekort veroorzaken in de spier en een vrij zuur milieu. Dit leidt tot een spierverkramping of dat spieren gaan verkorten. Zenuwen in de buurt kunnen hierdoor geïrriteerd raken en hiermee o.a. rugpijn in het midden van de rug veroorzaken.

Diverse vaak benoemde oorzaken worden vaak veroorzaakt door deze triggerpoints en soms wordt er een verkeerde diagnose gegeven, omdat deze spierknopen over het hoofd worden gezien.

Deze triggerpoints worden voor hun beurt vaak veroorzaakt door stress, emotionele spanningen en Tension Myositis Syndroom.

In dit artikel hierover later meer. Eerst bespreken we de verschillende symptomen van rugpijn in het midden van de rug en daarna de diverse oorzaken die het kan hebben.

2. Wat zijn de symptomen van rugpijn in het midden van de rug?

rugpijn-middenrug-symptomen

Midden rugpijn heeft verschillende vormen en de volgende varianten krijgen wij vaak te horen. Voordat we de mogelijke oorzaken bespreken zullen eerst de mogelijke symptomen worden vermeld.

Rugpijn in het midden van de rug of het nu links/rechts zit of aan de zijkant of aan beiden kanten, dit maakt voor de oorzaak hiervan vaak niet iets uit.

2.1 Diverse soorten midden rugklachten

De rugpijn in het midden van de rug kan zeurderige pijn zijn of, prikkelend, scherp, tintelend, stekend, branderig of warm zijn en gepaard gaan met stijfheid, zwakte, spierpijn zwelling of kramp.

De midden rugpijn kan ook aanvoelen alsof de pijn komt door de nieren. Laat de huisarts onderzoeken of uw nieren in orde zijn.

Vrouwen melden vaak dat ze rugpijn in het midden van de rug hebben tijdens hun menstruatie/periode of ttijdens of na de zwangerschap.

 De pijn kan van mild tot enorm en zeer hevig zijn. De midden rugpijn kan gedurende dag milder of heviger zijn of de hele dag constant of aanhoudend.

U kunt ook tegelijkertijd rugpijn in het midden van de rug hebben en dat u ook pijn of andere symptomen heeft op de volgende plekken:

2.2 Midden rugpijn bij bepaalde bewegingen

De rugpijn in het midden van de rug  kan opkomen bij het belasten ervan en bij bepaalde bewegingen, zoals bij het optillen of heffen van iets, het strekken/rekken of buigen van de rug, bij zijwaartse bewegingen met de rug, draaiende beweging met de rug, tijdens het staan, zitten, liggen, wandelen enzovoorts.

 2.3 Rugpijn in het midden van de rug bij sporten

De midden rugpijn opkomen: tijdens of na het sporten, zoals fitness/krachttraining, crossfit, curlen (dumbels), optrekken (pull ups/chin ups), opdrukken, bankdrukken, deadliften, gewichtheffen, biceps of triceps trainen, fietsen, yoga, (kick)boksen golf, tennis, hardlopen hockey, volleybal, wielrennen.

2.4 Rugpijn in het midden van de rug bij werk of andere activiteiten

Bij de volgende activiteiten kan de rugpijn in het midden van de rug  ook opkomen:

 • Bij kantoorwerk met de computer of laptop, het gebruiken van de computermuis, toetsenbord (typen), tablet of smartphone.
 • Bij fysiek werk, zoals in de bouw, magazijnmedewerker, postbode enzovoorts.
 • Midden rugpijn kan ook juist uit het niets, zonder reden of zonder aanleiding in rust zonder enige inspanning opkomen, wanneer je s 'nachts in bed ligt, tijdens of na het slapen (bij wakker worden) of na het eten.

Als u één of meerdere soorten midden rugklachten heeft of bij verschillende bewegingen, dan wilt u graag weten wat de oorzaak is. In de volgende hoofdstukken gaan we in op de mogelijke oorzaken en wat vaak de oorzaak is van rugpijn in het midden van de rug.

3. Wat is de oorzaak van rugpijn in het midden van de rug?

rugpijn-middenrug-oorzaken

Midden rugpijn kan komen door een breuk, kneuzing, bacteriële/virus infectie, longproblemen, nierproblemen of andere ernstige ziekten.

Dit betekent echter niet dat dit bij u het geval hoeft te zijn laat u altijd goed onderzoeken door uw huisarts en neem de informatie hieronder hierin mee.

3.1 Hernia, stenose, artrose, scoliose, bekkeninstabiliteit (SI Gewricht, beenlengte verschil en rugpijn in het midden van de rug?

De onderstaande afwijkingen in het lichaam zijn voorbeelden van oorzaken die horen bij specifieke midden rugpijn. Specifieke rugpijn in het midden van de rug’: betekent dat de oorzaken van de midden rugpijn specifiek aanwijsbaar zijn. Echter, dit betekent niet dat alles wat gevonden wordt perse de oorzaak is van de midden rugpijn. 

Dit zijn vaak gevonden lichamelijke afwijkingen bij mensen met rugpijn in het midden van de rug:

midden-rugpijn-artrose

rugpijn-middenrug-hernia

 • Uitstulping tussenwervel (hernia) en meestal een rughernia.

 • Versmalling tussenwervelschijf, slijtage (artrose/spondylose) en vernauwing van het wervelkanaal (stenose in de rug)

 • Bij spondylitis heb je een ontsteking aan de gewrichten in je wervelkolom. Tussen je wervels zitten scharnierachtige verbindingen, de facetgewrichten, waardoor je wervelkolom kan buigen en bewegen. Door de ontstekingen vormt zich littekenweefsel tussen de wervels. Dat weefsel wordt uiteindelijk omgevormd tot bot.

 • Wervel inzakking als gevolg van veroudering (osteoporose).

 • Aangeboren afwijkingen, S-bocht aan de wervelkolom (scoliose) of een beenlengteverschil.

Er lopen diverse zenuwen vanuit de rug door de structuren van de heup en bil in het been helemaal naar de voeten. Deze zenuwen kunnen naast midden rugpijn ook uitstralen naar de bil, heup, been en voeten.

 De oorzaak van de midden rugpijn kan komen doordat er een zenuw is bekneld,  beschadigd of dat de zenuw is geïrriteerd en hierdoor disfunctioneert.

Dit disfunctioneren kan ook komen door stress, triggerpoints en Tension Myositis syndroom. Hierover straks meer.

Als men rugpijn in de middenrug heeft en doorverwezen wordt naar het ziekenhuis. Dan wordt daar vaak een MRI scan of röntgenscan genomen. Er wordt dan soms een hernia , artrose in de rug, lumbale stenose in de rug of één van de eerder genoemde afwijkingen gevonden.

Dan wordt de conclusie vaak snel getrokken dat die afwijking de midden rugpijn en andere klachten veroorzaakt.

 Een beknelling van de zenuwen in de rug , door bijvoorbeeld een lumbale stenose, scoliose, artrose in de rug, of een rughernia bij de zenuwwortels (L1, L2, L3, L4, L5, S1)  kan mogelijk leiden tot rugpijn in het midden van de rug en eventueel uitstralen naar de bil, heup, been en voeten. maar veel wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de meeste hernia’s, scoliose , artrose, stenose ongevaarlijke slijtage en ouderdoms verschijnselen zijn.

En dat de zenuw vaak juist niet bekneld zit, ook al vinden ze iets op de MRI scan. Een mening die door de NHG standaarden ook steeds meer wordt overgenomen. Bron  bron Bron

Volgens top neurochirurg Dr. H.C. Rosomoff zijn hernia’s slechts in 3% van de gevallen verantwoordelijk voor (uitstralende) pijn en andere klachten bron

Dit verklaart ook waarom de meeste mensen met een hernia, artrose in de rug, scoliose of een lumbale stenose hier vrijwel geen midden rugpijn door hebben, althans diverse onderzoeken hebben dit ondervonden.

Drie recente van elkaar losstaande onderzoeken door M.C. Jensen bron, D.G. Borenstein bron en N. Boos bron, tonen aan dat er maar een zeer klein verband is tussen pijn en de afwijkingen die er door de MRI-scans worden gevonden. 

Meer onderzoeken en ook meta studies kunt u op deze pagina vinden

rugpijn-middenrug-oorzaak


Wij raden u aan om zeker een second opinion aan te vragen wanneer er één van de eerder besproken afwijkingen is geconstateerd en die afwijking wordt bestempeld als de oorzaak van uw midden rugklachten.

Klik hier voor meer informatie over artrose en hier voor meer informatie over hernia's.

Anders dan eerdergenoemde oorzaken zijn triggerpoints, veroorzaakt door stress en Tension Myositis Syndroom, de oorzaak van  midden rugpijn klachten. In hoofdstuk 4 wordt hier dieper op ingegaan.

3.2 Verkeerde lichaamshouding, overbelasting, zwakke spieren en rugpijn in het midden van de rug?

De volgende vaak genoemde oorzaken vallen onder aspecifieke midden rugpijn.  Aspecifieke midden rugpijn betekent zonder een specifieke of duidelijke oorzaak.

 • Scheefstand van het bekken (bekkeninstabiliteit).
 • Spit, wat vaak genoemd wordt als men door de rug gegaan is. Dit is vaak een verkramping van de rugspieren.
 • Verkeerde, langdurige houding tijdens het zitten of lopen.
 • Overbelaste spieren of gewrichten bij het sporten.
 • Overbelasting of verkeerd gebruik van de spieren door zwaar lichamelijk werk en verkeerde tiltechniek.
 • Ingezakte houding door zware borsten, depressie of verslechterde spierbalans.
 • Plotselinge verkeerde beweging.
 • Trauma door vallen, sporten of een ongeluk.
 • Zwakker buik- en rugspieren door te weinig lichaamsbeweging.
 • Overgewicht.

Bij midden rugpijn of andere klachten aan de middenrug, worden bovenstaande oorzaken en daarmee RSI/KANS vaak genoemd.

Een plotselinge hevige of langdurige overbelasting van de middenrug of een val, door zware belasting door werk, sport of andere lichamelijke activiteiten, is uiteraard een mogelijkheid en dan is rustig aan doen vaak de oplossing waardoor de klachten weggaan en de pezen, spieren, gewrichtsbanden genezen.

Echter, vaak blijven de midden rugklachten na deze overbelasting en dan wordt er gesteld dat het spit of RSI is wat maanden zou duren om vanaf te komen. Dit terwijl er vaak niets meer te genezen valt, omdat het lichaam het al genezen heeft, alleen de rugpijn in het midden van de rug zit er nog steeds.

Als het normaal zou zijn dat dit maanden moet duren. Hoe kan het dan dat we 150 jaar geleden en daarvoor, toen we in een tijd leefden met veel zwaar werk op het land en in de fabriek, dat deze overbelastingen van onder andere de rug heel zeldzaam waren? Ik bedoel met de arbeidsomstandigheden van die tijd en de ontbrekende kennis over juiste werkhouding, zou dit tot een ramp hebben moeten leiden.

Scott Brady MD, auteur van het boek ‘Pain Free for Life’, zegt: ”Een ander misverstand die vaak voorkomt is dat onze rug of nek zwak zou zijn en gemakkelijk beschadigd kan raken. Uit ervaring weet ik dat dit niet waar is. Ik heb zes maanden in Afrika (Kenya, Oeganda) gespendeerd en daar heb ik ongeveer 5000 patiënten geholpen. 

Ik kan mij niet eens herinneren of ik überhaupt één patiënt bij mij heb gehad met rug of nek klachten. Echter, hielden zij zich totaal niet aan de bewegings- of lichaamshoudingsadviezen die wij in het Westen als vanzelfsprekend achten. Zij lopen op wegen vol met gaten, dragen de hele dag door extreem zware draaglasten op hun hoofd en in hun handen. En wat denk je? Deze Afrikanen hebben nauwelijks last van rug of nekproblemen.Bron

Vanuit bovenstaande citaat valt op te maken dat het idee dat overbelasting en RSI leidt tot langdurige en chronische rugpijn in de middenrug of andere klachten zou moeten leiden, volstrekt onzinnig is.

Ons lichaam herstelt zichzelf namelijk en past zich makkelijk aan en dergelijke overbelastingen zullen ook herstelt worden. Langdurige/chronische midden rugklachten hebben om die reden op basis van een overbelasting geen bestaansrecht meer.

Eveneens het idee dat zwakke buik- en rugspieren leiden tot rugpijn in de middenrug is een mythe. Bron Er is geen wetenschappelijk bewijs voor en kent u iemand die hiermee zijn pijnklachten heeft opgelost?

Spit en bekkeninstabiliteit zijn overbelastingen die ook normaal gesproken vanuit zichzelf genezen, als dit niet gebeurd dan is ook de onderstaande oorzaak waarschijnlijk van toepassing.

Uw midden rugpijn, is zeker echt en een overbelasting kan zeker hebben plaatsgevonden, maar de reden dat de pijn blijft en chronisch is geworden dat heeft vaak een andere oorzaak. Namelijk triggerpoints, stress en Tension Mysositis Syndroom.

4. Wat is vaak de belangrijkste oorzaak dat rugpijn in het midden van de rug niet weggaat?

Wanneer de rugpijn in de middenrug na operaties, fysiotherapie of talloze oefeningen niet overgaat, dan spreekt men ook van langdurige- of chronische rugpijn in de middenrug. De onderstaande oorzaak is vaak de reden dat deze midden rugklachten maar niet over willen gaan.

4.1 Triggerpoints en midden rugpijn

Zoals hierboven benoemd zijn triggerpoints vaak de reden dat spieren kunnen verkrampen en zenuwen geïrriteerd  kunnen raken. Maar wat zijn triggerpoints? 

Triggerpoints worden ook wel eens spierknopen genoemd. Het zijn micro verkrampingen in een bepaalde spier of spieren. Het triggerpoint veroorzaakt een verminderde doorbloeding wat leidt tot een mild zuurstofgebrek in de spier en dat afvalstoffen zich gaan ophopen.

Het overbelasten van de rug of andere spieren kan o.a. leiden tot triggerpoints die rugpijn in het midden van de rug teweeg kunnen brengen.

Overbelasten door bijvoorbeeld fysiek werk, fitness, sport (krachttraining, tennis, golf, turnen) en ook statisch werken achter een computer, laptop of tablet kan.

 Normaliter gaan deze triggerpoints weer weg, maar als dit niet gebeurd dan is het goed deze te behandelen.

Wanneer je op een triggerpoint drukt of deze masseert dan doet deze plek vaak erg pijn en kan rugpijn in het midden van de rug opwekken.

Deze pijnklachten  kunnen ook op een hele andere plek voorkomen, dan waar het triggerpoint zit. Triggerpoints in de bil bijvoorbeeld zorgen ook voor afgeleide pijn richting de middenrug.

midden-rugpijn-scherpe-stekenderugpijn-midden-van-de-rug-1

midden-rugpijn-links-rechts

in het geval van rugpijn in de middenrug kunnen de triggerpoints in de volgende lichaamsdelen zitten:

Waardoor ontstaan deze triggerpoints? Stress, onderdrukte emoties, en Tension Myositis Syndroom zorgen ervoor dat triggerpoints vaak ontstaan en ook telkens na behandeling weer terugkomen. Deze oorzaak behandelen is dan ook cruciaal om ervoor te zorgen dat de midden rugpijn blijvend worden verholpen.

In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u nog meer informatie over het verband tussen rugpijn in de middenrug, triggerpoints, stress en tension myositis syndroom. In dit e-book vindt u ook wat u hieraan kunt doen.

oorzaak-rugpijn-middenrug-stress


4.2 Stress en tension myositis syndroom en midden rugpijn

rugpijn-middenrug-door-stress

Een andere vraag die vergelijkbaar is: “kan stress,  de rugpijn in de middenrug veroorzaken?”.

Ja, chronische stress of veel stress in korte tijd en ingehouden of onderdrukte emoties kunnen chronische en langdurige midden rugpijn veroorzaken. Bron

Wat stress allemaal inhoudt daarover kunt u meer lezen in dit artikel.

De Futurepainstudy laat zien dat stressfactoren in iemands leven of wat hij/zij heeft gemaakt of nu meemaakt.

De beste voorspellers zijn voor o.a. rugpijn in de middenrug. Hun model kon dit 7-10 jaar van te voren voorspellen. Bron

De meeste zijn ook wel bekend met de volgende situaties. Wanneer u verliefd was had u vlinders in de buik of geen eetlust. Bij een presentatie voelen we ons nerveus, verhoogd de hartslag, krijgen we last van hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid of maag en darm klachten enz.

Of hoe ons lichaam functioneert onder het verlies van een geliefde, zware conflicten op het werk, financiële problemen enzovoorts.

Als u meer wilt weten welke stressfactoren er zijn dan vindt u die in dit artikel (klik hier)

Dit zijn (pijn)klachten die komen door stress en ongeveer 40% van de huisartsbezoeken vanwege (pijn)klachten en bijvoorbeeld midden rugpijn komen door dit proces. Bron

Intussen is er ook steeds meer bewijs is te vinden in de wetenschappelijke literatuur dat met chronische rugpijn in de middenrug door stress een abnormale verwerking is van pijnsignalen in de hersenen.

 Doormiddel van FMRI scans van de hersenen is aangetoond dat het limbische systeem en de hersengebieden anterieure cingulaire cortex en de insula overmatig geactiveerd zijn bij met mensen met chronische klachten. En dat de hersenen uiteindelijk bepalen of en wanneer er pijn gevoeld moet worden. Bron bron bron bron 

In andere woorden het pijnsysteem is overgevoelig geraakt en deze overgevoeligheid is door de hersenen aangeleerd en spreekt men ook wel van neuro-plastische pijn.

In recent onderzoek wordt aangetoond dat stress, in dit geval sociale uitsluiting of afwijzing, leidt tot een verhoogde hersenactiviteit in de anterieure cingulaire cortex. Wat hetzelfde gebied is wat ook bij chronische pijn geactiveerd wordt en daarmee ook de rugpijn in de middenrug. Bron

In een ander onderzoek gedaan door universiteit van Pittsburgh gebruikten mensen hypnose om pijn teweeg te brengen en de mensen voelde pijn en de fMRI liet zien dat de hersendelen die betrokken zijn bij pijn waarneembaar geactiveerd waren. Bron

Andere onderzoeken laten zien dat aandacht in de vorm van angst voor de pijn laat toenemen waaronder bewegingsangst. De proefpersonen waren bang dat ze door bepaalde bewegingen te maken hun lichaam zouden bezeren of bang waren dat ze een beknelde zenuw hadden (terwijl dit niet zo was). Bron Bron

 Dat rugpijn in de middenrug door stress kan komen, wordt ook indirect aangetoond door het feit wanneer die psychologische factoren aangepakt worden de pijn minder wordt en zelfs helemaal weg kan gaan.

rugpijn-middenrug-dr--sarno

Één van de pioniers op het gebied van het oplossen van lokale midden rugpijn en uitstralende pijn zonder lichamelijke oorzaak is dr. Sarno. Hij noemde dit proces Tension Myositis Syndroom. Hij heeft succesvol duizenden mensen van hun pijnklachten afgeholpen met zijn TMS aanpak. bron bron bron

Dr. Alan Gordon, samen met een heel team met onder andere dr. Howard Schubiner en Mark A Lumley en andere, hebben in 2021 een gerandomiseerde controle studie afgerond.

Dit deden zij met de Pain Reprocessing therapy wat een door Alan Gordon ontwikkelde Tension Myositis Syndroom of in zijn woorden een ‘neuro-plastische pijn’ behandelmethodiek is. bron

Waarbij ook fMRI scans gemaakt zijn om de veranderingen in de hersenen te kunnen aantonen.

Dit onderzoek is nu ter publicatie aangeboden en laat een zeer groot effect en resultaat zien. 66% procent van de deelnemers was na de behandeling pijnvrij of bijna vrij van klachten.

Ook de fMRI scans lieten zien dat bij die deelnemers ook de hersenen waren verandert. Deze veranderingen waren gecentreerd rondom de anterior insula wat één van de gebieden is van de hersenen die in het pijnverwerkingsgebied valt. Dit gebied speelt een belangrijke rol in het bepalen of de hersenen wel of geen pijn moeten genereren. Bron

Dit resultaat is een groot succes te noemen!

Dat rugpijn in de middenrug ook vaak bij een burn out voor komt, laat al zien dat stress zeer zeker een belangrijke of zelfs de belangrijkste factor kan zijn bij deze klacht.

5. Wat te doen bij midden rugpijn en welke oefening verlicht de klachten?

De snelste manier om rugpijn in het midden van de rug, zonder medische oorzaak, te behandelen en te verlichten is door triggerpoint massage. Dit kunt u zelf leren, lees hier verder. Of door triggerpointtherapie middels een therapeut.

 Als dit maar tijdelijk helpt of niet helpt tegen de midden rugpijn, dan is Tension Myositis Syndroom en stress aan de gang en dien je die oorzaak aan te pakken.

6. Hoe is (chronische) midden rugpijn te verhelpen en welke behandeling heb ik nodig?

Wilt u dat wij u helpen met uw rugpijn in de middenrug?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

midden-rugpijn-verhelpen

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden van onder andere cliënten met rugpijn in de middenrug.

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

rugpijn-midden-rug-oplossen

Reacties
Categorieën