tintelingen-hand-middelvinger-wijsvinger-en-ringvinger
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

Tintelende hand en vingers

Tintelingen in de hand of tintelende vingers is een vervelende klacht en kan één of meerdere oorzaken hebben.

Heeft u last van tintelende handen en vingers, tintelingen in linkerhand of rechterhard en heeft u een doof gevoel in uw vingers?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor de tintelingen in uw linkerhand/rechterhand?

Wellicht heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor tintelingen in de hand en vingers, is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw tintelingen in uw hand en vingers af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn tintelingen in mijn handen en vingers af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis pijn test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw tintelingen definitief te genezen. Klik op de oranje button met “Tintelingen Test” om te starten met de gratis test.

Doe dan onze gratis tintelingen test.

tintelingen-test-1


In het kort

 • Als je plotseling zeer hevige- aanhoudende en langdurige tintelingen in de handen en vingers hebt of andere uitstralende klachten is het belangrijk om een huisarts te laten onderzoeken wat de oorzaak is en of er direct actie vereist is;
 • Mogelijke oorzaken zijn een neuropathie,  infecties, diabetes, MS, hart en vaatziekten, auto-immuunziekten, thoracic outlet syndroom, spierspanning,  beknelde zenuw, nekhernia, triggerpoints, stress of een overprikkeld zenuwstelsel.
 • Medicatie, fysiotherapie en triggerpointtherapie, rust, shockwave, chiropractie, acupunctuur, operatie,  kunnen de klachten verhelpen of verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit maar tijdelijk;
 • Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat aanhoudende tintelingen in de handen en vingers worden veroorzaakt door een overprikkeld zenuwstelsel. Test hier of dit ook voor jou geldt;
 • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van tintelingen in de handen en vingers. Ons programma helpt hierbij.

Inhoudsopgave

1. Deze symptomen komen voor bij tintelingen in de hand en vingers

Tintelingen in de hand en vingers is de sensatie van speldenprikjes of tintelingen. Deze stoornis in de gevoelssensatie staat ook wel bekend als 'paresthesie'.

De tintelingen kunnen aanvoelen als een koud, warme, trillend, doof stekend of prikkelend gevoel.

tintelingen-hand-en-vingers-symptomen

Dit kan in de linkerhand rechterhand of beiden handen voor komen. Evenzo in de pols, handpalm en in de vingers: de duim, wijsvinger, middelvinger, ringvinger en de pink.

Voor meer informatie over tintelingen in het been (klik hier), tintelingen in de arm of tintelingen in de voet (klik hier).

Daarnaast kunt u ook pijnklachten ervaren, zoals brandende pijn, spiertrekkingen, jeuk, huiduitslag, brandende huid, rugpijn, nekpijn, tintelingen die vanuit de nek of de schouder via de arm uitstraalt naar de hand en de vingers, spierzwakte.

Krachtsverlies, gevoelloosheid in de hand komt ook voor.

Op de plek(ken) waar de tintelingen in de hand of vingers gevoeld worden, kan het rood gaan kleuren en ook wat zwellingen geven.

Deze tintelingen in de hand en vingers kunnen gepaard gaan met duizeligheid, hyperventilatie, migraine, hoofdpijn, kramp, vermoeidheid, moeheid, lage rugpijn, misselijkheid, fibromyalgie, oorsuizen.

2. Diagnose van de oorzaak van tintelende handen en vingers

tintelingen-hand-en-vingers-diagnose

Tintelingen in de handen kunnen diverse oorzaken hebben en om die reden als u hier last van heeft is het belangrijk dit te laten onderzoeken bij een huisarts om te kijken of er medische oorzaken voor zijn.

Let op: wanneer u last van tintelingen of prikken in uw arm en met name linkerarm en u valt bijvoorbeeld (bijna) flauw, krijgt ernstige duizelingen, braakt bloed, krijgt een licht gevoel in uw hoofd, pijn op de borst (die erger wordt met inademen, eten, sporten) of ademhalingsproblemen.

Schakel dan onmiddellijk medische hulp in.

Tintelingen in de handen en vingers en aanverwante klachten kunnen plotseling ontstaan en ook weer binnen enkele dagen weggaan.

Mochten deze klachten niet weggaan of regelmatig terugkeren, dan wordt er gesproken van chronische klachten.

Chronische tintelingen in de handen kunnen diverse oorzaken hebben en een bezoek aan de huisarts is dan zeker aan te raden.

Soms wordt er wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar kunnen de artsen niet vinden waarom de klachten blijven. In dat geval vallen uw klachten in de categorie SOLK.

SOLK is de afkorting voor Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

2.1 Perifere neuropathie en tintelingen in de handen en vingers

tintelingen-hand-en-vingers-neuropathie

Tintelingen in de handen en vingers kan ook een teken zijn van een zenuwbeschadiging, zenuwbeknelling of verstoring/disfunctioneren van de zenuwen. Deze neuropathie in de ledematen heet perifere neuropathie.

Perifere neuropathie houdt in dat er een stoornis is met name bij de zenuwuiteinden en zijn motorische zenuwen en/of sensorische zenuwen aangedaan.

Ook het woord stoornis betekent het disfunctioneren ervan en dat kan komen door schade aan zenuwen, maar kan ook komen door stress en Tension Myositis Syndroom.

De sensorische zenuwen sturen gevoelssignalen naar de hersenen, waardoor we kunnen voelen. Motorische zenuwen sturen signalen naar de spieren zodat we kunnen bewegen.

Het aangedaan zijn kan betekenen dat de zenuwen beschadigd zijn en/ of dat de zenuwen niet goed functioneren wat ook wel disfunctioneren heet. Het disfunctioneren van zenuwen kan komen door schade aan de zenuwen of er is geen lichamelijke oorzaak ervoor te vinden. Bron

In veel gevallen van perifere neuropathie, is de oorzaak onbekend. Dit staat bekend als 'idiopatische perifere neuropathie'. Bron

2.2 Diabetes en tintelingen in de hand en vingers

Tintelingen in de handen en vingers kunnen komen door zenuwschade veroorzaakt door door diabetes (suikerziekte).

Diabetes is goed voor 30% van de gevallen van perifere neuropathie en daardoor bijvoorbeeld tintelingen in de linkerhand/rechterhand of beiden. Bron. Deze mensen hebben vaak ook last van overgewicht of obesitas.

 Diabetes type 2 zorgt ervoor dat zoveel suikers in het lichaam worden opgestapeld, zeker met het blijven toedienen van insuline, dat ook zenuwen hiermee te maken krijgen en hierdoor aangetast kunnen worden.

Het misverstand is dat het kernprobleem zou zijn dat het lichaam te weinig insuline aan zou maken en dat daarom insuline via een infuus moet worden toegediend.

Het werkelijke probleem is niet insuline, maar de insuline resistentie.

Deze insuline resistentie komt vaak door een voedingspatroon rijk aan koolhydraten en vooral toegevoegde suikers en fruitsuikers (fructose).

Een koolhydraatarm voedingspatroon en intermittent vasten kan deze specifieke oorzaak oplossen.

Gelukkig kan diabetes type 2 in veel gevallen worden teruggedraaid en is herstel wel degelijk mogelijk. Voor meer informatie (boek: de Diabetes code).

tintelingen-in-de-hand-en-vingers-en-diabetes

2.3 Systemische ziekten en tintelingen in de hand en vingers

Systemische ziekten zijn aandoeningen die invloed hebben op vaak het hele lichaam beïnvloedt, zoals , nierziekten, leverziekten, bloedziekten en vaatziekten. Tintelingen in de linkerarm en linkerhand kunnen een van de symptomen zijn als van voorgaande ziekten sprake is. Laat dit goed uitzoeken door uw huisarts.

2.4 Auto-immuunziekten en tintelingen in de handen en vingers

Auto-immuunziekten kunnen ook leiden tot een tintelende hand en vingers en uw huisarts kan voor u onderzoeken of dit bij u het geval is.

Onder andere de volgende auto-immuunziekten kunnen een rol spelen: multiple sclerose, het Guillain-Barré-syndroom, lupus, reumatoïde artritis (ontsteking van gewrichten en organen), ALS.

Schildklier problemen kunnen ook leiden tot tintelingen in de hand en vingers.

2.5 Alcoholisme en tintelingen in de hand en vingers

Tintelingen in de hand door serieuze zenuwschade door alcohol komt in de meeste gevallen alleen wanneer er bijna de hele dag door glazen alcohol wordt gedronken.

Hoe sterker de drank die genuttigd wordt des te meer risico.

2.6 Medicijnen en tintelingen in de hand en vingers

Tintelingen in de linkerhand/rechterhand is een veel voorkomende bijwerking van bepaalde medicijnen, vooral medicijnen die worden gebruikt tegen bijvoorbeeld kanker en HIV/AIDS.

Wanneer u medicatie neemt en u krijgt last van tintelingen in uw handen/vingers of andere (pijn)klachten, raadpleeg dan altijd uw behandelend arts voor een advies.

2.7 Vitamine- en mineralen tekorten en tintelingen in de hand en vingers

Tekorten in bepaalde vitamines en mineralen kunnen leiden tot tintelingen in de handen en vingers ,maar tot ook tintelingen in de arm, tintelingen in het been of tintelingen in de voet.

Bij een mild tekort voor langere tijd heeft dit te maken dat de zenuwen waarschijnlijk niet goed kunnen functioneren.

Bij ernstige tekorten kan het leiden tot zenuwschade, omdat ook dan de bouwstenen gaan ontbreken om de zenuwen te onderhouden.

Grote onbalans in de elektrolyten: kalium, calcium, magnesium en natrium kan leiden tot gevoelloosheid of tintelingen in de hand en de vingers.

 Dit is vanwege het feit dat deze mineralen een belangrijke rol spelen bij de overdracht van zenuwimpulsen en bij zeer grote onbalans kan dit leiden tot disfunctioneren van de zenuwimpuls overdracht.

Zware tekorten aan de volgende vitamines kunnen leiden tot tintelingen in de handen en vingers of zelfs zenuwschade zijn: bron

Vitamine  B3 (Niacine)

Vitamine B6 (pyridoxine)

Vitamine B1 (thiamine)

Vitamine E (tocoferol)

Vitamine B12 (cyanocobalamine )

2.8 Bacteriële of virale infecties en tintelingen in de hand en vingers

De volgende virale of bacteriële infecties kunnen ook leiden tot tintelende handen en vingers:

Gordelroos, herpes, lepra, rabies (hondsdolheid), syfilus, influenza (griep) , corona.

3. Oorzaken waarbij spoedeisende medische hulp dient te worden ingeschakeld

3.1 Beroerte en tintelingen in de armen en tintelende hand.

Tintelingen in de linkerarm kunnen een symptoom zijn van een beroerte, vooral als ze samen gaan met een scheve mond, verwarde spraak of een lamme arm. Dit zijn de drie kenmerkende tekenen van een beroerte. Voor meer informatie

3.2 Tintelingen of gevoelloosheid in de linkerarm door hartaanval

Als er tintelingen optreden in de linkerarm samen met pijn in de schouder of kaak kunnen dat symptomen zijn van een hartaanval.

Pijn op de borst is een bekend symptoom bij een hartaanval, maar tintelingen in de linkerarm kunnen ook voor komen.

Wanneer deze symptomen spontaan optreden in behoorlijke heftigheid dan wil je zeker direct medische hulp inschakelen. Voor meer info over een hartaanval

4. De misvatting bij hernia's en beknelde zenuw bij tintelingen in de hand en vingers

Er lopen diverse zenuwen vanuit de nek door de structuren van de schouder naar de arm en hand. Deze zenuwen kunnen uitstralende pijn en tintelingen teweegbrengen in de hand en vingers.

De oorzaak hiervan kan komen doordat de zenuw is beschadigd, bekneld of dat de zenuw is geïrriteerd en hierdoor disfunctioneert.

tintelingen-hand-en-vingers-beknelde-zenuw

Dit disfunctioneren kan komen door stress, triggerpoints en Tension Myositis syndroom. Hierover later meer.

Een beknelling van de zenuwen in de nek, door bijvoorbeeld een cervicale(nek) stenose, artrose in de nek, of een nekhernia bij (C4/C5, C5/C6, C6/C7, C7/T1)  kan mogelijk leiden tot tintelingen in de hand en vingers (duim, wijsvinger, middelvinger, ringvinger en pink), maar veel wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de meeste hernia’s ongevaarlijke slijtage en ouderdoms verschijnselen zijn. bron[3] Bron

Volgens top neurochirurg Dr. H.C. Rosomoff zijn hernia’s slechts in 3% van de gevallen verantwoordelijk voor pijn en andere klachten bron[1]

Dit verklaart ook waarom de meeste mensen met een hernia hier vrijwel geen last van hebben, althans diverse onderzoeken hebben dit ondervonden.

Drie recente van elkaar losstaande onderzoeken door M.C. Jensen bron[8], D.G. Borenstein bron[9] en N. Boos bron[10], tonen aan dat er maar een zeer klein verband is tussen pijn, tintelingen en de afwijkingen die er door de MRI-scans worden gevonden. 

hernia-tintelingen-hand-en-vingers


In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” 
vindt u nog meer informatie hierover en ook over de meest voorkomende oorzaak van tintelingen  in de hand en vingers. In dit e-book vindt u ook wat u hieraan kunt doen.


tintelingen-hand-en-vingers


5. Thoracic outlet syndroom carpaal tunnel syndroom, cubitaal tunnel syndroom en tintelingen in de hand en vingers

tintelingen-in-de-hand-vingers-thoracic-outlet-syndroom-

Het Thoracic Outlet Syndroom (TOS), ook wel aangeduid als schoudergordelsyndroom en neurovasculair compressie syndroom, is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de vaat-zenuwbundel, gelegen in het schoudergebied, bekneld of geïrriteerd raakt.

De symptomen als u TOS heeft, kunnen een zwakte en pijnlijke tinteling in de wijsvinger, middelvinger, ringvinger, pink en duim van de hand geven.

tintelingen-in-de-hand-en-vingers-en-carpaal-tunnel-syndroom

Het carpaal tunnel syndroom  is een syndroom waarbij de middelste handzenuw de nervus medianus bekneld of geïrriteerd is geraakt.

Dit zou dan leiden tot pijn, gevoelloosheid en spierzwakte in de hand en pols. Tintelingen in de duim, wijsvinger en middelvinger die onregelmatig aanwezig zijn, komt ook voor.

tintelingen-in-de-hand-en-vingers-cubitaal-syndroom

Het cubitaal tunnel syndroom, daarvan wordt gezegd dat de elleboog zenuw (nervus ulanris) bekneld of geïrriteerd zou zijn wat zou leiden tot pijn en tintelingen in de ringvinger, pink en hand.

Wat echter vaak het geval is bij pijn en tintelingen in de hand en vingers door het Thoracic outlet syndroom, carpaal tunnel syndroom en bij het cubitaal syndroom is dat de oorzaak vaak spierspanning, stress en Tension Myositis Syndroom is, wat vervolgens leidt tot triggerpoints (spierknopen). Deze microverkrampingen van de spieren leiden vaak tot die klachten en een irritatie van die zenuwen.

6. Triggerpoints en tintelingen in de hand en vingers

tintelingen-in-de-duim-wijsvingertintelingen-in-de-hand-en-pink-tintelingen-hand-en-vingers

Zoals hierboven benoemd zijn triggerpoints vaak de reden dat zenuwen geïrriteerd  kunnen raken. Maar wat zijn triggerpoints? 

Triggerpoints worden ook wel eens spierknopen genoemd. Het zijn micro verkrampingen in een bepaalde spier of spieren. Het triggerpoint veroorzaakt een verminderde doorbloeding wat leidt tot een mild zuurstofgebrek in de spier en dat afvalstoffen zich gaan ophopen.

Het overbelasten van de nek, schouder, arm en hand, kan leiden tot triggerpoints. Overbelasten door bijvoorbeeld fysiek werk, sport en ook statisch werken achter een computer kan. Normaliter gaan deze triggerpoints weer weg, maar als dit niet gebeurd dan is het goed deze te behandelen.

Wanneer je op een triggerpoint drukt of deze masseert dan doet deze plek vaak erg pijn en kan het pijn en tintelingen in de hand en vingers opwekken.

Deze klachten en tintelingen kunnen ook op een hele andere plek voorkomen, dan waar het triggerpoint zit.

in het geval van tintelingen in de linkerhand/rechterhand zitten de triggerpoints in de volgende lichaamsdelen:

Waardoor ontstaan deze triggerpoints? Stress, onderdrukte emoties, en Tension Myositis Syndroom zorgen ervoor dat triggerpoints vaak ontstaan en ook telkens na behandeling weer terugkomen.

Deze oorzaak behandelen is dan ook cruciaal om ervoor te zorgen dat de tintelingen in de hand en vingers blijvend worden verholpen.

In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” 
vindt u nog meer informatie over het verband tussen tintelingen in de hand en vingers , triggerpoints en stress. In dit e-book vindt u ook wat u hieraan kunt doen.


tintelingen-hand-en-vingers

7. Wat direct te doen tegen een tintelende hand en vingers?

De snelste manier om tintelingen in de hand en vingers, zonder medische oorzaak, te behandelen is door triggerpoint massage. Dit kunt u zelf leren, lees hier verder. Of door triggerpointtherapie middels een therapeut.

8. De oorzaak nr 1 van tintelingen in de hand en vingers: stress en Tension Myositis Syndroom

tintelingen-hand-en-vingers-door-stress

Een andere vraag die vergelijkbaar is: “kan stress tintelingen in de linkerhand/rechterhand en vingers veroorzaken?”.

Ja chronische stress of veel stress in korte tijd en en ingehouden of onderdrukte emoties kunnen langdurige tintelingen en pijn veroorzaken in de hand en vingers. Bron

Wat stress allemaal inhoudt daarover kunt u meer lezen in dit artikel.

De Futurepainstudy laat zien dat stressfactoren in iemands leven of wat hij/zij heeft gemaakt of nu meemaakt.

De beste voorspellers zijn voor chronische pijn of tintelingen in de hand en vingers. Hun model kon dit 7-10 jaar van te voren voorspellen. Bron

De meeste zijn ook wel bekend met de volgende situaties. Wanneer u verliefd was had u vlinders in de buik of geen eetlust. Bij een presentatie voelen we ons nerveus, verhoogd de hartslag, krijgen we last van hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid of maag en darm klachten enz.

Of hoe ons lichaam functioneert onder het verlies van een geliefde, zware conflicten op het werk, financiële problemen enzovoorts.

Als u meer wilt weten welke stressfactoren er zijn dan vindt u die in dit artikel (klik hier)

Dit zijn (pijn)klachten die komen door stress en ongeveer 40% van de huisartsbezoeken vanwege (pijn)klachten en tintelingen in de handen en vingers komen door dit proces. Bron

Intussen is er ook steeds meer bewijs is te vinden in de wetenschappelijke literatuur dat pijn en tintelingen in de handen en vingers door stress een abnormale verwerking is van pijnsignalen in de hersenen.

Doormiddel van MRI scans van de hersenen is aangetoond dat het limbische systeem en de hersengebieden anterieure cingulaire cortex en de insula overmatig geactiveerd zijn bij met mensen met chronische klachten. En dat de hersenen uiteindelijk bepalen of en wanneer er pijn gevoeld moet worden. Bron bron bron bron 

In andere woorden het pijnsysteem is overgevoelig geraakt en deze overgevoeligheid is door de hersenen aangeleerd en spreekt men ook wel van neuro-plastische pijn.

In recent onderzoek wordt aangetoond dat stress, in dit geval sociale uitsluiting of afwijzing, leidt tot een verhoogde hersenactiviteit in de anterieure cingulaire cortex.

Wat hetzelfde gebied is wat ook bij chronische pijn geactiveerd wordt en daarmee ook tintelingen in de hand en vingers. Bron

In een ander onderzoek gedaan door universiteit van Pittsburgh gebruikten mensen hypnose om pijn teweeg te brengen en de mensen voelde pijn en de fMRI liet zien dat de hersendelen die betrokken zijn bij pijn waarneembaar geactiveerd waren. Bron

Andere onderzoeken laten zien dat aandacht in de vorm van angst voor de pijn laat toenemen waaronder bewegingsangst. De proefpersonen waren bang dat ze door bepaalde bewegingen te maken hun lichaam zouden bezeren of bang waren dat ze een beknelde zenuw hadden (terwijl dit niet zo was). Bron Bron

Dat tintelingen in de handen en vingers door stress kan komen wordt ook indirect aangetoond door het feit wanneer die psychologische factoren aangepakt worden de pijn minder wordt en zelfs helemaal weg kan gaan.

Één van de pioniers op het gebied van het oplossen van pijn en tintelingen in de hand en vingers zonder lichamelijke oorzaak (ook neuropatische pijn door stress) is dr. Sarno.

Hij noemde dit proces Tension Myositis Syndroom. Hij heeft succesvol duizenden mensen van hun pijnklachten afgeholpen met zijn TMS aanpak. bron bron bron

Dr. Alan Gordon, samen met een heel team met onder andere dr. Howard Schubiner en Mark A Lumley en andere, hebben in 2021 een gerandomiseerde controle studie afgerond.

Dit deden zij met de Pain Reprocessing therapy wat een door Alan Gordon ontwikkelde Tension Myositis Syndroom of in zijn woorden een ‘neuro-plastische pijn’ behandelmethodiek is. bron

Waarbij ook fMRI scans gemaakt zijn om de veranderingen in de hersenen te kunnen aantonen.

Dit onderzoek is nu ter publicatie aangeboden en laat een zeer groot effect en resultaat zien. 66% procent van de deelnemers was na de behandeling pijnvrij of bijna vrij van klachten.

Ook de MRI scans lieten zien dat bij die deelnemers ook de hersenen waren verandert. Deze veranderingen waren gecentreerd rondom de anterior insula wat één van de gebieden is van de hersenen die in het pijnverwerkingsgebied valt. Dit gebied speelt een belangrijke rol in het bepalen of de hersenen wel of geen pijn moeten genereren. Bron

Dit resultaat is een groot succes te noemen!

Dat tintelingen in de hand en vingers ook vaak bij een burn out voor komen, laat al zien dat stress zeer zeker een belangrijke of zelfs de belangrijkste factor kan zijn bij deze klacht.


In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” 
vindt u nog meer informatie over het verband tussen tintelingen in de hand en vingers , triggerpoints en stress. In dit e-book vindt u ook wat u hieraan kunt doen.


tintelingen-hand-en-vingers

9. Tintelingen in de handen en vingers bij bewegen, weersveranderingen, sport, in bed en conditioneringen

Vanuit het wetenschappelijk onderzoek naar hoe pijn en tintelingen worden verwerkt en mogelijk kunnen worden aangeleerd (geconditioneerd). Kunnen er tintelingen in de hand en vingers optreden bij de volgende activiteiten:

 • Tijdens het optillen van iets of na het optillen van een voorwerp.
 • Tintelingen in linkerhand/rechterhand  's nachts of s' avonds
 • Voor het slapen, tijdens het slapen of wanneer je wakker wordt
 • Wanneer u uw duim of vingers buigt of strekt
 • Wanneer u een deurklink vastgrijpt of uw haar wilt kammen
 • Tintelende hand en vingers tijdens warm weer, koud weer, zomer of winter.
 • Tintelende hand en vingers tijdens het werken met een toetsenbord of computermuis
 • Tijdens het werken in de tuin, tijdens het klussen.
 • Constante tintelingen in de hand en vingers.
 • Na het sporten of tijdens het sporten
 • Bij het liggen op bed of in de bank
 • Bij inspanning of na de inspanning (in rust)
 • Tintelingen in de hand en vingers vanuit het niets

Een dergelijke variatie in de momenten dat tintelingen in de linkerhand/rechterhand en vingers voor komen en bij andere mensen juist niet, is al een aanwijzing dat het waarschijnlijk te maken heeft met stress en dat de hersenen deze activiteit linken aan tintelingen en deze vicieuze cirkel telkens herhalen. Tenzij dit wordt afgeleerd.

10. Het behandelen van de nr 1 oorzaak van tintelingen in de hand en vingers

Wilt u dat wij u helpen?

Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

tintelingen-in-de-hand-en-vingers-behandelen

Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden.

Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.

En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.

tintelingen-hand-en-vingers-behandeling

Reacties
Categorieën