U vraagt zich misschien af of uw pijn door een slijmbeursontsteking komt of dat het komt door een andere aandoening?
Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw slijmbeursontsteking of pijnklachten. Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.
Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen slijmbeurs pijnklachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.
Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?
Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten (slijmbeursontsteking) af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Slijmbeursontsteking Test ontwikkeld.
Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw van uw slijmbeursontsteking. Klik op de oranje button met “Slijmbeursontsteking Test” om te starten met de gratis test.
In het kort
- Een slijmbeursontsteking is een aandoening waarbij er een ontsteking is in een slijmbeurs, de met vocht gevulde 'kussentjes' tussen een pees en/of de onderliggende botstructuur.
- Symptomen bij een slijmbeursontsteking: (druk-)pijn, warmte, roodheid, bewegingsbeperking ,stijfheid van het gewricht en zwelling.
- Een slijmbeursontsteking wordt vastgesteld door een arts op basis van je klachten en na lichamelijk onderzoek en diverse testen. Soms is aanvullend onderzoek nodig zoals het maken van röntgenfoto’s, een echo of bloedonderzoek;
- Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de klachten niet veroorzaakt wordt door een slijmbeursontsteking, maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
- Medicatie, fysiotherapie, rust, injecties, oefeningen, koelen met ijs, triggerpointtherapie, dry needling, een brace, intapen, spalken of shockwave kunnen de klachten verhelpen. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk.
- De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door een slijmbeursontsteking. Ons programma helpt hierbij.
In dit artikel behandelen we: wat een slijmbeursontsteking is, wat de symptomen zijn, wat de oorzaken zijn en welke behandeling(en) voor een slijmbeursontsteking effectief zijn.
Inhoudsopgave
- Wat is een slijmbeursontsteking?
- In welke delen van het lichaam kunnen slijmbeursontstekingen ontstaan?
- Wat is het verschil tussen een slijmbeursontsteking en een peesontsteking?
- Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking?
- Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking?
- Eerste hulp bij een acute slijmbeursontsteking: koelen met ijs
- Hoe wordt de diagnose slijmbeursontsteking gesteld?
- Hoe wordt een slijmbeursontsteking behandeld?
- Wat is de meest effectieve behandeling voor een chronische slijmbeursontsteking?
Een slijmbeursontsteking kan uw leven volledig in beslag nemen. De pijn kan namelijk zo hevig en scherp zijn dat u niet of nauwelijks nog kunt werken of uw dagelijkse bezigheden kunt uitvoeren.
Slijmbeurzen komen overal in uw lichaam voor en daardoor kan een slijmbeursontsteking in bijna elk gewricht ontstaan.
1. Wat is een slijmbeursontsteking?
Een slijmbeurs (bursa) is een soort kussentje dat bestaat uit slijmerig vocht.
Slijmbeurzen zitten in de pezen en botten van een gewricht. Ze zorgen ervoor dat een gewricht soepel kan bewegen zonder dat de pees over het gewricht schuurt.
Een andere naam voor een slijmbeursontsteking is bursitis.
Het slijmbeurs kussentje bevindt zich dicht bij de aanhechting van de pees op het bot en is daardoor soms moeilijk te onderscheiden van een peesontsteking.
Een slijmbeurs- en een peesontsteking geven namelijk vergelijkbare (pijn)klachten.
2. In welke delen van het lichaam kunnen slijmbeursontstekingen ontstaan?
De slijmbeurzen die in de meeste gevallen ontstoken raken zitten in de schouder, elleboog, arm, bovenarm, heup, knie, en hiel. Deze aandoening komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen.
Na jarenlang last te hebben gehad van een slijmbeursontsteking ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.
3. Wat is het verschil tussen een slijmbeursontsteking en een peesontsteking?
Een slijmbeursontsteking kunt u herkennen aan een doffe pijn. Als de pijn scherp is, dan heeft u last van een peesontsteking.
Deze aandoeningen kunnen ook tegelijkertijd voorkomen. Bij een peesontsteking is de pijn meestal erger in de nacht, terwijl dit bij een slijmbeursontsteking niet het geval is.
Het laatste verschil tussen een slijmbeursontsteking en een peesontsteking is dat de pijn bij een slijmbeursontsteking meestal erger wordt wanneer u ligt op de plaats waar de slijmbeursontsteking zit.
Bij een peesontsteking meestal niet zo is.
Het komt ook wel eens voor dat iemand beiden soorten ontstekingen heeft.
4. Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking?
Bij een slijmbeursontsteking zijn er duidelijke tekenen van een ontsteking aanwezig. De slijmbeurs is opgezwollen is vaak zeer pijnlijk.
Deze zwelling zorgt ervoor dat de pees minder ruimte heeft om te bewegen. Als u toch de pees vrij wilt bewegen dan ervaart u hevige pijn. Het gewricht bewegen is vaak tijdelijk niet meer mogelijk.
Een slijmbeursontsteking kunt u herkennen aan de volgende symptomen:
- Een lichte (rode)zwelling met daarbij pijn.
- Warme huid boven uw pees.
- Stijfheid en bewegingsbeperking op de plek van de ontsteking.
- Soms hoort u bij het bewegen van uw pees een zacht krakend of knerpend geluid.
Heeft u al lange tijd last en herkent u zich in bovenstaande symptomen? Bekijk onze effectieve behandelmethodeom uw slijmbeursontsteking te genezen.
5. Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking?
Vaak wordt gesteld dat overbelasting de boosdoener is bij een acute slijmbeursontsteking (niet bij een chronische slijmbeursontsteking).
Als namelijk de pezen en de gewrichten in korte tijd veel wrijving uitoefenen op het beschermingskussentje (slijmbeurs), dan kan het geïrriteerd en vervolgens ontstoken raken.
Bijvoorbeeld u uw schouder overbelast doordat u de hele dag in het plafond aan het boren bent geweest om bijvoorbeeld lampen op te hangen.
Of u overbelasting uw scheenbeen, knie of heup omdat u zeer intensief hebt hardlopen.
U kunt ook plotseling vallen op uw elleboog, schouder, knie of heup wat ook een acute slijmbeursontsteking kan veroorzaken.
Een acute slijmbeursontsteking geneest meestal binnen enkele dagen soms enkele weken. Als dit niet gebeurd dan heet dit een chronische slijmbeursontsteking.
Na jarenlang last te hebben gehad van een slijmbeursontsteking ben ik eindelijk pijnvrij en kan ik weer de dingen doen die ik wil. Bekijk mijn verhaal en zie hoe de BreinMedicijn behandelmethode mij en ook anderen heeft geholpen om van mijn pijnklachten af te komen.
5.1 Wat is de nummer 1 oorzaak van een chronische slijmbeursontsteking?
In onderstaande video legt professor Dr. Howard Schubiner precies uit wat de oorzaak van uw pijnklachten is.
Er wordt vaak onterecht gesteld dat de oorzaak van een chronische slijmbeursontsteking een langdurige lichte overbelasting is.
Ons lichaam herstelt zich binnen enkele weken van verreweg de meeste verwondingen. Zelfs botbreuken zijn vaak binnen 6 – 8 weken volledig genezen en vervolgens kan iemand weer zonder pijn functioneren.
Slijmbeurs- of peesontstekingen zouden binnen enkele weken genezen moeten zijn.
Het idee dat een langdurige lichte overbelasting de oorzaak zou moeten zijn komt voort uit het feit dat de huidige wetenschap tot nu toe helaas geen andere duidelijke verklaring kan vinden.
Dit terwijl er legio mensen zijn die een acute slijmbeursontsteking kregen door een kortdurende overbelasting.
Denk hierbij aan situaties zoals bijvoorbeeld vallen of stoten, maar die vervolgens hier niet van herstelden en nu een chronische variant hebben.
Nee, er is een andere oorzaak waarom een acute slijmbeursontsteking chronisch wordt en moeilijk geneest.
Deze oorzaak die wij de nummer 1 oorzaak noemen kunt u vinden op deze pagina.
6. Eerste hulp bij een acute slijmbeursontsteking: koelen met ijs
Wanneer u denkt dat u een slijmbeursontsteking heeft, dan is het verstandig om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. U kunt zelf al direct actie ondernemen om de pijn(klachten) te verlichten.
Belangrijk is om het aangetaste gewricht drie dagen volledige rust te geven. Dit heeft een kalmerende werking op de ontsteking en daarnaast heeft het dan de tijd om te helen.
Het getroffen gebied dient u te koelen met ijs en hierdoor vermindert de zwelling en verdooft u de pijn. Een ijspakking maakt u heel gemakkelijk zelf door tien ijsklontjes in een plastic zakje te doen.
Leg dit ongeveer 15-20 minuten op de aangetaste plek. Dit kunt u meerdere keren per dag herhalen.
7. Hoe wordt de diagnose slijmbeursontsteking gesteld?
De arts zal u ten eerste vragen naar uw klachten. Met behulp van een echo kan eventueel bekeken worden of er inderdaad sprake is van een ontsteking, en waar die precies gelokaliseerd is.
Daarna volgt er een aanvullend onderzoek om vast te stellen of de ontsteking puur in de slijmbeurs zit of een verschijnsel is van een onderliggende reumatische ziekte (rheumatoid arthritis).
Om bepaalde reumatische aandoeningen (met name rheumatoid arthritis) uit te sluiten, kan de arts een bloed- en urineonderzoek doen.
De arts verwijst u ook wel eens door om röntgenfoto’s of MRI scan te laten maken om daarmee de toestand van het gewricht (kraakbeen en bot) beter te kunnen bekijken.
Als er artrose, peesontsteking, een hernia (nek, rug) peesverkalking, scheurtjes in de rotator manchet, impingement, of een zenuwbeknelling zoals Ischias wordt geconstateerd, dan wordt dit vaak aangewezen als de oorzaak van de klachten.
Echter, onderzoek na onderzoek laat zien dat die afwijkingen in de rug of de schouder in verreweg de meerderheid van de gevallen niet de oorzaak is van de schouderpijn klachten.
8. Hoe wordt een slijmbeursontsteking behandeld?
Onderstaand vindt u een overzicht van de meest voorkomende slijmbeursbehandelingen.
8.1 Behandeling slijmbeursontsteking
De huisarts zal vaak in eerste instantie rust voorschrijven en u adviseren een paracetamol te nemen wanneer de pijn te hinderlijk is. In de meeste gevallen geneest de slijmbeursontsteking vanzelf.
Echter, de pijn kan ook erger worden en vaker voorkomen door het langdurig gebruik van pijnstillers. Dit is het geval bij alle vrije verkrijgbare pijnstillers.
Bijvoorbeeld als u meer dan 15 keer per maand paracetamol of een NSAID (ibuprofen, diclofenac en naproxen) neemt. Er kan dan door overgebruik een averechts effect ontstaan.
In het begin werkte de medicatie nog. Maar na verloop van tijd wordt de werking minder en daardoor zal u meer gaan innemen om hetzelfde pijnstillende effect te bereiken.
Dat kan uiteindelijk de oorzaak worden van pijnklachten. Dit betekent niet dat pijnstillers slecht voor u zijn, maar gebruik ze met mate.
Als de (pijn)klachten niet overgaan, kan de huisarts de zwelling leegzuigen met een injectiespuit. Dit geeft in veel gevallen tijdelijk minder pijn. Maar vaak vult de slijmbeurs zich na een paar dagen weer met vloeistof.
8.2 Zijn injecties met cortisonen tegen een chronische slijmbeursontsteking effectief?
De arts kiest er ook wel eens voor om bij een chronische slijmbeursontsteking een gerichte cortisonen injectie geven in het gewricht of in de slijmbeurs.
In enkele gevallen geeft dit direct resultaat, maar meestal werkt deze injecties niet of niet voldoende.
Bovendien komt de pijn na verloop van tijd weer terug als de injectie is uitgewerkt. De arts kan u ook doorverwijzen naar de fysiotherapeut voor een behandeling die gericht is op vermindering van de pijn.
Echter, ook hier zijn de ervaringen zeer wisselend. Bij de één verdwijnt de slijmbeurs en bij de ander niet of nauwelijks.
8.3 Is een operatie effectief bij een chronische slijmbeursontsteking?
Bij chronische slijmbeursontstekingen die maar niet over gaan en waarbij de bewegingsvrijheid van het gewricht teveel wordt beperkt adviseert de arts soms een operatie ingreep.
Bij een kijkoperatie kan de chirurg heel gericht een stukje van de slijmbeurs verwijderen. Bij een open operatie wordt de slijmbeurs gedeeltelijk verwijderd en het onderliggende gewrichtsbot glad gemaakt.
De herstelperiode van deze laatstgenoemde operatieve ingreep is langer dan die van een kijkoperatie.
Recente onderzoeken tonen echter aan dat operaties en injecties vaak niet beter werken dan placebo(nep) behandelingen of niet operatieve behandelingen.
Het boek ‘surgery the ultimate placebo’, geschreven, door topchirurg Ian Harris, met ruim 40 jaar ervaring laat na onderzoek zien dat veel operaties het niet beter doen dan placebo behandelingen of simpelweg rust nemen.
8.4 Zijn oefeningen voor een slijmbeursontsteking effectief?
Wanneer de ontsteking niet meer al ernstig is wordt er door fysiotherapeuten vaak geadviseerd om oefeningen te gaan doen met het lichaamsdeel waar de slijmbeursontsteking zit.
Dit zou de doorbloeding stimuleren wat het herstel zou versnellen. De fysiotherapeut dient hier wel over geraadpleegd te worden om te beoordelen wat verstandig is in uw situatie.
U kunt hier baat bij hebben, maar wanneer de slijmbeursontsteking chronisch is geworden zorgt dit er niet altijd niet voor dat de slijmbeursontsteking verdwijnt.
Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn (slijmbeursontsteking) pijnklachten af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Chronische Pijn Test ontwikkeld.Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis Chronische Pijn Test!
9. Wat is de meest effectieve behandeling voor een chronische slijmbeursontsteking?
In onderstaande video wordt uitgelegd wat de meest effectieve behandeling is om een chronische slijmbeursontsteking te behandelen.
Wat al eerder genoemd is: is dat een verminderde doorbloeding de oorzaak is waardoor er pijnklachten en andere symptomen ontstaan in de slijmbeurs van de heup.
Er zijn behandelingen zoals triggerpointmassage, dry needling, oefeningen en shockwave therapie die de doorbloeding van de slijmbeurs weer herstellen.
Echter, bij veel mensen geneest de slijmbeurs hierdoor niet en komt de slijmbeursontsteking weer terug. Dit komt dan door de oorzaak nummer 1 van een slijmbeursontsteking.
Recente ontdekkingen in psycho-fysiologische (mindbody) geneeskunde laten zien dat door middel van specifieke gerichte aanpak een chronische slijmbeursontsteking binnen 2 maanden blijvend kan genezen.
Onze effectieve behandelmethode is gebaseerd op die psycho-fysiologische aanpak die is ontwikkeld door Dr. Sarno en behandeld de oorzaak nummer één van een slijmbeursontsteking.
Bekijk ook eens de reviews van cliénten die na ons behandelprogramma zijn verlost van hun pijnklachten.
x