dr sarno
Artikelen
Johan van Vliet - Chronische pijn expert & TMS coach
Artikelen

TMS

Tension Myositis Syndroom

Dr Sarno is de ontwikkelaar van een geheel nieuw type behandelmethode om chronische, langdurige en onbegrepen pijn te behandelen.

Hij ontdekte dat stress en onderdrukte emoties veranderingen in het lichaam veroorzaken die zich uiten in pijn op één of meerdere plaatsen in het lichaam.

Deze methode wordt ook wel TMS (Tension Myositis Syndroom) genoemd.

Als uw pijnklachten worden veroorzaakt door stress dan hebben fysieke behandelingen die vaak alleen symptomen behandelen geen zin.

Ons behandelprogramma is gebouwd op basis van de methode die door Dr Sarno is ontwikkeld.

Heeft u al veel behandelingen geprobeerd en heeft u nog steeds pijnklachten? Lees dan meer over onze werkwijze.

tms dr sarno

In dit artikel vindt u meer informatie over de onderstaande TMS thema’s:

 1. Wat is TMS en hoe kan TMS pijnklachten veroorzaken?
 2. Wie zijn de artsen die TMS hebben ontdekt?
 3. Hoe weet ik of ik Tension Myositis Syndrome (TMS) heb?
 4. Wat is de oorzaak van Tension Myositis Syndrome?
 5. Is er wetenschappelijk onderzoek over TMS
 6. Hoe kan TMS worden behandeld?
 7. Wat zijn de ervaringen van mensen na de TMS behandeling?

1. Tension Myositis Syndrome (TMS), wat is dat?

Aan het eind van de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig was Dr. John Sarno de directeur van de ambulante diensten aan de Rusk Institute of Rehabilitation Medicine in New York.

Tension Myositis Syndroom

Dr. Sarno behandelde voornamelijk cliënten met nek-, schouder- en rugpijn.

Hij paste de reguliere behandelingen toe en raakte gefrustreerd door de resultaten. Hij zag dat bij heel veel cliënten de behandelingen niet voldoende werkten.

Nog verontrustender was het feit dat cliënten vaak geen pijn hadden waar je ze zou verwachten, gezien de bevindingen van hun medisch lichamelijk onderzoek bron

Sarno begon de medische geschiedenis van zijn cliënten nader te bestuderen.

Hij was verrast toen hij ontdekte dat 88 procent van hen een voorgeschiedenis had van één of meer spanning gerelateerde aandoeningen, zoals maagzweren, hoofdpijn of het prikkelbare darm syndroom.

Hij begon zich af te vragen: 'Is het mogelijk dat het grootste deel van de pijn niet het gevolg is van fysieke schade, maar in feite spanning gerelateerd is?'Bron

Dr. Sarno was hiermee wereldwijd de eerste arts die het verband onderzocht tussen fysieke pijnklachten en spanning (stress).

Na het doen van onderzoek op duizenden cliënten kwam Dr. Sarno tot een opmerkelijke conclusie.

De uitkomst van zijn onderzoek was dat de meeste nek-, schouder- en rugklachten niet het gevolg waren van zenuw-, spier- of schade aan de gewrichtsbanden of pezen. Ze waren het gevolg waren van psychologische processen.

TMS theorie

Hij noemde deze aandoening: Tension Myositis Syndrome (TMS) bron, onlangs omgedoopt tot Tension Myoneural Syndrome. In het Nederlands wordt ook vaak het synoniem Tension Myositis Syndrome gebruikt.

In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u vele van deze onderzoeken die Dr. Sarno heeft gedaan om het verband tussen fysieke pijn en stress nog duidelijke te maken.

tms-boek-png

Hij ontdekte dat fibromyalgie, RSI, hoofdpijn, tendinitis (peesontstekingen), bekkenpijn en verschillende andere pijnklachten ook het resultaat waren van hetzelfde onderliggende psychologische proces bron bron

In 1979 begon Sarno cliënten met medisch onverklaarbare symptomen samen te brengen voor seminars over de aard van hun pijn.

Hij behandelde hoe TMS begint en ontstaat, het onderliggende doel, hoe het aan de gang gehouden wordt en de stappen die nodig zijn om de symptomen af te komen.

Vaak was deze informatie en de theorie over TMS alleen al voldoende om verlichting te brengen aan de cliënten met langdurige pijnklachten.  bron bron bron

1.1 Hoe kan Tension Myositis Syndrome de pijn in het lichaam veroorzaken?

Anders gezegd, we leggen u precies uit wat TMS in het lichaam teweegbrengt.

Wanneer zij die aan chronische pijn lijden de diagnose TMS krijgen, is een veelvoorkomend antwoord: 'Bedoel je dat de pijn tussen mijn oren zit?’ Het antwoord is 100% ‘nee’.

Hoewel de oorzaak van de pijn niet fysiek is kan TMS wel degelijk fysieke pijnklachten veroorzaken. bron bron bron

Uit het onderzoek van Dr .Sarno kwam naar voren dat het autonome zenuwstelsel verantwoordelijk is voor het overgrote deel van de chronische pijnaandoeningen.  bron bron bron

Het autonome zenuwstelsel regelt de bloedsomloop in het lichaam.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een toename in de doorbloeding van de wangen wanneer een persoon zich schaamt. Dit is een lichamelijke reactie op een psychologische oorzaak (trigger).

Het autonome zenuwstelsel kan ook de bloedtoevoer naar bepaalde spieren, zenuwen, gewrichtsbanden en pezen in het lichaam verminderen.

Wanneer dit gebeurt dan is er minder zuurstof beschikbaar voor de weefsels. Het resultaat hiervan zijn symptomen zoals: zoals pijn, gevoelloosheid, tintelingen en soms zwakte.  bron bron bron

Dit komt door een verminderde doorbloeding. Dit leidt tot verzuring en daarmee tot microverkrampingen en triggerpoints in de spieren. Triggerpoints worden ook wel “spierknopen” genoemd. TMS is daarmee ook de hoofdoorzaak van triggerpoints.

De verzuring in uw spier met zuurstoftekorten leidt ertoe dat zenuwen alarm slaan, dit leidt tot pijnklachten.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat deze theorie wetenschappelijk is onderbouwd. bron bron bron 

In de praktijk van ons dagelijks leven zijn we ook bekend met feit dat stress kan leiden tot (pijn)klachten.

Denk aan de tijden dat je onder hoge druk stond. Bijvoorbeeld misselijkheid, versnelde hartslag of darm gevoeligheden wanneer je een spreekbeurt moest houden, een geliefde overleed of het ondergaan van een relatiebreuk of financiële moeilijkheden.

Een fascinerend fenomeen is bijvoorbeeld een schijnzwangerschap, waarbij er allerlei symptomen optreden die er bij een échte zwangerschap ook zijn.

Echter, zodra er een zwangerschapstest afgenomen wordt door een huisarts en de test is negatief (niet zwanger), dan verdwijnen de symptomen vaak in een mum van tijd.

Dit laat de kracht en de impact van brein zien die hier feitelijk door een nieuwe overtuiging en gedachtepatroon de symptomen en verschijnselen stop.

Dit heet ook wel een psychologisch proces en dit laat zien dat ons brein symptomen kan veroorzaken in het lichaam en ze ook weer kan stoppen. bron

Tension Myositus Syndroom maakt precies gebruik van datzelfde brein om (pijn)klachten te veroorzaken in het lichaam.

1.2 Wat is de oorzaak van het Tension Myositus Syndrome?

Om de oorzaak van TMS uit te leggen is het van belang om te weten waarom we überhaupt pijn of andere klachten krijgen.

Als we een tijger in het bos tegenkomen dan krijgen we ook al bijna automatisch een paniekaanval en willen we vluchten. Onze hersenen willen ons beschermen tegen waargenomen ‘gevaar’.

Dit werkt ook zo met pijn.

Wanneer er kokendheet water op uw hand komt zal dit automatisch pijn geven wat leidt tot een reflex waardoor uw hand niet verder verbrand.

Deze pijn is er om uw hand te beschermen tegen (nog) meer schade. Hetzelfde geldt bij pijn door een gebroken been.

Met pijn die te maken heeft met TMS is er ook sprake van gevaar.

Alleen bij TMS beschouwen de hersenen bepaalde emoties als gevaarlijk. Dit creëert een stresstoestand in de hersenen. Het brein wil dat deze emoties niet worden waargenomen omdat ze als gevaarlijk geacht worden.

Dit kan onder andere boosheid, verdriet, schuld en schaamte zijn.

Het doel is om ons te helpen en te beschermen. De reden dat uw hersenen emoties als gevaarlijk kan beschouwen heeft te maken met hoe u bent opgevoed en opgegroeid bent t.a.v. uw emotionele ontwikkeling.

In het Westen is boosheid bij vrouwen en verdriet bij mannen veelal een taboe. Vaak wordt er vanuit ouders en de maatschappij een negatief label opgeplakt.

Door de jaren heen heeft de persoon de hersenen geleerd dat emoties of bepaalde emoties ongewenst of gevaarlijk zijn.

Het doel van de (pijn)klachten en TMS (Tension Myoneural Syndrome) is ervoor te zorgen dat de aandacht uitgaat naar de pijn en de emoties onderdrukt blijven.

Tension Myositis Syndrome emoties.

Dit principe is niet raar als je bedenkt dat talloze mensen zich afleiden van hun emoties door middel van roken, alcohol, drugs, gokken, enzovoorts.

We willen het diep van binnen niet voelen. Door dit telkens niet te willen voelen is dit nu een automatische piloot geworden. Ons brein “helpt” met (pijn)klachten om bepaalde emoties niet te hoeven voelen.

Daarnaast wordt deze pijn ook veroorzaakt en versterkt door angst voor de pijn. Angst dat het niet meer over gaat, angst om bepaalde bewegingen te maken of voor bepaalde activiteiten

Angst dat de pijn weer op komt zetten of omdat je een diagnose hebt gekregen.

We zien dat heel veel diagnoses misdiagnoses zijn. Dit is ook de reden waarom heel veel mensen die allerlei lichamelijk behandelingen proberen nog steeds pijnklachten hebben.

Heeft u al vele (lichamelijke) behandelingen geprobeerd en heeft u nog steeds pijnklachten?

We kunnen u dan aanraden om onze gratis TMS test te doen. Na het doen van deze gratis quiz weet u met een zekerheid van 98% of uw pijnklachten door TMS worden veroorzaakt.

Op hoofdlijnen ziet het TMS proces hoe ons brein uw pijn veroorzaakt er als volgt uit:

 Tension Myositis Syndrome wat is dat

In onderstaande korte video legt dr. Howard Schubiner het TMS process verder uit

 

Misschien vraagt u zich af zijn er ook wetenschappelijke studies zijn gedaan over TMS en pijn met een neuro-plastische oorzaak.

Neuro-plastische pijn is het volgende: Pijn omvat zowel het lichaam als het brein.

Er zijn diverse neuro-wetenschappelijk onderzoeken en onderzoeken die de behandeling van de oorzaak ervan onderzocht hebben met zeer goed resultaat. Bron Bron Bron Bron Bron

Op deze pagina vindt u nog meer wetenschappelijke onderzoeken met diverse invalshoeken.

2. Tension Myositis Syndrome kan de volgende symptomen (SOLK) veroorzaken:

 1. Rugpijn, pijn in de nek, schouder, ogen, tanden, benen, voeten, tenen, armen, handen, vingers, hoofd, Ischias, pijn over het hele lichaam enzovoorts
 2. Klachten zoals spierpijn, tintelingen, branderige pijn, stekende pijn, pijn die uitstraalt naar meerdere lichaamsdelen, zenuwpijn, neuropatische pijn enzovoorts
 3. Tinnitus, fybromyalgie, maag en darmkrampen, stijfheid enzovoorts.

TMS kan elke soort klacht waar dan ook in het lichaam veroorzaken. Uw hersenen en uw zenuwstelsel kunnen alles beïnvloeden in uw lichaam want het stuurt alles aan.

Denk aan harstslag, doorbloeding, spijsvertering enzovoorts.

Hieronder volgt een opsomming van de mogelijke symptomen en (pijn) klachten en aandoeningen die door Tension Mysositus Syndroom worden veroorzaakt.

Rug-, heup-, bekken-, bil-, been-, knie- en/of voetpijnO.a. (rug)hernia, spinale stenose, beknelde zenuw, 'a-specifieke lage rugpijn', ischias, piriformis syndroom, peesontstekingen, slijmbeursontstekingen, scoliose, artrose, hielspoor, lopers-, springers en heuvelknie. tarsaal tunnel syndroom, patellofemoraal-pijnsyndroom.

Nek-schouder,- (boven/onder) arm- elleboog-, pols-, en/of vingerpijn: o.a., pijn in of tussen schouderbladen, (nek)hernia, beknelde zenuw, artrose, frozen shoulder, slijmbeursontsteking (bursitis), peesontstekingen, thoracic outlet syndroom, impingement schouder.

Pijn in het hoofd: o.a. spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, migraine, kaakpijn, oogpijn, aangezichtspijn, oorsuizen.

Buik- en borstpijn: o.a. prikkelbare darm syndroom, reflux en brandend maagzuur.

RSI/CANS pijn klachten: o.a. carpaal tunnel syndroom, tabletnek, tabletarm, golfersarm, tennisarm, whatsapp vinger, muisarm, skiduim ,peesontstekingen, a-specifiek RSI etc.

Pijn in uw hele lichaam: o.a. fibromyalgie, zenuwpijn in been en rug

Overige pijn aandoeningen: chronische peesontstekingen, slijmbeursontstekingen, veel triggerpoints, pijnlijke spieren, mortons neuroom, syndroom van Tietze.

3. Hoe weet ik of ik Tension Myositis Syndrome (TMS) heb?

Tension Myositis Syndrome test

BreinMedicijn gebruikt een gratis Tension Myositis Syndrome test/quiz om te bepalen of uw (pijn)klachten worden veroorzaakt door TMS.

Deze TMS (Tension Myoneural Syndroom) test/quiz is ontwikkeld door Dr. Schechter.  Dr Schechter is een leerling van Dr. Sarno.

Binnen enkele minuten kunt u o.b.v. deze TMS test zien hoe hoog de kans is dat uw (pijn)klachten komen door TMS.

TMS Tension Myositis Syndroom test

Andere termen die hier bij horen zijn SOLK (Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijk klachten), Mindbody Syndroom, neuro-plastische (pijn)klachten en Psycho-Fysiologisch Syndroom.

Onderstaande vragen en uitleg gaan over die TMS test (pijntest) en is een uitgebreidere vragenlijst op de pijntest (TMS test). Deze aanvulling is er omdat een test niet ieders individuele situatie volledig kan beoordelen.

3.1 De antwoorden op de volgende vragen geven gezamenlijk een indicatie of uw (pijn)klachten door Tension Myositis Syndrome komen

Er zijn een aantal belangrijke en duidelijke factoren die laten zien of (pijn)klachten door TMS kunnen komen. Het zijn factoren die onder andere te maken hebben met stress en hoe de (pijn)klachten zich gedragen.

Des te meer van de onderstaande vragen erop duiden dat de (pijn)klachten komen door TMS (Tension Myositis Syndroom) hoe hoger de kans wordt dat uw klachten komen door TMS.

Uiteindelijk is het een optelsom in de zin van: waar wijst het bewijs het meest naar toe? Waarvan de eerste vraag hieronder, al 1 van de twee hoofdoorzaken uitsluit.

De onderstaande vragenlijst is gebaseerd op de inzichten van dr. Sarno, dr. Schechter, dr. Schubiner en Alan Gordon, wat wetenschappelijk onderzoek ons leert en uit onze ervaring met cliënten.

1.    Uitsluiten dat de (pijn)klachten komen door een fysieke aandoening

Tension Myositis Syndrome huisarts

Wij zijn geen artsen en kunnen niet bepalen of uw klachten komen door een medische aandoening. Als u dit nog niet gedaan heeft, dan dient u eerst zich te laten onderzoeken door een (huis)arts of specialist of uw (pijn)klachten komen door een medische aandoening.

Waaronder een blessure, botbreuken, kneuzingen, ernstige ziekte (auto-immuunziekten, diabetes kanker, virus, bacterie etc.).

Als zij niets kunnen vinden waardoor de pijn komt, dan is dat een zeer duidelijke aanwijzing dat de pijn komt door TMS (Tension Myositis Syndroom) en daarmee neuro-plastisch van aard is.

Neuro-plastische pijn is het volgende: Pijn omvat zowel het lichaam als het brein. Normaal gesproken krijgen de hersenen signalen vanuit het lichaam en interpreteren en verwerken zij die,

Maar soms raakt dit systeem in de war en zorgt het ervoor dat de “pijn knop” in onze hersenen vast komt te zitten in de “ AAN” stand en dat zorgt ervoor dat de pijn chronisch en langdurig wordt.

Dit kan gebeuren nadat bijvoorbeeld een verwonding al genezen is maar de (pijn)klachten niet weggaan. De hersenen krijgen dan nog steeds  gevaarsignalen (stress) binnen en/of vinden dat het gevaar nog niet geweken is en houden de “ pijn knop”  in de AAN stand.

Als er een rug-of nekhernia, scoliose, artrose, stenose, botuitsteeksels, slijtage, scheurtjes in een pees, verdikte slijmbeurs (Bursa), meniscus scheurtjes worden vastgesteld. Dan in veel gevallen zal dat worden aangewezen als oorzaak van de (pijn)klachten.

Al laat onderzoek na onderzoek gepubliceerd in gerenommeerde en gerespecteerde medische tijdschriften zien, dat deze afwijkingen zelden de oorzaak zijn van (pijn)klachten en dat er geen verband kon worden gelegd tussen ernstige afwijkingen en milde afwijkingen en de hoeveelheid pijn. Bron Bron Bron Bron Bron

TMS rugpijn

In andere woorden iemand met veel artrose had niet perse meer pijn dan iemand met milde artrose of er was zelfs geen pijn in beiden gevallen.

Echter, ook de de NHG-Standaarden geven aan dat deze afwijkingen in de meeste gevallen geen pijn veroorzaken. De NHG-standaarden  zijn de basis voor het medisch handelen voor huisartsen. De richtlijnen bieden de meest actuele kennis en stand van zaken van de medische wetenschap. bron

Artsen zijn getraind om een fysieke oorzaak te vinden en op te lossen, maar pijn door TMS, stress en daarmee neuro-plastisch van aard zijn ze vaak niet in getraind.

Voor een complete lijst aan wetenschappelijke onderzoeken over dit onderwerp, deze kan je op deze pagina vinden (klik hier)

Als u echt twijfelt vraag dan altijd om een second opinion. Artsen kunnen namelijk aanzienlijk van mening verschillen.

Bij diagnosen zoals RSI, muisarm, tabletnek, ipad-arm, whatsapp-duim, tennisarm, carpaal tunnel syndroom, piriformis syndroom, Ischias, fibromyalgie, lopersknie, springersknie, prikkelbare darmsyndroom, migraine, clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn en aangezichtspijn.

Bij deze aandoeningen of diagnoses zijn er vaak triggerpoints (spierknopen) te vinden, die wanneer die gemasseerd worden of er hard op gedrukt wordt, pijnlijk zijn en de pijn uitstraalt naar de pijnlijke plek.

 Deze triggerpoints en feitelijk micro verkrampingen in de spieren zijn een duidelijke aanwijzing voor TMS (Tension Myositis Syndrome) en daarmee een neuro-plastische oorzaak. Hierover later meer.

2.    U heeft triggerpoints door TMS in de spieren die bij aanraking pijn doen en de klacht activeren

Triggerpoints worden veroorzaakt door het Tension Myositis Syndroom (TMS) en worden chronisch door dit neuro-plastische proces.

Het zijn microverkrampingen in de spieren die een zuurstof armer milieu instant houden en verzuring doen optreden, wat leidt tot irritatie van de zenuwen.

Dit is meer dan  20 jaar geleden door de artsen Janet Travell en David Simons beschreven in het medische handboek: Myofascial Pain & Dysfunction; The Trigger Point Manual. Waarin zij beschreven welke triggerpoints in welke spier pijn afleidt naar welke plek(ken) in het lichaam. Bron

Triggerpoints in de bilspieren zorgen voor uitstralende pijn in de billen naar het been en tot aan de voeten. Ischias klachten of piriformis syndroom klachten kunnen hierdoor komen.

Triggerpoints onder in de rug of vlak boven de billen leiden tot lage rugpijn en triggerpoints in de schouderbladen of in het midden van de rug tot pijnklachten in die regio.

Bij nekpijn zitten de triggerpoints vaak in de nekspieren en spieren bovenin in de rug bron

Zie de afbeeldingen voor meer voorbeelden van de triggerpoints (kruisjes) en de pijn rode vlekken.

rugpijn triggerpoints tension myositis syndrome

Ischias triggerpoints Tension Myositis Syndroom

triggerpoints-hoofdpijn-migraine-tension-myositis-syndroom

Triggerpoints schouderpijn Tension Myositus Syndrome


Als u triggerpoints heeft en ernstige ziekten en dergelijke zijn uitgesloten, dan is dit een hele duidelijke fysieke aanwijzing dat uw (pijn)klachten komen door TMS (Tension Myoneural Syndrome).

Hier kunt u nog meer vinden over diverse (pijn)klachten en triggerpoints.

Massage en dry needling van deze triggerpoints kan de pijn verlichten en tijdelijk oplossen, maar als de oorzaken van TMS en daarmee de neuro-plastische aard van de (pijn)klachten niet wordt aangepakt, zullen de klachten terugkomen of zich verplaatsen naar een nieuwe locatie.

3    De pijn is ontstaan gedurende of na een stressvolle situatie of periode

Denk aan stressvolle situaties, zoals financiële problemen, problemen op het werk of een stressvolle periode op het werk, het verlies van een geliefde (overlijden of relatiebreuk), verhuizing, trouwen, de corona situatie, pesterijen, problemen op school, geboorte van uw kind enzovoorts.

4    De (pijn)klacht wordt getriggerd door stress en wordt minder bij ontspanning

Wordt u pijn erger als u onder druk staat of er gebeuren zaken die u gestrest maken?

U komt te laat bij een afspraak, heeft te maken met keiharde deadlines, u heeft het gevoel achter de feiten aan te lopen, de mailbox loopt vol of u krijgt een vervelende mail van uw leidinggevende of klant?

Als de (pijn)klacht door stress komt opzetten of erger wordt, dan is dat ook een duidelijk teken dat de oorzaak TMS is.

Aan de andere kant als uw bezig bent met een ontspannende activiteit waar u van geniet en/of u in beslag neemt en daardoor afleidt. Dan kunt u ondervinden dat de (pijn)klacht verminderd of zelfs niet aanwezig meer is.

Activiteiten waaronder vakantie, sport en wat voor activiteit of hobby dan ook die voldoet aan genieten en ontspannen, kan een pijn verminderende effect hebben.

Als dit gebeurd, dan is dat ook een aanwijzing dat de pijn komt door TMS en neuro-plastisch van aard is.

5    De pijn(klacht) is ontstaan zonder dat er echt sprake is van een blessure of de blessure is lang geleden ontstaan maar de pijn is er nog steeds.

Als uw pijn is ontstaan zonder dat er sprake is geweest van een ongeval, blessure, ontstaan van een erge ziekte of iets in die trant, dan is dat een aanwijzing dat de pijn komt door TMS en door uw brein.

In gevallen dat u uw zelf wel bezeerd, geblesseerd of schade heeft aangedaan. Zoals bijvoorbeeld een gebroken ledemaat, kneuzing, verrekking , afscheuring van een pees of spier, of een overbelasting.

Dan was de pijn eerst zeker terecht ontstaan, maar als de verwonding genezen is en de normale genezingsduur verstreken is, maar de pijn is er nog steeds, dan is de pijn door het brein en het lichaam aangeleerd en is er sprake van Tension Myositis Syndroom en in feite neuro-plastische pijn.

6     De (pijn) klachten zijn inconsistent en wisselvallig

Wanneer de pijn komt door TMS en daarmee neuro-plastisch van aard is, dan zijn de symptomen inconsistent, wisselvallig en zelfs onlogisch.

Bijvoorbeeld we hadden een client die de ene keer tijdens het wandelen veel pijn had en de andere keer niet of weinig pijn.

Een ander had de ene keer veel pijn bij het bukken of zitten maar een andere keer was het veel minder pijnlijk of was er zelfs geen pijn.

Andere met bijvoorbeeld rugpijn hebben alleen pijn bij het bukken of staan of lopen of zitten of liggen of tillen, maar niet bij 1 of meerdere van deze lichaamsposities. Als er een fysieke oorzaak is dan zou deze pijn vaak niet op deze manier zo kunnen verschillen

Wat ook voorkomt is dat mensen pijn s’ nachts of  s ’ochtends of s’ middags of s’ avonds hebben, maar op andere tijdstippen niet. Als de pijn komt door een fysieke oorzaak dan zou er geen verschil moeten zijn in het tijdstip.

Bij een fysieke aandoening, zoals bij een breuk zal de pijn eerst hevig zijn en vervolgens langzaam afnemen in samenhang met de genezing van de breuk. Bij permanente zenuwschade of een ernstige ziekte zal de pijn qua intensiteit bijna nooit een verschil laten zien.

Wanneer de pijn komt vanuit uw zenuwstelsel (neuro-plastisch) dan zal de pijn fluctueren van weinig tot veel.

In sommige gevallen is de pijn soms helemaal niet aanwezig en kan dan ineens weer in alle hevigheid beginnen.

 Als uw pijn, zenuwbaan pijn is (neuro-plastisch), dan kan dit enorm verschillen.

7    U heeft meerdere (pijn)klachten op meerdere plaatsen in het lichaam

Tension Myositis Syndrome meerdere klachten

Uiteraard kan 1 (pijn) klacht ook komen door TMS, maar als u op meerdere plekken van uw lichaam (pijn)klachten heeft  dan is dat een duidelijke aanwijzing dat het komt door TMS en neuro-plastisch van aard is.

Ervan uitgaande dat u geen medische aandoening of ziekte heeft, zoals bijvoorbeeld Lupus, MS, cystic fibrosis (taaislijmziekte) en andere ernstige ziekte.

Zoals eerder aangegeven,  door een (huis)arts andere medische aandoeningen laten uitsluiten is essentieel, voordat men denkt TMS te hebben.

Als deze bovenstaande zaken zijn uitgesloten dan wijzen meerdere klachten naar Tensiom Myoneural Syndrome.

Als u namelijk op 3 of 4 verschillende plekken (pijn)klachten heeft en de kans dat die zouden komen door 3 of 4 verschillende medische aandoeningen is heel erg klein.

8. U heeft in uw levensgeschiedenis allerlei (pijn)klachten gehad die vallen onder spanningsgerelateerde aandoeningen en waar de lichamelijke oorzaak niet duidelijk of onbekend was (SOLK)

Dr. Sarno, een Amerikaanse professor en grondlegger van deze behandelmethode ondervond bij de mensen waar hij TMS vaststelde dat deze patiënten 1 of meerdere van de volgende aandoeningen/klachten hebben gehad: netelroos, eczeem, huiduitslag, maagzweer, hartkloppingen, spastische darm, prikkelbare darm, maagvliesontsteking, maag- en/of darmproblemen, spannings- of migraine hoofdpijn, constipatie etc.

Dit is ook onze ervaring bij BreinMedicijn met onze cliënten dat zij vaak hoe ouder ze zijn een des te grotere lijst hebben met allerlei verschillende klachten die ze in de loop van hun leven hebben gehad.

Een andere doorvraag die wel relevant kan zijn voor u is de volgende vraag:

Wordt de ene pijn(klacht)  minder wanneer u een andere (pijn)klacht heeft?

Als het antwoord JA is, dan is dat nog een aanwijzing voor TMS (Tension Myositis Syndroom)

Als uw pijn zou komen door een fysieke aandoening dan kan de pijn namelijk niet minder worden wanneer u last heeft van nog een andere (pijn)klacht.

9. Symptomen verspreiden zich of verplaatsen zich

Tension Myositis Syndrome verplaatsende klachten

(Pijn)klachten die komen door TMS hebben de neiging zich te verplaatsen of te verspreiden.

Mijn eigen situatie laat zien hoe erg het zich kan verspreiden. Bij mij begon het met lage rugpijn en het verspreidde zich naar mijn bovenrug en nek. Een paar dagen later had ik pijn in mijn onderrug, nek,  elleboog, voorarm, pols, hand en vingers. Wanneer pijn zich verspreidt is dat een indicatie dat het neuro-plastisch van aard is en daarmee Tension Myositis Syndrome.

Ten aanzien van het verplaatsen van klachten, hebben we vanuit onze ervaring met onze cliënten gezien dat (pijn)klachten zich verplaatsten van het linkerbeen naar het rechterbeen, van de linkerzijde van de rug naar de rechterzijde of van de boven- of onderrug en pijn aan bijvoorbeeld de rug zien verplaatsen naar hoofdpijn of pijn aan de armen.

(Pijn)klachten door een neuro-plastische oorzaak en daarmee TMS kan zich verplaatsen of verspreiden waar dan ook in het lichaam.

 Als een duidelijke fysieke oorzaak is uitgesloten dan is dit een duidelijke aanwijzing dat het komt door Tension Myoneural Syndrome.

10. U heeft (pijn)klachten op beiden dezelfde ledematen

Dit is wanneer iemand pijn ontwikkeld aan beiden polsen of beiden duimen, of beiden enkels, of beiden hielen enzovoorts. Het is zeer ongebruikelijk dat u tegelijkertijd aan beiden ledematen een fysiek probleem zou hebben ontwikkeld. Dit suggereert een neuro-plastische (TMS) oorzaak.

11. Triggers die (pijn)klachten doen opstarten die niets te maken hebben met het lichaam

Deze factor is het best uit te leggen met het volgende experiment gedaan door Pavlov.

Pavlov constateerde dat honden begonnen te kwijlen, zodra ze door hadden dat ze op korte termijn te eten kregen.

 Pavlov besloot de speekselproductie van zijn honden te gebruiken in een nieuw gedragsexperiment.

Iedere keer als hij zijn honden te eten gaf, liet hij vlak hiervoor een bel rinkelen.

Onbewust begonnen de dieren het belletje hierdoor in verband te brengen met  eten.

Pavlov Tension Myositus syndrome

Uiteindelijk begonnen de honden zelfs te kwijlen als Pavlov alleen maar met het belletje rinkelde, zonder dat er eten in de buurt was.

Deze onbewuste en aangeleerde reactie kwam bekend te staan als de Pavlovreactie. Bron

 Dit proces heet conditionering of programmering en de bel heet ook wel een trigger die leidt tot een lichamelijke reactie.

Deze conditionering met triggers is ook vaak aan de gang bij vraag: ‘5 .De (pijn) klachten zijn inconsistent en wisselvallig’.

Echter, ik heb cliënten gehad wiens (pijn)klachten enorm fluctueerden o.b.v. het weer, warmte, kou, geuren, en zelfs het tijdstip van de dag. Of ze kregen klachten als ze op een bepaalde locatie waren (werk, kerk, buiten, binnen) of zelfs door bepaalde personen.

Als uw pijnklacht wordt getriggerd door iets wat niets met uw lichaam te maken heeft, dan is dat heel duidelijk teken aan de wand dat de pijn komt door Tension Myositis Syndrome.

12. Pijn(klacht) die pas na de activiteit komt opzetten

Bij sommige mensen wiens pijn door TMS komt, krijgen pas symptomen nadat zij een activiteit hebben afgerond.

Bijvoorbeeld tijdens het wandelen, in de tuin werken of de hele dag bezig zijn heeft iemand geen last,  maar pas nadat deze is afgerond begint de pijn. Zelfs de hoeveelheid tijd tussen de afronding van de activiteit en het begin van de (pijn)klacht kan vaak hetzelfde zijn.

Dit soort vertraagde (pijn)klachten is niet iets wat je terugziet bij pijn die veroorzaakt wordt door een fysieke oorzaak.

13. Een (deels) moeilijke jeugd te hebben gehad en/of traumatische gebeurtenissen

Mensen die traumatische gebeurtenissen mee hebben gemaakt in hun jeugd hebben een hogere kans op het ontwikkelen van langdurige of chronische pijnklachten wanneer zij volwassen zijn.

Maar het zijn niet alleen puur grootte trauma’s die leiden tot neuro-plastische (Tension Myositis Syndrome) pijn.

Alles wat u dan ook maar onveilig deed voelen tijdens het opgroeien als kind, maakt u vatbaarder voor langdurige en chronische pijn.

Een aantal voorbeelden:

Misschien groeide u op met een overbezorgde vader of moeder die bij alles dacht aan het ergste wat er maar kan gebeuren.

Misschien had u een kritische ouder die u deed voelen alsof u het nooit goed deed of niet goed genoeg was. Ze hadden altijd wat op u aan te merken.

Misschien groeide u op met een vader die alcoholist was, waardoor zijn humeur en reacties niet te voorspellen waren en gewelddadig uit de hoek kon komen.

Misschien was 1 van uw ouders depressief of ziek en voelde u zich verantwoordelijk om haar zich beter te doen voelen.

Misschien kreeg uw ouder of jongere broer/zus alle aandacht en werden uw behoeften niet gezien en niet vervult.

Misschien had u vanaf jonge leeftijd al de nodige gezondheidsuitdagingen en was u vaak ziek. Waarbij je niet altijd begrepen werd door ouders of omgeving en ook een hoop hebt moeten missen.

Het kan ook zo zijn dat uw jeugd behoorlijk trauma vrij is, maar dat u wel op de basisschool in groep 7 gepest bent geweest of op social media. Of dat de leeromgeving zeer competitief  was.

En zo zijn er talloze voorbeelden van onveilige situaties.

Als u 1 of meerdere van deze situaties heeft meegemaakt in uw leven, dan kan het ervoor zorgen dat u bent geprogrammeerd om de wereld door een  lens van ‘ gevaar’ te zien, waardoor uw hersenen te snel ‘ gevaar’ zien en u veel vatbaarder bent voor Tension Myositis Syndrome en daarmee voor (pijn)klachten.

14. U heeft 1 of meer van deze veelvoorkomende karaktereigenschappen

Bepaalde karaktereigenschappen en persoonlijkheidskenmerken komen veel voor bij mensen met Tension Myositis syndroom.

Deze karaktereigenschappen zijn net zo krachtig in het veroorzaken van gevaarsignalen en stress in de hersenen als trauma’s dat zijn. Als u geen (heftige) trauma’s heeft meegemaakt dan is uw karakter waarschijnlijk de emotionele trigger. Ons karakter bepaald namelijk hoe we met situaties van het leven omgaan en vooral hoe we met onszelf omgaan.

Deze mensen zijn sterk geneigd tot zelfkritiek, het veel druk uitoefenen op zichzelf (hard zijn voor jezelf), zorgen maken, people-pleasend en daarmee conflict vermijdend gedrag.

Hieronder vindt u een opsomming met nog een aantal andere veelvoorkomende karaktereigenschappen die bij mensen met neuro-plastische pijn en daarmee TMS.

Perfectionisme

Wat dit kenmerkt is het perfect moeten zijn, wil het goed zijn. Twijfels of u het wel goed genoeg gedaan heeft. Bijvoorbeeld: een half uur doen over 1 mail omdat de spelling, formulering en de toon 100% goed moet zijn. Onderliggende reden: angst dat de mail verkeerd overkomt of iemand er kritiek op gaat hebben.

Gewetensvol en nauwgezet

Er is een deadline morgen en je bent iemand die tot diep in de nacht het project zal afmaken ook al hebben andere niets of weinig gedaan, want je wilt een 10 halen natuurlijk. Daarnaast volg je regels en instructies tot in de details omdat het anders niet goed is en het je eigen schuld is als er iets fout gaat.

People pleasing

Het anderen naar de zin maken uit angst voor conflict of niet willen teleurstellen. Bijvoorbeeld je hebt nog duizenden dingen te doen vandaag, maar iemand vraagt je om haar naar het vliegveld te brengen terwijl er ook nog files staan. Maar je doet het toch want je wilt haar niet teleurstellen en haar het idee geven dat je niet om haar geeft.

Dit is onder andere angst om afgewezen te worden of niet aardig of leuk gevonden te worden.

Conflicten vermijden en ruzies ontlopen is ook een bekend fenomeen hierbij. De onderliggende reden is hierbij dat men bang is om de ander boos te maken en dat er dan consequenties volgen. Angst voor verlating, angst voor afwijzing of een andere angst zit hier vaak achter.

Angstig, vreesachtig

Je bent snel ongerust, bang, nerveus. Dit kan in wat mensen van je denken als je in een groep bent, wat mensen van je denken als je een keer te laat komt, hoe je je werkt doet. Maar dit kunnen ook zorgen zijn over de toekomst, over je baanbehoud enzovoorts.

Legalistisch

Uw normen, waarden en mening zijn de waarheid. U bent waarschijnlijk een zwart/wit denker. Meningsverschillen tussen u en een ander kunnen u zeer irriteren en u raakt snel emotioneel betrokken hierin. Als u het nieuws leest en iets zint u niet dan bent u snel emotioneel betrokken.

Al deze karaktereigenschappen zorgen voor de nodige stress, negatieve emoties en geven onze hersenen massa’s gevaarsignalen en brengen daarmee ons brein in een staat van hoge alertheid.

En dat leidt vaak tot Tension Myositis Syndrome en de daardoor Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijk klachten (SOLK).

4 De behandeling van Tension Myositis Syndrome (TMS)

dr--sarmo-therapie-

In dit hoofdstuk bespreken we wat de behandeling van het Tension Myositis Syndrome (TMS) inhoudt dat destijds dr. Sarno therapie genoemd werd.

Daarnaast de effectiviteit ervan en dat er velen succesverhalen zijn van mensen die van hun (pijn)klachten afgekomen zijn door deze TMS syndroombehandeling.

4.1 Werkt een Tension Myositis Syndrome (TMS) behandeling wel en hoe effectief is het?

De behandeling van TMS (Tension Myositis Syndrome) met een behandelmethodiek die gericht is op de oorzaken van TMS, is als u de ervaringen van onze cliënten bekijkt op onze website en andere bronnen, op zijn minst succesvol te noemen.

De andere bronnen met nog meer ervaringen kunt u lezen op stichting Emovere die succesverhalen over heel Nederland verzamelt. Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.

Daarnaast is er mede door Alan Gordon een TMS forum opgericht, die ook functioneert als een echt forum maar waar ook boeken, wetenschappelijke studies en ervaringen worden gedeeld. bron

Resultaten van de TMS behandelmethodiek en wetenschappelijke onderzoeken.

Dr. Sarno onderzocht zijn, destijds ook wel genoemde dr. Sarno therapie, doormiddel van drie formele retrospectieve studies uit te voeren aan het Rusk Instituut in 1982, 1987 en 1999. bron bron bron bron

Om hiermee de effectiviteit van zijn Tension Myositis Syndroom (TMS) behandeling te beoordelen.

In totaal 371 willekeurig geselecteerde chronische pijncliënten waren geïnterviewd zes maanden tot drie jaar na de behandeling om te bepalen wat hun niveau van pijn en hun niveau van het kunnen deelnemen aan fysieke activiteiten was.

Zo’n 72 procent meldde dat ze pijnvrij of bijna vrij waren van pijnklachten en geen restricties meer ervoeren in hun dagelijks leven.

16 procent meldde dat ze wat verbetering merkten en 12 procent meldde weinig tot geen verbetering bron bron bron

Deze drie onderzoeken waren uniek in het feit dat het alleen patiënten betroffen met: gedocumenteerde hernia's. Waarvan over een derde was geadviseerd door artsen, om een operatie te ondergaan.

Echter, wanneer zij één en drie jaar na de TMS syndrome behandeling werden geïnterviewd gaf een opmerkelijke 88 procent van deze patiënten aan pijnvrij of bijna vrij te zijn van pijn.

Dr Schechter, Dr. Schubiner en Alan Gordon hebben hun TMS syndroom behandeling laten onderzoeken en die resultaten zijn ook zeer succesvol te noemen. Bron Bron Bron Bron

Dr. Alan Gordon, samen met een heel team met onder andere dr. Howard Schubiner en Mark A Lumley en andere, hebben in 2021 een gerandomiseerde controle studie afgerond.

Dit deden zij met de Pain Reprocessing therapy wat een door Alan Gordon ontwikkelde TMS behandelmethodiek is. bron

Waarbij ook fMRI scans gemaakt zijn om de veranderingen in de hersenen te kunnen aantonen.

Dit onderzoek is nu ter publicatie aangeboden en laat een zeer groot effect en resultaat zien.  66% procent van de deelnemers was na de behandeling pijnvrij of bijna vrij van pijnklachten.

Ook de fMRI scans lieten zien dat bij die deelnemers ook de hersenen waren verandert. Deze veranderingen waren gecentreerd rondom de anterior insula wat één van de gebieden is van de hersenen die in het pijnverwerkingsgebied valt. Dit gebied speelt een belangrijke rol in het bepalen of de hersenen wel of geen pijn moeten genereren.

Dit resultaat is een groot succes te noemen!

Nu is het afwachten totdat de studie wordt gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift en we er alles over kunnen lezen.

Wij bij BreinMedicijn zien vergelijkbare resultaten bij onze cliënten en kennen de methodieken die dr. Sarno, dr. Schubiner, dr. Schechter en Alan Gordon gebruiken.

Deze technieken zijn ook onderdeel van ons TMS online behandelprogramma die ook nog eens in het Nederlands is met begeleiding in het Nederlands van een TMS coach.

Daarnaast zijn wij ervaringsdeskundig en hebben we veel ervaring in het begeleiden cliënten met diverse (pijn)klachten om ook van hun langdurige klachten af te komen.

4.2 Wat houdt een Tension Myositis Syndrome behandeling in?

TMS syndroom behandeling

Vragen die wij vaak ontvangen: wat houdt een Tension Myositis behandeling in? Wat is er anders aan een TMS behandelprogramma dan aan bijvoorbeeld een bezoek aan de psycholoog of andere psychologische aanpak? Wat maakt de TMS behandeling van BreinMedicijn anders dan andere psychologische aanpakken?

Wat ons anders maakt en in dat kader de TMS behandelmethodiek op zichzelf is, dat er drie hoofdoorzaken zijn van pijnklachten die komen door Tension Myositis Syndrome en feitelijk pijn die door het lichaam is aangeleerd ook wel neuro-plastische (pijn)klachten.

De oorzaken van Tension Myoneural Syndrome zoals we in dit artikel beschreven hebben zijn: 

1.    Gedachtepatronen (mindset)

2.    Gedragspatronen (gedrag en de conditioneringen (Pavlov)

3.    Onderdrukte emoties

Deze drie oorzaken worden bij de psycholoog, exposure therapie, cognitieve gedragstherapie, multi disciplinaire aanpakken, pijnpoli’s, het rughuis enzovoorts; niet alle drie behandeld. Dit terwijl ze alle drie even en net zo belangrijk zijn.

Ons brein krijgt via deze drie psychologische processen de feedback om pijn te stoppen, instant te houden of te laten starten.

Ik zal deze oorzaken van Tension Myositis Syndroom en daarmee neuro-plastische (pijn)klachten samenvattend hieronder beschrijven.

1.    Gedachtepatronen (mindset)

Hoe je denkt over je pijn: waardoor het komt (diagnose), of zorgen maken waardoor het kan komen,  niet meer beter denken te worden, angst dat de pijn terugkomt of opkomt, de hele tijd bezig met hoe krijg ik de  pijn weg.

Zijn een paar voorbeelden van gedachtepatronen die leiden tot veel stress- en gevaarsignalen en daarmee bevestigingen aan het brein dat de pijn moet blijven.

Dat is 1 onderdeel van de oorzaak van Tension Myositus Syndrome.

In ons TMS behandelprogramma en met behulp van een TMS coach zul je de juiste gedachtenpatronen aanleren en de juiste kennis krijgen om dit ook uzelf te maken.

Door de juiste gedachtepatronen, overtuigingen en kennis laat u zien aan uw brein dat er geen gevaar is zijn en zal het veiligheidssignalen en ontspanning ontvangen en de (pijn)klachten vanuit de mindset kant stap voor stap stoppen.

tms-denkpatronen

2.    Gedragspatronen (gedrag en de conditioneringen)

Als het denken op de manier gaat zoals ik hierboven beschreef dan is het gedrag wat eruit voorkomt ook vaak met stress en angst geladen. Daarnaast als je denken en gedrag niet op 1 liggen dan zorgt dit voor dezelfde veel stress- en gevaarsignalen. Bijvoorbeeld als je weet en denkt mijn rug mankeert niets, want het is Tension Myositus Syndroom en neuro-plastisch, maar je durft nog steeds niet te bukken, te zitten, te lopen, te tillen enzovoorts dan valt u spreekwoordelijk van beiden kanten van het paard.

Gedrag is daarmee onder andere: de activiteiten/bewegingen of wat dan ook niet durven omdat de pijn dan opkomt oftewel conditioneringen zoals het eerder besproken Pavlov-effect.

Hoe u verder reageert op de (pijn)klachten is ook gedrag wat kan leiden tot (pijn)klachten en welke dat bij u zijn en hoe dit verandert zult u ontdekken in het TMS behandelprogramma.

U leert bij ons ook alle triggers op te sporen, uw gedachtepatronen, gedragspatronen te veranderen en angst te overwinnen. Door de juiste gedragspatronen laat u zien aan uw brein dat er geen gevaar is  en zal het veiligheidssignalen en ontspanning ontvangen en de (pijn)klachten vanuit de gedragskant stap voor stap stoppen. Als u hierbij hulp nodig heeft dan kunt u uw vragen kwijt bij onze TMS coach.

3.   Onderdrukte emoties en Tension Myositis Syndrome

Onderdrukte emoties zorgen daarnaast ook voor de nodige stress-gevaarsignalen naar de hersenen. Een welbekende vraag is: “maar ik denk dat ik geen onderdrukte emoties heb want ik voel al zoveel.”

Het gaat er niet om wat je wel voelt het gaat erom wat je (nog) niet voelt dat zijn de emoties die onderdrukt worden.

En als u TMS (Tension Myositus Syndrome) heeft dan is het overduidelijk dat er emoties worden onderdrukt,  want die emoties bij u weghouden is onder andere het doel ervan.

Wat nodig is, is te leren om +/- 100%  in contact te komen te staan met je emoties. In ons TMS behandelprogramma leren we u dat en als uw vragen heeft dan kunt u die uiteraard stellen aan onze TMS coach.

Een psycholoog, psychotherapeut enz. Kan u wel helpen om emoties te voelen, maar figuurlijk geven ze u vis, maar u leert niet zelf vissen. Wij leren u te vissen.

Zodat u zelfstandig leert in contact te staan met uw gevoel, want dat is essentieel om van (pijn)klachten af te komen.

Als u leert in contact te staan met uw gevoel, dan laat u zien aan  uw brein dat die emoties niet gevaarlijk zijn en zal het veiligheidssignalen en ontspanning ontvangen en de (pijn)klachten vanuit de emotie kant stap voor stap stoppen.


Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma

Als u meer wilt weten over de oorzaak en behandeling van Tension Myositis Syndrome, dan raden wij u aan om de proefversie van ons TMS Online Behandelprogramma te doen. Wat in het Nederlands is en in Nederland gevestigd is. Al kunnen mensen uit België of uit elk land in de wereld het volgen als je de Nederlandse of de Vlaamse taal maar beheerst.

U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.

U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen. En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcall met onze TMS coach.


Reacties
Categorieën