Impingement schouder

Impingement schouder

“Impingement schouder heb ik dat?” Vraagt u zich misschien af?

Of Is het een peesontsteking, slijmbeursontsteking, zenuwbeknelling, artrose, hernia, of is het iets anders?

U wilt misschien weten: “hoe kom ik in vredesnaam van deze schouderklachten af?"

In dit artikel gaan we specifiek in op het impingement schouder wat de symptomen zijn, wat de oorzaak is en welke behandeling het meest effectief is om van de impingement schouder klachten blijvend te genezen.

U vraagt zich misschien af of u pijn door een impingement schouder komt of dat het komt door een andere aandoening en hoe u hier vanaf komt.

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw impingement schouder of pijnklachten.

Of u heeft al zoveel behandelingen of operaties gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn tegen impingement schouder pijnklachten is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijnklachten (impingement schouder) af te komen?"

Heeft BreinMedicijn een gratis Impingement Schouder Test ontwikkeld. Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw pijnklachten definitief te genezen. Klik op de oranje button met “Impingement Schouder Test” om te starten met de test.In het kort

 •  De betekenis van een impingement schouder (‘schouderinklemming) is: dat de klachten aan de schouder worden veroorzaakt doordat er spieren, botten, pezen, kapsel of slijmbeurs bekneld raken
 • Symptomen bij impingement: bewegingsbeperking, zeurende of stekende pjjn aan de buitenzijde van de schouder, Pijn rond het schoudergewricht, uitstralende pijn vanuit de schouder naar de nek, bovenarm, elleboog en soms de hand, pijn wordt gevoeld bij het heffen van de armen (zoals bij gewichtheffen) en het zijwaarts opheffen van de armen (vliegbeweging);
 • Een impingement wordt vastgesteld op basis van lichamelijk onderzoek, Hawkins-Kennedy-, Painful arc sign- en Infraspinatus  test en aanvullend door röntgenfoto's, echo en arthografie;
 • Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de blijvende aanhoudende pijn niet veroorzaakt wordt door impingement, maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
 • Medicatie, fysiotherapie, injecties, oefeningen, operaties, triggerpointtherapie, brace kunnen de klachten verhelpen of verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk;
 • De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door een schouder impingement. Ons programma helpt hierbij.


Inhoudsopgave

 1. Wat is het impingement schouder?
 2. Wat zijn de klachten en symptomen bij een impingement schouder?
 3. Testen op een impingement schouder?
 4. Wat is de oorzaak van het Impingement schouder?
 5. Wat is de nummer 1 oorzaak van impingement schouder klachten?
 6. Welke behandelingen zijn er voor een impingement schouder revalidatie"
 7. Wat is de meest effectieve behandeling voor een Impingement schouder?"

1 Wat is een impingement schouder

Impingement schouder

 Impingement schouder, wat in het Nederlands ‘schouderinklemming’ genoemd wordt. Andere namen zijn impingement syndroom en schouder impingement.

Een impingement schouder is een veelvoorkomende aandoening aan de schouder en ongeveer 23 op de 1000 mensen per jaar krijgen er last van.

Deze aandoening komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen en komt het meest voor bij de leeftijdsgroep vanaf 40 jaar en ouder.

 De betekenis van een impingement schouder is: dat de klachten aan de schouder worden veroorzaakt doordat er spieren, botten, pezen, kapsel of slijmbeurs bekneld raken.

De ruimte tussen de kop van de bovenarm en het schouderdak is ongeveer 1 cm. Als een slijmbeurs, pees of spier verkrampt of opgezwollen raakt wordt deze ruimte al snel te klein.   Spieren impingement syndroomsupraspinatus impingementinfraspinatus impingement
De pezen, slijmbeurs of kapsel zijn de weefsel die meestal ingeklemd of bekneld raken onder het schouderdak.

Daarnaast kunnen triggerpoints in de schouder-, nek- en rugspieren, wat micro verkrampingen zijn van de spieren, de spieren verkorten wat leidt in geval van de infraspinatus en supraspinatus spier tot krachtsvermindering en een verhoogde kans dat de ruimte tussen het schouderdak en de bovenarm kopversmalt.

Hierover later in dit artikel meer. De (pijn)klachten worden voornamelijk gevoeld bij het zijwaarts heffen van de arm(en).

2 Wat zijn de klachten en symptomen bij een impingement schouder

Impingement schouder klachten

De symptomen zijn dat u vooral last van heeft van u schouder bij het bewegen en met name bij het heffen en reiken van uw arm De pijn kan naar uw nek, bovenarm, elleboog of hand uitstralen.

De volgende klachten en symptomen komen vaak voor bij een impingement schouder:

• Zeurende of stekende pjjn aan de buitenzijde van de schouder

 • Pijn rond het schoudergewricht

 Uitstralende pijn vanuit de schouder naar de nek, bovenarm, elleboog en soms de hand.

• Pijn wordt gevoeld bij het heffen van de armen (zoals bij gewichtheffen) en het zijwaarts opheffen van de armen (vliegbeweging)

 • Een portemonnee uit uw achterzak pakken doet de pijn doen opkomen.

• Bewegingsbeperking: het kan voorkomen dat iemand zijn of haar armen niet volledig boven zijn/ haar hoofd kan uitrekken. • De pijn is in het begin vaak in episoden aanwezig maar kan naar verloop van tijd steeds meer constant worden.

3 Testen op een impingement schouder

Voor het diagnosticeren van impingement van de schouder in het algemeen, zijn er 3 testen die het meest betrouwbaar zijn:

3.1 Hawkins-Kennedy impingement schouder test

Deze schouder impingement test kan alleen met iemand samen gedaan worden en uw huisarts of fysiotherapeut is daar het meest geschikt voor. In onderstaande video ziet u hoe deze test uitgevoerd wordt


3.2 Painful arc sign test

De Painful arc impingement schouder test doet u als volgt: u heef uw armen afhangend naast uw lichaam en beweegt ze reikend naar de zijkant langzaam omhoog totdat uw armen volledig boven uw hoofd reiken. De pijn zit dan tussen de 60 en 120 graden.

Zie onderstaande video voor een goed voorbeeld.


3.3 Infraspinatus muscle (spier) test

De infraspinatur spier test is ook een betrouwbare test om te testen of u een impingement schouder heeft. De volgende video laat zien hoe u deze test kunt uitvoeren.

 Uw arts zal naast deze testen ook vragen naar uw klachten en u eventueel doorverwijzen voor een röntgenfoto (maakt schade aan botten zichtbaar), echo (maakt scheuren in pezen aantonen), arthografie (maakt scheuren in pezen zichtbaar) en/of MRI (beeld van de weke delen en/of botten).

Echter, wanneer er artrose, rotator cuff tear (scheur), zenuwbeknelling (vaak misdiagnose), peesontsteking, slijmbeursontsteking wordt geconstateerd dan is dat niet automatisch de hoofdoorzaak van de schouderklachten of impingement schouder.

Anatomische afwijkingen is iets waar veel mensen mee rondlopen zonder dat ze klachten hebben.

De oorzaak nummer 1 is de meestvoorkomende oorzaak van schouderklachten en o.a. een schouderimpingement.

4 Wat is de oorzaak van een impingement schouder

Impingement schouder oorzaken

Er worden diversen oorzaken genoemd waarom de ruimte tussen het schouderdak en de bovenarm kop zou versmallen en daarmee een impingement schouder ontstaat.

De hoofdoorzaken zijn:

• Overbelasting van de schouder

• Slijmbeurstonsteking of peesontsteking

• Anatomische afwijking (schouder)

 • Verkorte spieren vanwege triggerpoints

• Stress en emotionele spanning in het lichaam

Overbelasting van de schouder, peesontsteking en het niet goed werken van de rotator cuff worden vaak als oorzaak aangewezen. Echter, wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat afwijkingen in pezen of botten niet de oorzaak zijn van langdurige of terugkerende pijn.

4.1 Overbelasting van de schouder, de oorzaak van een schouder impingement?

Impingement schouder overbelasting

Tegenwoordig wordt er veelvuldig gewaarschuwd in de media, sportscholen, fysiotherapeuten tegen het gevaar van overbelasting. Dit zou volgens hen kunnen leiden tot chronische pijnklachten, waaronder een impingement syndroom.

Dat men o.a. in de sportschool of door een verkrampte werkhouding een impingement syndroom oploopt is uiteraard mogelijk, maar dat dit chronisch wordt en daarmee maanden of jaren lang duurt kan niet door een simpele overbelasting komen.

Het lichaam herstelt zich namelijk over het algemeen vanzelf. Blessures en verwondingen genezen normaliter binnen een aantal weken en op zijn hoogst een aantal maanden.

Dr. Sarno. de autoriteit op het gebied van een impingement schouder syndroom en andere chronische pijn aandoeningen zegt het volgende hierover:

“Het is volstrekt onlogisch om te beweren dat na miljoenen jaren van evolutie, in welke tijd wij de dominante soort op deze planeet is geworden, onze lichamen zwak geworden zouden zijn of dat we zo broos zijn geworden dat we voorzichtig moeten zijn met hoe we bewegen , hoe we onze lichamen gebruiken of deelnemen aan repeterende activiteiten. Dit is volstrekte onzin. Wij zijn geen papier-maché; Wij zijn sterk en veerkrachtig, aanpasbaar en we genezen snel”.

Of u nu in God geloofd of in evolutie of in beiden de conclusie van dr. Sarno blijft dezelfde.

Daarnaast hoe kan het bijvoorbeeld dat:

 • Dat er velen mensen zijn die allerlei bewegings- sport- en werkadviezen niet opvolgen nooit een chronische impingement schouder krijgen?

 • Hoe is het eigenlijk mogelijk dat er mensen zijn die wel al de bewegings- sport- en werkadviezen opvolgen en wel een chronische impingement schouder syndroom oplopen

 • Hoe kan het dat na decennia’s van voorlichting en bewegings- sport- en werkadviezen en het veelvuldig gebruik van ergonomische producten; de overbelastingsaandoeningen, zoals een chronische impingement syndroom nog steeds ontzettend veel voorkomen en nauwelijks afnemen.

 • In eerste deel van de 20ste eeuw werd er op logge typmachines meer dan 8 uur per dag met een slechte lichaamshouding gewerkt, maar zij liepen geen chronische overbelastingsaandoeningen. Hoe kan dat?

  Volgens vele zogenaamde expert van nu zou dat moeten leiden tot een gigantisch ziekteverzuim. Echter, het chronische impingement syndroom bestond toen nauwelijks.

 • Voor de 20ste eeuw verrichtte mensen hun hele leven o.a. zwaar werk op het land en voorlichting over de juiste lichaams- en werkhouding bestond toen nog niet. Hoe kan het dat er toen geen epidemie van chronische impingement syndromen bestond?

 • Hoe kan het dat chronische overbelastingsaandoeningen, waaronder een impingement schouder, sinds er via o.a. de media, bewegingsexpert over gewaarschuwd wordt flink toegenomen?

  Als jezelf anders bewegen de oplossing zou zijn dan zou je een tegenovergesteld effect verwachten.

Het antwoord op de vraag is: dat herhaaldelijke en statische bewegingen en niet ergonomisch bewegen geen chronische impingement syndroom veroorzaakt. Een ander oorzaak is de reden voor het chronische impingement syndroom

4.2 Slijmbeurstonsteking of peesontsteking, oorzaak van een schouder impingement?

Een peesontsteking of slijmbeursontsteking aan de schouder zorgt er dan wel voor dat de ruimte tussen het schouderdak en de bovenarm kop zou versmalt en daarmee een impingement schouder ontstaat.

Echter, de pees- en slijmbeursontsteking hebben een oorzaak op zichzelf. Overbelasting, zoals u eerder kon lezen, is niet de oorzaak waardoor een slijm-of peesontsteking chronisch wordt.

De oorzaak nummer 1, waarover verderop meer, is in de meeste gevallen de reden dat er chronische impingement schouder syndroomklachten ontstaan.

4.3 Anatomische afwijking (schouder) oorzaak van een schouder impingement?

Impingement schouder testen

Dat slijtage (artrose), rotator cuff tear (scheur), nekhernia, zou moeten leiden tot een impingement schouder klachten is een misvatting. Anatomische afwijkingen zijn wijdverspreid en veroorzaken in veel gevallen geen klachten.

Er werden in een onderzoek van dr. M. Jensen 98 mensen, die nog nooit chronische pijn hebben gehad, MRI scans genomen.

Maar 34% van hen hadden normale ruggenwervelschijven en maar liefst 66% van hen hadden hernia’s of andere afwijkingen aan de ruggengraat. 66% had geen pijn terwijl hun rug eruit zag als iemand die aan ernstige rugpijn zou moeten lijden.

 Wist u dat 60%-90% van de mensen rond de 40 en 60 jaar zonder een historie van chronische pijn afwijkingen in hun lichaam hebben, waaronder hernia’s, artrose, rotator cuff tears hebben?

Drie recente van elkaar losstaande onderzoeken door M.C. Jensen[6], D.G. Borenstein [7] en N. Boos[8], tonen aan dat er maar een zeer klein verband is tussen chronische schouderpijn en de afwijkingen die er door de MRI-scans worden gevonden.

De conclusie is, dat het een mythe is dat afwijkingen in de schouder, rug en nek zouden moeten leiden tot chronische (schouder)pijn. De oorzaak nummer 1 is de reden waarom velen lijden aan schouderklachten.

4.4 Verkorte spieren vanwege triggerpoints oorzaak van een schouder impingement?

triggerpoints nek impingementtriggerpoints rug schouder impingementtriggerpoints schouder rug impingement

In april 2011 promoveerde fysiotherapeut Carel Bron aan de Radboud universiteit Nijmegen op een onderzoek naar triggerpoints bij schouderklachten.

Veel pijnklachten in het schoudergebied ontstaan door triggerpoints, die in verschillende spieren rondom de schouder aanwezig kunnen zijn. Triggerpoints in spieren veroorzaken ook pijnklachten.

Naast pijn geven triggerpoints ook verkorte spieren. Doordat spieren verkort zijn door de triggerpoints, kunnen bepaalde bewegingen van de schouder niet goed gemaakt meer worden.

 Spieren die verkort zijn leveren ook minder kracht. De kans dat pezen, slijmbeursen ingeklemd raken wordt dan ook aanzienlijk groter Triggerpoints in de infraspinatus spier (zie afbeelding hierboven) komen het meest voor bij schouderklachten.

Deze infraspinatus spier ligt aan de achterkant van de schouder, maar geeft bij aanwezigheid van triggerpoints pijnklachten aan de voorkant van de schouder.

Triggerpoints zorgen ervoor dat de doorbloeding op die plekken minder wordt en dat er zuurstoftekorten ontstaan en afvalstoffen zich gaan ophopen.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat zuurstoftekorten bij spieren, zenuwen en pezen kan leiden tot ernstige pijn.

Echter, triggerpoints die maak blijven terugkomen, zelfs al zijn ze regelmatig behandeld, worden veroorzaakt door de oorzaak nummer 1.

4.5 Stress en emotionele spanning in het lichaam oorzaak van een chronische schouder impingement?

hoe ontstaat schouder impingement

Iedereen kent het wel dat wanneer je gestresst bent voor een spreekbeurt, sollicitatie of dat de werkdruk zeer hoog is dat dit een effect heeft op het lichaam.

Dat hoofdpijn, verstoorde stoelgang en buikpijn ineens opduikt. Stelt u zich eens voor dat die klachten chronisch zouden worden?

Dan spreken we over het psycho-fysiologisch syndroom. Dit syndroom is door dr. Sarno ontdekt en is de oorzaak van een chronisch impingement schouder syndroom en vele andere chronische klachten.

Dit syndroom betekent: dat onderdrukte, binnengevette emoties en innerlijke conflicten het autonome zenuwstelsel verstoren. Dit zenuwstelsel regelt: de doorbloeding van elk deeltje van uw lichaam, uw hartslag, bloeddruk, spijvertering enz.

Deze verstoring veroorzaakt de verminderde doorbloeding en daarmee de triggerpoints en het impingement syndroom.

5 Wat is de nummer 1 oorzaak van impingement schouder klachten

In de volgende video wordt de nummer 1 oorzaak van impingement schouder syndroom klachten uitgebreider uitgelegd.

6 Welke behandelingen zijn er voor een impingement schouder revalidatie

Voor een impingement schouder zijn veel behandelingen gericht op impingement schouder revalidatie maar blijken vaak in de praktijk alleen maar kortstondige verlichting van de klachten te bewerkstelligen .

Indien u naar de huisarts of fysiotherapeut gaat dan wordt veelal rust voorgeschreven. In veel gevallen zal uw schouder zich van een impingement schouder herstellen en zal de pijn verdwijnen, hier kunnen wel enkele weken overheen gaan.

Echter, zijn er ook mensen waarbij de impingement schouder klachten niet meer verdwijnen. Bent u iemand die last heeft van schouderklachten en gaan de pijnklachten niet weg?

Bekijk dan onze effectieve behandelmethodevoor het genezen van een impingement schouder.

6.1 Oefeningen en fysiotherapie bij impingement schouder

Voor een impingement schouder wordt vaak fysiotherapie geadviseerd waar je vaak excentrische oefeningen leert om van uw impingement schouder af te komen.

Echter, Het bijzondere van dit alles is! Is dat er velen mensen zijn die al deze tips hebben opgevolgd en nog steeds last van een impingement schouder hebben.

Dit komt omdat de oorzaak nummer 1 bij hen zeer waarschijnlijk de oorzaak is van de klachten en die pak je niet aan door fysiotherapeutische excentrische oefeningen.

6.2 Impingement schouder operatie

Impingement schouder operatie

 Een veel uitgevoerde impingement schouder operatie is bursectomie, die ook toegepast wordt bij chronische slijmbeursontstekingen in de schouder.

Deze operatie werd beschreven in de jaren 70 door orthopedische chirurg Charles Neer.

De gedachte achter deze operatie is dat het beklemd raken van de slijmbeurs en de pezen verholpen kan worden door het maken van meer ruimte in de schouderkom doormiddel van het verwijderen van de slijmbeurs.

De orthopedisch chirurg Charles Neer werd in de jaren 70 het impingement schouder syndroom en de "bijpassende" operatie beschreven.

Het idee achter deze operatie is dat het inklemmen van de slijmbeurs en pezen verholpen kan worden door het maken van meer ruimte door de slijmbeurs te verwijderen (bursectomie) èn door van de onderkant van het schouderdak (acromion) wat bot weg te halen.

 Dit kan via een open methode waarbij de m. deltoideus (de deltaspier) deels van het acromion losgemaakt wordt. Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van een kijkoperatie, omdat hierbij de spier niet losgemaakt hoeft te worden.

 Deze operatie zorgt echter wel veel voor napijn en de revalidatie is vaak langer dan verwacht. Deze operatie is ook vaak onnodig, omdat de oorzaak nummer 1 vaak de oorzaak is van de impingement schouder klachten.

Deze oorzaak nummer 1 kan uitstekend worden behandeld door het BreinMedicijn behandelprogramma.

6.3 Injecties tegen impingement schouder effectief?

Een acute impingement schouder kan vaak uitstekend behandeld worden met cortisonen injecties. Deze injecties werken ontstekingsremmend en als u daarbij wat rust neemt dan geneest de schouder vanzelf.

Als de schouderklachten blijven en er een chronische impingement schouder ontstaat dan helpen cortisonen injecties vaak niet meer.

6.4 Triggerpointtherapie bij impingement schouder

schouder impingement dry needling

Triggerpointtherapie behandeld triggerpoints die de impingement schouder veroorzaken meestal doormiddel van triggerpointmassage en dry needling.

Mochten de triggerpoints blijven terugkomen of ontstaan er ergens anders in uw lichaam nieuwe klachten? Als dat het geval is dan is de nummer 1 oorzaak de reden dat u niet beter wordt.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn (impingement schouder) pijnklachten af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis Impingement Schouder Test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw pijnklachten te genezen. Doe nu de gratis Impingement Schouder Test! 

7 Wat is de meest effectieve behandeling voor een impingement schouder

Voor uw impingement schouder heeft u waarschijnlijk al meerdere behandelingen ondergaan zoals fysiotherapie of wellicht heeft u al medicijnen of zelfs operaties gehad.

 Al deze behandelingen helpen misschien een beetje maar de chronische impingement schouder kwam bij u toch weer terug. Als u al diverse lichamelijke behandelingen heeft ondergaan en deze hebben niet geholpen blijft er maar één andere oorzaak over.

De impingement schouder klachten worden veroorzaakt door de oorzaak nummer 1.

BreinMedicijn heeft o.a. op basis van het werk van dr. Sarno en eigen praktijkervaring een effectieve behandelprogramma ontwikkeld, waarmee we ook uw chronische impingement schouder kunnen verhelpen.

Lees meer over onze effectieve behandelprogramma om klachten zoals een chronische impingement schouder te genezen.

Benieuwd wat anderen zeggen over onze behandeling? Bekijk de reviews.

Reactie plaatsen