piriformis syndroom

Piriformis Syndroom

U vraagt zich misschien af of u het piriformis syndroom heeft of dat het misschien toch iets anders is.

Is het een peesontsteking, slijmbeursontsteking, rughernia, artrose, ischias, iliopsoas syndroom, zenuwpijn in de rug en of been of wordt de pijn door iets anders veroorzaakt?

Misschien zoekt u een effectieve behandeling voor uw piriformis syndroom.

Wellicht heeft u al zoveel behandelingen zonder resultaat gehad dat u het allemaal even niet meer weet.

Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor piriformis syndroom is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.

Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijnklachten af te komen?

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn piriformis syndroom af te komen? heeft BreinMedicijn een gratis piriformis syndroom test ontwikkeld.

Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw piriformis syndroom definitief te genezen. Klik op de oranje button met “Piriformis Syndroom Test” om te starten met de gratis test.

Dit artikel beantwoordt zoveel mogelijk vragen.

U kunt lezen hoe u van deze pijn en de symptomen af kunt komen. Heeft u toch een vraag die we niet beantwoorden in ons artikel, laat dan onderaan de pagina een reactie achter.

We zullen uw vraag dan zo snel mogelijk beantwoorden.

Inhoudsopgave


  1. Wat is het piriformis syndroom?
  2. Wat zijn de symptomen van het piriformis syndroom?
  3. Het lichamelijk onderzoek en diagnose van de Piriformis spier (test)
  4. Is piriformis syndroom hetzelfde als ischias
  5. Wat voor oefeningen voor het piriformis syndroom?
  6. Wat zijn de mogelijke oorzaken van het piriformis syndroom?
  7. Wat is de nummer 1 oorzaak van het piriformis syndroom
  8. Wat te doen tegen het piriformis syndroom? Welke behandeling(en) zijn er?
  9. Het BreinMedicijn programma de behandeling om het piriformis syndroom te genezen
  10. Ervaringen piriformis syndroom
  11. Veelgestelde vragen

1. Wat is het piriformis syndroom?

Piriformis syndroom wat is hetWat is een piriformis syndroom


De musculus piriformis spier is een spier die loopt via het heiligbeen naar de kop van het bovenbeen.

Deze spier ligt diep gelegen in de bil en loopt van het sacrum (stuitje) naar de kom van de heup (femur).

Deze spier heeft als functie het naar buiten kunnen draaien van het bovenbeen en het stabiliseren van het bekken en de heup tijdens het lopen en/of rennen.

De nerves ischiadicus is de grote zenuw van het been, deze wordt ook wel de ischias zenuw (nervus ischiadicus) genoemd of een andere naam ervoor de heupzenuw. Deze zenuw loopt vanuit de onderrug (lage rug) en vanuit de bil, direct onder of langs de piriformis spier en loopt langs de achterkant van het been.

Deze vertakt uiteindelijk in kleinere zenuwbanen in de voeten.

De functie van deze zenuw is dat deze verantwoordelijk is voor het aansturen van de spieren en de informatie aan de hersenen omtrent gevoel, oriëntatie in de ruimte en pijn door te geven.

De piriformis syndrome diagnose wordt vaker bij vrouwen gesteld dan bij mannen (6:1) en komt meestal voor tussen de 30-40 jaar.

Piriformis-syndroom schijnt ook vaker gediagnosticeerd te worden bij mensen die veel hardlopen en fietsen.

Er wordt gesteld dat deze spier de ischias zenuw zou kunnen gaan beknellen of irriteren wanneer deze spier verkort, opgezwollen, gespannen, verkrampt of ontstoken is. Echter, wordt er vaak geen rekening gehouden dat spierspanning door stress en TMS een mogelijke oorzaak kan zijn. Wat er toe leidt dat de klachten puur en alleen fysiek worden behandeld door bijvoorbeeld fysiotherapeuten, medicatie, operaties enzovoorts. Stress oorzaken, zoals TMS, kan je daarmee niet behandelen.

Deze aandoening, het piriformis syndroom, wordt aangewezen als oorzaak voor Ischias klachten in de bil met uitstralende pijn in de achterkant van het bovenbeen, knieholte, kuit en/of voet.

Piriformis syndroom ischias zenuw

De diagnose is volgens artsen moeilijk te stellen en wordt vaak verward met andere aandoeningen. Bron

Pijnspecialist dr. Sarno stelt in meerdere van zijn boeken dat het piriformis syndroom een misdiagnose is en wetenschappelijk nooit is bewezen. (bron)

Als er al sprake is van pijn in de bil, been of voet vanwege een zenuwbeklemming, dan duurt deze pijn zelden langer dan twee weken.

Als er druk op de zenuw is door de piriformis spier, dan is de bloedstroom zeer beperkt. De zenuw sterft dan binnen een paar weken af en daarmee ook de pijn.

Als de pijn of andere symptomen langer duren dan 2 weken dan heeft de oorzaak ervan waarschijnlijk niets te maken met de zenuwbeknelling.

Dat er iets met de ischias zenuw aan de hand is staat buiten kijf en de symptomen zijn ook echt.

Echter, de reden waardoor de zenuw geïrriteerd is geraakt heeft vaak een andere oorzaak dan wat de huidige gezondheidszorg beweert. Al kan er ook iets met de spier aan de hand zijn. zoals bijvoorbeeld triggerpoints.

Hierover meer in dit artikel in het hoofdstuk “7.Wat is de oorzaak van het piriformis syndroom?”

2. Wat zijn de symptomen van het piriformis syndroom? 

Piriformis syndroom symptomen


De volgende symptomen van het piriformis syndroom zijn mogelijk wanneer u last ervan heeft

  • (Pijn)klachten in de bilregio

  • Liespijn

  • Pijn diep in de bil, dit kan stekende pijn of zeurende pijn zijn

  • Tintelingen in de onderrug en/of pijn in de lage rug

  • Bilpijn uitstralend naar het been

  • Wanneer u diep drukt midden op de bil dan doet dat veel pijn.

  • De (pijn)klachten in de bil worden voelbaar of erger bij het lopen, tijdens het fietsen of hardlopen.

  • Wanneer men gaat zitten, tijdens het zitten of bij langdurig zitten, zoals bij het autorijden kan de pijn erger worden of teweeg worden gebracht.

  • De pijn kan uitstralen vanuit de lage rug via de bilstreek en heup, naar het been waaronder pijn in het bovenbeen, knieholte, kuit en voet.

  • Wanneer u uw heup naar binnen draait kan dit pijnlijk zijn.

  • De pijn neemt meestal af nadat men is gaan liggen op de rug.

  • De pijn verergert na lange tijd te hebben gezeten, lopen of gerend.

    3. Het lichamelijk onderzoek en diagnose van de Piriformis spier (test)

In onderstaande video worden twee testen uitgevoerd die vaak worden gebruikt om de diagnose piriformis syndroom te bepalen.

Voelt u tijdens het uitvoeren van deze test dezelfde pijn als de pijn die u overdag heeft?

In dit geval is de diagnose piriformis syndroom positief. Als de test positief is en andere oorzaken zijn uitgesloten dan zou uw pijn moeten komen door het piriformis syndroom.

Echter is deze test niet erg betrouwbaar. Het enige wat er door de test echt wordt vastgesteld is of de piriformis spier betrokken is bij de pijnklachten. Of de zenuw bekneld zou zijn is hiermee absoluut niet vastgesteld.

Echter, de oorzaak van uw pijn in de piriformis spier heeft een oorzaak die recent ontdekt is. Dit kan ook nog eens zonder operatie worden behandeld. 


Uiteraard adviseren wij altijd naar een huisarts te gaan voor een lichamelijk onderzoek, zodat er een zorgvuldige diagnose wordt gesteld en om ernstige ziekten en dergelijke uit te sluiten. een zenuwgeleidingsonderzoek kan daar soms bij nuttig zijn.

Echter, wanneer er hernia’s, artrose of een zenuwbeknelling bij u wordt geconstateerd dan is dit geen reden voor zorgen. Veelal zijn die niet de oorzaak van uw pijnklachten.

Blijkt uit de test in de video dat u piriformis syndroom heeft dan wilt u natuurlijk weten wat de beste behandelmethode is om hiervan te genezen.

Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van het piriformis syndroom af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Piriformis Syndroom Test ontwikkeld.  Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om definitief uw klachten te genezen. Doe nu de gratis Piriformis Syndroom Test.


4. Is het piriformis syndroom hetzelfde als ischias?

Nee, het piriformis syndroom is niet hetzelfde als ischias. Ischias is een aandoening waarbij de ischiaszenuw, de grootste zenuw in het menselijk lichaam, geïrriteerd of bekneld raakt. Dit kan leiden tot pijn, tintelingen en gevoelloosheid in de bil, het been en de voet.

Piriformis syndroom is een aandoening waarbij de piriformis spier, een spier in de bil, de ischiaszenuw beknelt of irriteert. Dit kan leiden tot dezelfde symptomen als ischias, maar de oorzaak is anders.

Beide aandoeningen kunnen moeilijkheden met lopen of staan, slapheid in het been, tintelingen, gevoelloosheid en pijn in de bil, het been en de voet veroorzaken.

De belangrijkste verschillen tussen de twee aandoeningen zijn:

Ischias wordt meestal veroorzaakt door een anatomische afwijking zoals een hernia of een andere vorm van compressie van de nervus ischiadicus of door stress en TMS.

Het piriformis syndroom wordt daarentegen veroorzaakt door spierspanning in de piriformis spier wat ook kan komen door of door stress en TMS.

Pijn door ischias begint meestal in de bil  uitstralend naar het been en de voet.
Pijn door het  piriformis syndrome is meestal gelokaliseerd in de bilregio en kan ook uitstralen naar het bovenbeen.

Beiden kunnen worden meestal behandeld meestal behandeld met medicijnen, fysiotherapie, oefeningen, een operatie of bij stress en TMS door ons TMS behandelprogramma.

5. Wat voor oefeningen voor het piriformis syndroom?

In onderstaande video ziet u verschillende oefeningen voor het piriformis syndroom, waaronder spierversterkende oefeningen en rekoefeningen. Deze spier wordt ook wel de diepe bilspier genoemd.


Wanneer uw pijnklachten nog niet chronisch zijn geworden dan kunnen rek, strek en spierversterkende oefeningen voor de piriformis spier zeker helpen.

Als de piriformis syndroom lijkende klachten chronisch zijn geworden dan helpt het doen van krachtoefeningen niet meer. Met chronische pijn bedoelen pijn die 3 maanden of langer duurt.

Wanneer de pijnklachten erger worden heeft dit vaak als gevolg dat mensen nog fanatieker de oefeningen gaan doen. Dit zal de pijnklachten alleen maar groter maken.

Dit leidt meestal tot meer wanhoop wat juist het chronisch worden van de klachten in de hand werkt. TMS is dan de oorzaak en oefeningen hebben dan vaak geen effect meer.

In de praktijk zien we vaak dat de piriformis syndroom klachten zich verplaatsen naar bijvoorbeeld schouderpijn of nekpijn.

Wilt u een blijvende oplossing wilt die uw klachten duurzaam geneest? Bekijk dan eens ons behandelprogramma.

6.Wat zijn de mogelijke oorzaken van het piriformis syndroom?

Piriformis syndroom oorzaak

De volgende mogelijke oorzaken worden vaak genoemd als oorzaak voor het piriformis syndroom:

  • Verkorting van de piriformis spier.
  • Hoge spanning van de piriformis spier.
  • Verdikking van de piriformis spier.
  • Ontstoken piriformis spier.

Deze oorzaken van het piriformis syndroom zouden ontstaan vanwege overbelasting door onder andere sporten, werk, trauma (gevallen op billen), verkeerde spierbalans, hernia’s, artrose etc.

Een andere oorzaak die wel eens beweerd wordt is:

• De gehele ischiaszenuw loopt door de piriformis spier.

• De ischiaszenuw loopt onder de piriformis spier.

• De ischiaszenuw is gesplitst en er loopt een deel boven en een deel onder de piriformis spier.

• De ischiaszenuw is gesplitst en een deel loopt boven en een deel loopt door de piriformis spier.

• De ischiaszenuw is gesplitst en er loopt een deel door en een deel onder de piriformis spier.

Wat er vaak niet wordt verteld is dat onderzoeken laten zien dat 2 van de 3 mensen die hernia’s, artrose en andere afwijkingen hebben maar hier geen enkele pijn door ondervinden. Bron Bron Bron

Wist u dat een meerderheid van de mensen zonder een enkele afwijking dezelfde (pijn)klachten heeft als zij die het piriformis syndroom, hernia’s, artrose en dergelijke afwijkingen hebben?

Wist u dat er geconstateerd is dat gemiddeld genomen mensen met bijvoorbeeld ernstigere afwijkingen minder pijn hebben dan zij die mildere afwijkingen hebben. Bron

Sterker nog, diverse onderzoeken laten zien dat er een zeer klein verband is tussen (pijn)klachten en de afwijkingen die er via een MRI scan worden gevonden. Bron

piriformis syndroom mri scan


Dr. H Schubiner schrijft in zijn boek Unlearn Your Pain: “Na verloop van tijd verslechteren de MRI-scan resultaten bij sommige mensen en dit terwijl hun pijn juist afneemt. Dit terwijl bij andere mensen de MRI-resultaten verbeteren maar de pijn juist erger wordt. Dit wist u misschien (nog) niet, maar vele mensen waar de MRI-scans een normale uitslag laten zien, hebben juist last van hevige piriformis syndroom pijn. Kortom, hun rug, heup, bekken ziet er gezond en normaal uit en toch hebben ze piriformis syndroom pijn. [Bron: Boek Unlearn your Pain}

Wat betekent dit dan voor u?

Uw piriformis pijnklachten zijn wel degelijk echt. Alleen is er een andere oorzaak voor de pijn in uw bilstreek en de uitstralende pijn richting heup, been, kuit en voet.

Als de piriformis syndroom test bijvoorbeeld positief is, dan is er zeer waarschijnlijk iets aan de hand met spier, pees of zenuw.

De oorzaak hiervan is niet dat uw zenuw bekneld is of dat de piriformis spier overbelast is geraakt.

Een overbelastte spier geneest gewoon weer naar verloop van tijd. Chronische pijn in de bilstreek en uitstralende pijn zou dan na verloop van tijd moeten verdwijnen want uw lichaam is een expert in het genezen van zichzelf.

Dr. Sarno, auteur van Healing Backpain, een revalidatie arts die duizenden piriformis syndroom-patiënten blijvend heeft weten te genezen, zegt het volgende hierover: “Het is volstrekt niet logisch om te beweren dat na miljoenen jaren van evolutie, in de tijd dat wij de dominante soort op deze planeet zijn geworden onze lichamen structureel zwak zijn geworden of dat we zo broos zijn geworden dat we voorzichtig moeten zijn met hoe we bewegen. Dit is complete onzin. Wij zijn geen papier-maché; Wij zijn sterk en veerkrachtig, aanpasbaar en we genezen snel”. Bron

De mens heeft geen zwak lichaam gekregen. Het menselijk lichaam is sinds mensenheugenis in staat tot zwaar werk op land, te jagen enz.

De mens heeft dit alles overleefd en doorleefd zonder een epidemie van chronische pijnproblemen die we pas kennen sinds de tweede wereldoorlog.

Een chronisch zuurstofgebrek in de desbetreffende spier veroorzaakt de piriformis klachten?

Een ander onderzoek die is gedaan bij mensen met carpaal tunnel syndroom laat een interessante uitkomst zien. De beknelling van de polszenuw is bij deze groep mensen niet de oorzaak van de carpaal tunnel syndroom klachten. Bron Bron

Dit wordt door de reguliere gezondheidszorg wel vaak als oorzaak van de klachten aangegeven. De conclusie die zij trokken is: een verminderde doorbloeding van de spier is de oorzaak van de klachten.

Niet een beknelling van de zenuw. Een verminderde doorbloeding van de spier veroorzaakt een mild zuurstoftekort bij de zenuw. Hierdoor ontstaat er een ophoping van afvalstoffen.

Dit resulteert in pijn en andere symptomen. Dit milde zuurstoftekort zou ook het geval zijn bij een rug- of nekzenuw, wanneer deze pijn veroorzaakt.

Wat de piriformis syndroom klachten veroorzaakt is dat er bij de Ischiaszenuw of bij de piriformis spier de bloedvaten vernauwd worden en de doorbloeding verminderd wordt. Dit creëert met name een mild chronisch zuurstoftekort en een ophoping van afvalstoffen.

Al in 1975 en 1985 zijn er door wetenschappelijke (herhaal)onderzoeken aangetoond dat een klein zuurstoftekort in uw spieren ernstige pijn kan veroorzaken. Bron Bron

De oorzaak nummer één verklaart waarom er een verminderde doorbloeding ontstaat en hoe u kunt genezen van uw pijnklachten.

7. Wat is de nummer 1 oorzaak van het piriformis syndroom?

In onderstaande video legt professor Dr. Howard Schubiner precies uit wat de oorzaak van uw pijnklachten is.


Waarom het piriformis syndroom vaak niet overgaat is het beste uit te leggen vanuit triggerpoints.

Triggerpoints zijn hele kleine verkrampingen in de spieren en in dit geval betreffen het vaak de spieren in bil. Triggerpoints kunnen de spieren chronisch gespannen houden, verkorten en verzuren.

Deze verkrampingen zijn als het ware het hoogtepunt van een chronisch zuurstoftekort in de spier. Door een chronisch zuurstoftekort in de spier ontstaat er verzuring in de spier.

Hierdoor worden er pijnhormonen vrijgemaakt en kan ook de ischias zenuw gaan irriteren. In onderstaande afbeelding kunt u zien waar de triggerpoints kunnen zitten die de klachten in uw bilstreek, heup, knie, kuit en voet veroorzaken.

Piriformis syndroom triggerpoints

Al in 1975 en in 1985 hebben wetenschappers bewezen dat een klein chronisch zuurstoftekort kan leiden tot ernstige ischias en daarmee piriformis achtige klachten. Bron Bron

De meest voorkomende oorzaak van triggerpoints is doorgaans niet een overbelasting, afwijkingen in de rug, bil, bekken of heup of een verkeerde lichaamshouding. Bron

De vraag is dan, hoe worden triggerpoints veroorzaakt?

De échte oorzaak van uw triggerpoints is psycho-fysiologisch.

Makkelijker gezegd: de oorzaak begint in uw hersenen en uit zich in uw lichaam. Dit houdt in dat de hersenen via het zenuwstelsel de doorbloeding in bepaalde weefsels (voornamelijk spieren) chronisch verminderd.

Dit leidt tot een zuurstoftekort, verzuring en daarmee tot microverkrampingen en triggerpoints in de spieren. De verzuring in uw spier met zuurstoftekorten leidt ertoe dat zenuwen alarm slaan, dit leidt tot pijnklachten.

Een concreet voorbeeld om dit uit te leggen is fantoompijn.

Bij fantoompijn heeft iemand pijn aan zijn been of voet. Dit terwijl dit lichaamsdeel al maanden of jaren geleden is geamputeerd.

De pijn is echt, maar de plek waar de pijn zou moeten zitten bestaat niet eens meer. Dit komt omdat onze hersenen bepalen hoe en waar u pijn voelt.

Uw hersenen zijn in staat om veranderingen in uw lichaam te creëren. Dit kan gebeuren door een stressvolle of emotionele situatie.

Denk bijvoorbeeld aan blozen of vlinders in de buik als we verliefd zijn. Als we nerveus of gespannen zijn voor een presentatie, dan kunnen we ons misselijk voelen of bijvoorbeeld gaan zweten.

Dit zijn allemaal lichamelijke reacties op een emotie, waarschijnlijk herkent u dit wel. Dit noemt men ook wel een psycho-fysiologische reactie in het lichaam.

In andere woorden: hoe u denkt, hoe u zich voelt en hoe u zich gedraagt beïnvloedt het functioneren van uw lichaam.

De reden dat u triggerpoints en dus ook pijn heeft komt omdat uw “autonome zenuwstelsel” verstoord is en onder spanning komt te staan. Het autonome zenuwstelsel regelt uw bloeddruk, hartslag, spijsvertering en nog meer belangrijke functies in uw lichaam.

Stress en hoe u omgaat met uw emoties is de reden waardoor uw autonome zenuwstel is verstoord. Wanneer u regelmatig stress en emoties weg stopt en maar gewoon door blijft gaan wordt dit proces in werking gesteld.

Dit proces heeft vrijwel niemand door.

Zie het verstoord raken van het “autonome zenuwstelsel” in uw lichaam als een onzichtbare emmer die langzaam volloopt. Op het moment dat de emmer vol is gelopen begint u pijn te krijgen. Alle tijd daarvoor heeft u vrijwel niets gevoeld.

Dit heet ook wel Tension Myositis Syndroom (TMS). Wij noemen dit ook wel het Too Much Stress (teveel stress syndroom).

TMS is ontwikkeld door wetenschapper en professor Dr. Sarno. In veel andere landen wordt door het behandelen van TMS zeer goede resultaten behaald.

Als de (onbewuste) stress en het onderdrukken/verdringen van emoties niet worden opgelost zult u pijn blijven houden.

Dit is ook de reden waarom allerlei fysieke behandelingen niet helpen en uw pijn telkens weer (langzaam) terug komt.

Fysieke behandelingen lossen de onderliggende oorzaak van uw pijnklachten niet op omdat ze de symptomen bestrijden.

Het belangrijkste voor u om te weten, het is mogelijk om uw “autonome zenuwstelsel” weer in normale en gezonde staat te krijgen.

Ons behandelprogramma is hierop gericht waardoor we de échte oorzaak van uw pijn definitief kunnen oplossen.

8. Wat te doen tegen het piriformis syndroom? Welke behandeling(en) zijn er?

De behandeling van het piriformis syndroom kan bestaan uit de volgende behandelingen.

8.1 Is een injectie bij het Piriformis syndroom effectief?

Vaak wordt er een cortisonen of een epidurale injectie in de buurt van de piriformis spier geplaatst.

Hiermee proberen doktoren de zwelling, ontsteking van de spier of pees te verminderen. Hiermee hopen artsen dat het piriformis syndroom geneest. In de praktijk werkt deze oplossing maar tijdelijk.

Dikwijls komen de klachten naar verloop van tijd weer terug of verergeren zelfs.

Wetenschappelijk onderzoek naar injecties laat zien dat injecties het niet beter doen, dan nep injecties (placebo effect) en niet effectiever zijn dan niet operatieve behandelingen. Bron Bron

8.2 Biedt een operatie uitkomst bij het Piriformis syndroom?

Piriformis syndroom operatie

Er zijn mensen die wel degelijk van de piriformis syndroom klachten afkwamen door een operatie.

Echter, onderzoeken laten zien dat operaties het niet beter doen dan nep-operaties of niet operatieve behandelingen, zoals fysiotherapie, massages enz. Bron Bron

Nog niet te spreken van de complicaties die toch bij veel mensen voorkomen en daardoor meerdere operaties moeten ondergaan.

Dit zorgt ervoor dat herstel nog langer duurt en veel extra lijden. Kent u iemand  die een operatie voor het piriformis syndroom wil ondergaan?

Laat die persoon dan het boek Surgery, the ultimate placebo van dr. Ian Harris lezen. Dit boek laat exact zien wat het placebo effect van een operatie is.

8.3 Medicatie voor het Piriformis syndroom

Medicatie die voor het piriformis syndroom vaak gebruikt wordt zijn vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol, ibuprofen.

Ook worden op recept verkrijgbare medicijnen als diclofenac, naproxen en omeprazol vaak gebruikt.

Wanneer u pijnstillende medicatie meer dan 15 keer per maand gebruikt dan kunt u niet alleen de werking van de medicatie verminderen.

U kunt ook nog een medicijn afhankelijk worden. Dit betekent dat wanneer u stopt met de medicatie dat uw klachten erger kunnen worden of chronisch geworden zijn. Bron Bron

8.4 Triggerpoint therapie en dry needling tegen het piriformis syndroom

Triggerpointtherapie piriformis syndroom

Triggerpoint therapie is zeker aan te raden om de triggerpoints die de priformis sydroom klachten aanjagen, te behandelen.

Deze therapie heeft verschillende varianten waaronder triggerpointmassage, dry needling en andere manuele technieken. Bij triggerpointmassage worden de afvalstoffen uit de spier gemasseerd.

Bij dry needling gebruikt de therapeut naalden om de microverkramping te elimineren. Beiden technieken proberen hiermee de doorbloeding te herstellen en de spierknopen te verwijderen. Bij piriformis syndroom worden de triggerpoints in de bilspier worden meestal door dry needling behandeld

Het komt echter regelmatis voor dat de piriformis syndroom klachten en  ischias symptomen door dry needling en triggerpointtherapie niet weggaan.

Wat we ook vaak zien gebeuren is dat er ergens anders in het lichaam nieuwe klachten ontstaan. Bijvoorbeeld migraine, Patellofemoraal pijnsyndroom of een spastische darm.

Wanneer u dit ervaart dan kan kunt u er zeker van zijn dat TMS de oorzaak is van de piriformis syndroom klachten en ook van die nieuwe klachten.

8.5 Overige behandelmethoden

Het probleem is dat vrijwel alle behandelingen de onderliggende oorzaak van uw piriformis syndroom niet verhelpen. Dit komt omdat slechts de symptomen worden aangepakt.

Het behandelen van de symptomen heeft als resultaat dat het piriformis syndroom niet blijvend weggaat.

Sommige behandelingen geven soms wel een tijdelijke verlichting van de pijn, een duurzame genezing brengen ze voor veel mensen helaas niet.

Vaak komt de pijn na verloop van tijd weer terug.

Onderstaand ziet u voorbeelden van behandelmethoden voor het  piriformis syndroom die vaak geen blijvende genezing brengen.

Fysiotherapie of bewegingstherapie

Wanneer TMS en stress de oorzaak zijn dan kan dit wat verlichting geven, maar de klachten komen vaak weer terug. Een probleem met Mensendieck en Cesar houding therapieën, is dat het vaak bewegingsangst kan doen laten ontstaan. Men, is dan continue aan het fixeren of ze wel goed bukken en wanneer dit misgaat kan dat ertoe leiden dat men gestresst raakt en de klachten daarmee erger maakt. bron bron

Fitness

Spierversterkende oefeningen zijn uiteraard heel goed voor het lijf. Echter, als de oorzaak TMS en stress is dan heeft het helaas weinig effect op de klachten. Ook hierbij geldt dat als men denkt: dat de spieren zwak zijn en dat je moet de piriformis spier moet trainen, want anders krijg ik weer bilpijn! Dat dit ook stress geeft en dat de klachten een dermate obsessie worden wat de klachten ook alsmaar erger kan maken.

Cognitieve gedragstherapie 

Deze therapievorm is zeker goed waar het gaat om neutraler om te gaan met de klachten en dit zal een pij verminderend effect hebben omdat het de stress over de klachten verlaagd. Echter, komen chronische of aanhoudende pijnklachten en spierspanning, door zowel onderdrukte emoties, gezondheidsangst, bewegingsangsten en andere denk-en gedragspatronen waarmee deze therapie niet afrekent. Dit betekent dat cognitieve gedragstherapie zeker nut heeft, maar dat het voor velen niet voldoende is om van de pijnklachten af te komen. bron

Injecties en operaties

Hebben we al reeds besproken. Als u hoog scoort op onze piriformis test en er zijn geen ernstige ziekten of ernstige afwijkingen aangetroffen, dan is dit meestal niet nodig. Mocht u een operatie hebben ondergaan zonder succes, dan is de kans groot dat TMS en stress de boosdoeners zijn.

Ergonomische hulpmiddelen en orthopedische hulpmiddelen

Het is wetenschappelijk niet bewezen dat deze hulpmiddelen de pijnklachten drastisch verminderen of het syndroom genezen.
Onze ervaring vanuit BreinMedicijn is en ook die van dr. Sarno is dat deze ergonomische of orthopedische hulpmiddelen op de korte termijn nuttig zijn, maar op de lange termijn de klachten niet oplossen en juist verergeren. bron Bewegingsangst en niet zonder kunnen zijn gevonden redenen hiervoor. Wanneer men ons TMS programma doorloopt, zien we dat men op den duur deze hulpmiddelen niet meer nodig heeft, omdat de klachten drastisch verminderd zijn.

Triggerpointbehandeling en dry needling

Hebben we al reeds besproken. Deze behandelvorm kan de klachten elimineren. Wanneer de klachten terugkomen, niet weggaan of erger worden hierdoor, dan is TMS en stress vaak de boosdoener.

Chiropractie

Een chiropractor werkt de pijnpunten weg door middel van druktechnieken op het lichaam waarbij het zenuwstelsel en de gewrichten worden gemanipuleerd. Deze behandelvorm kan de klachten elimineren. Wanneer de klachten terugkomen, niet weggaan of erger worden hierdoor, dan is TMS en stress vaak de boosdoener.

Osteopathie

Osteopathie is een behandelmethode waarbij (piriformis) klachten met de handen worden verlicht door de natuurlijke lichaamsfuncties te herstellen. De osteopaat onderzoekt de oorzaak van de klachten en werkt aan het ontspannen, versoepelen en losmaken van vastzittende weefsels die de klachten veroorzaken.

Tijdens de behandeling past de osteopaatdiverse osteopatische technieken toe, zoals zachte handgrepen, manipulaties of mobilisaties. Na de behandeling wordt verwacht dat het lichaam zichzelf herstelt en terugkeert naar een nieuw optimaal evenwicht.

Wanneer de klachten terugkomen, niet weggaan of erger worden hierdoor, dan is TMS en stress vaak de boosdoener.

Shockwave therapie

De zogeheten extracorporele schokgolfbehandeling of shockwave is een behandeltechniek waarbij mensen worden blootgesteld aan krachtige mechanische golfimpulsen die de zachte weefsels binnendringen. Deze behandelvorm kan de klachten elimineren. Wanneer de klachten terugkomen, niet weggaan of erger worden hierdoor, dan is TMS en stress vaak de boosdoener.

Accupunctuur

Wanneer de klachten na de accupunctuur behandeling telkens terugkomen, niet weggaan of erger worden hierdoor, dan is TMS en stress vaak de boosdoener.

9. Het BreinMedicijn programma de behandeling om het piriformis syndroom te genezen

Gaat uw pirifomis syndroom niet over?

Een vraag die veel mensen hebben is: “wat is de beste behandeling om piriformis syndroom te behandelen of op te lossen?”

Zoals u in hoofdstuk 7 van dit artikel heeft kunnen lezen worden uw pijnklachten veroorzaakt door Tension Myositis Syndroom (TMS). Wij noemen dit ook wel het Too Much Stress (teveel stress syndroom).

Wij zijn specialisten in het behandelen van piriformis syndroom die wordt veroorzaakt door TMS. Hiervoor hebben we het BreinMedicijn behandelprogramma ontwikkeld.

Dit behandelprogramma is gebaseerd op het werk van Dr. Sarno. We hebben dit in ons behandelprogramma verder doorontwikkeld en in de Nederlandse taal beschikbaar gemaakt.

Dr. Sarno is de professor die deze behandelmethode heeft ontwikkeld. Het BreinMedicijn behandelprogramma geneest de echte oorzaak van het piriformis syndroom.

In ongeveer 3 maanden kunt u genezen van uw piriformis syndroom of heeft u een zeer grote sprong vooruit gemaakt.

Ons behandelprogramma is gebaseerd op de wetenschap dat het brein bepaalt of u pijn voelt, waar u pijn voelt en hoeveel pijn u ervaart. Uw brein is namelijk in staat om pijnsignalen van de zenuwen ‘AAN’ te zetten of gewoonweg ‘UIT’ te zetten.

Uw piriformis syndroom zit daarmee niet tussen uw oren. Uw  klachten zijn echt. Het is van belang te zeggen dat het BreinMedicijn behandelprogramma geen alternatieve geneeswijze is.

Er wordt enkel op een slimme manier gebruik gemaakt van wetenschappelijke kennis over het functioneren van de hersenen en de uitwerking daarvan op uw lichaam.

Waarom werkt ons behandelprogramma zo goed tegen piriformis syndroom?

Ons behandelprogramma werkt erg goed omdat het pijnsysteem wat door uw hersenen wordt veroorzaakt kan worden beïnvloed.

Dit kan door middel van het gebruiken van de delen van uw hersenen die het pijn proces ‘UIT’ kunnen zetten. Het eerste deel van de hersenen die het piriformis syndroom proces ‘UIT’ kan zetten is het mentale deel van uw brein.

Dit is de plaats waar u denkt en ook beslissingen neemt. Door middel van mentale technieken kan het piriformis syndroom proces ‘UIT’ worden gezet.

Het tweede deel van de hersenen wat feitelijk dit pijn  proces in de ‘AAN’ stand houdt, is het emotionele brein. Het emotionele brein doet dit omdat er stress en emoties (onbewust) onderdrukt worden.

Dit zorgt ervoor dat uw zenuwstelsel verstoord raakt, daardoor wordt het pijn proces in stand gehouden. Echter, wanneer deze emoties worden toegelaten, dan wordt het pijnproces verder ‘UIT’ gezet.

Het uiteindelijke resultaat hiervan is dat u vrijwel of volledig van het piriformis syndroom af zult zijn.

Het BreinMedicijn behandelprogramma is ontwikkelt vanuit bovenstaande wetenschap en bestaat uit een serie mentale en emotionele technieken om het chronische piriformis syndroom proces ‘UIT’ te zetten.

In de meeste gevallen betekent dit dat u in 3 maanden pijnvrij bent of een aanzienlijke verlichting van uw  klachten zult ervaren.

Ons behandelprogramma is een succesvolle piriformis syndroom behandeling gebleken waarmee ook u pijnvrij kunt worden. Lees meer over ons effectieve behandelprogramma om deze klachten  te genezen.

Piriformis syndroom behandeling




10. Ervaringen Piriformis sydroom

Johan van Vliet de auteur van dit artikel en eigenaar van BreinMedicijn is ervaringsdeskundige ten aanzien van aanhoudende pijnklachten waaronder het piriformis syndroom. We hebben met onze expertise al velen mensen van hun pijn af kunnen helpen. We hebben op dit moment van schrijven al 1000+ mensen behandeld voor hun pijnklachten waarvan velen succesvol.

Bekijk ook eens de ervaringen van onze cliënten met piriformis syndroom, die door ons behandelprogramma zijn genezen en herstelt zijn van hun pijnklachten.

11. Veelgestelde vragen

Hoelang duurt het piriformis syndroom?

Wanneer het piriformis syndroom niet behandeld wordt kan dit langer aanhouden of zelfs chronisch worden. Bij het vinden van de juiste oorzaak kan dit met de juiste passende behandeling worden voorkomen. Wanneer de klachten chronisch zijn geworden, valt dit zeer goed te behandelen door bijvoorbeeld ons TMS behandelprogramma.

Is het piriformis syndroom te zien op een MRI?

Op een MRI-scan is deze aandoening niet te zien. Een mogelijke druk of compressie van de zenuw is er niet op vast te stellen.  Echter, is een MRI wel zeer nuttig om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten.

Kan het piriformis syndroom chronisch worden?

Bij het woord chronisch bestaat de veronderstelling dat pijnklachten dan niet meer opgelost kunnen worden. Dit is echter onjuist. Pijnklachten kunnen (bijna) altijd genezen worden. Ook al heeft u er al jarenlang last van dan betekent dat niet dat niet meer op te lossen is. Wanneer er geen ernstige ziekten de oorzaak zijn en de score van de test op onze website positief is, dan kunnen wij u er zeker mee helpen.

Zeker niet. (Pijn)klachten kunnen altijd opgelost worden. Bij de een is het lastiger dan bij de ander. Als de pijn al lang bestaat, wil het niet zeggen dat het dan nooit meer op te lossen is. Er is altijd een weg naar een oplossing.

Hoe kom ik van mijn piriformis syndroom af?

Meestal is rust en wat strek- en spierversterkende oefeningen voldoende. Wanneer dit niet afdoende is dan kan triggerpoint massage of dry needling dit vaak oplossen. Mocht dit niet werken en u bent uitgebreid onderzocht door een arts, dan kan stress en TMS de reden zijn waarom u niet van de klachten afkomt. Wanneer dat behandeld wordt ziet men vaak dat klachten sterk verminderen of zelfs weggaan.

Is fietsen, wandelen goed voor mijn piriformis?

Ja, het is zeer belangrijk om in beweging te blijven. Rust nemen bij een overbelasting is uiteraard belangrijk, maar elke vorm van bewegen vermijden is zeer slecht voor de piriformis en het herstel van de spier. Blijven bewegen geeft namelijk ons brein het signaal dat de spier gebruikt mag worden en er niets iets ernstigs aan de hand is. Hierdoor zal het brein het signaal krijgen de klachten af te bouwen.

Hoe de piriformis te masseren?

Ga niet zonder wat u weet wat u dit dit zelf masseren. Mocht u dit zelf willen doen, dan raad ik het triggerpointhandboek aan van Clair Davies. Het is vaak beter dit eerst te laten doen door een triggerpointtherapeut.

Let wel: wanneer stress en stress over de klachten en onderdrukte emoties (TMS), de oorzaak zijn van de klachten dan zal dit niet blijvend werken en dienen die oorzaken aangepakt te worden.

Liespijn bij het piriformis syndroom?

Liespijn komt bij het piriformis syndroom soms voor. Al is dat vaker een klacht bij het Iliopsoas syndroom waarbij er spierspanning op de iliopsoas spier zit of verkrampt is geraakt.