Alles over pijn in de knieholte- oorzaken en behandeling
Heeft u pijn in uw knieholte? Dit artikel zal op dat onderwerp uitgebreid antwoord geven.
U kunt last hebben van zeurende en of stekende pijn in uw knieholte bij het buigen of strekken.
Dit kan in één of beiden knieholten voelbaar zijn.
Misschien zoekt u een effectieve behandeling of heeft u al zoveel behandelingen gehad dat u het allemaal even niet meer weet.
Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor knieklachten, is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is. Moet u een bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van uw pijn in de knieholte af te komen?
Om u antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn pijn af te komen?” heeft BreinMedicijn een gratis Pijn Test ontwikkeld.
Binnen enkele minuten weet u wat voor soort behandeling u nodig heeft om uw knieklachten definitief te genezen.
Klik op de oranje button met “Pijn Test” om te starten met de test.
In het kort
- Als je plotseling zeer hevige- aanhoudende of langdurige pijn in uw knieholte of andere uitstralende klachten, is het belangrijk om een huisarts te laten onderzoeken wat de oorzaak is en of er direct actie vereist is;
- Mogelijke oorzaken zijn een overbelasting (heuvelknie), spierspanning, gescheurde meniscus, verrekte of gescheurde achterste kruisband, hamstringblessure, artrose triggerpoints, stress of een overprikkeld zenuwstelsel.
- Medicatie, fysiotherapie en triggerpointtherapie, rust, oefeningen, shockwave, chiropractie, acupunctuur, operatie, kunnen de klachten verhelpen of verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt, werkt dit maar tijdelijk;
- Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat aanhoudende pijn in uw knieholte wordt veroorzaakt door een overprikkeld zenuwstelsel. Test hier of dit ook voor jou geldt;
- De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van pijn in uw knieholte hebt bij het buigen of traplopen. Ons programma helpt hierbij.
Inhoudsopgave
- 1. Symptomen bij pijn in de knieholte?
- 2. Onderzoek bij pijn in de knieholte
- 3. Mogelijke oorzaken van pijn in de knieholte?
- 4. Veelvoorkomende oorzaak van pijn in de knieholte
- 5. Wat te doen bij pijn in de knieholte?
- 6. Langdurige pijn in de knieholte oplossen
1. Wat zijn de symptomen bij pijn in de knieholte?
De pijnklachten zitten rondom of in de knieholte, waarbij het belasten van de knie een drukkend en stekende pijn kan doen laten opkomen.
Andere klachten in de knieholte, zoals een strak gevoel rondom de knieholte, een zeurende pijn, zwelling, stijfheid, het niet kunnen buigen of strekken van de knie, op slot zitten van de knie, komen ook vaak voor.
Bij of na de volgende bewegingen of activiteiten komt de pijn in de knieholte vaak opzetten:
- Bij het hurken en opstaan
- Bij traplopen of bij het buigen van de knie
- Op de knieën zitten, bij het strekken van de knie
- Van een helling aflopen
- Bij het opstaan, lopen of wandelen
- Bij het fietsen
Het komt ook voor dat naast pijn in de knieholte je ook pijn in de bil, pijn in de heup, pijn in de hamstring, pijn in de kuit of pijn in de voet kunt ervaren. Over die combinatie van klachten daar hebben we specifieke artikelen over geschreven.
Pijn in de knieholte kan ook aanwezig zijn tijdens of na rust als je bijvoorbeeld zit of s 'nachts wanneer je ligt.
In het volgende hoofdstuk bespreken we een aantal mogelijke oorzaken van pijn in de knieholte met al de eerder genoemde klachten.
2. Onderzoek bij pijn in de knieholte
Waar komt pijn in de knieholte vandaan?
Allereerst, raden wij u aan om altijd een afspraak te maken bij de huisarts om te laten onderzoeken of er een ernstige oorzaak is voor de pijn in de knieholte.
Zeker als het gaat om oorzaken, waaronder etalagebenen, reuma, jicht, trombose, baker's cyste (kniekuil-cyste) en acute blessures. bron
3. Wat zijn de mogelijke oorzaken van pijn in de knieholte?
Wederom raden u aan om altijd een afspraak te maken bij de huisarts om te laten onderzoeken of er een ernstige oorzaak is voor de hevige acute of langdurige pijn in de knieholte.
3.1 Gescheurde meniscus, verrekte of gescheurde achterste kruisband, hamstringblessure
Pijn in de knieholte kan ontstaan door letsel wat kan komen door bijvoorbeeld: een ongelukkige verstapping, door een kneuzing, breken of verdraaiing van de knie en er kan ernstig letsel zijn toegebracht aan de (binnenste) meniscus, pezen, kruisbanden en met name de achterste kruisband.
Dergelijke blessures kunnen leiden tot hevige pijn en het moeilijk kunnen buigen of strekken van de knie.
Deze blessures gaan door het ontlasten van de knie vanzelf weer over en een operatie kan nodig zijn.
Let op: heeft u na de normale herstelperiode zonder operatie of na een operatie nog steeds pijn in de knieholte, dan heeft dit vaak niets meer te maken met de blessure of letsel wat u eens heeft opgelopen. Maar met een oorzaak die uitvoerig besproken zal worden in hoofdstuk 4.
3.2 Popliteus Tendinitis, ook wel heuvelknie genoemd (peesontsteking) en pijn in de knieholte
De kniekuilspier 'de musculus popliteus' maakt het mogelijk dat het onderbeen naar binnen kan draaien en ondersteunt de knie bij het buigen.
De pees van de musculus popliteus kan door een kortdurende intense overstrekking of langdurige overstrekking van de spier overbelast raken.
De klachten bevinden zich bij popliteus tendinitis in de knieholte (binnenkant van de knie) en/of buitenkant van de knie.
Dit krijgt vaak de naam peesontsteking van de popliteus tendinitis. Al zit het probleem vaak in de kniekuilspier of in andere omliggende spieren, waar vaak spierknopen (triggerpoints) zijn ontstaan.
Als deze triggerpoints en de pijn in de knieholte na behandeling maar niet weggaan, dan is spanning en stress vaak de reden hiervan en in hoofdstuk 4 behandelen we deze oorzaken in detail.
3.3 Artrose in de knie
Bij artrose in de knie geldt dit evenzo. Bij artrose in de knie is het kraakbeen in het kniegewricht aan slijtage onderhevig en dat zou moeten leiden tot pijnklachten.
Echter, laten wetenschappelijk onderzoeken zien dat artrose heel vaak niet leidt tot pijnklachten. Een compleet versleten knieschijf kan leiden tot aanzienlijke bewegingsbeperkingen en dan is een nieuwe knieschijf een optie. Echter, pijn in de knieholte heeft hier vaak weinig mee te maken.
Diverse wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat afwijkingen in botten, gewrichten, kraakbeen enzovoorts niet hoeft te leiden tot pijnklachten. Sterker nog, vaker niet dan wel. bron, bron, bron
Meer onderzoeken en ook meta studies kunt u op deze pagina vinden
Dit geldt ook wanneer u X benen, O benen, afwijkende voetafwikkeling (onder- of overpronatie) of platvoeten heeft. Deze afwijkingen leiden bij veel mensen nooit tot pijn in de knieholte.
De pijn in de knieholte komt zeer waarschijnlijk door een oorzaak, die uitvoerig besproken zal worden in het volgende hoofdstuk.
3.4 Overbelasting
In het geval van spierzwakte door ongetraind te zijn en zeker door een ernstige ziekte kunnen de spieren zwak zijn en daardoor sneller overbelast raken.
Als u geen ernstige ziekte heeft die uw spieren aantast, dan zou een overbelasting na een paar weken rust over behoren te gaan en daarmee ook de pijn in de knieholte.
Een overbelasting die maandenlang nog steeds pijn in de knieholte geeft, heeft dan weinig of niets meer te maken met de oorspronkelijke reden, maar komt dan vaak door spierknopen in de kniekuilspier (musculus popliteus), bovenbeenspieren en kuitspieren. Waarbij stress een belangrijke factor in speelt.
In hoofdstuk 4 gaan we hier uitgebreid op in.
4. Een veelvoorkomende oorzaak van pijn in de knieholte
Deze oorzaak valt in de categorie (spier)knieklachten zonder reden of zonder gevonden oorzaak. Veel artsen zijn helaas niet op de hoogte van de volgende twee oorzaken die ook vaak nog eens elkaar kunnen veroorzaken.
Wanneer de pijn in de knieholte na operaties, fysiotherapie of talloze oefeningen niet overgaat, dan spreekt men ook van langdurige- of chronische pijn in de knieholte. De onderstaande oorzaak is vaak de reden dat deze pijn maar niet over wil gaan.
4.1 Triggerpoints in de spieren en pijn in de knieholte
Zoals hierboven benoemd zijn triggerpoints vaak de reden dat spieren kunnen verkrampen en zenuwen geïrriteerd kunnen raken. Maar wat zijn triggerpoints?
Triggerpoints worden ook wel eens spierknopen genoemd. Het zijn micro verkrampingen in een bepaalde spier of spieren. Het triggerpoint veroorzaakt een verminderde doorbloeding wat leidt tot een mild zuurstofgebrek in de spier en dat afvalstoffen zich gaan ophopen.
Het overbelasten van de bovenbeen-, knie- en kuitpieren of andere spieren in de bil of bekken kunnen o.a. leiden tot triggerpoints, die pijn in de knieholte kan teweegbrengen bij het buigen, strekken en zelfs in rust of s 'nachts enzovoorts.
In de bovenbenen gaat het vooral om de quadriceps en de vier spierbuiken, de hamstring en de kleermakerspier en de adductoren.
Bij de spieren van de bil gaat het om de grote bilspier (gluteus maximus), kleine bilspier (gluteus minimus) en de peervormige spier (piriformis).
In het onderbeen gaat het vooral om de scholspier ( musculus soleus) en de tweehoofdige kuitspier (musculus gastrocnemius)
Normaliter gaan deze triggerpoints weer weg, maar als dit niet gebeurd, dan is het goed deze te laten behandelen.
Wanneer je op een triggerpoint drukt of deze masseert, dan doet deze plek vaak erg pijn.
Deze pijnklachten kunnen ook op een hele andere plek voorkomen, dan waar het triggerpoint zit. Triggerpoints in de bil bijvoorbeeld zorgen ook voor afgeleide pijn richting de knieholte.
in het geval van pijn in de knieholte kunnen de triggerpoints in de volgende lichaamsdelen zitten:
Waardoor ontstaan deze triggerpoints? Stress, onderdrukte emoties, en Tension Myositis Syndroom zorgen ervoor dat triggerpoints vaak ontstaan en ook telkens na behandeling weer terugkomen.
Deze oorzaak behandelen is dan ook cruciaal om ervoor te zorgen dat de pijn in de knieholte blijvend wordt verholpen.
In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u nog meer informatie over het verband tussen pijn in de knieholte, triggerpoints, stress en tension myositis syndroom. In dit e-book vindt u ook wat u hieraan kunt doen.
4.2 Tension Myositis Syndroom en stress en pijn in de knieholte
In onderstaande video van 3 minuten lang, krijgt u uitgelegd hoe pijn aanhoudend en chronisch kan worden, terwijl het letsel of de blessure allang genezen is of hier nooit sprake is van geweest.
Een andere vraag die vergelijkbaar is: “kan stress, pijn in en rondom de knie veroorzaken?”.
Ja, chronische stress of veel stress in korte tijd en onderdrukte emoties kunnen chronische en langdurige pijn in de knieholte veroorzaken. Bron
Wat stress allemaal inhoudt daarover kunt u meer lezen in dit artikel.
De Futurepainstudy laat zien dat stressfactoren in iemands leven of wat hij/zij heeft gemaakt of nu meemaakt.
De beste voorspellers zijn voor o.a. pijn in de knieholte. Hun model kon dit 7-10 jaar van te voren voorspellen. Bron
De meeste zijn ook wel bekend met de volgende situaties. Wanneer u verliefd was had u vlinders in de buik of geen eetlust.
Bij een presentatie voelen we ons nerveus, verhoogd de hartslag, krijgen we last van hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid of maag en darm klachten enz.
Of hoe ons lichaam functioneert onder het verlies van een geliefde, zware conflicten op het werk, financiële problemen enzovoorts.
Als u meer wilt weten welke stressfactoren er zijn dan vindt u die in dit artikel (klik hier)
Dit zijn (pijn)klachten die komen door stress en ongeveer 40% van de huisartsbezoeken vanwege (pijn)klachten en bijvoorbeeld knieklachten komen door dit proces. Bron
Intussen is er ook steeds meer bewijs is te vinden in de wetenschappelijke literatuur dat met chronische pijn door stress een abnormale verwerking is van pijnsignalen in de hersenen.
Doormiddel van FMRI scans van de hersenen is aangetoond dat het limbische systeem en de hersengebieden anterieure cingulaire cortex en de insula overmatig geactiveerd zijn bij met mensen met chronische klachten.
En dat de hersenen uiteindelijk bepalen of en wanneer er pijn gevoeld moet worden. Bron bron bron bron
In andere woorden het pijnsysteem is overgevoelig geraakt en deze overgevoeligheid is door de hersenen aangeleerd en spreekt men ook wel van neuro-plastische pijn.
In recent onderzoek wordt aangetoond dat stress, in dit geval sociale uitsluiting of afwijzing, leidt tot een verhoogde hersenactiviteit in de anterieure cingulaire cortex. Wat hetzelfde gebied is wat ook bij chronische pijn geactiveerd wordt en daarmee ook de pijn in de knie. Bron
In een ander onderzoek gedaan door universiteit van Pittsburgh gebruikten mensen hypnose om pijn teweeg te brengen en de mensen voelde pijn en de fMRI liet zien dat de hersendelen die betrokken zijn bij pijn, waarneembaar geactiveerd waren. Bron
Andere onderzoeken laten zien dat aandacht in de vorm van angst voor de pijn laat toenemen waaronder bewegingsangst.
De proefpersonen waren bang dat ze door bepaalde bewegingen te maken hun lichaam zouden bezeren of bang waren dat ze een beknelde zenuw hadden (terwijl dit niet zo was). Bron Bron
Dat pijn in de knieholte door stress kan komen, wordt ook indirect aangetoond door het feit wanneer die psychologische factoren aangepakt worden de pijn minder wordt en zelfs helemaal weg kan gaan.
Één van de pioniers op het gebied van het oplossen van pijn in de knieholte en uitstralende pijn zonder lichamelijke oorzaak is dr. Sarno.
Hij noemde dit proces Tension Myositis Syndroom. Hij heeft succesvol duizenden mensen van hun pijnklachten afgeholpen met zijn TMS aanpak. bron bron bron
Dr. Alan Gordon, samen met een heel team met onder andere dr. Howard Schubiner en Mark A Lumley en andere, hebben in 2021 een gerandomiseerde controle studie afgerond.
Dit deden zij met de Pain Reprocessing therapy wat een door Alan Gordon ontwikkelde Tension Myositis Syndroom of in zijn woorden een ‘neuro-plastische pijn’ behandelmethodiek is. bron
Waarbij ook fMRI scans gemaakt zijn om de veranderingen in de hersenen te kunnen aantonen.
Dit onderzoek laat een zeer groot effect en resultaat zien. 66% procent van de deelnemers was na de behandeling pijnvrij of bijna vrij van klachten.
Ook de fMRI scans lieten zien dat bij die deelnemers ook de hersenen waren verandert. Deze veranderingen waren gecentreerd rondom de anterior insula wat één van de gebieden is van de hersenen die in het pijnverwerkingsgebied valt.
Dit gebied speelt een belangrijke rol in het bepalen of de hersenen wel of geen pijn moeten genereren. Bron
Dit resultaat is een groot succes te noemen!
In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u nog meer informatie over het verband tussen pijn in de knieholte triggerpoints, stress en tension myositis syndroom. In dit e-book vindt u ook wat u hieraan kunt doen.
5. Wat te doen bij pijn in de knieholte en welke oefening verlicht de klachten?
Voordat u een oefening wilt gaan doen, raden wij u aan om eerst u bij de huisarts te laten onderzoeken.
De snelste manier om pijn in de knieholte zonder medische oorzaak, te behandelen en te verlichten is door triggerpoint massage. Dit kunt u zelf leren, lees hier verder. Of door triggerpointtherapie middels een therapeut.
Als dit maar tijdelijk helpt of niet helpt tegen de knieklachten, dan is Tension Myositis Syndroom en stress aan de gang en dient u die oorzaak aan te pakken.
6. Hoe is langdurige pijn in de knieholte op te lossen en welke behandeling heb ik nodig?
Wilt u dat wij u helpen met uw pijnklachten?
Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma
Ons TMS behandelprogramma is volledig in het Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Het is een stap voor stap programma met begeleiding en een gestructureerd programma om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.
Op onze website kunt u ervaringen van onze cliënten vinden van onder andere cliënten met pijn in de knieholte.
Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook ruim 100 succesverhalen.
U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.
U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen.
En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcalls met onze TMS coach en tevens ervaringsdeskundige.
Hieronder vindt u nog andere aandoeningen of klachten waar u last van kunt hebben.