Alles over het Mindbody Syndroom MBS
Inhoudsopgave
- 1. Wat is het Mindbody Syndrome?
- 2. Oorzaak Mindbody Syndrome?
- 3. Symptomen van het Mindbody Syndrome?
- 4. Wat is het verschil tussen Mindbody Syndrome en Tension Myositus Syndroom?
- 5. Hoe weet ik of ik het Mindbody Syndrome heb?
- 6. Hoe behandel je het Mindbody Syndrome?
Als u na dit artikel nog meer wilt weten over dit onderwerp dan raad ik u het artikel over Tension Myositis Syndroom van harte aan (klik hier)
Bent u al bekend met het Mindbody Syndrome en het Tension Myositis Syndrome en wilt u weten of uw pijnklachten hierdoor worden veroorzaakt? Doe dan onze gratis TMS test.
1. Wat is het Mindbody Syndrome?
De term het ‘ Mindbody Syndroom’ is een term die bedacht is door o.a. dr. Sarno naast Tension Myositis Syndroom. Dr. Sarno heeft sinds de jaren 70 duizenden patiënten met uiteenlopende (pijn)klachten behandeld en weten te genezen met zijn Mindbody aanpak.
Inmiddels zijn er vele artsen wereldwijd betrokken geraakt in deze aanpak en het bestrijden van de 1 van de grootste oorzaken van (pijn)klachten. Artsen, zoals dr. Schechter, dr. Schubiner, dr. Alan Gordon. dr. Marc Sopher enzovoorts.
Mindbody Syndrome is een term die niet heel bekend is en waarvan ook niet mensen exact weten wat het is. Al weten gelukkig steeds meer mensen wat het inhoudt en dat we er eigenlijk veel mee te maken in ons leven.
Het Mindbody syndroom is simpel en herkenbaar uitgelegd: dat stress leidt tot lichamelijke reacties.
We kennen allemaal het blozen als we verlegen zijn, vlinders in de buik als we verliefd zijn, of buikpijn, hoofdpijn of misselijk als we erg nerveus zijn voor bijvoorbeeld een presentatie, zorgen over financiën, echtscheidingsconflicten noem maar op.
Een andere bekende naam hiervoor is psycho-somatische symptomen en deze symptomen treffen elk normaal mens wel eens.
Echter door het woord ‘ psycho’ wordt onterecht te snel de conclusie getrokken: dat iemand zich aanstelt of de symptomen maar inbeeld.
Nee, dit soort symptomen hebben we allemaal wel eens gehad en dit zijn geen klachten die men zich inbeeld of over aanstelt.
Dat is het Mindbody Syndroom in een notendop: fysieke symptomen die voortkomen of worden aangepast door een psychologische oorzaak. Wat hetgeen ik eerder beschreef ook feitelijk is.
Bij chronische stress in het lichaam kan dit leiden tot chronische en langaanhoudende reacties in het lichaam, waaronder diverse (pijn)klachten.
Het Mindbody Syndroom en de andere naam psychosomatiek en de geneeskunde hierachter: houdt in de studie van de invloed van psychische spanningen en conflicten op de lichamelijke functies.
Bij een psychosomatische kwaal wordt verondersteld dat emotionele spanningen een grote invloed hebben gehad op het ontstaan van lichamelijke stoornissen. Voorbeelden: sommige vormen van astma, eczeem en migraine. Bron
Dat is de definitie van psychosomatiek, maar wij zullen dit artikel hoofdzakelijk de term Mindbody syndroom gebruiken.
Psychische spanningen zijn niets minder dan vakjargon voor (emotionele) stress en lichamelijke stoornissen en betekent: dat het lichaam klachten uit, terwijl daar geen of onvoldoende lichamelijk verklaarbare reden voor is.
Voor de dit type klachten is ook de naam SOLK in het leven geroepen. Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.
Dit zijn (pijn)klachten waarvoor geen duidelijke fysieke of lichamelijke oorzaak wordt gevonden in het lichaam. Het label uw klachten komen door stress is wat er dan vaak aangehangen wordt. bron
Door het Mindbody Syndrome veroorzaakte klachten, daarvan wordt soms van gedacht: ”dat zal wel de minderheid zijn dan de klachten die mensen hebben en is alleen voor hypochonders”.
Echter, de NHG geeft aan dat 40% van de huisarts bezoeken gaat over Mindbody Syndrome klachten of in de Nederlandse term SOLK. Bron Bron
In ons gratis E-book “De verborgen oorzaak van chronische pijn” vindt u vele van deze onderzoeken die Dr. Sarno heeft gedaan om het verband tussen fysieke pijn en stress (Mindbody Syndrome) nog duidelijker te maken.
2. Wat is de oorzaak of hoe ontstaat het Mindbody Syndrome?
Om de oorzaak van het Mindbody Syndrome uit te leggen dienen we eerst te weten wat stress nu eigenlijk is. (negatieve) stress is uiteindelijk een gevaarsignaal wat naar de hersenen gaat. De amygdala krijgt die signalen binnen en slaat dan alarm (fight of flight reactie).
Deze signalen gaan naar o.a. de hypothalamus in ons brein en die stuurt ons autonome zenuwstelsel aan en dit stelsel is verantwoordelijk voor de werking van de inwendige organen, de hartslag, het hormoonstelsel, de bloeddruk, de doorbloeding en de ademhaling geregeld door het autonome deel van het zenuwstelsel. Bron Bron
Wanneer deze gevaarsignalen door de stress een lange periode van tijd aanblijven, dan kan kunnen er veranderingen in het lichaam ontstaan die als die te lang duren worden aangeleerd en als een ‘nieuw normaal’ worden beschouwd.
Dit heten ook wel neuro-plastische klachten oftewel de hersenen en het zenuwstelsel hebben dit klachtenproces dan aangeleerd en is zichtbaar in de hersenen. bron
Het Mindbody Syndroom heeft doormiddel van de hersenen hebben met de diverse zenuwstelsels invloed en controle over het hele lichaam en de veranderingen kunnen van alles zijn.
Denk aan verminderde doorbloeding in bepaalde lichaamsdelen wat vaak leidt tot allerlei pijnklachten, spierzwakte, triggerpoints, de functie van organen verstoren, een over waakzaam of juist verzwakt immuunsysteem en ook psychologische klachten. Bron Bron Bron Bron
Later in dit artikel beschrijven we deze klachten.
De stress en gevaarsignalen concreet komen doormiddel:
1. Door je karaktereigenschappen, waaronder perfectionisme, people pleasen, zeer gedreven, zorgen maker, Gewetensvol en nauwgezet.
2. Het onderdrukken en inhouden van je emoties. De karaktereigenschappen spelen hier vaak ook een grote rol bij. Dit kunnen emoties uit het verleden zijn maar ook wat je vandaag de dag meemaakt.
3. Innerlijke onbewuste frustraties en conflicten. Net als bij onderdrukte emoties hebben klachten hier als een afleidingsstrategie als doel. Namelijk de (pijn)klachten zijn er om je af te leiden van die ongewenste emoties en conflicten.
4. Angst voor klachten of de verwachting wanneer ze weer komen
5. Angst voor en het idee dat bepaalde lichaamsposities niet goed voor je zijn omdat ze pijn veroorzaken. Terwijl een Pavlov reactie kan zijn, of te wel je hersenen zijn zo geprogrammeerd dat zij die dingen als gevaarlijk ziet en pijn oproept als beschermingstactiek. Bron
6. Zorgen maken dat de (pijn)klachten niet meer over gaan en daar dagelijks mee bezig zijn en dagelijks tegenstrijden is een enorme stressor. bron bron bron
Dit was een beperkte opsomming van de redenen/oorzaken van het Mindbody Syndrome, want er zijn er nog meer en in het artikel over Tension Myoneural syndroom worden er nog meer besproken
In onderstaande 2 video’s wordt de Mindbody Syndrome uitgebreider uitgelegd.
3. Wat zijn de symptomen van het Mindbody Syndrome?
Het Mindbody Syndrome is de verzamelnaam voor alle Somatisch (lichamelijk) Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.
Zoals ik eerder beschreef, bij de oorzaak van het Mindbody Syndrome, kan het Mindbody Syndroom elke klacht in het lichaam veroorzaken, waar dan ook maar veroorzaken. Zelfs psychologische klachten.
Wel is de eerste stap, voordat u denkt Mindbody syndroom en Tension Myositus Syndroom te hebben, dat u naar de huisarts gaat en/of specialist om lichamelijke/fysieke oorzaken uit te sluiten.
De volgende klachten en aandoeningen zijn er een aantal die het mindbody syndroom kan veroorzaken
Rugpijn, schouderpijn, nekpijn, bekkenpijn, beenpijn, borstpijn, bekkenpijn bilpijn, hielpijn, hoofdpijn, migraine, cluster- of aangezichtspijn, tintelingen in ledematen, chronische peesontsteking of slijmbeursontsteking, triggerpoints. Pijn die uitstraalt naar allerlei lichaamsdelen.
RSI, muisarm, tennisarm, tabletnek, whatsapp duim, ipadarm, carpaal tunnel syndroom, whiplash, piriformis syndroom, Ischias.
Tinnitus, duizeligheid chronische vermoeidsheidssyndroom, burn out, hyperventilatie.
Prikkelbare (spastische) darm syndroom, reflux klachten, brandend maagzuur, maagpijn.
Fibromyalgie, syndroom van TIetze, huiduitslag.
4.Wat is het verschil tussen Mindbody Syndrome en Tension Myositis Syndroom
Het verschil is dat Mindbody Syndroom een term is die wordt gebruikt om de volledige reikwijdte van de Somatisch (lichamelijk) Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten te benoemen. Omdat Mindbody Syndroom betrekking heeft op alles wat het brein in het lichaam kan verstoren.
Tension Myositis Syndrome of de nieuwere term Tension Myoneural Syndrome heeft betrekking op het proces van de verminderde doorbloeding in spieren, pezen en zenuwen wat leidt tot een zuurstof tekort en daarmee (pijn)klachten.
Andersgezegd, TMS raakt de spieren, pezen en zenuwen en veroorzaakt daar (pijn)klachten en Mindbody Syndroom is de kapstok term voor klachten die waar dan ook ik het lichaam kunnen ontstaan met dezelfde psychosomatische oorzaak.
Echter, deze termen worden zo vaak door elkaar gebruikt dat het meestal allemaal TMS (Tension Myositis Syndroom) wordt genoemd. Bron
5. Hoe weet ik of ik kan ik testen of ik het Mindbody Syndrome heb?
De eerste stap, voordat u denkt Mindbody syndroom en Tension Myositis Syndroom te hebben, is dat u naar de huisarts gaat en/of specialist om lichamelijke/fysieke oorzaken uit te sluiten.
Vervolgens kunt u testen doormiddel van onze Mindbody Syndroom of ook wel Tension Myositis Syndroom test genoemd of u dit heeft.
Deze TMS test kunt u op de pagina doen (klik hier).
Als u nog meer wilt weten hierover. In ons artikel Tension Myositis Syndroom gaan we nog dieper in hoe u dit kan bepalen
6. Hoe behandel je het mindbody Syndrome en welke behandelingen zijn er?
De behandeling van het Mindbody Syndrome met een behandelmethodiek die gericht is op de oorzaken ervan, als u de ervaringen van onze cliënten bekijkt op onze website, is erg goed te noemen.
De andere bronnen met nog meer ervaringen kunt u lezen op stichting Emovere die succesverhalen over heel Nederland verzamelt. Daarnaast staan er op de website “thankyoudrsarno”, die uit eerbetoon aan wijlen dr. Sarno is opgericht, ook veel genezingsverhalen.
Wij bij BreinMedicijn zien vergelijkbare resultaten bij onze cliënten en kennen de methodieken die dr. Sarno, dr. Schubiner, dr. Schechter en Alan Gordon gebruiken. Bron Bron Bron Bron
Deze technieken zijn ook onderdeel van ons TMS online behandelprogramma die ook nog eens in het Nederlands is met begeleiding in het Nederlands van een TMS coach.
Daarnaast zijn wij ervaringsdeskundig en hebben we veel ervaring in het begeleiden cliënten met diverse (pijn)klachten om ook van hun langdurige klachten af te komen.
Voor meer wetenschappelijke bronnen, klik hier
Neem de eerste stap en doe mee met de proefversie van ons Online TMS behandelprogramma
Als u meer wilt weten over de oorzaak en behandeling van Het Mindbody Syndroom ook wel het Tension Myositis Syndrome, dan raden wij u aan om de proefversie van ons TMS Online Behandelprogramma te doen.
U krijgt dan 7 dagen lang toegang tot de eerste 7 dagen van het TMS Online behandelprogramma van BreinMedicijn.
U kunt dan zelf ervaren of u het TMS programma wat vindt en daarnaast krijgt u al een hoop tips, educatie en tools om mee aan de slag te kunnen. En daarnaast kunt u ook dan deelnemen aan onze wekelijkse vraag en antwoord coachingcall met onze TMS coach.