Piriformis syndroom test & oorzaak en behandeling
In het kort
- Wanneer de piriformis spier (dwarse bilspier) gespannen of verkort is dan kan deze gaan drukken op de ischias zenuw. Met mogelijk ischias zenuwpijn als gevolg.
- Er zijn diverse tests om te bepalen of je het piriformis syndroom hebt, zoals de FAIR-, Freiberg sign-, Pace sign, Beatty- en straight leg raise test en neurologische tests om het piriformis syndroom te identificeren. Hierover meer in dit artikel.
- Symptomen van piriformis syndroom: pijn in de bilregio met uitstraling naar het been. Met daarbij soms pijn in de lies en tintelingen, stijfheid in de bil, lies en been, vooral bij beweging zoals lopen, fietsen of zitten, of tijdens het liggen en slapen in bepaalde houdingen.
- Medicatie, fysiotherapie, osteopathie, chiropractie, massages, injecties, oefeningen, operaties, triggerpointtherapie, kunnen de klachten verhelpen of verlichten. Als een overprikkeld zenuwstelsel een rol speelt bij het veroorzaken van het piriformis syndroom, werkt dit echter vaak slechts tijdelijk;
- Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de pijn niet veroorzaakt wordt door het piriformis syndroom, maar door een overprikkeld zenuwstelsel. Hier test je of dit ook voor jou geldt;
- De klachten kunnen verdwijnen als je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Zo zijn al vele mensen genezen van hun pijn door het piriformis syndroom. Ons programma helpt hierbij.
Wil je weten of jouw klachten door een piriformis syndroom worden veroorzaakt door een overprikkeld zenuwstelsel en welke behandeling je nodig hebt om blijvend van het piriformis syndroom te genezen? Met deze gratis piriformis syndroom-test weet je binnen enkele minuten welke behandeling je nodig hebt om jouw klachten definitief te verhelpen.
Klik op de oranje button met “Piriformis Syndroom Test” om te starten met de gratis test.
Inhoudsopgave
- 1. De testen om het piriformis syndroom vast te stellen
- 2. De test om te bepalen wat de oorzaak en behandeling van het piriformis syndroom is
1. De testen om het prififormis syndroom vast te stellen
Het piriformis syndroom kan moeilijk te diagnosticeren zijn vanwege de overlapping van symptomen met andere aandoeningen die pijn in de onderrug, heup en benen veroorzaken, zoals hernia, lumbale radiculopathie en ischias. Er zijn echter verschillende klinische tests en beeldvormende technieken die artsen en therapeuten gebruiken om het piriformis syndroom te diagnosticeren:
Daarbij zeggende kan het piriformis syndroom wel mogelijk vastgesteld worden deze testen, maar dit zegt niets over de oorzaak ervan. De oorzaak ervan is vaak triggerpoints, stress en een overprikkeld zenuwstelsel. Om die reden werken pure fysiek gefocuste behandelingen vaak niet, omdat het piriformis syndroom puur een symptoom is en dergelijke behandelingen is vaak dweilen met de kraan open.
1.1 FAIR Test (Flexion, Adduction, and Internal Rotation):
De patiënt ligt op de zij met de aangedane zijde boven.
De heup wordt gebogen tot 90 graden, naar binnen gedraaid (interne rotatie) en naar het midden van het lichaam bewogen (adductie).
Een positieve test veroorzaakt pijn in het gebied van de piriformis spier.
1.2 Freiberg Sign:
De patiënt ligt op de rug.
Het aangedane been wordt in volledige extensie en interne rotatie gebracht.
Pijn in de bilstreek bij deze beweging wijst op het piriformis syndroom.
1.3 Pace Sign:
De patiënt zit en probeert de benen te spreiden tegen weerstand van de onderzoeker.
Pijn in de bilstreek tijdens deze beweging kan wijzen op het piriformis syndroom.
1.4 Beatty Test:
De patiënt ligt op de niet-aangedane zijde.
Het aangedane been wordt gebogen tot 90 graden in de knie en heup, en vervolgens wordt de knie omhoog getild tegen weerstand.
Pijn in de bilstreek kan duiden op het piriformis syndroom.
1.5 Straight Leg Raise (SLR) Test:
De patiënt ligt op de rug en het been wordt langzaam omhoog gebracht met gestrekte knie.
Pijn in de bil en het been kan wijzen op het piriformis syndroom als het met de heupbeweging verandert.
Vaak zie je dat wanneer de voet en het been naar binnenstaan en dan omhoog gebracht worden dat dit wel de klachten oproept. Dit komt omdat de piriformis spier dan meer geactiveerd wordt.
1.6 Beeldvormende Technieken
MRI (Magnetic Resonance Imaging):
Een MRI-scan kan helpen om andere oorzaken van de symptomen, zoals een hernia, uit te sluiten en de anatomie van de piriformis spier en de omliggende structuren te visualiseren.
CT-Scan (Computed Tomography):
Een CT-scan kan nuttig zijn om botstructuren en mogelijke compressie van de zenuw in detail te beoordelen.
Echografie:
Echografie kan worden gebruikt om de piriformis spier en de omliggende structuren in realtime te visualiseren, en kan nuttig zijn bij het begeleiden van injecties.
EMG (Electromyografie):
Bij een elektromyografie of EMG wordt de elektrische activiteit van uw spieren. gemeten Daarnaast wordt er ook de activiteit van de zenuw die de spier aanstuurt gemeten . Het doel van een EMG-onderzoek is de werking onderzoeken van de zenuwen en spieren in je armen of benen, of van de prikkeloverdracht van zenuw op spier.
2. De test om te bepalen wat de oorzaaken behandeling van het piriformis syndroom is
Juist omdat er zoveel soorten behandelingen zijn voor het piriformis syndroom is het voor veel mensen lastig om te bepalen welke behandeling geschikt is en bovenal effectief is.
Moet je bijvoorbeeld wel of geen lichamelijke behandeling ondergaan om van je klachten af te komen?
Om je antwoord te geven op de vraag “Wat voor soort behandeling heb ik nodig om blijvend van mijn piriformis syndroom af te komen? Heeft BreinMedicijn een gratis piriformis syndroom test ontwikkeld.
Binnen enkele minuten weet je wat voor soort behandeling je nodig hebt om jouw piriformis syndroom definitief te genezen. Klik op de oranje button met “Piriformis Syndroom Test” om te starten met de gratis test.